Miert van ekkora hiany, Java fejlesztokbol?
2018-02-16T17:51:00+01:00
2018-02-20T23:28:18+01:00
2022-07-21T07:46:46+02:00
 • Azt senki sem vitatta, hogy az IT nyelve ne az angol lenne. Az meg szerintem tök más, hogy napi szinten skype-olok valakivel, vagy az adott országban lakok. Bár, Dubai ebben a tekintetben más, hisz rendes Dubai-i arabokkal kb. sosem lehet találkozni, legalábbis mindig ez volt az érzésem. Bár, én leginkább nyaralni szoktam járni, nem dolgozni és én ez alapján gondolom ezt. Lehet munkában más az összetétel, bár kétlem, hogy sok helyi arab dolgozna. :) Amit írtam, az nem is feltétlen a munkára vonatkozott, hanem a beilleszkedésre, és ez az én véleményem, nem vita tárgya. Nincs azzal gondom, hogy másképp látod.
  Nekem egyelőre csak hasznom volt abból, hogy a tárgyalásokat az ügyfelekkel anyanyelvükön végezhetem, és nem azért mert ne tudnának angolul. Plusz ugye egymást között, ha nem munkáról van szó, akkor csak az anyanyelvükön beszélnek. Én pl. azt kellemetlennek érezném, hogy miattam kellene csak angolra váltaniuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Napi szinten dolgoztam is velük. Most az, hogy ott ülök mellette, vagy épp Skypeozunk kb. édesmindegy. Eszembe nem jutott volna Arabul tanulni, meg Indiaiul meg még ki tudja kik voltak ott. Itteni multiknál is egy szót nem hajlandó senki magyarul beszélni, aki külföldi akkor se, ha 10 éve itt él. Az IT nyelve az angol és ennyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, hát nyilván nem arra gondoltam, hogy ha 2-3 napot van kint valaki. :) Amúgy ismerősöm aki multinál dolgozik Dubaiban tanulja az arabot és a felesége is, meg a gyerekek is(, bár lehet a suliban ez kötelező is).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az még elviselhető... de a nyáron hónapokig 40-50+ celsius az nekem sok lenne, úgyhogy maradok a tavaszi/őszi látogatásoknál, légkondi ide vagy oda

  Ami meg a pilota kekszet illeti: a luxus cikkekre mindig megéri üzletet alapozni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amazon, Ebay, Aliexpress, Shpock, Willhaben... soroljam meg?
  Mind shop.

  Egyrészt gondolom (az utolsó kettőt nem ismerem) egyik sem az általad említett 14 ország 12 nyelv kategória.

  Másrészt mint említettem, nem értem, hogy miért hoztad példának őket, mikor korábban azt magyaráztad, hogy miért érthetetlen hogy nem találnak Java fejlesztőt, mikor a mobil programozás (szerinted) sokkal bonyolultabb és sokkal több mindent kell hozzá tudni. És továbbra sem értem.

  De te sem értetted azt, ami a hozzászólásom lényege volt: egy webshopban (mérettől függetlenül) előforduló problémákra vannak már kész megoldások amiket használni lehet. Nem feltétlenül mindegyikre ingyenesek, de megvannak. Ha egy cég tényleg milliónyi terméket árul, akkor feltehetően a nem ingyenesség nem lehet probléma.

  Funkcionalitásban egy shop az egy shop, függetlenül attól, hogy hány terméket árul hány embernek. Az áruk raktárkészlet menedzsmentjével, szállításával, katalógusban megtalálásával, eladásával, pénzforgalommal és szállítással kapcsolatos funkcionalitású képernyői vannak. Ugyanazok a feladatok bármely shopban. Nincs benne Tetris, nincs benne rakétairányító rendszer, Wolfenstein (kivéve ha Excelt is használnak), stb. Amik viszont szükségesek, azokra mindegyikre van már meglévő integrálható komponens vagy alrendszer. Az Amazon az egyedüli, ahol ezeket esetleg nulláról fejlesztették ki az akkor egyedi lépték miatt, a többi sokkal valószínűbb hogy már meglévő komponenseket és/vagy infrastrukturát (akár pont az Amazon-ét) használt.

  És nyugodj meg, nem napi szinten kapcsolattartást igénylően változtatják meg a belső API-kat az Amazon kereskedési rendszerében, vagy az alkalmazásban, vagy bármely más jól megtervezett rendszerben. Egyszerűen azért, mert az a napi kapcsolattartás sokba kerül. És nem hiszem hogy a mobil UI fejlesztő fog az összes backend belső, mobil által nem látott API-jával kapcsolatban bármit is csinálni.

  Tudod, hanyan dolgoznak ezeknel a cegeknel? Kicsit komplexebb a dolog mint amire gondolsz.

  Tudom, illetve meg tudom nézni. Ugye te is tudod, hogy ezeknek a nagy része customer service és raktárbéli anyagmozgató feladatokat tölt be, illetve (az Amazonnál) nem a shoppal kapcsolatos munkakörben dolgozik, ergo nem fejleszti a shopot.

  Nem lattal meg ilyesmit belulrol az a gyanum

  Mobil alkalmazást valóban nem. Vastag klienst igen. Sok(-sok) felhasználós enterprise vállalati és pénzügyi rendszert igen (és tudom, hogy legkevésbé lényegesek a mobil alkalmazások igényei az egész vállalati rendszer felépítésére vonatkozóan... a mobil alkalmazás igényeinek tervezési következményei mindig csak az őt kiszolgáló szerverig terjednek). CNC esztergát nem.

  De te panaszkodtál arra, hogy mobilon minden évben új dolgot kell megtanulni.

  Egyébként nyugodj meg, szerver oldalon is folyamatosan tanulni kell. Ha te azt hiszed, hogy a Spring ma ugyanaz mint 15-20 éve, nagyon tévedsz. Csak sokkal kevésbé akarnak csapot papot eldobni, mert ha le kell cserélni egy alkalmazást a mobilon 1-2 évente, kit érdekel? A mobilt is le kell cserélni lassan 1-2 évente a tervezett elavulás miatt (manapság már jó ha 2-3 évet túlél egy mobil). De ha a szerver oldali infrastrukturát is teljesen le kéne cserélni 1-2 évente az sokkal fájdalmasabb lenne. Ezért a szerver oldalon igyekeznek sokkal kevésbé intruzív fejlődést lehetővé tenni, mind az egyes alkalmazások egymással kapcsolódásánál, mind a használt technológiáknál.

  Ez igy nem igaz, amit irsz, hogy megy minden a kukaba.

  Ez a mobil alkalmazásokra mint termékre vonatkozott. Ha a modern UI-al szemben támasztott elvárások alapján a korábbi alkalmazást lecserélik, akkor annak a lecserélt mobil alkalmazásnak a kliens oldalának egy jó része vagy egésze megy a kukába.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, hát ott van légkondi mindenütt, kicsit más a színvonal.  Meg csak ilyen 2-3 napos pofavizitekre kellett felmenni fél évben egyszer. A főnök egy dolgot kért csak: Pilóta Keksz. Ott ez a luxus. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem sem erted.
  Amazon, Ebay, Aliexpress, Shpock, Willhaben... soroljam meg?
  Mind shop.
  Tudod, hanyan dolgoznak ezeknel a cegeknel? Kicsit komplexebb a dolog mint amire gondolsz.
  A design es UX sok esetben nem a grafikus feladata, de ha van is grafikus, az implementacio ram marad mindenkepp, ami plusz ido, plusz energia.
  Ez igy nem igaz, amit irsz, hogy megy minden a kukaba.
  Ugy lenne igaz, hogy amit korabban megtanultal, ra kell tanulni az uj dolgokat is, mert a korabbiakat ugyanugy kell hasznalni, egyre tobb technologiat kell ismerni mobil oldalon, es egyre komplexebbek a programok.
  Nem lattal meg ilyesmit belulrol az a gyanum.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem azért Dubai-ban

  Nyáron hogy bírtad az időjárást? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • finord ... szerinted milyen egy shop fejlesztese, ahol 15 millio termek van, 14 orszagban, 12 nyelvre forditva? Ahol a backend programozokkal napiszinten tartani kell a kontaktot, hogy mi alapjan tortenik a validacio, es authorizacio, mi alapjan kuldozgetik a REST adatokat, es milyen strukturakat, miert fogadnak el?
  Ezen felul a business reteggel ugyanugy foglalkozni kell es meg ott van folotte egy plusz ami szerveroldalon nincs, es a Design es a UX (felhasznaloi elmeny) es meg par reteg ami szerveroldalon, vagy CNC programozasnal...nincs.

  Én is bocs, hogy csak most válaszolok, sajna nem vagyok annyit gépközelben a napokban családi problémák miatt.

  Szerintem valószínűleg nem teljesen értem a kérdésed, hogy szerintem milyen egy ... shop fejlesztése, és hogy ettől miért lenne sokkal több vagy hasznosabb amit egy mobil programozónak produkálnia kell, és miért lenne sokkal bonyolultabb egy mobil programozó munkája mint egy nagy rendszer szerver oldalának fejlesztése.

  Egy webshop az egy webshop marad, függetlenül attól, hogy hány terméket árul (és szerintem teljesen pitiáner dolog), szóval nagy rendszerként ezzel példálózni kicsit nevetséges.

  Vannak már (és már 10 éve is voltak) kész programcsomagok amiket csak testre kell szabni, és kész a webshopod. Ezek egy része ekkora adatmennyiséggel is meg tud bírkózni.

  Nézzük csak az általad felhozott problémákat.

  15 millió termék? És? Ez szerinted adatmennyiség? Ez nudli manapság. Bármelyik adatbázis, bármelyik keresés támogató rendszer és bármelyik ezeket használó webshop rendszer simán megbírkózik vele. És erre már 10 éve is megvoltak a kész megoldások.

  12 nyelv? És? 15-20 éve bevett megoldások vannak arra, hogy hogy kell internacionalizált (i18n) rendszert készíteni gyakorlatilag 0 erőfeszítéssel (csak le kell fordítani az üzeneteket egyszer minden nyelvre).

  14 ország? És? Ez kit érdekel? Onnantól kezdve, hogy nem csak egy raktár és nem csak egy lehetséges szállítási szolgáltatás van (ergo választani kell a rendelés alapján lehetségesek közül), onnantól kezdve a több ország technikailag triviális plusz változtatás. Már 10 éve is dolgoztam olyan ingyenes kész programcsomaggal ami ezt tudta, ergo valószínűleg minden ilyesmi rendszer tudja.

  Validáció, authorizáció napi szinten kapcsolattartási igénye? Most mi a francról beszélsz? Ha ezeket napi szinten programozónak kell karbantartania, akkor ott valami nagyon el van cseszve a tervezésnél vagy a dokumentálásnál.

  REST adatok és kommunikáció? Most ebben szerinted mi a komplex? Kész megoldások vannak, használni kell. Ha meg a formátum napi szinten változik, akkor lásd az előző pontot (valami nagyon el van cseszve a tervezésnél és/vagy a dokumentálásnál).

  Design, UX, egyéb dolgok ami szerver oldalon nincs (a CNC programozást ha nem haragszol figyelmen kívül hagyom mint sima lekicsinylő megjegyzést)... Nos ezek mind olyan dolgok amik a rendszer komplexitására 0 befolyással vannak. Erre vannak a mobil programozók és a grafikusok/designerek. De itt mindegyiknél arról beszélünk hogy egy helyben, időben a telefonra korlátozott feladatot kell megoldani, ami a szerverre és a többi userre 0 behatással van.

  Az a benyomásom hogy egy elrontott tervezésű nulláról felépített webshopon dolgozol 2018-ban, és ezzel szeretnél példálózni, holott már 10 éve is voltak kész programcsomagok amik az általad felhozott funkcionalitás architekturálisan lényeges részét már akkor is biztosították, csak ti nem használtátok őket. Az egyedüli dolog ami 10 éve nem állt rendelkezésre a mai dolgokból az az internet sávszélesség, a felhős infrastruktúra skálázhatóság olcsón, és a mobil UI-ok. A sávszélesség nem a programozó érdeme, a skálázhatóságra kész megoldások vannak azóta, a mobil UI meg attól még hogy a kliens történetesen elfér a kezedben egy sima kliens programozási feladat.

  Attól hogy a mobilon két évente új dolgot kell megtanulj, attól még nem lesz bonyolultabb a munkád vagy a tudásod, csak kevésbé időtálló, ergo értéktelenebb (mert amit létrehozol sokkal hamarabb megy a szemétbe, és utána újra ki kell fizetni a következő két évnyi UI elkészítését).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az adott orszag nyelvet beszelni azert illik szerintem).

  Nekem azért Dubai-ban inkább az angol ment jobban, meg azért itt magyarban se sűrűn beszélik a multis emberkék a hunok nyelvét. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MADE: A nagy különbség nem a haviban van, hanem a plusz két hónapban. 40k / évhez nem kell seniornak lenned + vidéken is ennyi a fizu, ha nem szereted a nagyvárost. Az meg hogy mennyivel drágább a megélhetés nagyon erösen függ a körülményektöl. Egy fiatalnak aki Budapesten él albérletben Ausztria szinte ugyan annyiból megvan, de az élet és munkakörülmények fényévekre vannak a magyartól. Aztán meg lehet hogy kevésnek hangzik 1-2 százassal több, de tudod hogy van ez, ami a megélhetésen felül marad, azt sokkal jobban megérzed az életminöségedben, pl kényelmesen tudsz nyaralni, autót venni, stb.. Egy igazi seniornak fizetésben már nyilván nem upgrade, de a körülmények miatt mégis lehet rajta agyalni, például nem mindegy milyen oktatást kap a gyereked.

  Nyelv: jó ha tudsz németül, de sok helyen már elég az angol. Ahol én dolgozok, ott se kérik a németet csak pár pozíció esetén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arrol van informaciod, hogy java architectkent milyen fizetest lehet ausztriaban elerni? Felteszem, ha egy dev 2500 eurot keres, akkor egy architect nem keres 6-7000 nettot + juttatasok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fizu egy dolog. Itt csak az alberlet dragabb kicsit mint otthon de mar az sem jelentosen.
  Ami sokkal masabb..jobb az az egeszsegugy, az ovi suli, egyetem ingyenes, sok park, jo kajak... nem egy rossz orszag.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jegelve, de amugy... lehet erdemes lene megcsinalni... Apple Watch-ra gondoltam csak, mert eleg bena UI-ok vannak ami aztilleti.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Raiffaisenrol tudok nyilatkozni. Voltam interjun. Nem tudnak..vagyis nem akarnak sokat fizetni, a csapat nagyresze magyar, az angol eleg...mint idegennyelv, de ezt a mobilfejlesztoi poziciot mar tobb mint feleve hirdetik.
  A vezeto programozojukkal beszelgettem jo masfel orat..jofej emberke, valoszinu nagyon raernek, vagy nincs eleg munka, vagy a fenetudja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tavaly beadtam az Erste-hez a jelentkezesemet becsbe architect poziciora, 2 nap mulva keresett a hiring manager, hogy menjek interjuzni, kuldott emailt-t is, amiben leirta az architect nevet, hogy o interjuztatna, adjak nekik idopontot. Dev-kent dolgozom Angliaban es megis erdekelte volna oket a dolog, lehet, hogy megsem akkora csodaszam hozzajuk bekerulni. Menet kozben kaptam szerzodeshosszabbitast, ugyhogy az interjuig nem jutottam el, maradtam helyemen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Btw a sci-fi ui hogy all? :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Plusz nemetul kell tudni meg inglis. Meg azt irja nagy cegeknel van ez stb. En mar azert kis ceget is lattam itthon netto 600 ert mobil vonalon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2,5k euro/hó-nál nincs értelme kimenni külföldre. Egy senior ekkora bért itthon is megszerezhet, de még ha egy 100-asal kevesebbet is kap, a megélhetési költségekkel még mindig csak egyenlő lesz a 2oldal, akkor meg már inkább nem vacakol az ember.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na igen, ez erdekes amit irsz, tenyleg ez van, en is tapasztaltam, es nem egyszer, bar en iOS
  projekteket kerestem, es / vagy hosszabbtavu szerzodest, es amit mondasz..
  alkalmazott kene nekik, a legdurvabb ami volt, es cegnevet nem akarok mondani, de ismertebb,
  akik Geringfugig-et szerettek volna, vagy 4 oras bejelentett alkalmazottat, max brutto 1600/ ho ert.
  Azt hittem poenkodnak..mert hat az osztrak szeret neha viccelodni vagy beprobalkozni, de 
  komolyan gondoltak. Nyilvan otthon is van ceg aki csak 90 000 Ft-ot tud fizetni, de itt ezen en kicsit 
  meglepodtem.
  A nagyobb cegek mint Erste, Raiffaisen, Runtastic, ok alkalmazottat keresnek nem tul magas fizetesert, es iszonyat piszoklassan hoznak meg 1-1 dontest, interjura bekerulni hozzajuk is csodaszamba megy. Ha van referencia, es tobb ev tapasztalat akkoris.

  Csak annyi nalam a massag..hogy iOS fejleszto itt keves van... de teljesen ugy tunik, hogy Java meg sokkal kevesebb.
  Vagy szimplan csak nem akarnak ennyi penzert itt dolgozni a programozok?
  Holnap par ceget megkeresek Java temakorben..nagyon kivancsi magyok ki hogy reagal.
  Azt latom, hogy sok projektnel odairtak, hogy felvetel es kezdes azonnal!
  Kicsit, mintha valami vagohid lenne, es kell nekik 5 Java programozo...lehetoleg olcson, 100 darab projektre...vagy kitudja mire. Fura kicsit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • en is alkalmazottrol irtam. Most mar latok 70k-s hirdetest is. Mondjuk igy sem eri meg nagyon :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az igaz, hogy alkalmazottkent nincsenek nagy penzek ausztriaban, de az is igaz, hogy alkalmazottat nem is talalnak eleget. :) (bar lehet ez reszben magyarazza is a kerdesedet, mert sok alkalmazottat szeretnenek a jelenlegi szamlasaik helyere. ) Konkretan tudom, hogy nagy cegek azon panaszkodtak, hogy alkalmazottat szeretnenek es szamlasok voltak tobbsegeben annak ellenere, hogy policy szerint max. talan 2 evet ha dolgozhattak a projekten. De hat ez van, sajat maganak senki sem ellensege.

  A nemet meg azert az en ertekrendem szerint alap, ha nemet anyanyelvu orszagba megy valaki dolgozni. (De nyilvan nem azt mondom, hogy kivaltja az angolt. Az adott orszag nyelvet beszelni azert illik szerintem).

  Az alkalmazott a fizetett ellenseg, mindenhol draga. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor olcsobb es gyorsabb lett volna Crossplatformon fejleszteni Xamarin Forms-al.
  Mert ezekszerint ott lehet irni kozos kodbazist, ha nincsenek platformspecifikus megoldasok.
  De en alkalmazottrol irtam, nem vallalkozorol. Vallalkozo itt meg nem voltam, nem tudom milyen lehetosegek vannak, nem tudom, itt projektet hogy lehet szerezni, es amugy azt sem ertem teljesen, hogy egy bank, hogy tud egy kulsos cegben megbizni annyira, hogy a teles rendszere fejleszteset rabizza...vagy telecom ceg. Szerintem erdekes. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Az alkalmazott 2500 nettonal sokkaltobbet nem keres. Majdnemhogy mindegy, melyik programnyelv vagy IT terulet. 50 000 Eur / ev bruttonal sokkaltobbet nem adnak. Az rezidens orvosok kezdofizuja 70 000 magassaga."

  Itt elek. Amikor negy eve otthagytam az utolso beslös melomat (biztosional), es vallalkozora valtottam, 60k volt a bruttom. 2k netto havonta nagyon az alja java-skent. Junior, egy ev gyekorlattal. 

  A mostani projekten (Telekom) itt ülnek az Androidos meg IOs-es fiatalkak. 25 sincs a nagy resze. Ezert keresnek kevesebbet. A mobilos alkalmazasok csak GUI-kent müködnek a java backendekhez. Nagy varazslas nincs bennük, ahogy en az androidos kodot nezem. Aki javas-kent hasznalt valami grafikus keretrendszert (Swing, Swt), az kis gyakorlas utan elboldogul vele, en is fixaltam mar benne bugot, amikor minden app entwickler beteg volt (Az IOs-t nem ismerem) Biztos van olyan resze is, ami nygon komplex, de egy rendes alkalmazasba nem kell nagy hokuszpokusz. Föleg nalunk ugy latom, hogy az Android es IOs progiban igyekszenek a közös oszto elven mozogni . igy meg gondolom nem lehet kihasznalni a platformok finomsagait. Cserebe minden hülye tudja hasznalni a progit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a komplexitás a különbség abban, hogy burkolóból hiány van, postásból meg nem. Esetleg a keresleti oldal is okozhatja a kínálati oldali hiányt, nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alkalmazott 2500 nettonal sokkaltobbet nem keres. Majdnemhogy mindegy, melyik programnyelv vagy IT terulet. 50 000 Eur / ev bruttonal sokkaltobbet nem adnak. Az rezidens orvosok kezdofizuja 70 000 magassaga.

  Gondolom itt elsz. Akkor azert tudnod kell, hogy itt az angol nem eleg. Nemetul is jol kell tudni.
  Masreszt egy alkalmazott nagyondraga dolog, mert itt sok szabadsag es juttatas jar az alkalmazottaknak. Arrol meg nem is beszelve, hogy majdnemhogy tobb joguk van mint a munkaadoknak....amivel elnek is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ameddig annyit latsz az osztrak melobol, hogy ~ netto 2500Euro/ho, addig nincs mirol beszelni. Ez meg itthon sem sok, es egy jo javast ennyiert tuti nem tudsz a hataron tulra csabitani. Egy kozepes javas ausztriaban is megkeres tobb, mint 8ezer Eurot (+mwst ha osztrak ceged van) havonta hosszu tavu projekten (legalabb 1 eves).  Hogy milyen tudas kell hozza? Palyazz meg par melot es pillanatokon belul kiderul, hogy milyen melyek a tapasztalataid, megfelelo-e az ismereted egy ilyen melohoz akar csak a felsorolt frameworkok tekinteteben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Latom a Matrixot! ;) Jol mondod, neha! Volt otthon cegem. Kutya vacsoraja.
  Nemetorszagban jobban lehet keresni, Irorszagban megjobban, csak nem sok marad belole, mert mig Irorszag / Dublin, Europa masodik legdragabb varosa, addig Bécs, élhetö.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit nagy az arc nemde? Azert az a 650-730 se tul sok kinn. Sokan kataskent megkeresik ennek a duplajat is neha :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok, bocs, most volt csak idom atolvasni, minden kommentet es kicsit valaszolni.

  hb1 ... igen, de nem igazan ertem, hogy miert nincs eleg java fejleszto, semmilyen technologiai dolog, es komplexitas nem indokolja a hianyt.

  frankck ... nativ iOS fejleszto tobb millio van. Nincs hiany. Van eleg, es ahogy en most latom 8 ev utan,
  az a helyzet, hogy a lufi kipukkanni lattszik. Azt latom, hogy sok kicsi inkompetens ceg jon letre aki ganyol valamit, es az a meglepo, hogy a megrendeloknek es is eleg.
  A masik dolog amit latok, hogy ha te is kicsit utanaarsz, egyre kevesebb mobilos projekt van (Android + iOS), mintha az emberek rauntak volna az appokra, csak eddig sem volt rajuk igazan szukseg.
  Vannak hirtelen felfuto appok, akik milliokat kaszalnak vagy milliardokat, de az esely ran kisebb mint az 5os lottora...nem ok az atlag...de amikor mobilfejlesztesrol esik szo, mindenki rajuk gondol...bar talan egyre kevesebben.
  Meg egy erdekes dolgot megjegyeznek, a nativ fejlesztes semmivel sem bonyolultabb mint massal fejleszteni, sot egyszerubbnek mondanam, mert az eszkozok kiforrottak.

  finord ... szerinted milyen egy shop fejlesztese, ahol 15 millio termek van, 14 orszagban, 12 nyelvre forditva? Ahol a backend programozokkal napiszinten tartani kell a kontaktot, hogy mi alapjan tortenik a validacio, es authorizacio, mi alapjan kuldozgetik a REST adatokat, es milyen strukturakat, miert fogadnak el?
  Ezen felul a business reteggel ugyanugy foglalkozni kell es meg ott van folotte egy plusz ami szerveroldalon nincs, es a Design es a UX (felhasznaloi elmeny) es meg par reteg ami szerveroldalon, vagy CNC programozasnal...nincs.

  senki ... semmilyen projekt sem trivialis. Semmilyen platformon semmilyen nyelven, a programozas egy kreativ munka, ahol mindig problemakat kell megoldani. Kicsi fin_gos programokat, mar nem szokas irni, kicsi kozert nyilvantartasi programot sem nagyon szokas mar ... egyre komplexebb a programozas, egyre bonyolultabb problemakat kell megoldani, es az ugyfelek egyre tobbmindent kernek a penzukert.
  Amikor anno kedztem mobilra fejlesztgetni, nagy cegeknek eleg volt, ha kaptak egy kicsi programot, nemi interakcioval.. REST meg fogalom se nagyon volt, a mobilokon a kamera jo ha kotesminta szeru kepet tudott rogziteni, ma mar messze nem itt jarunk.

  Amit irtatok, igazabol a kerdesre szerintem nem valasz, hogy miert van hiany. Valos magyarazatot nem talaltam. Minden projekt nagy, minden projekt komplex, minden projektnel kell ismerni a belso mukodest, minden projektnel van teszteles es architektura, egymassal kommunikalo tobbmillio soros programok talan azert mindenhol nem jellemzoek.
  Java oldalon ami most trend kezd lenni....csak beleszagoltam, jeleznem, az a microservice-ek.
  Amit korabban irtam...egyre tobbmindent akarnak az ugyfelek, ja es egyre gyorsabban, egyre olcsobban.
  A regen megirt programokra azert mobil oldalon is akad pelda, ahol meg a mai napig van ra eset, hogy kezzel kell memoriat kezelni, regi Objective-c kodokban, de minden nyelven minden platformon elofordulhat, az IT mint szakma mar lassan kezd egy hosszu multtal rendelkezo valami lenni, amikor gyerek voltam, akkor multja meg nem igazan volt. Csak specialis helyeken, mint urkutatas, es speci laborok.

  Tobb mint 5 eve mar nem igazan eldegelek Magyarorszagon, es sracok...megdobbento a fizutok.
  4-500 000 Ft gondolom otthon meg mindig sok penz. Ne gondoljatok hogy a meglehetes olcsobb mint kulfoldon... Irorszag, Nemetorszag es Ausztria kornyeken meglehetesileg kepben vagyok.
  Ausztriaban egy netto havi fizu, iOS fejlesztokent 630 000Ft - 750 000Ft, a Java fejlesztoke is hasonlo, mert kollektiv szerzodesek vannak...a fizu fugg a tapasztalattol es a vegzettsegtol.
  Viszont Juniusban es Novemberben ennek a penznek a duplajaval szamolhattok nettoban, mert van 13. es 14. havi penz.

  Jonak tunhet. Havi szinten azt jelenti ez az "atlag fizu", hogy egy jo lakasban laksz, minden szamlad kivan fizetve, hasznalt autot 2-3 havonta tudnal venni, vagy hitelre is meglehet oldani, es ho vegen marad... jobb lehetosegek vannak mint otthon. Nem dragabb itt elni mint otthon.

  Hogyan csinaljak? 1 projekt 1 hora vetitve 15 000 - 30 000 Euro, attol fugg az ugyfel mit akar.
  Netto 2200 bruttoja 3200korul van, 2 programozo + a tulaj 9- 10 000 bol megvan / ho + a koltsegek...igy mukodik itt.

  Ezzel csak 2 dolcsot akartam mondani, egyreszt, hogy a Java hiany szamomra erthetetlen a masik, hogy piszok olcson dolgoztok. Nem Magyarorszagban kell gondolkodni, a ti projektjeitek nagyresze sem magyar.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd