Új, 168 oldalas áttekintő esszét publikált a C++-ról a nyelv atyja, Bjarne Stroustrup
2020-06-16T12:56:53+02:00
2020-07-10T17:31:06+02:00
2022-07-20T14:27:03+02:00
 • Amikor használtam, nem lehetetlenített el semmi ilyet, de tény, hogy jóval körülményesebbé tette a trükközést, vagyis kicsit "syntax salt" módjára kezeli ezeket a nyelv, hasonlóan a C++ reinterpret_cast kulcsszavához :D Ha "mókolni" próbál valaki akkor legalább legyen nyoma a kódban, hogy valami trükközés van arrafelé...

  Például ott futottam bele hasonlóban amikor valamiért kellett nekem egy nem inicializált tömb, azt hiszem talán egy nem 0 kezdőértéket kellett beállítani az elemekre mielőtt használtam volna, és furcsán éreztem magam, hogy 0-ra állíttatom a compilerrel a tömböt utána meg gondolkodás nélkül egyből felülvágom valami mással . Szóval ezt is valahogy egy unsafe blokkba kellett pakolni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a "Safe programming" szemlélete a nyelvnek nem gátol meg abban, hogy mindenféle "huncutságot" csináljunk benne?

  Van neki unsafe módja. Kb. ugyanaz az elképzelés, mint C#-nál: alapesetben elzárja előled azokat a dolgokat, amikkel lábon tudod lőni magad, de bizonyos kódszakaszokra visszakérheted őket. Ha az unsafe-nek jelölt részeket ésszel írták meg, akkor a kód többi részében elvileg nem lesz memóriaszivárgás vagy puffertúlírás.

  (Még a doksi külön ki is emeli, hogy míg egy Rust kódban meg vannak jelölve azok a részek, ahol igazán észnél kell lenni, egy C kódban mindig, mindenhol észnél kell lenni.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annak olvass utána, az "unsafe" feature elég huncut-e számodra. Unsafe Rust - The Rust Programming Language

  Fuszenecker be is linkelte az embedded rust oldalt, görgess vissza, itt van valahol ebben a topicban, szóval a csupasz fémet is szétprogramozhatod benne, ha akarod. (Nem próbáltam ki még, de hangzatos a "marketingje".)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mint rendszerprogramozási nyelvek, ezeket nézném meg közelebbről: Ada, Nim, D, Swift. Van köztük olyan is, ahol van GC, de referencia számláláson alapul (v.ö. shared_ptr és weak_ptr a C++-ban) viszont kikapcsolható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Rust-ot csak minimálisan ismerem (eljutottam a Hello World-ig ), de a "Safe programming" szemlélete a nyelvnek nem gátol meg abban, hogy mindenféle "huncutságot" csináljunk benne? Ahogyan eddig olvastam, például a mem. kezelésnél azért van némi korlátozás, ami egy esetleg bare metal programozás esetén vicces lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg nem sok programozási nyelv van, amely rendszerprogramozásra alkalmas, tehát olyan területre, ahol
    - direktben kell tudni hardvert birizgálni
    - nincs garbage collector és egyéb kiszámíthatatlan cucc
    - oprendszer nélkül "bare metal programming"-ra is alkalmas, ezáltal akár az OS ebben íródhat.

  Tulajdonképpen marad:
     - assembly
     - C
     - C++
     - Rust
  Esetleg van még?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom hogy a fejlesztok hany szazaleka fejleszt jatekmotort, de szerintem egeszen elenyeszo szazalek. Valoszinuleg nagysagrendekkel tobben hasznaljak. Viszont peldaul trading rendszereknel, risk szamolasnal, meg kulonbozo modellek epitesenel egesz sokan hasznaljak. De ott van peldaul a kepfeldolgozas is, mint egyre nepszerubb es fontosabb terulet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont azért jó zöld mezőshöz, mert a sok újítás miatt teljesen más szemlélettel lehet nekiállni mondjuk a 20-as vezióval. Egyébként játékmotorokat se valószínű, hogy Go, vagy C#-al fejlesztgetnek mostanság. C++ nál jelenleg erre se sok jobb alternatíva van. Attól, hogy bugyinyílvántartó programoknál nem alternatíva a C++ még másutt lehet az.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, az utóbbi 10 évben nyomon követem a fejlődését, de már nem használom.
  Előtte nagy C++-os voltam, kb. 10 évig használtam (kb. 1998-től), és igen: beágyazott rendszerben is

  Amúgy az, hogy egy mikrovezérlőn nincs alternatívája (de van), nem jelenti azt, hogy máshol sincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt általában azok szokták írni, akiknek nincsenek jó tapasztalati a nyelvvel, vagy nem ismerik a modern C++-t. Fényévekre van attól, ami volt és nagyon gyorsan fejlődik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig sok esetben nem sok jobb alternatíva van.

  Kezdjük csak az igen nagy területet lefedő beágyazott rendszerekkel/mikrovezérlőkkel.

  Ha szeretnéd az utolsó utáni fél órajelet is kihasználni, akkor a C/C++ mellett marad az ASM és nagyjából ennyi. Nem tolhatsz fel 32KB-nyi flash-be egy fél .net-et, hogy egy Sensor(1).read() parancs kényelmesen működjön.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a C++-t egy fontos technikatörténeti mérföldkőnek tartom, ami mellett már elmentünk.
  Zöldmezős projektre egészen biztosan nem választanám, a többi alternatíva (Rust, Go, C#) sokkal vonzóbb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd