Lecseréli a diszkriminatív kifejezéseket forráskódjaiban a Twitter is
2020-07-06T08:04:21+02:00
2020-07-22T18:54:16+02:00
2022-07-20T14:16:52+02:00
 • Azert ez sem teljesen igy van, de most vhogy nem erzem az erot, h ezt hosszabban kifejtsem :S

  Az teny, h minden oldalrol kapjuk az agymosast. Most epp azt, h milyen jo, ha azt allitod a cegedrol, h nem diszkriminativ, mert a label az boven eleg erre. Az pedig, h valojaban milyen a ceg, az senkit sem erdekel :) Ha pedig vki belsos szivarogtatt, akkor jol be kell perelni hitelrontas cimen.

  Bar ne neztem volna ma hiradot, nem ereznem magam ennyire nyomorultul :S
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oke, akkor 'megesik', h a sajto nem partatlan. De akkor a statisztikaban sem bizhatunk, hiszen allhat erdek mogotte.

  Üdv a tömegdemocsokráciában... Abból indulhatsz ki, amit szigorúan te látsz, a környezetedben történik és összehasonlíthatod azzal, amit a másik csinált. Tetszik/nem tetszik. Minden más propaganda. Pl ez-az lop, jobban/rosszabbul élünk, sokan/kevesen mentek külföldre dolgozni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem meglepo, de nem gondoltam volna, h igy befurdok majd vele ;) Erre mondjak, h nyitott szajjal a ****erdobe :D

  Lassan eljutunk oda, h a validalast is validalni kell :)

  Egyebkent pedig erre talaltak ki a helyreigazitast ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • neten talaltam, tehat akkor a net tobb helyen 'hazudik' ;)

  Azért ez talán annyira nem meglepő? :) Ld. még: Einstein quotes he never said
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attol, h hibas, idovel meg beepulhet a koztudatba. Persze ettol meg mindig oda lehet tenni moge, h nem tole szarmazik valojaban az idezet.

  Az emberek tobbsegenek jo a 'hutomagnes bolcsesseg', boven eleg. Illetve attol meg lehet ertekes a jelentese.

  A szavak/kifejezesek is a koznyelvben sokszor hibasan terjedtek az evszazadok soran, aztan megis meghonosodtak. Szoval a folyamat ettol meg letezik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyebkent Orwell tenyleg irt hazugsag temaban tanulsagos dolgokat, de azok nem ilyen "hutomagnes bolcsessegek" amik raadasul hibasan terjednek a neten.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben az a szep, h:
  - neten talaltam, tehat akkor a net tobb helyen 'hazudik' ;)
  - copy/paste a nev, tehat a neten is rosszul irtak (legalabbis ahonnan masoltam) ;)

  Abban persze igazad van, h nem voltak eleg korultekinto, es nem validaltam le, legfokeppen a nevet nem, amikor bemasoltam.

  De akkor megint ott tartunk, h mit is lehet elhinni abbol, amit a neten olvasol? ;)

  Gondolom alig vartad, h vmi hibat talalj, es a szememre vesd :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha mindenki hazudik körülöttünk, az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít.

  George Owell

  Ebben a hazugsagrol szolo idezetben az a legjobb, hogy Orwell valojaban sosem irt ilyet, raadasul meg a nevet is elrontottad.

  Latod, megis megy neked az ironia, meg ha nem is direkt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oke, akkor 'megesik', h a sajto nem partatlan. De akkor a statisztikaban sem bizhatunk, hiszen allhat erdek mogotte. 

  Ha mindenki hazudik körülöttünk, az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít.

  George Owell
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hiszem, h akkor ez innen 'off topic' ;)

  Hat ja. Most akar online nezhetem, ahogy Kamerunban egy ketfeju kecske szuletik, de sok esetben azt sem tudom, h mi tortenik tolem 50 meterre.

  Atbongeszve a statisztikat (eurostat), ugy tunik, h nem, h nem nott, inkabb csokkent, ami nekem fura. Tovabb bongeszve azert lehet olyan cikkeket talalni, ahol pl. ellentmond a rendorsegi adat es az eurostat egymasnak.

  Statisztikabol a kedvencem pl. az inflacios ;)

  Persze, azt adom, h 20 eve ha Pistat leszurtak a kocsmaban, akkor dobtak ra egy marek foldet, es mindenki ment a maga dolgara, nem volt hir belole.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egyik Csongrád megyei lapban néha elővesznek múlt század eleji híreket, amiket annak idején az újság elődje közölt le. Akkoriban is előfordultak itt a környéken késeléssé vagy tömegverekedéssé fajult tanyavilágbeli összejövetelek. Volt olyan, amikor azon verekedett össze a legények két már nem épp józan csoportja, hogy a pusztában ki térjen ki a másik elől. Aztán jöttek az öregek is, és végül páran holtan maradtak a helyszínen.

  Szerintem az a fő különbség, hogy akkoriban nem volt még internet, és annak nem volt különösebb hírértéke, hogy mondjuk Peruban elesett egy biciklis
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már jó ideje az emberek az információikat közvetítés útján szerzik be, nem közvetlenül, így rá kell hagyatkozniuk a döntéseikben erre a közvetítő közegre, amit leginkább sajtónak hívunk. A sajtó pedig soha nem volt független - minden egyéb hazudozásaik ellenében -, mindig valaki propagandáját fejtette ki. Szóval nem könnyű tájékozódni és érdemes kellő óvatossággal tenni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Nem emlekszem, h 20 eve is ez lett volna.

  Mert akkor még nem ilyen tömegben és sebességgel terjedtek a hírek.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szamit ez egyaltalan?

  Lassuk be, h amig mindenki 'fotel forradalmar', es azt gondolja, h egy feszbuk lajk megold vmit, addig teljesen mind1 is h ki, kit lo le. Ez most a zseb ducsek vilaga mindenfele.

  Utobbi idoben nezem a hireket, es minden napra jut egy keseles, eroszak stb... Nem emlekszem, h 20 eve is ez lett volna. Persze, mondhatjuk, h regen minden jobb volt, v kavinton kene nekem.

  1 szo, mint 100, a papir mindent elbir a valosag meg olyan, amilyen.

  ui. erdeklodve kerdeznem, ha mar diszkriminacio, akkor a kedves forumozok cegeinel szoktak latni mozgaskorlatozott munkavallalot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Chicagoban és New Yorkban egyre több fekete lő le feketéket, de legalább a forráskódban nem lesz majd blacklist és whitelist. Ó, a minden határon átívelő képmutatás...

  Szerintem szó sincs arról, hogy ezek a kifejezések a társadalom meghatározó részét sértenék. Ezek, akik ezt a témát ezerrel tolják, két fajtájuk különböztethető meg: Az egyik élvezi, hogy az ügy mellé áll, és hogy ettől ő jóemberkedhet. Képmutató gutmenschkedés. A másik fajta pedig egyszerűen csak élvezi, hogy végre hatalma van, és ezzel a hatalommal másokat megalázkodásra kényszeríthet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jo, majd ha nagyon sok idom lesz, csinalok megfelelo fake fb accountot meg instat meg mi az ami meg meno. Szoval felepitek egy full krealt eletet ;)

  Privatban tudtommal elnezest kertem, bar tudom, h egy igazi ferfi nem ker bocsanatot. Sebaj, az elet igy is megy tovabb ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elmeletben lehet, h en egy 180 cm magas szoke bombazo vagyok, de ezt bizonyitani is kene :)

  Na latod, ha ezt tenyleg bebizonyitanad, rogvest valaszolnek a multkori cimbulgatos prividre! ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elmeletben lehet, h en egy 180 cm magas szoke bombazo vagyok, de ezt bizonyitani is kene :)

  Jelenleg tul sok a sci-fi, es keves az olyan sejtes, ami bizonyithato, igy egyelore maradnek annal, h nem, nem elunk matrixban. Termeszetesen 10 ev mulva, ha kiderul, el fogom fogadni, h tevedtem, de hivatkozni fogok a 10 evvel korabbi ismeretekre, ami alapjan a megallapitast tettem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kikerem magamnak, nem a matrixban vagyunk...

  Honnan tudod? Elméletben lehetséges...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ertem, es a tuz mikor lesz rossz? ;)
  Amugy ha mar igy belelendultunk, akkor az emberi eroforras kifejezes pedig engem sert :) Kikerem magamnak, nem a matrixban vagyunk... Szoval lehet gyujteni, h ki, mivel nem ert egyet ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Etruszkban is meg lehetett már a kifejezés, a puhább értelmében.

  Es ez ott jon a kepbe, hogy az etruszkok termeszetesen magyarok, sot Magyarok!!! voltak, ugye? ;P :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • másrészt egy pillanat alatt utána lehet nézni, hogy nem.

  Csak óvatosan az ilyen "utánanézéssel"

  Teljesen egyértelmű, hogy egyszerre van elsőrendű hangtani kapcsolat és emellett jelentéstani kapcsolat.

  Az egyik szerint a [slave] a szlávokra utal.....A servant meg kb. mindenki szerint a latin szolgál igéből jön.

  A DAI szerint viszont a Szerbek neve egyenesen abból származik, hogy mivel a keletrómai birodalom határvidékére telepítették őket a Turkok lakta vidéktól északabbról és szolgálni jöttek a birodalmat azért így nevezik őket - ellenben sokan megfordítják a szó eredetének a sorrendjét, például abból is kiindulva, hogy akkortájt az eredetileg talán Etruszk származású "Servius" családnak is kezdett már terhükre lenni a nevük az "új jelentés miatt".

  A szlávok megjelenésekor egyébként gyakori volt még a szklavén, vagy sklavén elnevezés is. A németben például a slave az "Sklave" (ejtsd: Skláve).

  Ez a gittrágás része. Ellenben a hangtani és egyben jelentéstani kapcsolat meg nyilvánvaló.

  Egyébként szerintem ez egy átvett kifejezés. Úgy vélem a SzeR szóból és annak közegéből származik (pl. szerződés, szerzet, szor-galom, szol-galom) - szóval ha már itt tartunk, akkor véleményem szerint eredetileg nem pejoratív értelmű és később ruházták fel pejoratív tartalommal (ahogy az egyik etimológiai vonal mutatja is a slave esetében).

  Az Etruszkban is meg lehetett már a kifejezés, a puhább értelmében.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Black Lives Mattert kiált a sportszergyártó aki néger kisgyerekekkel varratja meg valami csóró fejlődő országban a méregdrága sportcipőt, és napelemet telepít a benzinkútjára az olajkereskedő."

  Pontosan. Viszont egyre erősebben kezd megjelenni a fogyaszók részéről a nyomás, hogy ezeken lényegi problémákon is változtassanak a cégek, és ez hosszú távon pozitív lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valahol ott, hogy tipikus az eseted. Eddig nem voltál tagja egy közösségnek. De valahogy úgy érzed, hogy idegyere, mert neked muszáj terjeszteni az egy szent abszolút igazságodat.

  1. Ez a régi profilom: netchan . 10 évvel régebben vagyok tagja az oldalnak mint te. Nincs már elérésem a régi email-emhez, ezért nem használm a régi accountomat.
  2. Ha elolvasod hozzászólásomat, nem foglaltam állást a témával kapcsolatban. Egy szóval sem mondtam, hogy egyet értek ezzel a vonallal, vagy nem, csak leírtam, hogy miért indult el a folyamat és mi van mögötte.

  Ami tipikus, az az tények ismerete nélküli minősítés (#1), és az, hogy ha valaki egy kicsi hátteret ad egy folyamatról, állásfoglalás nélkül, az már "kultúrharc", meg a "szent abszolút igazság terjesztése" (#2).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az angolok felkapják a fejüket, ha sziával köszönök magyar beszéd végén, mert hiszen annak kiejtése kísértetiesen hasonló a see you later változathoz náluk.

  Ez mondjuk szerintem pont ott nem zavaró, hanem akkor, amikor "szia"-val üdvözölsz valakit, hiszen a "see you" nem üdvözlési, hanem elköszönési forma. Bár ennek nyilván semmi köze nincs az alaptémához.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kultúrmarxizmus lényege, hogy már nem társadalmi rétegeket uszítunk egymásnak, hanem kultúrálisan különböző embereket. A lényeg a társadalmi feszültség, a megosztottság, úgy lehet jól manipulálni a társadalmat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • servant --> servus --> szervusz --> szia

  Az angolok felkapják a fejüket, ha sziával köszönök magyar beszéd végén, mert hiszen annak kiejtése kísértetiesen hasonló  a see you later  változathoz náluk.

  Innen kiindulva valamennyi angolt megkérek a jövőben, hogy hanyagolják ennek használatát, mert kínosan érzem magam, ha úgy köszön egy angol, hogy "szolgád vagyok!"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, de csak hiányos a szókincsed. A slave konkrétan rabszolgát jelent, a szolga (szolgáló) az ugyanis a servant.

  Bocs, de ez a két szó eredetileg azonos.

  Sz + L + V
  Sz + R + V
  Sz + R + B

  Itt folyamatosan természetes hangkategóriákon belül mozgunk. (lásd L-R és V-B)

  Bocs, de :-) egyrészt mit számít, hogy azonos tőről származik-e két szó, ha pár évtizede, az IT-s szóhasználat kialakulásakor már bőven mást jelentettek, másrészt egy pillanat alatt utána lehet nézni, hogy nem. A slave körül leginkább kétféle etimológiát találhatsz, az egyik szerint szlávokra utal, a másik szerint (hadi)zsákmányra. A servant meg kb. mindenki szerint a latin szolgál igéből jön.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából az ezzel a baj, hogy jön egy csapat hülye, és kitalálja hogy innentől kezdve ne használjuk ezt a szót, mert hogy ez milyen rettentően sértő rájuk nézve - miközben az adott kifejezést nem rájuk használjuk, sőt igazából közük sincs ehhez. A probléma magával a folyamattal van: mindenféle agyhalottak vindikálják maguknak a jogot hogy belepofázzanak az emberek életébe, a cégek pedig ezerrel lefekszenek nekik hogy produkálják a nagyközönségnek hogy ők milyen jófiúk. Black Lives Mattert kiált a sportszergyártó aki néger kisgyerekekkel varratja meg valami csóró fejlődő országban a méregdrága sportcipőt, és napelemet telepít a benzinkútjára az olajkereskedő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd