Az Apple elnöke szerint nyelvek helyett programozást kellene tanulnia mindenkinek

Az Apple elnöke szerint nyelvek helyett programozást kellene tanulnia mindenkinek
2017-10-11T07:16:21+02:00
2017-12-01T07:22:57+01:00
2022-10-19T07:00:31+02:00
 • Ahova a lányom jár ott például a 2. félévben fejezetenként olvastatják és minden fejezetet megbeszélnek közösen az osztályban. Nincs olyan, hogy olvasd el nyáron és írjál belőle dolgozatot.
  Pontosan nem tudom hogy csinálják az osztályzást, de az biztos, hogy kaptak már egyest is, de aki elolvassa az négyesnél rosszabbat nem igazán kaphat :).
  Igaz ők idén 7-ben Robinson-t olvasnak...., de valószínűleg nem kell leírni a leltárt a könyvből, hogy rajtakapja a gyereket azon, hogy hoppá.... biztosan irodalomszabotőr-gonosz-lógós-stb...stb....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamint nagyon ideje lenne, hogy az olvasmány élményről beszámoló célja nem az lenne, hogy rajtacsípjék a gyereket, hogy nem is olvasta.
  Ennek következtében teljesen lényegtelen apróságokra kérdeznek rá, ezzel szemben az, hogy az olvasónak mit jelentett a regény, milyen érzelmeket, tanulságot akármit okozott, erről már nem esik szó.

  Ez a sok elemű lista arra is jó lehetne, hogy az aki (akik) olvasták, azok elmondhatják egy kiselőadásban az osztálynak, hogy miről is szólt. Véleményezhetik, kritizálhatják is.
  Talán ha az egyik gyerektől hallják, hogy tetszett neki, sokkal nagyobb eséllyel olvassa el valaki más is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem kellene kötelező olvasmány általános iskolában, legfeljebb kötelezőan választandó egy hosszú listáról, amin még az irodalmi igényesség sem lenne feltétel. Ugyanis nem az a lényeg eleinte, hogy mit, hanem az, hogy olvassanak. Mondom ezt úgy, hogy nekem a kötelező olvasmányok nagyrészt tetszettek anno, a sokak által fikázott Jókai regények is, de tudom, hogy ezzel kisebbségben vagyok, emellett az általam rühellt Harry Potterről is elismerem, hogy sokakkal szerettette meg az olvasást. Amúgy sokkal népszerűtlenebb lenne az is, ha kötelező lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, a világ változott csak mi felnőttek ezt nem akarjuk sokszor elfogadni.
  Siránkozunk, hogy a mai rajzfilmekben mennyi erőszak és halál van, de Kincskeresőt meg Pál utcai fiúkat olvastatunk a gyerekkel ami sokkal kegyetlenebb és durvább.
  Nálunk hála a tanárnak nem ezeket kell olvasni így nem megy el annyira az olvasástól a kedve a gyerekeknek :)

  Egyébként pedig magyartanártól hallottam, hogy Jókait nem szabad adni egy 12 éves gyerek kezébe.....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kisebbeknek pedig a Tündér biciklin-t érdemes ajánlani, de semmiképpen nem a Bogyó és Babócát...

  12-13 éveseknek pedig még egy külföldi:
  Angie Sage - Szeptimusz 1. – Mágia
  (sok részes vigyázni kell vele, mert hamar magával tudja ragadni az arra fogékony gyerekeket :D)

  Egyébként nagyon nehéz ifjúsági irodalmat találni. Vagy túl kicsiknek szól vagy pedig nagyon elrontják mivel az írók többsége képtelen beleélni magát, hogy mi köti le egy mai 11-14 éves gyereket vagy ezt nem tudja úgy átadni, hogy élvezhető legyen mégis igényes.

  12 éves a lányom imád olvasni, de nagyon megválogatja, hogy mire használja a kevés szabadidejét. Szórakozni szeretne nem pedig unalmas tájleírásokat olvasni. Most pl Lőrincz L. Lászlót olvas és 50-100 oldalt egyszerre annyira letehetetlen számára a könyv. Főleg a "Báthory Orsi történetei", de egyébként ő is írt jó könyvet kifejezetten gyerekeknek is. 

  Szóval a legnehezebb a mai világban szerintem kiválogatni azokat amik minden kritériumnak megfelelnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm szépen!

  Rákerestem, inkább gyermek/ifjúsági irodalom, de tulajdonképp ez volt a témája a hozzászólásodnak is :)

  <OFF>
  Nemrég kollégákkal beszélgettünk, hogy valóban olyan nehezek-e az általános iskolásoknak a kötelező olvasmányaik (Jókai Mór, Gárdonyi Géza, Molnár Ferenc stb...). Nem szeretek újra olvasni egy könyvet, ezért Gárdonyi Géza - Láthatatlan ember című könyvével modelleztem a kötelező olvasmányt, és a legnagyobb bajom az volt vele, hogy nagyon nem nekem szólt, hanem érzésre 12-15 éveseknek. Lehetséges, hogy inkább csak a világ változott annyit, hogy a mai gyerekeket már nem érdekli a közép/újkori hentelés? :D
  </OFF>

  Ui.: Köszönöm az ajánlást, fogom ajánlani a könyveket ismerősök gyerekeinek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tündérboszorkány. Főleg a 2. Rész.
  A Rumini határeset, mert 4-5-be hosszú 7-8-ba pedig gyerekes.
  De, ha nem csak kötelezőnek akkor van még bőven.
  Csak egyik szerző sem hűlt ki még rendesen....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudnál ajánlani könyvet az írótól?
  Érdekelne :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Harry Potter (vagy itt még sorolhatnék sokat) érdekes és úgy van megírva, hogy a világon több tízmillió gyereket sarkallt arra, hogy olvasson. Olyanokat is akik nem akartak olvasni.
  Szóval fel van adva a lecke a hazai íróknak, ha annyira jók akkor írjanak ilyet úgy, hogy az minőségi és Magyar legyen. Ha a szórakozás és az irodalom kizárja egymás akkor ott ette meg a fene az egészet.
  Megjegyzem tudnék ilyet mondani az ifjúsági irodalomban csak hát a szerzője még él és ezzel jelentősen rontja az esélyét műve iskolai oktatásba történő felhasználását illetően.....

  Nem 10 kiváló írót termelt ki kis hazánk az évszázadok során csak hát kevésnek volt jó marketingje....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért elég sok cég megél az életérzés forgalmazásából. A legnagyobb ilyen az Apple, de ide sorolhatod kb. az összes divat és a legtöbb sportszergyártó céget.  Ilyesmire gondoltam.
  A reál gondolkodásúak príma termékeket hoznak létre, mert mérnöki szemléletű a vezetés. Jót és olcsón akar adni, illetve akkor adja ki a terméket, amikor az kész van.
  (Ilyen volt pl. a kezdeti HP)

  A humán szemléletű vezetőség meg marketinggel akarja eladni a középszerű terméket is (gyakran sikeresen!) és piacra kerül a termék már akkor, amikor nincs kész, mert nem két újabb mérnököt tesznek a projectbe inkább, hanem két újabb marketingest.
  (Erre azért gyakran hajaz az Apple vagy a MS is.... ileltev sajnos mára a legtöbb cég)

  És nincs mit tenni, a termék hiányosságait vagy mérnökök pótolják vagy marketingesek.
  Humán vs. reál tudás a piacra... és a jelek szerint a reál tudás esett a második helyre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért lássuk be, hogy valami létezőt könnyebb lesz eladni, mint egy nem létezőt.

  Azért elég sok cég megél az életérzés forgalmazásából. A legnagyobb ilyen az Apple, de ide sorolhatod kb. az összes divat és a legtöbb sportszergyártó céget.

  A rendszer kitermeli ezt a furcsaságot, de valamit kellene csinálni, hogy ne termelje ki, mert ez a középszerűség mocsarát képezi a fejlődés akadályaként.

  Azért a multinál valahol teljesíteni is kell a bullshit benyelése mellett, legalábbis azokon az alsó szinteken ahol én előfordulok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te semmilyen ellentmondást nem érzel abban, ha két egymást követő bekezdés esetén az elsőben leszólod a politikai vonalon pozícióhoz jutókat, a másodikban meg potenciális hős munkaadóként tekintesz rájuk?

  Nem tudom miért lenne ellentmondás. Emberek felvételekor én is igyekszek néha azok között keresgélni, akikről én magam is tudom, hogy nagyon ügyesek és tehetségesek - tehát így többször próbáltam alkalmazni ismeretségen alapuló ajánlást akkor, ha láttam hogy specialistára van szükség... Ha valaki jó haver az még nem jelenti hogy ajánlom olyan helyre, ahol nem megfelelő, de ha kiemelkedő, akkor nyilván őt választanám. De most konkrétan olyan emberekre gondolok, hogy személyesen tudom róluk, hogy nemzetközileg is megállják a helyüket bárhol, vagy volt hogy piros volt topcoderben stb. és nem arra gondolok, hogy "hú de azért elég jó fejlesztő".

  Szóval az, hogy benne van az ismeretség az szerintem nem baj, az a baj amikor az objektivitás már nincs benne a dologban...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hiszem, hogy a középkori templomi énekek hosszas tanulmányozása sokkal közelebb vinne a kínai zokni 4x-es áron történő eladásához.

  Meg volt az a szak is, hogy középkori ostromgépek építése vagy micsoda. Mondjuk nyilván jobb áron adod a zoknit akkor ha úgy árulod valakinek hogy egy trebutchet van lövésre bekészítve a vevő háza felé, de ez elég extrém marketing stratégiának hangzik :D :D :D

  Max. annyiban, hogy a bullshittoleranciádat növeli, ami azért valóban fontos a vállalati karrier kialakításához.

  Are MBAs Evil? (Fair is Fair)

  A vállalati karrier kialakításában tényleg nagyon fontos a bullshit tolerancia, mert úgy "meg fognak bízni benned felülről". Ez teljesen nyilvánvaló: mondjuk egy sales-esben, vagy akár egy pm-ben akkor fog a tulajdonos a legjobban megbízni, ha azt látja, hogy minden mást félretesz az adott ember és a cég (vagyis az ő) érdekeit nézi akkor is, ha ehhez másokon esetleg keresztül kell gázolni, vagy teljesen felesleges feladatokat kell megcsinálni / megcsináltatni.

  Szóval kellően felülről nézve az tűnhet helyesnek, hogy valaki bármi áron fenntartja és elfogadja az összes adminisztratív ostobaságot, a hibákat pedig nem megoldja, hanem elfedi. Ez eddig érthető emberileg, de ettől még nem hiszem, hogy nagyon előnyös dolog lenne és szerintem ebben egyet is értünk. A rendszer kitermeli ezt a furcsaságot, de valamit kellene csinálni, hogy ne termelje ki, mert ez a középszerűség mocsarát képezi a fejlődés akadályaként.

  Egyébként meg szerintem nem előnyös ha itt is úgy állnak be az egyetemek, mint az USA-ban, ahol van nagyon kevés überkirály rendes egyetem és egy halom "bulizzunk azt füvezzük le az életünket" egyetem és főiskola.

  The Worst Things MBAs Say About Their Own Schools
  ^^itt is érdekes megnyilatkozások vannak.

  Amúgy azért üzleti sulikról mutatok dolgokat, mert az még az a kategória, hogy az FBS által emlegetett dolgok akár igazak is lehetnének, de ott is nagyon kérdéses a helyzet, hogy az ilyesmit nemzeti szinten támogatni kell-e pl.

  FBS:

  Azt azért a figyelmedbe ajánlanám, hogy a világ jelenlegi állása szerint nem az a legény, aki elő tud állítani valamit

  Azért lássuk be, hogy valami létezőt könnyebb lesz eladni, mint egy nem létezőt. :D :D :D

  Illetve ha olyan dolgokat csinálsz, amit más nem tud megcsinálni pont akkor leszel kevésbé kitett a gazdasági és/vagy politikai bullshit felé
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt azért a figyelmedbe ajánlanám, hogy a világ jelenlegi állása szerint nem az a legény, aki elő tud állítani valamit, sokan tudnak, még dzsunkaországok is megtették, hanem akik el tudják adni az árujukat.

  Azért én még éltem abban a korszakban, amikor az áru előállítása nem kicsi kihívás volt errefelé. Tudod, volt szocializmus, meg piacgazdaság, meg pult alól banán és számítógép a Bécsi út túloldaláról. Ma a Bécsi út túloldala Kínában van, de annyit javult a helyzet, hogy az AliExpress idehozza neked, nem kell kimenni érte mint anno a KGST idején.

  Ezek meg legtöbbször azok, akiket te lebüfészakosoztál.

  Nem hiszem, hogy a középkori templomi énekek hosszas tanulmányozása sokkal közelebb vinne a kínai zokni 4x-es áron történő eladásához. Max. annyiban, hogy a bullshittoleranciádat növeli, ami azért valóban fontos a vállalati karrier kialakításához.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mert hogy anno "politikai ejtőernyősként érkeztek"

  Meg azoknak akiknek munkát adnak ha például nekik ez referenciaként is szerepelhet és valami mást is megnyernek, ami mondjuk államtól függetlenebb tud talán lenni?

  Te semmilyen ellentmondást nem érzel abban, ha két egymást követő bekezdés esetén az elsőben leszólod a politikai vonalon pozícióhoz jutókat, a másodikban meg potenciális hős munkaadóként tekintesz rájuk?

  Aki haverként jut később referenciaként mutogatható projekthez, az ugyanúgy politikai és nem szakmai alapon történt. Ettől még persze, Pista is elvezeti a kórházat meg Józsi cége is felhúzta a stadiont, csak ahogy Pistán kívül más is el tudná vezetni a kórházat, esetleg jobban, ugyanez Józsival meg a stadionnal is megeshetett volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A büfészakok állami támogatását semmiképpen se hozzuk vissza.

  Ahogy olvastam neked a humán értelmiségi nagyrészt büfészakos.
  Mérnökember (ha teljesen önmagába záródott a világképe) ezt joggal hiheti.

  Azt azért a figyelmedbe ajánlanám, hogy a világ jelenlegi állása szerint nem az a legény, aki elő tud állítani valamit, sokan tudnak, még dzsunkaországok is megtették, hanem akik el tudják adni az árujukat.

  Ezek meg legtöbbször azok, akiket te lebüfészakosoztál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem partizánként, hanem azért, mert pl. féltek attól az intézményvezetésben, hogy egy újabb épületbe helyezéssel nehogy őket is "áthelyezzék" a vezetésen kívülre, mert hogy anno "politikai ejtőernyősként érkeztek".

  Nem érzed úgy, hogy ha ez így van, akkor ez egy olyan probléma, aminek a megoldása fontosabb lenne, mint a magyar futball sikertelen felemelése? Ha csak az ebbe ölt képviselői időt és fáradságot nézzük is, lenne fontosabb dolog.

  Meg azoknak akiknek munkát adnak ha például nekik ez referenciaként is szerepelhet és valami mást is megnyernek, ami mondjuk államtól függetlenebb tud talán lenni?

  És ez nekem miért jó? Vagy a melósnak?

  Inkább művészettörténészre, mint filozófusra.

  Na és miért?

  Engem nem zavart, hogy egy kicsit büszke tudott lenni valaki a kultúrámra néhány pillanatra és nem tudom téged miért zavar ez.

  Engem nem zavar, csak nem prioritás.

  Mondjuk az EB-re amikor kijutottunk az után sokat tapasztaltam, hogy egy pillanatra hallottak rólunk olyan helyeken, ahol eddig fogalmuk sem volt róla, hogy létezik ilyen nevű ország (ez megint saját tapasztalat). Gondolom ez is zavar téged.

  Szerintem érdemesebb rám bízni annak közlését, hogy engem mi zavar, nem pedig neked találgatni. Nem zavar, csak nem tartom nagyon fontosnak.

  Az viszont baj, hogy például pusztán piaci alapon rákgyógyszert fejleszteni sem igazán kifizetődő annyira, mint kitalálni a legújabb blockchain megoldást, vagy az olyan netbanking szolgáltatást, ami több országon keresztüli flow-val optimalizálja a deviza-átutalásodat valahogy úgy, hogy a legolcsóbb legyen.

  Én nem azt mondtam, hogy ne legyenek államilag támogatott tevékenységek, csak leírtam a különbséget, ami valós és kezelendő.

  Egyébként meg ha idejönnének az idegen lényeg a csészealjukkal és azt látnák, hogy korlátozott mértékben rendelkezésre álló olajat égetünk el hajókon olyan dolgok szállítása végett, amelyeket a világ egyik feléből a másikba teszünk azért, mert bár ott helyben is meg lehet csinálni, de valami papírfecnik szerint (keresetek alapján) jóval keletebbre ezt jóval kevesebb papírfecni előállítani úgy, hogy közben több szennyezéssel jár, akkor szimplán csak kiröhögnének minket.

  Amennyiben az idegenek tanulatlan prolijai jönnének ide, akkor biztosan nevetnének. A papírfecni mögött több van, mint a papír maga.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az viszont baj, hogy például pusztán piaci alapon rákgyógyszert fejleszteni sem igazán kifizetődő annyira

  Szerintem a baj igazán az lehet, hogy egyáltalán nem kifizetődő. És nem azért mert nincs pénz a dologban. A gond ott kezdődik, hogy ha te kitalálsz egy hatóanyagot és gyógyszert csinálsz belőle, akkor X évig a tiéd a jog, utána generikus gyógyszer lesz belőle, és csinálhatja boldog-boldogtalan, a te profitod pedig az adott hatóanyagból kb. 0. Na most, ez egy olyan piacon mint Pl. az informatika, ahol végtelenül sok a szereplő és végtelenül sok a termék, nem nagy gond. A gyógyszeripar viszont nem ilyen: viszonylag kevés cég tud az end-userig eljuttatni egy szert, és viszonylag kevés olyan bubó van ami fizetőképes - azaz elég veszélyes és elég sok viszonylag tehetős embert érint. Ergo, ha te mint gyógyszergyár megcsinálod a tökéletes rákgyógyszert, akkor X év múlva mehetsz zabot hegyezni. Ha viszont időnként - mielőtt lejár az előző védettsége - csinálsz egy egész picit jobb gyógyszert mint az előző, akkor szinte végtelen ideig kaszálhatsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk van az a program, hogy valami támogatással jár ha élő zenét, pl. népzenét játszol a szórakozóhelyen.

  Kevés dolog van amit jobban rühellek mint a magyar népzenét - talán csak a "roma"zene ilyen. Értsd a százfogú "roma"zenekar (sajnos, a beépített cenzor kód miatt ezt nem lehet másképp leírni). Pl. az egyik közelben lévő étteremről kimondottan az élőzene forszírozása miatt szoktunk le.

  Az pedig, hogy az amcsik a sportújságban a baseball, kosárlabda, jégkorong, box után az utolsó előtti oldalon futólag átlapoztak egy cikk felett hogy valahol Bukarestben vagy hol valami úszó eb volt nyilván megérte a dologba beleölt milliárdokat. Valakinek legalábbis egész biztosan...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy a pénz az övé számomra semmit sem jelent.

  Szép dolog is a vörösnácizmus, de szerencsére idehaza már 89 környékén csődbe ment. Vele együtt a három T is - csak sajnos nem teljesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, a különbség ott van és az nem kevés, hogy amit az állam csinál, az nem alanya piaci folyamatoknak, amit meg gazdasági (piaci) szereplő, az igen.

  Igen, mert a piaci folyamatok szerint jobban megéri VV12-t adni és pumped gabót, illetve sokkal olcsóbb is és kiszámíthatóbb is megcsinálni, mint mondjuk komolyzenei és népzenei vetélkedőket.

  De mondok mást is. Amikor 60-körül már az űrben járkált az ember, akkor nagyon jól elképzelgették hogy 2001-ben már ilyen space odyssey jellegű állapotok lesznek. Nyilván van az ilyesmiben késés, de mivel időközben azért, mert nincs kivel versenyezni eléggé leállt minden és kvázi be is fagyott. Annyit pedig azért nem ártana mégis elérnünk, hogy legalább ne csak egyetlen egy égitesten éljen emberi lény (amolyan hátha kinyír mindenkit egy katasztrófa jellegű óvintézkedés). Ok, ez nem baj, mert van épp elég gondunk a csillagos ég nélkül is. Az viszont baj, hogy például pusztán piaci alapon rákgyógyszert fejleszteni sem igazán kifizetődő annyira, mint kitalálni a legújabb blockchain megoldást, vagy az olyan netbanking szolgáltatást, ami több országon keresztüli flow-val optimalizálja a deviza-átutalásodat valahogy úgy, hogy a legolcsóbb legyen.

  Egyébként meg ha idejönnének az idegen lényeg a csészealjukkal és azt látnák, hogy korlátozott mértékben rendelkezésre álló olajat égetünk el hajókon olyan dolgok szállítása végett, amelyeket a világ egyik feléből a másikba teszünk azért, mert bár ott helyben is meg lehet csinálni, de valami papírfecnik szerint (keresetek alapján) jóval keletebbre ezt jóval kevesebb papírfecni előállítani úgy, hogy közben több szennyezéssel jár, akkor szimplán csak kiröhögnének minket.

  De szerintem azt is szimplán csak kiröhögnék, hogy pumped gabó neve hányszor kerül összehasonlításra a szegény vonósnégyesekkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az sem lenne jó, ha minden faluba hangversenytermet építenének.

  Mondjuk van az a program, hogy valami támogatással jár ha élő zenét, pl. népzenét játszol a szórakozóhelyen. Azt nem tudom, hogy ezért, vagy sem, de a múltkor nagyon örültem annak, hogy beültem valahova kettesben és volt ilyesmi. Engem nem zavart, hogy egy kicsit büszke tudott lenni valaki a kultúrámra néhány pillanatra és nem tudom téged miért zavar ez.

  Mondjuk az EB-re amikor kijutottunk az után sokat tapasztaltam, hogy egy pillanatra hallottak rólunk olyan helyeken, ahol eddig fogalmuk sem volt róla, hogy létezik ilyen nevű ország (ez megint saját tapasztalat). Gondolom ez is zavar téged.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egy szó mint száz alulról nézve van ami 400
  millió és ezért soknak tűnik, de ha ezt mind betalicskázod az oktatási
  bérköltségbe, vagy az orvosi bértáblába ez a pénz teljes mértékben
  elfolyik."
  - De mondjuk lehetett volna épületbe (pl. kórház) is talicskázni és akkor mindjárt nem hangzik olyan értelmesnek az egész érvrendszered.

  322 milliárdos egészségügyi infrastruktúra-fejlesztés

  ^^Kérlek add meg, hogy korábban mikor volt hasonló mértékű infrastrukturális fejlesztés utoljára. Családi okokból elég jó rálátásom van az egészségügy helyzetére - sőt konkrétan olyat is tudok, ahol sajnos még szabotálták is ezt. Nem partizánként, hanem azért, mert pl. féltek attól az intézményvezetésben, hogy egy újabb épületbe helyezéssel nehogy őket is "áthelyezzék" a vezetésen kívülre, mert hogy anno "politikai ejtőernyősként érkeztek". Konkrétan ezért nem is települt át az intézmény az eredetileg neki szánt helyére, cserébe most kapkodás van és máshova települ ahol egy roncs épületet kell felújítani. Ehhez gratulálni tudok nekik is és pont ez az a hozzáállás, amit rühellek és szerintem károsabb, mint ha egy vezető úgy gondolja, hogy ha már többet költ így is értelmes dolgokra mint korábban, akkor a kis kedvenc sportjába is tesz valamit... Lehet vitatkozni azon mennyi minden jót lehetne csinálni, de ha kiöntöd a mosdóvízzel a gyereket is, ahhoz csak gratulálni tudok...

  Ez miért is jó kinek? Kivéve a haveri cégeket és oligarchákat.

  Meg azoknak akiknek munkát adnak ha például nekik ez referenciaként is szerepelhet és valami mást is megnyernek, ami mondjuk államtól függetlenebb tud talán lenni?

  Tehát akkor te is nekiállsz rombolni, mert te majd megmondod, hogy mi a büfészak és hogy mire van szükség. Művészettörténészre, vagy filozófusra.

  Inkább művészettörténészre, mint filozófusra
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy a pénz az övé számomra semmit sem jelent. Az jelent csak bármit is, hogy mire költi - és nekem etekintetben egyaránt ugyan akkora probléma, ha ő költi Pumped Gabó népszerűsítésére a Vonósnégyes, a sport, az oktatás, vagy az egészségügy helyett, mintha az állam...

  Nem, a különbség ott van és az nem kevés, hogy amit az állam csinál, az nem alanya piaci folyamatoknak, amit meg gazdasági (piaci) szereplő, az igen. Tehát ha a felcsúti fociakadémia piaci alapon működne és nem az adófizetők pénzét tolnák bele, akkor lehet, már rég megszűnt volna, mert saját magát nem tudná eltartani, hiszen értelmes outputja nem igazán van, mert sem magyar sztárfocista, sem magyar focicsapat nem jött még ki onnan megfelelő számban és jelentős sikerekkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha mondjuk összeadod az összes 2010 óta épített stadiont, akkor (most mondok egy becslést) ki tudsz talán hozni 200 milliárd egyszeri beruházási költséget.

  Meg aztán folyamatosan állagmegóvni kell.

  Az, hogy ennek egy jó része egyébként bérbe fog elégni úgy, hogy az megjelenik még a munkások kezében is, azt most hagyjuk

  Ha stadion helyett iskolát, meg kórházat építesz, akkor is bérbe menne.

  illetve hogy pl. referenciának használhatják-e a cégek a beruházások kivitelezését, amikor teljesen más projektre pályáznak

  Ez miért is jó kinek? Kivéve a haveri cégeket és oligarchákat.

  Szóval tegyük fel, hogy ez egy kidobott pénz.

  Nem kidobott pénz, hanem részben OV diktátori önajándéka, részben a társadalom egy részének kilóra megvétele.

  Egy szó mint száz alulról nézve van ami 400 millió és ezért soknak tűnik, de ha ezt mind betalicskázod az oktatási bérköltségbe, vagy az orvosi bértáblába ez a pénz teljes mértékben elfolyik.

  De mondjuk lehetett volna épületbe (pl. kórház) is talicskázni és akkor mindjárt nem hangzik olyan értelmesnek az egész érvrendszered.

  A büfészakok állami támogatását semmiképpen se hozzuk vissza.

  Tehát akkor te is nekiállsz rombolni, mert te majd megmondod, hogy mi a büfészak és hogy mire van szükség. Művészettörténészre, vagy filozófusra.

  Ha azt ünnepled ellenzékből, hogy nem telnek meg emberekkel, vagy nem lelkesítenek, ahelyett, hogy értelmes dolgokkal foglalkoznál, akkor megint csak nem vagyunk előrébb, mert ezzel csak az egymás torkát vagdosása megy.

  Az, hogy bárki kifejtse a véleményét az állam működéséről, alkotmányos jog és a demokrata polgárság alapműködése, nem pedig torokvagdosás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként falun járja egy mondás: Inkább csak akkor szóld le a zenészt, ha te jobban tudsz játszani a hangszeren...

  Nem azt mondják itt sokan, hogy az élsport nem teljesítmény, hanem hogy nincs rá szükség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de feltételezem máris túl sok embernek szúrja a szemét, hogy ebbe sikerült pénzt tenni és nem abba, amit a piac magától is meghatároz

  A probléma nem az, hogy az állam tesz pénzt ilyesmibe, hanem az, ha túl sokat. Csarnokot tucatjával építeni, meg Felcsútra fociakadémia, az már sok. Vonósnégyesre töredék pénz megy el. Az sem lenne jó, ha minden faluba hangversenytermet építenének.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként szerintem hasznos lenne a R&D tételekből úgy is kiszórni, hogy egyenként a hallgatók kapján meg teljesen személyesen és mindazok, akik valamin dolgoztak - vegyük ezt úgy, mint valami extra motiváló tényezőt, hogy tényleg dolgozz fontos problémákon és jelenj meg neves tudományos folyóiratokban.

  Nyilván erre mindenki vágyik aki magától is kutatni szeretne, de sokan biztos belecsömörlenek pont abba, hogy bizonyos dolgoknak inkább kell papíron megfelelni, vagy hogy minden pályázat lényege a pályázatírás és a pályázati projektvezetés lesz. Ez így teljes mértékben rossz irány.

  A programozáshoz tartozó készségfejlesztést pedig már bőven lehet általános iskolában csinálni, de erre érdemes lenne kitalálni valami direkt erre megalkotott készségfejlesztő módszertant úgy, hogy a szakma is benne lenne. Kicsit lejjebb próbáltam is ezt felvetni, hogy esetleg csinálhatna valaki ennek egy githubot, hogy hátha jönnek az ötletek... Néha alulról tényleg sokkal könnyebb építkezni - sőt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenki arra költi a pénzét amire akarja, én is, a gazdag mecénás is.

  A hosszú bullshitra röviden annyit reagálnék, hogy ez amit írsz kiscsoportos foglalkozás jellegű elméleti szinten jól működik.

  Ugye tudod mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között? Elméletileg semmi...

  Bár ha akarod, akkor tőlem elhiheted azt is, hogy mondjuk bárkinek akinek 1 milliárd feletti vagyona mecénáskodni az pontosan olyan normális rendszerben kereste, találta és érdemelte azt ki ahogyan azt állítja. Az, hogy a pénz az övé számomra semmit sem jelent. Az jelent csak bármit is, hogy mire költi - és nekem etekintetben egyaránt ugyan akkora probléma, ha ő költi Pumped Gabó népszerűsítésére a Vonósnégyes, a sport, az oktatás, vagy az egészségügy helyett, mintha az állam...

  A szememben annyi a különbség, hogy amíg egy feudalizmusban a király legalább ott lakott egy-egy ország közepén és néhány évszázadonként 1-1 parasztlázadás, vagy nemesi felkelés beütötte az orrát, a jelen helyzetben az emberek keze messzebb elér, mint hogy bárki is beüsse neki az orrát a károsultak közül.

  Amíg az előző évszázad elején még egy gyármágnás például úgy ruházott itt be, hogy ő felhúzott egy villát és ideköltözött a szomszéd faluba (true story), addig legalább volt közös érintettsége azzal, ami felett hatalmat gyakorol. Ez nyilván nem akkora közös érintettség, mint amikor "hú basszus, mivel a magántulajdonom a királyságom és a fiam-lányom örökli, ezért nem kellene elpiszkálni" (csakúgy, ahogy a saját házadat is kíméled pl.), de azért valami. Mindig, mindennek van rákfenéje, de úgy látom jelenleg afelé megy a világ, hogy a legnagyobb rákfene pont a lekövethetetlenség lesz és az, hogy a hatás kiváltása és a hatás eredménye között akkorára tud nőni a távolság, hogy azt nem hogy az nem látja, aki kárt szenved, de sokszor még az sem, aki magát a kárt okozza (ez szerintem igen durva tulajdonsága egy rendszernek).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, senki nem mondta, hogy Pumped Gabó egyenértékű lenne színvonalban a vonósnégyessel. Arról volt szó, hogy kell-e a vonósnégyest (illetve eredetileg az élsportot) államilag finanszírozni. Erre többféle válasz lehetséges.

  Viszont a vonósnégyest népszerűsítő műsorokat nem az RTL-en és az index-en látni a pumpedgabó mellett, hanem mondjuk pont egy állami csatornán. Erre többféle válasz lehetséges, de feltételezem máris túl sok embernek szúrja a szemét, hogy ebbe sikerült pénzt tenni és nem abba, amit a piac magától is meghatároz.

  Szerintem mind a sport, mind pedig a vonósnégyes többet ér és aki nagyon-nagyon magas-kultúra only az is sokszor szereti a sportot.

  Az a baj, a lényeget nem akarod megérteni

  Szerintem meg az a baj, hogy te veszel el a részletekben és feleslegesen túltolod azt ami neked nem tetszik ahelyett, hogy fókuszba helyeznénk azt, amit mondjuk nem csinálunk, de kellene. Szerintem teljesen felesleges ilyen "mindent le fogok rombolni" elánnal menni bele a dolgokba, mert egyrészt teljesen hiteltelenné teszi az egyébként értelmes érveket is, másrészt pedig mindig, mindenhol befigyel az, hogy sokszor tényleg azért akarunk innen-onnan elvenni, mert csak nem értjük a dolgok pontos mibenlétét és a bajt csak akkor éreznénk meg, ha már megtörténne...

  Egyébként falun járja egy mondás: Inkább csak akkor szóld le a zenészt, ha te jobban tudsz játszani a hangszeren...

  Ha mondjuk összeadod az összes 2010 óta épített stadiont, akkor (most mondok egy becslést) ki tudsz talán hozni 200 milliárd egyszeri beruházási költséget. Az, hogy ennek egy jó része egyébként bérbe fog elégni úgy, hogy az megjelenik még a munkások kezében is, azt most hagyjuk, meg hagyjuk azt is, hogy növekszik-e a turisztikai forgalom annak hatására majd amikor EB-s meccseket rendezünk majd, illetve hogy pl. referenciának használhatják-e a cégek a beruházások kivitelezését, amikor teljesen más projektre pályáznak stb. stb.

  Szóval tegyük fel, hogy ez egy kidobott pénz.

  Ha megnézed, az oktatásra szánt keretösszegeket pl. itt - ami nyilván ismétlődő és éves tétel - akkor az látszik hogy a 2013 és 2015 közötti bérbe épülő emelgetősdi már másfél év alatt elégette volna a teljes keretet. A TB költségvetéséről pedig ne is beszéljünk.

  Még egy adalék, hogy ha megnézzük, hogy mennyibe került ez nekünk személyesen, akkor 30000..70000 forint volt a munkaképes lakosságra átlagban vetítve az eddig eltelt 7 év alatt. Most is legyünk pesszimisták, az évi 10k.

  A teljes országos GDP 2006-ban 22960 milliárd HUF volt. 2016-ban 32510 milliárd HUF. A különbözetből, ami ~10kMhuf ha 5x ekkora árral számoljuk a stadionokat (ami kizárja az inflációs hatásokat), pontosan 10x annyit lehet építeni úgy, hogy csupán egyetlen év költségvetésének a régebbihez vettített különbözetét használjuk fel erre a célra.

  Egy szó mint száz alulról nézve van ami 400 millió és ezért soknak tűnik, de ha ezt mind betalicskázod az oktatási bérköltségbe, vagy az orvosi bértáblába ez a pénz teljes mértékben elfolyik. Az is kérdés, hogy vajon hogyan változott a bicikliutakra, futópályákra, egyéb egészségügyi terekre és intézkedésekre költött pénz és ez milyen arányban áll a szidott "presztizsberuházásokkal". Ez engem is érdekelne, hogy például aggregáltan mi az arány objektíven.

  A komolyabb gondokat szerintem nem ez okozza. Nem is az, hogy "csökkent" az oktatásra költött GDP-arányos költség amiatt, hogy a GDP növekedésével nem emelkedett arányosan még tovább az ilyen kiadás, hanem az, hogy abszolút értékben nyilván én is inkább erre tenném a hangsúlyt. De nem a stadionépítések pénzét átmozgatva, hanem néhány ennél sokkal hathatósabb intézkedéssel úgy, hogy azt nem lehet ilyen jellegű "aprópénzből" megoldani.

  Mondok akkor példákat:
  - Először is az R&D források legalább 70%-át az oktatási intézményekbe kellene becsatornázni szerintem úgy, hogy ennek a nagy részét házon belül kell elköltsék.
  - A kifizetési és pályázati rendszert úgy kell átalakítani, hogy főként olyan pályázati ablakokat adjál, ahol a támogatás jellege utólagos. Ergó mutasd meg mit csináltál és amennyiben király lett kaphat plusz támogatást az anyaintézmény, vagy egyetem. Nyilván nem csak ez lenne, de ennek kellene az egyik új főbb iránynak lennie. A programba bármely egyetemi hallgató, hallgatói csoportosulás, vagy oktató jelentkezését biztosítani kell!
  - A természettudományok oktatását fókuszba kell helyezni. A legfontosabb, hogy készségfejlesztés történjen. Itt kapcsolódna azzal, amit korábban írtam. Arra kell figyelni, hogy ne üres élménypedagógiába csapjon át, hanem ha élmény is, de mindenképp tartalommal legyen inkább megtöltve.
  - Ne álljunk neki bontani, eltörölni a történelem, hittan, napi tesi órákat, vagy mindent visszanem-központosítani ami központosítva lett, mert azzal egyrészt az időt pazaroljuk el úgy, hogy sok előnye nem fog meglátszani, másrészt pedig azokat a pozitív hozadékokat, amik még nem jelentkeznek elveszítjük és teljesen felesleges le nem futott kísérletként jelenik majd meg...
  - A büfészakok állami támogatását semmiképpen se hozzuk vissza.
  - A röghözkötési dolgokat se módosítsuk semmiképpen se.

  Stadionokat meg úgysem lehet lassan többet építeni, mert nem fog hova elférni nem? Akkor lett volna csak igazán baj, ha még olimpiát is rendeztünk volna és mégsem zakkanna bele az ország, mert van viszonylag kordában tartott éves költségvetés, amit presztízsberuházások mellett sem szoktak engedni elszaladni :D

  Amit eddig leírtam, annál még biztos sokkal jobbakat is ki lehetne találni és továbbra is úgy, hogy nem akarod mindig elvből szétpiszkálni, ha valaki valamit felépített már. Nyilván nem segít senkinek sem, ha jössz és lebontod a stadionokat dózerrel, mert annál az is kétség kívül jobb, ha csak hagyod őket ahogy vannak. Ha azt ünnepled ellenzékből, hogy nem telnek meg emberekkel, vagy nem lelkesítenek, ahelyett, hogy értelmes dolgokkal foglalkoznál, akkor megint csak nem vagyunk előrébb, mert ezzel csak az egymás torkát vagdosása megy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd