Brexit: Így változnak a munkavállalás és letelepedés szabályai az EU-s polgárok számára

Brexit: Így változnak a munkavállalás és letelepedés szabályai az EU-s polgárok számára
2018-11-02T08:08:44+01:00
2018-12-02T22:22:19+01:00
2022-10-18T12:45:36+02:00
 • De az pont életszerű, hogy nem contractor vagy (aki a munkaidejét adja el) hanem vállalkozó (aki megszervezi a munkát és mások munkáját adja el árréssel növelve).

  Aha... na ilyen jellemzően ma már nincs a londoni banking sectorban. Egy-két termék készítőjével kénytelenek kivételt tenni, és azok le tudnak dobni egy egész csapatot. Ha van sok embered, akkor hajlandóak megvenni őket kilóra tőled.

  De olyan, hogy kiadjanak neked valami melót, mikor nem ismernek, és nem tudják biztosra, hogy tudod-e teljesíteni azt... na azt lesheted. És ugye hogy is tudnád bizonyítani, ha nem csináltál NEKIK még ilyet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem voltam sosem contractor, de amiket olvastam, kedvezőbb még mindig, mintha itt Magyarországon lennél vállalkozó.

  Függ a skillsetedtől és a tapasztalatodtól.

  Amikor bezártam a céget, akkor már permie-ként egy bankban team leadként megkaphattam volna majdnem ugyanazt mint amit contractorként kaptam (folyamatosan csökkentették a contract rate-eket).

  Olvashatsz amit akarsz, én a saját példámról beszéltem.

  Másnál nyilván más számok is kijöhetnek. Meg attól is függ, hogy jössz ki, hogy egyedül vagy-e vagy sem, és ha nem akkor a párod mennyit keres.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elméletben Gyakorlatban másképpen működnek a dolgok. A legnehezebb mindenhol munkásokkal dolgozni, mint Főnök. Emlékszel, hogy mi is voltunk beosztottak. :) Szegény TI. Isten nyugosztalja, Ő értett hozzá. Jánkmajtisra kijártam, de még a benzinpénzt sem fedezte, akkor is mentem, mikor nem nekem kellett volna. Megnéztem Szabolcs-Bereg-Szatmár megyét, milyen szép is. Aki GB-ben dolgozik és sír, az csinálja ugyanazt Magyarországon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De az pont életszerű, hogy nem contractor vagy (aki a munkaidejét adja el) hanem vállalkozó (aki megszervezi a munkát és mások munkáját adja el árréssel növelve).

  Egy vállalkozó felvállalja a munkát, megszervezi, felméri a feladatot, kiosztja másoknak (pl. 10 magyar KATA-s alvállalkozónak), azok megcsinálják a modulokat, a vállalkozó összerakja és átadja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem voltam sosem contractor, de amiket olvastam, kedvezőbb még mindig, mintha itt Magyarországon lennél vállalkozó. Itt mindent megtalál, szerintem amire kíváncsi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. A láncon sorba egyre több költséged gyűlik fel, és valahol akkor is kell adót fizetni, különben gyanús lesz az egész lánc. A jól fizető ügyfelek nem szeretik a gyanús cégeket.

  2. Az angol adóhivatal se most jött a falvédőről.  Már mondtam, egyre kevesebb költséget lehet leírni. Értsd, csak könyvelőt, internet szolgáltatást, odavágó tárgyi eszközt és tanfolyamot (és ott is van olyan eset amikor juttatásnak minősítik és magánszemélyként adózhatsz utána) illetve minimális fenntartási átalányt, de nehezen mutatsz fel olyan egyéb költséget amit egy ügyfélnek tanácsadáshoz kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyan nem vagyok érintett, de logikailag az angol cég megszerezheti az árbevételt majd pl. magyar (de akár adóparadicsomi) cég beszámláz neki alvállalkozóként, így leköltségelhető a bevétel.
  Ez nem járható út? (Csak a multiknak??)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az umbrellákat elkerültem mindig, általában mind megpróbált valamit trükközni az HMRC felé, ahhoz meg nem volt gusztusom hogy még azt a rizikót is bevállaljam, hogy valamit felfelé elrontanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvileg van egy olyan amit MVL-nek hivnak, gyakorlatilag nem tudom, hogy ez a valosagban is mukodokepes-e. Arrol van szo, hogy ha bezarod a ceget 10%- os adobefizetessel kiveheted a penzt.

  Igen, működik. Konkrétan, ha egy bizonyos összeg felett (nem emlékszem pontosan mennyit mondott a könyvelőm, talán 25k-t 2 éve) csak így érdemes vagy lehetséges a ltd-t bezárni.

  Ekkor CGT-t fizetsz a kivett tőke után, ami alapból 20% (vagy 2 éve ennyi volt), de az Entrepreneur's relief csökkenti 10%-ra, ha ezt igénybe veszed, akkor számít csak hogy 2 évig nem kezdheted újra a businesst azonos területen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Voltam olyan helyzetben, hogy umbrellaztam, a fizetest meg atutaltak, de a koltsegeket mindig lefelejtettek valahogy :)
  Minden honapban irnom kellett emailt, hogy ez vol a fizetes es meg varom a koltsegeket is, johet az utalas. Akkor rogton utaltak, de azt szerettek lenyelni. El sem tudom kepzelni mennyi penzt megtarthattak igy, biztosan volt naluk jo par szaz akar par ezer contractor, gondolom nem mindenki vette eszre, hogy csalnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alkalmazottkent:
  ListenToTaxman - UK PAYE Salary Tax Calculator 2022 - 2023

  Contractorkent:
  Small Business Tax - Rates and Allowances for 2018/19 - Company Bug
  Income tax + dividend tax a lenyeg: evi £11850-ig adomentes a bevetel (vagyis minimalberezgetsz) + 7,5% ado van evi £34500-ig az osztalekon. Vagyis vagy bennhagyod a penzt egy reszet a cegben es ha talalsz valamit (ha tudsz...), akkor arra elkoltsegeled, vagy kiveszed es adozol nagyon sokat.
  Elvileg van egy olyan amit MVL-nek hivnak, gyakorlatilag nem tudom, hogy ez a valosagban is mukodokepes-e. Arrol van szo, hogy ha bezarod a ceget 10%- os adobefizetessel kiveheted a penzt. Bovebben itt lehet rola olvasni: How contractors can close down their limited companies
  Viszont 2 evig nem lehetsz ltd director. Akiket eddig kerdeztem, ugy tudjak ez mukodokepes dolog. Regen allitolag megtehetted, hogy becsuktad a ceget, kivetted a felhalmozott par szaz ezer vagy par millio fontot 10%-os adoval es masnap nyithattal egy uj ltd-t. Aztan megemeltek 6 honapara, ez most 2 evnel tart. Gondolhatod, hogy miert, mi folyhatott itt :)

  IR35, ahogy Finrod is emlitette:
  Gyakorlatilag szurik, hogy bujtatott alkalmazott vagy-e. Pl van egy ltd-d, ami IT-vel foglalkozik es van egy szerzodesed, a kliens azt akarja, hogy minden nap menj be, es a munkadhoz minden eszkozt szolgaltat, pc-tol elkezdve mindent. Akkor ezt maris nehez megvedeni, hisz kvazi ugy "viselkedsz"/dolgozol, mint egy alkalmazott vagy, ha ugy dolgozol, mint egy alkalmazott, akkor adozz rendesen.
  Vagy pl nincs ceges laptopod, de szoftverfejlesztessel foglalkozik a ceged papiron es van beveteled, szamlat adsz. Azonnal IR35, hisz akkor biztosan mindent a kliens biztosit, tehat bujtatott alkalmazott vagy, meg geped sincs amin dolgoznal.

  Egy bizonyos osszeg alatt szerintem nem eri meg ltd-t alapitani. Van aki azt mondja mindig megeri, en mar nem igy latom. Ha contractor melot szerzel, nyugodtan umbrellazhatsz is, az ir35-os szerzodesek umbrellan keresztul mennek, semmi fejfajasod nem lesz, annyit takar roviden, hogy rendesen adozol adozol. Sokan csinaljak amugy. Aztan raersz nyitni ltd-t ha ugy latod, hogy megeri.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En most jutottam el arra a szintre, hogy szivesen becsuknam a boltot. Es ha tovabbra is contractorkent dolgoznek, akkor umbrella, azt kesz, legyen leadozva, hisz vegeredmenyben meg fog tortenni ugy is. Ez penzhalmozas az uzleti bankszamlan nevetseges, az ezzel jaro adminisztracio pedig meg mindig kiborit. Eleve be kell fizetni a corporation tax-t, es meg az osztalekon is van ado. Az egesz csak egy penz tili-toli jatek a privat es uzleti bankszamla kozott. Es nem is vicces, hogy ott az a rengeteg penz az uzleti bankszamlan es nem jutsz hozza, vagy ha igen, akkor adozol.

  Igen, ne is mondd. A cégbezáráskor tudsz valamennyi előnyt elérni, mert akkor a felhalmozott tőke után csak 10%-ot adózol entrepreneur's relief miatt (ha nem jössz haza abban a naptári évben több mint fél évet, mikor megkapod a bezárás után a pénzt, mert akkor még a NAV-nak is tejelhetsz egy másik 5%-ot).

  Nekem amugy is az umbrella jott be legjobban kenyelmi szempontbol.

  Azzal gyakorlatilag automatikusan az IR35 alatt vagy, tehát már kb. ugyanannyi mintha alkalmazott lennél, de még mindig több a papírmunka (és hajkurászhatod a melókat) és kevesebb a perk. De szerintem umbrellás céggel is szóba állnak, nekik is kevesebb a rizikó, feltéve ha nem simliskedik az umbrella a könyveléssel.

  Talan irorszagban eri meg mindig meg contractornak lenni sajat ltd-vel, ahol az osztalekot nem sulytja ado egyaltalan vagy csak nagyon keves, de ebben nem vagyok otthon teljesen, hatha valaki olvassa ezt es helyesbit.

  Arra nem jártam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kint az SZJA-t (personal) income tax-nak hívják, aminek része a PAYE (fizetés utáni) és a dividend tax az osztalék után fizetendő adó.

  Sávos adórendszer van, ha vállalkozó vagy, akkor több marad, mintha Magyarországon lennél vállalkozó.

  Hát, ez kicsit almát a körtével összehasonlítás, mivel Mo-n a költségeid is alacsonyabbak.

  Amikor néztem, akkor egy Mo-i céggel mondjuk kb. a kinti napidíjam 2/3-ával lettem volna ugyanott megtakarításban mint odakint. Csak nehéz ugyanolyan munkát találni Mo-ról, mert a bankok nem állnak már szóba magányos külföldi contractorokkal remote work-be.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi az az ir35?

  Az angolok verziója a kényszervállalkozásra... Gyakorlatilag, ha azt mondják, hogy te az vagy, akkor neked kell védekezned, és bizonyítani hogy mégsem... és azért nehéz megindokolni hogy te nem alkalmazott vagy, amikor fizikailag ott vagy szinte minden munkanapon... És ha besorolnak ebbe, akkor tiéd mindkét világból az összes rossz dolog,  gyakorlatilag ekkor rosszabbul jössz ki mintha alkalmazott lennél ugyanakkora bérköltséggel mint a számlás bevételed.

  130.000 éves fontból mennyi marad kézben kb

  Alkalmazottként bruttó 130k az olyan havi nettó 7000-7200 körül van. De ezt azért már nehéz megkapni permie-ként, az nagyjából olyan VP de inkább ED fizetés egy befektetési bankban.

  Contractorként nem tudom most. Nézz körül a contractorcalculator.co.uk-n, van ott sokféle számoló lap, összehasonlító is, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én annyit tudok, hogy nem szja nak hívják, hanem TAX-nak. Sávos adórendszer van, ha vállalkozó vagy, akkor több marad, mintha Magyarországon lennél vállalkozó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Mi az az ir35? Ott is van társasági adó után osztalék adó? Mennyi ott a személyi jövedelemadó? (Pl 130.000 éves fontból mennyi marad kézben kb?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetertek.
  En most jutottam el arra a szintre, hogy szivesen becsuknam a boltot. Es ha tovabbra is contractorkent dolgoznek, akkor umbrella, azt kesz, legyen leadozva, hisz vegeredmenyben meg fog tortenni ugy is. Ez penzhalmozas az uzleti bankszamlan nevetseges, az ezzel jaro adminisztracio pedig meg mindig kiborit. Eleve be kell fizetni a corporation tax-t, es meg az osztalekon is van ado. Az egesz csak egy penz tili-toli jatek a privat es uzleti bankszamla kozott. Es nem is vicces, hogy ott az a rengeteg penz az uzleti bankszamlan es nem jutsz hozza, vagy ha igen, akkor adozol.
  Az utobbi idoben mar eleve azokat az allasokat keresem, ahol fel van tuntetve, hogy ir35, azt ugy is kevesen akarjak megkaparintani. Nekem amugy is az umbrella jott be legjobban kenyelmi szempontbol. Ott meg van az az erzes, hogy nem is vagy alkalmazott, de nem is vagy igazi contractor, csak submit-eled a timesheet-et es megerkezik a fizetes a privat bankszamlara, nulla adminisztracio.

  Talan irorszagban eri meg mindig meg contractornak lenni sajat ltd-vel, ahol az osztalekot nem sulytja ado egyaltalan vagy csak nagyon keves, de ebben nem vagyok otthon teljesen, hatha valaki olvassa ezt es helyesbit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk erre globális céges policy van:
  1 nap szabi - 1 héttel előre
  1 hét szabi - 1 hónappal előre
  14 napnál  (hétvégékkel együtt) többet egyben csak indokolt esetben (engedéllyel) lehet távol valaki
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem volt olyan az elozo munkahelyemen, hogy kozoltem a management-el, hogy 3 het szabadsagra szeretnek menni, elmondhatom, hogy elegge kibuktak, hisz egy contractor nem azert van, hogy amikor gondol egyet, akkor elmegy 3 het szabadsagra, hanem azert, hogy dolgozzon, ennek hangot is adtak, angolos diplomatikussaggal.

  Nekem már két hétnél is húzták kicsit a szájukat de azért gond nélkül megkaptam. Szólni kell a szabiról idejekorán (mondjuk 2 hétre előre).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a contractok többet is keresnek, nem?

  Hát... szerintem már nem igazán. 2 éve mikor visszaadtam az ipart, gyakorlatilag nettóban ugyanoda jöttem ki, mint ha elmentem volna permbe dolgozni bankba team leadnek.

  Egyébként mit jelent a "fejőstehén"?

  Azt, hogy az HMRC (az ottani adóhivatal) egyrészt az IR35 alá akar átsorolni minden contractort , aki nem tud elég hatékonyan védekezni, de emellett az osztalékok adóját is folyamatosan emeli, és emellett a leírható költségeket is szünteti meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó contract -ot kell kötni :)

  Félreérted. Nem az ügyfél, az HMRC nézi őket fejőstehénnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A dolog ott kezdodik, hogy az alkalmazotti standard probaido 6 honap, ha ezt valaki atveszeli, akkor nagyon, de nagyon nehezen lesz kirughato. Az elso par het/honap azzal telik, hogy vegigmegy az osszes induction-on, kozben tanulgatja az adott technologiat, majd elkezd dolgozgatni.
  Contractoroknal nincs probaido, standard felmondasi idonek mondhato a 2 het mindket fel reszerol. Nekem volt olyan az elozo munkahelyemen, hogy kozoltem a management-el, hogy 3 het szabadsagra szeretnek menni,  elmondhatom, hogy elegge kibuktak, hisz egy contractor nem azert van, hogy amikor gondol egyet, akkor elmegy 3 het szabadsagra, hanem azert, hogy dolgozzon, ennek hangot is adtak, angolos diplomatikussaggal. Ugyanezen a helyen egy mellettem ulo alkalmazott biciklizes kozben felborult, megserult a bal kisujja, 6 hetig betegszabadsagon volt. Amikor visszajott, az elso dolga volt, hogy beirja a 3 het apasagi szabadsagot, es ezzel minden rendben volt, sot mindenki orult, amikor visszajott a betegszabadsagrol es annak is, hogy apai oromoknek nez elebe.
  Ha egy alkalmazott 5kor eldobja a billentyuzetet, akkor az teljesen termeszetesnek mondhato. Egy contractornal ez mar nem olyan termeszetes :)

  Azt is meg kell emlitenem, hogy az utolso munkahelyemnel teljesen jol bantak a contractorokkal. Nem neztek mikor megyek, mikor jovok, csak azt neztek, hogy az adott sprintben elvallaltak le lettek-e szalitva, ha nem, akkor szova tettek ha valaki nem sokat volt az irodaban.

  Fizetes: szeles a skala meg contractoroknal is, pl ezen az allaskereso portalon tudsz tajekozodni. Az esetek tobbsegeben a napidij fel van tuntetve.
  IT jobs
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a contractok többet is keresnek, nem? Egyébként mit jelent a "fejőstehén"? Milyen óra/napi díjat számlázhat és mennyire biztos a helye?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem láttad a :) jelet ? Meg a következő mondatot ? Jó contract -ot kell kötni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs diszkrimináció. :)

  Dehogy nincs... a contractorokat fejőstehénnek nézik...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én dolgoztam ott, nekem megvan minden lehetőségem, hogy bármikor bemenjek. Bankkártya NI number, az a két legfontosabb. Nem érted, mit akartam mondani. Nem kell aggódni, ezt húzzák, mint a rétestésztát. Mellesleg a magyarok többsége a Brexit okát sem tudja. Pont ott voltam, mikor a szavazás volt. Londonban. Mellesleg ott mindenki fontos, aki termel. Nincs diszkrimináció. :) Legfeljebb egy kicsit az angol állampolgároknak. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak az a gond, hogy az ország érdeke az, hogyha 2 orvost és három programozót befogad anglia, akkor vegyen mellé 5 pizzafutárt, 3 takarítót és 4 raktári dolgozót is.
  Akkor a veszteség/nyereség egyenleg elfogadható.

  Ha azok kellenek neki, akik nekünk is kellenének, akkor azokból is vegyenek át, akik itthon nem találnak munkát.
  Mivel az egyén szabadságjoga, hogy menjen, a nemzet érdeke, hogy ne csak a leghasznosabbak mehessenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem eszik ezt a kását olyan forrón. Egy pár évig még elhúzzák itt a vitatkozást. Itt a vámunió, amitől az angolok félnek. Akik már ott vannak, azokat nem érinti, aki meg ezután programozni akar kimenni, az úgyis kimehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A HMRC fel van készülve a kilépésre és jelenleg teszteli a folyamatot:
  Settled and pre-settled status for EU citizens and their families
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyelőre nem ismert, hogy . . .  Egyszerűen és nagyszerűen fejezi ki a cikk lényegét ez a mondatrész. Az összes többi találgatás, feltételezés, spekulálás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd