Az olcsó Pistikék tönkreteszik a piacot?

Az olcsó Pistikék tönkreteszik a piacot?
2019-11-30T13:23:50+01:00
2019-12-02T11:29:43+01:00
2022-10-18T04:50:30+02:00
 • És ha mi most a Római Birodalom teljes jogú tagjai lennénk, akkor a bíróság el is ismerné a jogosságát, _vagy_ küzdőtérre küldene bennünket, hogy az erősebb jogán bárki ellent mondhasson a "hazug" fél törvényes meggyilkolásával. Azért is nem veszekedtek az emberek soha semmin. Nem volt élő ember, aki veszekedni akarjon. De szépek is voltak azok az idők.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a szóbeli szerződés több ezer éves római alapjog, csak ugye vitás kérdés esetén nehezen bizonyítható,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha mondjuk megrendelsz egy VPS szolgaltatast a neten, akkor is letrejon egy szerzodes kozted es a szolgaltato kozott, aminek az alapja a rautalo magatartasod volt.
  Ez elegge uzleti tevekenyseg, megsem kell alairni semmit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PTK-ban érvényes-élő jogszabály :)

  Természetesen nemteljesítés esetén bíró előtt, vita esetén, bizonyítani kell a "szóban" vagy a "ráutaló magatartás" tényét :)

  De a valós életben fontos, hogy legyen ilyen szabály, mert enélkül lehet káoszba süllyednének dolgok, példaként hiába írsz valamit a szerződésbe, ha mindkét fél másként csinálja és "elfogadják" ezt a másságot, akkor utólag ne ugrálhasson az egyik fél, miszerint "évek óta ez van, így értelmezzük a gyakorlatban a szerződésünket, ő ennyit és így teljesít én ki is fizetem mindig, nem reklamáltam egyszer sem, de most visszamenőleg hat évre mégsem szeretem, inkább adja vissza a pénzem".

  A szó erejére van konkrét munkaügyi bírósági döntés is :)
  A főnök és a beo összevitatkozott, aminek azt lett a vége, hogy a dolgozó dühösen elviharzott, hogy "akkor én felmondok!"
  Egy óra múlva amikor a főnök hozta a kiléptető papírjait vissza akart táncolni, de már késő volt. Mivel tanúk előtt mondta a bíró megállapította hogy érvényes a felmondás. Mert a törvény külön kitétele, hogy munkaviszonyt létrehozni csak írásban lehet, de ezt nem írta elő a felmondásra is :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a szóban meg ráutaló magatartással valami régi dolog lehet. Magyarországon üzleti tevékenységhez tartozó szerződés tudtommal csak írásban érvényes. És még akkor is vannak olyanok, hogy teljesen bizonyító erejű okirat-e valami vagy sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerződés köthető írásban, szóban vagy ráutaló magatartással... és hasonló dolog ez a bizalommal, biztonságérzettel is.
  Van hogy a leggondosabban megfogalmazott szerződés sem ér annyit, mint egy kézfogás :)

  Mondjuk nekem van olyan ügyfelem is, akiknek több mint 20 éve dolgozok.
  Ott, ha valaminek nagy árat mondok elfogadják, igaz máskor meg ingyen ugrok hajnalban is, ha kellett.
  De a lényeg a bizniszben a bizalom elve, csak kiment a divatból.
  Igaz (a kérdezőnél nem éreztem ezt), meg is kell felelni a bizalomnak, sőt megszolgálni azt :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz nem elég érezniük a biztonságot. Cégként írásban üzleti felelősséget kell vállalj érte, és azzal nagyon vigyázni! Némelyik ügyfél nem éppen angyal. Ha felkínálod a hátsódat, tuti biztos megtalálja az ellenlábasodat, akinek majd azt adja el. A természetellenes üzleti visszaélés divatos buli mostanság 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ha pénztermelő a honlap és érzik, hogy "biztonságot is vásárolnak", akkor annak lehet felára, akár komoly felára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát azt én nem tudom ki miért szereti, vagy ki mit lát benne :) számomra pont az a lényege, hogy ne használj frameworkot a standard csomagok bőven elegendőek vagy ha gyorsabb, jobb vagy szimplán csak kényelmesebb kell akkor valami custom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt a go dolgot amúgy miért szeretik?

  Mert szinte minden szempontbol jol ki van talalva es nincs komoly hatranya.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • /off

  Azt a go dolgot amúgy miért szeretik? Van valami hatékony webszerver framework hozzá?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kisebb weboldalon mit tartasz karban ? a tarhely kb ingyen van ... a domain fix ... havi 30-ért olyan szolgáltatásokat kapsz hogy ihajda ... az meg hogy a weboldal 1 ft hasznot termel vagy 200.000 -ret nem a fejlesztő dolga szerintem itt vagy eltévedve ...  ha megvan a design kb 50.000 -től csinálok egy céges bemutatkozó weblap 1 év ingyen hostinggal úgy hogy lekódolom a html css és pure js  ... válaszható backend-el  php vagy go + ingyen ssl ha php akkor majd valaki megujítgatja ha go akkor meg nem kell vele törődni plusz http2 alapesetben ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem amiről Te beszélsz, az egy bérleti díjas szolgáltatás lenne részedről, ami után fix havi díjat szedhetnél.

  Te adod a szolgáltatást (szervert, programot) amibe beléphet mondjuk havonta fizetett aktivációs kód segítségével (havidíj). Ezért a havidíjért Te folyamatosan adsz jogszabály követést és frissíted az adatbázis jogszabályfüggő törzsadat részét, fejleszted a működtető kódot. Ilyen történne az általad fejlesztett megoldásban?

  De ha jól értem az történik, hogy egyszer egy valamilyen specifikáció alapján elkészítesz egy megoldást,ami egy tőled független szerveren fog ketyegni. Ekkor ügyfél egy összegben perkál, átadsz neki mindent, és elválnak útjaitok.

  Persze, ha menetközben új funkcióigény merülne fel az ügyfél részéről azért adhatsz árajánlatot és számlázhatod le.

  W.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nehogy már ebből én csak morzsákat kapjak, egyszer...

  Akárhogy is nézem úgy érzem, hogy azért gondolták hogy le akartad őket húzni, mert tényleg le akartad őket húzni. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem gondolnám, hogy bármi közöd lenne ahhoz, hogy Ő mivel és mennyit keres :) Még akkor sem, ha jós vagy és látod a jövőt...
  Dolgozz reális, piaci áron és ha neki jól fog menni, akkor fog majd még jó sok fejlesztést kérni tőled.
  A gumis sem kér több pénzt tőled akkor, ha nem csak a családot szállítod a kocsival, hanem még munkára is használod. Egy 16-os kereket lecserélni ugyanannyiba kerül.
  A laptop, sőt az internet sem lesz drágább, ha munkára használod és olcsóbb, ha csak úgy nézegetni akarod :)

  Hajrá.

  Egy sima bemutatkozó weboldalt egyedi grafikával simán kapsz 300 000 forintért, még akkor is, ha van rajta egy sima rendelési form.
  Sőt.. ahogy láthattad, fillérekért is utánad dobják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert többek között egy rendeléyi form is volt, amivel rendeléseket rögzíthettek volna külső felhasználók. És ez havi több százezres tételje lett volna nehogy már ebből én csak morzsákat kapjak, egyszer...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy írták is páran előttem.. Szerintem is az üzleti modelledben keresendő a hiba.

  A kisebb weboldalt csináltam volna valakinek és a havi 30 000 forint elég távol állnak egymástól. Évente 360 000 forint egy kisebb, gyanítom bemutatkozó oldalért?

  5 év alatt 1 800 000 Ft? Én is máshoz mentem volna, még akkor is, ha Pistike 500 000 forintot kér érte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos az ingyennél jobb ajánlat nincs

  Az tény és való, csak lehetnek olyan paraméterek, amiket te nem látsz. Például hogy nem csak pistikék csinálnak nagyon olcsón dolgokat, hanem szakmában megvénült veteránok is, akiknek már volt valamikorról archívumban olyasmi, amit az ügyfél kért, és tényleg csak kattintgatniuk kellett hozzá. Az üzletpolitikát is leírták előttem: az első kör mindig olcsó, még a második sem drága, a harmadik körben meg már egy szénaboglya van az ügyfélnél - se dokumentáció, se semmi - amibe az eredeti alkotóján kívül nem sokan tudnak hatékonyan belenyúlni. És akkor elindul a szivattyú. Néhány ügyfél olyankor átmegy másik kódert keresni, de vele is ugyan úgy jár, mert csak a kezdet olcsó, az alaposabb dolgok már nem. 3-4 kört megfutnak, aztán 5. körben már kérdés nélkül csak fizetnek, mint a katonatiszt. Néha neked is lehet szerencséd, ha éppen a jó időben találkozol az ügyféllel. És persze olyan is van, hogy az ügyfél úgy döntött, neki az a hercehurca nem éri meg, és végleg hagyja a fenébe, bármit is akart. Ha menjen. Az egyetlen fontos a te részedről, hogy ne engedd le az árakat. Azzal tényleg kárt okozol mindenkinek. És még saját magadat is lejáratod.

  Ami az ügyfél sipákolását illeti, sima válasz egyenesen vissza, te nálad az a szolgáltatás annyiba kerül, és lévén szabad áras piac van, szabadon el lehet fogadni, vagy lehet keresni valaki mást, részedről nincs mit hozzáfűznöd. Az hogy valaki lehúzásnak érzékeli, semmi vész, minden élő dolognak ennie kell, nyelje csak le szépen ő is, mert tőled ugyan nem kap mást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 30 000-ért mit kapott volna az ügyfél?
  Ha egy egyszerű statikus honlap, szinte 0 support igénnyel, 30 000 Ft egy átlag magyar kis/közepes vállalkozásnak sok pénz a "semmiért".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy saját magát reklámozó mikrovállalkozó a mai világban könnyedén összekattint magának egy weblapot, tud regisztrálni domaint, tárhelyet.
  Ez a része olyan mintha egy kéziratot áttennél mondjuk wordbe. Néha beesik ilyen megkeresés digitális analfabéta ismerősöktől, ilyenért jó esetben egy tálca sörre valót szoktam kérni.
  Na, én is teszem tönkre a piacot . Pedig nem is István vagyok...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha Pistike a konkurencia, akkor nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát kis cégeknek weboldal gyártás az nem programozás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A megoldas tenyleg az amit a tobbiek is irtak, ha programozo vagy, probalj programozassal penzt keresni.  Az melós, sokkal jobb, ha egy support-ot alig igénylő weboldal magától termel.

  15-20 éve még működött is ez a model.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben mi az üzlet?

  - A hosting. Vagy a sajat szerveren hostolja, vagy jutalekot kap a hosting cegtol.
  - Ha valtoztatni kell kesobb akkor azt oradijban csinalja es ritkan van olyan hogy nem kell valtoztatni.
  - Az ugyfel kesobb nala kolti a penzt, nem nalad.

  Erre jött az a gondolatmenetem, hogy az ilyen olcsó Pistikék nem verik szét az ipart? 

  Nem, ez az ipar gyakorlatilag megszunt (a kis weblapok kattintgatasa), legalabbis mar nem az informatikahoz tartozik. Ezt mar a grafikusok, marektingesek, irok meg hasonlok csinaljak, akik teljesen mas szolgaltatasert kerik a penzt.

  A megoldas tenyleg az amit a tobbiek is irtak, ha programozo vagy, probalj programozassal penzt keresni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kisebb weblapot csináltam volna valakinek, majd mint szolgáltatást adtam volna el havi 30000-rért (ebben bennevolt a support, karbantartás, domain/tárhely, meg akármikor kérhet bármit).

  Picit bővebben kifejtenéd, hogy a weblapnak milyen funkciója van, ami igényel support-ot és karbantartást?


  Én nem mondtam, hogy ő egy kuruzsló, csak nem értem, ebben neki mi az üzelet. Ha lenne 10 ilyen ügyfele, akkor sem.

  Referencia, pláne, ha egy délutános weblapról van csak szó. Vagy csak haveri alap. Anno a zsebpénzemet egyetemisták beadandóiból szedtem össze, volt amikor egy-egy munkát megcsináltam jófejségből. Mondjuk érdekes módon ez mindig a csinosabb lányoknál fordult elő, de ez biztos véletlen volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a kereslet/kínálat szabályozza.

  Ma egy Wordpress weblapot tényleg csak össze kell kattintgatni, bárki képes rá. Nagy a kínálat -> lemegy az ár.

  Megoldás: végezz olyan munkát, amit már kevesebben tudnak megcsinálni, pl. milliós látogatottságú webshopot nem fog Pistike sem ingyen megcsinálni, ha egyáltalán képes rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem mondtam, hogy ő egy kuruzsló, csak nem értem, ebben neki mi az üzelet. Ha lenne 10 ilyen ügyfele, akkor sem.
  És egy kicsit zavar, hogy ebből az ügyfélnek ez úgy esik le, hogy én voltam a kapzsi mert többet kértem volna érte. Sajnos az ingyennél jobb ajánlat nincs
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán olyat kellene vállalni csak, amihez érteni is kell, azt z olcsó Pistikék nem fogják tudni megcsinálni, de lehet a szakértő sem. :)

  Mondjuk annyiban hasonló a dolog, mntha pl. az orvosok meleltt lenne a sok kuruzsló, aki a megfázásra szintén fel tudja írni a Kalmopyrint, de komoly betegségnél, felmondaná a szolgálatot  a tudománya. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kisebb weblapot csináltam volna valakinek, majd mint szolgáltatást adtam volna el havi 30000-rért (ebben bennevolt a support, karbantartás, domain/tárhely, meg akármikor kérhet bármit).
  Nem jött össze. Majd talált valakit, aki ingyen megcsinálta (... Wordpress alapon összedobálta), ha valamit változtatni kell: 2000 ft, plussz a domain évente.
  Ezek után én megkaptam, hogy lehúzni akartam volna őket. Erre jött az a gondolatmenetem, hogy az ilyen olcsó Pistikék nem verik szét az ipart? Gyakorlatilag ingyen csinálnak egy webshopot a másiknak, az ügyfél meg rommá keresi magát rajta? Ebben mi az üzlet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd