Új, online Basic fejlesztőkörnyezetet készített kezdőknek a Microsoft
2020-02-18T08:51:31+01:00
2020-03-05T17:33:44+01:00
2022-07-20T16:21:50+02:00
 • Illetve pár jól irányzott SQL parancs és egy grafikus összekattintgatós report generátor ill. excel export és máris egy komplett (megbecsült) munkakör lehet belőle.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert nem interaktív, alapvetően nem imperatív (hanem inkább funkcionális), nem általános célú (hanem domain-specifikus), nem ad lehetőséged adatbevitelre, és kiírásra is csak korlátosan. Ezért önmagában teljesen alkalmatlan az alapvető be- és kiviteli műveletek, valamint az algoritmikus koncepciók bemutatására, szemléltetésére és az azokkal történő kísérletezésre.

  Ettől függetlenül nyilván van sok ember, aki alapvető SQL parancsokat tud írni, de egyetlen programozási nyelvet sem ismer, még a Basic-et sem. Ugyanakkor esetükben valószínűleg nem maga a programozás megtanulása volt a cél, hanem kizárólag az, hogy olyan lekérdezéseket is tudjanak futtatni egy adatbázissal szemben, amire az általuk használt kész szoftverek nem voltak képesek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mármint első nyelvként
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval: ha egy nyelv akkor könnyű egy kezdőnek, ha közelebb áll a beszélt nyelvekhez, akkor miért nem tanítunk nekik SQLt? 

  Miért? Nem "tanítunk"?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval: ha egy nyelv akkor könnyű egy kezdőnek, ha közelebb áll a beszélt nyelvekhez, akkor miért nem tanítunk nekik SQLt? Szinte angol mondatokból áll és még kezdeni is lehet valami a tudással. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a kisgyerekből síelőt akarunk faragni, akkor nem viszi nagyon előre a dolgot ha a kézenállást erőltetjük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A megjelenített példakód nem is BASIC...
  mert az valahoyg így nézne ki:
  PRINT"MI A NEVED?" GET NEV$ PRINT"SZIA "+NEV$ +"!"
  Ez BASIC... a cikkben szereplő kód nem BASIC.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont ha a kezdő később haladóvá akar válni, akkor jobban jár ha hozzászokik a dologhoz.

  És, ha a kisgyerekből síelőt akarunk faragi akkor ne bajlódjunk a járásra tanítással, rakjunk a talpa alá egyből síléceket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A programkód egy dolog. Az, hogy mennyire nehéz átlátni, egy másik. Le lehet írni hülyeséget bármilyen nyelvben, és lehet ugyanott zseniális kódot is csinálni. De a legzseniálisabb kóddal is vért fogsz izzadni ha úgy van formázva. És persze lehet mindent automatikusan formázni, de ha belefutsz egy agyatlan formázási konvencióba, akkor nem annyira szerencsés ha mindig újraformázod a saját szabályaid szerint.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A "szabad formázás" az a valóságban egzakt, a formázástól független egyértelmű szintaktist jelent!

  A tartalom legyen már az első és a forma a másodlagos, azzal, hogy nem árt ha egy-egy környezetnek megvan a saját standardja a formázásra. De ez csak "kényelmi" szempont legyen, a programkód meg kőkemény egyértelműség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindig furcsanak tartom, hogy egyesek arra ahitoznak, hogy minel jobban meg legyen kotve a kezuk.
  Szerintem a legjobb dolog a programozasban pont az a szabadsag, ahogy a kulonbozo eszkozok es megoldasok kozott valogathat az ember. 

  Aztan meg ahogy mas is utalt itt ra, szinte barmelyik ide es editor a felhasznalo kenye-kedve szerint formazhatja kodokat, nehogy mar manapsag ezen kelljen gorcsolni. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan. A legutolsó garázscégben is ugyanúgy lenne formázva a kód mint a legnagyobb multinál.  Az IDE-k automatikusan formáznák a kódot és így gyakorlatilag nem kellene vele foglalkozni.

  A szabad formázás az a szabadság amiből jelenleg több kár származik, mint haszon. A meghatározott formátum nem minden eleme tetszene mindenkinek. Ez olyan kényelmetlenség lenne amit jelenleg is elviselünk. Csak most sokkalta több esetben.  (Már ha nem egyszemélyes céget viszünk )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jobb ha megköveteli, mint ha nem és mindeki gyártja az ökörpisilést, illetve ha minden projecten más kódformázási szabályokat használnak (olyan cégnél aki más cégeknek fejleszt ez is elõfordul).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • termeszetesen a kod formazasa fontos, en arra celoztam, hogy ne a nyelv kovetelje meg a formazast
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk a Helló Világnak tényleg kb. mindegy hogy hogy van formázva. De ha egy millió sor feletti, vadidegenek által írt kódbázisban kell hibát keresgélned, akkor nem baj, ha egy gyors ránézésre látod hogy mi van egy blokkban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a nyelvnek nem szabadna megkovetelnie a formazast es aki ezert szereti a python-t az menjen vissza az ovodaba kockakkal jatszani
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az amit a többi nyelv is átvehetne. Egy egységes formázást az adott nyelven belül. Így könnyebben ráállna az ember szeme, még a mások által írt kódra is.

  A Ctrl+A, Ctrl+Shift+F kombinációkat keresed?
  Amúgy a Python sem olyan hűde egységes, hiszen a szóközök száma tetszőleges lehet, csak blokkon belül legyen egységes, és persze legyen több, mint az előző szinten.
  Ez itt legális Python kód:
  def ordinals(num): for x in range(num+1): y=str(x) if x%10==1 and x%100!=11: print(y+"st") elif x%10==2 and x%100!=12: print(y+"nd") elif x%10==3 and x%100!=13: print(y+"rd") else: print(y+"th")
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ezt azért elég jól kezelik a cégek.
  úgy értem mindenk megvan a standarja
  a pullreq-en meg nem jut át, és gyorsan megtanulod
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a pythonnál kötelező, és így talán meg is tanít a korrekt, olvasható formázásra

  Ez az amit a többi nyelv is átvehetne. Egy egységes formázást az adott nyelven belül. Így könnyebben ráállna az ember szeme, még a mások által írt kódra is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg a Teststand. Meg a Labview. Stb

  Én csak arra akartam utalni -mégha kicsit túl is toltam-, hogy amíg a "szép kódolás" a pythonnál kötelező, és így talán meg is tanít a korrekt, olvasható formázásra, addig pl a java-nál nincs ez a kényszer, a legcsúnyább kód is lefordul.

  A Netbeans fordítója pl ezt is megeszi, mégha nem is életszerű ez a formázás:

  package egyszeru_proba;
  public class Egyszeru_proba
  {public static void main(String[] args)
  {for(int i=0; i<10; i++)
  {System.out.print(i);}}}

  viszont a Python csak így fut le:

  for x in range(10):
      print x
   

  Nem írtam sehol se, hogy a "Hello world"-re jobb megoldás lenne a

  ++++++++++[>+++++++>++++++++++>+++>+<<<<-]>++.>+.+++++++..+++.>++.<<+++++++++++++++.>.+++.------.--------.>+.>.

  brainfuck kód, mint a

  System.out.print("Hello world")

  Én csak annyit írtam, hogy számomra sokkal áttekinthetőbb a sallangoktól mentes python kód, mint a zárójelekkel, kapcsos zárójelekkel, pontosvesszőkkel, endif-ekkel telitűzdelt nyelvek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg a prolog. Meg a brainfuck.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Haskell tökéletes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagy felüdülés volt a java (netbeans) után, hogy a pythonban (IDLE-ben) a két darab zárójel és két darab kapcsos zárójel után most elég egy darab kettőspont és egy enter pl egy if ág létrehozásához.
  if a!=b:
      print "nem egyenlo"

  Ha már automatikus behúzás meg IDLE, akkor ne tegyünk úgy, mintha Java-ban mindent neked kéne begépelni.
  Amíg Pyton-ban azt gépeled, hogy
  i,f, ,a,!,=,b,:,Enter
  Addig egy kortárs Java IDE-ben meg azt, hogy
  i,f,(,a,!,=,b,{,Enter
  Pontosan ugyanannyi leütés. Nem állítom, hogy mindig így lenne, de itt és most a példádban igen.

  Nem kell keresni, hogy hol van a kapcsos zárójel vége, hanem a sorbehúzásokból egyből látszódik a struktúra.

  Ez meg kicsit szemellenzős érvelés, mintha egy normálisan megírt Java kódban nem lennének behúzások, a Python meg örökletesen olvasható volna.
  Valaki úgy egy hónapja SO-n akart Python lambda-t, hogy prímszámokat generáljon neki, úgyhogy írtam neki egyet:
  plist=lambda maxn:functools.reduce(lambda primes,n:(primes.append(n) if (lambda n:all(n%p!=0 for p in primes[:(lambda s:primes.index(next(p for p in primes if p>s)))(int(math.sqrt(n)))]))(n) else None,primes)[1],range(3,maxn+1),[2])
  Lambda function for calculating sum of primes , Ideone.com )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amikor a cica tabot nyom, akkor C alapú nyelvnél semmi se történik, python-nál meg áttesz valamit egy teljesen másik blokkba. Ha más gombokat nyom meg, akkor syntax error. A lényeg a tabnál van és cica helyett akár a kezdő is megnyomhatja véletlenül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A pythonban az if utáni kettőspont az ami kevésbé szép, meg hogy nincs case szerkezet, meg még pár hasonló apróság. Tökéletes nyelv sajnos nincs. De azért ha egy mód van rá, ne brainfuckban kódoljunk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem pedig a VB után volt nagy felüdülés, hogy az egységes begin...end-et lehet használni az end if, next, end select, end try, stb. helyett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A billentyűzet nem macskaalom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amikor a cica meg rálép a törlés gomra, akkor meg törli a kapcsos zárójelet, és azt még kevésbé látom meg, mint azt, hogy egy sor egy tab-bal beljebb van, mint az előtte és utána lévő sorok.

  A behúzási hibát a python interpretere azonnal jelzi, ahogy gondolom a másik nyelv compiler-e is, ha hiányzik pl egy kapcsos zárójel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk nekem is nagyon tetszik a pythonnak ez a része. És nem csak azért, mert nincsenek felesleges blokk utasítások, de azért is mert ki van kényszerítve a normális tagolás, és nincs olyan hogy az egy blokkban lévő utasítások nincsenek egymás alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Dehogy nincs. Minél közelebb van az élő beszédhez a forrás szerkezete és szimbolikája, annál könnyebben értelmezhető azon kezdők számára, akik agya még nem állt rá a "kódolt" forrás és a szemantika közötti fordításra.

  Viszont ha a kezdő később haladóvá akar válni, akkor jobban jár ha hozzászokik a dologhoz.
  Amúgy nem a basic az egyetlen ami ilyesmivel próbálkozott, volt Pl. egy hypercard nevű borzalom anno macintoshon ott is szinte angol szöveget írtál be. A gond ott kezdődik, hogy amit megnyersz a réven, azt elveszíted a vámon. Könnyebb ugyan olvasni az ilyen dolgokat, viszont mivel az értelmező nem tud tetszőleges szöveget értelmezni, így a szintaktikát szerintem nehezebb elsajátítani egy kezdőnek. Egy nyelv szerintem kezdőként jobb ha minél egyszerűbb, egyértelműbb. Egy C-nél azt kell megtanulni hogy jön az if vagy a while vagy a for, aztán jön vagy egy utasítás, vagy kapcsos zárójelek között több, mögöttük pontosvessző. És nem az if után endif, a for után next, stb. Minél kevesebb szabály, annál könnyebb tanulni, és ha egyszer megtanultad akkor már olvasni sem nehéz.

  A C++ viszont azért rossz példa, mert az kimondottan rosszul van tervezve, és erre a legszebb példa a cin/cout.

  És még mindig nem érted, hogy nem az IDE-kről van szó meg arról, hogy mi volt 10 évvel ezelőtt, hanem arról, hogy egy abszolút kezdőnek mi a jobb

  Te mondtad, hogy az if..endif egyértelműbb struktúrát ad a programnak. Ez igaz is: ha egy notepaddal nézed, akkor egy komplexebb vezérlési struktúrában fogódzó lehet az, hogy mondjuk egy for közepén ott az if, ennek endif a vége, a for-nak pedig a next. Ezt egy kapcsos zárójeles vagy egy sima begin..end-es blokkban nehezebb párosítani - addig amíg ezt egy notapaddal nézed, és nem Pl. egy vs code-dal.

  Akkor mondjuk el zsinórban kétszázhatvanhetedszer is, hogy nem a fordítóról van szó, hanem a programozással éppen csak ismerkedő kezdőről.

  Az eredeti rész amire reagáltam ez volt:

  Ez utóbbi nem csak a kódot író számára fontos a forrás olvasásakor, értelmezésekor, de a fordítónak/értelmezőnek is jól jön, ami utóbbi esetben kevésbé tudna szólni, hogy egy blokk vagy szerkezet nincs vagy rossz helyen van lezárva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd