Junior vagy mid szintnek számít a tudásom?

Junior vagy mid szintnek számít a tudásom?
2020-07-16T13:49:49+02:00
2020-07-26T17:34:07+02:00
2022-10-17T14:15:30+02:00
 • Nézd, te vicces sörözős sztorik alapján alakítottad ki a véleményed, és onnan vannak az infóid. Én meg ott dolgoztam jópár évet, és csináltam nem egy olyan dolgot, amivel kicsit jobban ráláttam a cégre az aljától a felsőbb managementig, és nem csak a szűk környezetem érzékeltem. Igen, vannak vicces sztorik ott is, kevésbé viccesek is, mint mindenhol. Azt viszont erősen tudom cáfolni, hogy csak egy kezdő szintig tud lehetőségeket biztosítani. Ami igaz, mint minden multinál, és nagyobb cégnél, hogy egy szint felett már csak valamilyen management irányba lehet elmozdulni, de ez a szint már elég magasan van. Illetve van az SA vonal is. Ami szintén igaz, hogy vannak nagyon jó, és kevésbé jó projectek is. Igaz ez a "svájcira" is. 

  Én egyébként nem konkrétan a céget ajánlottam, hanem egy példának hoztam arra, amit ajánlok. És nem is dolgozok már ott, nincs okom védeni. Van egy véleményem, hogy kinek miért jó és mit tud adni, illetve, hogy kinek nem fog működni.

  Részletesen értelmetlen válaszolnom, megint annyira nem értetted meg sok helyen, amit írtam, vagy pl hogy mi is az említett program. És nem is kéne ennél jobban szétoffolni backit topicját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyebkent kezdoknek en is ajanlani tudom az altalad emlitett ceget, ellenben egy bizonyos szint felett nem vagyok benne biztos, h tud nyujtani olyan lehetoseget, hacsak nem a svajci projectet, ami megint inkabb csak penzrol szolna.

  Nem tudom most milyenek a lehetőségek, több mint 10 éve eljöttem az említett cégtől. Viszont amikor ott voltam akkor főleg külföldre dolgozott és eléggé élvonalbeli technológiákat lehetett megismerni, ha jó projektre kerültél (és a svájci projekt még csak akkor indulgatott), és fel lehetett szedni elég jó szakmai angol tudást is, és az Academy akkor itthon még nem is volt (ha egyáltalán cégen belül létezett is már, amiben nem vagyok biztos, mert nem hallottam róla akkor még semmit).

  Valóban, egy bizonyos szint felett nehéz olyan projektet találni, ahol újdonságot tudnak neked mutatni, de ez a szint szerintem bőven a senior szint vagy afelett van. És még akkor is körül lehet nézni cégen belül, gondolom még mindig vannak új technológiák kutatására ráállított emberek, ezekkel kapcsolatba kerülve ha mást nem, legalább iránymutatást kaphatsz arra, hogy mit érdemes tanulni a magasabb szinteken lévő embereknek.

  Alapvetően a probléma nem azzal van, hogy egy szint után a projekten nem tanulsz új dolgokat, hanem hogy magyarországi vagy Magyarországra hozott munkáknál általában nem a state-of-the-art technológiákat használják, amihez kevés ember ért (mert itthon általában nincs rá szükség vagy érdeklődés, külföldről meg nem hoznak ide olyat amihez relative ritka szaktudás kell, még ha csak azért is mert új a technológia), hanem a már bejáratott dolgokat. Az említett cég nagy multi volta miatt ebben kivételt tud jelenteni, mert házon belül olyan munkákat is haza tud hozni amit közvetlenül nem kapna meg egy kis itthoni cég külföldről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Régen az volt a junior, aki éppen kezdett nulla tapasztalattal

  Ezzel a definicióval a következő percben már nem junior.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én találtam egy hirdetést, ami elég jól leírja a juniorok követelményeit :)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/110162804_102238340747..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oke, akkor elso korben tegyunk tisztaba vmit. Nem az altalad emlitett cegrol, es annak a kepzeserol irtam, hanem altalanossagban. Egyebkent ismerem a ceget, es jo par cimboram dolgozik meg ott, akikkel penteki sorozesek alkalmaval jokat nevetunk vagy sirunk dolgokon, amit vki felhoz, h nala epp mi tortent a munkahelyen. Ja, es van olyan is ebben a 'csapatban', aki mar akkor ott dolgozott, amikor meg nem is az volt a neve a cegnek ;)

  Plussz meg annyi, h egyeb IT-s forumokon is irnak belsos v epp kiugrott kollegak velemenyeket, azt is erdemes idonkent atfutni tajekozodas szempontjabol.

  De igazad van, magat a programot nem ismerem kozvetlenul, csak masodkezbol.
  Ellenben ilyen program tobb multinal is van/volt/lesz stb..

  Van más út, nem csak ezen a programon keresztül lehet konkrétan az EPAM-hoz juniorként bekerülni, és ez valószínűleg más cégeknél is így van.

  Persze, h van, de te csak megforditottad az allitasomat. :)

  Tudom, h ez uzlet, ezert is irtam, amit irtam. A fizetesekrol pedig a program indulasakor volt tudomasom. Ezt lehet, h a piaci helyzet atalakitotta kedvezobb iranyba, de kizartnak tartom, h ez minden mas hasonlo programra ervenyes lenne mas cegeknel is. Persze itt az is szamit, h kinek mi az 'elvart' ezert.

  En azert tartom azt az allitasomat, h ez 'betanitott munka', mint ahogy a hazai fejlesztoi poziciok tobbsege is az. Nagyon keves igazan izgalmas project van, inkabb azt latom, h szalagmunka folyik az uzlet szamara tucat fejlesztokkel (ide sorolom magam is).

  Nyugodtan ulalj vissza ;) A velemenyem is valtozhat idovel, foleg, h epp bal v epp jobb labbal keltem fel aznap. Egyebkent ez egyenfuggo. En, ha jo a matek, utana nezem, h minden mas is jo v sem, de azt tudom, h oreg szurkehatukent ha a matek nem jo, akkor mar nem megyek vissza a baletba tancolni. ;)

  Egyebkent hiszek abban, h ezek az academy es a gyorstalpalo programokbol is kerulhetnek ki ugyes emberek, csak nekik talan meg tobbet kell beleinvesztalni az onkepzesbe, h felvegyek a ritmust. A kerdes inkabb az, h ez mennyi ido, es, h birni fogjak-e.

  Azert latszik az irasod alapjan, h veded a mundert ;)

  Egyebkent kezdoknek en is ajanlani tudom az altalad emlitett ceget, ellenben egy bizonyos szint felett nem vagyok benne biztos, h tud nyujtani olyan lehetoseget, hacsak nem a svajci projectet, ami megint inkabb csak penzrol szolna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom mekkora konkrét elsőkézből vett tapasztalatod van kimondottan az említett cég említett programjával és az onnan kikerült emberekkel. Látszólag inkább véleményed van helyette.

  Inkabb azt mondom, h ha nincs mas ut, h bejus a ceghez, akkor lehet alternativa. Ebben az esetben azonban szamolnod kell a husegidovel, es ezido alatt egy gyengebb fizetessel.

  Van más út, nem csak ezen a programon keresztül lehet konkrétan az EPAM-hoz juniorként bekerülni, és ez valószínűleg más cégeknél is így van. Erre a programra azok vannak benevezve, akik a junior szintű jelöltek közül kiemelkednek valamiért, nekik ez egy karriergyorsító pálya. Hűségidő van, a csökkentett fizetésről nincs tudomásom. Mivel a juniorok közül a jobbak kerülnek be rá, én kétlem, hogy a junior sáv alját fizetnék. És mivel ezek a juniorok nagyjából 1 év múlva már nem juniorok, a sávlépéssel a fizetésük is nő. De hűségidő értelemszerűen valóban van. A cég invesztál a munkavállalóba, ami forintosítható, és szeretné, hogy ez visszajöjjön neki, mert egy profitorientált cégről beszélünk, nem a szeretetszolgálatról. Ha valaki úgy érzi egy idő után, hogy ez neki nem tetszik, ki is vásárolhatja magát. Láttam ilyet is, amikor elugrott a kolléga külföldre inkább. Az ő fizuját egyébként konkrétan pont tudtam, és nem seniorként abban a sávban volt, amit itt nagy senior átlagként látok emlegetni. Nem a tetején, de a sávban. Mondjuk kiemelkedően tehetséges srácról volt szó.

  Egyébként nem betanított munkásokat képeznek, illetve nem jobban betanított munkások jönnek ki innen, mint akik bárhol dolgoznak a cégben és bárhol máshol a hasonló cégeknél. Ez a képzés nem titkoltan az egyetemi képzés és a szakma gyakorlati elvárásai között lévő rést hivatott betölteni. Ami témák egy egyetemi képzésnek nem témái, és okkal nem témái. Erre nem a műkörmösöket szokták felvenni...

  Szerintem a penz pedig igenis fontos tenyezo. Legalabbis a tobbseg ezert dolgozik.

  Ha gonosz lennék, visszautalnék a válaszodra, amikor én írtam hasonlót :) Igen, fontos tényező, és pénzért dolgozunk, valóban. Viszont ha lehet választani, hogy a karriered első éveit egy inkubátorban töltsd, jó mentorok és szakemberek irányítása alatt, és ezért valamekkora fizetést be kell áldozni szemben egy random hellyel, ahol egy random bugyinyilvántartón faragják az esetleges fiatalkori lelkesedésedet a szakma iránt, akkor nem kérdés melyik éri meg jobban hosszú távon. 

  Nem mindenki 'esoember', h a programozas es az algoritmizalas szepeseiert tegye, amit tesz.

  Nem, de lehet a kettőt vegyíteni. Én pl imádom, amit csinálok már sokadik éve, és a fizetésemre se panaszkodhatok. 

  Ez szerintem pedig a megbecsulesrol szol inkabb, mintsem a stringrol. Annal a cegnel en sem szivesen dolgoznek, aki meg ennyire sem becsuli a tudasomat, arrol nem beszelve, h multinal a szintlepes az berlepest is jelent.

  Kimondva arról szólt. Valaki attól senior, hogy azon a szinten van, nem attól, hogy megbecsüli-e a cég az alkalmazottait, vagy konkrétan őt. Ő még nem volt azon a szinten.

  Altban azok mondjak, h a penz jon magatol, akiknek sosem kellett bizonyitani/teperni erte.

  Én nem azt mondtam, hogy magától jön, hanem hogy ha beleteszi a munkát a saját képzésébe és tudatosan választ munkahelye(ke)t, akkor az majd meghozza. Illetve ennek vonatkozásában azt mondtam, hogy a karrier kezdeti éveiben fontosabb a tanulás, mint a magasabb fizetés, mert előbbi hosszú távon garantálja a jó fizetést, utóbbi pedig egy rövidtávú profitmaximalizálás. De nincs közöttük kizáró vagy.

  Manapsag eleg nehez hosszu tavon gondolkodni egy cegben, mert reg nem jarhato az ugynevezett karrierut, es a fizetese idovel szepen elinflalodik. Idoben, es jol kell tudni ugralni, legalabbis meg ezt a korszakot eljuk, mert nagyon keves ceg ad valojaban a husegre.

  Ez azért így egyrészt nem igaz (nem egy olyan volt kollégám van még az EPAM-nál, aki pl 5 éve mediorként került a projectünkre, és már évek óta leadként dolgozik a cégnél, ami 2 szint ugrás), másrészt nem is írtam, hogy le kell horgonyozni egy cégnél. Azt írtam, hogy tudatosnak kell lenni a szakirányváltásban, és a cégváltásoknak is tudatosnak kell lennie, különben nagy az esély rá, hogy elkallódik az ember, és nem futja ki a potenciálját a képessége.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hiszem, h nem mindenben osztom a velemenyed, de ez mar mondhatni mindennapos ;)

  Az Academy lehet win-win, de sok esetben nem eppen az.. Inkabb azt mondom, h ha nincs mas ut, h bejus a ceghez, akkor lehet alternativa. Ebben az esetben azonban szamolnod kell a husegidovel, es ezido alatt egy gyengebb fizetessel. A gond itt nem az, h gyengebb a fizu az elejen, hanem az, h onnan igen nehez lesz hazon belul feltornaszni, igy valtani leszel kenytelen. Lassuk be, az Academy egy jo lehetoseg a cegnek, h olcson kepezzen maganak munkaerot biztonyos feladatokra. Kisse tulzo szo, de betanitott munkas.

  Majd idővel kiválasztod a fő csapásirányt, amiben specializálódni szeretnél, és annak mentén érdemes munkahelyet választani, nem a pénz, vagy a rád aggatott címke miatt 

  Szerintem a penz pedig igenis fontos tenyezo. Legalabbis a tobbseg ezert dolgozik. Kisse duhit az a HR hozzaallas, amikor ennek ellent akar vki mondani. Bocs, ha lenne penzem, en es vszinuleg a tobbseg nem dolgozna, v legalabbis tok maskeppen teljesedne ki. Raadasul a programozast penzzel kecsegtetve hirdetik a kulonfele gyorstalpalok, illetve ez is sokaknak szempont, amikor felsooktatasba mennek, h idovel jol keressenek.
  Nem mindenki 'esoember', h a programozas es az algoritmizalas szepeseiert tegye, amit tesz.

  láttam nagyon jó képességű kollégát lelépni jó helyről, mert hiányolta a senior-t a pozíciója nevéből

  Ez szerintem pedig a megbecsulesrol szol inkabb, mintsem a stringrol. Annal a cegnel en sem szivesen dolgoznek, aki meg ennyire sem becsuli a tudasomat, arrol nem beszelve, h multinal a szintlepes az berlepest is jelent.

  A nagyobb pénz stb majd jön magától, ha jól megy

  A nagyobb penz sem jon magatol. Azert kuzdeni kell vagy legalabbis egyeseknek. Lattam pro/kontra peldat erre boven. Altban azok mondjak, h a penz jon magatol, akiknek sosem kellett bizonyitani/teperni erte.

  Ha ráfekszik valamire, és ahhoz kiválaszt cégeket, az viszont egy win-win szituáció és hosszú távú job satisfaction a jutalma.

  Manapsag eleg nehez hosszu tavon gondolkodni egy cegben, mert reg nem jarhato az ugynevezett karrierut, es a fizetese idovel szepen elinflalodik. Idoben, es jol kell tudni ugralni, legalabbis meg ezt a korszakot eljuk, mert nagyon keves ceg ad valojaban a husegre.

  Szoval en igy gondolom, de szivesen veszem - mint mindig - az ellenpeldaidat ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van. Legalabbis azoknal a cegeknel, ahol a szintek is befolyasoljak a beredet. Illetve ismerek sok embert, akik eloszeretettel irjak ki, h Lead Atyauristen Ninja Evangelist ;)

  Egyebkent en mar regota ki sem irom, pedig volt ido, amikor en is buszke voltam magamra, mint egy 'jomunkasember', h haladtam elore a rangletran.

  A tudast probaljak megnevezesekhez kotni, es epiteni vmi szemmel lathato szintezest. Az, h ez sok esetben mennyire fedi a valosagot, az tok mas kerdes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Régen az volt a junior, aki éppen kezdett nulla tapasztalattal, ma pár év tapasztalat kell hozzá sokszor, viszont akkor mi a nulla km-es fejlesztő?"

  ha csak éveket nézünk, szerintem mondjuk 1 évnél kevesebb munkatapasztalat pályakezdő, 1 évtől felfelé junior, azt meg már területe válogatja, mettől midlevel, mettől senior.
  persze nem a munkatapasztalat az egyetlen, a tudás is számít.
  viszont ha a tesztelhető tudás megvan, mondjuk nem értem, miért írnak elő juniornak kötelezően 2-3 éves tapasztalatot, az már inkább "erős junior " vagy "régi junior", de a pályakezdőtől eléggé messze van.
  ha a tudás megvan, természetesen
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A nullkilóméteres az a nagyon junior :) Szerintem a nagyobb cégeken belül ennek van ha nem is nagyon egzakt, de definíciója. Illetve inkább elvárások, hogy mit kell tudjon egy jelölt az adott szinten. Én amit láttam leírva, az inkább common sense:
  - junior: mentorálni kell és segítséggel ér el eredményt
  - medior: az általa ismert feladatokban már segítség nélkül is elboldogul, kb lehet számítani a munkájára, ismeri és követi a folyamatokat
  - senior: képes tapasztalaton alapuló design stb döntéseket meghozni, amik best practice-t követnek, részt vesz az SDLC definiálásában, általa nem ismert területen/eszközökkel (nyilván nem diszciplínaváltásra gondolva) is képes erre a meglévő tapasztalatra építve rövid távon eredményt elérni, képes mentorálni, akár csapatot vezetni.

  Ezek nyilván elnagyolt definíciók, és van olyan is, hogy valaki bekerül egy magasabb elvárásokkal rendelkező céghez, és lefelé sorolódik. Illetve amit láttam, a nagyobb cégeknél a senior is tovább van bontva, illetve inkább bővítve (lead, chief, principal stb), amik már management feladatokat/képességeket is elvárnak. Szerintem az években a kikötés inkább informális, a többi paraméter sokkal többet jelent.

  A Hays salary guide szerintem is többet mond az átlagnál, viszont a multi/top munkáltató réteget tapasztalatom szerint jól lefedi (ami nem meglepő, mert abból vannak a számaik). Viszont azt is láttam, hogy a junior és még a medior szinteken is a fizetés nagyon tud szórni. Többek között azért, mert nagyon más háttérből, más tapasztalattal (munka és tárgyalási), és korábbi fizetéssel érkeznek a jelöltek. A magasabb szinteken már jellemzően egységesebbek a számok. 

  @backit
  Érzésem szerint a felmérés átlagát hozó cégbe junior pozícióba lennél felvéve a viszonylag kevés munkatapasztalat miatt, viszont azon belül a jó potenciállal rendelkezők közé, és a leírtak alapján gyorsan tudnál előre lépni. Amennyi lejön a bemutatkozásodból, az alapján ideális jelölt vagy egy céges belső bootcamp/accelerator programra, ami pár hónap alatt az alapvető ipari best practice-eket és fogalmakat/eszközöket tanítja meg, és medior szintre, vagy közvetlen azelé emeli a programban részt vevőket. Én az EPAM Academy-ről kikerülőket interjúztam viszonylag sokat. Képességek szerint változóak voltak az eredmények, de érezhetően ragadt rájuk a pár hónap alatt. Az adott háttérrel egy ilyen program ideális lehet. Ezeknél a cégeknél a mentorálásnak is megvan a kultúrája, és hosszú távon tudnak meredek fejlődési görbét támogatni, ami szintén nagyon sokat számít. Nem tudom ilyen képzésből van-e .NET-es vonal, EPAM-nál Java van, vagy legalábbis volt.

  Amiért nekem tetszett a bemutatkozásod, hogy a munkahelyen elvártakon túl is képzed magad, hobbi projectekkel, algo feladatokkal, és főleg, hogy emellé látszólag fontosnak tartod, hogy reális énképet alakíts ki magadról. Ezekből mind szükséges a hatékony fejlődéshez, amiben a fentihez hasonló mentorálás nagyon sokat segít.
  Az, hogy több területbe is belekóstolsz, az a karriered jelenlegi szakaszában (és később is) hasznos. Majd idővel kiválasztod a fő csapásirányt, amiben specializálódni szeretnél, és annak mentén érdemes munkahelyet választani, nem a pénz, vagy a rád aggatott címke miatt (láttam nagyon jó képességű kollégát lelépni jó helyről, mert hiányolta a senior-t a pozíciója nevéből). A nagyobb pénz stb majd jön magától, ha jól megy. Programozásban a fizetést most nagyon nem lehet elrontani, ha valaki mindig tudatosan választ következő lépcsőfokot magának. Illetve tapasztalatom szerint tudatos munkahelyválasztás a feltétele a komoly kiégés elkerülésének, és a hosszú távú érdeklődés fenntartásának. Ha csak csapódik az ember egyik cégtől a másikhoz "feladatot" elvégezni pénzért, akkor előbb-utóbb belefásul és kiég. Ha ráfekszik valamire, és ahhoz kiválaszt cégeket, az viszont egy win-win szituáció és hosszú távú job satisfaction a jutalma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van értelme ezeknek a junior-medior-senior kategóriáknak?
  Szerintem nincs, én soha sem foglalkoztam vele.
  Régen az volt a junior, aki éppen kezdett nulla tapasztalattal, ma pár év tapasztalat kell hozzá sokszor, viszont akkor mi a nulla km-es fejlesztő?
  Pont tegnap láttam egy junior dataengineeres hirdetést, ott már 2-5 év tapasztalatot kértek. Máshol senior fejlesztőt 5 év tapasztalattal keresnek...

  Persze lehet azt mondani, hogy a tudás számít, de akkor minek kötik ki az éveket?

  Szerintem sok cég a mediort nem is alkalmazza, mint fogalom, legalábbis én csak az utóbbi pár évben láttam, mint fogalom. Előtte vagy junior vagy senior volt valaki a cégeknél.

  Nincs egzakt definíciója, hogy mi az, hogy junior/medior/senior vagy ha mégis létezik ilyen, akkor is úgy tűnik, hogy nem használják egységesen, innentől kezdve szerintem értelme sincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Hays Salary Guide szerintem (szubjektív!) többet mond, mint a valós átlag.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát jelenleg nem érem el a junior átlagfizetést sem (Hays salary guide alapján) és most lesz emelés, de azt mondták, hogy ne számítsak sok mindenre.

  Egyébként pedig kíváncsi voltam, hogy ennyiből meg lehet-e ítélni, illetve ha jelentkeznék egy másik munkára, akkor milyen fizetési igényeim lehetnének.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Új munkát keresel vagy fizuemelést szeretnél?

  Csak abból amit írtál még nehéz eldönteni, hogy hol állsz a létrán.
  Én jóhiszeműen már beraknálak a Mid-be, mert láthatóan sok technológia iránt érdeklődsz és önnálóan fogalkozol is velük.
  Midből seniorba ugrani sokkal tovább tart :) 

  tanulás:
  Egy idő után nálam ez elég célirányos.
  Megnézem, hogy a feladataimra, problémáimra hol találom meg a legjobb anyagot és onnan.
  Hogy ez egy jutub videó vagy egy weblap vagy udemy coursera stb az már kb lényegtelen.
  Sokszor dupla speeddel, mert a nagyjával már úgyis találkoztál máshol
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Illetve bónusz kérdésnek feltenném, hogy ti hogyan fejlesztitek magatokat?

  Olvasni. Kipróbálni. Ötletelni.

  Meg attól is függ, merre szeretnéd fejleszteni magad és mi a célod vele. Ugyanis nem mindegy, hogy a legújabb C# verzió minden újdonságát tudod fejből, vagy a fejlesztést érintő filozófiai problémákra, vagy a szakma nagy hitvitáira van azonnali és értelmes válaszod. Vagy pl. egy-két nyelvet/keretrendszert tudsz mélyen, de azt akkor is, ha álmodból felébresztenek, vagy 5+ nyelven/keretrendszerben dolgoztál már huzamosabb ideig, esetleg más-más iparágakban, viszont egyenként egyiket sem ismered olyan mélyen, mint azok specialistái.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A leírtak alapján mid vagy az általad leírt témákban és junior minden másban, vagyis ha C++-os/C#-os image processing/AI projectre jelentkezel, akkor lehet olyan interjúd, ahol mid-nek fognak minősíteni, de ha nincs épp szerencséd, akkor juniornak (ez a konkrét interjú esetlegességén is múlik). Mondhatnám úgy is, hogy (esetleg) medior specialista vagy és junior generalista.

  (Egyébként senior specialistává a legkönnyebb képezned magad a jövőben - C#, C++, image processing, AI, Unity terén, de mondjuk egyszerre ezek közül mind nem fog menni senior specialista szinten.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt ennyibol eleg nehez megitelni. Allasinterjukra valo jarkalas soran joban fel lehet merni, h kb. hol tartasz. Pelda: meglevo munkahelyen a tudasod alapjan van egy besorolasod, ellenben x eve ott vagy, es nem kepzed magad, igy a piacon mar nem biztos, h annak megfelelo besorolast kapnal egy uj munkahelyen.

  Amugy az allasinterjuk abbol is jok, h szet tudsz nezni a piacon, es nem csak a tudasodat tudod tesztelni, de azt is, h azert epp ki, es mit hajlando fizetni, illetve gyakorlasnak sem utolso. Mintha 1x azt olvastam volna, h evente nem art 3-4-re elmenni.

  Onfejlesztes:
  Szerintem mostanaban kisse el vagyunk kenyeztetve, illetve inkabb tul sok a lehetoseg. Van egy csomo ceg, akiknek van igyenes es fizetos online videoi/tutorialjai. Azokon erdemes elindulni, de ott is jobb, ha esetleg specializalodsz, mert - bar csak atfutottam az irasod - ugy tunik, h sok dologba belekaptal. A kerdes csak az, h mennyi szabadidod van erre /es tudsz vagy akarsz onfejlesztesre aldozni.

  Illetve ami meg jo lehet, egy hobbi project ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  2017-ben kezdtem el dolgozni, 2019 februárig félállásban voltam, onnantól pedig teljes állásban dolgozom. Kezdetben C++ és OpenCV-vel dolgoztam, illetve unit teszteket írtam C#-ban. A képfeldolgozás eléggé tetszett, úgyhogy folyamatosan képeztem magam a témában, illetve olvastam C++-os könyveket is, ameddig ennél a cégnél voltam.

  2019-ben elkerültem egy másik céghez, ahol C#, vb.net, C++, C++/CLI-ben fejlesztek. Sokat olvasok szakmával kapcsolatos témákat és persze arra törekszem, hogy minél jobb legyek. Amikor ide kerültem, már nem okozott különösebb gondot, hogy önállóan tudjak dolgozni, azóta pedig már sokszor saját magam tervezem meg az architektúráját a fejlesztéseimnek, illetve alkalmazok design patterneket is, ha szükséges. A kódot amit írok - ha lehetséges - unit tesztelem is, ebből egyébként már szerintem több százat készítettem. Ezek mellett nemrégiben a backend mellett GUI-val is kellett foglalkoznom, illetve elkezdtem használni az InVision szoftvert is.

  2018 végén elkezdett érdekelni a mesterséges intelligencia - pontosabban a Deep Learning (Tensorflow, python) és ezzel foglalkozhattam is a cégnél.

  Mindezek mellett fontosnak tartom az algoritmikus tudást, így hogy fejlesszem magam sokszor csinálok feladatokat a hackerrank.com és a hackerearth.com oldalakon, illetve elkezdtem a Cracking the coding interview című könyvet is.
  Rendszeresen nézek kurzusokat is (Pl. legutoljára C# advanced témában).

  Szabadidőmben pedig különböző projekteket csinálok - pár hónapja készítettem Unity-ben egy AI-t, ahol készítettem egy versenypályát ahol az autók maguktól megtanultak vezetni (nem mentek neki a falnak, egyre gyorsabban befejezték az egyes pályákat, stb.) - itt magamtól készítettem el sok mindent, beleértve a neurális hálót, az autókat pedig genetikus algoritmus segítségével taníttattam.

  Ha ez alapján el lehet dönteni, akkor minek számít a tudásom - junior vagy mid szintnek?
  Illetve bónusz kérdésnek feltenném, hogy ti hogyan fejlesztitek magatokat?
  Köszi a válaszokat előre is!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd