Durván megugorhat a programozóvá átképzettek száma a koronavírus-csomag miatt

Durván megugorhat a programozóvá átképzettek száma a koronavírus-csomag miatt
2020-04-09T07:57:41+02:00
2020-04-21T16:14:33+02:00
2022-10-17T16:50:34+02:00
 • akkor ne menjen asztalosnak :)

  én alkesz vagyok, de még én magam is megtanultam, hogy egy korty sör után nem nyúlok a fűrészhez, de még egy kombinált fogóhoz sem. 

  el kell választani a kettőt.

  láttam levágni embernek ujját, láttam felrobbant köszerű követ, szóval tudom miről beszélek.

  roppant intelligens ember vagyok és mellette elég ostoba. de ezt még én is megértem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem azt mondtam, hogy ne asztaloskodjon. Csak azt, hogy vigyázzon, mert könnyen megeshet, ha fáradt/figyelmetlen valaki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lovat se tarts
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, az ujjaidra vigyázz! Asztalos körben elég nagy az ujj-vesztések száma kezdő korban! :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem a becsületes szakmám az vas és acélszerkezetszerlő. Épületgépésznek índult, hadd ne meséljem az egész sztorit, hogyan lett ez, konkrétan egy regényt lehetne írni belőle, de ez lett.

  Mindegy, az elején utáltam, de a végére megszerettem. Tudok hegeszteni ívvel, lánggal, CO-val, életem egyik legszebb nyara volt amikor reggel 6 kelés, 6:45 párizsis kenyér kakaóval és brigádban 7 kezdődik a 12 órás meló. Egész nyáron magszárítókat meg silókat építettünk. 15 év után kicsit megcsömörlöttem, szóval kellett egy kis kitérő.

  a végén mehettem volna technikumba, plusz egy év, ahol CNC programozónak tanítottak volna, csak akkor, fiatalon megijedtem a matektól. A marós az kb. betanított munkás, de még egy marós is jobban keres németországban mint itthon egy profi programozó egy kis cégnél. A CNC programozó meg egy másik dimenzió, de ott aztán nagyon kell tudni, ahogyan én tudom.  De ha összeomlik a világ, vasasra mindig lesz szükség, szóval nagy aggodalomra nincs okom, örülök, hogy van egy másik szakmám is.  Teljesen igazad van amúgy, rengeteg szakember hiányzik. Nekem a kedvenc sztorim az volt, hogy kihívtam a gázszerelőt, mert nem ment a konvektor. Mivel én nem értettem hozzá, nem akartam játszani vele. Levette a burkolatot, egy kis ecsetet elővett a hatalmas szerszámos ládájából, letakarított vele a fejet, picit beállította a bimetált, majd azt mondta. Számla nélkül 15e forint kiszállásal. Tarott az egész csöngetéstől az ajtózárásig kb. 10 percig :)

  Na ott én is elgondolkodtam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Réges régen, én dolgoztam 2 évig bútorlap szabászaton (én pötyögtettem a szabásterveket), illetve kicsit előtte egy barkácsboltban. Szóval ütköztem rengeteg asztalossal. A legtöbben autodidakta módon vagy egy tapasztaltabb mellett tanulták ki a valódi szakmát, mint ahogy szerintem a legtöbben a programozást is. (az egy másik dolog, hogy a papír miatt megcsináltuk a fősulit/egyetemet)

  Vannak ilyen külföldi barkácsújságok. Töltsd le őket, és hajrá! :)
  Behalás udemy-n is van pár tanfolyam :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként sokkal nehezebb lenne mondjuk CNC gépkezelőnek, vagy autószerelőnek, esetleg bicikliszerelőnek, vagy gáz-, vízvezeték szerelőnek átképezni az embereket? De még asztalosra is lenne igény. Nem beszélve mondjuk az ápolókról, de mondjuk az nem egy túlfizetett szakma.

  Vagy vannak erre is példák? Csak én maradok le róluk? Mert én szívesen tanulnék mondjuk asztalosnak, vagy autószerelőnek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont most lattam egy Pistikes formedvenyt, 2 het alatt kellett volna gatyaba is razni, meg uj dolgokat is irni benne. 

  Szerencsere hamar felfogtam, hogy itt be akarnak szivatni, raadasul az ugyfel is nevetos igenyeket irt, fogalma nem volt az egeszrol. 

  En 37 evesen ott tartok, hogy inkabb pihenek, de nem vallalom be az idegrohamot es az infarktust valaki mas miatt. :) felretett penzem meg van, kb 5 evig ellennek munka nelkul. 

  Egy programozo meg sose fog ehen halni, nem kell felaron dolgozni szerintem, max nem dolgozik par hetig aztan visszajon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De miért nincs?

  Mert nagy cégnél nem biztos az a csapat interjúztat aki épp fel is fogja venni az embert. Nem teheted meg, mert mondjuk hogy csinálsz egy új csapatot? Ha sok száz embert interjúztatsz a cég méretéből adódóan egyszerűen muszáj vagy automatizálni, nem teheted meg, hogy az összes jelentkező csapattal végig interjúztattatod az illetőt ezért elkerülhetetlen, hogy más csapatok is interjúztassanak akár a te csapatodnak is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre nagyon kíváncsi leszek majd pár hónap múlva.

  Mindig annyira szerettem azokat az embereket, akik 8-10e fotiontos órabér alatt be sem kapcsolták a gépüket meg amúgy is annyi projektjük van, hogy le vannak kövtve előre hónapkoora több projekttel, meg  náluk minden attlassian meg még fizetik a telefonját is és a többi és a többi.

  Aztán amikor valóban beszétem ilyen emberrekkel, kiderült, hogy a fele sem igaz, napról-napra élnek, a kódjukat megnézve pedig pengék, valódi seniorok de néha bizony nekik is el kell vállalni melót 3500-4000 forinttért, és van amikor hetekig nem találnak projektet.  Magam is jártam így, hogy első körben szép volt a projekt, csilli vili a design, de amikor megláttam, hogy van összetákolva, elsírtam magam. Megcsináltam? Meg, mert éhen halni senki nem szeret.

  És miért kell éhenhalnom néha? Na mert pont az ilyen pistikék után, akikről beszélünk a posztba kell takarítanom, és ahelyett, hogy beszúrok két paragrafust, vagy kiegészítem egy modellel, az egészet a csudába át kell írnom raw sql-ről entity frameworkre mindenestül, vagy újra kell csinálnom az oldal layoutot. Aztán meg mit kapok?

  Miért tart ez két napig, az előző programozónak fél óra volt. (Mert odarakta mondjuk absolut positionbe, persze moblin nem ellenőrizte le a megrendelő, de az előző programozó izéjét is rajtam verte le.) 

  Nem kötekedni akarok, szerencsésnek tartalak, ha te még sosem találkoztál ilyennel és fix állásod van. 2008 azonban megmutatta: fix állás nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De miért nincs? Mert amikor felveszik, egy szinten lesz veled. Mi az oka annak hogy a HR és a töketlen főnököd, nem rád hallgat, sőt nem is kíváncsi a véleményedre? Egyébként még ha jól meg is fizetnének és minden szempontból jól érezném magam, akkor meg pont leto?nám, hogy kit raknak mellém. Nyilván nem a hatékonyság a cél, mert akkor kikérnék a véleményem, mint a cég egy régi jól bevált alkalmazottjának.

  oké, örülök, hogy csak ilyen helyen dolgozol(tál), ahol állandóan behívnak ha jön valaki felvételizni. 

  Vállalkozóként meg nyilván elő kell szűrni. Hogyan tudsz másképp árat kalkulálni? Vagy mindig a legrosszabbra számítasz? Akkor drága leszel. Vagy a legjobbra? Akkor meg nagy eséllyel, link. Legalábbis ők ezt fogják gondolni rólad, miközben csak szí.vsz.


  ez is olyan dolog, hogy nem mindenre van ráhatásod. Egy-két tárgyalás során a lehető legjobban felméred a környezetet amennyire lehet, de ettől még fogalmad se lesz, hogy kivel kell majd időnként együtt dolgoznod. (bár most erősen olyan érzésem van, hogy Te és én nem ugyanazt csináljuk vállalkozóként).
  Főleg ha az illető a másik cégnél felmond/beteg/szabadság stb valamelyikében van és valaki más helyettesíti

  Vagy egy nagy cégnek dolgozol, de igazából van egy közvetítő cég is (mert pl csak így tudtál bejutni) akkor se sok választási lehetőséged van (persze passzolhatod, ha megteheted)

  szerintem ez egy végtelen lista, ami mind azt mutatja mennyire nem egyszerű kiszűrni azt, hogy Te kivel fogsz dolgozni.

  Ahogy a mondás is tartja: a barátait megválogathatja az ember, a munkatársait meg kevésbé.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • most tekintsünk el attól, hogy egy vállalati környezetben nem sok befolyásod van arra, hogy kit vesznek fel.

  De miért nincs? Mert amikor felveszik, egy szinten lesz veled. Mi az oka annak hogy a HR és a töketlen főnököd, nem rád hallgat, sőt nem is kíváncsi a véleményedre? Egyébként még ha jól meg is fizetnének és minden szempontból jól érezném magam, akkor meg pont leto?nám, hogy kit raknak mellém. Nyilván nem a hatékonyság a cél, mert akkor kikérnék a véleményem, mint a cég egy régi jól bevált alkalmazottjának. 

  Vállalkozóként meg nyilván elő kell szűrni. Hogyan tudsz másképp árat kalkulálni? Vagy mindig a legrosszabbra számítasz? Akkor drága leszel. Vagy a legjobbra? Akkor meg nagy eséllyel, link. Legalábbis ők ezt fogják gondolni rólad, miközben csak szí.vsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha tartanod kell tőle hogy vele kell dolgoznod, egy szinten kell vele lenned, akkor valljuk be, Te sem vagy különb.

  ez azért elég sarkalatos volt.

  most tekintsünk el attól, hogy egy vállalati környezetben nem sok befolyásod van arra, hogy kit vesznek fel. Kétlem, hogy az egyén hibája lenne, ha az HR + a töketlen főnöke bevállalt egy kóklert (mert fancy módon fel tudott sorolni 5 design patternt, és kiejtett olyan szavakat a száján mint dependency injection és unit test)

  Másfelől vállalkozóként ha szerződésben állsz egy céggel, ahol muszáj együtt dolgoznod az ottaniakkal, akkor előfordulhat, hogy lehetőséged sincs jobbat választani.
  Persze van az a pont, amikor előszűrsz, de erre nem mindig van lehetőséged.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, pontosan ezt írtam Ha tartanod kell tőle hogy vele kell dolgoznod, egy szinten kell vele lenned, akkor valljuk be, Te sem vagy különb. Kijön szerencsétlen egy ilyen suliból, és egy szintre pakolják veled, aki évek óta ezt csinálod. Vajon miért? Ha meg azt mondják hogy tanítsd, segítsd, akkor lehetnek elvárásaid. Olyat kell kérni tőle, amit meg tud csinálni és úgy kell kérni, hogy ne tudja elrontani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért kéne tartani tőle?
  Nagy eséllyel, ha annyira rossz, akkor valószínűleg el sem jut odáig, hogy bárkinek érdemes legyen átadni.

  Ha nem fizetik meg, mert eleve olcsójános a megbízó, akkor meg eleve tárgytalan, nem?
  Ha meg megfizetik a vacak projekt továbbtutujgatását, akkor megint mindegy, nem?

  Én még egyszer sem éreztem úgy, amikor megkaptam egy projekt "supportját" (általában ilyenkor már nincs senki az eredeti fejlesztők közül a projekten), hogy hű ez aztán életem legperfektebb projektje, amiből aztán hű de sokat tanulhatok, mert majd milyen jól átolvasom a teljes kódbázist... :D

  Ha átveszi valaki más projektjét, meg kell értetni a főnökkel, hogy bizony időnként sok idő lesz, mire végigértelmezi az illető az egyes részeket. Ez van...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki ezektől a bootcampes fejlesztőktől tart, az jobb is ha fél

  Márpedig van mitől tartanod, ha mondjuk kapcsolatba kerülsz a kódjával vagy akár együtt kell dolgoznod vele...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki ezektől a bootcampes fejlesztőktől tart, az jobb is ha fél  
  Akit érdekel, akit foglalkoztat a programozás, előbb utóbb programozó lesz. Ilyen vagy olyan, de az lesz. Neki csak egy kis lökést ad egy ilyen bootcamp.  Aki meg csak az átképzést meg az anyagi lehetőséget látja benne, annak a bootcamp sem lesz elég segítség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én annyira nem aggódom emiatt.

  Nálunk pl. nem natív nyelv az angol, és egy friss interjú szerint az egyik cégnél alapszintű nyelvtudást elvárnak, ezen kívül további követelmények lesznek, mert várhatóan szűrni kell a jelölteket a túljelentkezések miatt.

  Szóval lesz egy szűrő, ami a tömegképzést megakadályozza, ez fenn fog tartani egy minimum minőséget.

  Kevésbé összetett technológiák esetén, valamint junioroknál várhatóan nagyobb lesz a verseny, lejjebb mehetnek az árak, de komolyabb helyeken nem hiszem, hogy ilyesmi fog történni.

  Mindenki képezze magát, hogy olyan tudása legyen, amit nem lehet pár hónap bootcamp-pel és gyakorlattal elsajátítani (vigyázzunk, ne értékeljük túl azt) és nem lesz ebből gond.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy járt, hogy kb. azokat a projekteket viszik oda, amiknek már semmi sem fáj, mert kb. evidencia hogy indiaira semmit nem bízunk amihez gondolkodni kell, vagy ami fontos. Annak ellenére, hogy van egy rakás penge indiai is, de mert jó sok olyan cég van, aki azzal nyer hogy van X ezer embere, finoman szólva nem annyira túlképzett és zseniális embereket alkalmaz, így a többség nem ezekkel kerül kapcsolatba, így kialakul az előítélet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogyan is járt India? Évi 40%-ról visszaesett az IT szektor növekedési üteme 10%-ra? Nem tudom hogy fogják ezt kiheverni -.- Mindeközben itthon vissszakapszkodtunk a 2008-as termelési szintre. Igazad van, a jó hírnevünket még véletlen sem szabad kockára tenni holmi átképzési programokkal. Sőt, szüntessük be az egyetemi képzéseket is és akkor 5-10 év múlva mi lehetünk a "senior fejlesztők országa"!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez "excel táblában jól mutat" gondolkozásmód amire reagálsz. Sok cég is beleesik amúgy ebbe a hibába, hogy mondjuk kiszámolja, hogy az excel tábla szerint az a jó, ha minden ember 6-8 projekten dolgozik egyszerre, mert nincs üresjárat - a valóságban meg akkora a multitaszking ettől és a káosz, hogy totál rossz az egész.

  Az a rossz ezekben a dolgokban, hogy utólag az ilyen ember csak azt látja, hogy "hú de ki lett töltve az excel tábla - korábban voltak foghíjak benne" - de nem méri ám le, hogy romlott-e a valós teljesítmény.

  Az ilyen "indiaisodás" is nehezen kimutatható, de akinek van egy csöpp esze azért szerintem látja ezt a veszélyt és nem kéne túltolni a szekeret.

  Én azoknak ajánlanám ezeket a képzéseket, akiket esetleg nem vesznek fel mondjuk egyetem után és nem tudja magától lenyomni a tutorial-t. Azt mst hagyjuk, hogy az baj-e, de ha két hétben letolható neki amivel ő egy hónapot szívna az már jó szerintem. Ilyenekben érdemes gondolkozni, nem a sofőrök és a személyi edzők, masszőrök tömeges átképzésében....

  Meg amúgy is vannak cégek akik a seniorokat is képzik, meg sok ember anno csinált mindenféle certified XYZ szakember képzést. Bizonyos részterületeken ennek divatja volt (meg hát olyan is van, ahol szerintem konkrétan azért olyan rossz a dokumentáció, hogy a képzésen lehessen nyerészkedni khm. websphere khm)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A polgár átképzés nélkül is elhelyezkedne valahol, és akkor is lenne utána adóbevétel. Másrészt, ha nagyon hígítjuk a szakmát, akkor úgy járhatunk mint India.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért számoljunk kicsit utána. Az állam ad, mondjuk 1 millió Ft-ot, minden hallgató után. Minden 20. képzésben részt vevő ember ragad meg az IT-ban, nem feltételen fejlesztőként. Tegyük fel, hogy mondjuk, ők sem a szakma krémjét adják és ez a fizetésükben is meglátszik majd. Keresnek mondjuk átlag 400 bruttót, ami évi kb 3 millió Ft adóbevételt jelent. Annak ellenére, hogy az 5%-os elhelyezkedési arány sokminden, csak nem sikerstory, az államnak mégis 7 év után megtérül a befektetése. Ha ezáltal sikerül növelni az IT szektor kapacitását, akkor még hamarabb is.

  Másik megvilágításból nézve. A mai világaban milyen szektorokat kellene támogatni, ha nem az IT-t? Talán kamionsofőröket kellene képezni? Vagy talán varrónőket? A meki pultosokra is csak korlátozott igény van, oda sem lehet minden munkanélkülit eltenni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valakiknek ez nagy biznisz lesz. Az államot le lehet nyúlni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennél csak a nagy cég managere a rosszabb, aki azt hiszi, valóban megkapja a dobozos szoftverben két hamburger áráért az SAP tudást.

  Van sokkal rosszabb, amikor úgy gondolja hogy SAP árban megkapja az SAP tudást, csak azért mert van pénze.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a kis cég, aki az SAP funkcionalitását szeretné lefejlesztetni egy dobozos számlázóprogi árából

  Ennél csak a nagy cég managere a rosszabb, aki azt hiszi, valóban megkapja a dobozos szoftverben két hamburger áráért az SAP tudást.

  A másik oldal egy amcsi(?) programozó írása.
  Sajnos nem találtam meg, pedig valaha könyvjelzőztem, de hát....


  Az öreg szaki arról panaszkodik (öreg rókaként ismerve persze az okokat, indokokat és a válaszokat, de akkor is), hogy 20 éve ő volt az isten, az egyszemélyes hős, aki varázsolt. 
  Egy üzleti problémára dBase-ban két nap alatt hozta a megoldást. Ha valamit módosítani kellett az üzleti programban akkor fél óra alatt kész is volt, mehetett a biznic, a megrendelő nagy örömére.
  Aztán folyamatosan jöttek az új nyelvek és technologiák és egyre hosszabbra nyúltak a fejlesztések és módosítások, míg mára hetekbe kerül amíg a számtalan rétegen és teszten átvezeti a módosítási igényt :)

  Ha valaki ráismer, örömmel venném ha megioszta, ha megvan neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az átképzések száma lehet.
  A programozók száma már nem.
  Maximum a "programozók" száma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze hogy mások az igényeik. Pont arról beszéltem, hogy az egy másik pálya mint egy kis cég. Én dolgoztam mind a két területen. A nagy cég sem egyszerű téma, de mások a problémák. A legrosszabb amúgy a kis cég, aki az SAP funkcionalitását szeretné lefejlesztetni egy dobozos számlázóprogi árából...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ezek nálatok visszatérő problémák, akkor csak le kell írnod hogy hogyan csinálja. Akkor onnantól az összes fejlesztő tudni fogja, hogy Te, mint vezető fejlesztő, mit vársz el tőle. Ez egyébként akkor is így van, ha én dolgoznék veled 15 év tapasztalattal a hátam mögött, mert ahány fejlesztő annyi féle hozzáállás és megoldás létezik. Kezdve onnan hogy tabulátor vagy space, vagy hogy az if nyitót a következő sorba teszed, vagy még ugyanabba. Egyébként egyáltalán melyik IDE-ben?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hagyjuk már ezt az állandó bootcampes nyalást, és ebből mennyi használható szakember lesz ugyan? Akinek nem kell állandóan a kezét fogni, akinek elég 2-3 mondatban elmondani a feladatot, mennyi Java fejlesztő lesz ebből pl akinek nem kell elmagyarázni hogyan kell külső libeket beállítani egy IDEben, stb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd