Programozók lesznek már a vendéglátósok, a marketingesek és a katonák is
2019-09-03T12:21:17+02:00
2019-10-01T21:22:44+02:00
2022-07-20T19:08:04+02:00
 • De ehhez nem csak szakmailag kell jónak lenni, hanem szimpatikusnak is. És főleg nem antiszociálisnak.

  vs

  néha találkozom én is antiszociális ügyfelekkel, de ha megpróbálsz segíteni nekik, még ha egy kis plusz munkával is jár. megtérül, mert máris sokkal barátságosabban, segítőkészségesebben állnak hozzád.

  Javíts ki, ha tévedek, de egyfelől mintha problémának tartanád, hogy szociális viselkedést várnak el az egyes szakemberektől, másfelől nyíltan leírod, hogy te is örülsz, ha "barátságosabban, segítőkészségesebben állnak hozzád". Hát pontosan ez az oka, amiért a cégek is elvárják ezt.

  Igen, sok helyen a soft skill-ek annyival fontosabbak, mint maga a tudás, hogy ha az előbbiek nem megfelelőek, hát nem vesznek fel, bármekkora ász vagy, mert a nagyobb projecteket nem magányos, antiszoc harcosok készítik, hanem csapatok, esetleg több csapat együttműködve, ahol elengedhetetlen a normális, nem arrogáns hozzáállás. Ld. referenciának itt a fórumon egyes felhasználók hangvételét.

  A jó hír, hogy ez is fejleszthető, tehát, ha csak ez tart vissza egy normális munkahelytől (ahol nem unalmat és kiégést érzel), akkor érdemes erre rágyúrni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bp-en 1.4 M bruttó nem lehetetlen, mondjuk ha vezetői pozíciót nézel. De senior fejlesztőként sokkal kisebb az esélye (<5%), hogy találsz ilyet, mint hogy nem. Átlag cégeknél 1M a plafon kb. Fintech cégeknél esetleg megkaphatod, ha bebizonyítod, hogy nagyon szakértője vagy valaminek (AI, big data), ami pont kell nekik ott és akkor és hát épp nem volt sok jelentkező akkortájt. Szóval a bolygóknak nagyon együtt kell állnia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ma egy senior fejlesztő napi 200-300e között dolgozik

  Tehát szerinted egy senior fejlesztő itthon simán kiszámláz / bruttóban keres 4-6M forintot havonta?

  Az hogy B2B mennyiért tudják eladni a te munkádat, az totálisan más téma!

  Alkalmazottként is 2-3x annyit kérj el, nyugodtan

  A 3x az már elég meredek. Az 9kHUF-ot jelentene. Az 1.4MHUF bruttó + egyéb.. Ez sem hiszem, hogy átlag senior fizu lenne itthon, még BP-n sem..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 3000-et óránként? Ne viccelj már, az nem fejlesztői órabér, legfeljebb valami junior. Ma egy senior fejlesztő napi 200-300e között dolgozik, a nagyobb cégek ennyit számolnak fel, és te ebből 3000-et akarsz óránként kapni?
  Alkalmazottként is 2-3x annyit kérj el, nyugodtan bek@phatja aki ezt nem hajlandó ma kifizetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ha a csajok motiválnak, mehetsz dolgozni a doclerhez is  
  Kicsit érdekes hogy keveselljük a 3000-et, ami több mint fél millió havonta, közben a mentősök kapnak 140e-et, miközben vérben matatnak és az életüket kockáztatják nap mint nap. Mondjuk úgy, hogy 3x annyi pénzért megy el 8 óra a napjaidból, és közben azt csinálod amit inkább szeretnél. Hidd el, a hajtogatás csak az első pár órában megnyugtató, utána mérhetetlenül unalmas. Nekem a programozás is az 8 órában. Örülök ha valami rendszergazdai tevékenységet kell csinálnom, vagy esetleg - akár antiszociális - ügyfelekkel kell beszélnem, vagy egy teljesen új (vagy régi) eszköz használatát kell kinyomoznom. Ezek mind jók arra hogy kirángassanak a mindennapok unalmából. Egyébként néha találkozom én is antiszociális ügyfelekkel, de ha megpróbálsz segíteni nekik, még ha egy kis plusz munkával is jár. megtérül, mert máris sokkal barátságosabban, segítőkészségesebben állnak hozzád.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Shrek nézi a falusiakat, akik fáklyákkal és vasvillákkal közelítenek:
  - Emberek, ne legyetek már ennyire antiszociálisak.

  A hétfejű sárkány odaszól az elrabolt királykisasszonynak:
  - Megint küldtek egy villogó páncélú lovagot, épp szieszta időben. Miért ennyire antiszociálisak ezek az emberek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem Magyarországon mindenki antiszociális.
  Nemcsak a fejlesztők, hanem a megrendelők is. Ha pl. ruhahajtogatásért kapok a Taccoban pl. 1000 Ft nettót vidéken, akkor mi motivál ha fejlesztőként nem adnak minimum 3000 ft óránként, ahol gondolkodni is kell. Ha véletlen túlóra akkor 4000-5000 nettó. 600 ezer nettót kevés helyen fizetnek, de sokszor még ezt az órabért is kevésnek tartom. Milyen jó ruhahajtogatás közben csini csajokkal flörtölgetni, néha megdugni a próbafülkében. Programozók meg rontják a szemüket, stresszelnek, nőt meg csak pornófilmben látnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ehhez nem csak szakmailag kell jónak lenni, hanem szimpatikusnak is. És főleg nem antiszociálisnak. Én azt látom, hogy nem a jó programozóból van kevés, hanem a jó és empatikus, nem antiszociális programozóból van kevés. Mi sem példázza ezt jobban mint ez az itt olvasható eszmecsere.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom hol olvastál önfényezést, meg személyeskedést. Nem te írtad, amire eredetileg válaszoltam, és nem is vitattam, hogy az átlag az átlagos.

  Pont arról beszéltem, hogy a munkáltató választás még nem garancia semmire.

  Valóban nem. Viszont ami meg nekem volt az állításom, hogy tudatossággal nem csupán a szerencsére van bízva, hogy jó helyre tudjon kerülni az ember, jó emberek és vezetők közé, hanem ennek jelentősen lehet növelni az esélyét. 

  Továbbá szerintem a tudatos karriermenedzsment nem a saját magad kifacsarását jelenti, hanem egy jól definiált szempontrendszer szerinti előrehaladást és választásokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy széleskörű jelenség taglalásából szépen sikerült áttérni önfényezésbe és személyeskedésbe.

  A tapasztalat meg ezzel kapcsolatban az, hogy ilyen helyekre azok tudnak bekerülni, akik nem megelégszenek azzal ami van, hanem tudatosan választanak munkáltatót, és van előttük egy terv, hogy merre szeretnék terelni a karrierjüket.

  Pont arról beszéltem, hogy a munkáltató választás még nem garancia semmire. Bárhol kifoghatsz olyan vezetőt, aki még akár jó is lehet, csak te pont nem érted meg jól magad vele. Ugyanez csoporttársakkal. Meg arról is beszéltem, hogy nem mindenkinek a karrier az egyetlen fontos dolog az életében. Már pedig az életben nem lehet mindent kimaxolni. Illetve kevés embernek van ilyen szerencséje.

  Csak épp én egyáltalán nem erről az oldaláról beszéltem a dolognak, hanem arról, hogy mivel a világon átlag képességűből van a legtöbb, így a fejlesztői helyeken is a fejlesztők halmazának átlaga van többségben. Amiből átlag kódminőség jön. Arról nem is beszélve, hogy a juniorok és az ipart elöntő bootcamp/tanfolyam végzettek jelenléte sem feltétlenül a kódminőség javulása felé mutat, már csak tapasztalatlanságuk okán. Ez az állításom, nem az, hogy ettől függetlenül ne létezne olyan, ahol a minőség jó (épp még én is dolgoztam ilyen helyen), vagy hogy nem lehet munkát keresni/váltani. De az utóbbit (avagy miért nem keresel akkor mást) annyival kiegészítettem, hogy a munkakeresésnek és a valahol dolgozásnak is megvan a maga EROEI-je (energy return of energy investment) és egyébként az általad vázolt, anekdotikus (saját) tapasztalatra épülő tudatos karrerépítés sem feltétlenül, garantáltan zárul pozitív eredménnyel, ha nem csak a munkát nézed. Persze ez már filozófia, meg pszichológia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értelek. Az általam megtapasztalt dolgokkal szeretnél vitatkozni? :)

  A dolgozni is kell nem keveset != elvárt túlóra. Ha fizetnek 8 órányi munkát, és elvárnak 8 órányi munkát (és arra odafigyelnek, hogy ezt kitöltsd), az azért egy fair deal szerintem. A 8 óra munkával kitöltésére egy jó stratégia, hogy olyan belülről motivált embereket vesznek fel, akiket érdekel az ott megoldott probléma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy látom nagyon más tapasztalatunk van. Én ahol eddig általam jónak tartott minőséggel találkoztam, ott az együtt járt a jó vezetéssel (szakmai és emberi egyaránt), jó, támogató és sikerorientált kollégákkal. A corporate hülyeségek nem kikerülhetőek, de lehet másra fókuszálni.

  Többségében valóban nem ilyen állások vannak, de lehet azért találni ilyet itthon is. A tapasztalat meg ezzel kapcsolatban az, hogy ilyen helyekre azok tudnak bekerülni, akik nem megelégszenek azzal ami van, hanem tudatosan választanak munkáltatót, és van előttük egy terv, hogy merre szeretnék terelni a karrierjüket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valahogy a saját észjárásom mindig jobban értettem :)

  "Csupa hülyével vagyok körülvéve" :)

  "Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki!"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, hát ezért jó, hogy sokfélék vagyunk, mi emberek. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vannak olyan helyek, ahol a tákolt sz@rhalomban való hibakeresést kihívásnak veszik. :)

  Hát pedig az nekem nagyobb kihívás, mint valami csilli-vili nagyonmodern újat tervezni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ezzel azért erősen vitatkoznék, az előző tag top1 listáján elég sok olyan cég szerepel, ahol azért dolgozni is kell(nem keveset), míg én voltam olyan "kokány" cégnél, ahol kb. elővehetem volna a popcornt és filmezhettem volna az idő 70%-ban. (És nem volt túlóra, tilos volt, mert nem akarták kifizetni az extrát.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem semmi bajom a garázs-zenészekkel.... valamit eltévesztettél.

  Egyébként csak kétféle zene létezik, a jó és a rossz :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég 4 óra meló is bőven, ha alkalmazott vagy. Ennél többet max saját cégben dolgozik az ember. Már 4 órával is húzóember vagy a cégek 90%-ban. Ráadásul nem ritkán egy fejlesztő eltart másik 3-5 kollégát is, akik az ő munkájából élnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehéz ügy ez a gány kód, mert a sajátját mindenki marha jónak tartja a másikét meg gánynak. Vannak formai és nem formai ökölszabályok, de ezektől még igazából sem jó sem rossz nem lesz biztosan. Alapvetően a működő alkalmazás az elsődleges cél, lehetőleg határidőre. Ez után kapja a pénzt a kódoló közvetve vagy közvetlenül. A működő alkalmazás a cél, a jó kód eszköz legfeljebb. Én nagyon utálom, amikor azért nem halad egy fejlesztés mert 1-1 fejlesztő rugózik a kód formai részén, miközben az egész projekt meg elmegy ezen. Az ilyen ember nem alkalmas a csapatmunkára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem sötéten látom, hanem ez a világ, ez az ember.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • napi 6 óra munka két óra tanulás. egy idő után ennyi éppen elég.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én azért nem látom ennyire sötéten, de értem mire gondolsz. Persze, a legkirályabb az, ha az ember a saját startupján dolgozik, a saját architekturális döntései mentén, olyan problémákon, amik iránt lelkesedik. És ez a legnehezebb, nehezebb mint a top cégekhez bejutás. És ha családod van, meg esetleg lakáshiteled, akkor nincs fedezeted bevétel nélkül a saját dolgaidat építeni. Ezzel sokan küzdünk. Én azért nagyjából megtaláltam a számításom a munkahelyeimen de mellette a hobbyprojektemet is csinálom, amiből még kisülhet valami nagyobb dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mindig a felső x százalékot nézik, elfelejtve a többit és úgy tesznek mintha azok is érdekes, élvezetes munkák lennének nem csak olyan amit valaki a megélhetésért végez mert kevésbé utálja mint bármi mást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt én is így látom, mindenhol ugyanaz a sz@r van, csak egy kicsit másképpen. Így érdemes a teljesítmény-bért maximalizálni. Akkor érdemes váltani, ha azon jelentősen lehet javítani. Hiába kapsz 20%-al többet, ha 2x annyit kéne melózni, akkor nagyon nem éri meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha előtte bevállalod a nehezített pályát

  Coelhos bölcsesség szintjén elmegy, de sajnos van az, hogy amikor bevállalod a nehezített pályát, akkor:

  1. Középszerű vezető, meg a többiek nem értik meg, hogy mit vállaltál.
  2. A melletted dolgozó nyomorultak kitúrnak, fúrnak.
  3. Be kell nyelned egy csomó corporate/startup f@szságot (ld. Prezi), amihez nincs gyomrod.
  4. Megköszönik szépen és az excel táblában jut majd bónusz a kokainra és kurv@kra a hárommal feljebb lévő főnöködnek.

  Nem mondom, hogy ez mindig így van, hanem többségben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jó pénz úgy jön, ha beleteszel sok időt a fejlődésbe, és olyan helyeken dolgozol, ahol folyamatos szakmai kihívásokat dobnak eléd.

  Kivéve, ha egy-két kutyaütő megkeseríti az életedet és kénytelen vagy lelépni. Szakmai kihívás és kihívás között is van különbség, mert vannak olyan helyek, ahol a tákolt sz@rhalomban való hibakeresést kihívásnak veszik. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdemes váltani. Vagy nem. Mert ahová váltasz, az sem lesz sokkal másabb. Ne azt mondjátok, hogy ha sz@r, akkor váltani kell, mert én nem ezzel vitázom. Hanem azt állítom, hogy a helyek döntő többségében ugyanúgy sz@r van, legfejlebb máshogy, mint ahonnan eljössz. Jó kódot meg kevésszer láthatsz. Ezzel vitázz, ne azzal, hogy de váltani kell, vagy nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olyan dolgok, hogy van-e kihívás a munkában(nehéz-e) vagy nincs, irreleváns számomra. A pénz/befektetett idő legyen minél magasabb, többi sokad rangú tényező.

  És pont ezzel építed az üvegplafont. A jó pénz úgy jön, ha beleteszel sok időt a fejlődésbe, és olyan helyeken dolgozol, ahol folyamatos szakmai kihívásokat dobnak eléd. Akkor fogsz nem hányinger kód karbantartásával dolgozni, jobb lóvé/work/life balance-szel, ha előtte bevállalod a nehezített pályát. Ezt az oldalt is érdemes megvizsgálni.

  És a tapasztalatom is az, hogy olyan helyeken tartják fontosnak a magánéletet és a személyes szabadságot stb, ahol magasak az elvárások. A kókány cégnél bónuszt kaptam a túlóráért, a magasabb színvonalúnál meg hazaküldtek. Elgondolkodtató...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Ezért van az, hogy rengeteg jó képességű mérnök is szív a "Tier 4" helyeken. Mert egyszerűen mindenki nem juthat be a "Tier 1"-be"
  Ebben ugyanazt tudom mondani mint senki: Nem kell szélsőségekben gondolkodni. Szerintem ha az ember jogosan úgy érzi, hogy a munkahelyén a legtöbb ember béna kódot ír hozzá képest, és még annyira nem is becsülik meg, tényleg érdemes váltani, és nem feltétlenül egyből a Google-hoz azért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha viszonylag jól követted azt, hogy én mit mondok, akkor a "bináris" jelzőnek kellene a legkevésbé eszedbe jutni. Ráadásul leírtam azt, hogy a legtöbb helyen átlagosan rossz/jó kód van, hol jobb, hol kevésbé jobb. Ez nagyon nem bináris.

  Egyébként szerintem azon nem kell fennakadni, ha személyes választás miatt valaki más Tier-es céghez megy, mint a képessége (akár le, akár felfele). Ez egy standard dolog szerintem is. Ettől függetlenül ez egy választás.

  Igen, hát ez a nesze semmi, fogd meg jól kategóriája. Trivialitásokkal jössz, amikor én másról beszélek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd