Employee activity monitoring

Employee activity monitoring
2020-08-01T23:15:09+02:00
2020-08-09T12:40:25+02:00
2022-10-17T14:00:52+02:00
 • Hm, akkor lepjunk eggyel hatrebb ;)

  Elidegenithetetlen jogok. Persze, ez kb addig all, amig betartjak, nem tovabb. Mivel nem termeszeti torveny, csak egy tarsadalmilag 'elfogadott' dolog, tehat megvaltoztathato. Egyebkent nem kicsit alakul, es alakult at a tarsadalmunk, szoval en meg mindig azt mondom, h barmi megtortenhet ;)

  A kiraly tema tul mutat ezen forum keretein, igy azt inkabb privatban irnam.

  Draga? A stadionok, kisvasutak orszagaban? :) Ez nem penz kerdes, inkabb akarat, h kell ez nekunk es meg tudjuk-e indokolni ugy, h benyelje a tarsadalom, v sem. Kb. sci-fi filmekbol jon mindig az, h a megfigyeles jot tesz a kozbiztonsagnak, igy a tarsadalom elfogadja, majd jon a kovetkezo snitt, h visszaelnek vele, es a fohos bedonti az egesz rendszert :)

  Szamomra a kerdes inkabb az, h gazdasagi szempontokat figyelembe veve meg tud valosulni a jovoben, h ez az erdek felulirja a szemelyisegi jogokat v sem. Es ha igen, hogyan, illetve mikent es legfokeppen mikor valosul meg. Egyebkent a szemelyisegi jog is egy fogalom. Nem orokke valo, es valtozott, valtozik.

  Egyebkent persze puskaport puffogtatunk, mert egyikunk sem lat a jovobe ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak gazdasági célú megfigyelésre nem kell személyhez kapcsolódó adatokat tárolni, nem kell hozzá a gdpr, nem kell elidegeníthetetlen jogok miatt aggódni, azt lehetne építeni már most is. Ha az lenne a cél.

  Akárki is lenne a király, a mostanit előbb meg kellene ölnie, és nyilvánosan. Mert a királyt az szenteli fel, nem a bullsh*t. Mondhatni, drága lenne az a belföldi megfigyelő rendszer. Már csak azért sem tartom valószínűnek, hogy valósággá válik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arról nem is beszélve, hogy a világ legjobb egyetemei közt is van kínai. Nyilván nem hülyegyerekek tanulnak/tanítanak ott. És a kicsi kínaiak elég sokat tolnak bele az oktatásba, és nem is csinálják rosszul.

  A Nyugat Kínától tanulja újra a matekot
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kerlek ne keverd ossze a demokracia latszatat a valodival! ;) Talan 1-2 skandinav orszag van a legkozelebb hozza, a tobbiek eleg messze, de ez persze az en velemenyem.

  Szerinted ahhoz, h haza vidd a tudast, ahhoz nem kell megfeleloen kepzettnek lenni? Volt lehetosegem shenzheni melora interjuzni, illetve volt projectem, ahol kinaiakkal kellett dolgozni, es egyik esetben sem voltak fogalmatlanok, persze ez csak egy morzsa abbol a nagy orszagbol. Persze a videki Kina mas, nagyon mas, de nem is ez a tema, hanem a megfigyeles, es azon belul is a gazdasagi celu megfigyeles.

  Es ki lenne a kiraly? :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindegyik ország alá van rendelve a külkapcsolatoknak. Ha azokat elveszíti, a helyi rezsimet kardélre hányják.

  Csak tudod, a világ nem olyan, hogy a kulturális/gazdasági centrumok mindig ugyanott maradnak. Sumérok mentek, egyiptomiak jöttek, egyiptomiak mentek, görögök jöttek, görögök mentek rómaiak jöttek, rómaiak mentek, Európa jött, Európa ment USA jött. Most épp a kínaiak, indiaiak jönnek, és az USA megy. Ezek a folyamatok persze lassúak, aki megy az nem süllyed el mint Atlantisz, csak elveszti a jelentőségét, ahogy mára a görögök vagy az olaszok, vagy pláne az egyiptomiak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár szó utólag:

  Demokracia? :) Ugyan mar. Ez a tema messzire vezetne...

  Talán a belföldön élőknek vicc gyanánt hat a demokrácia, elvégre egy despota országban élünk. De csak belföldön vicces, külföld felé nem az. Magyarország korántsem annyira erős, hogy független lehetne. A belföldieknek mindenütt azt híreszteli a helyi rezsim, hogy azt csinál, amit csak akar, és az elnyomottak hajlamosak bármit elhinni. De van egy olyan szempont is, hogy tisztán látás a tényekben. Mindegyik ország alá van rendelve a külkapcsolatoknak. Ha azokat elveszíti, a helyi rezsimet kardélre hányják. Szóval nem. Olyan nagyon éppen nem vicces. A magánélet megfigyelésére alkotmányos alap kell, és amíg az nincs, jogilag nem lehetséges bevezetni.

  Nincs Kinaban szellemi eroforras? :D Na jo, ez a viccek csucsa. Mar csak a nepessegre tekintve aranyaiban is biztosnak tekintheto, h van. Ne becsuld ala szerintem.

  Irány fel YT-re, találsz ott olyan csatornákat, mint serpentza meg laowhy86, évtizednyi+ tartalom, amiben megmutatják az ott élő embert. Nem a rezsimet, a politikát, meg a hazugságaikat, hanem magát az embert. Legalább egy egész évig nézheted reggeltől estig azokat a videókat (érdemes legalább 5-6 évnyit visszamenni, és a változások előtti részekkel kezdeni, mert anélkül nem fogod megérteni az utóbbi részeket Kínáról, meg hogy mit keresnek mostanra egyéb országokban), annyi van belőlük, és apró morzsák mindenütt mindenről. Összerakod a képet apránként, és majd megérted.

  De tudod, en nagyon bizom benne, h ezek a 'remkepek', amik a fejemben megfordulnak, nem valnak valora!

  Például a királyság - mint államforma - bevezetésén már egy évtizeddel ezelőtt is gondolkodtak, és még mindig nem tűnik rossz ötletnek. Nem kicsit ambiciózus terv (főleg, hogy az EU és NATO is szólni fognak hozzá néhány szót), de ha a helyi rezsimnek van hozzáértése, kivitelezheti, és akkor lehet alkotmányos alapot építeni a megfigyelésekhez is. Az más kérdés, hogy lenne-e belőle annyi haszon, mint amennyi áldozatot követel? Mi a fenének kellene ennek az országnak egy abszolutista megfigyelés? Mit kellene megvédeni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na az valoszinu, h massziv bloff is van az o reszukrol, de a teoriamat inkabb nem irnam le. Bar ha bebizonyosodna, akkor lenne igazi csod a vilagban, es borulna minden.

  Sor felirva!

  Meglatjuk, h mit hoz a jovo ;)
  De ugy ezem, h a tema szakertoi is csovaljak a fejuket sokszor, mert van meglepetes a temaban, es vszinuleg lesz is.

  Egyebkent inkabb fizetem neked a sort, es legyen ugy, ahogy te varod, mert az a szebb vilag ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A sört felírhatod

  Kínában nagyon sok minden csak fénykép. Mint amikor bedobsz egy kavicsot a folyóba, és azt mondod, "vizes lett". Kívül talán. Feltöröd, és megnézed belül, csont száraz. Ha túlzásba viszik a blöffölést, valaki rá fog hívni, és akkor nagyon arcot veszítenek majd. Előre bizonyíték persze nincs, de arra az esetre, ha az megtörténne, írd fel te is a sört
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én egyszer egy ilyen vezetők közti beszélgetésnek személyesen is fültanuja voltam. Máshol viszont se előtte, se utána nem találkoztam ilyennel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg azzal együtt, hogy vezető beosztásban lévő személyek kábítószereznek (rosszízű híresztelések szerint minimum a 80%-uk) és hasonlók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre emlékeztet ez.
  Amúgy ezek a rendszerek valszeg csak addig lennének kikényszerítve, amíg valaki illetéktelen hozzá nem férne és meg nem osztaná nyilvánosan a cég összes belső felvételeit, jelszavakkal, mindennel együtt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Demokracia? :) Ugyan mar. Ez a tema messzire vezetne...

  Honnan veszed, h Kinaban nem mukodik a megfigyeles? Vannak videofelvetelek, ahogy mukodik, es arcfelismero szoftver fut. Persze lehet mondani ra, h 'fake news' persze.

  Nincs Kinaban szellemi eroforras? :D Na jo, ez a viccek csucsa. Mar csak a nepessegre tekintve aranyaiban is biztosnak tekintheto, h van. Ne becsuld ala szerintem.

  Terdre kenyszeriteni? Szerintem epp, h Kina kenyszeritette terdre a bankok nagy reszet, akik nem allnak szoba Hong Kongban a Kina ellenes emberekkel. Emelett Kina az egyik legnagyobb hitelezoje az USnek. Azt sem feledve, h a WHO-nak is lekevert egy taslit. Egyebkent mi is a zsebukben vagyunk, mint ahogy egyre tobb orszag vilagszerte.

  Tehat erre mondom, h par lepes, es lesz kinai szoftverfejleszto multi itthon, es lehet, h meglepodunk, ha megfigyelnek majd. Es ketlem, h a magyar allam a munkavallalo erdeket nezi, lasd tulora torveny ;)

  De tudod, en nagyon bizom benne, h ezek a 'remkepek', amik a fejemben megfordulnak, nem valnak valora!

  De ha megis, akkor josz egy sorrel ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindaddig lepnek le, amig nem lesz mindenhol alap a megfigyeles. Nem mondom, h ez be fog kovetkezni, csak azt, h megeshet, h ez bekovetkezik, mert egyre jobban adottak a technikai feltetelek, igy csak torvenyt kell alkotni ra.

  Ertem a kiveteleket, de miert ne lehetne megoldani? Ez csak penz es akarat kerdese szerintem ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kínát 2x már térdre kényszerítették kábítószerekkel az elmúlt században, és éppen érik, hogy újra nyakon legyenek csapva"

  és ki teszi ezt meg?
  esetleg belső tényezők hatására régiókra esik, ez reális, az eltérő regionális érdekek kikényszeríthetik egy akár erősödő diktatúra ellenében is. de nyakon csapni, ugyan...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A megfigyelések azért vannak tiltva, mert demokráciában élő környezetben olyan mértékűre élezi a beltársadalmi küzdelmeket, amik az egész országot porig rombolják. Ha a helyi hatalmi elitnek az a célja, ahhoz ugyan nem kell megfigyelés, sokkal egyszerűbben is megteheti. Ha a megfigyeléseknek stabilan kell működnie, ahhoz főleg egy másik államforma kell, például királyság.

  A kínai példád egyébként furcsa. Csak hogy tisztázzuk, Kínában nem működik kamerás megfigyelő rendszer. Ugyan úgy ki van építve világ ranglistás kamera hálózat, mint Londonban, de míg Londonban működik is, Kínában nem. Ügyes rongálók tönkre teszik, és nincs hozzá elégséges szellemi erőforrás üzemben tartani. A fejlett technológiához hozzáértés is kell, és a politikai önkényuralmak egyik jellemzője, hogy a tőkeigényes eszközökhöz való hozzáértést ellenségként üldöznie kell - senkiben sem bízhat, aki technikai fejlődést szolgálhatna. Úgyhogy nem tud működni technikai eszköz - semmi. És van egy nagyon egyszerű vége az erkölcsileg irstabil hatalmi berendezkedésnek. Kínát 2x már térdre kényszerítették kábítószerekkel az elmúlt században, és éppen érik, hogy újra nyakon legyenek csapva. Mindaközben a más országokban illegális dolgokra remekül alkalmas lehet az ország - emberkísérletek, feketeszerv piac, kábítószer termelés, stb - de konkrétan high-tech társadalom nem fog működni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ha ezt próbálná valaki, akkor igen nagy számban lépnének le. Amúgy magát az irodát figyelte kamera egész nap, miután eltűnt pár nagy értékű cucc - amit  amúgy szvsz a takarítók nyúltak le - de ezzel senkinek semmi baja. De ha a képernyődet nézegetnék, akkor a gatyájukat is rákölthetnék HR-re. Ráadásul ha mindenhol egyként bevezetnék azzal úgy a negyedére  csökkentenék a produktivitást - vagy azt mondanák a dolgozók, hogy ok, nézzétek ahogy épp a prog.hu-t nézem, aztán ha nem tetszik rúgjatok ki!

  Ráadásul egy ilyen megfigyelési rendszer egy óriási potenciális biztonsági rés, mert Pl. egy keylogger simán  látja az összes jelszót is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez egy igen provokativ kerdes, es a valasz is az lesz. Amennyinek kell.
  Nem en dontom el, nem is te, hanem a tarsadalom, h neki hol lesz a hatar.

  Ha figyelemmel kisered a hireket pl. Kina vs. Hong Kong, vagy korabban Oroszorszag vs. Krim felsziget, es lehetne sorolni a tobbit is, akkor nem kell hozza nagy kepzeloero, h lasd, h nincs semmi akadalyozo tenyezo azt leszamitva, h paran megcsovaltak a fejuket.

  Akkor terjunk vissza a topichoz. Szoval a kinai megfigyelorendszer kiepulese is egy jel arra, h ez meglepheto, vagy mar sok helyen meg is leptek fu alatt. Innen mar csak par lepes, h ez bekeruljon a cegekhez is, es jol lathato, h az amerikai orias cegek egy-ket szamukra nevetseges buntetest leszamitva igen sok dolgot megtehetnek buntetlenul. Ki allitana meg oket? Most is csak a meghallgatasok folynak, aminek nem hiszem, h lesz erdemi eredmenye, de ezt a jovore bizom.

  Szoval ezek a jelek alapjan van egy sanda gyanum, h akar ez is lehet a jovo, ha nem lep fel a tarsadalom idoben ezellen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy érted, globálisan kényszeríteni? Oké. Csak egy kérdés. Szerinted mennyi vérnek kell ahhoz elfolynia, hogy megtanulja a társadalom, mivel hol a határ? Írj egy számot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En amugy el tudom kepzelni azt a vilagot, mint tolunk elege keletebbre levo orszagban, ahol a megfigyeles kb. mindennapos dolog, es akik egyre erosebb befolyassal birnak hazankban. Szoval persze, lesz, aki felall, h NEM, de ha ez elkezd terjedni a cegeknel, es kb. mindenhol, akkor siman vegig is mehet, h megfigyelnek a munkaban is. Es tudod arra alapozom, h egy ceg alkalmazottai lehet, h hoborogni fognak, de igen kis szamban lesznek azok, akik lelepnek, mint ahogy minden mas bevezetese soran.

  Nem akarom az ordogot a falra festeni, csak ez is lehet egy vegkifejlet hosszu tavon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hírek ismerőstől, nda, szóval neveket nem említek. Ha valaha jó dolognak is lett szánva a megfigyelés (nevezetesen a cég üzleti védelmére), a mai világban sültkrumpli-buta "vezető fejlesztő"-k kezébe kerül, és földig rombol mindent: kötözködés, stressz, fluktuáció. Ha valamelyik cég szeretné lehúzni a rolót, vagy csak a legstressztűrőbb (alias legbutább) embereket megtartani, javaslom nekik azokat a megfigyelő eszközöket. Peace
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Voltam ilyen fejlesztésben benne, talán 2013 telén. A progi ezeket a feature-eket tudta amit felsoroltál.

  HO-ban dolgoztam, aztán amikor kötelezni akartak arra, hogy az otthoni gépemen is használjam az éles verziót szépen felmondtam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En ugy csainalom, hogy ceges laptopon/pc-n kizarolag munkaval kapcsolatos dolgot nyitok meg. Mar kb 4-5 eve, egyik munkahelyemen sem leptem be egyszer sem a ceges gepen a privat email fikomba, sem semmi mas fiokba ami privat. Sem semmilyen privat bongeszgetes. 
  Ezen kivul, a mobilommal semmilyen korulmenyek kozott nem csatlakozom a ceges wifi halozatra. Valamint a mobiltelefont semmilyen korulmenyek kozt sem toltom a pc-n/laptopon keresztul. (Habar, nem tudom, hogy ha a 230-as halozaton keresztul hozza lehet-e ferni a telefonom adataihoz :) ). Bluetooth eleve mindig off a telefonon.
  Jelenleg otthonrol dolgozom, mint gondolom sokan. Otthon a router ugy van megcsinalva, hogy van a modem/router, melyen keresztul adja a szolgaltato a netet, ez mar routerkent is szolgal. Erre van kotve egy masik router, ezen lognak a sajat eszkozeim. Ha vendeg jon es ker netet, a szolgaltato altal adott router jelszavat adom meg neki. A ceges gepet is ide kotom.
  Valoszinuleg igy sem 100%os a dolog.
  Ha ezen felul kapnek egy levelet, hogy megfigyeltek, hogy habar csak munkaval foglalkozom, keves volt a billentyuleutes, tehat nem teljesult a napi norma, aznap felmondanek. Keressenek mas balekot. 
  Volt olyan munkahelyem, ahol a devops-os srac az orrom elott belepett a gepemre tavolrol es elkezdett installalgatni. Nagyon kibuktam, hogy ez ennyi, 1-2 kattintas es bent is van. Azt hiszem ez volt az a pont ahol meghoztam a dontest, hogy akkor 'ceges eszkozt csak ceges dolgokra'. Hiszen ha ez ennyi, akkor barki nezheti real time, hogy epp mit csinalsz. Nem kell ide keylogger :)

  Ma mar eleg jol ki vannak forrva a mobileszkozok, az oldalak is tobbe-kevesbe mobilra vannak optimalizalva, gyakorlatilag evek ota. Igy szerintem ha teheted, a munkaeszkozt csak munkara hasznald. Az egyebekre ott a privat mobilod a bongeszovel. Banki tranzakciokat vegkepp ne csinalj ceges eszkozokrol, azt otthon.

  prog.hu is mobilra optimalizalt, elj a lehetoseggel :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy igazi ferfi nem meregeti a *******, mert tudja, h az ove a legnagyobb ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, túlreagáltam, elnézést kérek.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, túlreagáltam, elnézést kérek.

  Csak néha elegem van a folytonos és felesleges péniszméregetésről, aztán néha elgurul a gyógyszer. Mindegy, amúgy már el is felejtettem, mert 10 percnél korábban történt.

  Egyébként csak azt próbálom nyomatékosítani, hogy engem nagyon megviselne, hogyha a cég ennyire belemászna a privátszférámba, mert eleve kidolgozom a belem és gyakran a nap nem munka részét is továbbképzéssel töltöm, csak hogy jobb fejlesztő legyek. Ez a cégnek csak jó, így aztán meg pláne nagyon kiakadnék, hogyha átlépnének egy vonalat attól függetlenül, hogy milyen jó viszonyba vagyok velük éppen.

  Most ahol dolgozom az a cég kb 500 fő méretű, de ebből nagyon sokan freelancerként vannak leszerződtetve ami saját eszközt követel. Nekik például van Security agreement, amit a egy csomó mindent előír - pl. full disc encryption, egyedül használd a gépet, ablak ne legyen mögötted, meg egy tucat ilyen marhaság, amiből valszeg semmit nem tartanak be. Akik irodába vannak azoknak szintén van valami minimális szinten valami; az ottani PC-k és laptopok karbantartása egy külsős cégre van bízva, és ők tettek is fel szoftvereket amiket hivatalosan nem szabad letörölni - pl vírusírtó szintű dolgok. Tehát nem olyan nagy cucc, és valszeg köze nincs a nagyvállalati szintű policy-khez. Na de nem is ezért hoztam ezt fel, hanem, mert bár ezek vannak, nekünk az IT részlegnek nincsenek ilyen szoftverkövetelmények, és sokkal lazább az egész, mert nincsen kőbe vésett szabály, hogy ezt vagy azt kell használni. Eleve az IT csapat nagyrésze - köztük én is - freelancerként vagyok szerződtetve, csak én már néhány éve.
  Vannak kivételek ugyan - pl legújabb hülyeségünk, hogy production-t érintő felületeket ha lehet FIDO2 U2F kulcsos 2FA-el, lehessen elérni az arra jogosultaknak a más MFA módszerekkel szemben - de ezek megint olyan dolgok, hogy nincs kőbevésve, pecsételve és aláírva, hanem ez konvencionálisak. És ezeket is általában mi szoktuk felhozni mit ötlet.

  Ezt azért akartam leírni, mert így látszik, hogy kb ilyen dolgok hogyan nincsenek implementálva egy ekkora méretű cégnél.

  És amúgy engem kifejezetten zavar, hogyha olyan program fut a gépen - amin dolgozok -, amiről nem tudom pontosan, hogy mi a feladata. És pl. nyílt forrűskódú projektekben is ezt szeretem, hogy bár sokkal szenvedősebb felrakni őket source-ból, de belelátsz vagy kedvedre módosíthatod.

  Most így ezek jutottak eszembe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenkit kilora vesznek meg, csak az nem kerult szoba, h mennyi forint egy kilo ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • látom nagyon mellre szívtad, pedig próbáltam jelezni, hogy annyira azért nem vettem komolyan a dolgot.

  való igaz, nincs sok tapasztalatom kis/középvállalattal

  - Ott, ahol én raktam össze a rendszeremet, ott eszébe se jutott a cégnek, hogy kémkedjen utánam. De azt a helyet nem is lehet a szó szoros értelmében nagyvállalatnak nevezni (meg nem tudnám mondani a besorolását)
  - Ahol meg nem, ott holtibztos hogy aznap kaptam volna meg a köszönőlevelet, amikor ezt megpróbálom. 

  Amennyire visszaemlékszem, egyik helyen se kilóra vettek meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hiszem, hogy malware-ről van szó. Sokkal inkább terrorizmusról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ahogy látom jó sok vállalati nagyvállalati tapasztalatod van :)

  Kijavítottam. Bár ahogy látom jó sok kis/középvállalati tapasztalatod van, szóval felesleges magyarázni.
  Emiatt meg nem fogom kevesebbnek érezni magam, mert legalább nem kilóra vesznek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nekem vállalati irodában kéne dolgoznom a cég eszközeivel, akkor először biztos leformatálnám a kézhez kapott gépet, majd full disc encryption-el menne fel a OS és az általam használt szoftverek.

  ahogy látom jó sok vállalati tapasztalatod van :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd