Ismét bíróság elé fog kerülni a Java és az Android API-ügye
2019-11-19T11:22:43+01:00
2019-12-01T01:48:46+01:00
2022-07-20T18:03:22+02:00
 • én nem állítottam biztosan, hogy a dalvik már meglett volna, csak azt, hogy vagy még java volt, vagy már dalvik. de amúgy köszi, hogy megnézted, így tisztább!
  egy biztos, hogy java alapú ost vettek anno
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azért Ballmer papát megnéztem volna hogy győzik meg XD
  más volt még akkor nagyon az MS, mint ma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is vitatkoztam az állításoddal, csak arra céloztam hogy nem sok minden történt az Androiddal az Android Inc felvásárlása előtt mert alig volt idő bármire is, hogy történjen...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg az igazat megvallva elég hamar, még az 1.0 verzió előtt felvásárolta a Google az Android Inc-et, szóval ez annyira nem meglepő, hogy csak a Google-nél dolgozott rajta...

  A mondás nem (csak) az volt, hogy a Google-nél dolgozott rajta, hanem az, hogy soha nem dolgozott annál az Android Inc-nél, ami eredetileg elkezdte fejleszteni az Androidot, és amit a Google aztán felvásárolt. Tehát ha ő tervezte meg / fejlesztette ki a Dalvikot (és ez vitán felül áll), akkor azt csak már a Google-nél tehette meg, és nem lehet igaz a korábban elhangzott állítás, ami szerint az Android már a Google általi felvásárlás előtt is a Dalvikot használta volna. Mert akkor vagy az nem lehetne igaz, hogy ő tervezte azt, vagy az, hogy nem dolgozott az Android Inc-nél.

  Ennek igazsága egyébként teljesen független a verziószámtól és attól is, hogy a Google mely ponton vásárolta fel az Androidot. Ha nem az Android 1.0 kiadása előtt, hanem mondjuk az Android 6.0 kiadása után vásárolta volna fel a Google az Android Inc-et (de ugyanúgy igaz lenne, hogy Bornstein egyrészt sosem dolgozott az Android Inc-nél, másrészt, hogy ő tervezte a Dalvikot), akkor is - logikai szükségszerűségként - ugyanúgy igaznak kellene lenne annak az állításnak is, ami szerint az Android nem használhatta már a Google előtti felvásárláskor is a Dalvikot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Messze nem végtelenbõl, eléggé fű alatt volt fejlesztve.

  Ez olyan, mint ha azt mondanád, hogy a fű messze nem zöld, mert vékonykás a levele. Nyilván semmilyen ellentmondásban nincs az egymással, hogy titokban fejlesztenek valamit azzal, hogy azt vehetnek meg a rajta dolgozáshoz akit csak akarnak, mert van rá pénz ha kell. 

  Akkor ehhez még adjuk hozzá, hogy az Androidot is titokban fejlesztették, illetve hogy mindezen megfontolások lényegtelenek, mert a lényeg az volt, hogy az Apple-nek is 4 évre volt szüksége sokkal több pénz és sokkal magasabb technológiai fejlettség, sokkal nagyobb múlt, illetve sokkal komolyabb mobilos tapasztalat mellett a Swift-hez - akkor a Google-nek se lett volna kevesebbre szüksége egy új nyelv és az ahhoz való elfogadható szintű fordító és tooling kifejlesztéséhez.

  Sőt, igazából a Google azóta is csinált pár nyelvet (Go, Dart, stb.), és azoknál is látjuk, hogy egy évtized után is csak legjobb esetben a középmezőnyben futnak, miközben a Java önmagában is minimum 10x nagyobb felhasználó-, tooling- és kódbázissal rendelkezik, mint ezek együttvéve. Szóval azt vitatni, hogy a Google részéről komoly és kulcsfontosságú versenyelőnnyel járt a saját nyelv kifejlesztése helyett a kész Java adoptálása, kb. annyira értelmes, mint amellett kardoskodni, hogy 2+2=5.

  A nyelv gyakorlatilag egy C# utánérzés, ergo annak a tervezése annyira sok időt nem vett igénybe, a fordító írása sem hiszem: ha Miguel de Icaza össze tudott rakni egy C# fordítót (plusz a .NET akkori állapotának elég nagy részét) pár év alatt, ez sem lehetett akkora nagy durranás.

  És akkor mondjuk el megint: látod, még ehhez is 4 évre volt szüksége az Apple-nek. Tehát a Google-nek is legalább ennyire lett volna szüksége - miközben meg akár csak 4 hónapos késlekedés is azt jelenthette volna, hogy az Android csak egy lábjegyzet lenne a mobilos történelemkönyvekben.

  A Java használata instrumentális volt az Android sikerében, és ezt a Google is nagyon jól tudta már akkor is. Ezért "nyúlta le" annak ellenére is, hogy - a korábban már linkelt bizonyítékok alapján - egyértelműen tudta, hogy ezzel tilosban jár.

  Új API-t tervezni pedig úgy, ha ismered már teszem azt a .NET-et és még egy-két más nagyobb rendszert nem hiszem hogy akkora hatalmas erőfeszítés.

  Egyrészt az API-t nem csak megtervezni kell, nem implementálni, tesztelni, megismertetni, elterjeszteni, stb. Másrészt a Java nem csak egy API, hanem egy komplett ekoszisztéma, toolinggal, óriási meglévő kód- és tapasztalati bázissal, támogatással, követéssel, stb. - szóval az, hogy az API tervezése mennyi idő és mennyire könnyű feladat, önmagában lényegtelen megfontolás.

  A dex azért kell, mert a java alapokról építkezik, de mégsem teljesen. Ha vették volna a fáradságot és csinálnak egy saját toolingot akkor nem kellene a mai napig a javás szutykokkal szívni.

  Igen, mert akkor jó eséllyel sehol sem lenne az Android és senki sem használná azt. Mert akkor egyrészt csak jóval később tudtak volna piacra lépni, másrészt mert akkor sokkal kevesebben tudtak volna rá fejleszteni, mind a nyelv ismeretlensége, mind a rendelkezésre álló eszközök lemaradása miatt. Harmadrészt akkár a "javás szutykok" helyett a "java helyett kitalált nyelv/platform/stb. szutykaival" kellene szívni.

  És amúgy aztán neki is álltak a guglinál, lásd darts, go. Csak picit késõn.

  Amik - mint ahogy fent már elmondtam - tökéletesen bizonyítják az állításom, ami szerint ha a Google anno nem a kész Java-t veszi, még ma sem lenne sehol a nyelvével, platformjával, és ezzel összefüggésben a mobilos rendszerével sem. Sőt, ismerve a céget már rég bezúzta volna, mert ő még addig sem tolja és támogatja a tetszhalott projektjeit, mint pl. a Microsoft, hanem egyik napról a másikra dobja ha nem hoz pénzt belátható időn belül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Négy év alatt jutott el az 1.0-s változat kiadásáig. Gyakorlatilag végtelen erőforrásból.

  Messze nem végtelenbõl, eléggé fű alatt volt fejlesztve. A nyelv gyakorlatilag egy C# utánérzés, ergo annak a tervezése annyira sok időt nem vett igénybe, a fordító írása sem hiszem: ha Miguel de Icaza össze tudott rakni egy C# fordítót (plusz a .NET akkori állapotának elég nagy részét) pár év alatt, ez sem lehetett akkora nagy durranás. Új API-t tervezni pedig úgy, ha ismered már teszem azt a .NET-et és még egy-két más nagyobb rendszert nem hiszem hogy akkora hatalmas erőfeszítés.

  Igaz, nem is a dex-ről volt szó, hanem a Java API-król, meg a Java toolingról és a Java kódbázisról.

  A dex azért kell, mert a java alapokról építkezik, de mégsem teljesen. Ha vették volna a fáradságot és csinálnak egy saját toolingot akkor nem kellene a mai napig a javás szutykokkal szívni. Vagy ha fognak egy zacsi pénzt és elfáradnak a microsofthoz... Ugyan akkoriban nekik is megvoltak a saját terveik mobil fronton, de szerintem kis ügyességgel meg lehetett volna őket győzni, hogy adják oda a C#-t és a .NET pár alapkönyvtárát. De ami a droidban kell, ahhoz sajátot fejleszteni sem lett volna nagy durranás. Nem a Java EE van benne, és ez is olyan dolog, hogy igazán az elsőt nehéz megcsinálni, utána már lehet lopni az ötleteket, ahogy a java is lopott a C++-ból (sajnos nem eleget), vagy a C# is a javából. És amúgy aztán neki is álltak a guglinál, lásd darts, go. Csak picit késõn.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg az igazat megvallva elég hamar, még az 1.0 verzió előtt felvásárolta a Google az Android Inc-et, szóval ez annyira nem meglepő, hogy csak a Google-nél dolgozott rajta...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Android már a felvásárlása előtt dalvikot használt emlékeim szerint, de ez nem biztos. az tuti, hogy javat. csak arra nem emlékszem, h a forkolt dalvikot, vagy a sun félét.

  A Dalvik-ot egy bizonyos Dan Bornstein fejlesztette ki, aki soha nem dolgozott az Android, Inc-nél, csak a Google-nél. Ezért kizárt dolog, hogy már a felvásárlás előtt is lett volna Dalvik az Android alatt. Ha pedig lett volna alatta más JVM, nem lett volna szükség a Dalvik-ra.

  Illetve valamiért az rémlik, mert nem ma volt, hogy a Google per alapja, hogy a SUN kinyitotta a Javat, mielőtt az Oracle ajánlatot tett volna a cég megvásárlására, mert a tulaja azt szerette volna, hogy legyen egy egységes, mindenütt működő platform

  Nem azért nyitotta ki, hanem azért, mert a Sun hardvereladásokból élt; mert az operációs rendszer a hardverek komplementer terméke; és mert a komplementer termékek terjedése maga után húzza a fő, a valódi bevételt adó termék (hardver) értékesítésének növekedését is. 

  Ráadásul a Windows addigra már rég nem támogatta a Sun SPARC processzorait, így azok nem tudtak az x86-os gyártók termékeivel közvetlenül versenyezni, az x86-os gépeket nem lehetett rájuk lecserélni, mert az alkalmazások nem futottak utóbbiakon, illetve nem lehetett egyszerűen átfordítani őket rájuk. A Java programok számára viszont nem volt érdekes, hogy milyen hardver van alattuk, így a Java elterjedésével az x86 elvesztette volna kitüntetett szerepét, a Sun pedig közvetlenül eladhatta volna a gépeit bárhová.

  Ez volt a Java platform valódi lényege a Sun szempontjából, és ezért hozta azt létre. És amikor megnyitotta, akkor sem nyitotta ki a teljes Java-t, csak egyes részeit, amik stratégiailag fontosak voltak ez említett üzleti cél elérése érdekében.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Android már a felvásárlása előtt dalvikot használt emlékeim szerint, de ez nem biztos. az tuti, hogy javat. csak arra nem emlékszem, h a forkolt dalvikot, vagy a sun félét. Illetve valamiért az rémlik, mert nem ma volt, hogy a Google per alapja, hogy a SUN kinyitotta a Javat, mielőtt az Oracle ajánlatot tett volna a cég megvásárlására, mert a tulaja azt szerette volna, hogy legyen egy egységes, mindenütt működő platform
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az első Android 2008 szeptemberében jelent meg

  Android Inc. was founded in Palo Alto, California, in October 2003 by Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears, and Chris White ...
  Initially developed by Android Inc., which Google bought in 2005, Android was unveiled in 2007, with the first commercial Android device launched in September 2008

  A felvásárlást követően az Oracle teljesen felhagyott a java ökoszisztéma fejlesztésével. Kikerült belőle a EE meg kvázi minden értelmes fejlesztés.

  Ez azért közel sem igaz ebben a formában.

  Egyrészt olyan 2013-14-ig jól érzékelhetően fejlesztette a Java-ra közvetlenül épülő infrastruktúra jellegű termékeket. Utána valóban alábbhagyott a kívülről látható lelkesedés.

  Innen nézve nehezen megmagyarázható, hogy a felvásárlással nem az volt a célja, hogy túszul ejtse a Google fejlesztését.

  Az Oracle adatbázison és oprendszereken kívüli szinte összes terméke Java-ra épül. Innentől kezdve ez az állítás azért elég nehezen tud megállni a lábán.

  De egyébként igen, a Sun felvásárlásában erősen benne volt az Oracle szemszögéből nézve a pereskedéssel behozható összegek lehetősége, de nem hiszem hogy konkrétan csak az Android lett volna a kipécézett célpont.

  Ha pedig annyira egyértelmű, hogy a Google szabadalmat sértett, akkor vajon miért nem Sun perelte bea Google-t?

  A Sun azért nem perelte a Google-t mert közben megvette az Oracle, valamint azért mert a Sun-nak elég erősen tőke gondjai voltak egy pereskedés pedig nem két forint. Valamint asszem nem szabadalmat sértett hanem szerzői jogot az Oracle állításai szerint.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak egy apró megjegyzés: Az első Android 2008 szeptemberében jelent meg, míg az Oracle Sun akvizíció majd egy évre rá, 2009 áprilisában. A felvásárlást követően az Oracle teljesen felhagyott a java ökoszisztéma fejlesztésével. Kikerült belőle a EE meg kvázi minden értelmes fejlesztés. Innen nézve nehezen megmagyarázható, hogy a felvásárlással nem az volt a célja, hogy túszul ejtse a Google fejlesztését. Ha pedig annyira egyértelmű, hogy a Google szabadalmat sértett, akkor vajon miért nem Sun perelte bea Google-t?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy az Apple is elég gyorsan életre hozta a swiftet

  Négy év alatt jutott el az 1.0-s változat kiadásáig. Gyakorlatilag végtelen erőforrásból.

  szerintem a guglinak sem lett volna ez akkora kihívás.

  Még ha igaz is lenne amit írsz (mint ahogy nyilvánvalóan nem az), az akkor is azt jelentené, hogy a Google-nak is 4 évébe telt volna. Amiről most lett elmondva, hogy ez olyan dolog, amit a Google nem engedhetett meg magának, mert akkor az Android jó eséllyel sehol sem lenne ma. Sőt, nem hogy 4 évet nem engedhetett meg magának, de talán már 4 hónap csúszás is végzetes lett volna.

  Sõt, szerintem ez az egész dex-es történet már önmagában elég gáz a mai napig. Én ebben annyira nagyon nem látom a java hatalmas hozzáadott értéké

  Igen, a Java-val semmilyen összefüggésben nem lévő dolgokban (mint pl. a dex formátum) valóban nehéz bármilyen, a Java által hozzáadott értéket meglátni. Nem meglepő módon. Igaz, nem is a dex-ről volt szó, hanem a Java API-król, meg a Java toolingról és a Java kódbázisról. Abban kellene hozzáadott érték után nézegetned, és mindjárt könnyebb dolgod lenne.

  azon túl, hogy megspóroltak vele vagy 30-40 emberévnyi fejlesztõi kapacitást, ami mondjuk egy gugli szempontjából kb. lófütty.

  Egyrészt az a 30-40 emberév olyan 3-4000 emberévnyi lehet, alaphangon. (Valójában a teljes Java ekoszisztéma az Androidon is újrahasznosítható része nyilván inkább százezres meg milliós nagyságrendű emberévekben mérhető.) Másrészt, nem ez a lényeg, hanem - ahogy már el lett mondva - ez, a számodra nyilvánvalóan teljesen ismeretlen dolog: First-mover advantage - Wikipedia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De mint a nyitó/kezdő hozzászólásban írtam ez lényegesen fontosabb téma mint a Google/Oracle kötélhúzása. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy az Apple is elég gyorsan életre hozta a swiftet, szerintem a guglinak sem lett volna ez akkora kihívás. Elsõ körben nem kellett volna annyira ragyogó toolchain - amúgy nem is volt, az Eclipse alapú droidos fejlesztõi környezet elég gázos volt anno. Sõt, szerintem ez az egész dex-es történet már önmagában elég gáz a mai napig. Én ebben annyira nagyon nem látom a java hatalmas hozzáadott értékét azon túl, hogy megspóroltak vele vagy 30-40 emberévnyi fejlesztõi kapacitást, ami mondjuk egy gugli szempontjából kb. lófütty.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mas kerdes, hogy a C# az egy Java koppintas.

  A java meg C++ koppintás ha úgy nézzük. Ha meg úgy nézzük, egyrészt a MS tanult a java hibáiból, másrészt azt a csókát vette fel nyelvet tervezni, aki anno a Delphit is csinálta. A guglinak még könnyebb dolga lett volna megcsinálni a C# után a droidos Swiftet.

  A kotlinnak semmi baja, sokkal jobb, mint a java, vagy a c#.

  A javánál mondjuk nem nehéz. A C#-hoz képest mivel jobb ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem, ha a gugliban csak fel is merül, hogy bárki neki akar állni pénzt szedni a java után, fél kézzel csinálhatott volna jobbat, ahogy anno a microsoft is tette,


  Csak eppen lemaradtak volna par evet es akkor nem ok lesznek az elsok IOS utan, azaz kimaradtak volna a storybol. Mas kerdes, hogy a C# az egy Java koppintas. Tehat belekalkulaltak, hogy lopnak, es majd lesz ami lesz...

  A kotlinnak semmi baja, sokkal jobb, mint a java, vagy a c#. 

  Különösen annak fényében, hogy a java kompatibilitás igazából a droidban nem sokat osztott vagy szorzott
  Volt egy keret, amit lenyultak, mert versenyelonyt produkalt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem, ha a gugliban csak fel is merül, hogy bárki neki akar állni pénzt szedni a java után,

  Az Androidot nem nulláról fejlesztette a Gugli hanem vette.

  fél kézzel csinálhatott volna jobbat,

  Megtették, de a meglévő API-kat azért már nem tudták lecserélni az elterjedtség miatt, és ezen megy a balhé, hogy az elterjedtség mennyire az API-knak köszönhető.


  ahogy anno a microsoft is tette, vagy akár leülhettek volna a MS-sel tárgyalni a C#/.NET-tel kapcsolatban

  A Microsoftnak nem feltétlen lett volna érdeke leülni a Guglival tárgyalni a célból, hogy a Windows Phone-nak konkurenst fejlesszen a Gugli.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, még prediktív bevitel :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ökoszisztéma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem, ha a gugliban csak fel is merül, hogy bárki neki akar állni pénzt szedni a java után, fél kézzel csinálhatott volna jobbat

  Mire gondolsz pontosan? Hogy hülyék a jogászok a guglinál? Vagy hogy a bíróságon voltak azok, mert az Oracle javára ítéltek egy perben, mert a Google megsértette a license felhasználási feltételeit? Azt szerintem csak látták, amikor a MS saját nyelvet és platformot kényszerült fejleszteni, mert pert vesztett szintén a Java kapcsán.

  Az meg lehet, hogy mindenki tud jobbat csinálni a Javánál fél kézzel. Csak még mindig egyik cég sokkal jobb terméke se tart ott, ahol a Java. Hiába sokkal jobb már születése óta.

  Történetesen csomó olyan dolgot hozott a Java/JVM, ami alapvetően megváltoztatta hogyan fejlesztünk ma. És teszik ezt ma is, tetszik vagy sem. Erre épült a .NET/C# platform is. Ez pl szerintem többet nyomott annó a latba, mint az olvasni nem tudó guglis jogászok :)

  Csak a java ott volt, ingyen volt, most meg már nemigen lehet azt mondani

  Ha ez így lenne, nem lenne per. De van. Sőt, első fokon a Google ellen ítéltek. 

  Különösen annak fényében, hogy a java kompatibilitás igazából a droidban nem sokat osztott vagy szorzott

  Épp csak berántottak egy elég nagy ökoszisztémát fejlesztőkkel, halom libbel, toollal együtt "tök ingyen" :) Most meg kiderül, hogy nem volt ingyen. Tudták persze akkor is, de így is olyat nyertek vele, hogy megérte nekik később visszaosztani a nyereségből az Orákulumnak. Ahogy utóbbinak is megérte nem az elején elkaszálni az egész Android projectet. Előfordul néha az ilyesmi :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem, ha a gugliban csak fel is merül, hogy bárki neki akar állni pénzt szedni a java után, fél kézzel csinálhatott volna jobbat

  Csak éppen több évbe került volna neki hozzá annak a toolchainnek a kifejlesztése, ami így viszont már a kezdetektől fogva rendelkezésére állt, és egyrészt piacra sem tudott volna lépni legalább az alapok kifejlesztéséig az Androiddal, másrészt utána is komoly hátrányba lett volna a konkurensekkel szemben. A már meglévő ekoszisztéma által biztosított - a platform ismeretéből, a már felhalmozott kódbázisból, stb. - eredő előnyökről nem is beszélve.

  Ha a Google nem a Java-ra építette volna az Androidot, akkor igen valószínű, hogy az Android is pár év után bezárt projektként végezte volna, a Google+ és hasonlók mellett, és ma a Windows lenne a legnépszerűbb mobilos platform az iOS mellett.

  A másik oldalon a Google-nek mondhatni az alaptermészete a "vegyük el más dolgait a megkérdezése és engedélye nélkül - ha csak nem kifejezetten és egyértelműen tiltott (vagy néha még akkor is) -, és tegyük pénzzé". Minden komoly pénzt hozó és meghatározó terméke alapvetően erre épül, ezen nőtt naggyá (kereső, news, YouTube, stb.), sőt, a manapság is rendszeresen hullanak ki nála ilyen csontvázak a szekrényből.

  Szóval a Java API lenyúlása szinte természetes volt ott, és abszolút beleillett a céges kultúrába, akkor is, ha esetleg nem voltak az illetékesek abban a tévhitben, hogy azt teljesen szabadon fel lehet használni. Sőt, a korábbi perekben egyértelműen kiderült, hogy nagyon is tudták, hogy a dolog nem igazán tiszta, de ennek ellenére meglépték, mert úgy gondolták, hogy megtehetik, és mert azonnali és nyilvánvaló anyagi és versenyelőnyökkel járt számukra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem, ha a gugliban csak fel is merül, hogy bárki neki akar állni pénzt szedni a java után, fél kézzel csinálhatott volna jobbat, ahogy anno a microsoft is tette, vagy akár leülhettek volna a MS-sel tárgyalni a C#/.NET-tel kapcsolatban - az sem került volna többe, és most nem kellene a kotlinnak vakarózni ha olyan nyelvet akarnak ami legalább a propertyket ismeri. Különösen annak fényében, hogy a java kompatibilitás igazából a droidban nem sokat osztott vagy szorzott - legalábbis szerintem viszonylag kicsi az átfedés az enterprise banki alkalmazások és a mobilos appok fejlesztői között. Csak a java ott volt, ingyen volt, most meg már nemigen lehet azt mondani, hogy dobjuk ki a fenébe a java kompatibilitást, mert már az egész app store erre épül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Java nagyon sokáig nem volt se open-source, se ingyenes. Már az Oracle/Sun implementációja. Gyakorlatilag most vált csak igazán azzá azzal, hogy az OpenJDK lett a hivatalos és elsőszámú Java implementáció (nem csak a referencia). Ezért nem is abból élt, hanem a hatalmas fejlesztői bázisából, a szigorú visszafelé kompatibilitásából, a virtuális gépen elért igen jó teljesítményből és a toolokból, amik épülnek rá. 

  Az egyébként is egy tévedés, hogy az open-source azt jelenti, hogy akkor elforkolom és eladom a sajátomként. Ez hosszú távon kinyírhatja az open-souce modellt.

  Pl az Amazont mostanában elkezdték nagyon utálni azért, hogy gyakorlatilag ráfejlesztettek egy csomó open-source projectre, és anélkül "árulják" azokat szolgáltatásként, hogy visszajuttatnának belőle. Az open-source toolok mögött is olyan emberek és sokszor cégek állnak, akik pénzből veszik a kenyeret. Az ilyen megmozdulások rendesen alá tudnak ásni egy-egy érintett terméket/céget. Egy Amazon méretű cégnek megvan az ereje hozzá, hogy simán kicsavarjon egy open-source projectet az azt fejlesztők kezéből. Ugye mire (is) jó a cloud..? :)

  Nem mindegy, hogy egy open-source toolt használsz fejlesztéshez, amivel nem veszed el a piacát, vagy elforkolod, és belépsz a tool piacára egy óriási szereplőként és elveszed előle a bevételei jó részét. 

  Szerintem az Android vs Java is egy hasonló konfliktus. Azzal a különbséggel, hogy itt két legalább megközelítőleg hasonló fajsúlyú cég áll szemben egymással. És ugye azzal, hogy egy jogilag erősen védett termékre épültek rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy a Java nagyon-nagyon sokáig abból élt, hogy ő a szabad, ingyenes, multiplatform, opensource megoldás. Én még emlékszem, hogy Miguel de Icaza mennyi és milyen kritikát kapott a linuxos hívők részéről, hogy van pofája opensource C# fordítót és .NET klónt fejleszteni linuxra, amikor ott a java ami nyílt forrású, ingyenes és szabad, és nem a gonosz Microsoft áll mögötte aki majd jól megsüti és megeszi a szegény pingvint vacsorára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A témát valóban helyre kellene tenni.
  És a probléma ott van, hogy ütköznek elvek :)
  - Egyrész a triviálist meghaladó API-k valóban szerzői jogvédelmet érdemelnek, hiszen komoly szellemi munkát is tükrözhetnek.
  - Másrészt egy publikus API célja pont az, hogy mindenki szabadon használhassa, mintegy tartalmazza a szabad használat célját az ha publikussá teszik és nem az első perctől fizetős vagy licenszben korlátozott és korrekten meghatározott a használata, akkor a publikussá tétel maga a szabad használat licence pontja ("szerződés köthető írásban, szóban és ráutaló magatartással")
  - Nem mellesleg egy piaci méret felett (monopoliumok elleni társadalmi fellépés) közös érdek [ami felülírhatja akár egyének akár cégek érdekeit], hogy a versenytársak konkurenciát tudjanak teremteni. 
  Ez egyszerűbb esetben ésszerű, törvényben előírt alacsony díjjal és nem megtagadhatóan adott használati jogot (fair use) jelent, összetettebb esetben "államosítás" vagyis kényszer szabványosítás, hogy a versenyt ne tudja akadályozni.

  ...és kiváncsi vagyok mi lesz belőle, mert egyrészt alapvetően fontos a döntés az egész szakma jövőjére nézve (pl. lesz-e pár multi uralta gazdaság és mindenki más csak fogyaszthat, joggal diktálva a "rendet") vagy marad a versengés, az eredetileg kitalált piaci alapú kapitalizmus.  Másrészt az USA bíróságok képesek nagyon progresszív, előremutató döntéseket hozni (lásd a földtulajdon már nem a világűrig tart, a felette repülő gépek nem korlátozhatók) másrészt olyan blőd dolgokat is engednek, mint a lekerekített sarok kreativitásának beárazása dollármilliárdokra. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd