Szénbányászok vehetik el a programozók munkáját az USA-ban
2020-01-06T08:15:09+01:00
2020-01-10T19:13:07+01:00
2022-07-20T17:17:06+02:00
 • Amúgy nem programozós, de IT-s példa... rendszergazda poziban OKJ-s képzésben résztvevőknek többnyire megtanítják a IP hálózati címek számítását... fejben is. De a többség letojja, minek az? Ott a netes számológép és az megoldja. Én meg süketelek nekik, de azért hasznos tud lenni ha fejben is tudod hogyan is néz ki a hálózati csak ha mondjuk nem /24-es a hálózat, hanem /27, vagy /22-es... nem árt az ha gyorsan fejben is tud ezekkel számolni, mert ha tudsz számolni, akkor az egész mechanizmusát is érted... de a többség eleve nem is tud, és nem is akar.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sztem pedig kell egy egyfajta adottság ahhoz hogy valaki jó programozó legyen... van ami tanulható, de van amihez születni kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az architektúrát már felépítettük, csak modulokat kell hozzá pakolni. Persze nem rögtön ezzel kezdték, de azóta már szépen kikupálódtak. Előtte volt itt már nagy arcú egyetemről jött programozó matematikustól kezdve a magát nagy tudású seniornak gondoló embertől sokmindenki, de azok vagy személyes okokból és/vagy szakmailag nem váltak be. Ez nem szerencse kérdése, ilyen ez a fejlesztői szakma. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekik megvan az az előnyük, hogy legalább már láttak számítógépet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak pár manuális tesztelőt ismertem, de az alapján sok szerencsét a cégnek aki ezekből 4 hét alatt programozót képez magának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyobb cégeknél ezt házon belül megoldják. Belső tréner képzi át például a tesztelőt pár hét alatt, aztán megy fejleszteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem láttad az Amazonos pizzaszállító drónos videót?

  Arrol lemaradtam.
  De multkor az Aldgate East-i Tesco-ban szoltam az indiai alkalmazottnak, hogy segitsen, mert nem mukodott a self checkout kassza. Mikozben megcsinalta azon panaszkodott, hogy ezek az uj kasszak semmire nem jok, csak arra, hogy elvegyek az o munkajat. Lassan mar nincs mit csinalnia, csak lezeng es ha baj van belep a kasszaba, hogy segitsen a vasarloknak. Mit mondhattam volna, hogy IT-s vagyok es abbol elek, hogy munkakoroket automatizalok?... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • es pizzafutarokra lesz szukseg

  Nem láttad az Amazonos pizzaszállító drónos videót?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abbol amit eddig en lattam az jon le, hogy de... egy multivanak van ra ideje.

  Ha a multinak van rá ideje hogy kevéssé produktív emberre költsön pénzt, akkor nem látom miért kell kirúgnia a produktívabb embert...

  Nem nyilik annyi pozicio evente, mint amennyi juniort kepeznek ki egy ev alatt (sejtem, nincs szamadatom)

  Engem ez nagyon meglepne (ne számoljuk a kiképzettek közé azt aki a végén nem felel meg az interjúkon és nem kap ajánlatot).

  Tapasztalatot munka soran szerzel.

  Ebben egyetértünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem inkább képzési oldalról jön. Nem rossz bolt kiképezni egy rakás lúzert pár hónapon át fejenként 1 millió forintért.

  Fején találtad a szöget! Ez egy olyan szitu, ahol mindenféle felek szívhatnak és nyerhetnek - de olyan aki csak nyer abból egy van: a képző biznisz.

  Teljesen egyértelmű, hogy ez pusztán erre a biznisz lehetőségre épül. Ha 10 év múlva összeomlik egy teljes iparág emiatt, vagy mondjuk országoknak megy rossz híre (lásd india, ahol ezt már túltolták) az nem érinti azokat, akik business-hopperkedésből élnek.

  Azt kell látni, hogy van olyan befektetői réteg, akinek tök mindegy éppen miben van biznisz. Az a lényeg, hogy rövid és középtávon tuti pénzt termel, de nem baj, ha hosszú távon valami katasztrófa lesz belőle, mert mindig lesz "valami hasonló sületlenség" amire csak időben át kell nyergelni. Abból aztán megint ki lehet szedni x-százmillát és onnan is át kell nyergelni mielőtt bármi baja lesz. Ha nem lesz nagy baja, csak sunyi bajokat okoz az még jobb, mert akkor a végtelenségig lehet szedni a pénzt. De ha véletlen jó is az eredmény akkor is. A lényeg a visszahatás hiánya.

  Ez üzletileg nagyon kifizetődő, illetve egy bizonyos nézőpontból jó stratégia. De jó ezzel tisztában lenni.

  Javaslom a "minden bányász lehet agysebész" azért ne jöjjön elő
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A macskarobotok meg elveszik a pincérek munkáját.
  Ezért a pincérek is programozni fognak, így ők elveszik a szénbányászokból átképzett programozók munkáját!
  Megcsinálták a macskarobotot, ami elveszi a pincérek munkáját
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OK, a veszelyessegi faktorba nem gondoltam bele. Mindenesetre egyre inkabb beigazolodni latszik, amit mar eleg reg, tinedzser koromban hallottam elsokent, hogy a jovoben csak IT-sokra es pizzafutarokra lesz szukseg
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egy banyasznak, aki minimalberert lemegy a banyaba megdogleni, hogy felhozhassa a szenet

  A bányászok magyarországi bére elvileg 400 brutto körül indul és felmegy úgy a duplájáig. Az ugyanis egy veszélyes és egészségtelen munka, valamint teljesen hülyék nem is végezhetik, hiszen nem csak magukat veszélyeztetnék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem elmagyaraztak neki, hogy mit jelentenek a betoltetlen poziciok az IT szektorban es megertette. Megertette, hogy egy IT-s szamlazik az agency-nek, az agency a consultancy-nak, a consultancy a kliensnek. Minden egyes kiallitott szamlat afa/ado befizetes kotelez es meg nem beszeltunk az egyeb adokrol mint pl szja. Az igy uresen maradt poziciok es ezaltal befizetetlen adok/afak igy mar megjelen(het)nek potencialis hianykent. Es itt mar GDP szempontjabol mindegy, hogy az adott illeto egesz nap billiardozgat/dartsozgat az irodaban, vagy epp egy nagy '1000 milliardos, eleve sosem megy elesbe, de 5 ev mulva meg menet kozben ugyis lehuzzuk a klotyon projekten dolgozik', hisz ugy tunik nagyobb az ertekteremto ereje, mint egy banyasznak, aki minimalberert lemegy a banyaba megdogleni, hogy felhozhassa a szenet, hisz egy IT-s napidijan az afa, lehet, hogy nagyobb, mint a banyasz 2 heti bere. Viszont kepezetlen embereket sok helyen szerzodes szerint nem lehet felvenni, 3-5 evet meg nem tudnak varni, es eleve nincs annyi elerheto kepzett ember, mint amennyire szukseg lenne, igy mar le lehet tolni az ugyfel torkan, hogy csak kicsit kell varni, mindjart atkepzodnek az emberek par het alatt es mar sinen is lesz a projekt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De szerintem egyébként a bootcamp forradalom inkább a munkarőkínálat oldalról jön, mint a munkaerőkereslet oldaláról.

  Szerintem inkább képzési oldalról jön. Nem rossz bolt kiképezni egy rakás lúzert pár hónapon át fejenként 1 millió forintért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A rétegződés erősen megvan, ha azokat a cégeket látod, akik a seniorokat bootcampes juniorokra cserélik, akkor lehet, hogy érdemes körülnézni a piacon."

  Van egy olyan állatfajta (cégfajta), aki fejpénzért árulja a magyar jómunkásembereket külföldi cégeknek napidíjért. Na, az ilyen cégek egy része nem a minőségre hajt, és mivel versenyeznie kell hasonszőrű keleteurópai sweatshopokkal, ezért nekiáll árban versenyezni: "nálunk már ... napidíjért kapsz fejlesztőt."  Egy idő után aztán kénytelen zömében olcsó emberekkel dolgoztatni. Ez lehet egy bootcamp felszívó erő. (Ilyemsi pl. a nemzetközi piacon sikeres terméket előállító cégnél szóba sem jön.)

  De szerintem egyébként a bootcamp forradalom inkább a munkarőkínálat oldalról jön, mint a munkaerőkereslet oldaláról. Inkább aranyláz. A jónép látja, hogy a tetején (pl. FAANG) mennyit lehet keresni, és nekivág az aranymezőnek. A jó üzletemberek meg akik az ásót árulják. (bootcamp cégek, online felvételi előkészítőket áruló jutuberek, stb...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy ebben a szakmában mekkora pénz van, a csapból is folyik évek óta. Mondjuk amúgy ez csak a csóró országokban igaz, egy Norvégiában egy mezei fejlesztõ bére nem annyira kiemelkedõen magas.

  Másrészt, kevés olyan szakma van, ahol ennyire alacsony a belépési küszöb. Már 50 ezer forintért vehetsz egy olyan laptopot amin el lehet kezdeni tanulni, de akár dologzni is. A legtöbb fejlesztõeszköz ingyenes, van egy tonna ingyenes könyv, on-line videó anyag, stb. Ráadásul egy rakás helyre el lehet menni mindenféle papír nélkül is, ha értesz a dologhoz.

  Ergo, ma ha van a dologhoz érzéked és affinitásod, akkor nem sok minden ment meg attól, hogy programozó legyél. Ha meg nincs, akkor nincs az a foximaxi aki segít rajtad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A hozzaszolasokbol nekem az rajzolodik ki, hogy nagyon sok fejleszto magikus tudasnak tartja a programozast, holott velemenyem szerint ez nem igy van. Vannak persze akiknek egyaltalan nincs erzeke hozza, mint ahogy nekem sincs erzekem a zenehez, de a legtobb emberbol igenis, kis energia befektetessel kilehet hozni egy atlagos fejlesztot meg akkor is, ha ez egy kicsivel tobb idot vesz majd igenybe. Nem kiveteles emberekbol lesznek a programozok, es igazabol ezen van itt a hangsuly. A cegek megelegszenek majd az atlagos fejlesztokkel es szep lassan (de biztosan, legalabbis szerintem) telitodik majd a piac, lefele tornazva a fizeteseket.

  De ez csak az en velemenyem szoval kerem fentartasokkal fogadni."

  Nem mágikus képesség a programozás, de erősen rétegződik a szakma. Mindig is rétegződött, de talán ha a fizetések szórását nézzük, most erősebben, mint valaha. (Az ok: hatalmas business lett a teteje, a kvázimonopol FAANG-al az élen, és ez emeli a tetejének a fizetését.)
  15 évvel ezelőtt ugyanez a téma ment a PHP Pistikékről, hogy jaj de olcsón vállalják be a szögegyszerű weboldalakat, és még azt is elk.rják. A jobbak már akkor is tudták, hogy nincs esélye, hogy a PHP Pistikék valaha felveszik velük a versenyt. Az enterprise környezetben ugyanez ment az indiai sweatshopokkal 15 éve, aminek aztán nem az lett vége, mint egyesek gondolták. Az Inidába való exportálás már annyira nem menő, és a jobb helyeken a nyugati világban többet lehet keresni fejlesztőként mint valaha.
  A rétegződés erősen megvan, ha azokat a cégeket látod, akik a seniorokat bootcampes juniorokra cserélik, akkor lehet, hogy érdemes körülnézni a piacon.

  Hogy nature vagy nurture? Mindkettő. A tetején inkább nature (egy fiatal tehetségnek könnyebb bekerülni egy FAANG-hoz, mint egy picit kevésbé tehetséges öreg rókának), de sokat számít a tapasztalat is.
  A rétegződés amúgy minden szakmában megvan. Ismerek sztár építészt, és olyat is, aki épphogy megél. Jogászoknál dettó. Szerintem egyébként ezekben a szakmákban még durvább is a rétegződés mint a programozóknál. De vegyük a vállalkozókat: Jeff Bezos is vállalkozó és a sarki fűszeres is. Annyi előnye van a rétegződésnek, hogy mindenki tehetségének és ambíciójának megfelelő helyet találhat magának anélkül, hogy feltétlenül el kellene hagynia a szakmáját. Annyi hátránya van, hogy elég combosak a jövedelemkülönségek, és növekednek, ami társadalmi feszültségekhez szokott vezetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem erzem ugy, hogy barhova is visszajutottunk volna. Amit en mondok, hogy sokkal tobb embernek van hozza erzeke, mint amennyien a szakmaban dolgoznak (vagy mint azt itt sokan probaljak erzekeltetni), es megfelelo alapismeretek birtokaban a hatar a csillagos eg. Sot, hogy ne mondjak magamnak ellen tovabbra is hiszem, hogy meg azok is, akiknek nem feltetlen van hozza erzeke, eltudjak sajatitani az alapokat. Kapitany altal felsorolt pontok is mind olyanok, amiket meglehet tanulni, el lehet sajatitani, maximum egyeseknek tobb ido kell hozza.

  Továbbra is nehezen hiszem hogy a cégnek van erre ideje (évek) hogy kivárja, úgy hogy nem is garantált hogy az illető ott marad addig és miután megtanulja azt ami nekik kell, különösen miután látta, hogy a seniort kirúgták mert drága, mikor őt juniorként felvették helyette.

  Nekem nincs annyi szakmai ev a hatam mogott, mint neked. Azt mar most elismerem. Eddig mindossze harom helyen dolgoztam es mind a harom multi volt, igy nem mervado vagy altalonos amit most mondani fogok. Abbol amit eddig en lattam az jon le, hogy de... egy multivanak van ra ideje.

  Amit en allitok, es amibol ez az egesz indult:
  - A bootcampes kepzeseknek hala tomegevel jonnek a junior fejlesztok.
  - Nem nyilik annyi pozicio evente, mint amennyi juniort kepeznek ki egy ev alatt (sejtem, nincs szamadatom)
  - Ha kisebb a hiany, kisebb a fizetes, a cegeknek mar nem kell majd versengenie a szakemberekert. 
  - Tapasztalatot munka soran szerzel. Nem minden cegnek kellenek vilagmegvalto fejlesztok, felveszik a juniorokat is, majd szereznek ott tapasztalatot. 
  - Ki kell tanuljak egy masik szakmat...

  Kivanom, hogy nektek legyen igazatok!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyet allitani tenyleg felelotlenseg lenne. De azt mondani, hogy egy 12-18 honapos intenziv tanfolyam utan (amennyiben az erzeke meg van hozza) kepes lesz a magyarorszagi atlaghoz kepest jobban fizeto allast talalnia a szakmaban mar nem az.

  Kiemeltem a szerintem leglényegesebb faktort, és ezzel vissza is jutottunk a nature vs. nurture vitához.
  Mennyire szükséges hogy érzéke legyen az illetőnek hozzá, és ha érzéke van, kell-e hozzá képzés?
  Ezen nagyon sokan vitatkoznak már mióta... szerintem valamilyen formális elméleti alapképzés igenis kell, azon lehet vitatkozni hogy rögtön az elején amikor nem érti mit és miért tanul (rosszul összerakott egyetemi tanterv), vagy később amikor lehet neki úgy magyarázni hogy ennek ez és ez a magyarázata, hogy így viselkedik (gyakorlatorientált oktatás)... de ugyanúgy az elején leadott elméletet is lehet gyakorlati példákkal illusztrálni hogy ezért tanulják (egy jól összerakott egyetemi tanterv), és akkor esetleg nem rögződnek hibás beidegződések a harmadik emeleten kezdjük építeni a házat hozzáállás miatt. Valószínűleg egyénenként is különböző melyiknek melyik passzol a habitusához. A nyugati világban is valamennyire ezért van szétválasztva a B.Sc. és az M.Sc. (a Bsc az nem feltétlenül annyira elmélet orientált, a Msc meg magasabb szintű de elméletibb tudást és önálló kutatásra épülő tapasztalatokat ad).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te honnan szedted fel a tudast amit most birtokolsz?

  Nem feltétlen vagyok a reprezentatív példa, mert olyan 7-8 éves korom óta programozgatok, mire az egyetem mellett elkezdtem harmadéven dolgozni egy fejlesztőcégnél, addigra pár dolog és több mint 10 év programozás volt már mögöttem, aminek egy részével pénzt is kerestem. Egyetem, mellette szakmai meló, utána világhírű kollégák (főleg külföldön, de pár hazai (ex)kollégát is ismernek szakmai téren a világon), termékek fejlesztőcsapataival szoros kapcsolattartás. Azóta meg eltelt újabb pár évtized.

  Nem igazán az a tipikus, minden pályaelhagyó bányász által a junior pozíciójukban elérhető lehetőségek...

  Tehát igen, jórészt önszorgalom, meg az igazat megvallva a gondolkodásmódom is igazán ehhez passzol... meg sok szerencse, jókor voltam jó helyen és jó emberekkel körülvéve.

  Egy betanitott munkas erre miert ne lenne kepes? Fontos kiemelnem, hogy nem az utcarol esnek be ezek az emberek. Megfelelo alaptudassal rendelkeznek amire mar csak epiteniuk kell.

  Továbbra is nehezen hiszem hogy a cégnek van erre ideje (évek) hogy kivárja, úgy hogy nem is garantált hogy az illető ott marad addig és miután megtanulja azt ami nekik kell, különösen miután látta, hogy a seniort kirúgták mert drága, mikor őt juniorként felvették helyette.

  Teljesen egyetertek ezzel a mondatoddal, de azert kijeloltem azt a reszt amelyen szerintem az igazi hangsuly van. Tapasztalat

  Én az egész mondatot a tapasztalat definíciójának szántam.

  Hosszutavu befektetesek a ceg szamara.

  Ezt nehezen tudom összeegyeztetni a kirúgjuk a seniort miután betanította a juniort mondattal az eredeti szituációból.

  Ezt nem kapod meg egyetem sem. Ezt csak a szakmaban eltoltott evek adhatjak meg.

  Ezt egyrészt az emberek jórésze önszorgalomból nem tudja felszedni, a megfelelő alapok hiánya és/vagy egyéb okok miatt. Ha munkahelyen nincs kitől tanulja, akkor ott se nagyon fogja tudni felszedni. Ezek miatt, és az általd is említett szükséges évek miatt nem igazán látom működő megoldásnak azt, hogy a kirúgott senior helyett felvett valójában még juniorok fogják majd a még újabb juniorokat ki/betanítani. Mint mondom, innen egyenes az út a Cargo cult-hoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remélem ezt még nem linkekre be senki.

  Sixteen Tons by Tennessee ernie Ford (Lyrics on Screen)

  Bár erősen off topic. Szerintem kikapok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetertek a felsorolasoddal! En is azt mondtam, hogy nem mindenkinek van meg az erzeke hozza. De azoknak akiknek megvan az egy sokkal szelesebb reteg, mint azt itt sokan gondoljak.

  Ezeken túl felelőtlenség azt állítani - nem csak a programozásról, hanem tetszőleges szakmáról, hogy valaki az utcáról beesve néhány hét alatt az adott témában olyan szintű ismeretekre tesz szert, amellyel rögtön álomfizetést fog kapni.

  Ilyet allitani tenyleg felelotlenseg lenne. De azt mondani, hogy egy 12-18 honapos intenziv tanfolyam utan (amennyiben az erzeke meg van hozza) kepes lesz a magyarorszagi atlaghoz kepest jobban fizeto allast talalnia a szakmaban mar nem az. Tapasztalatot es melyebb ismeretseget csak ezutan fog tudni szerezni az illeto.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Új értelmet fog nyerni az adatbányász kifejezés 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem állítottam, hogy a bányászoknak van érdeklődése a bányászathoz, csak hát gondolom elég alacsonyan meg lehet ugrani a szintet egy felvételin. Erre vidéken voltak bányák korábban, és akiket ismerek, általában elég egyszerű, munkás nép. Nem azt mondom, hogy buták, de kb annyit értettek maximum az informatikához, hogy tudnak játszani a gépen.
  Érdekes, hogy sokan képesek leélni úgy az életüket, hogy elmennek gyárba, bányába vagy varrodába, valami betanított munkára, csak mert nincs más a környéken. Egyszerűen kb annyit gondolnak szerintem, hogy ez van, munka-munka.

  + eléggé beleszocializálódtak abba, hogy 8 óra ettől-eddig, aztán kész. Ez utóbbival kapcsolatban egy darabig én is így gondolkodtam, ma már nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit kevéssé optimális hozzáállásnak tűnik, kirúgni valakit akinek sokkal több tapasztalata van mint azoknak akiket megtartanak.

  Gyakorlatias szemmel nezve igen, kevesse tunik optimalisnak, de megis ezt teszik. Legtobbszor azzal magyarazzak, hogy a Senior fizetesebol kijon 2-3 fiatal fejleszto akik majd idovel rendelkezni fognak a megfelelo tudassal. Beletanulnak melyebben a szakmajukba.

  Az meg nem valószínű hogy megállja a helyét hogy a betanított munkás is felszedhette a tudást a betanítás óta.

  Te honnan szedted fel a tudast amit most birtokolsz? Feltetelezem, hogy egy jo nagy adag onszorgalom, es sok-sok tapasztalat. Nem egy nap alatt szedted fel abban is biztos vagyok, hanem evek kitarto, kemeny munkajaval. Egy betanitott munkas erre miert ne lenne kepes? Fontos kiemelnem, hogy nem az utcarol esnek be ezek az emberek. Megfelelo alaptudassal rendelkeznek amire mar csak epiteniuk kell.

  Nem a programozást hanem a minél több és széles körű problémák és a rájuk adott megoldások ismeretét jelentő tapasztalatot.  Teljesen egyetertek ezzel a mondatoddal, de azert kijeloltem azt a reszt amelyen szerintem az igazi hangsuly van. Tapasztalat. Ez egy kezdonel soha sincs meg. Sem nalad, sem nalam nem volt meg amikor belefogtunk ebbe a szakmaba. A cegek ezt figyelembe veszik amikor felvesznek mert tudjak, hogy van egy learning curve. Nem is varnak csodat a kezdoktol mar az elso napon. Hosszutavu befektetesek a ceg szamara.

  Ez az amit nem kapsz meg a bootcamp-ben, mert nincs rá idő hogy átadják.

  Ezt nem kapod meg egyetem sem. Ezt csak a szakmaban eltoltott evek adhatjak meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugh... fura egy ember lehet akinek a bányászat iránt van érdeklődése...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A seniortól sem kell megválni, csak ha kell neki a segítség, akkor nem egy másik seniort vesznek fel mellé. Hanem egy segédet.

  Ebben egyetértünk, csak a leírt alapszitu amire válaszoltam, nem ez volt, hanem idézem újra:

  "mar eleg lesz egy senior developert megtartani es azt is csak addig ameddig az "ujak" betanulnak."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem még az érdeklődés is kell hozzá. Bár, ezt lehet, hogy hosszútávon elő lehet csalogatni. Mondok egy példát: Én a középsuliban úgy általában bele tojtam a tanulásba. Volt informatika is. Fél évig az infótanár próbálta erőltetni a pascalt. Na, kb 2 gyereket érdekelt (nem voltam közöttük), a többieket annyira nem, hogy fogalmuk sem volt mit kell éppen csinálni, mi a feladat. Szerencsére ezt belátta az infó tanàr, és elkezdett photoshopot meg basic htmlt tanítani. Na erre már odafigyeltünk (leginkább azért, mert látványos volt), és még tetszett is a lwgtöbbünknek. Nálam később alakult ki, hogy programozni akarok, amikor már rendszergarázdálkodtam, mellé ugye jött a web is, és utána már mentem is tovább asp.net fejlesztőnek. Abban viszont nem hiszek, hogy ha valakit nem érdekel, akkor rá lehet erőltetni, max, ha sikerül valahogy felhívni az elérdeklődését. Különben, miért nem mentek már el programozónak azok a bányászok? (Szerintem nem kell úgy gondolni rájuk, hogy mind s3gghuje)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem mágikus tudás a programozás, de pár dolog azért nem árt hozzá, ami tapasztalataim szerint nem mindenkinek van meg:

  - az értő olvasás képessége, azaz ha az egyszeri programozó lát egy leírt feladatot, akkor azt legyen képes felfogni és értelmezni
  - a nem anyanyelvi fejlesztőknél az angol nyelv legalább olvasási szintű ismerete - dokumentációk és StackOverflow
  - egy bizonyos szintű számítógépes felhasználói tudás, mivel digitális analfabétáknak pár hét alatt programozást tanítani véleményem szerint veszett fejsze nyele

  Ezeken túl felelőtlenség azt állítani - nem csak a programozásról, hanem tetszőleges szakmáról, hogy valaki az utcáról beesve néhány hét alatt az adott témában olyan szintű ismeretekre tesz szert, amellyel rögtön álomfizetést fog kapni. Az ismeretek elsajátítása időbe kerül. Ez a dolog igaz a programozásra, de nem csak arra. Ha mondjuk egy gyorstalpaló szénbányásztanfolyam után leengednének a bányába olyan munkát végezni, amihez tényleges ismeretekre van szükség, akkor valószínűleg hamarosan befejezném evilági pályafutásomat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd