Junior vagy mid szintnek számít a tudásom?
2020-07-16T13:49:49+02:00
2020-07-26T17:34:07+02:00
2022-07-20T14:11:50+02:00
 • Ma elkezdtem nezni a Devs c. sorozatot (eddig 2 epizodot lattam). Ebben is feszegetik - legalabbis amit eddig lattam - a szabad akarat fogalmat. Ugy tunik, h ez most sok helyen tema ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyenkor iszonyatosan haszontalannak erzem magam, amikor vmivel nem tudok vitatkozni ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre per pillanat nincs bizonyithato valasz, csak sejtes(ek) szerintem.

  Épp ezért vannak hívei minden válasznak. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Uh, ez innen mar igen messzire vezetne...

  Meg lehet egyaltalan allapitani nagy bizonyossaggal, h tenyleg van szabad akarat, vagy csak illuzio?

  En akarok vmit, es beleteszek mindent, amit tudok, de erre nagy hatassal vannak olyan tenyezok, amikrol nem tudok, vagy epp nincs rahatasom, igy hihetem azt, h nagyon akartam es megvalosult, mert epp olyanok voltak a csillagallasok, de hihetem azt is, ha nem sikerult, h en mindent jol csinaltam, de az a ****** elet kibabralt velem.

  Erre per pillanat nincs bizonyithato valasz, csak sejtes(ek) szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szabad akarat vagy van valaki számára, vagy nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es aki azt mondja, hogy mindketto ervenyesul igy vagy ugy? :D Olyan nem letezik?
  Bocsi, de a programozo kotekszik bennem. Osszeferhetetlen ez a ket dolog?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abban viszont én eléggé hiszek, hogy az adottságok és lehetőségek között lehet optimalizálni a személyes prioritások szerint, és sokmindent mi alakítunk az életünkben, a karrierünket is.

  Nincs ezzel semmi baj. Az embereknek két nagy csoportja van, akik osztják Schopenhauer filozófiáját (mint én), mi szerint az életet jobban befolyásolják az esetlegességek (~véletlenek), mint az egyén akarata és a szabad akarat is inkább illúzió, mint nem; meg van a másik oldal, aki azt gondolja, hogy az élete teljes mértékben a saját kezében van, még a véletlenek és esetlegességek mellett is (azok csak ilyen-olyan hepehupák az útvonalon), a szabad akarat pedig létező. Mert hát végül is erre a filozófiai síkra lehet a legutóbbi kommentváltásunkat kifuttatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Két évig dolgoztam az egyik svájci projektjükön, nem igazán vannak jó emlékeim róla (és elsősorban nem a cég hanem az ügyfél miatt) ha érdekel priviben szívesen mesélek róla.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, sokmindent bele kell számolni az ilyen döntésekbe, a várható piac méretét is. Viszont manapság már azért külföldre is lehet dolgozni a mező széléről, úgyhogy korántsem akkora korlát ez, mint volt korábban. Illetve egy specializáció->EE dev váltás még mindig megejthető, ha nagy a baj. Mindenképpen sokkal könnyebben, mint fordítva. Van ismerősöm nekem is, aki Foxpro-t tolt még a közelmúltban is, és bár már sokéve felismerte, hogy zsákutcába hajtott, nem tett ellene semmit, és most nincs könnyű helyzetben. Nyilván nem az ilyen specializációra gondoltam. Ez egy specializáció, és igen, ő ebbe konkrétan belesodródott, ilyet is lehet.

  Az újratervezős esetekre mindenképpen kell tartalékot képezni, hogy legyen lehetőség más útra kanyarodni, ha a választott nem járható. Ez része a specializációnak. Én egy szóval nem mondtam, hogy ez feltétlenül egy könnyebb út. Sőt, próbáltam kihangsúlyozni, hogy sokkal nagyobb nekifutást és körültekintést igényel (kezdve a saját képességek reális felmérésével).

  Igaz, az nem rajtunk múlik, hogy mivel indultunk az életnek. És az se feltétlenül, hogy menet közben milyen lehetőségeket dob a gép. Bár azt se mondanám, hogy erre nulla ráhatása van az embernek (tudom, te se ezt mondtad). Abban viszont én eléggé hiszek, hogy az adottságok és lehetőségek között lehet optimalizálni a személyes prioritások szerint, és sokmindent mi alakítunk az életünkben, a karrierünket is. 

  Szóval lehet találni olyan kiégett embereket, akik valamelyik multis bugyinyilvántartót hekkelik egész nap, mi közben épp olyan dolog érdekli őket, amire nehéz munkahelyet találni, ha az is szempont, hogy be kell fizetni a számlákat és etetni kell a gyerekeket.

  És vannak akadémikusok is, akik egész nap hegyezik a cerkát egy számukra izgalmas probléma felett, amiért senki nem fizet semmit, és nem érdekel senkit. Ahogy írtam is, erősen leegyszerűsítettem és kisarkítottam egy bonyolult témát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, hát pont annyira sikerült a dolognak csak azt a részét kidomborítani, ami épp neked működött.

  Attól függ, mire specializálódsz. Mainstreamre, vagy valami réteg tudásra.

  Míg lehet azt mondani, hogy specialistaként többet lehet keresni, azt is látni kell, hogy nagy eséllyel kevesebb cégből válogathatsz, a kereslet kisebb. Míg lehetsz nagyon tudatos a specializálódásban, mert számtalan dologra lehet specializálódni, úgy kisebb a mozgástér a munkakörülmények, a cégek, a kollégák megválasztásában. Mondhatjuk úgy, hogy a specialista sokkal inkább sodródik ezek terén. Továbbá a specializálódás egyben a biztonságot is csökkenti hosszú távon. Megszűnik, becsődöl, elmúlik, lecserélődik az, amire specializálódtál és máris rosszabb helyzetben vagy, mint egy mainstream-re specializálódótt, ill. egy generalista (a generalistáknak megvan a saját problémájuk és nehézségük).

  Ne érts félre, nem mondom, hogy sodródni kell, vagy ne tudatosan építse az ember a karrierjét, csak azt, hogy a nap végén, amikor értékeli az ember az elért eredményeit, akkor valójában túlbecsüli saját tudatosságának jelentőségét. Kezdve akár annak elfelejtésével, hogy arról ritkán tehet az ember, hogy mi érdekli, vagy épp milyen a személyisége, amivel nekiindul az életnek (ezek a tudatos döntések során igencsak fontos szempontok). Egyébként én kevés olyan embert láttam, aki 100%-ban sodródás alapon élné szakmai életét.

  Szóval lehet találni olyan kiégett embereket, akik valamelyik multis bugyinyilvántartót hekkelik egész nap, mi közben épp olyan dolog érdekli őket, amire nehéz munkahelyet találni, ha az is szempont, hogy be kell fizetni a számlákat és etetni kell a gyerekeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor en azert itt megint vitatkoznek!

  Egy valami sosem érdekelt. Hogy milyen betűjel kerül a nevem mellé.

  Azert egy Dr. nem rossz dolog a nev elott. A kerdes, h kinek, es mennyire eri meg a befektetett munka, h ezt elerje, illetve biztos, h az elotagert teszi, ha teszi.

  Tudom, nem erre iranyult a 'betujel', de ez is erdekes kerdes lehet, h gorgessuk tovabb a temat, esetleg boncolgassunk ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minap szembe jött egy cikk a részletesebb opciókról. Hátha valakit érdekel gondolatébresztőnek: 23 Alternative Career Paths that Software Developers Can Grow Into
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy valami sosem érdekelt. Hogy milyen betűjel kerül a nevem mellé.

  Ebben egyetértünk. Csak azért írtam le, mert konkrét kérdés volt. Ami miatt számít, az a fizetés. Illetve vannak lehetőségek, amik csak bizonyos szint felett nyílnak. De a mostani helyemen semmi ilyen nincs, és nem is hiányzik. Volt, aki nem is értette, hogy miért cseréltem le egy jól kinéző karriert egy mezítlábas fejlesztőire. De elég, ha én tudom :)

  És itt jön be a tudatosság. Én azt látom, hogy fejlesztőként 3 út áll előtted a teljes karriert nézve:
  1. Manager lesz belőled idővel, mert egy tipikus enterprise/multi környezet ezt az előremenetelt biztosítja.
  2. Maradsz enterprise dev, amiben könnyű ledarálódni és kiégni a sokadik bugyinyilvántartó után. Ha úgy egyébként nem erre vágysz persze. És valóban lutri, hogy mivel foglalkozol holnap.
  3. Váltasz specialistára, és azon a vonalon mozogsz, annak mentén választasz munkahelyet. Ennek viszont egy erős előfeltétele (és nem csak elő-) a célirányos tanulás. 

  Szerintem mindháromban ki lehet teljesedni, és lehet örömmel menni a munkába. Én a legnagyobb örömmel dolgozó embereket a 3. kategóriában láttam, mert ott van a legnagyobb esély az önmegvalósításra, és a legnagyobb kontroll arra, hogy mit és hogyan csinál az ember (hiszen ez választott dolog). A kérdés, hogy ki melyikre vágyik, mert aszerint kell a hosszútávú karriercélt megválasztani. Sokan sodródnak az első kettő között, mert úgy viszi őket az ár, ahogy. Aztán kiégnek. Ez a job satisfaction része a dolognak, amiről azt gondolom, hogy nagyon fontos. 

  Emellé szintén azt gondolom, hogy a 2. kategóriához képest mindkét másikban magasabb az elérhető fizetés. Viszont míg az elsőbe visz az ár (ha alkalmas vagy rá), és kinevel az aktuális munkahelyed, a harmadikra készülni kell, specifikusan. Én erre szoktam gondolni, amikor tudatosságról beszélek. Nyilván ez egy személyes vélemény, ami a saját megfigyelésemen, és tapasztalatomon alapul. És persze az opciók erősen le is vannak egyszerűsítve a diskurzus kedvéért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az idézett mondat kontextusa az volt, hogy a jól képzett programozók idővel elérnek egy jó fizetést.

  Ezzel nem vitázom, csak azzal, hogy a tudatosságnak olyan nagy szerepe lenne, mint ahogy te sugallottad. A programozói szakma olyan, hogy sok a cég, sok a pozíció és sok a megtanulható lexikális tudás (csak nem beseggelni, hanem végigszívni kell), ami így elég kiszámítható és lineáris rendszert alkot, tehát amennyit beletöltesz az egyik oldalon, annak transzformáltját kapod a másikon. Nyilván kell itt-ott váltani, de kb. ugyanaz. Vagyis ha pl. valaki 3-4 évente hajlandó elfogadni egy másik helyről kapott magasabb fizetést, akkor egy idő után a magyar átlaghoz képest jól fog keresni. Egyszerűen időnként el kell menni egy-két interjúra, ami amúgy a LinkedIn-en jön magától, tehát teperni sem kell érte, csak néha beadni a derekad, meg ha jó a pénz és nagyon nem undorító a munka, akkor elfogadni egy-két ajánlatot. Aztán meg csak csinálni ugyanazt minden nap, mint amit az előző helyen. Ehhez viszont a csimpánzénál nagyobb tudatosságra nincs szükség. Nekem az utóbbi az állításom. Az, hogy igazából ugyanúgy a szerencse dolga az egész és kevésbé a tudatos útválasztásé, csak ma ebben a szakmában egy átlag karrier is jó pénz és átlag karriert befutni sokkal könnyebb, mint teljesen elrontani a dolgot. Ha rossz cégek is beesnek a CV-be, még akkor is jól jössz ki a végén. De az illuzórikus lehet, hogy jaj de jó, ezt én mind elértem; valójában a világ most olyan a szakmában, hogy nem 6-os dobás a nyerő, a többi vesztő; hanem az 1-es a vesztő és a többi ilyen-olyan nyerő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én D3 (ez a senior) tetején kerültem be 2013-ban, és a D5 ASMT sessionöm előtt jöttem el 2017 végén.

  Egy valami sosem érdekelt. Hogy milyen betűjel kerül a nevem mellé. Az a baj a multikkal, mint ami a scrummal. Ipari termelés, cserélhető, szabványosított gépekkel (itt most emberekkel). Egyen-gyártott emberek játsszák a jó kis színházat és dagad a mellük a plecsniktől, legyen az céges fokozat, vagy valami képzés. (Most ez nem ellened szólt, hanem a mai programozói szakmáról.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amen!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem válogattam össze semmit, idéztem egy bekezdést tőled.

  A topicindito viszont kapott egy kepet errol a cegrol, ha esetleg erdekelne. ;)

  Igen, bár én más célból írtam, amit írtam :) Illetve másra próbáltam tenni a fókuszt. Tetszett, amit backit írt, és remélem olyan helyen van, vagy olyan helyre kerül, ahol jó kezekben tud fejlődni. Ez volt a lényeg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyebkent en is sokat koszonhetek annak a cegnek, legfokeppen azert, mert akkoriban nagyon sok jo szakember volt ott, akiktol fel lehetett szivni a tudast relativ gyorsan, igy az en kesobbi karrieremre is jo hatassal voltak azok az evek. Csak korulottem ott egy ido utan 'elfogyott a levego'.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez mar csak kapalozas a reszedrol, h osszevalogatod azokat a reszeket, amik szerinted a te igazadat tamasztjak ala. Nem baj, mint korabban irtam, legyen neked igazad ;)

  2. bekezdes true, azzal nem vitatkozom, mert itt mar kozos allasponton vagyunk.

  3. bekezdes, itt jo lenne tudni, h mettol-meddig voltal ott. Ja, bocs, kozben latom, h irtad a masikban. Akkor mi meg akar reszben talalkozhattunk is volna, de en nem sokkal kesobb leleptem, miutan te ott kezdtel, es utana hallottam, h voltak massziv valtozasok. Nem kizart, h te ezert vagy jobb velemennyel.

  Vegul megint eljutottunk oda, h vhol egyet ertunk, csak megsem teljes a sync.

  A topicindito viszont kapott egy kepet errol a cegrol, ha esetleg erdekelne. ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyebkent ti is ha jol ertettem, mar nem dolgoztok ott. Gondolom annak is megvolt az oka, nem? Milyen szintrol tavoztatok (nem junior vagy mid, gondolom)?

  Jól érted. Én D3 (ez a senior) tetején kerültem be 2013-ban, és a D5 ASMT sessionöm előtt jöttem el 2017 végén. Nem akartam eljönni, voltak még lehetőségeim. Nem kerestem aktívan, de szembe jött egy nagyon jó pozíció, amit úgy éreztem, hogy rám írtak ki. Nem csak szakmailag, de egyéb paramétereiben is ideális volt akkor, és az ma is. Hozzáteszem, hogy az EPAM-nál lehúzott évek nagyon is kellettek hozzá, hogy sikeresen vegyem az interjúkat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Termeszetesen en biztosan nem ertem az emlitett programot, ugy, mint ahogy a mostani cegemnel levot sem.

  vs

  Egyebkent hiszek abban, h ezek az academy es a gyorstalpalo programokbol is kerulhetnek ki ugyes emberek, csak nekik talan meg tobbet kell beleinvesztalni az onkepzesbe, h felvegyek a ritmust. A kerdes inkabb az, h ez mennyi ido, es, h birni fogjak-e.

  Ha utóbbit nem trollkodásnak szántad, akkor valóban nem érted. Az AcademyBE CS, vagy közeli diplomával, és sok esetben már fejlesztői munkatapasztalattal rendelkezők érkeznek. Az egy már programozóknak létrehozott mentor program. A gyorstalpaló meg egy pályaváltó program, ami bőven a CS diploma alá lő. A második tagmondatod pont az ellenkezőjét állítja, mint amire konkrétan az EPAM Academy-t létrehozták. Ennyit arról, hogy érted-e.

  Az, hogy dolgoztál, vagy bárki dolgozott ott, de neki nem volt jó, semmiben nem cáfolja azt, hogy vannak ott jó lehetőségek. És azt is leírtam, hogy nem mindenkinek van. Amit én személy szerint láttam, hogy a jó hard és soft skillekkel rendelkezőknek a cég sok lehetőséget kínál, és sokak karrierjét láttam nagyon meredeken emelkedni a cégnél. Akikkel egy projecten voltam, azoknak különösen, és közelről. Emellé tudok arról is, hogy sokaknak nem jött be ezért, vagy azért. Értsük, hogy mi volt az állításom.

  Konkrétan nekem személy szerint volt egy szakmailag erős érdeklődésem egy konkrét terület iránt, ami azelőtt kezdett nálam előtérbe kerülni, hogy a céghez kerültem. Ezután közvetlenül rákerültem egy olyan projektre, ahol az a terület kellett, és folyamatosan adták a lehetőségeket, hogy abban a témában fejlődjek. Hogy értsük, ez mit jelent: a management ezt több szinten is számon tartotta, a kompetencia adatbázisukban és személyesen a managerek közül is többen, és tudtak olyan projektre is tenni, ahol ez nem csak nedves esti álom volt. Ha már átcsapott az egész EPAM témába, ez egy nagy erősségű a cégnek. Az, hogy kompetens (és szakmai hátterű) management van, és ahogy Finrod is mondta, nagyon sok, sokféle projectjük, amiken foglalkoztatni tudnak a vérpistikétől a specialistáig eléggé sokmindenkit egy olyan szervezetben, ami programozók köré épül. Nem pedig egy más profilú cég lesajnált kiszolgálói a programozók, hanem ők a cég maga. Aki ezt felismerte a cégben, és mögérakta a teljesítményét, annál én a már említett masszív fejlődést láttam. Kivétel nélkül. De tény, hogy a többség ezt nem ismeri fel, beleszürkül, lusta stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Az hogy valaki elhagyta a céget, az nem mond semmit arról, hogy milyen szinten volt.2. BZ nem mond semmit arról, hogy máshol milyen lehetőségek várták az illetőt.3. Ha olyan szinten volt ahol még lehetőségek voltak, az csak annyit jelent, hogy nem kívánt élni a lehetőségekkel amit felkináltak. És még ekkor sem biztos hogy máshol rossz lóra tett.4. Ha már a szint felett volt, akkor meg miért is tett volna rossz lóra, ha egyedüli lóról van szó?

  0. Azzal ott ironizalni probaltam, de ugy tunik, h nem az en mufajom, mert vhogy nem megy at a lenyeg ;)

  1, Errol ki beszelt? Azt mondom, h bizonyos szint felet nem mindeki talalja meg ott a szamitasat. Ez pedig teny, nem fikcio. Egyebkent ti is ha jol ertettem, mar nem dolgoztok ott. Gondolom annak is megvolt az oka, nem? Milyen szintrol tavoztatok (nem junior vagy mid, gondolom)?

  2, Azt mondom, h megvan az oka, amiert vki masfele orientalodik. Ellenben egy korabbi peldajaban a kollega, aki elhagyta oket, mert nem kaptam meg a senior szintet, vszinuleg olyan helyre ment, ahol megkapta (tipp), tehat vartak lehetosegek.

  3, Persze, mindig van lehetoseg, csak a kerdes, h ki akar vele elni. Nem minden lehetoseg tundoklo es fenyes, ellenben az ember olyan lehetosegeket keres, ami az.

  4, Rajtaragadtal a lovon, tuti cowboy vagy ;)

  Attol, h 1 vagy tobb embernek azonos a velemenye, attol az meg nem jelent semmit, csak azt, h azonosan gondolkodnak. Ettol meg nem lesz igaz ;)

  De sebaj, gyozkodjetek csak, es bizonygassatok, h azert mert mas a velemenyem, en vagyok a Fekete Peter ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az idézett mondat kontextusa az volt, hogy a jól képzett programozók idővel elérnek egy jó fizetést. Különösen a jó specialistákra gondolom ezt igaznak. Ezzel nem értesz egyet? Persze, dolgok változnak, és szinte mindenhol trade-offok vannak, főleg egy multinál, de itt most nem erről volt szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt viszont erősen tudom cáfolni, hogy csak egy kezdő szintig tud lehetőségeket biztosítani

  Azok meg, akik elhagytak, biztosan rossz lora tettek

  Ezt mégis hogy hoztad ki abból amire válaszoltál?

  1. Az hogy valaki elhagyta a céget, az nem mond semmit arról, hogy milyen szinten volt.
  2. BZ nem mond semmit arról, hogy máshol milyen lehetőségek várták az illetőt.
  3. Ha olyan szinten volt ahol még lehetőségek voltak, az csak annyit jelent, hogy nem kívánt élni a lehetőségekkel amit felkináltak. És még ekkor sem biztos hogy máshol rossz lóra tett.
  4. Ha már a szint felett volt, akkor meg miért  is tett volna rossz lóra, ha egyedüli lóról van szó?

  Nekem is az a véleményem, hogy problémák vannak azzal, ahogy értelmezed a leírt szövegeket...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • <atszerkesztve>
  Jaj mar, ne legy mar ennyire read write only es sarkos ;)
  </atszerkesztve>

  En is dolgoztam annal a cegnel, nem is keveset. Persze ettol meg biztosan neked van igazad, ha mas a velemenyem Az ott levo haverjaim meg fullentenek, ugye? ;)

   Azt viszont erősen tudom cáfolni, hogy csak egy kezdő szintig tud lehetőségeket biztosítani

  Azok meg, akik elhagytak, biztosan rossz lora tettek, hiszen te allitod, h nem kicsit tulozva a 'lehetosegek hazaja' :) Lasd mar be kerlek, h nem azonosak a preferenciak. En irtam egy velemenyt, te a tiedet, akit pedig erdekel a ceg, elmegy, es kiprobalja ;)
  Nem ellened beszelek, csak nem ertunk egyet!

  Termeszetesen en biztosan nem ertem az emlitett programot, ugy, mint ahogy a mostani cegemnel levot sem. Jok ezek az onmegnyugtato gondolatok ;)

  Nem hiszem, h szet lenne offolva, mert egyfelol a kerdezo lathatja, h nekunk is hanyfele velemenyunk van egy azon dologrol (tapasztalatok alapjan), masfelol pedig, h mi, fejlesztok is mennyi dologban nem ertunk egyet, legyen akar az, h mi alapjan szinteznek bennunket. ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem azt mondtam, hogy magától jön, hanem hogy ha beleteszi a munkát a saját képzésébe és tudatosan választ munkahelye(ke)t, akkor az majd meghozza.

  Vagy nem. Mert aztán egy multinál bármikor változhat a projektprioritás és az ilyen-olyan kis- és közepes főnökök. Az élet úgy általában is sokkal kevésbé múlik a tudatos választásainkon, mint ahogy azt hisszük/érezzük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • grrr... ez privi akart lenni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekünk anno konkrétan valamiért nem engedték meg, hogy erről beszéljünk, a CV-mben sincs nevesítve. Nem tudom miért egyébként, a cég oldalán kint van a másik cég neve, és konkrétan a Morganről tudom, hogy vadászták az ezeken a projekten dolgozókat, úgyhogy a piacon ez közismert infó. Linkedinen is ki lehet találni mi az.

  Tudtommal egyébként a svájci svájci vonal már nincs meg belőle, csak az amerikai svájci.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok benne biztos, hogy publikus info, ezért nem mondom. Ha nem vagy a cégnél vagy nem konkrétan azokra a projektre keresnek embert és arra interjúzol cégen kívülről, akkor úgyis mindegy neked, hogy mi is az.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne ne csigázzatok már, mi az a sejtelmes svájci projekt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd