Hivatalos: A szoftverfejlesztés a világ legjobb munkája

Hivatalos: A szoftverfejlesztés a világ legjobb munkája
2019-01-09T10:39:42+01:00
2019-01-15T21:14:01+01:00
2022-10-18T11:45:33+02:00
 • Ez ugyanaz, mint amikor bejött a dreamweaver... akkor ment a para, hogy majd mindenki magának csinál honlapot. Itt is az lesz, hogy "csak" az ügyfél ideje és figyelme kell majd hozzá... és itt bukott a mutatvány, mert az nincs neki, azért vesz fel minket.

  De megfoghatjuk onnan is, hogy a 60 as 70 es évek sci-fi filmjei 2000 ben már több bolygós civilizációnak képzelték az emberiséget. Ehhez képest lassan ott tartunk, hogy egy bolygónk sincs. Sosem mennek olyan jól a dolgok, mint ezek a jósok hiszik.

  Vagy akár onnan is, hogy a lópatkoló kovácsokból szépen lassan autóalkatrész gyártó "modern kovács" lett. Aztán meg a modern kovácsból cnc technikus.

  Nem kell felülni ezeknek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, egyszerűen csak kifogtál valami cikkbait fasságot, vagy valami hypolt kiddo álmodozását.

  Amúgy meg még ha most ma ebben a pillanatban létrejönne egy olyan űberkirály AI, ami mindent leautomatizálna, onnan még akkor is évtizedekre lenne szükség ahhoz, hogy teljesen átálljon a rendszer AI alapokra.
  Egyszerűen azért, mert ami most is működik, azt nem fogják lecserélni, csak azért, mert van egy jobb. Lásd azt, hogy még mind a mai napig tákolnak őskövület rendszereket is, hiába van jobb/szebb/olcsóbb alternatíva...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Quorán volt egy ilyen kérdés tavaly
  What is the future of web development for the next 5 years?

  két válaszból idézek

  "My personal view is after 5 year[2023], AI systems will automate front-end page looks based on customer’s experience and auto generate needed codes with help of Machine Learning - deep learning , neural networks , also back-end will be AI which will automate API’s."

  "If it lasts five years [2023] I will be amazed. Web development will be automated out of existence because it can be. The jobs that will be left will be flooded with applicants fighting for lower and lower pay.
  Lets face it, programming as a profession is going to be limited to developing programs that create other programs. AI, machine learning and languages like C and Java will dominate."

  tényleg ennyire kétes a webfejlesztés közeljövője?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre lett kitalálva az agilis programozás, amely elvetette a vízesés modellt.

  Teljes projektre határidőt mondani hatalmas felelőtlenség. Mindig jöhet valami sz*pás.

  Saccolni lehet, meg ráhagyni, meg álmatlan éjszakákat a gép előtt tölteni és kiégni, csak felesleges.

  Ok, nyilván egy regisztráció form nem lehet több mint egy két nap pár field-del, de amikor vagy 40 fieldet kér a megrendelő, mindegyik mindegyiktől függ, ilyen b@romságokat kér, hogy +36 legyen a telefonszám prefix és fullra validálja a telefonszámot, de ha meg már nem +36 mert változtatható akkor mi legyen? ezt leegyeztetni, kitalálni, implementálni, csók az egy-két napnak és így lesz belőle egy hét, mert ugye hiába volt lespecifikálva, a megrendelő a szent.

  Egy jó PM persze ezt tudja kezelni, jó esetbe ez a fejlesztőig nem jut el, de hányszor voltam én ilyenben...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te már csak tudod :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szomszéd nője mindig zöldebb
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A magyarazkodasoddal nem csak azt erositetted meg, hogy a feleseged hordja otthon a nadragot, hanem  azt is, hogy bizony jo szorosra huzza a nadragszijat. :P :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a cikk es amelyikre reagal is leirja azert, hogy mennyire nem fenekig tejfel  sem a szekberles sem az uzletnyitas.
  Nem neked linkeltem elsosorban, mert latom, hogy te kepben vagy, hanem inkabb azoknak arnyalhatja a kepet, akik messzemeno kovetkezteteseket vontak le az "oradijak" alapjan a valos bevetelekrol, meg olyasmiket irtak, hogy eleve mennyivel egyszerubb beinditani a fodrasz vallalkozast, mint egy informatikait, es hogy a programozas mekkora troger melo kulonben is.
  Hat ne vicceljunk mar. :)

  Olyan ez mintha a fodraszok meg ugy berzenkednenek, hogy:
  "A programozo ismerosom 3-at kattint es kesz is a weboldal, aztan elker 300 ezret.
  100 ropi/kattintas, erted, en meg itt allhatok a szek mellett a visszeres labaimmal, es loncsos-zsiros hajakban turkalok naphosszat ehberert".  :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó ötlet, valahol mélyen bennem is megvolt. 
  Fejem a gazdag szülőket, legfeljebb nem adnak pénzt, akkor megfejem a tinilányokat, legfeljebb nem adnak tejet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én világéletemben szoftverfejlesztőként akartam dolgozni, csak aztán egy Directshow alapú videókeverő program megírása után megmaradtam inkább hobbi programozónak.

  Hogy miért? Pont billy mamája az oka akit még a hobbi programozási munkáim alatt is gyakran emlegetek.
  Az már nagyon régen volt, hogy ha a fejlesztés alatt a program nem működött annak kizárólag én voltam az oka...

  Egy eleve megbízhatatlan óperenciás rendszeren szintén megbizhatatlanra megirt fejlesztői környezetben amit állandóan patch-elnek jól működő/megbízható szoftvert megirni...

  Az egy dolog, hogy a hobbimunkáimban néha órákra vagy napokra elakadok mert valami egyszerűen nem működik, vagy nem úgy működik ahogy pl. az SDK/API-ban leirva működnie kellene. Ilyenkor otthon nyilván csak billy mamájázok egyet aztán visszatérek rá később amikor akarok.

  De ezt egy fejlesztőcégnél, ahol állandóan határidők vannak...

  Nem bírnám idegekkel ha nem az én hibám miatt nem tudnék haladni a kapott munkával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyebkent ha fejheto allatban gondolkodsz, erdemesebb inkabb lovakat venni es a gazdag tinilanyok szuleit fejni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is szeretem a saját kódbázist, mert minél kevesebb a réteg, annál kevesebb szereplő köphet bele a levesembe.
  És bár néha a saját logikám sem értem (különösen ha évtizedes a kód), de azért csak hamarabb áll rá az agyam, mint az idegenekére :)
  De ez azért nem akadályoz abban, hogy szidjam billy mamáját amíg rá nem jövök, hogy én toltam el valamit :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval több, mint havi bruttó 6000 EUR-t megadnak?

  Az valóban nem rossz: Stackoverflow 2018 salary felmérését elnézve átlag felettinek tűnik.

  Átszámolni viszont továbbra sem célszerű, hacsak nem itthon költöd el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamit benéztél.

  Mondjuk én is pontatlan voltam, mert nem München, az tényleg drága ennyiért, de ahhoz közel.

  És 3500 euro, akárhogyan is számolom, mai középárfolyamon 1 120 000 Ft.

  PHP backendesként, nem Java, vagy C++. Naugye, hogy nem is olyan rossz.

  A 700e netto, az budapest, távmunka, de az csak a B terv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Senior szinten vagy de 700 000 forintnak megfelelo osszegert tudsz kimenni Munchenbe? Valamelyik reszrol valami nagyon nem stimmel :) Tudom, hogy nagy altalanossagban a senior-t mar kb a juniorokra is ramondjak, de a tenyleges senior gond nelkul el tudja kerni a duplajat is ennek. Ez Magyarorszagi fizetesnek jo csak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, csak amikor november 2-án még nem, hogy a beígért speckó nem volt, csak egy analízisnek sem mondható teljesen kibontatlan pár pont, akkor sehogyan nem láttam, mi is lesz ebből. 

  Viszont mivel találkoztam már ilyen ügyféllel és csináltam már hasonlókat, plusz senior vagyok, gondoltam, symfonyval és bootstrappel azért ez megoldható a semmiből, jelenleg még grafika nélkül kb. 1.2 milkából (backend, frontend) és akkor még olcsó is voltam.

  Na erre mondtak nekem valami 3 hetet, én meg azt nekik, hogy sok sikert a projekthez!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az itteni vita hasznos volt számomra, hogy pontosabb képet kapjak a szakmunkáshelyzetről, de szerintem a te képed is árnyalódott, mert azért az eredeti állításod, hogy a szakmunkások nagy része 2 jó fejlesztő pénzénél többet visz haza az nem reális. Releváns cikk:

  Ezért nem talál hónapok óta szakit

  Kb. jól le lehet venni a helyzetet ezekből a mondatokból:

  "
  A szakmunkáshiány másik oka, hogy az ügyes és talpraesett szakmunkások maguk is önálló vállalkozásba fognak, és erre minden okuk megvan. A szakmunkások és a magukat frissen önállósító szakik várható nettó jövedelme között ugyanis meglehetősen mély szakadék tátong. A JóSzaki interaktív alkalmazása néhány fontosabb szakmára vetítve megmutatja, hogy az egyes tevékenységi körökben milyen nettó jövedelmet érhetnek el a segédmunkások, a szakmunkások és a magukat most önállósító mesterek.

  A különböző szakmák közül a legjobban kereső parkettásoknál például a mesterek várható havi nettó jövedelme meghaladja a 600 ezer forintot, ami igencsak csábító lehet egy agilis szakmunkásnak, aki ugyanebben a szakmában alkalmazottként 210 ezer forintot kereshet.
  "

  Nettó 600 ezer forint nagy pénz, ha egy nem óriási képességet és képzettséget igénylő területen jelentkezik, ahol valószínűleg valóban nem túl nehéz most az önállósodás és az ügyfelek megtalálása. (Gondolom regisztrálsz a joszaki.hu-ra, meg jól végzed a munkád, akkor már van esélyed.) De azért nem magasabb 2 szenjor fejlesztő pénzénél.

  Más téma:
  Engem ez a dolog a gyereknevelés irányából érdekel a legjobban. Egy hét éves fiam és egy 10 éves lányom van. Persze nem erőltetek rájuk semmit, de mégis nagy hatása van, hogy hogy nevelem őket. Engem a szüleim úgy neveltek, hogy 'tanuljál kisfiam'. Ok, ebben szerepet játszott, hogy az elsős tanárom szerint olyan az alkatom, hogy vagy utcaseprő leszek vagy professzor, tehát nekem tanulnom kell :) De általánosságban most az van, hogy túl sok gyereknek mondták, hogy tanuljál kisfiam, és túl sok az olyan diplomás, akiknek a piac filléreket fizet. Nem a szoftverfejlesztés területén, inkább a más területeken, pl. idegenforgalom, bölcsész szakok stb... Valamilyen szinten egy oktatási, képzési válság van most az országban, amit majd lassan kompenzálni fog a piac, csak nehogy aztán megint átlendüljön az inga a másik végletbe.
  Én legszívesebben értelmiségi irányba terelném a gyerekem, és furán érezném magam, ha nem végezne felsőoktatási intézményt, de látjuk, hogy egy okos szaki jelen pillanatban nagyon jó pénzeket csinálhat. Nehéz játékelméleti kérdés. :) Alapvetően persze én nem fogok semmit erőltetni a gyerekeimre és igyekszek minél több tudást,és tapasztalatot átadni abból, amit én szereztem az életem során. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát én tulnyomoreszt sajat fw-t hasznalok tehat innentol csak magamat, a fordítót, az rtl-t, vagy a hardvert szidhatom. De tulnyomo reszt csak magamat szoktam szidni, haha.

  Van kivetel is: a libvlc-rol csak jó szuperlatívuszokban tudok emlitest tenni.  A directshow utan az maga a felüdülés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az összecsapjuk, aztán meg utána egy hónapot ingyen dolgozom még, mert "addig nem fizetnek ki" projektekhez kicsit öreg vagyok már én.

  Igen, de erre kell egy megfelelo szerzodest irni, amely mind a ket fel fel erdekeit vedi, mindent lefektetve benne.

  Amúgy többek közt azért megyek....

  Persze, ha megeri menjel, de ezek a feltetelek jelenleg Magyarorszagon is elerhetok a senior szektorban, bar teny, hogy a home office egy kicsit elmaradott meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De itt is a nagyobb képet kell nézni.

  Kapásból venni hozzá egy kocsit, szerszámokat, eszközöket, induláskor reklámoznod is kell, fix időre kell odamenni, oda kell menni, stb, anyagot beszerezni, kocsit szervizelni stb.

  Szerintem amúgy egy jó szaki keressen is meg ennyit, mert a festő sem annyi, hogy veszünk egy kis diszperzitet oszt lekenjük a falat, ezek az "alkeszek" akikről te beszélsz és ezek fixen nem keresnek meg 300e többet.

  Egyszerűen a jó szakemberből minden területen kevés van, ez a programozókra is igaz, így a piac kikényszerítette a jobb fizetéseket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván nem, B terv itthonra van.

  De a múltkor pl. elfogadták a 900e nettót is, igaz, hogy azt contractorként, de amióta van KATA, azóta már ez sem gond. Az más kérdés, hogy egy szerintem minimum másfél hónapos, de inkább két hónapos projektre (napi 8 órával egy héten 5 nap) mondtak három hetet.

  Az összecsapjuk, aztán meg utána egy hónapot ingyen dolgozom még, mert "addig nem fizetnek ki" projektekhez kicsit öreg vagyok már én.

  Amúgy többek közt azért megyek, mert nem annyira rossz fizu, folyamatosan minden évben emelik, van home office lehetőség, akkor megyek be amikor akarok, továbbfejlődési lehetőség, szakmai tanfolyam és cert, ingyen kaja, meg egyéb juttatások, plusz se kutyám se macskám, megtanulok németül, plusz lehet bérsávot lépni fejlődéssel, szóval minden mellette szól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En nagyon is szeretem a MO munkahelyet, es az Angolt is. De attol meg, hogy valaki szereti amit csinal, nem jelenti azt, hogy az a legjobb. Viszont fizetes+munka aranyban az, de ha nem motivalna a penz, valoszinu mast csinalek (ami tobb mozgassal jar pl.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig (igaz ez közvetett kapcsolat emberekkel) de a gépekkel folytatott munka közben is hányszor szidtam az agyatlan amerikai érthetetlen gondolkodású slendrián és trehány programozókat (ja meg billy mamáját, mégha nem is a fia a felelős, mert 3rd party a dolog).
  De hát ez majdnem olyan, mintha virtuális térben levő virtuális embereket szidnák :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem egyedül csak azzal van bajom, hogy a menedzsereknek egész nap emberekkel kell foglalkozniuk, nem pedig gépekkel. Amugy ezt az apro hibányosságot leszámítva biztos faxa managger lennék 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nemsoká 50 leszek, és 18 éves korom óta ezt csinálom. És a szabadidőm nagy részében is ezt teszem. Elindulhattam volna többször is menedzser jellegű irányba, de az excel tologatása és a napi 8 óra meeting soha nem volt a műfajom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kismillió szakma van amivel többet tudsz keresni. A maszek vízvezetékszerelő azt mondta, hogy ő simán összehoz havi egymilliót. Mellette 50-ezret KATA-zik... És az alapján amit elkért és amit itt töltött,  simán elhittem neki. De hasonló a szobafestő is. Ok, a vályogházat kifested otthon magad is, de ha normális minőségű tapétázást akarsz, esetleg emeletes házat akarsz kifesteni, akkor nem állsz neki magad. Hasonló a helyzet a burkolóval, a villanyszerelővel, stb. Egy konnektort kicserélek én is, de egy ház komplett bekötését már nem tudnám megcsinálni.

  Ma szakit találni pesten művészet, a jó szakikra fél éveket kell várni. Persze ebben az is benne van, hogy normális ember legyen akit beengedsz a házadba, nem egy szakadt félhülye alkoholista.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És megkeresni azt akinek eladod a tejet, megoldani a fejést, a szállítást. Ha kecskesajtot akarsz, akkor annak az előállítását, tárolását, eladását, szállítását. Télen a kecskének is kell fedél a feje fölé, de nyáron is lennie kell valahol, ergo szükséged lesz valami telephelyre is. A kecske élőlény, ergo meg is tud betegedni, állatorvosi költségei. Aztán az egészet adminisztrálni is kell, könyvelő, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remelem, nem bizod az otthoni penzugyeket is a felesegedre.  De :)

  Egész jól elvisz évtizedek óta egy 7 alkalmazottból álló céget.
  Mára már közel sem garantált, hogy én hozom haza a több pénzt :)

  Persze nőből van, és jó pár esetben segítek a dontéshozatalban vagy számolásban, másrészt a jó tulajdonságok (megbízhatóság, szorgalom, következetesség, precízség, határidők komolyan vétele stb.) kompenzálják ezt is.
  Azért elvinné maga is, de ha már a felépítésben az én tőkém (sok évi jövedelmem) is benne van, miért ne foglalkoznák vele :)


  ui: valójában együtt kezeljük a pénzügyeket, akinél lecsapódik az intézi, igaz a bankügyeket inkább rámbízza.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt akarod mondani, hogy a fodraszatok tobbsege egyszemelyes vallalkozas, alkalmazottak nelkul, es hogy varazsutesre a semmibol megnyitjak az uzletuket, amibe aztan csak ugy dol a le?

  Nem annyira valóságtól elrugaszkodott. A fodrászatban általában van több szék, de max 1 fodrász a tulajdonos, a többi a széket bérli a tulajdonostól/főbérlőtől, a saját anyagaival dolgozik, stb. és akár számlázhat is... persze az is lehet hogy alkalmazottnak megy inkább a fix haviért, de ez már egyénfüggő, nem kötelező.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja és az a sok kecske enni is kér, azt a kecskekaját meg kell venni, beszállítani, tárolni valahol, és egyáltalán odaszállítmányozni a kecskéknek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd