A Java és az Oak eredete, története

A Java és az Oak eredete, története
2018-11-09T11:50:09+01:00
2018-11-13T10:54:00+01:00
2022-07-21T01:38:39+02:00
 • Tehát nagy vonalakban az érvelésed:

  Java = Oak

  Ez nem az érvelésem, hanem ez a tény, amit alátámasztó bizonyítékokat hoztam, tucatjával.

  set-top-box = PDA, vagy más eszköz

  Nem.

  firmware = futtatókörnyezet, vagy más program

  Nem.

  Szerintem nem érdemes tovább vitatkoznom veled.

  Ilyen szövegértés mellett egyértelműen nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát nagy vonalakban az érvelésed:

  Java = Oak
  set-top-box = PDA, vagy más eszköz
  firmware = futtatókörnyezet, vagy más program

  Behelyettesítve:

  a Java set top boxok firmware-jének megírására lett kitalálva = az Oak-ot eszközök programozására szánták

  Szerintem nem érdemes tovább vitatkoznom veled. Gratulálok a fenti okfejtéshez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy így nyitottál egy társalgótémát a nevemben egy olyan kérdésről, amiről én egyáltalán nem akartam beszélni, muszáj reagálnom.

  Nem nyitottam én semmilyen témát. A témát te indítottad, a javascriptes topikban, ahol viszont teljesen offtopik volt. Ezért került kimozgatásra onnan, ahogy az hasonló esetekben történni szokott. Ez mellesleg le is van írva a legalsó hozzászólásban - csak el kellett volna olvasnod.

  Rögtön van két téves következtetésed. Nem csak hogy remekül használom a google-t,

  Remekül használod a Google-t, mégsem találtad meg a a "Java history" keresőkifejezésre az első oldalon adott találatok egyikét sem. Logikus.

  A java wiki oldalát néztem meg először hát sem a "set top", sem a "firm" szavakat nem találtam sem az angol, sem a magyar oldalon.

  Pedig ott van rajta a "set-top-box" (is), többször is: Java (software platform) - Wikipedia, the free encyclopedia . A Java nyelvről szóló címszó "History" szakaszában is már az első bekezdésben is ott van, hogy eredetileg Oak-nak hívták ("The language was initially called Oak"), az Oak címszó első mondata pedig az, hogy egy set-top-box projekthez hozták létre ("created by James Gosling in 1991, initially for Sun Microsystems' set-top box project, The language later evolved to become Java."). Csak el kellett volna olvasni.

  Hogy így linkeket küldtél, azokat is megnéztem, és egész más következtetésre jutottam, mint te.

  És most ez a Java történetéről vagy rólad mond el valamit?

  Firmware-ről egyikben sincs szó

  Dehogynincs. Csak te nyilvánvalóan nem érted ezt a fogalmat, ezért nem is tudod, ha és amikor szó van róla. A firmware ugyanis nem más, mint egy adott eszköz beépített/beégetett szoftvereinek összessége. Ami ugye a tervezett set-top-box, illetve az említett *7 PDA esetében nagy részt a Java volt.

  set top boxokről pedig elvétve egy-két mondat.

  Igen, egy-két mondat, ami szerint ahhoz tervezték eredetileg a Java-t. Miért, hány mondatnak kellene szólnia erről, hogy megértsd és elfogadd? Illetve, egy értelmes cikkben hányszor kellene leírni ugyanazt az információt szerinted?

  Hát én már sok set-top boxot láttam életemben, de ez nem az.

  Nem, mivel *7 az egy PDA volt.

  Van azért egy bolhaszusszanásnyi különbség az "általános futtatóplatform és egy programozási nyelv, nem célspecifikus alkalmazás" illetve a "set top boxok firmware-jének megírására lett kitalálva" között.

  Különbség aközött is van, hogy "nem tudod a Google-t használni" és hogy "nyilvánvalóan nem érted mit jelent a firmware szó". Mégis mindkettő megállapítás igaz. Na, pontosan ugyanígy van ez a fenti két megállapítással is. A Java egy általános futtatóplatform és egy programozási nyelv is, és eredetileg a set-top-box-ok firmware-jéhez lett kifejlesztve.

  A nyelv létrejöttének története, illetve a mögötte megbúvó valódi motivációk szintén a nyelv megalkotójának szájából, ha valakit a téma érdekel:
  Interjú

  Ami szintén azt mondja, hogy a Java eredetileg Oak néven, a Sun set-top-box projektjéhez lett kifejlesztve. Ennek ellenére mondjuk sem megbízhatóságban, sem részletességben nem hasonlítanám az általam korábban linkelt Wired cikkhez, hiszen utóbbi sokkal részletesebben tárgyalja ki a történetet, ráadásul alig egy-két évvel azok után íródott - szemben az általad most linkelt cikkel, ami 25 évvel később készült, és ami ennek megfelelően az emberi memória közismert korlátosságának és képlékenységének jegyeit is magán viselheti.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy így nyitottál egy társalgótémát a nevemben egy olyan kérdésről, amiről én egyáltalán nem akartam beszélni, muszáj reagálnom.

  Rögtön van két téves következtetésed. Nem csak hogy remekül használom a google-t, és egyéb keresőket, a konkrét kérdésben is már azelőtt tudakozódtam, hogy az egysorost beküldtem volna. 

  A java wiki oldalát néztem meg először, hát sem a "set top", sem a "firm" szavakat nem találtam sem az angol, sem a magyar oldalon. Ez rögtön gyanús volt.

  Hogy így linkeket küldtél, azokat is megnéztem, és egész más következtetésre jutottam, mint te.

  Firmware-ről egyikben sincs szó, set top boxokről pedig elvétve egy-két mondat.

  Még itt sem adtam fel, találtam például videót arról az eszközről, amin a nyelvet 1992-ben (tehát a tervezés és megvalósítás után, és azelőtt, hogy a Time Warner képbe került volna) bemutatták. Itt van:

  star7
   
  Hát én már sok set-top boxot láttam életemben, de ez nem az. (Érdemes a wikiben szereplő set top box definíciót elolvasni). Erre a Star7 gépre mondja (a youtubeos videó alatt) a szerző (bizonyos JamesAGosling), hogy  "It was the device that Java was invented for."

  Mi van még ... ja igen, a firmware az angol wiki szerint: "software that provides the low-level control for the device's specific hardware." Na hát ilyet platform-független (abban az időben) interpreteres bájtkódra forduló nyelvvel megvalósítani elég furcsa dolog volna.

  Végül az tartozik még ide, amit te írtál kicsivel később, és amivel egyet is lehet érteni:

  "a Java csak egy általános futtatóplatform és egy programozási nyelv volt, nem pedig egy cél-specifikus alkalmazás"

  Van azért egy bolhaszusszanásnyi különbség az "általános futtatóplatform és egy programozási nyelv, nem célspecifikus alkalmazás" illetve a "set top boxok firmware-jének megírására lett kitalálva" között.

  Ezt majd nyilván megmagyarázod, meg nyilván azt is újra láthatom majd, hogy milyen érvelési hibáim vannak. Ha összegyűlik egy tucat, majd kirakom őket a falra.

  A nyelv létrejöttének története, illetve a mögötte megbúvó valódi motivációk szintén a nyelv megalkotójának szájából, ha valakit a téma érdekel:

  Interjú
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, igy lett vege az Oak-nak, de nem igy kezdodot a Java.

  De. A linkelt Wired cikkben pontosan ez van leírva. Ti. az, hogy az Oak-ot nevezték át Java-nak. Az pedig, amit te fókuszváltásnak nevezel, és hogy dobták a set-top-box projektet, már előtte megtörtént. Mellesleg az is egy tisztán üzleti jellegű döntés volt (ahogy a névváltás is), ami a platform technológiai alapjait nem érintette.  Miért is érintette volna, amikor a Java csak egy általános futtatóplatform és egy programozási nyelv volt, nem pedig egy cél-specifikus alkalmazás?

  Nem is ertem hogyan lehet olyat allitani, hogy nem volt koncepcionalis valtas, amikor embedded rendszerekrol bongeszore valtottak.

  Egyrészt a set-top-box-ok lényege is az lett volna, hogy az internet elérésének képességét rakták volna az egyébként akkor még csak analóg TV-kbe. Ezt most mondom el másodszor, bár ezt mindenki tudja, aki egy kicsit is fogalkozott ezek történetével. Másrészt a beágyazott rendszer meg a böngésző nem is összevethető fogalmak - mert az előző egy eszközformátum, az utóbbi meg egy alkalmazás. Ezek nem valamiféle ellentettjei vagy alternatívái egymásnak, hanem teljesen más jellegű komponensei egy megoldásnak, rendszernek. Nem mellesleg ma is vannak beágyazott eszközeink amiken böngészők (is) futnak.

  Nem csak a nyelvrol beszelunk, hanem a teljes platformrol.

  Egyrészt, de, itt és most, és különösen a JavaScripttel és a C-vel párhuzamba állítás során a Java-ról, mint nyelvről volt szó. Másrészt meg utóbbitól függetlenül is minden ami le lett írva a nyelvre és platformra éppen úgy igaz.

  94-ben fektettek le az uj alapelveket

  Nem. Azokat már jóval régebben lefektették, és semmit sem változtattak rajtuk. Illetve nem többet és jobban, mint amennyi a nyelv és platform természetes evolúciójából adódott. És pláne nem az Oak->Java névváltás kapcsán.

  Hiába tagadod, a Wired cikk is pontoan megerősíti, hogy ugyanaz a kódbázis, ami egyik nap még Oak volt, a következő nap már Java lett - bármiféle alapvető koncepcionális váltás nélkül. Mert hogy a névcsere oka kizárólag márkajogi volt, nem technológiai. Pont.

  Még 25x leírhatod, hogy szerinted nem így volt, az semmit nem fog változtatni a tényen, hogy de, így volt. A Wired cikk, ami 1995-ben íródott, tehát frissen a történések után, és számos kulcsszemélyiséget megszólaltat, illetve szó szerint idéz tőlük - tehát kb. a leghitelesebb forrás a történet ügyében, ami csak elképzelhető -, egyértelműen és direktbe cáfolja a téves információidat ezzel kapcsolatban.

   es minden amit 95-ben release-eltek, az csak PC-n futott.

  Aminek egyrészt semmi köze az Oak->Java névváltáshoz. Másrészt ami nem is nagyon lehet igaz, hiszen az 1996 januárjában kiadott első hivatalos és stabil verzió, a Java 1-ként is emlegetett Java 1.0.2 -ből már minden akkor elterjedtnek tekinthető processzorra, köztük PowerPC-re, DEC Alpha-ra, MIPS-re és persze a Sun saját SPARC processzorára is volt JDK. Amik nyilván nem a semmiből jöttek elő, hetek alatt, hanem már 1995-ben is megvoltak. Nem meglepő módon, hiszen nagyjából kb. ez volt az Oak/Java platform lényege, a kezdetektől fogva, hogy ti. alapvetően különböző hardvereken tette lehetővé ugyanannak a kódnak a futtatását.

  Ha ma irok valamit ARM-re, attol, hogy atnevezem a projectet, nem fog holnaptol x86-on is futni, plane nem bongeszoben.

  Rajtad kívül senki fel sem vetette, hogy ez így lenne. Nem mintha ennek megint bármi köze lenne akár csak ahhoz is, hogy az Oak és a Java milyen relációban voltak egymással.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 •  Ami egyik nap még Oak volt, az a másik napra Java lett - anélkül, hogy egyetlen egy bit is változott volna lényegileg benne. Csak át lett nevezve.


  Igen, igy lett vege az Oak-nak, de nem igy kezdodot a Java.

  - 1990-ben kezdodott az Oak fejlesztese
  - 1993-ban kapta a FirstPerson a Request for proposal-t Time Warner-tol a set-top box-os projectre
  - 1994-ben a FirstPerson elbukta az uzletet a lent emlitett okok miatt, pont ugy, ahogy a 3DO-val
  - Szinten 1994-ben kiderult, hogy az Oak nev foglalt, uj nev kellett, atkereszteltek Java-ra
  - Szinten 1994-ben A FirstPerson megszunt, pontossabban visszaolvadt a SUN-ba. Nem csak uj nevre volt szukseguk, hanem egy uj projectre is, amihez fel tudjak hasznalni azt, amit addigra osszeraktak, kulonben megy a kukaba az egesz.
  - Szinten 1994-ben kitalaltak, hogy a bongeszoben futtathato appletek lesz az uj csapasirany.
  - Szinten 1994-ben (osszel) bemutattak a WebRunner java alapu bonngeszot (kesobb HotJava) es a Java platform-ot a SUN vezetosegnek, akiknek ez nagyon tetszett es a project folytatasa mellett dontottek

  - 1995-ben bejelentettek es elerhetove tettek a HotJava-t es magat a Java platformot.
  - Ezt kovetoen a Netscape bejelentette, hogy bevezetik a Java supportot a bongeszojukbe
  - Hamarosan a Microsoft is kovette oket.

  A TV-s set-top box-os terv 1994-ben veglegesen bedolt. 1995-ben, amikor a Java elso verzioja megjelent, amikor a Java-rol eloszor hallani lehetett, annak mar semmi koze nem volt a TV-s storyhoz.

  Igen, a Java az Oak-on alapul, bolondok lettek volna eldobni ha volt hasznalhato kodjuk. De 94-ben egy egeszen mas iranyt vett project. Nem is ertem hogyan lehet olyat allitani, hogy nem volt koncepcionalis valtas, amikor embedded rendszerekrol bongeszore valtottak. Nem csak a nyelvrol beszelunk, hanem a teljes platformrol. 94-ben fektettek le az uj alapelveket, amiknek mar a legelso kiadasnak meg kellett felelnie es minden amit 95-ben release-eltek, az csak PC-n futott. Ha ma irok valamit ARM-re, attol, hogy atnevezem a projectet, nem fog holnaptol x86-on is futni, plane nem bongeszoben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, az Oak nev foglalt volt, azert kellett megvaltoztatni. De ettol fuggetlenul tortent koncepcionalis valtas is.

  Így van, és örülük, hogy végre te is ezt mondod. Ti. hogy a koncepcióváltás teljesen független volt a névváltástól, és időben sem esett egybe vele. Az Oak és a Java ebben az értelemben egy és ugyanaz a technológia. Ami egyik nap még Oak volt, az a másik napra Java lett - anélkül, hogy egyetlen egy bit is változott volna lényegileg benne. Csak át lett nevezve.

  Persze nyilván a platform - ahogy a névváltás előtt, úgy a névváltás után is - az idő előrehaladtával fejlődött, sőt, meghatározó felhasználási módja is többször is átalakultak a történese során. De ettől még igaz marad, hogy az egész, ma Java néven ismert nyelvi és technológiai platformot igenis set-top-box-okra szánták eredetileg, illetve először.

  És ez volt az, amit mondtam, illetve ami alapján párhuzamba állítottam a JavaScripttel és a C-vel, amik felhasználási célterületei szintén ugyanígy átalakultak az idők folyamán.

  Lásd még: Wired: The Java Saga
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A DZone-on bármilyen hülyeség megjelenhet és meg is jelenik. Egyszer egy indiai félkegyelmű kódját ízekre szedtem, nem történt semmi, viszont valami fejes még like-olta is, valószínűleg pusztán a sok komment miatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem. A Java és az Oak ugyanaz. Az Oak egyszerűen át lett nevezve Java-ra. De, mint fent is írtam, nem azért, mert valamiféle koncepcionális vagy technológia váltás történt volna. Hanem csak azért, mert az Oak márkanévként már be volt jegyezve, így a Sun nem tudta volna piaci terméknévként, illetve márkanévként használni.

  Igen, az Oak nev foglalt volt, azert kellett megvaltoztatni. De ettol fuggetlenul tortent koncepcionalis valtas is. 1994 vizvalaszto volt az Oak vagy Java torteneteben es nem csak a nevvaltas miatt.
  Az oracle oldalan a cikk amit linkeltel csak egy elnagyolt vazlat, amibol semmi nem derul ki a nyelv elso 4 everol.

  A Short History of Java - DZone Java

  The Green Project became Firstperson, a subsidiary of Sun Microsystems, and started to look at building highly interactive devices. They were approached by Time Warner to create an interactive set-top box but responded with a proposal for an entire set-top box platform! The TV industry thought that this gave too much power to the user and Firstperson lost their bid before eventually being rolled back into Sun after they were unable to find further funding in the TV industry.

  In 1994, after several days of brainstorming, the team refocused the platform on the World Wide Web, which was gathering a lot of momentum at the time. With the dawn of graphical web browsers such as Mosaic, the team figured that the Internet could evolve into the same highly interactive medium that they had envisioned for cable TV. Naughton would write a small browser named WebRunner (an homage to the movie Blade Runner) which would later become HotJava.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Roviden: A Java-val soha nem celoztak a set-top box-okat. Pont.

  Röviden: nem igaz, a Java-t eredetileg erre fejlesztették ki. Pont. Még az Oracle oldala is ezt írja. Olvasd el, linkeltem!

  A Java project elsodlegesen az applet-eket celozta, amik bongeszoben futtathato programok.

  Az akkori set-top-box-ok koncepciója is pontosan ezen alapult: ti. hogy a webet akarták - nyilván egy böngésző révén - elérhetővé tenni a tévén. Ami mellesleg a már Java-nak hívott platform tervezett célja és felhasználási módja is volt még egy darabig: Feature: Java -- coming to a TV near you? - WebTV Networks and Acorn Computer Group rush to put Java in television

   Amikor a Java nev eloszor szoba elokerult, az eredeti set-top box-os cel mar reg a kutba esett.

  Amikor a Java név először szóba került, akkor nem csak hogy a később Java-ként ismertté vált nyelv és platform koncepciója rég ki volt dolgozva, de nagy része meg is volt írva. A Java azért lett Java, mert az eredeti neve (Oak) körül márkanév-védelmi vita alakult ki - nem pedig azért, mert technológiai szempontból következett volna be a koncepcióban valamilyen átalakulás.

  Hosszabban: Amire te gondolsz az az Oak.

  Nem. A Java és az Oak ugyanaz. Az Oak egyszerűen át lett nevezve Java-ra. De, mint fent is írtam, nem azért, mert valamiféle koncepcionális vagy technológia váltás történt volna. Hanem csak azért, mert az Oak márkanévként már be volt jegyezve, így a Sun nem tudta volna piaci terméknévként, illetve márkanévként használni.

  Ekkor (1993) uj celt kellett keresni a projectnek es uj nevet is.

  Nem, ennek a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. A nevet pont azért kellett megváltoztatni, mert be akarták vezetni a piacra a terméket, és mert az Oak-ot a fent említett okokból nem használhatták. De a névváltoztatásnak köze nem volt ahhoz, hogy változott volna a projekt célja.

  Ha így lett volna, akkor fel sem merült volna a névváltoztatás szükségessége ott és akkor, és hiszen ebben az esetben (ti. ha alapvetően változik a koncepció) még jó ideig fejlesztgetniük kellett volna, és így nem lett volna aktuális a névütközésből adódó probléma sem. Ez ugyanis belső kódnevek esetén nem számít (pláne nem egy olyan természetes szónál, mint az oak, ami magyarul tölgyfát jelent), hanem csakis a piacra lépéskor érdekes.

  Tehát nyilván pont azért merült fel a névváltoztatás szükségessége pontosan akkor amikor, mert a piaci bevezetés elérhető közelségbe került (ami viszont kizár egy éles fordulatot a termék céljában, működési módjában, stb. pont ugyanekkor), és az ennek során végzett ún. "due diligence" derítette fel, hogy az Oak nem lesz jó név. Ezért lett kitalálva egy másik név a nyelvnek és a platformnak, és ez lett a Java.

  Ha a nyelvet szimplan atneveztek volna Oak-rol Java-ra

  Pontosan ez történt.

   De nem igy torten, ugyanis uj jellemzoket fogalmaztak meg, amiknek a nyelvnek meg kellett felelni.

  Ja. Később. Meg azután is. Meg azután is. Ez így működik egy folyamatosan fejlődő nyelvnél, platformnál.

  Ezek az uj celok alapvetoen megkulonboztetik a Java-t az Oak-tol

  Nem. Ezek az X évvel későbbi Java-t különböztetik meg attól a Java-tól, ami valójában csak Oak-ból lett átnevezve. És semmiben sem cáfolja, sőt, megerősíti a kijelentést, hogy a az eredetileg Oak-nak hívott, de a világ által már Java néven megismert nyelvet és platformot eredetileg set-top-box-ok számára fejlesztették ki.


  Nem mintha ennek bármi köze lenne a topik valódi és fő témájához. Csak ha már szóba került.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a Java meg set top boxok firmware-jének megírására lett kitalálva." Ez nagyon vicces, ezt hol olvastad?Legalább a Google-t megtanulhatnád már lassan kezelni! Java - History A Short History of Java - DZone Java The history of the Java programming language

  Roviden: A Java-val soha nem celoztak a set-top box-okat. Pont. Amikor a Java nev eloszor szoba elokerult, az eredeti set-top box-os cel mar reg a kutba esett. A Java project elsodlegesen az applet-eket celozta, amik bongeszoben futtathato programok.

  Hosszabban: Amire te gondolsz az az Oak. Az Oak-ot direkt embedded rendszerekhez terveztek, 1991-ben indult, 93-ban meg ertelmet vesztette mivel az eredeti project cel (set-top box-on valo futtatas) semmisse valt, mert nem tetszett a tv tarsasagoknak hogy a rendszer nagy szabadsagot hagy a felhasznalokank.

  Ekkor (1993) uj celt kellett keresni a projectnek es uj nevet is. Az uj nev Java lett, az uj cel pedig a bongeszokben futo programok, a.k.a applet. Ha a nyelvet szimplan atneveztek volna Oak-rol Java-ra, akkor ki lehetne jelenteni, hogy a Java eredetileg set-top box-ok programozasara lett kitalalva. De nem igy torten, ugyanis uj jellemzoket fogalmaztak meg, amiknek a nyelvnek meg kellett felelni. Tobbek kozott:

   - get rid of concepts requiring direct manipulation of hardware
   - be able to manipulate network programming out-of-the-box
   - be embeddable in web browsers

  Ezek az uj celok alapvetoen megkulonboztetik a Java-t az Oak-tol, annak ellenere, hogy a Java elso kiadas az Oak-on alapul. Ezt egyik linkelt oldal sem irja le, nyilvan nem akartak reszletekbe menni. Igy viszont mar nem teljes a sztori ami olyan teves kovetkeztetesre juttat embereket, mint peldaul hogy:

  a Java meg set top boxok firmware-jének megírására lett kitalálva."

  Forrast mar csak azert sem linkelek. majd mindenki megtanul google-t hasznalni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "a Java meg set top boxok firmware-jének megírására lett kitalálva."
  Ez nagyon vicces, ezt hol olvastad?

  Vicces az, hogy úgy állsz le vitatkozni egy fejlesztői oldalon, hogy a jelek szerint még a Google-t sem tudod kezelni. Mert hogy ugye csak egy Google keresés kellett volna ahhoz, hogy rátalálhass pl. ezekre az anyagokra:
  The History of Java Technology
  Java - History
  A Short History of Java - DZone Java
  The history of the Java programming language
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a Java meg set top boxok firmware-jének megírására lett kitalálva.

   Ez nagyon vicces, ezt hol olvastad?

  Ez a hozzászólás és a rá adott válaszok a moderátor által lett átmozgatva a(z) "Kötelezővé tette a JavaScript használatát a Google" témából.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd