Nem lehet majd az USA-ba menni programozni (sem)
2020-06-23T11:30:33+02:00
2020-07-04T00:05:39+02:00
2022-07-20T14:32:59+02:00
 • A $this-ben megvolt neki a user objektum aminek az _id mezőjere szűrve akarta leszedni a db-ből ugyan azt az objektumot. Multithreadingnel(cron/supervisor/tmux/ect) vagy multiprocessingnel(c-s pthread implementaciok/extensionok php cli-ben, mint pthread vagy parallel) egyebkent elofordulhat hogy a db-ben az objektum megvaltozik amig masik processben vagy threadben irod, de itt ilyenrol nem volt szo.

  Es ilyenbol rengeteg volt. A cel eleve nem az volt naluk hogy jol fussok a program vagy egyaltalan barmi optimalizalva legyen. Ha megvolt a latszata hogy fut akkor az nekik ugy megfelelt. En szabalyosan teptem a hajam a codereview-knal.

  Es a vallalati kulturajuk is mas volt, meg ez a regi hierarchikus rendszer. Mi SCRUM-ba dolgozunk, reggelente egy gyors stanup meeting - ki mit csinalt tegnap es mit tervez mara. Aztan vannak sprintek 2-3 hetes egyseg amire elore be van tervezve hogy mit kene implementalni. Egyszer ott voltunk hatan toluk ketto frontendes a Mester(lead dev guy), en meg ket angol kollega. Ugye sorba megyunk vegig ki mit csinal es hogyan tervezi implementalni - ugye ez azert is jo mert ha masik fejlesztonek eszrevetele van akkor tud segiteni. Szoval valamiben kulonvelemenyen volt az egyik ottani frontendes meg a lead. Es a lead ugy letolta pozicio alapjan - mert amugy a frontendesnek volt igaza - hogy csak neztunk.

  Ugyhogy nekem az india programozoktok ugy ahogy van remalmaim vannak. Arrol amugy nem beszelve hogy a project owner(az uj) volt a gyoker amugy mert senkit nem kerdezett meg hogy ok jok lesznek e. Se interju se semmi, talalta oket olcson es ez milyen jo lesz. Persze o meg semmi fejlesztesi tapasztalat ugye. 

  Ennek aztan kesobb lett egy pozitiv hatasa is mert utana szabad kezet kaptunk uj csapat osszeallitasara, ami viszont eleg izmosra sikeredett, de egy teljes evet ki kellett birnom a Mesterrel es a csapataval.

  Es egyebkent nem azt mondom, szerintem vannak nagyon jo indiai fejlesztok is, de interju nelkul random bevalogatni.. jah es ez egy 500 fős szoftverfejleszto vallalat volt ahonnan ok berelve lettek. 

   Szoval koszonom tobbet nem kerek indiai fejlesztokbol
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Semmi, simán működhet, ha a modelnek/rekordnak nem id az azonosítója, hanem _id

  Mondjuk ha ugyanarról az osztályról/rekordról/modelról van szó és a $this->_id már megvan neki, akkor miért akarja még egyszer megtalálni? Hiszen ott van és csak  vissza fogja kapni a $this egy másodpéldányát. Hát például mert össze akarja hasonlítani az adatbázisban lévő adatokkal.

  Persze nyilván sérthet valami szektás szabályt (clean code, solid elvek, tervezési minták, változó elnevezési konvenciók stb), de attól még szükség lehet valami ilyesmire. Most nyilván lesz valaki aki majd ezt elegánsabban, szakszerűbben meg tudná oldani, és talán elárulja nekünk is, hogy hogyan. Viszont hogy abban a közegben erre mennyire van igény, azt mi nem tudhatjuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Okulásként megkérdezhetem, hogy a példakóddal mi a probléma? PHP idegen terep nekem, lehet ezért nem szúrja ki a szemem a bibi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na pont ezekért kezdett el near-shore-ba költözni a fejlesztés...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről tudnék mesélni :D

  Volt india kollégáim - cég gondolta jó ötlet olcsóbbra cserélni a csapat felét. A lead dev-nek volt 13 év tapasztalata, és olyan kódokat írt, hogy csak lestem.

  Példa kód amit írt(php):

  // User.php model fileban $user = User::findOne(['_id' => $this->_id]);
  És ez nem az egyszeri eset kategória volt.

  A kedvencem az volt, mikor adta át a projektet neki a PM(akit szintén elküldtek és azóta Volvo-nál felső vezető, ahova 7 körös interjún keresztül jutott be), akkor sírva fakadt előtte, mert nem tudta felrakni a fejlesztői környezetet 3 hét alatt :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az US nekem nagy szerelem volt, de tapasztalas utjan hamar rajon az ember, h mennyire megvezettek a filmek, amiket gyerekkent latott.

  Ha valaki csak a melo/penz miatt menne kulfoldre, o hamar vissza is fog terni szerintem. Ehhez az kell, h akarj ott elni, mert elfogadod azt a politikat, korulmenyeket, eletstilust stb...

  IT-s ismerosok kozul is eleg sokan vannak kulfoldon, akik csak evekre terveznek, eszuk agaban nincs beilleszkedni, csak a termest akarjak betakaritani, de a fat mar nem gondozzak. Ennek igy nem sok ertelmet latom, de hat nem vagyunk egyformak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lelemenyes 'szellentes' hasonlatodra, ezzel reagalnek:
  Harry Potter and the Order of the Phoenix - Harry's hearing (HD)

  Meg veletlenul se legyel kivancsi, mert hamar megoregednel ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez így van, egyetértek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs mit! Szerintem konnyen megleled majd, mert nincs nagyon eldugva. 
  Azert szoktam ajanlani egyebkent, mert szerintem anelkul mutatja be az amerikai elet egy nem annyira reklamozott,  de maig letezo, elkepesztoen nyomorusagos reszet, hogy kozben itelkezne, vagy hude meg akarna hatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat en ugy gondolom, hogy akik itthon nem boldogulnak, azok tobbsege kulfoldon sem talalna meg igazan a szamitasat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én az átlagemberre gondoltam, nem a politikai véleményedre, mert az olyan, mint a szellentés. Van mindenkinek, de senki se kíváncsi a máséra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mar egy ideje ugy velem, h Magyarorszag a lehetosegek hazaja, ha egy bizonyos regi kukasauto szineiben pompazol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ismerem, de majd rakeresek, es ha ratalalok, megnezem. Thx!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A végén kiderül, hogy nem is olyan rossz hely ez a Magyarország :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En az 1997-es Gummo cimu filmet szoktam megnezetni azokkal, akikrol ugy velem, hogy tulzott illuziokat taplalnak az 'amerikai alom' irant.  ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amig Barack volt, addig volt benne racio, de miota Trump ott az elso ember, en ha hivnanak, se mennek. Egyebkent pedig az amerikai alom mar reg nem letezik. Aki nem hiszi, jarjon utana...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azért úgy tudom ott is rendesen megy az exploit, hogy mondjuk fejlesztőt keresnek minimum 5 év java 11 tapasztalattal, aztán mivel ennek senki nem felel meg ezért importálják a "szakembereket" akiknek nemhogy 5, de 20 év tapasztalata is van egy 2 éve megjelent technológiában nyilván.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, ezekben a koronavírusos időkben úgyse biztos hogy abba az USA-ba akar menni az ember dolgozni, ahol nem tudnak mit kezdeni a járvánnyal...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez ugyanolyan mint amikor a britek elzavarták a kelet-európaiakat, most meg rájuk rohadt a leszedetlen gyümölcs, mert érdekes módon nem a britek munkáját vitték el a kelet-európaiak, mert akkor a britek tolongtak volna hogy végre szedhetnek gyümölcsöt... csak nem tolongtak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan ez lesz. Megy haza a munkás, és ha tud otthonról dolgozni, akkor majd otthon fizetik utána a járulékokat, adót, otthon eszik iszik, alszik, lakik. Ami újabb munkahelyeket teremt odahaza. A megmaradt nyereség meg megy tovább az offshore számlára. Ebből az USA nem profitál, csak Trump, aki "megvédte" a munkahelyeket. A bevándorlók most már nem vehetik el az ott lakók munkáját. Ismerős?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínűleg pont ezt fogják tenni. Mellesleg úgy néz ki kerül át a fejlesztés near-shore-ba. Eznekünk nagyon jó hír!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk azt nem igazán tudom, hogy Pl. egy .NET Core fejlesztéshez miért ne lehetne felvenni az embereket bárhonnan a világon és dolgoztatni homeoffice-ból ? Számítógép nem csak az USA-ban van, internet is van már a legtöbb országban, és akár kis hazánkból is pont ugyanolyan kódot lehet írni mint a tengeren túlról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ja, csak azok a fránya következmények mindig visszaütnek.

  Az USA-ban azért maradnak ezek a tech cégek, mert kedvező lehetőségeik vannak. A kedvező lehetőség ebben a szektorban nem az olcsó munkaerő, hanem a képzett, tapasztalt, kiváló mérnöki gárdát jelenti, akiket most épp elzavarnak. Ennek mi lesz a következménye?

  1, A tech cég visszavesz a tempóból, nem annyira fejleszt. Igen ám, de akkor lemarad. A konkurencia erősödik.

  2. a tech cég elveszíti ezeket a munkaválóalkat, ha nem fizet nekik továbbra is a semmiért. Ha egyáltalán fizethet. Mert ügye nem csak a munkát tiltja, hanem a munkavállalást. Tehát el kell bocsájtania a dolgozókat. Ha elbocsájtja őket, akkor megint a konkurencia erősödik ettől is.

  Lehet keménykedni, de érdemes?  Azzal az eredménnyel nem kecsegtet, hogy több munkavállalóra lesz szükség. Hiszen ha ezek az emberek hazamennek, akkor az őket kiszolgáló személyzetre sincs szükség. Tehát az alacsonyabb képzettségűeknek se lesz munkájuk. Az off-shore paradicsomok megszűnnek ettől? Nem. Akkor az egyértelmű hátrányokon kiviül van bármi haszna? Van, ott is meg lehet etetni a választókat ezzel a propagandával, jól hangzik, lehet Trumpot újraválasztani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, kedves tech-óriások, a bevándorlás hatalmas mértékben járult hozzá a sikereitekhez, de most, ebben a pillanatban ti mennyit is juttattok vissza USA-nak? A nagy semmit kb, off-shore paradicsomokban mossátok adómentesre a pénzeteket, bőven nem vesztek részt a közteherviselésben a bevételeitek mértékében. Szóval pofa súlyba! Most ez nekünk ugyan nem jó, de egy megfelelő minta arra, hogy mi is védjük a munkaerő-piacunkat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végülis nagyon ideje lenne a világ más területeire is diverzifikálni a tech ipart... engem az USA súlypont jelen helyzetben és hozzáállással nyomaszt.

  Pl. inkább az EU-ba jöjjenek az igazán tehetségesek....
  Mondjuk, hogy ez üzletileg is alá legyen támasztva nem ártana az EU kormányainak egy kicsit elszakadni a rövidlátó egyéni haszon kereső politikától :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd