ARM-ra is átfordíthatók lesznek a 64-bites Windows alkalmazások
2018-04-06T08:31:28+02:00
2018-04-09T21:59:50+02:00
2022-07-21T06:45:26+02:00
 • Ebben persze valamennyire igazad van. De elég gyakori eset az, amikor például a sebesség-kritikus részeket kicsit megtuningolják assemblyvel, vagy a másik fontos példa, amikor valahol a folymatban például meghajtanak egy gpu-t. Annak akkor az illesztőprogramja ugyanúgy meg kellene legyen ARM alatt is, arról meg lehet találgatni, hogy mikortól / mennyire fogja megérni a hardver-gyártóknak még egy környezetre portolni a drivereket. 

  De hogyne, optimális esetben akár le is fordulhat az egész program. A linux persze ebben évtizedekkel előrébb van, mint a windows. Én emlékszem, hogy nem egy gnu-s programot le tudtam fordítani pl. openwrt alatt mips processzorokra. Olyanokat is, amiket még abban az időben írtak, amikor a mips processzorokat alig lehetett találni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Microsoft szerintem azért megy az ARM felé, mert
  - rendkívül alacsony fogyasztású processzorokon (azaz szupervékony, szuperhosszú üzemidejű, viszonylag olcsó gépeken) is futhat így a Windows
  - jelenleg úgy tűnik, hogy az x86 nem igazán tud hova gyorsulni, ugyanakkor jelenleg az energiahatékonyságot kevésbé szem előtt tartó ARM-alapú rendszereken kihozható az x86-tal összemérhető teljesítmény, és az ARM-ben (egyelőre úgy tűnik,) van még komoly fejlődési potenciál, és ebből nem akar kimaradni a Microsoft
  - ha az ARM komolyan betör a szerverpiacra, akkor a Microsoft semmiképp nem akar abból sem kimaradni.

  Hogy játékra alkalmas lesz-e az ARM, azt nem tudom. De ha az x86 a jelenlegi stagnálásában marad, az ARM pedig hatékonyabbá válik, akkor szerintem előbb-utóbb nagy teljesítményű ARM PC-k is kijöhetnek, azokra pedig jönni fognak a 3D (vagy inkább VR) játékok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ez is teljesen más feladat, ha az oprendszer (hívásaival, apijaival) és az összes fontos library és nagy céghez tartozó kiegészítő megoldás (hívásaival, apijával) teljesen transzparensen ugyanúgy átfordításra került a kódod alatt.

  De az ilyesmi a gyakorlatban nem létezik. Illetve úgy létezik, hogy a kompatibilitás eleve nem 100%-os, a ritkábban használt vagy specializált API-k meg vagy el sem érhetők, vagy teljesen más karakterisztikákkal működnek, mint az eredeti platformon. Aminek az az eredménye, hogy végül éppen úgy át kell írni a kódot, mint egy klasszikus portnál - és még akkor sem biztos, hogy sikerül valóban hatékonyra és stabilra megcsinálni az új platformon is.

  Amúgy meg, csak a félreértések elkerülése végett: a hírben nem valami API átfordításról van szó, hiszen erre nincs szükség, mert a Windows igazából fut az ARM platformokon is. Hanem csak arról, hogy eddig csak 32-bites binárisokat lehetett ezekre generálni, mostantól meg majd 64-biteseket is lehet.

  Ami igazából csak a kódgenerátort meg a linkert érintő változás, de a kód szemantikáját nem változtatja meg, és szó sincs arról, hogy bármiféle, az elemi gépi kódú utasításoknál magasabb szintű "átfordítás" történne majd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • minimálisnál nagyobb valódi programot más architektúrára lefordítani

  Azért ez is teljesen más feladat, ha az oprendszer (hívásaival, apijaival) és az összes fontos library és nagy céghez tartozó kiegészítő megoldás (hívásaival, apijával) teljesen transzparensen ugyanúgy átfordításra került a kódod alatt.

  Nagyon nem mindegy milyen környezetbe kell átfordítani egy kódot :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem tették meg, akkor is teljesen értelmetlen amit mondtál, mert nem az ARM, hanem a PowerPC architektúra volt az ami - már egyébként több mint egy évtizeddel ezelőtt - "eltűnt a süllyesztőben". Az ARM meg - azzal szemben, amit mondtál - köszöni, és nem hogy jól van, de folyamatosan egyre népszerűbb lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Majd elhiszem, ha már megtették. Megtették már?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a PowerPC volt amiről beszélsz. Egyébként meg az Apple állítólag pont most tervez átállni ARM-alapú processzorokra az eddig x86-os Mac-ekben (is).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt a lebontjuk a korlátokat mesét már 20 évvel ezelőtt is olvastam. Aztán az arm eltűnt a süllyesztőben. Annyira, hogy az apple is beszüntette a supportját, pedig ők nagyon dolgoztak rajta anno. Úgy tűnik, most a qualcomm megint dollár billiókat akar beleölni a rég elveszett háborúba. Jó szerencsét nekik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  A legnagyobb gondom az ELVAKULT M$-kel van.

  Mondja ezt egy – saját bevallása szerint is – elvakult linuxos. Az elvakult hívőknél nem az elvakult hitük tárgya alapján van baj vagy nincs, hanem az elvakultságuk miatt.

  Nyilván tudod, hogy M$-ék egy nagy másoló banda. Túl sok saját, eredeti ötletük nem volt/van/lesz.

  Ezek után érthető az elvakultságod (és valamennyire kirajzolódik, hogy a MS-előéleted inkább csak alapszintű felhasználói, mint mélyebb szakmai). Nyilván sorolni is tudod, akár oldalakon keresztül ezeket a „másolásokat”, ugye? 

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem akartalak +bántani. De rühellem ezt a M$ világot. Bevallom "elvakult" Linux fan vagyok, de van M$ előéletem. ARM-t is használok több féle hardver platformon. 
  A legnagyobb gondom az ELVAKULT M$-kel van. Nyilván tudod, hogy M$-ék egy nagy másoló banda. Túl sok saját, eredeti ötletük nem volt/van/lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki próbált már valami minimálisnál nagyobb valódi programot más architektúrára lefordítani, az tudja, hogy ez a legritkább esetben működik gombnyomásra. Ha van akár egyetlen egy assembly-betét, vagy rendszerspecifikus dolog a kódban már valódi portolásra van szükség. Ha jól tudom, a skype-nak pl. a mai napig nincs 64 bites változata. A sima fordítás rendszerint csak akkor működik, ha a programot már az elejétől kezdve több-platformosra tervezték.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt úgy cuzamme mindenkinek írtam, és nem kizárólag és kifejezetten @tekevicss-nek. A comment motorból kifolyólag viszont muszáj volt valakinek választ írni :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha rám gondoltál, akkor nem vagyok elvakult M$-es :)

  Más részről nem látom okát, sem nyomát, hogy miért kellene csak x64 Win és ARM Win közötti fordításban gondolkodni?

  Pl, ha jól tudom egy ideje lehet VS-ben Linuxra is fordítani, ha épp olyan cross-platform progiról van szó, aminél ez indokolt és lehetséges. Akkor mi akadálya lenne most ARM-es Linuxra fordítani?

  Nem kell mindig mindent és mindenkit beskatulyázni.

  Engedd szabadon a képzeletedet és adj teret vagy legalább esélyt azoknak a dolgoknak, amik túlmutatnak a korlátaidon.

  Csak kérdezem. Nem akarok se trollkodni, se beszólni, se leoltani senkit, mert messze nincs meg az a fajta tudásom, ami ennek a cikknek az értéséhez kell. Csak el merem hinni, hogy akár ez is lehetséges. Miért ne lehetne?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hagyjad! Addig jó amíg Ő nem gondolkodik ARMben. Elvakult M$ -es
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez már jogos példa, nem tudtam hogy vannak ilyen laptopok.


  Azt azért Te is beláthatod, hogy Jancsiszeg csak olyan eszközöket mondott kizárólag, ahol Windows-t nem használunk és durva félreolvasás mellett kommentált. A "Jó reggelt" erre vonatkozott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • El kene olvasni a cikket es ahhoz kotodo kommentet irni: "64-bites Windows alkalmazások is egyszerűen újrafordíthatók lesznek ARM platformra."

  Sehol nem irtak hogy a fejlesztoknek kell majd portolni ezt munkaora raforditassal. Ez egy automatikusan elvegezheto konverzio ami egy gombnyomas a fejlesztonek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak a raspberryn (mint armes hardver) van am windows ...nem tudom hallottal e mar a snapdragon 845re epulo uj laptopokrol tobb gyartotol is (jo reggelt). Ott ez iszonyatos nagy elorelepes lesz am, es igy elegge nagy problema oldodik meg az appok elerhetoseget tekintve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windows ARM-ra portolni 

  Az ARM-en (pl raspberry) futó Windows-ról van szó kedves kolléga. (Jó reggelt!) Nem igen hallani róla, hogy ez lenne tömegével routereken, Raspberry PI-n, vagy iPhone-on. Arról viszont hallani, hogy Raspberry-n nagyon alul teljesít a Windows. Egy-két fanatikus kivételével senki nem ajánlja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Holott a fejlesztők semmit nem fognak portolni egy a már megjelenésekor megbukott rendszerre. 
  Az ARM architektúra bukott meg? Az az ARM, ami az iPhone-ban, meg a Raspberry Pi-ban is "dübörög", meg egy tonna routerben (pl Broadcom)?

  Nem csak PSPad meg Total Commander jellegű programokat írnak a fejlesztők windowsra...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MS megint háttal ül a lovon. Azt hiszik, hogy a fejlesztő tömegek rohanni akarnak Windows ARM-ra portolni a 64bites alkalmazásaikat. Holott a fejlesztők semmit nem fognak portolni egy a már megjelenésekor megbukott rendszerre. Utána menni fog a nagy döbbenés, mint az UWP-nél, hogy de hát miért nem használja senki.
  MS ezt nem érti meg, hogy alkalmazások nélkül egy új platform halott, halott platformra meg miért erőlködne bárki is, hogy alkalmazást portoljon? Ördögi kör. Amellett, hogy a Windows Arm-nak amúgy is szégyenletes a teljesítménye, az "always-on" ígéret is csupán üres ígéret maradt. Itt már csak hab a tortán, hogy a 64 bites alkalmazásokat nem tudja futtatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd