Felhagy a Visual Basic fejlesztésével a Microsoft

Felhagy a Visual Basic fejlesztésével a Microsoft
2020-03-13T08:10:07+01:00
2020-05-08T11:29:40+02:00
2022-10-17T16:40:32+02:00
 • A VBA már rég halott szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A VB.net a C# párja, kiváltják egymást.
  Főként profiknak szánják, és ott a C# a jóval nagyobb tömeg.
  Miért költsön a VB.net-re, ha csak saját belső konkurencia.
  Pont az egységesítéssel nyer, több erőforrása marad a C# vonalra és a VB.net-esek is nyerhetnek (ha valóban ismerték és használták a nyelvet, hisz a .net a nagyobb falat, nem a nyelv) áttérhetnek a C#-ra egyidejűleg a technikai szintjüket is emelhetik, modernebb-újabb eszközöket kapnak, mert a C# vonal gyorsabb és jobban dokumentált, támogatott és 3rd party eszközökkel is jobban ellátott.

  A VBA ettől teljesen független vonal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyiból azért a verziótól függ, hogy PS5 előtt OOP, és Classok sem voltak a nyelvben.
  Amúgy én se vagyok oda érte, nagy néha CI/CD miatt előjön, hogy valamit a legegyszerűbb PS-el megoldani, bár mostanában már erre is inkább Home -et használunk, ami elképesztően jó cucc (.net corehoz).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is pont arra céloztam, hogy nem a ps verziótól függ - illetve, hogy legalábbis a win10-ben lévő tudja ezt produkálni. Őszintén szólva a PS7 nincs fenn, így ott nem tudom van-e még ez. De szerintem elég nagy baki, illetve annyira magáért a nyelvért sem vagyok oda, szvsz jobban jártak volna valami python jellegű scriptnyelvvel mint hogy megpróbálják megcsinálni a bash OOP verzióját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Itt van a cikk, miszerint a google felhagyna a javascript-ben a vesszővel...

  Biztosan jól emlékszel (ha már nem néztél utána)?

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz az infót de lehet nem élek vele. Felesleges szerintem. Inkább C a Linux miatt az asztali gépekhez, illetve C a mikrokontrollerek miatt. De csak MS-en kívül. A többi meg felejtős, akármilyen nyelv is van ma éppen favorizálva.

  Most, hogy nem lesz VB.Net a VBA-is megy? Ezzel az gond, hogy igen elterjedt. Nem csak MS, hanem egyéb szkriptelhető programok is azt használják. Egészen jó dolgokat lehetett automatizálni. Surfer, Grapher, egyéb más nem éppen olcsó programok is használták. 

  Ez az egész arra megy ki, hogy a piac pörögjön. Ha mindenki tudna C-ben kódolni, akkor miből élne meg a Ruby-t ismerő szaki? (van ilyen programnyelv? ) 

  Szerintem nem jó irány ez. Itt van a cikk, miszerint a google felhagyna a javascript-ben a vesszővel... Nem azt mondom, hogy régen minden jobb volt, de az biztos, hogy nem dőltek be minden trendnek. 

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok egy óriási PS guru (ahogy látom te se ;) ), de önmagában nem a PS verziótól függ, hogy a Write-Output eredménye megjelenik-e a függvény visszatéris értékében, hanem PS5-től kezdve lehet értelmes OOP-vel PS-t fejleszteni (ettől kezdve vannak már benne classok), és na az így létrehozott classokban már úgy viselkednek a függvények, ahogy normális programnyelvekben.

  Anno ennyire nem bontottam ki az igazság minden szeletét :D de most rákényszerítettél. Remélem másnak is hasznos lesz ez az infó.

  PowerShell - Wikipedia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézd meg a GAMBAS projektet (nem tudom a weboldalát, keress rá higy "GAMBAS BASIC"). Ez egy nagyjából VB6 implementáció linuxra. Még ASPozni is lehet vele
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jövőben már én sem fogok MS termékeket vásárolni. Eddig jó volt, mert volt VB.Net, meg a VBA a többihez. Ha szerintük elavult, gagyi, meg hasonlók, akkor a többi termékük is az számomra.

  Linux Mint. A programok meg C-ben. Viszlát MS!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk a kettőspont annyira nekem sem szimpatikus, viszont a tabulátor a szögletes zárójel helyett annál inkább. Az olvashatóság alapja a korrekt indentálás, és ezt beemelve a szintaxisba egyrészt ki van kényszerítve, másrészt feleslegessé teszi a kapcsos zárójeleket.

  Ami még kínos szerintem a pythonban az a switch/case hiánya.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a C vagy C# fejlesztők, hanem a használók igényei, amiben bizonyosan többségben vannak, akiknek csak második, egy scriptelő nyelv. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez érthető, viszont ugye te is megérted, hogy a Python nyelv fejlődési irányát nem a C és C# fejlesztők preferenciái szerint szabják meg, és ez jól is van így?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy pyhon fejlesztő szemével igazad lehet, de egy c / c# programozónak, aki időnként scriptel egyet, az másként preferája a dolgokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csupa olyan apróságot javaslok, amit egyszerűen oda-vissza konvertálhat egy utility, hiszen érdemileg azonosak.

  Hát konvertálgasd felőlem, de én (meg szerintem egy rakás másik Python fejlesztő) nem akarok látni ilyen kiméra kódot, ami nagyrészt Python, de C ott, ahol az esett jobban 

  De az a hit, hogy ha hiányzik a kapcsos zárójel, akkor az már nagyon cool dolog... ez nekem röhelyes :)

  A kapcsos zárójel bizony már jelent valamit Pythonban, használható dict literál, dict comprehension és set comprehension kifejezésekhez. És pont azért használható ezekre a célokra, mert nem kellett "elhasználni" blokkhatár-jelölésre.

  Szerintem nem "coolság" lebegett Guido szeme előtt, egyszerűen csak nem volt szempont az, hogy a Python szintaxis hasonlítson a C szintaxisra. Nincs értelme az alapján megítélni a nyelveket, hogy mennyire hasonlítanak a C-re...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én filozófiámban a gép segítse az embert, alkalmazkodjon az emberhez (neki ez semmi, gyors mint állat) míg az ember kényelmetlensége, kellemetlen érzete sokat ront a hatékonyságon, a hibázási lehetőségen, az amúgy is lassú és hibázó emberen.

  Én csupa olyan apróságot javaslok, amit egyszerűen oda-vissza konvertálhat egy utility, hiszen érdemileg azonosak.

  De az a hit, hogy ha hiányzik a kapcsos zárójel, akkor az már nagyon cool dolog... ez nekem röhelyes :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a Python nem akar olyan nyelv lenni, ahol mindent ötféle különböző módon lehet leírni. (A Zen of Python egyik sora, hogy "There should be one-- and preferably only one --obvious way to do it.") Persze az író szempontjából kényelmesnek tűnik, hogy hát az ő szája íze szerint is lehet írni a kódot, meg még négy másféle módon is, de a kód olvasójának közben mind az öt móddal tisztában kell lennie, mert ki így írta, ki úgy. Plusz teher az értelmezés közben, hogy ez most másképp néz ki, de centire ugyanazt jelenti.

  Akinek nem tetszik, azoknak ott a Perl, ami a maga kis mottójával (There's more than one way to do it) igazából az anti-Python
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Soha nem értettem, hogy miért nem lehet pl. Pythonban rugalmasabbra venni a figurát.
  Olyasmikre gondolok, hogy a fordító megeszi ha kapcsos zárójelek közé teszi a behúzást az ember.
  Mert nekem igenis jobban tetszik :)
  Mivel szemantikusan azonosak, a szintaktikai szabadság (lenyeli a fordító a felesleges kapcsos zárójelet) nem okozhatna gondot. Az embernek rááll a keze... a gép, az ide, a compiler akár alkalmazkodhatna is.
  Apróság, de mégis...

  Ugyanígy ha az 'if' után zárójelbe teszi a logikai kifejezést a programozó, akkor ne hiányolja a kettőspontot, hiszen egyértelmű a szintaxis, mit akarunk tenni.
  Piti dolgok ezek, akarat kell csak. De szerintem valami buta vallásszerű ragaszkodás tartja a Python különcségét, nem is annyira a hasznosság :)

  És igen, egy script nyelv még belefér a C# mellé, más nem is hiányzik :)

  Lehet kellene egy IDE vagy a VS egy bővítése, ami a kódot úgy mutatja, ahogy írtam, de a lementett végleges szöveg meg a Python módiban? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én gépemen most 5-ös PS verzió van (a win10 ezt teszi fel), és bizony a Write-Output eredménye vígan megjelenik a függvény visszatérési értékében.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor az már majdnem a kedvencem az Object Pascal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én inkább egy olyasmit tudnék elképzelni, hogy python.net. Picit erősebb típuskezeléssel, de alapvetően felülről kompatibilisen a pythonnal. A .NET-nek nincs szüksége két mainstream programnyelvre, viszont egy scriptnyelv jól jönne bele. A powershell tisztes próbálkozás, de nem igazán szeretek a helló világnál sokkal komplexebb dolgot csinálni benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az elv az mögötte, hogy a cikkhez tartozó kommentárodat ejtsd meg az első hozzászólásodban, utána pedig valamelyik beszélgetésbe kéne becsatlakoznod. Lehet nem szeretni, de egy ideje már így működik.

  Kösz a segítséget.
  Már kezdtem összeeskűvéselméleteket gyártani, hogy miert vagyok kitíltva :)
  Ha nem gond, akkor itt küldeném be újból a hozzászólásomat:

  Engem egyébként nem zavarna, ha a MS befejezné a VB fejlesztését.
  Csináljanak helyette jobbat, vegyék ki belőle azokat a dolgokat, amik közutálatnak örvendenek.
  Valamint legyen hozzá egy konverter, ami a régi VB.netes kódokat átalakítaná az új, letisztultabb szintaxisra.
  Ráférne már egy ilyen ráncfelvarrás a nyelvre.
  Amúgy annyira nincs is benne sok változtatni való.
  Nagyjából már le is írtam az összehasonlításnál:
  - a bőbeszédű nevesített blokk-lezárások helyett sima End kulcsszavas lezárás
  - AndAlso és OrElse helyett sima And és Or kulcsszavak (rövid kiértékeléssel természetesen)
  - Dim helyett Var kulcsszó
  - vegyék ki belőle az If utáni felesleges Then kulcsszót
  - Select Case i helyett sima Select i
  - /**/ és // kommentelések
  - escape szekvenciás és escape szekvencia mentes string literálok
  - eljárások zárójel nélküli meghívása újból. pl:   MessageBox "text"
  - a Like operátor tudjon RegEx-re is vizsgálni
  - az IIf() helyett esetleg valami beszédesebb szintaxis
  - vegyék ki belőle a VB6-ból megörökölt és elavult dolgokat
  - stb. kisebb-nagyobb változtatások még

  A szemantikájával nem sok gond van, az a C#-pal egy ligában játszik.
  A világ legjobb nyelve lehetne.
  Sőt szívesen merném ajánlani pl. a Python helyett is, mint kezdő programozási nyelvet azzal a különbséggel, hogy típusos nyelv lenne, valamint a .net-es környezet egy erős piacképes tudást is biztosítana.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az elv általában menne, de pl. a NAV feladásos sokezer hozzászólásos, valóságban tízféle szálban futó folyamatosan módosuló alapok és emiatt új kérdések/ötletek esetén mégsem :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Cikkeknél egy "nem reakció" hozzászólás van engedélyezve felhasználónként (tehát olyan hozzászólás, ami nem válasz egy másik hozzászólásra). A másodiktól kezdve automatikusan offtopiknak minősülnek, bár gondolom a moderátor visszateheti ontopikra ha úgy gondolja.

  Az elv az mögötte, hogy a cikkhez tartozó kommentárodat ejtsd meg az első hozzászólásodban, utána pedig valamelyik beszélgetésbe kéne becsatlakoznod. Lehet nem szeretni, de egy ideje már így működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondom ez az 5-ös verzióig volt így. Az 5-ösben már tudsz class-okat használni, amiben már végre pont úgy működnek a függvények, visszatérési értékek, mint bármely más normális programozási nyelvben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt is ésszel kell használni. A ternary, mint minden más addig szép, amíg egyszerűsít és átláthatóbbá tesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, értem minden hozzászólásom offtopik.
  OK.
  Jó tudni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, de a legritkább esetben látható a kódképen ugyanaz, ami nekem szerkesztéskor látható.... de képzeljétek hozzá :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen. Bocs.

  Még annyit, hogy a kommenteket szeretem kitenni jobb szélre, hogy ne nagyon zavarja a kódot.
  Sőt lehetőleg egy oszlopba, mert a "rend" az szép és egnyugtató :)

  De pl pont az utasításblokk ilyen elhelyezése teszi lehetővé, hogy három helyen elhelyezett kommenttel háromféle információt adjak, ami önmagyarázó azonnal. És a helyén van.

  int valtozo; // azért kell hogy... // Elválasztjuk a..... if (feltétel) { // Ha ........ something(); } else { // Ha meg........ somethingelse(); }
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi, de az utolsó hozzászólásom miért lett offtopic-ként elrejtve?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek szerint én Allman stílust használok. De a Wikipedia cikk szerint Te is, már amennyiben a példád azt mutatja be. A cikk szerint a Horstmann stílusban egy blokk első utasítását a blokknyitó jellel egy sorba írják:

  while (x == y) { something(); somethingelse(); }
  Vagy nem jól értelmezek valamit?

  Valamiért üres sorok kerülnek a kódba, pedig a hozzászólás szerkesztéskor nincsenek benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd