Vannak olyan routerek, amik NTP-t szolgáltatnak?
2018-01-18T17:15:46+01:00
2018-01-19T08:40:41+01:00
2022-07-19T00:41:44+02:00
 • Hali!

  Te magad használsz olyan routereket legalább 2 éve barkács szoftverrel koppra bármilyen probléma nélkül?

  Én valamivel több mint egy éve használok MikroTik router-t, de a cégnél számtalan ilyet használunk. Természetesen, hibák előfordulhatnak (mint bármilyen elektronikai eszköz esetén), de nem jellemző.
  Barkács-szoftver alatt nem tudom mit értesz, de a saját szoftvere (ROSRouterOS*) tökéletes, a végletekig konfigurálható, sűrűn frissítik, stb. Gyakorláshoz demó-változatot is letölthetsz, amit virtuális gépen futtathatsz. Sőt, ha elvégzel MikroTik-tanfolyamokat, akkor licencet is kapsz.

  * A RouterOS egy linux-alapú operációs rendszer, direkt a MikroTik RouterBOARD hardverekhez fejlesztve. Konfigurálhatod/adminisztrálhatod konzolról, Winbox Windows-os klienssel (szerintem ez a legjobb – tökéletesen működik Wine-n linuxokon is), webes felületről (majdnem annyit tud, mint a Windbox).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sokkal több mint 2 éve mennek nálam. A RouterOS elsőre bonyolult lesz, de ha ráérzel az ízére, azt fogod mondani: "hogy voltam meg eddig enélkül?". :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eddig ez a tipp vezeti a listát, bár a mikrotik routereket nem ismerem, a megbízhatóságukról én magam nem tudnék most nyilatkozni. Te magad használsz olyan routereket legalább 2 éve barkács szoftverrel koppra bármilyen probléma nélkül? (Az azt jelentené, hogy 2 éve mint a kicsi angyalka pörög, egyáltalán soha semmiért nem kellett hozzá nyúlni olyan jelleggel, hogy például lefagyott, vagy valami misztikus hiba történt vele - a rendszer adminisztráció az természetesen más.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyira kicsi teljesítményű eszközöknek is kellene óra, amiknél nem számíthatsz http kliens támogatásra sem, tcp-re sem. Van arp, rarp, bootp, icmp, udp (csomag láncolás nélkül). Arra az esetre kellene valamit kitalálnom, amikor - biztonsági okokból - a teljes hálózat csak egy lan, nincs wan egyáltalán, egyetlen pillanatra sem (természetesen azonnal ki tudnék menni ntp-vel, nem is lenne több gondom). Egy router akkor is ott lehet, mert dhcp-nek még hasznos, jól jön a csomag irányításhoz (csak multicast ip-ken társalogni nagyon torlódás lenne belőle egyik-másik eszközön). A routerre be lehet lépni akár egy mobil telefonról is egy AP-n keresztül, be lehet rajta állítani pontos időt, nem kell ahhoz külső ntp. Ha létezik is router manuális idő beállítási opció nélkül, én nem találtam, szóval a kézi időbeállítás megbízhatóan mindig jelen lesz. Ha le is lehet kérdezni, az nagyon tuti. De html-ből szűrni sajnos felejtős. A kliens eszközökhöz teljes mértékben hozzáférek. Legrosszabb esetben lesz egy dedikált eszköz a hálózaton csak pontos időnek. Természetesen eszembe jutott. Csak tudod.. az +1 eszköz 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  LAN oldalon lévő embedded eszközökön kellene olyat csinálnom, hogy ne akarjon internetre nézelődni, de kellene egy pontos idő.

  Bármelyik MikroTik router tudja ezt.
  1. A router-en beállítod az NTP (vagy inkább SNTP) klienset valamelyik publikus NTP-szerverre. Ezzel eléred, hogy a router-eden mindig a pontos idő legyen.
  2. A router-re telepíted az NTP-szervert (ntp-csomag – nem része az alap ROS-nak), beállítod.
  3. A LAN-on lévő egységekben meg a router (belső, LAN) IP-jét adod meg NTP-szervernek.

  Bővebb infó: Setup local NTP servers - MikroTik Wiki

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként a router fent van a neten? Vagyis fizikailag elérhető a net? Ha igen, akkor esetleg meg lehetne azt oldani, hogy egy másik eszköz (akár egy saját HW) kimegy a netre, lekéri az időt, és ezzel a másik eszköztől kéri le az időt az embedded cuccod. 
  Ha egyáltalán nincs netes kapcsolat, akkor meg most hirtelen kissé barkács megoldás jutott eszembe: az embedded eszköz megnyitja a router felületét, és kiszedi a HTML-ből az időt. 
  Egy próbát megérhet..
  Szerk.: viszont így nem NTP interfészen menne a dolog, hanem valami saját eljárást kell kidolgozni, de az nem vészes, bár nem tudom mennyire van szabad kezed az embedded eszközhöz.
  Ha csak NTP jöhet szóba, akkor nem szóltam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LAN oldalon lévő embedded eszközökön kellene olyat csinálnom, hogy ne akarjon internetre nézelődni, de kellene egy pontos idő.

  Elvileg a helyi routeren be lehet állítani időpontot, de az csak a routeren lesz meg. Létezik NTP arra, hogy állomások egymás közt időt szinkronizáljanak, és nem is túl bonyolult valami. Pici routerek is igazán kiszolgálhatnák saját maguk a 123-as portot LAN oldalon, de ami routereken eddig ki tudtam próbálni, azok nem tesznek olyat.

  Ami routerekkel találkoztam, egyik sem teljesen jelenkori. Ha valaki más is ütközött bele a kérdésbe, és heuréka módjára talált valami megoldást, örülnék bármilyen tippnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd