HTML5+JS-alapú telepítőre térne át az Ubuntu Linux

HTML5+JS-alapú telepítőre térne át az Ubuntu Linux
2018-05-10T07:22:16+02:00
2018-05-10T09:18:43+02:00
2022-10-18T18:55:35+02:00
 • Win10-en a Skype-ban most kellemesen csalodtam. Mintha javitottak volna rajta, mert most csak nyolcadannyi ramot eszik (34MB, az manapsag szinte semmi). Szoval ez jobban illik a feladatahoz - ti. percenkent pár darab 20-40 byteos text atkuldesehez -, mint 2-300MB :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Skype pont arra jó példa, hogy lehet egy viszonylag jól működő alkalmazást elrontani a buzzwordök esztelen használatával. Nem csak teljesítményben, működésben is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A VS Code-ot sose próbáltam, de biztos vagyok benne, hogy etekintetben jobb egyébként. Meg nem mindegy, hogy mikor stratégia kifejleszteni egy programot és mikor nyűg: Amikor a skype-ot megvette az MS, már volt neki eredeti linux appja és ilyen "jajjmár" jelleggel ment szerintem már csak az update-elése, meg most is ezt érzem az electron-os skypenál is, hogy ez amolyan "nem az én kutyám kölyke", illetve hogy a team-nek valószínűleg a linux támogatás csak egy púp a hátán. A VS Code viszont arra van "használva" az MS-en belül, hogy az opensource-felé való jópofizást, meg a széleskörű supportot reklámozza - amellett, hogy kódolni lehet benne.

  Ennek megfelelően lehet ennyire eltérő a két software milyensége - illetve még bejátszik az, hogy a VSCode esetén kevesebb a low-level művelet, mint például a kamera, meg hangkezelés, IP kommunikáció stb.

  Valószínűbb, hogy az ubuntu telepítőt is meg lehet jól csinálni, mert hát feltételezem a mögöttes lépéseket úgysem a javascript-féle részek végzik majd (ugye mindenféle low-level állítgatásokról beszélek most), hanem kb. az egész csak egy UI réteg lesz, ahogy így elképzelem - ami valami alacsonyabb szinteken lévő scriptekkel kommunikálgat. Minden azon fog múlni, hogy a "nem várt eseteket" mennyire fogja ez az integrációs layer jól kezelni. Szerintem linux esetén ez lehet kritikus.

  ui.: Megjegyzem nekem a legutóbbi 5-6 frissítés óta a microsoft phone-os skype sem működik. Konkrétan vagy csak hang van, vagy csak kép - de a kettő együtt nem sikeredik neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A skype valóban borzalmas, viszont a visual studio code jó kis ellenpélda, szerintem.
  vscode-al még a tabletemen is szoktam kódolgatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ameddig a 2007-ben középkategóriás, egymagos laptop elviszi a telepítőt úgy, hogy utána sose lássam, addig végülis mindegy...

  Ezek között van többek között a Skype és a Spotify kliens is, amikhez hamarosan talán a rendszer telepítőprogramja, az Ubiquity is csatlakozik.

  Kicsit aggasztó tendenciának tartom ezeket. A skype például a régi linuxos klienshez képest összehasonlíthatatlanul használhatatlan - egy közepesen régi gépen az előbbi simán elment (jó kis C++ natív app azt hiszem), míg a mostanival még egyetlen egyszer sem sikerült működő és elfogadható minőségű video-call-t csinálni a 32 bites, egymagos, 1.4ghz-es, 2007-es gépen.

  Egyébként maga a HTML használata az jó ötlet, mert egy GUI-t deklaratívan érdemes szerintem is leírni - csak a nyelvek és libek overhead-je nem megfelelő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd