Elmondta Bill Gates, hogy szerinte a tab vagy a szóköz -e a jobb
2018-03-06T08:51:42+01:00
2018-03-22T09:07:44+01:00
2022-07-21T07:11:40+02:00
 • Ahh, most nezem, tenyleg a gumiszobaba kerult.  Mondjuk jogosan :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Átrakták egy másik threadbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt nem értem, most kiderült, hogy az egér az ördögtöl való?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a modeline-t nem ismerem, ez valami Vim plugin?
  Biztos jó ez is, csak az ilyenekkel az a baj, hogy pl. egy csapaton belül akkor mindenkinek Vimet kellene használnia, az Editorconfig meg minden elterjedt editorban támogatott, plugin vagy extension szintjén.
  Max sorhosszt nem muszáj beállítani benne, én pl. csak az indentációra használom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem is jobb a tab. Én a projektekben a 2 szóközös behúzásokat nem szeretem, főleg amikor nagy a nesting, az amúgyis olvashatatlan kód még olvashatatlanabb. Olyankor átállítom 4 szóközösre...vagyis csak állítanám, ha tab lenne. :') A space mellett mindig azzal érvelnek, hogy az mindenkinél ugyanúgy néz ki, ami igaz is, de ez tabbal is elérhető, pl. Editorconfig extensionnel. Csak egyszer kell felrakni mindenkinél, és az összes projektben a megfelelő módon fog kinézni a kód, ahogy azt a vezető fejlesztő, vagy a team egyszer közösen kitalálta. Viszont ha nagyon zavar, még mindig át tudsz állni más méretű behúzásra a saját gépeden. Kár, hogy kevesen használják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt senki se használ Editorconfigot?

  Senki inkább modeline-t használ :D :D :D

  Egyébként az editor konfigot is használtam már egy nagyobb projekten, mert sokan autóformázgatták a kódjukat teljes fájlokra és az nem igazán segíti a verziózást... Ha viszont eleve mindenki kvázi-végtelen sorokat használ és nem akarja mások kódját autóformázgatni random, akkor ez nem annyira kritikus.

  Sok helyen pl. van ilyen, de nincs code review... Hát szerintem ez fura, mert azért lássuk be az utóbbi kicsit lényegesebb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt senki se használ Editorconfigot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de az egységesség miatt 4 szóközre "cseréltetem"

  Egyébként 4 az ilyen viszonylag normális dolog, de van aki 8db szóközre "cserélteti" ilyenkor a behúzást.

  Én ezt azért nem értem, hogy miért jobb szóközre cserélni, mint mindenhol azt használni, hogy a tab a behúzásra és a space a pozícionálásra való (tehát mindig tab-al kezdünk) - mert például itthon nekem egy ma már viszonylag kis felbontásúnak számító gépem van és itt nem egészségesek a 200 hosszú sorok - ezért csak átváltom a tabok méretét és még mindig egy értelmes dolgot látok.

  Sőt! Ha mobilról akarom nézni a kódom ssh-val, mert kíváncsi vagyok a vonaton hazafele menet, akkor lehet hogy nem 4, hanem 2, vagy akár egyetlen egy karakternyire állítom a behúzást.

  Van egy ismerősöm, aki kindle screen-en nézi a cuccaimat (csak monitornak használja, van egy raspberry rákötve) és azért is néha panaszkodik, hogy nem figyelek a 80-as sorszélességre...

  Nem értem. Ha a space-eket használom, akkor nem tudok átváltani, csak úgy, ha a forrásfájlt is megváltoztatom: tehát ha átváltom itthon kicsire, akkor holnapután bent a melóban lesz szuboptimális...

  Szerintem jobb, ha a szemantikát jelöljük közvetlenül, ami a behúzás szintje...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Space használó vagy :)

  Nem az a lényeg, mit nyomsz, hanem, hogy mi van ott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na alakul ez, még 1-2 nap és az is kiderül, a 8 space is 1 byteon tárolódik
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem csak annyi jutott eszembe ezzel az egész tab vs. szóközzel kapcsolatban, hogy én pl.: tab-ot használok, viszont az IDE-be beállítom, hogy cserélje le 4 szóközre, akkor én most tab-ot vagy szóközt használok? Mert fizikailag ugye a tab-ot nyomogatom, szóval tab használó vagyok, de az egységesség miatt 4 szóközre "cseréltetem" és így már szóköz használó?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na már megint egy world first problem.

  Tök jó, hogy itt mindenki a tutit :)

  Én ezt úgy szoktam, hogy odamegyek a céghez ahol dolgozom, megmondja a vezető fejlesztő, hogy mit használnak, beállítom arra az IDE-t, oszt csókolom.

  Ha magamnak dolgozom, vagy nincs ilyen, akkor beállítom az IDE-ben  hogy legyen TAB 4 hosszal, aztán autoformat, és kész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amegjelenítés pedig akkor is betűtípus függő marad, így szerintem a space mérete sem fix.

  Minden IDE alapból olyan betűtípust használ, amiben minden karakter azonos szélességű, Így a szóközé is. A space mérete emiatt pontosan fix: egy karakterszélességű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, én pl. bevallom nem tudtam, kösz!

  A forráskód byte mérete akkor is nagyobb lesz.
  Amegjelenítés pedig akkor is betűtípus függő marad, így szerintem a space mérete sem fix.
  Verziókövetésnél nem vágom mi zavarna be egy tisztán tab alapú forráskódban.
  És marad még a space állítgatási probléma, azt biztosan nem lehet megúszni, mivel itt is ahány ember annyi (2,3,4,6,8) space behúzást részesít előnyben.
  1 helyett 2 tabot viszont senki sem használ. Az meg hogy 30 vagy 40 pixelnyi 1 tab, hát engem nem zavar (pedig amúgy elég sokminden).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet hogy sokan akkor ezért tartják hülyeségnek a space alapú indentálást, mert azt hiszik a space-pártiak tényleg a space gombot nyomogatják, és szemre méregetik hogy mennyi kell még?!

  Csakhogy nem így van, ők is a tabot használják. Cserébe mindenhol ugyanúgy jelenik meg a kódjuk és nem zavar be a verziókövetésnél sem. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor ENTER rulez.

  Hát te meg miféle kő alól bújtál elő? Ctrl+M!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedi az emacs sokkal jobb.

  Szerk: Bocs. Most látom, hogy már más a flame tárgya.
  Akkor ENTER rulez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja. Már alig várjuk, hogy megjelenjen a hír; újabb startupot vásárolt fel a google x millió dollárért, a zseniális fejlesztőcsapat ugyanis minden programozó életét hihetetlen mértékben könnyítette meg szuperfantasztikus mesterséges intelligenacia algoritmusával, pontot tettek az évtizedes, fejlesztők közt dúló véres háborúra: bármilyen nyelven megírt forráskód halmazt pillanatok alatt alakítanak át TAB - SPACE konzisztensre!

  Amúgy szerintem ne is nevezze magát programozónak az, aki ezt nem tudja pár nap alatt összehozni 1 nyelvre.

  Ha még nincs, akkor meg az IDE-kben eleve kellene legyen tab-space inkonzisztencia warning is (opcionálisan).

  Azt meg nem vágom, hogy mi az előnye 3 tab lenyomásával szemben 12 vagy 24 darab space nyomkodásának, amire elpazarolt plusz idő nemhogy idegesítő pocsékolás, de aztán lehet hogy véletlen csak 23 vagy 25 lenne 24 helyett... {ezen szabad trollkodni, már aki észérvek helyett csak ahhoz ért}

  És még egy észrevétel: megváltozik a kódom felépítése, egy blokk belekerül egy másik blokkon belülre, ezért kijelölöm a blokkot, és nyomok a billentyűzeten egy TAB-ot, így egyel jobbrább tolja szépen az egészet. Vagy fordítva, kikerül a blokkom egy if blokkból, vagy kikopizom és önálló függvényt készítek belőle, akkor meg ugye SHIFT + TAB balrább viszi, ha kell akármennyi, pl. 3 blokknyival is. Az oké, hogy ez a mindennapi fícsör space-re is működik persze, de akkor a space-elők is tab-ot használnak Közben kipróbáltam WebStormban, ha 2 space egy behúzásom, ez a tab tologatás akkor is 4 space-nyivel tolja arrébb, tehát nem ismeri fel, hanem elrontja az egészet (elhiszem hogy állítható, de akkor tényleg szubjektívvé válik az egész forráskód felépítés, és minden fejlesztőeszközön mindig állítgatni kell, mindenkinek ugyanúgy).

  Mellesleg ez az egész probléma nem létezne, ha mindig mindenki tab-ot használt volna, azon ugyanis nincs mit vitázni hogy egy bekezdés 1 tab-e vagy 3, mert az tuti 1, space viszont 2 vagy 4 vagy 8 vagy ki tudja mennyi, nyilvánvalóan az kavar be. {ezen is lehet trollkodni}

  Bár a forráskódok mérete csak ritkán kritikus, de 1 tab 1 byte, 4 space meg 4 byte helyet foglal, 8 space meg 8 bytenyit. Láttam már olyan nagy randa kódot (1 file) amit egy modern IDE csak érezhetően késlekedve tudott kezelni. SyntaxParsing és AutoSave során biztosan nem mindegy a karakterszám, nem csak IDE hanem GIT és a köztes továbbító mechanizmusok során sem. Oké hogy zip redukálja, de akkor meg az fogyaszt több áramot. Végső soron az SSD / HDD sem szereti a több write-ot. Ha meg pl. obfuscate nélküli JavaScriptről van szó, és lassú mobilnetről, akkor konkrétan érezheti mindenki a több karakter hátrányát.

  Végül tény hogy az ujjak ízületének sem tesz jót a több leütés!
  Szerintem elég rosszul festene egy ilyen mindenre kiterjedő összehasonlító táblázat.

  Legeslegvégül pedig, billentyűzeten TAB-ot lekopni még nem láttam (pedig én tabolok), a SPACE helyét viszont már mobil képernyőbe is láttam "beledörzsölve" (oké hogy azon nem programozunk), de a billentyűzeteimen pláne lekopik a SPACE (hát még ha szpészelő lennék).

  Megbántani senkit sem akartam, ha én a space-t szoktam volna meg, tanulás vagy első hosszú munkahely során, akkor nyilván ragaszkodnék hozzá, akár észérvek ellenére is, mert a világ nem áll meg 32 space-től sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hacsak nem true-type és nem monospaced font mellett fejleszt valaki (fúj), akkor viszont a space és a karakterek szélessége mindig arányos, míg a tab és egy karakter szélességének aránya állítható.

  Viszont továbbra is azt látom, hogy a legnagyobb kárt igazából csak a kettő keveredése okozza...
   én is tab-párti vagyok...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • dehisz a szóközök mérete sem fix, nem csak a tab méret
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem áll meg a fenti (a legtöbbször nem áll meg), akkor a szóköz a biztonságos út.

  Ha betartod azt a szabályt, hogy a tabok csak a sorok kezdetén szerepelhetnek, akkor lényegében tök mindegy mi a tabok beállított mérete.
  Ha viszont valakik egyszerre használnak szóközt is és tabot is, akkor úgyis vége a világnak... :D

  Egyébként amikor tab-ot használok, akkor általában van vim-nek szóló komment sor, hogy minden vim úgy értelmezze, ahogy én is
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig egyszerű a kérdés.
  Ha jól kontrollált az eszközök köre és megfelelően működnek, elvárt módon kezelik a tab-okat, akkor megfelelő és előnyösebb lehet a tab használata.
  Ha nem áll meg a fenti (a legtöbbször nem áll meg), akkor a szóköz a biztonságos út.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyéniben akkor is tobbet keresne, ha szokozhivo lenne, nagy ugy :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ehehe, Gates annyira kivételt képez a tabszerelmével, hogy egyedül többet keres, mint az összes szóközhívő.  
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Space, ahol csak tehetem. A tabbal mindig csak a baj van!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olyan tab, amit az editor szokozokkel helyettesit volt már?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell szóközöket nyomkodni, ugyanúgy a tabot használhatod a szerkesztőbe, csak be kell állítani, hogy space-el vagy tab-al szeretnél tabulálni, szóval ilyen szempontból mindegy.
  Viszont egy szóközzel tabulált program mindenhol ugyanúgy néz ki, míg ez a tab esetén nem mondható el, ott egyéni preferencia, hogy ki mekkorára állítja be a tabot.
  Én 2 space párti vagyok, de felváltva kell dolgoznom különböző tabulálású kódokon, szóval tulajdonképpen mindegy is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valaki elmagyarázná nekem, miért is jobb a szóköz?

  https://prog.hu/tarsalgo/194082/megvan-a-valasz-az-orok-kerdesre-tab..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • TAB FOREVERER :D persze a szóköz is fontos, de többségben van nálam a tabulátor
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert az írója véletlenül hozzáért a space-billentyűhez...
  Megj: És minden szerkesztőben ugyanannyira van állítva a tab?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd