Már a böngészőkben is futhatnak a Swift kódok a SwiftWasm-mal

Már a böngészőkben is futhatnak a Swift kódok a SwiftWasm-mal
2019-05-22T10:11:28+02:00
2019-07-02T00:53:15+02:00
2022-10-18T07:35:57+02:00
 • Nincs vele semmi gondom, majd ránézek megint ha olyanom lesz (igazából se Rust-ra, se C-re, se wasm-ra nincs szükségem, csak megtetszett anno a kérdés, How do I use a C library in a Rust library compiled to WebAssembly? ). De ha tudsz rá jó megoldást, nyugodtan linkelheted, vagy csak írd meg az SO-n.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugy latom ez nagyon fajo pont. Jolvan, neked van igazad, ez nagyon nehez dolog!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dehogynem ertettem. Nem ment, nembaj. Majd legkozelebb jobban fog menni.

  Látom, a kétség szikrája se merül fel benned, ez a szintű pökhendi fogalmatlanság azért már tényleg vicces.
  Szóval a téma a wasm. Ekkor a neten található, különféle oprendszereken vidáman futó Rust-C/C-Rust egymásthívjuk példák hirtelen elkezdtek nem működni, konkrétan az LLVM linkere nem tudott mit kezdeni a Rust-os toolchain könyvtáraival (mert azok spéci "rlib"-ek), a Rust-os linker meg csak internal errorral elszállt külső wasm-os tárgykóddal szembesülve.
  Lehet, hogy már változott a helyzet tavaly augusztus óta, de idén is kaptam pár kósza upvote-ot a kalandjaimat összefoglaló SO-s megoldásra (mert azért részben megoldottam a problémát), pl. ebben a hónapban is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dehogynem ertettem. Nem ment, nembaj. Majd legkozelebb jobban fog menni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Konkrétan két google termékkel van dolgom.

  Az egyik a docs.
  közel 20 évnyi dtp után ezt bottal se piszkálnám meg, ha nem lenne muszáj.
  Azt, hogy nagy tömegeknek tetszik, inkább nem kommentálom.

  A másik a TF/Keras
  Lelkes amatőrök összeraktak valamit érzése van az embernek.

  Az általad felsorolt cuccokat nem ismerem, így azokról nem tudok mit mondani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem a google az igazi fekete bárány

  Konkrétabban milyen káoszt látsz a Google háza táján? A Golang ökoszisztéma fejlesztése következetesnek tűnik, és a használói lelkendezve dicsérik; a Dart ökoszisztémát is sikerült úgy tűnik feltámasztani, és a Flutter / AngularDart / Hummingbird keretrendszerek összeszedettnek tűnnek. 

  Mivel jelenleg a Google a legnagyobb kódbázissal rendelkező vállalat a világon, és a Google mindkét nyelv fejlesztésébe sokat invesztált, ezért mindkettőnek a jövője stabilan biztosított.

  Mi az, amit ezekben bizonytalannak látsz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne aggódj, egy pillanatig sem hittem, hogy felfogtad a kérdést.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom mit csinaltal, de peldanak ott van regeteg rust wrapper c librarykhez, vagy arra is eleg egyszeru infot talalni, hogy kell egybeforditani c es rust objecteket. Szoval ez pebkac.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rustból C-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rustból C kódot, vagy C-ből Rust kódot hívni? Mindkettő elég egyszerű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A web - amúgy hasonlóan a javához, .net-hez, de Pl. C++-hoz is, mára már gigantikus resource hog lett, és ezen az, hogy pár száz megával többet kell lecachelni már mit sem változtat. Emlékszem az első gépre amin tanultam programozni, egy 1 kilobyte-os ZX-81 volt. És vot, aki erre sakkprogramot írt! És emlékszem az első XT-re amin dolgoztam, 640 kilobyte-tal. És ezt egy gépen, anélkül hogy osztozni kellene rajta még tíz userrel mint a TPA-1140-en!

  Most egy üres Chrome is úgy 300 mega körül eszik windowson... És ez csak böngésző, kell alá egy oprendszer ami magában megeszik úgy 512 megát mostanság még linux esetén is, meg 2D/3D gyorsított grafikus kártya, több magos több Ghz-es processzor...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Ez egyelőre csak a Swift stdlib rutinjait tartalmazza, más könyvtárak, mint a Foundation vagy a SwiftPM elemei azonban nem találhatók meg benne. "
  Ez a sokadik termék amivel mostanában találkozok, ami félig-meddig valamennyire kész van, egy "hello word"-ot már meg tudsz csinálni, minden egyébre meg várnod kell. Meg reménykedhetsz.
  Vagy majd Issue hegyek lesznek, amik talán sose lesznek megoldva.

  Tényleg úgy tűnik, hogy a "nagyok" kapkodnak jobbra-balra, hogy a most divatos buzz-okat kiszolgálják, de valahogy csak az entrópia növekszik.
  Nekem a google az igazi fekete bárány - szerintem a legnagyobb káosz ott van, nem csoda, hogy már muszáj zseniket keresni oda, akik átlátják :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyszerű a JS bocskor, de valahogy aki már használt "igazi" programnyelvet viselt cipőt, inkább azt szeretne.
  És mindenki más szabású cipőre esküszik :)


  Ha belegondolunk a JS fejlesztői a hibásak, ha nem eleve valami beteg izét alkotnak, hanem versenyképes programnyelvet... de meg kell védenem őket, az "oda jó lesz" effektnek volt létjogosultsága, hiszen sokáig hitte mindenki, hogy csak lesz egy-egy weblapon 20-30-40 sor JS eseménykezelés, valami kis scriptelés, hogy kicsit intelligensebb legyen, legyen valamennyi interektivitás (pl. egy chekbox alapján bezáródjon/kinyiljon egy panel vagy ellenőrizze hogy valóban számot írt-e be abba a text mezőbe a user).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valami hasonló lesz a "káosz", mint a százezer JS "keretrendszer" letöltése és cachelése.
  Pár megerősödik, nagy piaci részarányt szerez és akkor remélhetőleg a cacheból kiszolgálható (talán a böngésző gyártók külön cachelik is majd ezeket, mondjuk a háttérben hulladék időben frissítve és előtöltve a wasm lib cache-t) és akkor ezek használata csak annyira okoz gondot, mint asztali gépen a java/dotnet/X.runtime... ami csak a program első használatakor problémás (akkor okos program automatikusan telepíti, ha nem talál), onnan észrevétlen.

  És tény, minden afelé megy hogy sok-sok-sőt nagyon sok dolgot kell a böngészőnek cachelni, egyre többet.... erre meg a gyártók készülhetnek fel ha valami extra versenypályán akarnak előnyhöz jutni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég telhetetlenek vagyunk, nyáron hideg legyen, télen meleg...
  JS natívra, C++ webre... Ez így elég szerencsétlen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kitartó vagy Sok sikert (tényleg)!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kíváncsi leszek, mennyire lehet majd egy "külső" WASM kódot hívni X technológiai stacken.

  Tavaly nyáron kikapcsolódásként elképesztő nagyot szívtam Rust és C házasításával, pedig mindkettő LLVM-es volt. Épp csak a Clang belső hibával elszállt, amikor olyan object targetet kértem tőle, amit a Rust esetleg megevett volna, a Rust saját felextrázott .rlib fájljaival meg a sima linker nem tud mit kezdeni. Persze most már idén van, majdnem ismét nyár, meg Swift az apropó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vajon ez a fordîtó elindul winen és linuxon is?
  Mert ha igen akkor jöhet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy olyan gyanúm, hogy minél több a versenyző, annál valószínűtlenebb ezekben a fejlesztés.

  Már így is egyre valószínűtlenebb a fejlesztés ezekben (a nyelvekben) a hagyományos környezeteikben. Éppen ezért nyitnak a böngésző, illetve azon keresztül más környezetek felé is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szó szerint pont ezt akartam írni.
  Kíváncsi leszek, mennyire lehet majd egy "külső" WASM kódot hívni X technológiai stacken.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akár csak a Blazor. Úgy látszik most ez a divat. Van egy olyan gyanúm, hogy minél több a versenyző, annál valószínűtlenebb ezekben a fejlesztés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd