Kismamák enyhíthetik az égető programozóhiányt Magyarországon

Kismamák enyhíthetik az égető programozóhiányt Magyarországon
2018-08-22T13:21:46+02:00
2019-08-26T16:24:07+02:00
2022-10-18T06:41:52+02:00
 • Én ha fiatal lennék, (mármint családalapítás előtt), akkor kérdés nélkül egyetlen célom lenne: a Silicon Valley-ban (vagy valamely nagyobb, nívósabb tech cég fejlesztői részlegén az USA-ban) dolgozni. Ott lenyomnék 1-2 évet, utána vennék egy déldunántúli faluban egy házat pár millió forintért, és a következő években csak saját startupokon és saját projektetken dolgoznék, tanulnék, akár bevétel nélkül évekig, kevés kiadással, amíg családot nem alapítanék.
  Családalapítás után két eset van: ha a saját projektek anyagilag bejöttek, akkor nyilván azt folytatnám, ha nem, akkor kb. ugyanazt a konszolidált életet élném mint most. (viszonylag jól fizető munkahely valahol, ahol kényelmesen élünk (nálam ez egy ideje Budapest egy zöld része), plusz hobbyprojekt.)
  Persze mindezt a mai eszemmel, ami nyilván akkor még nem lenne meg. :)

  Egyébként a valóságban is éltem külföldön fiatal koromban, meg is spóroltam elég sok pénzt, csak annyi volt a különbség a fentihez képest, hogy nem igazán erősködtem, hogy technikailag nagyon nívós helyen dolgozzam, és spórolt pénzt nem runway-nek használtam egy szuperolcsó élettel kombinálva, hanem inkább viszonylag drága Budapesti lakásba toltam a pénzt. Ami nem volt hülyeség, de ma már nem így csinálnám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • célszerű szem előtt tartani, hogy kevesen kereshetnek átlag fölött, azért átlag az átlag

  Az átlag szükségképpen úgy jön ki, hogy a felfele és lefele "kilógók" kompenzálják egymást. Persze ez a kompenzáció az eltérés mértékével és darabszámával egyaránt történhet (míg pl. medián esetén csak a darabszám számítana).
  Ha csak kevesen keresnek az átlag felett, akkor nekik nagyobb mértékben kell azt tenniük, mint amennyire a többiek az átlag alatt keresnek. Ez persze lehet, hogy így is van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha szereted csinálni, akkor ne feladd, hanem találd meg a gyenge pontot, pontokat és javítsd ki! Szerintem már az is elég nagy motivációt adhat, ha külsőleg megerősítik, hogy elérhető célért küzdesz, és nem szélmalomharc, amit teszel. Én sem hittem el annak idején, hogy tényleg létezik akkora fizu, amekkora és nekem is súgtak tapasztaltabb kollégák, hogy de.

  Az az egyik legnagyobb nehézség, hogy ha az ember nem kap ajánlatot, annak elég sok oka lehet: pl. nem volt az elvárt szakmai szinten, nem volt elég motivált, valamilyen soft-skill nem volt megfelelő, túl sokat kért vagy az előzőek egyike sem, de pont jött egy jobb jelölt, vagy akár ugyanolyan, aki kevesebbet kért. És így kéne mégis belőni valahogy a reális elvárt bért. Nagyon nehéz feladat.

  Ha nem kap az ember ajánlatot, célszerű udvariasan érdeklődni az elutasítás okáról, hogy okulhass belőle, tapasztalataim szerint ilyenkor inkább adnak visszajelzést, mint nem.

  A szakmai szint: juss el odáig, hogy ne tudjanak megfogni (nagy százalékban, mert nyilván mindenkit meg lehet), tudd mindenre a jó választ. A tipikus interjú kérdések, kérdéskörök végesek, a maradékhoz pedig gyakorlat és rutin kell, az úgyis csak idővel jön. Ha valami nem ment, gyúrj rá! Az embernek eleve fel kell kicsit pörgetnie magát, mert azért szélsőséges terhelés egy szakmai interjú. Több hónap nyugodt rutinmunka után kevesen fogják egyik napról a másikra a maximális szintet hozni. Ilyenkor bele kell mélyedni újra a részletekbe, alapokba, felidézni rég elfelejtett, ritkán használt dolgokat.

  A motiváció nagyon fontos: ha a szakmai szintet meg is ütöd, emiatt simán el lehet hasalni. Éreztetni kell, hogy te már a kisvonatozás közben is arról álmodtál, hogy ott dolgozz. Ha valaki ezt megalkuvásnak tekinti, akkor ott tényleg gond van a motivációval és igazuk is lesz, ha nem veszik fel. Ha te keresnél embert, te sem vennél fel valami flegma csávót, akit nem érdekli az egész cég, csak pénzt akar keresni.

  Soft-skill terület: amilyen stílusú hozzászólásokat egyesek akár itt, ezen a fórumon megengednek maguknak, az egy normális cégkultúrában elfogadhatatlan (akinek inge, nyugodtan magára veheti, persze nem tudom, hogy az illetők személyesen is így viselkednek-e, de ez csak példa). Udvariasság, tárgyilagosság, szerénység, pókerarc. Az ember néha a haját tépné, de akkor is muszáj. Ha nem megy, gyakorolni kell (egy fórumon pl. célszerű úgy fogalmazni, amit szemtől szembe is mondanál valakinek). Az arrogancia, személyeskedés, minősítgetés elfogadhatatlan. Ha kritika születik, konstruktív legyen. Azt könnyű megmondani, hogy mi nem jó. Azt már nehezebb, hogy hogyan kéne.

  Ha ezek megvannak, akkor lehet lassanként szondázni a fizetés felső plafonját. Ezen a területen jómagam már elhasalok, magam is szívesen várok jobb módszereket. Én úgy próbálkozom, hogy minden évben több interjúra eljárok, és próbálok ajánlatot kicsikarni, de bizony úgy tűnik, hogy hiába, a legutóbbi váltásomnál csak alálőttem a lehetőségeknek. Persze itt lép be a szerencsefaktor, mivel ha egy cégnek nagyon kell az ember, akkor akár alacsonyabb szakmai szinten is jobb ajánlatot lehet kapni, mint máshol, magasabb követelménnyel, vagyis a pofátlannak tűnő összeget is megadják, máshol pedig az alacsonyabbat sem.

  Gyakorlat és sok tapasztalat kell az interjúzáshoz is, de simán megadják a Hays számait, nemhogy a háromnegyedét, hanem ha jól csinálod, fölé is lőhetsz (persze célszerű szem előtt tartani, hogy kevesen kereshetnek átlag fölött, azért átlag az átlag). Hajrá!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha fiatal lennék mondjuk egy progmatos diplomával, nyelvtudással és 2-3 év multis gyakorlattal a hátam mögött, de csupasz s***ggel, akkor érdemesebb lenne kimennem pár évre összehozni magamnak némi kezdõtõkét, mint itthon nekivágni a dolognak albérletben vagy lakáshitellel

  És vajon visszamennél? Mert akkor beszélhetünk "kezdőtőke összehozásá"-ról. Amúgy "csak" új egzisztenciát építesz, valahol máshol. Ha normális helyre mész, akkor egyáltalán nem magától értetődő a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen amit írsz egy általános off/nearshore setup.
  De értsd jól, nem azért van így leosztva, mert ott ne lennének jó programozók. Az összehasonlítást inkább az azonos munkakörökre értem. Azaz, magyar leánycégnél dolgozó fejlesztő nem kapja meg a nyugati fejlesztői bért, hiába ugyanannyi a hozzáadott értéke a munkájának... így egyszuerűen nagyobb profit realizálható egységnyi terméken.

  Amit írtam EU-s viszonylatban állja meg a helyét... ugye az indiai offshore-ból már rég felébredt a világ....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mikor amerikai multinál dolgoztam, ott ez úgy nézett ki, hogy teljesen más volt az összetétele a budapesti, a mumbai, a londoni és a new yorki irodáknak. Mumbaiban nagyobb arányban voltak a kisegítő SSC munkát végzők, Budapesten a programozók és matematikusok voltak többségben, New Yorkban és Londonban pedig a menedzserek, business analystok voltak többen. És a sok online kommunikáció mellett is van jelentősége a személyes jelenlétnek, a business-hez közelebb álló fejlesztők előnyösebb ha a business emberekhez közel dolgoznak fizikailag is. Szóval végülis nem pont ugyanazt a munkát csinálják itt és ott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván, lehetséges, hogy túl kevés a tudásom egy medior szinthez is, a probléma az, hogy Hays-es recruiternek ha látatlanban (nyilván amíg csak a Linkedin profilomat látja, nem ismeri a tudásomat) bemondok egy az ő számaiknál kisebb számot, akkor azt is sokallja, az azért elég fura tud lenni.

  Mostanában gondolkodok a szakmaváltáson is, bár kisgyerek korom óta a programozás volt a  fő érdeklődési köröm, de biztosan totál hülye és tehetségtelen vagyok hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézzük meg a dolgot kicsit más szemszögből is. Kicsit off.

  Szerintem az IT mint szakma nagy része tökéletesen mutatja a kaptialista gazdasági model valódi természetét... de lehet velem vitatkozni, lehet rosszul látom.

  TFH, van egy nyugat-eu multi cég (franci, német, svájci,... mind1), van neki kelet-eu leánycége(i). Magyar is.
  Ami különleges ebben az iparágban, hogy nincsenek szállítási költségek, az iroda és eszköz költség nagyjából egyforma EU-s szinten.
  A szakemberek felkészültsége is átlagosan megfeleltethető egymásnak, sőt én azt tapasztaltam a magyar munkakultúra nagyon is bejön nekik és átlagosan még jobbak is az
  itteni szakemberek (hm?).
  Marad tehát egy különbség... illetve kettő. A fizetés és a lokáció. És itt bukik ki a legjobban szerintem a fals alap közgáz érvelés, és nehezen magyarázható, hogy ha ugyanaz a szakember
  (mármint ténylegesen ugyanaz) 500-1000 km-el odébb megy be az ugyanolyan irodába akkor már megéri a cégnek a 2-4* szorzót. De kelet-eu alklamazottként/vállalkozóként sosem kapnéd meg ugyanazt.

  Ez nyílván profit maximalizálás, semmit racionalitás - mivel ugyanazt a hozzáadott értéket nyújtják mindkét lokációban - valamint IMHO addig sem foglalkoznak valami sajáttal az adott ország szakemberei, de főként nem leszenk konkurencia a közös piacon.
  - halkan megjegyzem kvázi gyarmati viszonyú komrmányaink azért rendesen meg is felelnek ezen elvárásoknak, hisz itthon vállalkozni, elindítani valami újat, a ruletten eljátszani a tartalékot kissebb rizikó.

  De ami méginkább szembeötlő volt, némely szerencséesebbb kolléga sikeresen elérte azt (jókor jó helyen), hogy bár adott időben már egy lokációról dolgoztunk, sőt főleg remote.
  Mivel ő korábban kint kezdett, később ugyanazért az óradíjért amit kint kapott, folytatta tovább a projektben immár innen. Durván 2-3* fizuval, sok tekintetben kissebb szaktudással.

  Persze lehetne változtatni innen is... csak ehhez sokkal tudatosabban kéne szervezze magát az itteni megfelelő szintű szakember gárda.... és persze nem ártana, ha állami szinten is érdek lenne rá, hogy több sikeres magyar cég legyen ezen a téren
  (csúnya szóval startup.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg nagyrészt épp ilyen cégekről beszélek. Pl. Morgan Stanley, Epam, Blackrock, MSCI. Ezeknél a cégeknél köszönő viszonyban sincsenek a bérek a Hays számaival.

  Ha valakinek nem adják meg a Hayses fizut, akkor ott vagy nem sikerült jól eladja magát az illetőnek, vagy a tudása nem azon a szinten van, amit gondol. Jellemzően utóbbi. Ezek közül többre is jobban ráláttam ilyen-olyan okokból, van köztük olyan, ahol 1.8+céges autó volt a teteje pár éve, van olyan, ahová senior kollégám ment át 1.2-ért, meg nyilván a saját volt fizetésem is tudom :) Ezek a cégek mind jól megfizetik, aki tényleg sokat ér (nekik).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem akartam lelőni a poént, hogy én mit gondolok. De nagyrészt egyezik a véleményünk.
  A management a kulcs. Ez egyrészt hozzá nem értes, ebben egyetértünk. Fogalmuk sincs, hogy lehet hatékonyan szervezni egy fejlesztői csapatot. Ebbe persze nem csak full profi több területen jártas szakembereket értek, hanem, olyanokat is akik fel szeretnének nőni a többiekhez... ilyeneket kéne keresni a piacon szerintem mikor junior-medior pozikról beszélünk. Valamint csapatot összerakni és motiváltan tartani ahhoz kell jó manager aki megéri a saját pénzét.
  A másik, ilyennel is találkozam, az írigység. Konkrétan, irígy volt a középvezető az alatta dolgozó kontraktorok fizujára... persze a saját univerzumán belül... mivel ő csak az áfás számlát. Ez nem feltétlen általános, de a vakon meghatározott bérsávok viszont az.

  Ebből következik, multinál biztosan általános, a tulajdonosi szemlélet hiánya. Egy felső-közép vezető sokszor ugyanúgy csak egy alkalmazott... bejön és minél kisebb zűrrel le akarja tudni a napot.

  Nehéz felfogni, hogy a "saját" érdeküket sem látják, be. Szeretnének mondjuk nagyobb felelősséget hazahozni, több kompetenciát felépíteni. De inkább veszni hagyják az egészet, mert olyan nincs, hogy egy már ismert képességű és tudású fejlesztő is többet keressen mint ő aki manager... bár rajta keresztül elérhetőek lennének a kitűzött célok.
  Egyszóval rövidlátás.... és azért multi cégeknél legritkább esetben a cashflow forog kockán egy-egy ilyen helyzetben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akármit nézel az átverésre mindenhol figyelni kell, mindegy hol vagy a világban, ez alap.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MIre gondolsz? Hogy elmesz Teri nenihez tojast venni? En azt mondtam, hogy ha bemesz a boltba, es örülsz, hogy a felvagott olcsobb, mint Becsben, akkor annak erzed a különbseget minösegben is.

  Még ez sem feltétlen igaz egyáltalán, de tényleg nem erre gondoltam. Ha tényleg húst szeretnél akkor az a hentesnél és azoknál kezdődik akik foglalkoznak állatokkal, de mi mindig ilyen helyen vettünk régen is. Ez olyan, mint hogy kenyeret sem vesz épeszű ember "a bótba" csak mondjuk kényszerű helyzetben.

  Ha csak tele akarod tömni a kocsit a hyperben és nulla utánajárással akarsz kaját venni, akkor kb. úgyis mindegy hol laksz, mert az ételt nem így vásároljuk! Ez nem étel, csak "táp" mondjuk.

  Engem többek között az is aggaszt, hogy vannak olyan "modern" országok, ahol kvázi nem tudsz venni élelmiszert anélkül, hogy az átmenne vagy minimum 5-7 viszonteladáson, mert már az ünnepi "piacra" kitett "házi" sajt is olyan, hogy rákérdeztem véletlenül, hogy ők csinálják-e és "nem, elutazunk és onnan hozzuk". Na ez már kicsit WTF.

  A másik aggasztó dolog, hogy látom külföldi barátnőmön, hogy kialakult egyfajta vakság: bemegy és megveszi ami szemre tetszik neki, illetve ami drága. Ha most hirtelen lerontják a kajáik minőségét, nem veszik azt már észre, mert ott nem tudsz elmenni "az emberhez" mert nem szokás. Egy fontos dolog van, hogy ízre ne menjen le a minőség - de egyébként mennek ám a furcsa dolgok amit Magyar szemmel látok és ha rákérdezek ki is derül a turpisság: például, hogy nagyon nyomják a szójátékot: Bio-t nem lehet ráírni? Ráírják, hogy Ökológiai termelésből! Azt sem lehet? Ráírják, hogy "Agrár-termelésből" és az a lényeg, hogy a szó olyan legyen, ami hasonít az egészésgességi hype-ra , de ne legyen rá semmi szabályozás.

  A másik dolog ami aggasztó volt nekem, hogy a fűszereket elkezdték szép halkan bangladesh-ből importálni, mert olcsóbb volt, aztán mivel néha volt ennek férgek miatt közegészségügyi kockázata, szép halkan bevezették, hogy konkrétan rádioaktívan kicsit átsugározzák a cuccot, mielőtt használják. Ez például jó ideig nem volt ám ráírva a termékre, mert nem volt törvény ilyesmire, hogy az ilyet rá kellene írni. Most már ezt látod az apróbetűs résznél. Ilyet idehaza még sehol sem tapasztaltam, de ottani barátnőm ezen tökre ki volt akadva (más ok is közrejátszik).

  Amivel a legóvatosabban kell bánni idehaza az egyébként pont az ide kiexportált hulladék kaja, ami a német-osztrák stb. kaják alsó kategóriája alatti "középeurópának még jó lesz" változata.... De csak jelezni szerettem volna, hogy külföldön sem fenékig tejfel az ételminőség és nem csak a németeknél a salátákban lévő komoly fertőzéses hírek miatt, hanem főleg sok helyen az ilyen rejtett, ízre nem befolyásoló vicik-vackok miatt...

  Kb. akkor van értelme minőségről beszélni, ha teljesen vakon, csak hyper-ben vásárol valaki és tényleg nem érdekli mit vesz, mert átlagban ilyen módon szerintem is magasabb tud lenni a "bután összevásárolt" dolgok minősége északnyugatabbra innen, de ha tényleg érdekel az étel milyensége, akkor pont nem így fogsz halomra venni hulladékot a boltban....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Hays nem reprezentatív, a mintája tipikusan főleg budapesti telephellyel rendelkező multikból állhat, ahol napi szintű angol tudás követelmény.

  Én meg nagyrészt épp ilyen cégekről beszélek. Pl. Morgan Stanley, Epam, Blackrock, MSCI. Ezeknél a cégeknél köszönő viszonyban sincsenek a bérek a Hays számaival.

  Vagy nem  gondoilyen cégekrelnak, hanem inkább műszaki, technológiai multik? Mert utóbbiaknál még nem dolgoztam.


  Én nem akarom kimaxolni, a Hays számainak 3/4-ével már nagyon elégedett lennék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Hays nem reprezentatív, a mintája tipikusan főleg budapesti telephellyel rendelkező multikból állhat, ahol napi szintű angol tudás követelmény.

  Tapasztalataim (ajánlataim) szerint az ilyen cégek megadják azokat a számokat, amelyek a Hays-ben vannak, és nagyon úgy tűnik, hogy ha az ember jó helyen van jó időben, még többet is. Amit a média ír, azzal meg nem kell foglalkozni, azok holnap már mást szakértenek meg.

  Ettől még nagy a szórás, az egyik cég HR-esének torkán akad a nyála egy olyan bérigénytől, amelyre a másik képviselője pókerarccal tudomásul vesz, mert többel számoltak. Szerintem nagyon nehéz kimaximalizálni az elkérhető fizut, a felkészültségen túl jó adag szerencse is kell hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mennyit ad a sikeresen munkát talált gyorstalpalósoknak mondjuk egy multi? Tfh. 300eBr. Konkrét infó, egy 3 éve a szakmában lévő teszt autómatizáló kolléga 550eBr ajánlatot kapott egy interjún.

  Egy kicsit idevág de anno volt egy haver aki gondolkozott, hogy greenfoximaxi képzés és szakmaváltás legyen, vagy megpróbálja a saját (nem felsőoktatásos) szakmáját az iparban. Végül utóbbi lett és a kezdő bér ott is megvolt 300+ bruttó, majd 3 év után 550 már nem bruttóban, hanem nettóban és szakmai előmenetel, mert tényleg jó szakemberből is bitang hiány van. Szerintem proggerként nem tartana ugyanitt az ő szituációjában, mert még mindig az alap feladatokat kapná csak meg egy jó ideig, pedig ő értelmes arc csak hát sok a lemaradás ha nulláról kezdene.

  Én azt gondolom egy 3 év tapasztalattal, közepesen motivált és elhivatott kolléga 550-éhez képest egy 15+ év tapasztalattal, sokat látott fejlesztő nem 2*-es szorzót kéne érjen (ami egyébként jelen helyzetben a realitás), de pl. semmiképp csak 3-4 szeres a hatékonyságbeli különbség egy full juniorhoz képest.

  Itt több dolog is bejátszik:

  1. Félre-menedzselve felülről a dolgokat simán lesz a hatékonyságbeli különbség kevesebb mint 3-4 szeres...

  2. Mivel a cég sosem próbál csak jó szakemberrel dolgozni és mindig van fulljunior, ezért sosem tudják kimérni mennyivel is hatékonyabb egy vérprofi, mint a vérpistike és a menedzsment simán elhiheti, hogy 10 teljesen új ember jobb, mint 3 teljesen profi - akkor is ha épp nagyon nem.

  3. Ha csak bérsávot emelnének és csak seniort keresnének, akkor is betalálnának pár embert, aki csak papíron (az évek száma miatt) senior, illetve akinek nincs akkora tudása, de van akkora bérigénye. Ahhoz, hogy ilyen "kevés emberes, de elit szupercsapat" jellegű csapat alakuljon ahhoz kb. már az kell, hogy egy korábban erősen tech-orientált figura legyen a tulajok közt aki nagyon sok mindenre rálát még közvetlenül a szakmában is, de vannak megfelelő vezetési képességei. Ha ilyen "elvégeztem egy MBA-t és ettől értek mindenhez" jellegű vezetőik vannak csak, akkor sosem tudják valóban összehasonlítani mennyivel tudhat többet tényleg optimális esetben egy vérprofi ember.

  4. Nagyban függ a dolog attól is, hogy a cég mivel foglalkozik. Ha például az adott vérprofi ember amiről beszélsz már a neurális hálókkal ébredt 10 éve is és nem hogy használni tudja őket, de nulláról is simán megírja, ezért a paraméterezést se fogja soha elrontani, meg intuitíven választ azonnal megfelelő algoritmusokat az érhet nagyon sokat a cégnek és konkrétan közel semmit is érhet - nyilván utóbbi eset akkor áll fent, ha mondjuk beülteted ezt a figurát wsdl web service-t írogatni. Nyilván akkor is jobb szemléletű egy ilyen ember és rejtett módon jobban fogja azt is csinálni sokszor, de azért messze nem aknázod így ki teljesen a képességeit. Egyébként meglepően hamar találsz olyan pontokat, ahol egy ilyen ember rögtön kifizetődik már, de az üzleti kreativitást is igényel és nem mindenki rendelkezik vele...

  Egyébként a 4-es pontnál csak az a viccesebb, ha már van a cégnél mondjuk elsüllyesztve valami standard projektbe egy okleveles matematikus, miközben te mint nem-matematikus írkálod épp az algoritmus bizonyításokat és azokat az elemzéseket aminek még örülne is, amihez kapsz egy átképzett juniort aki semmire se használható etéren, de lehet hogy service-t írogatni valamennyire használható lenne és a matekos arc épp favágó munkát csinál eközben... True story... Szóval lehet ezt fokozni, de valamilyen szinten mindig van ilyen egy vállalatban egy méret felett, csak az nem mindegy mennyire jellemző

  TL;DR: Nem az képezi a fizetésed alapját, hogy mik a képességeid, hanem az, hogy mit (fogsz) csinálni és az mennyit ér a cégnek szerintük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit vissza az eredeti témához:

  Mennyit ad a sikeresen munkát talált gyorstalpalósoknak mondjuk egy multi?
  Tfh. 300eBr.

  Konkrét infó, egy 3 éve a szakmában lévő teszt autómatizáló kolléga 550eBr ajánlatot kapott egy interjún.

  Azt írjátok, hogy egy senior fejlesztő Bp, multinál legalább 1M Br. (Ez is valóságos, tudom közvetlen forrásból)

  Hogy lehet ezeket a számokat összevetni? Milyen szorzók lennének szerintetek megfelelőek az adott tudás-tapasztalat szintekhez?

  Én azt gondolom egy 3 év tapasztalattal, közepesen motivált és elhivatott kolléga 550-éhez képest egy 15+ év tapasztalattal, sokat látott fejlesztő nem 2*-es szorzót kéne érjen (ami egyébként jelen helyzetben a realitás), de pl. semmiképp csak 3-4 szeres a hatékonyságbeli különbség egy full juniorhoz képest.

  Lehet, csak én látom így, hogy a fizetések jobban összecsúsztak mint a tudás szintek?
  Vagy egyszerűen nem éri meg megfizetni jobban a cégeknek azokat akik mondjuk 2-3an egy teamben kb nagyságrenddel hatékonyabbak mondjuk 10 valódi juniornál?
  Mert szerintem a felmérésekben szereplő számok, itt is előkerült pl az 1.8M állnának közelebb a reális értékteremtési képességek közti különbségekhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj ezekket a statisztikákat torzítja, hogy Kelet-Európában van mindenből egy olyan alsó kategória, ami Nyugat-Európában nincsen, és ez lehúzza az átlagot. Az alsó-középosztály meg (ahova a programozók többsége tartozik) nem ezt veszi itthon, hanem hozzászokott a hazai középkategóriához, ami nyugaton az alsó kategória.

  Saját tapasztalataim alapján, sokat vagyok külföldön, bolti élelmiszerből, Anglia és Norvégia kivételével minden Nyugat-Európai országban (Ausztria, Németország, Spanyolország, Olaszország, stb.) olcsóbban jöttem ki. Megjegyzem, ezzel szemben Szlovéniában angliai szinten, Horvátországban meg az angolnál drágábban, de a norvégnál azért jóval olcsóbban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem az a problémám ezzel, voltam kis cégnél, nagy multinál is egyaránt, hogy látok egy legalább 2-szeres szorzót aközött, ami a médiában és Hays jelentésekben megjelenik, illetve amennyit magam és a környezetem megkeres, és nem látom azokat a munkahelyeket  ahol az utóbbi közelébe lehetne érni. Kérdeztem meg már fórumokon mely cégek ezek, simán leírják azt is, ahol már 2.5 évet dolgoztam, és tudom hogy nem igaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez kortól és helyzettõl is függ. Én sem igen tudnám összehozni a mostani életszínvonalamat mondjuk Londonban. Viszont, ha fiatal lennék mondjuk egy  progmatos diplomával, nyelvtudással és 2-3 év multis gyakorlattal a hátam mögött, de csupasz s***ggel, akkor érdemesebb lenne kimennem pár évre összehozni magamnak némi kezdõtõkét, mint itthon nekivágni a dolognak albérletben vagy lakáshitellel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott van a részletezés, ami alapján ez kijön. Mindenki megnézheti magának, mennyibe kerülne az ő fogyasztói kosara.

  Ezek tipikus árak, tehát az nem érv, hogy az eldugott, ismerős zöldséges olcsóbban adja teszemazt a banánt meg a tojást (írták már ezt nekem), így lehet ennél olcsóbban is vásárolni, mert itthon is lehet.

  Nem kérdés, hogy összességében jobb életszínvonal érhető el szélesebb körben is. Az ellen a hülyítés ellen tiltakozom (RTL-Klubon máig látom valami ennek dedikált műsor előzetesét), ahol a hazai nyomort vetik össze a csillogó-villogó külfölddel, csendben kimazsolázgatva az előnyöket (pl. nyugatabbra tipikusan csak pár hét a szülési szabadság, vagy USA esetén csak fizetős EÜ van).

  Jobban fizető szakmákban meg annyira elolvad az anyagi előny, hogy pl. szerintem én (mint átlagos fejlesztő) nem tudnék olyan életszínvonalat biztosítani magamnak és családomnak, ami itthon simán megy, és nem keresek kiemelkedően (szakmán belül), sőt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, azt deklarálni kellett volna, hogy átlag senior alatt nem az átlagos senior fizetést értem, hanem azt a pozíciót, amely bárki számára elérhető, nem igényel sem kapcsolatokat, sem különleges képességeket, sem semmi ilyesmit.

  Hiába négyszerezi meg valaki a vidéki pincebétés bérét, nem lesz beljebb, mintha a normális, egyébként itthon is elérhető mértékű fizetése növekedne 1,5-2,0x-esére.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ebbõl a szempontból az sem mindegy, hogy a sógoroknál van-e a külföld vagy svájcban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A negyszeres szorzo szerintem is tulzas. 

  Nem tudok  indennek utanamenni, de a "Groceries Prices in Vienna are 82.93% higher than in Budapest" biztos nem igaz. Lasd elözö hozzaszolasomat egyel lejebb. 

  Szerintem sem eri meg mindenkinek kijönni. Bar azt mar valahol irtam, hogy hajlamosak vagyunk csak azt nezni, mennyi kerül nettöban a szamlara. Ha hozzaszamolod csak azt, hogy otthon felre kell tenni azt a penzt, amiböl a majdani min 1000 euros nyugdijad bejön, vagy a gyerekeidet jaratod magan iskolaba/tanarhoz, magan egeszsegügy, stb, lehet, hogy mashogy nez ki a dolog. Itt is az igaz szerintem, amivel kezdtem a dolgot, mitlyen minöseget kapsz a penzedert. 

  Aki egyedülallo, es penzt akar keresni, az menjen Svajcba. De csaladdal, vallalkozokent sokkal jobban jarsz rövid es hosszu tavon is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért idehaza elég nagy a szórás. Ha évente váltasz melóhelyet külöbözõ multik között, és mondjuk java programozó vagy, akkor eléggé más a helyzeted, mint ha PHP-ben tolod vidéken.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MIre gondolsz? Hogy elmesz Teri nenihez tojast venni? En azt mondtam, hogy ha bemesz a boltba, es örülsz, hogy a felvagott olcsobb, mint Becsben, akkor annak erzed a különbseget minösegben is. Ami ugyanolyan jo, az ugyanannyiba is kerül a boltokban, ahova az emberek 90%-a jär . Par eve meg megerte "feltankolni" pl kajaval Magyarorszagon, de azota az arak böven utolertek az osztrak arakat. 
  De ugyanez igaz a müszaki cikkekre, es a ruhara, benzinre is pl. Barmi, ami import Magyarorszagon, az legalabb annyiba kerül, mint itt, de sokszor a vilagbajnok AFA miatt többe.

  A lakhatason kivül nincs semmi, ami olcsobb lenne, bar a pesti alberletarak igen szepen fejlödtek az utobbi evekben. De ebben is mas a minöseg. Pl az egyel ezelötti lakasunk a varos közepen (3.ker) volt, csendes utcaban, ami alatt ment a metro, a megallot lattam az ablakbol, a megallo lezarta az utcat, ezert nem volt atmenö forgalom. A Prater gyalog 8 percre, ami legalabb akkora zöld terület, mint a Margit sziget. A varosközpont 4 megallo, a legközelebbi bevasarloközpont a 5 perc seta. Harom szoba, felujjitott altbau epületben, ez került 970 Eur-ba. Van-e Pesten ilyen lakas, ha igen, mennyiert?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ha átlagos fizetést ajánl, akkor azzal nem fog tudni versenyezni a cégek átlagával, hisz ők is annyit adnak.

  Guglizz rá mit jelent a versenyképes fizetés.

  A bruttó 1milla és felette amit írt itt valaki kevésbé átlagos mint a 10k és felette USD az USA-ban, szal lazán lehet egy 3x-el számolni.

  Multinál BP-en egy senior simán meg kell kapjon 1m+ bruttót. Ettől még USA valóban 3x annyit fizet kb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem beszélve arról, hogy mivel a kinti (átlag)fizetések jelentősen jobbak, az ottani szolgáltatásoknak, előállított termékeknek muszáj drágábbaknak legyenek. 

  Illetve amikor utoljára néztem év elején, az osztrák átlag senior fizu 50% 50k, 90% 68k volt. Ez itthon 25k-40k. Ezért nem éri meg csak a lóvéért kimenni, ha már itthon jobb fizud van. A medián egyedül az USÁ-ban és Svájcban érte el/haladta meg a 85k-t, és Dániában közelítette meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A minőséggel nekem is van problémám, sajnos sokszor keresgélni kell a megfelelőt, szinte minden területen, de azért vehetsz minőséget a pénzedért.

  Most megnéztem a Stackoverflow salary calculator-t, a fizuk valóban magasabbak már. Full Stack developer (C# ill. Java + JS/TS) 10 év tapasztalattal tipikusan (50th Percentile) Németországban 57k EUR, Angliában 46k GBP.

  80-85k EUR semmiképpen nem tűnik átlagos senior dev fejlesztői fizetésnek, de még ha az is lenne, akkor is nagyon távol áll a 4x-es szorzótól, amire eredetileg reagáltam.

  A lakhatás és a megélhetés nemcsak egy kicsit drágább, a Numbeo szerint:

  Consumer Prices in Vienna are 55.85% higher than in Budapest
  Consumer Prices Including Rent in Vienna are 62.75% higher than in Budapest
  Rent Prices in Vienna are 81.64% higher than in Budapest
  Restaurant Prices in Vienna are 71.68% higher than in Budapest
  Groceries Prices in Vienna are 82.93% higher than in Budapest
  Local Purchasing Power in Vienna is 50.83% higher than in Budapest

  (A Numbeo-nak tapasztalataim szerint elég pontosak a számai, de ha valahol úgy érzed, hogy nem azok, nyugodtan belejavíthatsz.)

  Összegezve: a szakmai fejlődés egy jó érv a külföldi munkavégzésre, az anyagi szempontok nem azok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A versenyképes fizetés amúgy sem átlag felettit jelent.

  Hát ha átlagos fizetést ajánl, akkor azzal nem fog tudni versenyezni a cégek átlagával, hisz ők is annyit adnak. A "logikád" max akkor lenne igaz, ha cég szempontjából néznénk, mer nekik tényleg az a versenyképes ami minél olcsóbb...


  A bruttó 1milla és felette amit írt itt valaki kevésbé átlagos mint a 10k és felette USD az USA-ban, szal lazán lehet egy 3x-el számolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az olcsobb Magyarorszagon, aminek rosszabb a minösege is.

  Hát nem éppen! Nagyon lebecsülik az itt élők, hogy itt még komoly minőséget tud bárki beszerezni elérhető áron: hús, élelmiszer, bor és sokszor kézműves tárgyak esetén is sokkal olcsóbb az ország ár-érték arányban ha ésszel él az ember. Nem pénzkérdés, hanem inkább személyiség / alkati kérdés, hogy ezekhez hozzáférsz-e, míg azt látom, hogy tőlünk északabbra és nyugatabbra pénz nélkül az ilyenből teljes mértékben kiszorulsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd