Jogtalanul építette be a Java API-kat az Androidba a Google
2018-03-28T08:26:27+02:00
2018-04-04T23:41:05+02:00
2022-07-21T06:53:46+02:00
 • Értem már. Maga a programozó is képviselhet egy "utánam a vízözön" filozófiát (ha nincs felette kontroll), de lehet, hogy nincs más választása a cégvezetés rövidlátósága miatt. És az utóbbi esetben garantált, hogy egy idő után csapot-papot otthagy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát utánam a vízözön. Fizessenek ki, aztán mit érdekel engem mi lesz a cuccal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt nem egészen értem. Kérlek, fejtsd ki, mire gondolsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végülis ez is egy hozzáállás: Józsi tartsd a kéményt, amíg én felveszem a pénz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát... Képzeld el, hogy C++-ban interfészt készített valaki, amit legalább 20-féle származtatott osztály használ fel, és egy, az interfészt felhasználó generikus algoritmusban van a bibi, és a szoftver a futása során ezt az interfészt egyidejűleg legalább 100 objektummal használja, amik legalább 6, az interfészből származtatott osztályból lettek példányosítva. Ekkor Neked, mint valahonnan beesett programozónak rendkívül nehéz megállapítani, hogy honnan jön az adat és hova megy (mert teljesen generikus a megfogalmazás) akkor, ha nincs sehol sem ledokumentálva, hogy az adott környezetben az adott generikus rész hogyan van felhasználva, és az egész vacak szerzője már elhagyta a céget. Ilyenkor nagyon nagy bajnak érzed, hogy nincs telekommentezve a forráskód, és nincs mellé téve egy dokumentáció.

  A dupla vagy sokszoros munka akkor térül meg, amikor javítani kell, vagy akkor, amikor új munkatárs lép be a fejlesztőcsapatba. A kommentezés és a dokumentáció elhagyása a fejlesztés sebességének növelése érdekében véleményem szerint nagyon rövidlátó stratégia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudod, vannak komplex és kevésbé komplex feladatok. A helló világot valóban nem kell kommentezni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legtobb nagyobb apiban nincs komment. 

  hmm... Most néztem az Embarcadero (Delphi) RAD Studio utolsó, 10,2 verziójának source könyvtárait. Komplett ki van kommentezve.
  Persze ez csak egy egészen elhanyagolhatóan kis project, hülyegyerekeknek, othoni szórakozásra.  Össze is csapták alig 23 év alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legtobb nagyobb apiban nincs komment. De mar errol is irtam. Pl amiket evekig fejlrsztenek. A kommenttel az a baj h dupla vagy sokszoros munkat is adhat. Ha refaktoralsz vmit, akkor aut is ujra irhatod. Komment nelkul ha nem megy a kolleganak az ertheto kod ertelmezese az eleg nagy gond...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szívatós merge conflictnál amúgy is kézzel kell feloldani az ellentmondást. Mondjuk tény, hogy ilyenkor azért a jó öreg kapcsos zárójel tényleg segít. A másik oldalon viszont sokkal tömörebb a kódod pythonban, és nem a duck typing miatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van, tényleg undorító, ha netán mások is el tudják olvasni a kódodat, vagy akár te úgy fél évvel később. Ajánlott még az egy betűs változónevek használata, de azért a biztonság kedvéért a verziókövetésbe rakás előtt mindenképp futtass le egy obfuscatort is. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De az Első Magyar Sarkangyú BT.-nek miért is kell angolul kommentezni?

  Akkor nem kell, még kommentelni sem. Hadd tanuljon a leendő utódod is a mások által gányolt kódon eligazodni. Valahogy ki kell bekkelni azt az időt amíg megszerzed a szükséges szakmai gyakorlatot, aztán kereshetsz egy normális munkahelyet. Na, ott viszont már kell majd az angol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hidd el, van az a kódméret, ahol a dokumentáció és a comment is aranyat ér.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A tartalomjegyzek mas teszta. Arra van generated docs. Pl java docs

  Pl

  libgdx API
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • végülis igazad van.
  Egy szakkönyv tartalomjegyzéke is csak úri huncutság. Ha jól van megírva, miután mindannyiszor elolvasod mind az 1200 oldal, mindig megleled a keresett fél oldalt. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A jo komment maga a forraskod"

  En egyenesen ruhellem a kommenteket, szerintem tul sok hasznuk nincs. Ugyanis ha kommentelned kell valamit, akkor a kodot rosszul irtad meg, vagy ganyoltal...

  Ha pedig nem kell kommentelned, akkor a kod leirja mit csinal... az input/outputtal egyutt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor kevésbé valószínű, hogy a 6emberes helyi cégre írt szoftver megbirkózik egy multinacionális tőzsdecápa igényeinek. 
  Hogy a kommentelésnél maradjunk. Ez az angol kommentet minden magyar tanyára erőlködés nekem inkább modorosságnak tűnik. Rossz helyesírás esetén még nevetséges is. Ahogy mondtad, az a fontos, hogy lényegretörő ésdepláne mindenütt legyen, ahol fontos az áttekinthetőség szempontjából. Találkoztam már olyan profi munkával, ahol minden egyes php fájlnak másfél oldalas komment fejléce volt, megtudtál benne mindent a licenszfeltételekről, a szerzőről, az update-ek sorozatáról, de ha egy apró félpercest bele kellett javítani, fél órát kerestem a 8 belépési pont valamelyikét a 240ezer if között.
  Pedig angolul volt.
  Na jó, persze diakritikát semmi esetre se használjunk, még ha a környezet meg is engedné. A minap még a fájlnevekkel is harcba keveredtem. Egy előző e-shop szlovák karaktereket tartalmazó UTF-8 kódolású fájlneveit végül vagy az 5. FTP klienssel tudtam törölni, mert látni épp láttam a krixkrax betűhalmazt, de se átnevezni, se törölni, sesemmi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor lehet ujrairni a kodot, mert hulladek. Esetleg ha a neved is hozzaadtad a fejlecben, akkor tudjak, hogy ki volt az elkoveto...

  Es az nem tul jo :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Aki a mi fényes jövőnkben nem bízik..."  

  Mi lesz ha az Első Magyar Sarkangyú BT. multivá növi ki magát?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azert hogy profin szokd meg es ne legyenek a valtozoneveid/fgveid nevei se sP.na, nemtommi, stb okossagok.. es persze ha vki ranez a kodra ne hanyja el magat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kommentelés titka, hogy azt kell kommentelni amit kell :)

  Ha a főnök miatt olyan kommentek jönnek, hogy "ez egy új változó, mert kell", akkor több a kár, mint a haszzon. Eltereli a figyelmet.
  De én mindnet kommentelek, amikor a változónév, függvénynév, paraméternév nem elég önmagyarázó illetve speciális esete lehet.
  Egyáltalán, ami nem egyértelmű a kóddal ismerkedés első pár perce után.

  Ja meg az intellisense miatt azokat a "publikus" függvényeket ///-el, ahol segítség kellhet a használatában, mert nem egyértelmű valami.

  Egyébként tipikusan angolul kommentelek, még a csak saját magamnak írt kódban is ("ki tudja..." meg a rutin)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamint minden angolul legyen...


  öö... izé, miért is?
  Ha a Vodafonenak fejlesztesz, vagy a Coca Colanak, akkor megértem. Lehet, hogy holnap egy pakisztáni fogja turkálni a kódot, holnapután meg egy ausztrál vagy dél-amerikai bennszülött.
  De az Első Magyar Sarkangyú BT.-nek miért is kell angolul kommentezni? Hogy tudják mecsoda internacionális profi vagy?
  Vagy mi?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En undorodom a kommentektol. Valamint a kapcsos zarojel uj sorba rakasatol is. Ha mar kommentelsz, akkor ne minden xa.t kommentalj, hanem a fgv eket csak, amik nem egyertelmuek. Valamint minden angolul legyen...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez kizárólag csak ízlés dolga. Én például az ilyen formázási és kommentelési stílust nagyon nem szeretem.  Számomra ez csúnya, nem szép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebből a szempontból a python a király. Ráadásul kikényszeríti a normális identálást.

  Nem, az már a másik véglet, túl sok a hibalehetőség. Jön valami szívatós merge conflict és szerencsétlen diff toolnak még a kapcsos-zárójel se segít...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó kóder önbecsülése kényszeríti ki a korrekt identálást.
  (mellesleg az IDE-k is besegítenek)

  Sőt, jó kóder az identáláson kívül más formai elemet is "magára kényszerít" :)

  Én pl. kínosan ügyelek a deklarációk oszlopokba szervezésére, vagy hogy a kommenteknek legyen korrekt helye (pl. ugyanabban a 81. oszlopban kezdődjenek, hacsak valami különleges ok nem indokolja az eltérést, vagy hogy az if (stb) alatti nyitó kapcsos után legyen ha indokolni kell.

  pl.

  bool breakY = false; // Az Y miatti kilépés jelzője int counterX = 0; // Az X esetek száma az összesből if (spécifüggvény mindenféle paraméterrel) { // ha X eset miatt Y történt ... }
  Szóval akiket én tanítottam programozni, azoknak az identáláson kívül a forma, a szép, áttekinthető és egységes felépítésű kódszöveg is bejött a képbe. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebből a szempontból a python a király. Ráadásul kikényszeríti a normális identálást. Nekem egy olyan nyelv tetszene, ami olyan mint a C#, csak a sor/blokk kezelése python. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ma már picit tényleg kényelmetlennek tűnik, de eleinte megőrültem a mindent kúrjunk be az osztályba koncepciótól. Jobban szerettem, ha a függvények kódja nem teszi átláthatatlanná az osztályt. Ma már a code foldingos szerkesztők korában ez kevésbé fáj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy a begin/end és a {/} közti gépelés-mennyiségbeli különbségről ne is beszéljünk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt nézd, hogy mi volt a Java születése környékén, meg előtte, pl. hogy milyen rémnyelvekből gyűjthetett ötleteket és mire kellett hasonlítania.

  A java születésekor már bőven megvolt az Object Pascal, ami alsó hangon is legalább olyan jó volt mint az 1.0 körüli java.

  Hát, én imádtam anno a Turbo Pascalt, használtam az objektum-rendszerét is, és egy ideig eléggé folyt ki a szemem a C/C++ kódoktól.
  De ettől még az a véleményem, hogy az "itt deklarálom, amott meg majd használom" felépítés már 20 éve is kényelmetlennek számított, és mindezt procedurális szintről objektum-orientált szintre felskálázva, a némiképp ad-hoc linkeléssel meghintve szerintem nyugodtan meggyanúsítható a "nehézkes" jelzővel.
  Valamiért sem a Scala, sem a Kotlin nem igyekeztek ilyesmi elemeket visszahozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak picit meglepő tud lenni, hogy csupán azzal,
  hogy jogtalanul felhasználták a termékét, többet kereshetnek, mint
  amennyiért a terméket gyártó egész céget megvették. (:

  Ennyit írtam korábban, saját egyéni vélemény, amibe te azonnal belekötöttél ahol csak tudtál, ill ott is ahol nem.

  Én pedig írtam, hogy nem releváns a példád, mert az hogy valami céget mennyiért lehet megvenni 2009-ben az nem mérvadó abból a szempontból, hogy mekkora mennyiségű kárt és/vagy bevételkiesést okoztak ugyanezen cégnek 2005-től a mai napig is folyamatosan a cég egy olyan termékének engedély nélküli használatával és terjesztésével, az ebből adódó piac torzítással, a jogsértő cég a jogsértésből levezethető indokolatlan gazdagodásával, és pláne hogy mekkora kártérítési pert lehet ezek alapján indítani (ami még tipikusan háromszor akkora összegeket jelent, mint a kárösszeg).

  Sőt mi több, minél több bevételkiesést okoznak egy cégnek a piaci versenytársai, annál kisebb annak a cégnek a piaci értéke, amit ugye a cég várható cash-flow-jának jelenértéke befolyásol. Ergo nem kéne meglepődni azon, ha egy cég alulértékelt, akkor a háttérben lehet, hogy nem fizetik ki neki azokat a bevételeket amiknek a reményében valamit kifejlesztett, ergo simán lehet nagy kártérítési igény kis piaci kapitalizáció mellett.

  Csak akkor tud meglepő lenni, ha nem vagy tisztában mindazon dolgokkal amiket többször is megpróbáltunk a szádba rágni, de mostanáig sem tudtad feldolgozni, viszont relevanciát tulajdonítasz olyan dolgoknak, amiknek nincs közvetlen relevanciája.

  A komoly bajok ott vannak, hogy betegesen ragaszkodsz ahhoz, hogy valami amin te tudatlanságodban meglepődsz, az mindenki számára meglepő legyen, és ezt folyamatosan téves állításokkal próbálod igazolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd