Elkészült az óriási előrelépést jelentő .NET Core 3.0

Elkészült az óriási előrelépést jelentő .NET Core 3.0
2019-09-24T09:13:35+02:00
2020-05-13T06:48:22+02:00
2022-10-17T16:35:34+02:00
 • A hagyományos webes technológiákkal készült kódot is tudod obfuszkátorozni, ha nem is olyan hatékonyan. Ami azt jelenti, hogy nem három hét alatt törik fel, hanem másfél hét is elég lesz neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a kis cégekkel van a baj, hanem a túlbonyolított számlázással, különös tekintettel a mostani NAV feladásra.

  A webes/kis cég bedobja a törölközöre meg van egy ötletem (ami nem lesz megvalósítva, mert ez az ország nem akar fejlődni, ellenérdekeltek mindenfelé).
  A mostani NAV feladást radikálisan leegyszerüsítettem volna és opcionális a részletes, tételsoros feladás, leginkább csak ha a vevő igényli, a NAV ellenőrzéshez meg nem szükséges, a tételeknél nagyobb nagyságrendben sem képesek korrekten ellenőrizni. (hivatkozás lánc meg nem is létezik, csak stornózott/módosított számlaszámot adunk meg, ha van; a tartalom ellenőrzés meg keményen offline, mindent befogad a NAV, hiszen a valóság hogy van ilyen számla, ha neki nem tetszik, akkor is... legfeljebb majd stornózzák)
  Egy egyszerü XML csak az eladó és vevő adatait tartalmazza (legegyszerűbb esetben a két adószámot) meg a számla fejléc adatokat (számlaszám, dátumok, nettó és bruttó összeg)
  Ezzel szemben a számlakép PDF-ébe csatoltam volna feladáshoz (vagy persze lehet jpg vagy pdf és külön XML is a feladásban)
  A kibocsátó minden számláját feladja, vagyis a NAV tárol minden számlát, mert ez az állam feladata (szerintem), hogy ne csak furkósbotot rázzon, hanem támogasson is.
  Innen sem a kibocsátó, sem a befogadó nem tárol, nyomtat, fűz le számlapéldányokat!!!
  A könyvelési rendszerben annyi a hivatkozás, hogy kibocsátó adószáma, kibocsátott számla száma (ami innen uniq id) és a NAV ha ellenőrizni kíván, talán nézze meg a saját rendszerében :)
  A vevő kap üzenetet, ha számlája érkezett és az illetékesek le is tölthetik. A kibocsátó bármikor megnézheti az általa kibocsátott számlákat. Mennyire egyszerű az élet?
  Semmilyen papírfecni nem ér semmit, csak az a számla, ami a NAV rendszerében megtalálható! Sőt nem is kér ilyet, mert a számlája megjelenik a mobilján, mire a pénztárhoz ér és tudja a NAV-nál már fennvan.

  Milyen pofonegyszerű, még akár a világ élvonalába is kerülhetnénk vele... de nem fogunk :(

  Az egész feladás mizéria ("azonnal!!!") fel van oldva. Az a számla, ami feltöltésre került. Ha a vevőnek van egy papírfecnije és később (adott ideig) nem került be az a számla a NAV-hoz, onnan az eladó csalást követett el. Az angolszászok papírfecniken (csekk) milliárdokat képesek fizetni... mert akarják és megvalósították... és aki csal, azt bezárják.... már évszázadok óta.
  Persze a feladás megtörténhet akár úgy is, hogy a kézi számlát beszkenneli, az XML-t szövegszerkesztővel összedobja vagy a NAV oldalán beírja a minimális (<10?) adatot és feltölti a képet.  Vagy beküldheti a Cégkapun, vagy beviheti USB-n ha minden kötél szakad, sőt, némi tisztes munkadíjért elküldheti leírva és nyomtatott képen és a NAV berögzíti neki.
  Mer' a zállam segíteni akar, a megoldásban érdekelt... vagy sem.

  Innen akármelyik kis cég számlázója megmaradhat, sőt ha a NAV kiadna referencia (opensource) implementációt az adatbeküldésre, ami parancssoros utility input filekkel (pl. PDF és XML), és egy-két nagy cég megcsinálná ezt fizető alkalmazásban is hogy libraryként csatolható legyen a programokhoz, onnan nem a fejlesztők ezrei küzdenének a feladással, hanem a rég feltalált "komponensekből épülő" kódolás mehetne és a szürkeállomány kitalálhatna valamit, ami eladható a világpiacon is, nem csak a mi kis mocsarunkban.

  Tudom utópia... hol a pia?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen az állam már sajnos ott van a képletben, de szerintem sokan nem raknának be egy kis pista bt-t is mellé. Mert azért az itthoni számlázó progik mögött valami kis cég áll, mert egyszerűen nem akkor a piac, hogy eltartson egy nagyobb céget.
  Arról nem is beszélve, hogy mi van holnap a kedves webes cég bedobja a törcsit és oda az egész számla történeted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ugye az a kérdés, hogy mennyi befektetést ér a törés.
  Így meg nem mindegy hogy a hagyományos webes technologiákkal alkotott kódot kell visszafejteni vagy egy obfuszkátorozott C++ kódot (ami garantáltan nem az optimalizálásra gyúr, hanem hogy nehéz legyen kitalálni mit és miért kavar), ami már nem is tartalmaz debug vagy  symtábla infókat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel a nagy, azonnal mindent lejelentünk, felküldünk a NAVnak dologgal szemben többen kifejtették már, hogy nem is lenne ez gond, ha meg lehetne bízni az államban.
  (És most nem csak a mi különösen furcsa államunkról van szó, hanem úgy általában.)


  Konkrétan ha egy konkurensed 'véletlenül' hozzájut a számlaanalitikádhoz, akkor tudja kitől, mikor, mennyiért, milyen ütemezésben mit vettél, és  kinek, mikor, mennyiért, milyen ütemezésben mit adtál el.
  Ez pl. egy nagykereskedés esetén a végét jelenti, egyszerűen át lehet venni a helyét.

  A világnak leginkább (ebben a fejlettségi lépcsőfokon) egy kis bizalomra lenne szüksége.
  Kezdetnek az államok nagyon nyíltan bemutatnák milyen adatokat tárolnak és mire használják, komolyan vennék az adatbiztonságot és komoly büntetéseket vetnének ki a legapróbb szabálytalanságok esetén is. Ha bárki bármilyen adatot nem a rendeltetésének megfelelően használ fel. Erre aztán kötelezhetnék a cégeket is.

  Pl. Svájc azért lett banknagyhatalom, mert az állam és a nagybankok rájöttek, akkor bíznak csak meg bennük, ha komolyan veszik a banktitkot. Sok év börtönnel, kérlelhetetlenül büntetve az azt megszegőket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Errõl az jut az eszembe, amikor még kezdõ koromban nem tudtam, hogy hogy mûködnek az útvonalkeresõk, aztán kaptam egy progit ami tudott ilyet, csak néha hülyeséget csinált. Turbo C-ben írták, és kb. két hetembe telt visszafejteni a kódot és egy füst alatt megtaláltam a hibát is...

  Persze azóta a fordítók jóval komplexebbek lettek, meg az X64 is komplexebb dolog mint anno az x86 volt, de szerintem a visszafejtést támogató eszközök is gyarapodhattak azóta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hatóság elől rejtegeted az adataid hanem a program készítője és üzemeltetője elől. Gyakorlatilag azzal, hogy harmadik félre bízod az adataid és az ügyfeleid adatait bármikor bárki lenyúlhatja pl. az ügyfeleid vagy épp kiszolgáltathat bizalmas információkat a konkurenciának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van igény. Legutóbb egy electronos appot kellett átmigrálni C++ Qt-re, mert fontos volt, hogy ne legyen egyszerű a kód visszafejtése és ne legyen olyan egyszerű manipulálni a programot. File-okat is kellett védeni a futtatás alatt stb. Más hasonló terüetek pl útvonal keresés, 3D render stb. Ezeknél nem jöhetett szóba csak kizárólag az adott gépen futtatás, akár teljesen offline is, illetve egyéb kommonikációs technolügiákkal való kapcsolat részlegesen. (rádió, egyéb)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 100.00-nél nagyobb áfát tartalmazó számlákat kell beküldeni egy api-n keresztül nav-hoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs olyan véletlenül mostanság, hogy a számlázóprogikat be kell kötni az adóhatósághoz ? Én már pár éve kiestem ebbõl a számlázóprogram írós és vállalkozó világból, de mintha fél füllel valami ilyesmit hallottam volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én még, mióta vállalkozó vagyok, mindig webes számlázó rendszereket használtam. Semmi rejtegetni valóm sincs a hatóságok elől.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • semmilyenre
  csak a desktop/web, lokális/felhő az két külön dimenzió
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze. Csak jellemzően a desktop progik lokálisan tárolják az adataikat. Milyen helyi webes alkalmazásra gondolsz? Mert ha az Electronra az desktop app. Vagy valami intranetre? Az nem jellemző a consumer oldalon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de mi az összefüggés a felhő meg a desktop között?
  desktop is kapcsolódhat felhőre, ill. webes alkalmazás is lehet helyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért van pár eset amikor van értelme windowsos desktop proginak. Pl. én a számlázó progimat nem adnám ki és bíznám rá valami felhős megoldásra. Ne lássa senki, hogy mennyi lóvét keres a cégem. Ugyanígy van még pár olyan eset amikor nem akarod harmadik személyre rábízni az adataid. Ott van értelme a desktop szoftvernek, de alapvetően már marginális az egész. Az volt már 7-8 éve is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egy üzleti appnál vagy egy skype esetén nemigen látom a desktop hozzáadott értékét

  Pl. screen sharing?

  Nem mindent lehet weben böngészőtől, platformtól függetlenül megoldani. Még.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És van erre igény ? Mondjuk egy Blendert nem biztos hogy van értelme megcsinálni onlinera, de egy üzleti appnál vagy egy skype esetén nemigen látom a desktop hozzáadott értékét. Igazából még a visual studio code is elég jól elvan webes alapokon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg az ilyen electronos, meg egyéb webes botladozásos projecteket migrálom vissza normális desktopra, mondjuk nem MS féle megoldással az tény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is van pár MS technológia amit soha nem láttam és a webforms nekem is élen van a listán, közvetlenül a VB.NET és az SSIS után 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megnéztem én is valamelyik nap a Mono release node-okat, volt libgdiplus fejlesztés, de én sem nyúltam már WinFormshoz legalább 5 éve (a WebFormst is tagadom, sose láttam )
  Már az MVC is legacy, most a single page app a menő, vagy még inkább a progressive web app.
  De újabban egyre több Electron appot látok, szóval van bőven alternatíva a WinForms helyett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van még pár muzeális winformsos progi, de egyrészt maga a winforms egy technológiai zsákutca, másrészt ezek nagy része eleve gányolmány (az egész datasetesdi és a winformsos databinding eléggé az volt), másrészt épeszű cégek a MS desktopos botladozásait látva már régesrég intranetben gondolkodtak, és amióta az asp.net MVC kijött azóta a semmire nem jó web forms is ment normálisabb helyeken a levesbe.

  Ezzel együtt a winforms támogatva lesz windowson a .NET core-ral, csak soha nem lesz multiplatform. Hacsak valaki szorgos kezû ember át nem emeli a mono-s implementációt valahogy. Ez amikor utoljára játszottam winformssal linux alatt (úgy 2004 táján) még picit bicegett, a datagridview és általában a binding környékén, de azóta fejleszthették.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A GTK# megy szépen .NET Core-ral, én a GtkBuildert használtam, ami egy XML file-ból építi fel a UI-t.
  Az XML-t a Glade designerrel gyártottam.
  Tök jól ment, csak picit figyelni kell, mert GTK#-nál lehet background szálról is babrálni a controlokat, ami ugye nem egészséges
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Xamarinnal? Vagy mivel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én már írtam Linuxra desktop alkalmazást .NET Core-ral.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rengeteg régi rendszer van ami Winformsos, szerintem több is mint WPF ami igazán sosem terjedt el igazán. Így azoknak is meg kellett csinálni a kompatibilitását ha fel akarnak hagyni a klasszikus framework fejlesztésével.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagy xamarin forms-osat. A winforms windowson is  vagy 10 éve elavult.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig kész van. Sose volt cél, hogy a .Net Core-al UI-t is lehessen fejleszteni. Windows alá is csak az egységesítés miatt kapta meg a WPF / Winforms képességet, hogy a régi .Net Framework végre nyugdíjazható lehessen.

  Egyébként opensource cross-platform UI megoldások vannak .Net Core-hoz, azaz ha valaki nagyon akar, akkor tud Linux-ra is GUI-t fejleszteni pl: Avalonia UI Framework - Avalonia UI Framework
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor ez még messze van a késztől.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A WinForms támogatás csak Windows platformon érhető el. Azért ez fontos, hogy Linuxra csak console vagy webes alkalmazást lehet írni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Éljen! Tegnap egy API-mat gyorsan át is migráltam, meglepően smooth volt a migrálás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd