Devskiller tesztek az álláskeresők szemszögéből

Címkék
atti
Devskiller tesztek az álláskeresők szemszögéből
2019-05-29T22:44:06+02:00
2019-05-31T10:39:42+02:00
2022-07-20T21:13:57+02:00
 • Én sem állítottam, hogy biztosan esélytelen, de a gyakorlat tud éppen húzós problémákat felvetni.

  Példa. A "magas intelligencia" a precíz szakember számára magas matematikai intelligenciát jelent. A köztudat aligha van arról képben, hogy azok az emberek nem éppen bajnokok kreativitásban is - finoman fogalmaztam. Szóval oda kerül az ember a céghez, és várhatóan képtelenségnek fog bizonyulni a csapatmunkába beilleszkedésre, ahol mindazt elvárják majd tőle, amit Hollywood tanított a köztudatnak a zsenikről. Valójában nem a zsenik buktak meg a teszten, hanem azok, akik őket keresték.

  Az üzleti kihívás azt mondja, építsd meg úgy azt a platformot, hogy a gyakorlati problémák összességével együtt felhasználható legyen, és akik pénzt fizettek érte, utólag is elégedettek legyenek azzal, amit kaptak. (Az egyetlen, amit várhatóan kapni fognak, kíméletlen kritika a saját beképzeltségükről.)

  Szóval vannak éppen problémák.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem a hülyekérdés/perc rekorder tesztekre gondolt a kérdező, hanem a Devskiller: Developer screening & technical interviews platform platformra. Nekem speciel ezzel semmi tapasztalatom nincs, de lehet értelme is, meg lehet hülyeség is. Attól függ mennyire sikerült jól megvalósítani. Érdekesnek tűnik.

  Nálunk előszűrésre használtak online teszt toolt, aminek vegyes volt a fogadtatása a recruiterek és a jelöltek részéről is. Egyszerűbb és picit bonyolultabb algoritmusokat kellett benne összerakosgatni  meglévő építőelemekből, nem pedig a "mi a helyes szignatúrája az XZ függvénynek" jellegű kérdéseket kellett megválaszolni. Komoly következtetéseket ilyen automata tesztekből nem lehet levonni, mert az interakció és a benyomás, szociális készségek stb nem mérhetők ilyesmivel. Arra viszont jó volt, hogy a jelölteket automatikusan előszűrte. Aki a direkt elég alacsonyra hagyott léc alatt nem fért át, azt nem hívták be interjúra. Ez főleg az olyan lokációk esetében hasznos, mint India, ahol totál 0 programozói tudással is gond nélkül jelentkeznek állásra, és elég komoly méretű időrablás van. Magyarországon is sikerült olyan jelöltbe belefutni, aki pl egy sima láncolt listából törlést sem tudott összerakni, de ez azért ritkább volt. 

  Szóval röviden előszűrésre lehet értelme ilyet használni, ha nem rangsorolni akarunk jelölteket vele, hanem kiszórni a jelölteket egy szint alatt. A devskillers is erre van felhúzva, úgy írják. Az automata előszűrés után online interjút is le lehet bonyolítani benne, és még van pár érdekes feature. 

  Úgyhogy tapasztalat pont ezzel nincs, de szerintem érdekes. Nekem nem tűnik hülyeségnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyi az egyszerű logika, hogy ha látsz halom sok hü**e kérdést, akkor tudhatod, hogy akik feltették, az egy halom sok hü**e, és ha bármi felelősséget érzel a lelki egészséged védelméért, jobb nem közéjük keveredned 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aze' mondom. :P  been there, done that
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha egyszer valaha visszamegyek egy céghez dolgozni (amire remélem soha nem lesz kényszerem) akkor számomra igenis fontos :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, motivacios levelet is kerjen toluk, hogy miert szeretnek, hogy naluk dolgozzon, valamint az is lenyeges kerdes, hogy hol kepzeli el magat a ceg 5 ev mulva. ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Állíts össze Te is egy kis kérdés csomagot (mindazokkal amibe belefutottál valaha, vagy csak olyat, amit  jó tudni)
  Miután végigmentél az övéken jelezd, hogy Te is szeretnéd látni, hogy mennyire képzettek azok az emberek, akikhez jönnél dolgozni. Tudsz-e tőlük majd tanulni, stb.. (ide találj ki valami diplomatikus bullshitet)

  Mindenkit be lehet vinni az erdőbe. Bármikor elő tudok rántani olyan c# kérdést (kb 20 sor) amire a fejlesztők rettentően nagy része nem tudna válaszolni.
  Nem azért mert hüjék, hanem mert ilyen-olyan okokból még sose futottak bele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Juniorok felvételénél még lehet értelme. Egy senior vagy egy team leader viszont nem attól lesz jobb, hogy 15 vagy 25 perc alatt old meg egy feladatot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eddig két ilyen teszthez volt szerencsém, de azok meglehetősen erősnek tűntek. De lehet csak bennem van a hiba. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az általános gyakorlat őszintén röhejes 

  Láttam én már olyan teszteket, hogy megkérdeztem a munkavezetőt, ezt most kicsit átírom, és úgy az orra elé tolom, _ő_ meg tudja-e oldani előírt szint idő alatt? Vagy bárki a cégnél meg tudja-e oldani? Pislogott, hogy én azt mégis hogy gondolom.. ?  (Eszetlen mennyiségű paraméteres logikai függvény volt kb 6-os betűmérettel a papírra zsúfolva, majdhogynem nagyító kellett az olvasásához, soktonnányi precedencia rémálom, "egyszerűsítse le a paraméterek mentén".)

  Meg olyan kód mintákat is láttam már, hogy szerintem soha az életében egyetlen napot sem dolgozott, aki azt kitalálta (halom sok szintbeli alárendelés, kb direkt ollózhatatlan kódolási stílus, keressek benne vélhetően logikai ellentmondást, és javítsam ki - de sok idejük van egyeseknek..  ).

  És még lehetne sorolni fényév hosszan, de mire jó az neked? 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A devskiller teszteléssel kapcsolatos tapasztalatok, vélemények érdekelnének.
  Köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd