Programozás, hogyan tovább?
2019-07-01T00:28:52+02:00
2019-07-03T22:33:43+02:00
2022-07-20T20:37:05+02:00
 • Csináld egyszer végig oldschool módon. Gondold végig a követelményeket, tehát hogy mit kell tudnia a cuccnak. Ezekre írj use-caseket, vezess le belőlük activity diagramokat. Csinálj class modelt meg UI mockupokat.

  Aztán gondold végig, hogy a flowchartok egyes lépéseiben a különféle elemek amiket a fentiekben definiáltál, hogyan dolgoznak össze, és ezeket hogyan írhatod le. Csinálhatsz mondjuk sequence diagramot ehhez.

  Ha ez érdekel, olvass business analysis anyagokat. Craig Larman - Applying UML and patterns, vagy Martin Fowler Analysis patterns, UML-es cuccok meg fejlesztési metodológiák
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tervezéshez nézz bele az SSADM-be. Igaz régi cucc, de vannak benne olyan technikák (követelmény katalógus, folyamat diagram...), amik segítenek a tervezésben. 
  UML diagram is hasznos lehet. 
  Ha rákeresel, hogy software system design, akkor találhatsz még témába vágó segítséget.

  Habár még csak egy-két design patternnel (tervezési minta) találkoztam, ezekkel is érdemes megismerkedni. A gyakran feljövő feladatokra adnak egy sablont, hogy hogyan lehet hatékonyan megoldani. Céges környezetben komolyan elvárják, hogy ismerd őket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kerülj el mindenféle frameworkot és libet.

  Kezdjed csak el megírni valahogy, a beépített Java osztályokkal. És az egész egy massza lesz. Szívsz mindennel.. aztán ha megvan, akkor bökj rá valami lib-re frameworkre, hogy azzalhogy lehetne és írd újra.

  Na most egy egyszerű programnál is itt úgy ~1 évről beszéltünk... sok sikert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Maga a fejlesztés pl a fallabda, amit felhoztál ott kezdődik, hogy technológiai felmérés. Mire akarod realizálni, java grafikus felület, OpenGL stb. Ha ez megvan, akkor elkezded a játékot leírni tömören megfogalmazva, aztán szétbontod a részeit (labda, tégla, pálya szegély, maga a game stb.) és ezeknek írsz 1-1 osztályt, amik tartalmazzák a saját adataikat és műveleteiket. Közben egyszerűsíthetsz is, illetve, ha előre látsz dolgokat, akkor tudod, hogy pozíciója van majdnem mindennek, ezért egy alaposztály, amiben van pos az lehet az ősük, meg ilyenek. Így kialakul egy hirerachia és összerakod őket, majd elkezded írni az elejétől, hogy elindul a játék betölti a pályát, letszi a téglákat, kattintásra elindul a labda, ha nekimegy a téglának eltűnik a tégla, ha nincs több tégla betölti megint a pályát és így tovább.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Próbáld meg felismerni, hogy mi a különbség a Tudástár (konkrét kérdések, megoldandó problémák színtere – ahol tévesen nyitottad ezt a témát) és a Társalgó (kötetlen beszélgetések, ötletelések, eszmecserék, viták, vélemény-, javaslat- és ajánlat-kérések helyszíne – ahol nyitnod kellett volna ezt a témát és ahova most áthelyeztem) között, és a jövőben új téma nyitásánál alkalmazd is ezt az ismeretet.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Keress egy framework-öt (java keretrendszerek pl, amik azt hiszem stabilak 2019-ben: JavaServer Faces, Struts, Hibernate, de van egy csomó) az alapján, ami a leginkább megfelel a készülő projektnek, és kövesd a dokumentációt és a best practice-t. Ha kiismersz egy-két profi keretrendszert, látni fogod egy időután az egészet magad előtt.
  Egyébként (webes appok terén biztosan) az MVC model elterjedt... Best practice vele kapcsolatban, hogy a helper metódusokat szervezd ki Service-ekbe, szóval a Controllerek legyenek minnél "vékonyabbak" (egy Controller, ha lehet ne legyen több 150-200 levegős sornál use statementekkel együtt (ha még kevesebb, még jobb)). A Controller tartalmazza azokat a metódusokat, amik kezelik a request-eket, response-okat, formokat és session objektumokat, meg intézik az átirányításokat, de tehát az ezeken belüli kisebb részfeladatok menjenek Service-ekbe.
  A Service-ek pedig legyenek szintén úgy tervezve, hogy 1 Service 1 feladat (/feladatkör), de kerüld az ismétlődő logikát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló mindenkinek!

  Egészségúgyi problémák miatt önszorgalomból elkezdtem tanulni a Java nyelvet, és tetszik is, elolvastam két könyvet, 
  Tanuljuk Meg a Java Programozási Nyelvet 24 Óra Alatt, 
  Java - Tantusz Könyvek, 
  megnéztem sok oktató videót a youtube-on, és úgy érzem az alapokkal tisztában vagyok, kezdem érteni a nyelvet, és mikor egyszerűbb de azért mégis öszetettebb program oktatót nézek értem hogy működik, de az a gondom hogy egy öszetettebb dolgot megértek hogy müködik mikor magyarázzák, de magamtól nem tudom hogy kezdjek hozzá.
   A legtöbb irás, vagy oktató videó amiket találtam csak kódolni tanit, elmagyarázza ezt így kell azt úgy kell, meg hogy kell lekódolni, esetleg kódoláskor az újdonságokat. De nekem pont az eleje az amit nem tudok megoldani hogy hogy kell megtervezni egy programot még kódolás előtt. Sok helyen olvastam hogy a jó programozónak kódolás előtt már kész terve van, de erről nem nagyon találok oktató anyagot, hogy kell tervezni.

  Például egy Tetris egy Amőba, vagy mint a Windows Notepad, Total Commander vagy valami hasonló, viszonylag egyszerűbb, de azért mégis komplexebb programot hogy terveznek meg? Mivel kezdik, milyen lépésekben bontják le a feladatot? Grafikai rész, logikai rész, ezeken belül hogy? Hogy jutnak el az ötlettől a kész tervig amit csak kódolni kell? Gondolom erre is vannak módszerek, de nem tudom hogy mik.

  Ilyen oktató videókat, vagy könyveket, amiben nem csak mondják mit hogy kódoljunk, hanem hogy tervezzük meg, az ötlettől hogy jutunk el a kész programig, ha tudnátok ajánlani, mert én nem találtam, főleg Java nyelvhez érdekelne, de ha más objektum orientált nyelvhez van az is jó lenne ha látnám hogy kell tervezni, az ötletből hogy kell kiindulni és milyen lépéseken keresztül lessz kész terv amit már lehet kódolni.

  Köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd