Boldogabbá tette a fejlesztőket a COVID-19 járvány

Boldogabbá tette a fejlesztőket a COVID-19 járvány
2020-09-14T09:54:56+02:00
2020-09-17T21:36:28+02:00
2022-10-17T13:25:33+02:00
 • Van egy kijelölt törzsidő - ami még nem is 8 óra, hanem általában csak 4-6 óra szokott lenni - és abban, mindenki legyen elérhető.

  Ha valaki alkalmazott, akkor szerintem is a törzsidő elvárható. Ha (kényszer)vállalkozó KATA-s valaki, akkor már érdekes a téma...

  Valódi vállalkozóként meg nyilván a legnagyobb a szabadság...

  Mondjuk én nem akadnék ki, akkor sem, ha valaki munkaidőben intéz valamit, viszont korrekt időn belül megcsinálja a feladatait.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • s pont itt van a probléma az olyan típusú kollégákkal is, akik már 15-20 éve (vagy még régebb óta) benne vannak a fejlesztés világában - avagy az öreg szakik - azok pont olyanok, mint a hadseregben a veterán katonák. Az ilyen emberek akármerre járnak, folyamatosan azt hangoztatják, hogy "...én már mindent megéltem...", "...ott voltam és a saját szememmel láttam...", "...én már akkor katona voltam, amikor te még meg sem születtél...", meg hasonló rizsákat nyomnak. Ők a nagy jedik, és egy magas pódiumról szólnak hozzád, miközben ontják magukból az okosságot. Az ilyenek vagy azt hangoztatják, hogy bármit szabad - mert ők már megélték a sötét oldalt, és látták, hogy az rossz, vagy a konzervatívak díszfa iskolájából kerültek ki, és foggal-körömmel ragaszkodnak az ősidők - értsd: az Ő idejük - bevett és sokszor elavult szabályaihoz, berögözött ideológiájához. "Bezzeg az én időmben..."

  Na ennek jó nagy helyet szenteltél, ezek szerint ez fáj a legjobban. Azért az veszed, hogy neked se fog senki több tiszteletet adni - bármennyire is vágyakozol rá -, mint amit te megadsz másoknak. Most még tombol benned az EGO, de te is leszel idősebb, meglátjuk akkor mit mondasz. Most még okosabbnak gondolod magad, mint azok a vén arcok, akikkel együtt dolgozol, de azért ne írjuk már le a tapasztalatot, nem véletlenül nem lelkesednek mindenre úgy, mint te, mert mondjuk látták már a melegvíz feltalálását 10x az életük során. A(z öregek iránti) tiszteletre meg majd megtanít az élet, ha már eddig ezt nem sikerült abszolválni...

  Mert akár senior valaki, akár nem, a hétköznapi gyakorlat azt mutatja, hogy egy-egy feladattal bárkinek lehetnek problémái. Kérdése lesz, elakad, nem tud haladni. A választ pedig azért nem tudja megkapni, mert a kolléga, aki válaszolni tudna, nem elérhető, vagy éppen nincs gép előtt.

  Ha kérdése van, vagy elakad, akkor előveszi a következő feladatot és csinálja, miután írt a kollégának, hogy segítsen neki. Azért ez egy bizonyos senioritási szint felett már nem olyan gyakori, illetve jobb helyeken a dokumentáció és az ember tapasztalata elégséges. 

  Azért, mert Ő úgy gondolta, hogy most elmegy és bevásárol a családnak, hogy délután, mire a gyerekek hazaérnek, legyen otthon minden a vacsorához. Ez szép, meg jó, csak éppen a másikat hagyja cserben, és lehet - volt már ilyenre is példa - hogy ez miatt kifut a határidőből.

  Persze túl lehet tolni, de a kötetlen munkaidőnek és HO-nak pont a work/life balance lenne a lényege, hogy akkor végezd el a feladatod, amikor a magánéletedet ez a legkevésbé zavarja. A mai Skype-os/Teams-es... Világban már nem gond az async probléma megoldás, max ha kifutottál a feladatokból, addig házimunkával await-olod. A lényeg, hogy a kb 8 óra munkaidő átlagban meglegyen.

  /Bár a HO-al kapcsolatban el kéne kezdeni gondolkodni a 17. században megálmodott munkaidő fogalmának átgondolásán, mert tényleg nem állapot, hogy bizonyos mennyiségű rendelkezésre álláshoz kötjük a bérezást, de ez kicsit túlmutat a fentieken/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ilyen embert hívják főnöknek, a vezetők nem ilyenek. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez így van, lenne helyesen. Sajnos sok esetben láttam hogy ezt egy két vezető nem értette meg. Volt vezető aki 11:30 - 20:00 között dolgozott és mindenkit kérdőre vont aki 18:00 előtt akart lelépni és gyakran nem is engedte. Függetlenül attól, hogy 16:00-ig volt törzsidő. Volt többször is nála, hogy ezért kellett 9 vagy 10 órát bent csücsülnöm az irodában. Másik taktikája az volt, hogy minden megbeszélés kötelező volt és persze mindegyik 17:00 után volt. A törzs idő csak addig működik, amíg a vezetők hajlandóak ezt tudomásul venni. Ebben az esetben például mindenkit csesztetett, aki nem maradt 18:00-ig. Aki pedig felszólalt ellene, az még rosszabbul járt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Látom fejben még nem tudtad átállítani magad önálló, otthoni munkára. ... a hozzáállásod nagyon jellemző és mivel ezen már jó pár éve (~15-20) túl vagyok, ... Szóval bizonyos munkák nem igényelnek folyamatos 8 óra munkát és a fejlesztés is ilyen. Pont nem érdekes, sőt jó is, ha közben lazít kicsit, mással foglalkozik, sokkal hatékonyabb a munkája később ... Napi átlagban legyen meg a kb 8 óra munka, hogy mikor végzi el, az már részletkérdés.

  A korábbi hozzászólásom - amire te idéztél - alapvetően arról szólt, hogy nem tudom tolerálni azt, hogy ha valaki HO-ban dolgozik, akkor a munkaidőt, és az ezzel járó egyéb lehetőségeket igencsak szabadosan - értsd: liberálisan - értelmezi. Elmegy vásárolgatni, elviszi a gyereket az iskolába, főz, takarít, mos, és minden mást csinál, ahelyett, hogy a munkájával foglalkozna.
  És pont itt van a probléma az olyan típusú kollégákkal is, akik már 15-20 éve (vagy még régebb óta) benne vannak a fejlesztés világában - avagy az öreg szakik - azok pont olyanok, mint a hadseregben a veterán katonák. Az ilyen emberek akármerre járnak, folyamatosan azt hangoztatják, hogy "...én már mindent megéltem...", "...ott voltam és a saját szememmel láttam...", "...én már akkor katona voltam, amikor te még meg sem születtél...", meg hasonló rizsákat nyomnak. Ők a nagy jedik, és egy magas pódiumról szólnak hozzád, miközben ontják magukból az okosságot. Az ilyenek vagy azt hangoztatják, hogy bármit szabad - mert ők már megélték a sötét oldalt, és látták, hogy az rossz, vagy a konzervatívak díszfa iskolájából kerültek ki, és foggal-körömmel ragaszkodnak az ősidők - értsd: az Ő idejük - bevett és sokszor elavult szabályaihoz, berögözött ideológiájához. "Bezzeg az én időmben..."
  Én azt vallom, hogy akár HO-ban van az ember, akár irodában, a munka, az munka, feketén fehéren, és abba a napi 8 órában - bár ez a gyakorlatban inkább több - a munka legyen az első. Van egy kijelölt törzsidő - ami még nem is 8 óra, hanem általában csak 4-6 óra szokott lenni - és abban, mindenki legyen elérhető. Mert akár senior valaki, akár nem, a hétköznapi gyakorlat azt mutatja, hogy egy-egy feladattal bárkinek lehetnek problémái. Kérdése lesz, elakad, nem tud haladni. A választ pedig azért nem tudja megkapni, mert a kolléga, aki válaszolni tudna, nem elérhető, vagy éppen nincs gép előtt. Azért, mert Ő úgy gondolta, hogy most elmegy és bevásárol a családnak, hogy délután, mire a gyerekek hazaérnek, legyen otthon minden a vacsorához. Ez szép, meg jó, csak éppen a másikat hagyja cserben, és lehet - volt már ilyenre is példa - hogy ez miatt kifut a határidőből.
  Egyébként pedig abba a napi 8 órába persze, hogy nem csak a fejlesztés van benne, hisz vannak itt egyéb járulékos teendőik is. Adminisztráció, meeting-ek, oktatás, és még sok más. Én még az olyan tevékenységeket is elnézem, minthogy valaki FB-zik, vagy privát leveleket olvas, vagy a sport híreket nézi át. Ez még belefér (azért bennem is van némi liberális nézet), mert akkor legalább gép előtt van (jó esetben), és csak néhány kattintás, és újra azt látja maga előtt, ami a munkájához kell.

  valahol a kommunikációval próbálják meg helyettesíteni az elégtelen munkaszervezést ... A sok megbeszélés és a túl sok kommunikáció valójában erősen rombolja a minőséget és főleg a teljesítményt.

  Ebben egyetértünk. Sajnos ezzel is gyakran lehet találkozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A törzsidőnek pont az a lényege, hogy az kevesebb, mint a munkaidő. Azaz mindenki a kedvenc munkaidejében dolgozik, de közöttük van egy erős átfedés ezt hívjuk törzsidőnek.

  Pl valaki szeret 7-15-ig dolgozni. Más meg szeret 10-18-ig dolgozni. Ilyenkor jön a képbe a törzsidő, ami ebben az esetben 10-15 lesz. Ez az az időszak, amikor mindenkinek elérhetőnek kell lennie, ide kell szervezni a megbeszéléseket, közös munkákat, perprogrammingokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen törzsidővel már más a dolog. Azt hittem te is 9:00 - 18:00 -as törzsidőben vagy mint sokan, ami szerintem egy családosnak, de még egy szinglinek is a legrosszabb. Reggel kevés bármi szabadidős tevékenységet csinálni, de este meg már nincs rá idő mert lemegy a nap.
  A 9:30 - 15:30 számomra is szimpatikus lenne. Így én is be tudnám igazítani a kedvenc dolgozós időszakom, azaz 7:00 - 15:30. Szeretek korán reggel kezdeni, de nagyon kevés helyen engedik ezt meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nagyon jó hozzáállás, ilyen projekteken szeretnék dolgozni! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én azt gondolom, hogy az ilyen típusú hozzállás már egy igen elkényelmesedett életvitelt, és liberális gondolkodást sugall. Attól még, hogy a te munkaköröd irodai, vagy mondhatnék akár informatikait is, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy neked - mint HO-s alkalmazott, vagy vállalkozó (itt természetesen a szerződésedben foglaltak szerint) - annyira rugalmas munkaidőt adhatsz kvázi magadnak - vagy a csoportodon belül az embereidnek.

  Látom fejben még nem tudtad átállítani magad önálló, otthoni munkára. Félre ne értsd, nem téged akarlak minősíteni, csak a hozzáállásod nagyon jellemző és mivel ezen már jó pár éve (~15-20) túl vagyok, sőt (igazi) vállalkozó is voltam közben, ezért látom rajtad is a saját múltamat (részben).

  Szóval bizonyos munkák nem igényelnek folyamatos 8 óra munkát és a fejlesztés is ilyen. Pont nem érdekes, sőt jó is, ha közben lazít kicsit, mással foglalkozik, sokkal hatékonyabb a munkája később. Napi átlagban legyen meg a kb 8 óra munka, hogy mikor végzi el, az már részletkérdés. Számonkérni nem így kell. (Hanem pl úgy, hogy ő is látja, hogy a csapat többi tagja mennyi és milyen nehézségő munkát végzett el pl a sprintben és próbálja tartani a szintet mindenféle cseszegetés helyett)

  A csapaton belüli kommunikációról pedig az a véleményem, hogy az agilis fejlesztés amúgy se nagyon viseli el a junior-okat, folyamatosan kommunikálni pedig nekik kell, a többiek tudnak önállóan dolgozni és csak hátráltatja őket a kicsit odamegyek és megbeszéljük stílus! Kifejezetten nem hatékony. A megoldás, hogy egyes senior-ok-at kijelölünk pesztrálásra és nekik lesz 1-2 junior-juk, akik folyamatosan szívhatják a vérüket és tőlük nem várunk el csak 4 óra munkát, vagy kevesebbet! A sok megbeszélés és a túl sok kommunikáció valójában erősen rombolja a minőséget és főleg a teljesítményt.

  Ja, ha valahol a kommunikációval próbálják meg helyettesíteni az elégtelen munkaszervezést... A nem megfelelő üzleti elemzést, rá nem szánt időt a story-k kellő alaposságú kidolgozására, a hibajegyek megfelelő dokumentálására... Hát igen, a vezetői alkalmatlanság messzire vezet!

  Lehet rajta vitatkozni, de én a BA hatékonységét abban mértem, hogy ténylegesen mennyiszer kellett visszakérdezni a senior fejlesztőnek a user story-ra (flow-ban le volt kezelve), mert nem írta le teljesen és ellentmondásoktól mentesen a story-t. A tesztelőt pedig szintén abban mértem, hogy mennyire tudja a fejlesztő visszakérdezés nélkül (szintén flow-ba lekezelve, és ez is írásban) reprodukálni a hibajelenséget. Ne feledjük a fejlesztői munkaidő a legdrágább a projektben! Ja, és a fejlesztő is mérve volt, hogy egyrészt mennyi bug-al adta ki a kódot és a tesztelő hányszor jelezte ki nem javítottnak a hibajegyet. Az alapvető hozzáállás az volt nincs idő/teljesítmény nyomás, csak minőségi nyomás, csak olyat adj ki a kezedből, amit úgy gondolsz, hogy teljesen lefedi a specifikációt! Minden más csak duma, már bocs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez megint csak sima szervezési probléma. Nálunk pont ezért előre ki vannak írva a release-ek, mindenki tudjon róla, akit érint álljon (üljön otthon a gép előtt) készenlétben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz már nem kicsit kell elszúrnia valakinek valamit de nagyon, ha olyan urgent issue következhet be, ahol azonnali hotfix kell az éles rendszerre.

  Igen, ez egy kissé félreérthető volt, bocsánat. :)
  Általában ebben az esetben nem arról van szó, hogy valaki valamit nagyon elszúrt, és ezért kell hotfix-et adni egy éles rendszerbe, hanem arról, hogy nincs mindig teljes tesztelési lehetőségünk a saját környezetünkben, néhány modul és belső webservice hívás esetén ki kell vinni az alkalmazást az ügyfél teszt rendszerébe. És ha itt hasal el a program, vagy van valamilyen probléma, akkor a tesztelés - gyors - folytatásának az érdekében kell egy hotfix-et készíteni, majd azt újra kirakni. Nyilván, a teljes tesztelés után történik - előre leadott forgatóköny alapján - az új verzióra való átállás, már éles rendszerben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk az egy óra - persze ritkán, csak urgent issue esetében, amikor valamilyen hotfix-et kell adni

  Ez azért így elég gánynak tűnik még akkor is, ha amúgy a törzsidős résszel egyetértek. Ahhoz már nem kicsit kell elszúrnia valakinek valamit de nagyon, ha olyan urgent issue következhet be, ahol azonnali hotfix kell az éles rendszerre. Illetve már az azonnali hotfixelés is az, mert az azt jelenti, hogy a cucc finoman szólva nem lesz agyontesztelve mielőtt production-be kerül.

  Nálunk amúgy van team szintű chat, ha valakinek gondja van az feldobja. Mindenki mással pedig amúgy is e-mailen keresztül megy a kapcsolat, illetve ezen a chaten a külföldi kollégákat is elérjük.

  Ez nem igazán lassabb mint ha az irodában lennénk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jogos amit mondasz. Ehhez megfelelő környezet és megfelelő emberek is kellenek, akik saját maguk nyilván tartják hogy minden nap meg legyen a nyolc óra (akár csúsztatva). Van aki szépen írogatja is magának (... remélem mindenki). Meg hát megfelelő szerződés is. Az irodai munka is eléggé rugalmasan működött itt (- amit gyakran én is megkérdőjeleztem).

  A napi megbeszélés azért van, mert annyira azért nem vagyunk liberálisak. Ez az a pont mikor ellenőrizzük az embereket és sokan pocsékul keresnek szóban kifogásokat, ezért kell szóban.

  Viszont egy megjegyzés: a tanár pont megteszi ezt a rugalmasságot. Én nem ismerek tanárt, aki 7:30-tól 16:00-ig bent van az iskolában, ne kocsikázgatna lyukas órájában, ne vinné haza a kijavítandó dolgozatokat (mert hogy ugye ezt előírás alapján tilos megtenniük). És van könyvelő is, aki már egy jó ideje így dolgozik, home office-ban. Szerintem az, hogy egy másik szakmában nem lehet megcsinálni ezt, még kevés indok. Még kevés indok kötelezően mindenkinek az irodában csücsülni emiatt. A buszsofőr, gyári munkás most is bent van a munkahelyén; hiába van korona vírus.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem azt írtam, hogy vártam/várok feltétlenül azonnali választ, én csak tapasztalatot írtam, egy másik hozzászóló írására reagálva. Én jelenleg nem szervezek, mert csak fejlesztéssel foglalkozom, amit nekem szerveznek, vagyis az embereimtől nem várhatok választ, mert nincsenek. Szóval, ÉN nem vagyok az, aki azonnali választ vár.


  Elnézést kérek, pontosítanék (kiemeltem vastaggal):

  Én a HO alatt is jellemzően törzsidőben dolgozom, egyszerűen azért IS, mert a családommal jellemzően nem törzsidőben tudok együtt eltölteni értékes időt, illetve azért is mert  számomra a világ nagy része ekkor működik.

  Egyébként ugye nem írtam le, hogy én mit tekintek törzsidőnek, de sejthető, hogy  nagyjából a 9.30-15.30 óra között időszak felel meg NEKEM annak. 

  Nekem is vannak gyerekeim, akiket el kell juttatni óvódába, iskolába, háztartást is vezetünk, amelyből aktívan kiveszem a részem, de ezek jellemzően az ÉN törzsidőmön kívül esnek. 

  Elnézést, de szerintem egy kicsit félreértetted amit írtam, vagy én írtam rosszul. 

  Én csak arra hozzászólásra próbáltam reagálni, hogy HO-ban esetenként nincs azonnali válasz. És erre írtam is, hogy ha ilyen miatt lenne elakadás, az már menedzsment.

  Igazad van, az azonnali válasz kivédhető azokkal amiket írtál. Sőt, amiket ezen túl írtál a szervezésre vonatkozóan, azok is elfogadhatók. Engem sem érdekel, hogy ki hogyan oldja meg a feladatait, amíg tőlem nem vár el olyat (vagy fordítva), amiben nem egyeztünk meg. 

  Azzal egyáltalán nem tudok egyet érteni, hogy "a világ ekkor működik", mert esetünkben (szoftverfejlesztők) ez egyáltalán nem igaz.

  Az, hogy a szoftverfejlesztők mikor működnek, szerintem megérne egy külön témát (én szívesen tanulmányoznám). Én személy szerint tudok dolgozni az ÉN törzsidőmön kívül is, de ezt több szempont is befolyásolhatja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy neked a törzsidő kényelmes, az te vagy. Másoknak meg el kell vinni a gyerkőcöt óvodába, iskolába, haza kell hozni. Főzni kell valamit mert a gyerek éhes lesz, olyan időpontban szeretne vásárolni menni mikor kevés ember van a boltban, hőség van a lakásban 2 órakor, azért csúsztat.

  Én azt gondolom, hogy az ilyen típusú hozzállás már egy igen elkényelmesedett életvitelt, és liberális gondolkodást sugall. Attól még, hogy a te munkaköröd irodai, vagy mondhatnék akár informatikait is, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy neked - mint HO-s alkalmazott, vagy vállalkozó (itt természetesen a szerződésedben foglaltak szerint) - annyira rugalmas munkaidőt adhatsz kvázi magadnak - vagy a csoportodon belül az embereidnek. A IT-s munka, az ugyan olyan munka, mint bámely más szakmában. Nem kell elvinni a gyereket az óvodába, vagy az iskolába, nem kell főzni stb. munkaidőben, csak azért mert fizikailag megteheted. Egy buszvezető, vagy óvonő, vagy akár egy tanár nem teheti ezt meg. Neki igen, be kell járni, pontos munakidőt betartva. Ugyan neked nem kell, mert HO-ban dolgozol, de attól még rád is vonatkoznak a munkaidős és munkarenddel kapcsolatos szabályok. 
  Természetesen minden szabályt az a cég hozza, akinél, vagy akinek az ember dolgozik (munkaadó), tehát ha nálatok ennyire rugalmasan lehet kezelni a munkaidőt, illetve magukat az embereket, az a ti dolgotok, remélhetőleg a hatékonyság nem romlik, sőt, hosszú távon fentratható.
  Én viszont a fentiekkel ellentétben a mindennapi munka során nem ezt tapasztalom. Én éppen, hogy a napi - ilyen szabályos és rendszeres scrum tpíusú megbeszéléseket - tartom erőltetettnek. Az ilyen megbeszélések is csak viszik az időt, és legtöbbszőr üres szócséplés. Ha annyira liberális vagy, akkor miért akarod tudni annyira, hogy az embereid éppen mivel foglalkoztak tegnap, és mivel fognak foglalkozni ma. Minek erről annyit beszélni, ha erre vannak hatékony szoftveres eszközök, és vannak a határidők. Én inkább a valódi meeting-eket tartom fontosnak. Ezeken - és ebben egyetértünk - csak azok vesznek részt, akiknek feltétlenül részt kell venniük, és itt minimalizálható a felesleges szócséplés. Azt, hogy mikor kell ilyen meeting-et tartani, az adott feladat dönti el, és a felmerülő problémák. Egyébként pedig mindeki haladhat a kiírt feladatokkal, amelyeket - és ebben megint egyetértek veled - jó előre ki kell írni, és lehetőleg el kell őket választani egymástól. Az már más kérdés, hogy ezt egy-egy projekt kapcsán mennyire lehet megtenni, de minden esetre törekedni kell rá.

  Végszóra még csak egy megjegyzés. Mint említetted, hogy nálatok a legkisebb egység egy-egy feladatra az egy nap. Nálunk az egy óra - persze ritkán, csak urgent issue esetében, amikor valamilyen hotfix-et kell adni - és igenis, el kell ilyenkor érni a HO-ban dolgozó kollégát, és neki akkor dolgoznia kell, hogy a probléma ki legyen minél hamarább javítva. Ez fontos szempont, és ehhez tudnom kell, hogy ki, mikor elérhető, és mikor van gép előtt. A napi egy óra biztos idő, amikor mindeki gép előtt van általában kevés, mert a problémák rendszerint nem abban az egy órában jönnek elő. Én egy olyan 4-6 órás törzsidőt tartok elfogadhatónak, abba már sok minden beleférhet egy munaknap során.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • No igen, erre írtam, hogy ez már nem a HO hibája, hanem simán csak munkaszervezési probléma. Amikor valakik úgy HO-znak, hogy fejben meg az van, mintha irodában dolgoznának, és mindenki rögtön mindenre válaszol (hehe nem mintha irodában, nem lehetne időnként akár több órára is kiugrani / meetingre menni / lebetegedni).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes amit írsz. Számomra ebben egy dolog nagyon furcsa. Mint csoportvezető, nekem sose volt olyan problémám, hogy nem válaszolnak azonnal. Igazából, soha senkit nem is keresek ilyen formában. Ugyanis a legkisebb mértékegységünk nekünk a feladatokra az egy nap. (Van ami alapvetően hamarabb kész van, de ekkor az illető veszi a következő feladatot.) Minden reggel (közös megegyezés alapján) 8:30-kor tartunk egy daily stand up-ot. Elmondja mindenki mit sikerült haladnia tegnap, mit tervez ma. Ez lefed egy egész napot és egy megelőzőt ellenőriz. (Minden nap lejegyzetelem ki mit tervez aznapra, így tudom ellenőrizni másnap a haladás folyamatát.) Továbbá ha lát problémát, megbeszéljük helyben ha pici dologról van szó, egyébként azt beszéljük meg, hogy mikorra vegyünk fel egy meeting-et. De az is előfordul, hogy valaki más említi a stand up alatt, hogy az a rész egy kicsit macerás lesz, egy pair programming meeting-et beszéljünk meg valamikorra. Fontos, hogy az ilyen napközbeni meeting-eken csak az vesz részt, akikről szó van (azaz nem az egész csapat), hisz az irodában se invitálod be egy meeting szobába az egész csapatot ilyen dolgok miatt.
  Ezen kívül egyeztettünk egy összesen egy órás időpontot délutánra, amikor is mindenki a gép előtt van. Ekkor garantáltan mindenki azonnal válaszol, de nem szokott erre szükség lenni. Inkább random chat-elésre/beszélgetésre használják nálunk az emberek. Ezen az egy órás időn és a meeting-eken kívül mindenki azt csinál amit csak akar. Egyébként a dumálós meeting-ekre (a daily stand up is ilyen), tőlem aztán mobilról is bejelentkezhet valaki. Csak azt nem szeretem, ha valaki úgy jelentkezik be, hogy közben az autót vezeti. Ilyenkor inkább álljon félre az ember szerintem, mert nem fog tudni koncentrálni rendesen mindkettőre.
  Ha azonnali válaszra vársz az embereidtől, akkor szerintem valamit vagy rosszul terveztetek, vagy nem hagyod az embereket dolgozni és pesztrálod őket, hogy "na, mi van már". Nekem nem kell tudnom minden egyes percéről, minden egyes órájáról az embereknek. Úgy kell összeállítanom a sprint-et, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenek legyenek a feladatok egymástól (egy sprint alatt) és minden feladat leírása egyértelmű, kivitelezhető. Nekem akkor kell közbeavatkoznom, mikor a stand up alatt történt beszélgetések során látom, hogy van gubanc amit ki kell csomózni, ha azt látom hogy csúszunk valamivel. De még ezután se érdekel percre, óra pontos tevékenységük. Ott helyben megbeszéljük milyen probléma van, ki tud segíteni, hogyan tudjuk feloldani és megcsinálják önállóan, nélkülem, pesztrálás nélkül.
  Az, hogy neked a törzsidő kényelmes, az te vagy. Másoknak meg el kell vinni a gyerkőcöt óvodába, iskolába, haza kell hozni. Főzni kell valamit mert a gyerek éhes lesz, olyan időpontban szeretne vásárolni menni mikor kevés ember van a boltban, hőség van a lakásban 2 órakor, azért csúsztat. Feleségével/férjével közösen vezetik a háztartást, felváltva takarítanak. Stb, stb, stb. Azzal egyáltalán nem tudok egyet érteni, hogy "a világ ekkor működik", mert esetünkben (szoftverfejlesztők) ez egyáltalán nem igaz. A feladatokat két hétre előre írom ki. Engem nem bánt, hogy Kis Jóska délkor dolgozik a feladatán, vagy este 10-kor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Netet letiltod? Akkor kimegy WC-re 45 percig.

  A mobilnet már tök gyors, amúgy se árt néha átkapcsolni, ha minden 2. oldalt letiltanak és még egy tutorialt se lehet megnézni a neten. A WC-ben meg jókat lehet aludni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is egyetértek azzal, hogy törzsidőket érdemes meghatározni. Ezek jellemzően egybeesnek, lefedik nagy részét a világban kialakult munkaidőknek (itt nyilván nem a több műszakosra gondolok). Én úgy hiszem, hogy ezt azért mindenkinek illik szem előtt tartani, függetleneül attól, hogy HO-ban dolgozik vagy sem. Én a HO alatt is jellemzően törzsidőben dolgozom, egyszerűen azért IS, mert a családommal jellemzően nem törzsidőben tudok együtt eltölteni értékes időt, illetve azért is mert a világ ekkor működik. Én azért figyelek arra HO-ban is, hogy a munka/magánélet egyensúly lehetőleg ne nagyon sérüljön.
  Sokszor viszont HO-tól függetlenül sem kaptam azonnali választ, de minden eset más. Az viszont már szerintem pont a menedzsment feladata lenne, hogy elakadás (nem kapsz választ) esetén megoldja a helyzetet. Nyilván az elakadásnak is vannak határai, amikor ezek már nagyon sérülnek, akkor szerintem nem "beköpés" eszkalálni felsőbb szintre azt.

  Én dolgoztam kanadai válalkozókkal, de nem volt probléma abból, hogy én 18.00-kor már nem akarok nekik válaszolni. Nyilván ez a "viselkedés" azért a projekttől, a projekt menedzselésétől is erősen függhet. A svédek (dolgoztam velük is) viszont szerintem nagyon jók a távoli munakvégzés/magánélet kombinálásában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt jön be a cég szervezettsége kérdés. Egy rosszul, vagy nem is biztos, hogy rosszul, csak éppen nem HO-ra szervezett cégnél ezek megértem, hogy komoly problémák tudnak lenni.
  Nálunk a komplett cég állt át HO-ra (bizony, nem vállalkozókról, hanem főállású fejlesztőkről beszélünk), mindenki ehhez alkalmazkodott beleértve a menedzsmentet is, a folyamataink szervezését. Hidd el, ha az az alap, hogy mindenki HO-zik, és minden ehhez idomul, amik most nálatok HO-s problémák, azok nem is lesznek problémák. Nálatok a probléma az, hogy a cég fejben abszolút nem HO-zik, viszont mégis van pár HO-s kolléga. Megértem, hogy ez így nagyon frusztráló tud lenni.

  Illetve bejön a személyes felelősség kérdése is. Aki a HO-t lógásra használja, gondolod, hogy egy irodában nem rögtön flash játékot / Facebookot / youtube-ot indít mihelyst nem nézel oda? Netet letiltod? Akkor kimegy WC-re 45 percig. Mert azért láttunk már ilyen kollégákat. Miközben bármikor megesküszik rá, hogy már mindjárt kész, és már teszteli. Ki kell rúgni, és probléma megoldva. Ez simán munkaügyi probléma, a HO ezen nem ront.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És rögtön el is értünk oda, ami alapvetően zavar a hozzáállásodban. A HO ragyogóan megmutatja milyen a cég szervezettsége és így a menedzsmentje! Milyen a munkavállalók minősége. Hogy csak úgy tudja számon kérni a feladatot, hogy odabent figyeli az embert, csak úgy tudja kiosztani a feladatot, ha szóban elmagyarázza...

  Én nem vagyok sem menedzser, sem pedig munkaadó. Munkaidő és egyéb dolgokban számonkérni sincs jogom senkit sem, én csak a saját munkámat akarom elvégezni, illetve a hozzám tartozó fejlesztéseket koordinálom. Mivel csapatban dolgozunk, ezt viszont gyakran csak akkor tudom megtenni, ha a más is elvégzi a rá kiosztott feladatokat. A cég szervezettségével és menedzsmentjével nem is volt gond. Azzal van a gond, amikor rákérdezek HO-ban dolgozótól, hogy ezzel, vagy azzal a feladattal kész van-e, vagy hogy hol tart, mert addig - más vagy én - nem tud belekezdeni egy arra ráépülő feladatot. És ilyenkor volt már olyan, hogy azt hallom, hogy már nem sok van hátra, meg mindjárt kész, meg már kész, csak tesztelem, közben meg hallom a háttérben a telefonban, hogy egy bevásárló központban tartózkodik éppen. Na ezek viszont fel tudnak húzni.

  El kellene felejteni ezt a sarkos munkaidő dolgot. Feladatok vannak, és azoknak határidejei vannak (ha nem is éles, akkor önként vállalt). És fejlesztők vannak, akik ezeket megcsinálják. A munkaidőre tekints, inkább csak egyfajta törzsidőként

  Abban az esetben, ha egy csapatban vannak alkalmazottak, és vannak HO-s vállalkozók is, akkor sajnos a hétköznapi munkavégezés során elkerülhetetlen, hogy a munkaidős dolgot - törzsidőt - mindenki betartsa. Ugyanis a legtöbb ügyfél munkaidőben kereshető, és általában ekkor lehet velük beszélni, vagy tőlük kérdezni. Én megértem, hogy vannak, akik a HO-ban - a határidőkre ugyan tekintettel - éjszakánként, vagy a hétvégén akarják lekódolni a feladatokat, de sajnos aki alkalmazott, és rendes munkaidőben dolgozik, az nem fog tudni vele kommunikálni. (Illetve fordítva sem.) Volt már olyan is, hogy a HO-s vállalkozó elakadt a hétvégén, és nem tudott tovább haladni a munkájával, mert kérdése lett a fejlesztés közben. De aki meg tudott volna válaszolni, az rendes hétköznapi munka időben dolgozott, irodában. A feladat határideje pedig azért csúszott ki, mert nem kapott rá választ, és kvázi várnia kellett hétfőig. Akkor erre mit mondhatnék? Hogy semmi baj, hogy te, mint HO-s vállalkozó nem a többiekhez igazodva - törzsidőben - dolgozol, hanem egyéni munka rendben sajátos időbeosztásban, és ezért csúszott ki a határidőből a fejlesztés, enyje-benyje? Ezt azért nem tolerálható.
  Ne értsetek félre. Nekem semmi bajom a HO-val, meg a többivel. Már leírtam, de most is leírom, hogy én is HO-ban dolgozom, én is látom az előnyét, a szükségesség mellett, egyetértek vele. De azt is látom, és tapasztalom, hogy a hétköznapi munkavégzésben vannak hátrányai, és bármennyire is sokan ellene vannak az irodai közösségi munkának, a hatékonyság szempontjából megvannak annak is az előnyei. Igazából azt is mondhatnám, hogy a teljes HO-t nem tudom elfogadni, csak a részlegest (kivéve azoknál, akik külsős vállalkozóként szerződésük szerint is önállóan dolgoznak, de általában ők saját területen tevékenykednek). De a részlegest is csak úgy, hogy előre lefektetett szabályok - pontos munkaidő, kommunikációs csatornák, elérhetőség, stb. - mentén történik az alkalmazása. Az, hogy kinek mennyi lehet ez a részleges HO, az már egyéni preferencia és alku tárgya.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos nincs igazad. El kellene felejteni ezt a sarkos munkaidő dolgot. Feladatok vannak, és azoknak határidejei vannak (ha nem is éles, akkor önként vállalt). És fejlesztők vannak, akik ezeket megcsinálják. A munkaidőre tekints, inkább csak egyfajta törzsidőként, nyilván ha egymással kommunikálni kell vagy szuper szorosan perprogramozni kell.
  Egyébként meg kit érdekel, hogy egy adott időpillanatban XY éppen mit csinál, ha időre elkészül a feladattal?
  Csak van ez a sarkos menedzsment mentalitás, hogy jaj 8-tól 5-ig munkaidő van, nehogy már valaki akkor ugorjon el a csak munkaidőben nyitva tartó helyre ügyet intézni, mert micsoda lógás már ez.
  Azt meg, hogy aztán ez a kolléga hétvégén is, meg éjszaka is dolgozik, és a heti 40 óra helyett dolgozik 48-at, szeretik leszarni. De nehogy már a háttérben halljam a család neszeit hívás közben délelőtt 9 órakor, mert akkor csakis lóghat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 •  És hát igen, sok kolléga munkaidőben - ha már úgy is otthon van - akkor elvégzi a házimunkát, kiviszi a szemetet, leugrik a boltba vásárolni, főz, mos, takarít mert így legalább munka időben letudja ezt. Hányszor volt már olyan, hogy felhívtam egy kollégát, és a telefonban hallom - munkaidőben - hogy autót vezet, vagy hogy a háttérben szól egy bevásárló központ hangos bemondója.

  Én ilyennel soha nem találkoztam, HO-ban is ugyanúgy a gép mellett ülünk. Olyan létezik, hogy valaki szól a főnökének, hogy pl egy hivatalba le kell ugrani, vagy amíg a boltban volt nyuggersáv, addig boltba elment, de mindig szólt előre mikor. Foglalj be megbeszélést és akkor nem megy el :)

  És rögtön el is értünk oda, ami alapvetően zavar a hozzáállásodban. A HO ragyogóan megmutatja milyen a cég szervezettsége és így a menedzsmentje! Milyen a munkavállalók minősége. Hogy csak úgy tudja számon kérni a feladatot, hogy odabent figyeli az embert, csak úgy tudja kiosztani a feladatot, ha szóban elmagyarázza... Ez mind minőség kérdése, a munkahely minőségéé és menekülni kell az olyan munkahelytől, ahol nem képesek a hatékonyságra home office alatt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már nem ott vagyok. Most bent ülős a munka, így, ha bent ülök és nem csinálok semmit az se gond.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ez így teljes, ahogy leírtad. A HO más mindset. Gyakorolni kell és önállóságot kíván.

  Viszont onnantól a munkaidő fogalma óraidő helyett a munkával töltött időt fogja jelenteni, ami közben be lehet iktatni egy vásárlást, ha a) szóltam előtte a srácoknak hogy nem leszek egy órát és b) bepótolom a kieső munkavégzést később. Ehhez viszont megintcsak kell az a bizonyos önállóság.

  Amúgy csak egy példa ez a vásárlás, a lényeg hogy HO-ban más a munkaszervezés, de ezt is meg kell tanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak az embereken múlik, akik abban dolgoznak, és a managementen, aki szervezi a munkát. Ha attól, hogy kikerülnek a közvetlen kontroll alól, ellustulnak az emberek, ott vagy az emberekkel és/vagy a céggel van baj.

  Éppen erről van szó. A kelet európai mentalitás még igen erősen érződik a magyarokban, és ez nem csak a munkavállalás területén lehet megtapasztalni. De ha olvasod, akkor itt, ebben a fórumban is, a legtöbben a HO-t azért tartják előnyösnek, mert pl.: család többet van együtt, nincs utazási idő (ezt én is írtam korábban), a gyerekekkel is többet tudok foglalkozni, rugalmasabb az időbeosztásom, stb. Ez mind olyan dolgok, amelyek valóban nagyon fontosak az életben, de egy munkáltató számára nem. És hát igen, sok kolléga munkaidőben - ha már úgy is otthon van - akkor elvégzi a házimunkát, kiviszi a szemetet, leugrik a boltba vásárolni, főz, mos, takarít mert így legalább munka időben letudja ezt. Hányszor volt már olyan, hogy felhívtam egy kollégát, és a telefonban hallom - munkaidőben - hogy autót vezet, vagy hogy a háttérben szól egy bevásárló központ hangos bemondója. Szóval látom én itt a problémát, és a mentalitásbeli hozzáállást.
  Ahhoz, hogy valaki HO-ban dolgozzon, ahhoz "meg kell érni", fel kell nőni hogy felelősségteljesebben el tudja elvégezni a munkáját. Ne legyen félreértés, én is HO-ban dolgozom, és én is ez mellett vagyok, csak nekem a mindennapi munkámhoz tartozik a fejlesztés mellett a kollégákkal való kapcsolattartás is. És látom - meg hallom :) - hogy mi folyik a háttérben.
  Bizonyára külföldön, főleg nyugaton ehhez sok esetben másképp állnak hozzá az emberek, de itt még megmaradt a szocialista beidegződés, és hozzáállás. Na mindegy, ettől eltekintve vírus szempontból jó, hogy nem kell sok emberrel face-to-face-ben találkozni és kommunikálni, aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én most egy olyan cégnél dolgozom, ahol az iroda definíció szerint nem létezik. Mindenki otthonról dolgozik. Ki Magyarországról, ki az óceániai szigetvilágból. Ha kell valami, ott a slack, zoom, stb. Senki nem érzi hiányát a személyes jelenlétnek, senki nem érzi, hogy attól lesz neki jobb ha bebumlizik valami közös szeánszhelyre, hogy a produktív ideje 90%-ában úgyis ugyanúgy a monitort bámulja. És főleg, egyáltalán nem vagyunk attól kevésbbé produktívak, hogy nem egy zsúfolt nagyváros irodanegyedében kucorgunk.

  Értem, amit írsz, és tudom, hogy ez a mai általános hozzáállás. Sőt, azt is értem, hogy miért az működik, amit leírtál, de az hogy a HO mennyire hatékony, csak az embereken múlik, akik abban dolgoznak, és a managementen, aki szervezi a munkát. Ha attól, hogy kikerülnek a közvetlen kontroll alól, ellustulnak az emberek, ott vagy az emberekkel és/vagy a céggel van baj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ismertem olyan freelancert aki otthonról máshova dolgozott be, és el is küldték.
  Olyat is ismertem aki irodából dolgozott be másnak, és azt is elkülték.

  Szerintem a fair deal az, hogyha a kecskét is megesszük meg a káposzta is megmarad. Tehát a cég is azt kapja amit elvár, és te is olyan munkakörnyezetben dolgozhatsz amit szeretnél. Mikor monitorozni kell, hogy tényleg dolgozik e a kolléga rendesen szerintem az már régen rossz valahol. Vagy azért mert nem dolgozik és a körmére kell nézni, vagy azért mert nem bíznak benne és ezért tudni akarják mit csinál(belülről hullik szét a cég)

  Egyébként ha be van méretezve előre egy feladat, akkor valamennyit ugyan lehet susmákolni, de kibukik, hogyha rendszeres semmittevés vagy unproduktív munka folyik. Persze ezzel sokan vitatkoznának, és csak magánvélemény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne haragudj, de fejlesztőként nem találnál azonnal csomó más helyet? Mi a pék f..akanaláért dolgozol ilyen helyen? Vagy neked ez így jó?
  Én minden munkahelyemen megmondtam, hogy a munkaidőben érek rá, munkahelyi telefont kértem és kikapcsoltam munkaidőn túl. A szabadidőmmel kizárólag én rendelkezem ugyanis. 
  Nem értem, nyilván idősebb vagy pár évvel nálam, én y generációs vagyok de egy csomó tekintetben a z generációsokat szokták azzal illetni, amilyen vagyok, és csak nézem, hogy a problémáinkat az idősebbek is megélték, de a szájukat ki nem nyitnák, csak nyelnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a HO vs bent ülős témának pont az ellentétét tapasztaltam. Másik cégnél lehetett HO-zni, na de milyen áron? Aki bent ült, az csinálhatta a 2 órás munkát egész nap is, senki se számoltatta el. Ellenben aki HO-zott annak el kellett számolni és négyszer annyi feladatot is csinálhatott szemben a bent ülőssel. Mert, aki bent ül az együtt eszik-iszik-cigizik-kvzik-trécsel a többiekkel, nekik ez is beleszámít a munkaidőbe. HO-nál a 8 óra viszont az tényleg 8 óra munka, amit el is vártak. A másik, hogy éjjel-nappal bármikor elérhetőnek is kellett lenni, míg, aki bent ült, az 16 órakkor eldobta a billentyűt és ennnyi. He épp nem tudtak elérni mondjuk este 19 kor, akkor ment a gyanusítgatás, hogy biztos másoknak is dolgozok, mintha bent ülősnél nem lehetne bárki másnak dolgozni ugyanúgy.

  Lehet másutt olajozottabban mennek a dolgok, de én eddig csak ilyen elavult gondolkodású cégekkel találkoztam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
mutass többet!
abcd