Ingyenes szoftverfejlesztő képzést indít lányoknak az Accenture
2018-03-01T08:26:26+01:00
2018-04-25T19:07:07+02:00
2022-07-21T06:29:35+02:00
 • A probléma gyökere egyrészt az, hogy bár férfi és nőpopuláció intelligenciáinak átlaga nagy mintán szinte tökéletesen megegyezik, a férfiintelligenciák normál eloszlásának Gauss-görbéje kissé jobban elterül, tehát a férfiaknál nagyobb a szórás, így több a retardált, de a zseni is. Hogy miért alakította így az evolúció, az már más kérdés, és túlhaladja ezen komment kereteit. Tény azonban, hogy a 150 iq+-os decilisekben emiatt már ötször annyi a férfi, mint a nő. Ki lehet találni, hogy a top techcégek honnan válogatnak. Azzal, hogy a Google vagy FB a feminizmus hullámait meglovagoló marketingbullshit mentén nemi és nem kompetencia alapon vesz fel programozókat, versenyhátrányba kerül a riválisaival szemben. A kvóták miatt rossz programozókat vesz fel és a rossz programozók rossz kódokat írnak. Ezt ellensúlyozandó szigorítják a code review-t a rossz programozóknál, amolyan tűzoltás benzinnel szisztémaként, amiből aztán az egyik ilyen botrány lett: egy önérzetes királylány kiszagolta, hogy az ő kódjait gyakrabban dobják vissza review-ra, mint másokét, és a saját elképzeléseihez igazítva a valóságot egyből farkast kiáltott, hogy nyilván azért van ez, mert ő nő, véletlenül sem azért, mert csapnivaló programozó. Erre írta az általad említett srác, amit, és amiért végül elbocsátották. 
     Különben az a véleményem, hogy ezt a problémát nem a munkaerőpiac mesterséges torzításával kell orvosolni, hanem már óvodában el kell kezdeni kiválogatni az erre alkalmas embereket mindkét nemből. Kondicionálás kérdése az egész.
  Az első programozók nők voltak; az Apollo-program röppályáinak számításait nők végezték, mert rájöttek, hogy ők jobbak a monoton, folyamatos nagy koncentrációt igénylő, precíz feladatok megoldásában. Hogy miért alakította így az evolúció, az egy érdekes kérdés, de enélkül az emberiség eddigi egyik legnagyobb technológiai eredménye nem valósulhatott volna meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting annyit kért a szponzorált tartalomért, hogy csődbe mentek. Egyébként: CodeGirlz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem utólag került a szemem elé ez a topic. A hírek most egy hónapos. A hírekbe rakott linkek közül ma már egyik sem működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, éppen ez az - hogy csak te beszéltél róla. Miközben annak, hogy hány nő és férfi kerül vezető vagy jól fizető pozícióba, semmi köze nincs a valószínűségszámításhoz.

  A valószínűségszámítás egy leírási módja a világnak. Azt írok le vele, amit csak akarok és annak van köze hozzá, amihez csak akarom. Tehát bárminek/mindennek. Ha te más leírást szeretsz/akarsz, az is oké, de attól önmagában a többi leírás nem lesz hamis, vagy alkalmazhatatlan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lényeg az, hogy nem kell képességbeli eltérést feltételezni ahhoz, hogy eltérő eredményeket kapjunk - mert az magyarázható önmagában a energiabefektetésbeli eltéréssel is.

  Magyarázható, de nem biztos, hogy az a magyarázat, vagy csak az a magyarázat (hozzáteszem, szerintem (is) részre a teljes képnek a befektetett munka is). Attól, hogy valami lehetséges, nem szükséges is egyben.

  Tehát nem kell a nőknek eltérő képességeket és érdeklődést - vagy ezeken alapuló, illetve ezeket feltételező, megalapozottan vagy megalapozatlanul eltérő megítélést és előítételeket - vízionálni ahhoz, hogy alacsonyabb számban töltsenek be jól fizető/vezető állásokat, ha igaz a korábban leírt párválasztási mechanizmus. Mert az önmagában magyarázza, illetve magyarázhatja az eltérést az eredményekben.

  Vagy ugyanígy nem kell a nők eltérő energiabefektetését, vagy az ezeken alapuló, illetve ezeket feltételező, megalapozott, vagy megalapozatlan megítélést és előítéletet vizionálni ahhoz, hogy alacsonyabb számban töltsenek be jól fizető/vezető állásokat, ha igaz a korábban leírt párválasztási mechanizmus. Mert az önmagában magyarázhatja az eltérést. Elsőre én pont ezzel is magyaráztam.

  Amik egyrészt megint eleve bele vannak faktorálva "az adott cél érdekében befektetett energia"-ban

  Ha én holnaptól meghülyülök és minden hosszú hajú felvételizőt azonnal elutasítok, akkor az nem nagyon lesz benne a pályázó által befektetett energiában, legalább is nagyon nem rajta múlik, hogy nem kapja meg az állást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én állításom valószínűségi volt. Tehát szó volt róla.

  Hát, éppen ez az - hogy csak te beszéltél róla. Miközben annak, hogy hány nő és férfi kerül vezető vagy jól fizető pozícióba, semmi köze nincs a valószínűségszámításhoz.

  Még legitim is volt, mert (konyhaian) ami a sokaságban eloszlás, az az egyediben valószínűség.

  Nem. Ami a sokaságban eloszlás, az az "egyediben" szám vagy számosság. A valószínűségnek semmi köze nincs ehhez.

  Kivéve a képességeket, mert azok kb. azt mondják meg, hogy mi/mekkora a hatása egységnyi befektetett energiának.

  De itt nincs értelme hasznosulásról beszélni, hiszen "az adott cél elérése érdekében befektetett energia"-ba nyilvánvalóan csak azt az energiát lehet és kell beleszámítani, ami ténylegesen afelé mozdítja előre az illetőt - az pedig mindenkit ugyanannyira mozdít előre a cél felé.

  Tehát tök mindegy, hogy valaki hány kalóriát evett reggelire - mert nem a bevitt kalóriák száma számít, és nem azokat számoljuk, hanem azt, hogy ezekből mennyit fordított (sikeresen) annak elérésére, hogy mondjuk programozó legyen. Ugyanígy ha valakinek nincs tehetsége mondjuk a (programozási ismeretek) tanulásához, az teljesen irreleváns, mert csak azt jelenti, hogy a bevitt energiája/ideje egy részét elfecsérli, és az valójában nem "az adott cél elérése érdekében befektetett energia" lesz.

  De a lényeg nem is ez, és értelmezhetjük úgy is a befektetett energiát, ahogy te mondod. A lényeg az, hogy nem kell képességbeli eltérést feltételezni ahhoz, hogy eltérő eredményeket kapjunk - mert az magyarázható önmagában a energiabefektetésbeli eltéréssel is.

  Tehát nem kell a nőknek eltérő képességeket és érdeklődést - vagy ezeken alapuló, illetve ezeket feltételező, megalapozottan vagy megalapozatlanul eltérő megítélést és előítételeket - vízionálni ahhoz, hogy alacsonyabb számban töltsenek be jól fizető/vezető állásokat, ha igaz a korábban leírt párválasztási mechanizmus. Mert az önmagában magyarázza, illetve magyarázhatja az eltérést az eredményekben.

  Meg kivéve a külső körülményeket, amik szintén a befektetett energia hatásfokát adják.

  Amik egyrészt megint eleve bele vannak faktorálva "az adott cél érdekében befektetett energia"-ban; másrészt, amik esetén megint bizonyítani kellene tudni valamiféle statisztikailag szignifikáns eltérést; harmadrészt amikre megint igaz, hogy nem is kell eltérőnek lenniük nemenként, mert a korábban leírt stratégia önmagában is elégséges lehet a tapasztalt eloszlások magyarázatára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van. De itt egyrészt szó sincs valószínűségszámításról.

  Az én állításom valószínűségi volt. Tehát szó volt róla. Még legitim is volt, mert (konyhaian) ami a sokaságban eloszlás, az az egyediben valószínűség. Ez a kettő ugyanaz.

  Amik mind benne vannak az "adott cél érdekében befektetett energia"-ban. 

  Kivéve a képességeket, mert azok kb. azt mondják meg, hogy mi/mekkora a hatása egységnyi befektetett energiának. Meg kivéve a külső körülményeket, amik szintén a befektetett energia hatásfokát adják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az esély szónak van valószínűségi jelentése

  Van. De itt egyrészt szó sincs valószínűségszámításról. Másrészt az esélyek azonosak. A különbség nem ebben van.

  A mai PC világban nem illik kimondani, de attól még igaz lehet, hogy a nők érdeklődése és képességei átlagosan (statisztikailag) eltérnek a férfiakétól. Az olyan körülményekről nem is beszélve, hogy miután egy nőnek gyereke van, más a munkavállalási mintázata (szülési szabadság, több váratlan betegszabadság, stb.).

  Amik mind benne vannak az "adott cél érdekében befektetett energia"-ban. Ti. ha valaki más tart fontosnak, mást szeret, másra (is) kénytelen időt szánni, akkor nyilván kevesebb energiát tud majd és fog fordítani az adott cél elérésére.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hanem a (legalábbis az adott területen és az adott cél érdekében) befektetett energia - és az ebből és csakis ebből eredően elért eredmény

  Attól, hogy a befektetett energia is különbözik, más is különbözhet. Nehogy megint abba a hibába csússzunk, hogy egy tényezőt kiragadunk és arra építünk egy gondolatrendszert. A mai PC világban nem illik kimondani, de attól még igaz lehet, hogy a nők érdeklődése és képességei átlagosan (statisztikailag) eltérnek a férfiakétól. Az olyan körülményekről nem is beszélve, hogy miután egy nőnek gyereke van, más a munkavállalási mintázata (szülési szabadság, több váratlan betegszabadság, stb.).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az esély szónak van valószínűségi jelentése is és én ebben az értelemben akartam használni. Ld. "mennyi az esélye annak, hogy X" = "mennyi a valószínűsége annak, hogy X". Az eloszlás amúgy szorosan kapcsolódik a valószínűséggel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amiről beszélsz az nem esélybeli, hanem eloszlásbeli eltérés. Nem az esélyek eltérőek, hanem a (legalábbis az adott területen és az adott cél érdekében) befektetett energia - és az ebből és csakis ebből eredően elért eredmény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit leírtál (háttérmechanizmus), az statisztikailag nézve végül is különböző (valószínűségi értelemben) esélyként jelenik meg, csak a tálalás más, de pont ugyanarról van szó.

  Éppen elég az, ha ez a percepció a társadalomban.

  Aminek kb. a felét maguk a nők alkotják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amíg a nők többsége tudatosan, vagy tudat alatt is (magához képesti relatív nagyobb) vagyon/hatalom alapján választ magának férfi társat, addig a társadalomban mindig meglesz az a háttérnyomás, hogy a nők statisztikailag az egyenlő esélynél ritkábban jussanak hatalommal/vagyonnal járó pozícióba.

  Ez nem az esélyről szó, mert az egyenlő (sőt, a pozitív diszkrimináció miatt inkább a férfiak esélyei a rosszabbak). Hanem arról, hogy pont a fenti ok miatt a férfiak a nőknél jobban kepesztenek a magasabb és jobban fizető pozíciókért - és így gyakrabban is jutnak azokhoz -, míg a nők, mivel velük szemben nincs meg ez az elvárás, nem tesznek meg ennyit ezért - és így ritkábban is nyerik el a pozíciókat. Függetlenül attól, illetve annak ellenére, hogy amúgy az esélyeik és az elbírálásuk pontosan ugyanaz, vagy esetleg még kedvezőbb is.

  Egyébként meg ehhez még az sem kell, hogy a nők ténylegesen a fenti szempontok szerint válasszanak párt maguknak. Éppen elég az, ha ez a percepció a társadalomban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amíg a nők többsége tudatosan, vagy tudat alatt is (magához képesti relatív nagyobb) vagyon/hatalom alapján választ magának férfi társat, addig a társadalomban mindig meglesz az a háttérnyomás, hogy a nők statisztikailag az egyenlő esélynél ritkábban jussanak hatalommal/vagyonnal járó pozícióba.

  Csak hogy a sok felszínes és jelentéktelen jelenség mögött lássuk a valódi okok egyikét is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jelen pillanatban szerintem kb. mindenhol hálóval fogják a szoftverfejlesztőket, és nagyjából mindenki magasról tesz arra hogy fiú, lány, vagy még nem tudja eldönteni hogy fiú-e vagy lány.

  Ha ez így van, akkor nincs is gond. Nyugodj meg, biztos nincs előírva, hogy a következő, akit felvesznek, annak nőnek, indiai származásúnak, kereszténynek és 165 cm magasnak kell lenni, mert most ő a soros. Ez mégiscsak felháborító lenne.

  Amúgy tök jó ez a kvótásdi, csak akkor kérnék női kvótát a kukásokra is, mert az sem igazság, hogy ebből a szép szakmából is szinte teljesen ki vannak zárva, és eddig még egyik feminista szervezetnek sem szúrt ez szemet.

  Ebbe mondjuk beletrafáltál, diszkrimináció miatt meg is büntetett egy kukás céget a hatóság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De mennyivel jobb egy vadiújat alkotni a 10%-ért az ötlet"kitalálónak" meg 90%-ot adni) mint egy jól feltőkísétett, tradicionális, piacba beágyazott jólmenő cégből 1%-ot kapni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jelen pillanatban szerintem kb. mindenhol hálóval fogják a szoftverfejlesztőket, és nagyjából mindenki magasról tesz arra hogy fiú, lány, vagy még nem tudja eldönteni hogy fiú-e vagy lány.

  Amúgy tök jó ez a kvótásdi, csak akkor kérnék női kvótát a kukásokra is, mert az sem igazság, hogy ebből a szép szakmából is szinte teljesen ki vannak zárva, és eddig még egyik feminista szervezetnek sem szúrt ez szemet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, a goglenél, meg a többi nagy amerikai cégnél így megy. Csak azért vesznek fel nőket meg feketéket, hogy meglegyen a % és reklámozhassák, hogy mennyire progreszivek.
  Ezt bezzeg nem reklámozza a média, de a liberális nyugat egy fertő úgy ahogy van.
  De ezt lehetne naphosszakat taglalni. A hoolywoody mozikban sem véletlenül nyomják a feminista PC propagandát, meg rakják tele a filmeket niggerel. A velejéig romlottak, és pár évtized múlva elég komoly társadalmi problémák lesznek emiatt...

  Egy normális országba, ha valakit a véleménye miatt rúgnának ki, ott biza keményen megbüntetnék az adott céget. Csak hát ugye Amerika is csak a nevébe demokrácia...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak meg kellene adni minden helyen a lehetőséget, hogy az arány magát szabályozza a munkára leg megfelelőbb jelentkezők neme alapján.

  Erre meg van adva a lehetőség most is, és ha tudta volna szabályozni magát, már rég így lenne mindenhol, de akik döntenek a felvételről, azok előítéletesek. Ezért nem is lehet szép szóval ezen javítani, csak egy fentről jövő kvótával, amit a jelentkezők számából is megállapíthatnak, mert már annak megállapítása erősen szubjektív, hogy melyik jelentkező a megfelelő és melyik nem. Így ez a kvótás megoldás nagyon is közel lehet ahhoz, amit leírtál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Korrekt!

  Én is így gondolom.

  Ezek a "Mi megmondjuk jól, azoknak a nőknek, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi az a programozás, vagy akik eddig nem is foglalkoztak a témával, hogy márpedig lehetnének akár programozók is." hozzáállás nagyon méltatlan.

  Gyakorlatilag annyiba sem veszik a nőket, hogy képesek saját szakmát választani, anélkül, hogy egy bácsi megmondaná nekik, hogy mit szabad és mit nem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ha jól emlékszem Googlenél volt egy balhé, hogy kirúgtak valakit ezzel kapcsolatos véleménye miatt. Akkor olvastam, hogy ott kifejezetten kisebbségeket vesznek fel, hogy tartsanak egy arányt. 

  Szerintem undorító, hogy ha egy kisebbséget diszkriminálnak és azzal próbálják ellensúlyozni egy másik helyen, hogy több olyan embert vesznek fel, akkor is ha jelentkezik náluk alkalmasabb a munkára azért, hogy lássák milyen ,,előrehaladott" a cég... Ez nem csak újabb diszkriminációt eredményez az ellenkező csoport felé, de utálatot/haragot is a kisebbség felé( teljesen jogosan), hiszen miért jár nekik előny?

  Szerintem nem kellene 50-50% arány nemek közt a programozásban, semmi értelme. Csak meg kellene adni minden helyen a lehetőséget, hogy az arány magát szabályozza a munkára leg megfelelőbb jelentkezők neme alapján.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja. Ilyet a prog.hu-n is találsz időnként. Csinálni kellene egy olyan weboldalt mint egy másik tetszőleges játék vagy társkereső, stb. oldal, a jelentkezőnek csak az oldalt és a grafikát kellene szállítani, esetleg még a marketingbe beszállni egy kicsit, cserébe pedig megkapná a bevétel akár 10%-át is. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Az Alaptörvény XV. cikke[7] kimondja, hogy az alapvető jogok mindenkit különbségtétel nélkül megilletnek, illetve állami feladatként határozza meg az esélyegyenlőség előmozdítását. Az Alaptörvény 11 olyan szempontot emel ki nevesítve (faj (sic!),[8] szín, nem, nyelv, vallás, fogyatékosság, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési helyzet), amely alapján tilos diszkriminálni, de a felsorolás nyílt végű, az egyéb helyzet kategóriába számos más megkülönböztetés is beletartozhat. Így például az Alkotmánybíróság a több esetben[9][10] is egyéb helyzet szerinti diszkriminációnak ítélte a szexuális irányultság szerinti megkülönböztetést."  :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát az egyetemet végzet egyáltalán nem jelent automatikusan jobb fizetéses állást. Nagyon sok a gender studies meg hasonló nagyon hasznos szak, amikre túlnyomó többségébe férfiaktól eltérő neműek járnak. Így arányaiban hiába több a nem férfi diplomás, nem lesz jó fizető állása olyan papírral.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jó fejlesztőt felvenni a hazai bérekért a művészet

  Az angolszászok otthon tudják a titkot.
  A kulcsfigurákat, nagyon fontos alkalmazottakat-munkatársakat beveszik társnak (vagyis részvényopció és a céges döntésekben helyt adnak).

  Mondjuk startupoknál itthon is előfordul, hogy tőkerészt akarnak adni a munkáért, csak ugye ki hiszi el, hogy ez a tőkerész valódi érték. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szükségszerűen a fehér, hetero, férfinak kedvez

  Igen, ezért kellene kibontani a szálakat, persze nem a megélhetési tiltakozóknak, mert ők nem tudják megtenni.

  Sok sok szál van, ahol már régen nem elszenvedők pl. a nők.
  Pl. az egyetemet végzettek (így jobb munkahelyek) számában sem vezetnek már a férfiak vagy pl. az USA-ban, ahol csinálnak ilyen statisztikát kimutatták, hogy a nemzeti vagyon (ingatlanok, betétek, értékpapírok, cégek, részvények stb.) esetén is már nagyobb a nők részaránya. Gondolom a válási szabályok miatt meg mert tovább élnek.
  Márpedig a vagyon az hatalom, ennek ellenkezőjéről engem nem fog meggyőzni egy femináci sem. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja. Csak van pár olyan terület amit ha nem így csinálsz, akkor egyrészt nem leszel túl sikeres, másrészt nagyon fogod utálni az életedet. Béna fejlesztőkkel még idehaza is Dunát lehetne rekeszteni, jó fejlesztőt felvenni a hazai bérekért a művészet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem baj, ha nő az ellenkező nem aránya a szakmában. Kifejezetten jó lenne!

  De: ez a program így nagyon marketing szagú, és nem is túl korrekt.
  Ha nő lennék, és egy ugyanilyen program indulna csak férfiakra célozva, akkor most biztos hogy kirúgatnám a cégtől azt a Gonosz Férfi Vezetőt, aki ezt a rendkívül diszkriminatív döntést hozta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd