Alkalmazáson belüli vásárlás utáni bevétel adózása.
2020-01-14T11:03:31+01:00
2022-03-17T18:21:15+01:00
2022-07-20T06:08:38+02:00
 • Ha valaki el tudja magyarázni, hogy pl egy 349Ft-os Apple app után miért 234 FT lesz a bevétel, annak nagyon hálás lennék (és szerintem többen is :))  Elvileg a 234 FT az az Apple 15%-os és egyéb adók (gondolom MO-n 27%) után levont összeg, amit a fejlesztő kézhez kap
  Laikusként én úgy számolnám, hogy 349*0.85*0.73 = 216, de várom a megoldásokat, könnyen lehet én vagyok a figyelmetlen

  Annyira de kevés infó van fent, ami segíthet egy egyszerű fejlesztőnek elboldogulni, hogy a ***** kell leadózni ezt az egészet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyiben a google kezeli/levonja az áfát, nincs más dolgod mint kiállítani a számlát a bevételről, és a könyvelőd kezébe nyomni. A többit ő elintézi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem néztem hogy eladóknak vagy vevőknek szól a leírás, de ez a rész lényeges:
  "Google Play sales in which Google is the seller of record", amennyiben ezt a google felvállalja, úgy köteles áfát fizetnie, amennyiben elhárítja, úgy az áfa fizetés a fejlesztőre hárul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit linkeltél, az a vásárlókra vonatkozik, "ÁFÁs számlát kérek".
  A Play Console-os lapok relevánsabbnak tűnnek, de ezek is csak app eladásról írnak:
  Tax rates & value-added tax (VAT) - Developer Console Help
  Frequently asked questions - Play Console Help
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én KATA-s vállalkozásban gondolkozom ennek kapcsán. Ez nyilván a havi fizetendő 50 ezer Ft-ot (alvállalkozásként 25 ezer Ft-ot) jelentősen meghaladó bevétel esetén lehet a jó út. Ekkor ugye nincs sem SZJA, sem Szoc.hoz., illetve ezek benne vannak a KATA-ban.

  Az valóban lehet járható út, amit Alex6 írt, hogy kiállítok egy számlát a beérkezett összegről és azt könyveltetem. Ezt vajon érdemes megküldeni a kifizető store-nak, vagy azok magasról tojnak rá?

  De nekem még mindig kérdés, hogy az alanyi áfamentességet át lehet-e nyomni ezen a rendszeren, vagy nincs rá esély, mivel a Google, Apple, Microsoft nem ismerik ezt a fogalmat? Ha csak nem csinálok egy Delaware-i vállalkozást, ahol ugye 0% a TAX  :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megnéztem, a Google kezeli az áfát. Én a könyvelők válaszai alapján a következőket gondolom.
  Kérem, hogy aki többet tud javítson ki vagy tegyen hozzá.

  1. igényelni kell egy közösségi adószámot ( mivel a Google közösségi adóalany )
  2. 15% szja-t kell fizetni a jövedelem után (A 10 százalékos költséghányad alkalmazása esetén a bevétel 90 százalékát kell jövedelemnek tekinteni)
  3. 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetni a jövedelem 85% után
  4. negyedévente személyi jövedelemadó-előleget kell fizetni
  5. 19A60 összesítő nyilatkozatot kell benyújtani havi gyakorisággal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valakinek áfát kell fizetnie (EU VAT digital services, B2C)  Bizonyosodj meg arról hogy a google levonja az áfát a vásárlásnál (Tax information for Google Play purchases - Google Play Help)
  Amennyiben levonja, onnantól kezdve nincs más dolgod mint a neked kifizetőnek (google) kiállítani egy számlát, amin értelemszerűen nincs áfa (B2B). A könyvelő ezt a számlát már le fogja tudni könyvelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ez engem is érdekel. Ráadásul ilyenkor számlát sem állítasz ki a bevételedről, hiszen tulajdonképpen azt nem te adod el, hanem a store, te csak megkapod a rád eső nagyobb részt belőle. Az én könyvelőm sem vágta, hogy ez akkor most hogy és mi.

  Másik érdekesség a témában: ha alanyi adómentes a vállalkozásom, azaz nem teszek áfát a termékeimre és a szolgáltatásaimra, akkor el lehet valahogy érni, hogy a store-ok se vonják le azt a bevételemből?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Van itt valaki, akinek első kézből van tapasztalata? (Van bevétele és adózik is huzamosabb ideje.) Eddig 5 könyvelőt kérdeztem meg, de egyik sem tudott magabiztos választ adni. Google Play és Apple App Store boltokba feltöltött alkalmazásról van szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd