Megállíthatatlanul esik a Java a nyelvek népszerűségi listájában

Megállíthatatlanul esik a Java a nyelvek népszerűségi listájában
2017-10-10T12:32:24+02:00
2017-12-11T12:50:00+01:00
2022-10-19T06:41:50+02:00
 • Ja, ez a mondás, miközben a Scala előző hónapban ~0.6 körül volt, most meg dupla annyi. Biztosan egy hónap alatt megduplázódott a Scala-s anyagok össz száma. /Sarcasm/

  LOL: esküszöm, nem néztem meg, a másfélszázalékos dühöngőt emlékezetből írtam, a 0.6xx-eket meg totál ex-has.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az remek angol, ha tényleg seems-t írtak...

  Igen, megnézhető, azt írták

  /Ui.: Már nem nézhető meg, javították! /

  Ez egy görgetett átlag. Mire egy kicsit is megmozdul, tulajdonképpen már le is zajlottak a változások.

  Ja, ez a mondás, miközben a Scala előző hónapban ~0.6 körül volt, most meg dupla annyi. Biztosan egy hónap alatt megduplázódott a Scala-s anyagok össz száma. /Sarcasm/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az remek angol, ha tényleg seems-t írtak...

  Scala helyezése, ami októberben 29. volt, novemberben 39., decemberben meg 24.

  Ez egy görgetett átlag. Mire egy kicsit is megmozdul, tulajdonképpen már le is zajlottak a változások.
  Viccet félretéve: még a "főtábla" alja is egy nagy dühöngő, másfélszázalékos nyelvekkel, képzelem mi lehet a 20-ik helyezéstől hátrafele. 0.621 küzd a 0.627-tel, a miközben csak a szórásuk lefed +/- 10 helyezést.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Decemberi állapot:

  The programming languages Kotlin and C seems to be the only candidates to become programming language of the year 2017.

  Az év címére két statikus programnyelv pályázik, miközben a dinamikus nyelvek népszerűsége csökkent a tavalyi évhez képest (Python -0.46%, Javascript -0.39%, PHP -1.33%, Perl -0.90%, Ruby -0.72%).

  Azt, hogy mennyire vehető figyelembe a Tiobe mérése, ezt nagyon jól jelzi a Scala helyezése, ami októberben 29. volt, novemberben 39., decemberben meg 24.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vitazok, nem lenne ertelme. Vagy enynire nem erti mirol van szo, vagy szandekosan olyan peldat valasztott ki ami az o elkepzeleset tamogatja. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, de szerintem az a ciki, ha valaki így vitázik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jezus.

  A peldadbol az latszik tokeletesen, hogy fogalmad sincs arrol mi tortenik a java es a c runtimeban. Vagy ugy a gepen altalaban. Szegyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit én látok, mint 1x éve java fejlesztő. Sokáig a backend és a frontend fejlesztés eléggé együtt ment, struts, tapestry, velocity, portletek, wicket, play framework, jsf, stb. Itt lényegében a szerver és kliens kódot is java-ban írták meg a fejlesztők, több-kevesebb html-lel, és valami kis kevés javascript kóddal.

  Ahogy viszont egyre inkább elterjednek a single page appok, a backend maradt, viszont a korábbi frontendek repültek, és a java kód kizárólag egy REST api-t nyújt, így a frontend fejlesztők már nem java-ban (java-ra épülő fw-ben) fejlesztenek (most a GWT-t egyelőre hagyjuk ki) hanem javascript felett valami frameworköt használva (vuejs, angular, polymer, react, stb.) és/vagy javascript felett egy másik nyelvben kódolva (pl. typescript).

  Ezzel együtt a klasszikus desktop alkalmazásfejlesztésnek is vége, gyakorlatilag minden webes lett (bár a mobil fejlesztés feljött, ez nem tudom mennyit változtat a statisztikán)

  Tehát azok a fejlesztők, akik eddig java-s webfejlesztéseket full stack módon csináltak, most részben javaznak, és részben javascript/html/css-eznek.

  A java nyelvvel, teljesítménnyel, ökoszisztémával, fejlesztőeszközökkel stb. az égadta világon semmi baj nincs, stabil, megbízható, kiforrott az egész, és megvan a helye az iparban.

  A tendencia azért látható, de azért temetni még bőven nem kéne. Majd úgy 30 év múlva...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, múlt hónapban nem jött hír a

  Na, most akkor döntsétek már el, hogy az a probléma, hogy túl gyakran van hír erről a listáról, vagy az, hogy túl ritkán! Beszéljétek meg egymással, és akkor tudassátok velem az eredményt! Mert a kettőt együtt nyilván nem tudom figyelembe venni.

  Vagy lehet, hogy a valódi problémátok nem is az, hogy túl gyakran vagy túl ritkán írok a listáról, hanem az, hogy egyáltalán írok róla, és hogy az indexben olyan eredmények, trendek jelennek meg, amik nem tetszenek nektek? Nem lehet, hogy ez a frusztrációtok valódi oka?

  Pontosan a fenti érvelésed miatt kellett volna ezt a hírt megjelentetned, mert a Python, PHP és Javascript már hosszú évtizedek óta halmozza az anyagokat, szemben a Scratch és Swift-tel, így 8-10x gyorsabb változások zajlanak

  Egymás után írtál két állítást, majd összekötötted őket a "mert" szóval, a nélkül, hogy bármiféle valódi és létező ok-okozati összefüggés lett volna közöttük. Miért? Hol és hogyan következik abból, hogy a Scratch és a Swift változásai esetleg még a JS és a PHP változásainál is 8-10x gyorsabbak az, hogy akkor most meg kellett volna múlt hónapban is írni a helyzetet?

  Főleg úgy, hogy egyesek szerint még a 9 havonta történő megírás is túl gyakori; úgy, hogy az általad említett változások mérési hibahatáron belüliek vagy ahhoz közeliek; és úgy, hogy a mostani grafikonban, illetve állapotban nyilván a múlt havi eredmények is benne vannak. Tehát miért is hiányolod a múlthavi eredmények megírását, amikor a mostani cikkben - mind a TIOBE index számításából, mind a változásainak idővonalas grafikonon történő ábrázolásából következően - egyben a múlt havi eredmények is ott vannak és megírásra kerültek?

  Tudsz ezekre a kérdésekre értelmes, logikus válaszokat adni? Kíváncsian várom őket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aha. Az elméleteddel csak két óriási probléma van.

  Az egyik, hogy nyilvánvalóan abszurd azt állítani, hogy ezeket a rendkívül stabil és kiforrott .NET vagy Java osztálykönyvtárakat csak másfél-két évtizedig, pont 2015-ig kellett gőzerővel tárgyalni, amely ponton azonban hirtelen minden velük kapcsolatos kérdés feltetetett és megválaszoltatott, minden információ elmondatott róluk - és emiatt szűnt volna meg hirtelen keletkezni a korábban amúgy rendkívüli mértékben gyarapodó anyag hozzájuk. És nem csak azért, mert ezen osztálykönyvtárak ebben a két évben is legalább annyit fejlődtek, mint a megelőző kettő, meg az azt megelőző kettő, és az azt megelőző kettő, stb. évben.

  A másik óriási logikai bukfenc az elméletedben, hogy itt nem az anyagok sokféleségről, hanem abszolút mennyiségekről van szó. Erről meg azt kell tudni, hogy nagyjából tök mindegy hány fajta frameworköt használnak az emberek, hiszen pl. az azokkal kapcsolatban feltett kérdések, megírt trükkök, tapasztalatok mennyiségét elsősorban nyilvánvalóan nem sokféleségük, hanem az határozza meg, hogy hányan dolgoznak velük. Tehát hiába létezik N+1 framework egy adott nyelvhez, ha a kutya sem használja, akkor - abszolút értékeket, mennyiségeket tekintve - alig lesz blogposzt, SO kérdés, új forráskód stb. ezzel a nyelvvel kapcsolatban; ha viszont sokan használják az adott nyelvek, akkor ha csak pár framework készült hozzá, és mindenki azt a párat használja, akkor is sok anyag keletkezik majd vele kapcsolatban.

  Ezt pont pl. a .NET múltbeli TIOBE eredményei igazolják. Ugyanis ha úgy működne a dolog, ahogy te képzeled, és a frameworkök sokaságától függne egy adott nyelvhez keletkező anyagok mennyisége, a C# a kvázi egyetlen .NET-jével soha nem juthatott volna abba a - korábbi - magas százalékos pozícióba benne, ahol volt.

  Nem mintha pl. a Java-hoz ne létezne millió és millió, még a JS-hez készületknél is több, "N+1-edik világmegváltó" framework. És nem mintha emiatt ne lenne eleve hibás az elméleted következtetése mellett annak alapvetése is. Csak mondom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindegyik annak jele, hogy előbbi nyelvekről utóbbiakra váltanak át nagy tömegek

  Vagy annak, hogy a Javának és a .NET-nek van egy elég kiforrott osztálykönyvtára ami évtizedek alatt csak gyarapodott, de úgy igazán nem változott gyökeresen (jó, mondjuk a C# esetén eléggé jöttek új nyelvi elemek és persze a Core, de elég koherensen), addig Pl. PHP-ben, Javascriptben minden héten feltalálják a kereket az N+1. világmegváltó frameworkkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csökken a C# és a C++ népszerűsége is. Jön fel a PHP, a JavaScript és a Python.

  Érdekes, múlt hónapban nem jött hír a

  csökken a Python, PHP és Javascript népszerűsége is. Jön fel a Scratch és a Swift

  témában, pedig ugyanakkora hír értéke lett volna, mint ennek.

  Persze a dolog még ennél is bonyolultabb, mert itt valójában hosszú évtizedek alatt felgyülemlett anyagok belső arányainak változásairól van szó. És mivel Java-hoz és C#-hoz legalább másfél-két évtized óta gyűlnek az anyagok a weben, méghozzá nagy mennyiségben (ezért volt magas a részesedésük), ezért az egy-két év alatt bekövetkezett durva esés azt jelenti, hogy 8-10x gyorsabb változások zajlanak, mint amit a grafikon mutat.

  Pontosan a fenti érvelésed miatt kellett volna ezt a hírt megjelentetned, mert a Python, PHP és Javascript már hosszú évtizedek óta halmozza az anyagokat, szemben a Scratch és Swift-tel, így 8-10x gyorsabb változások zajlanak.

  LOL
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván. Hiszen egy fejlesztői szempontból évek óta irreleváns, a múltba vesző platformmal kapcsolatos (nem-)fejleményekről tudni sokkal fontosabb, mint arról értesülni, hogy merre halad a világ.

  Arról, hogy ráadásul nem is igaz, hogy hivatalosan megszűnt volna a WP, mert hogy a Microsoft egyrészt nem a WP-ről, hanem a Windows 10 mobilos kiadásáról, másrészt nem azt jelentette be, hogy megszűnik, csak azt mondta, hogy "nem prioritás a fejlesztése" (ami eddig is így volt, és már csak ezért se hír, formálisan sem), már ne is beszéljünk.

  Nem baj. Majd ha saját fejlesztői híroldalad lesz, ott annyi hülyeséget írhatsz le irreleváns dolgokról, amennyit csak akarsz. Itt meg továbbra is lesznek évente egy-kétszer hírek a TIOBE Indexről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyelvet ugyis mindenki azt hasznal/abban keres munkat, amit/amiben akar, lenyegtelen. (C/C++ powa! ) Az viszont, hogy a Windows Phone platform hivatalosan megszunt mar annal inkabb fontosabb hir lehetne peldanak okaert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most tényleg azon fogsz lovagolni, hogy nem két hetente, hanem három havonta tolod le ezt a cikket?

  Miért, te meg tényleg azon fogsz lovagolni, hogy most ennek a statisztikának az alakulását is lehozom időnként? Miért piszkálja ez a te csőröd, Emese? És egy 3 havonta (vagy akár minden hónapban) lehozott téma szerinted mennyire befolyásolhatja a látogatottságot?

  Ennek tükrében szerinted mennyire értelmes az, amivel ennek kapcsán vádaskodtál - még attól függetlenül is, hogy az esetleges mögöttes szándékról (lévén nem tudsz gondolatot olvasni) csak légből kapott feltételezéseid lehetnek?

  Sajnálom, tényleg nem számoltam meg konkrétan, hogy hányszor jelenteted meg ezt témát... Csupán az tűnt fel, hogy jóval többször, mint amennyi igazság tartalma van.

  Most tényleg a tényekkel állsz le vitatkozni, Emese? Tényleg? Hogyan ejthet ki ilyen hülyeséget a száján olyan valaki, akinek elvileg - programozóként - a logikus és tényszerű gondolkodás zászlóvivőjének kellene lennie?

  Mert, hogy sok mindent lehetne elmondani akár arról, hogy én miről és hogyan írok, illetve maga a TIOBE eredményeinek jelentésén is lehet vitatkozni - de azt biztosan nem lehet sem a TIOBE-ról elmondani, hogy ne tényeket közölne, sem rólam azt, hogy valamilyen módon vagy értelemben meghamisítottam volna a hírt, és ne szintén ugyanígy tényinformációkat közöltem volna benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most tényleg azon fogsz lovagolni, hogy nem két hetente, hanem három havonta tolod le ezt a cikket? Sajnálom, tényleg nem számoltam meg konkrétan, hogy hányszor jelenteted meg ezt témát... Csupán az tűnt fel, hogy jóval többször, mint amennyi igazság tartalma van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A végtelen nem egyenlő a végtelennel, csak mindkettő sok, de valójában véges. De ilyeneket csak főiskolán tanítanak.

  Olyat tényleg tanítanak főiskolán, hogy nem minden végtelen egyenlő (nem minden végtelen halmaz számossága egyenlő), de olyat nem, hogy ezek végesek lennének.
  Két végtelen ciklus pl. ugyanannyi órejelig tart, mindkettő megszámlálhatóan végtelen órajelig tart. Aminek a számossága nem egyezik ezzel, az pl. ennek a hatványhalmaza. Vagyis pl. ha a végtelen ciklus magjában egy valódi véletlenszámgenerátorral kiírsz egy 1-est vagy 1 nullát, akkor az így lehetségesen létrejövő végtelen hosszú bitsorozatok száma már kontinuum sok.

  Mondjuk nem azért jegyeztem meg, mert tanították, hanem mert régebben érdekeltek ilyen elvontabb dolgok is. Ma már gyakorlatiasabb az érdeklődésem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Emese, neked a szövegértésed egyértelműen nulla. Ha nem az lenne, akkor rájönnél, hogy pont most erősítettél meg engem, és cáfoltad egyben saját korábbi kijelentésed.

  Vagy hány hónap van szerinted a 7. és a 10. között? Egy, mint ahogy te mondtad? Vagy három, ahogy én mondtam? Akkor kinek is van igaza? Ugye, hogy nem neked?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazan nincsen mit, Emese! Remelem ez nem csak egy trukk volt a reszedrol, hogy en gyujtsem ki szamodra ezeket ;) De tessek, csipegess!

  2017.07.20
  2017.05.22.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván a legnagyobb részesedéssel rendelkező nyelv tud a legtöbbet esni.

  Nem. Sőt, a legnagyobb részesedéssel rendelkező nyelv esik a legnehezebben (magához képest), mert annak a legnagyobb a "tehetetlensége". Annak elmozdításához kell a legnagyobb abszolút értékű változás, elmozdulás az eddigiekhez képest az anyagok mennyiségében, belső megoszlásában.

  Pl. ha korábban 100 fejlesztőből 50 Java-t használt, 2 JavaScript-et, 48 meg más nyelveket, akkor ha most 2 fejlesztő úgy dönt, hogy nyelvet vált, az nyilván a Java-t alig fogja befolyásolni, még akkor is, ha mindketten a Java-tábort hagyják el. Hiszen a Java csak a piaci részesedése 1/25-ét veszti majd el. Ugyanakkor ugyanezen két fejlesztők mondjuk a JavaScript-ről vált el valami másra, a JS piaci részesedése nullára esik le. Tehát ugyanaz az abszolút értékű változás a magasabb részesedésű nyelvet érinti majd kevésbé érzékenyen.

  Persze a dolog még ennél is bonyolultabb, mert itt valójában hosszú évtizedek alatt felgyülemlett anyagok belső arányainak változásairól van szó. És mivel Java-hoz és C#-hoz legalább másfél-két évtized óta gyűlnek az anyagok a weben, méghozzá nagy mennyiségben (ezért volt magas a részesedésük), ezért az egy-két év alatt bekövetkezett durva esés azt jelenti, hogy 8-10x gyorsabb változások zajlanak, mint amit a grafikon mutat.

  Tehát amikor azt látjuk, hogy két év alatt a felére esik a grafikonon a Java, akkor valójában az azt jelenti, hogy kb. 1/20-ára (alig 5%-ára) esik vissza a vele kapcsolatos anyagok szaporodása a korábbiakhoz, illetve a más nyelvekhez és az átlaghoz képest. Ami elképesztően brutális szám.

  Nyilván az adott nyelvvel kapcsolatos anyagok száma és az adott nyelvvel foglalkozó fejlesztők száma csak viszonylag lazán korrelál egymással, de ha hirtelen alig 5%-ra esik vissza egy adott nyelvvel kapcsolatos tevékenységek mennyisége, akkor vitán felül áll, hogy ezzel együtt, illetve ennek elsődleges oka valószínűleg az, hogy elképesztően sokan azok közül, akik korábban ezzel a nyelvvel foglalkoztak, más nyelvekre, technológiákra váltottak át.

  Mert egy-egy oldal eddig is szólt javaról és mondjuk C#-ról, de ha mindegyikre mondjuk jutott 5-5 cikk, akkor egy Javascriptes cikk megjelenése máris 10%-ot (fejenként 20-20% saját magukhoz képest) ront a statisztikájukon

  Na, de épp' ez az, hogy a Java-hoz és a C#-hoz már évtizedek óta nagy tömegben gyártják a cikkeket, híreket, kérdéseket, stb. - ezért volt magas korábban a részesedésük. Ahhoz, hogy most ezek a nyelvek elkezdjenek zuhanni az kell, hogy világszerte szinte teljesen leálljanak a hozzájuk készült új anyagok gyártásával és/vagy hogy viszont más nyelvekhez irtózatos mennyiségben kezdjenek el új anyagokat gyártani az emberek.

  Mindegyik annak jele, hogy előbbi nyelvekről utóbbiakra váltanak át nagy tömegek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól értelmeztem a kimutatás lényegét, akkor nem azt jelenti hogy ennyivel kevesebben használják vagy ennyivel esett volna vissza a minősége a többi nyelvhez képest, akár úgy hogy a többi nyelv nőtt volna fel hozzá.  Hanem csupán arról van szó hogy összességében más programnyelvekről is "szól" a net. Nyilván a legnagyobb részesedéssel rendelkező nyelv tud a legtöbbet esni. Mert egy-egy oldal eddig is szólt javaról és mondjuk C#-ról, de ha mindegyikre mondjuk jutott 5-5 cikk, akkor egy Javascriptes cikk megjelenése máris 10%-ot (fejenként 20-20% saját magukhoz képest) ront a statisztikájukon (azon az oldalon). Nyilván az is számít hogy éppen történt-e valami az adott nyelv háza táján vagy nem. Ha történt, akkor írnak róla, egyébként meg csak a stackoverflow(vagy épp a prog.hu) hozhatna javulást, de azok meg már úgyis beálltak valamire.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a bash scriptekhez mérem, 80 milliós pontfelhőket transzformálunk vele fél perc alatt. És a nagyobb cégek se gondolják a Javát lassúnak:
   Twitter Shifting More Code to JVM, Citing Performance and Encapsulation As Primary Drivers
   The Second Coming of Java: A Relic Returns to Rule Web

  De ha feltétlen össze akarod hasonlítani a Java teljesítményét más nyelvhez, akkor lehetne pl. a C stdlib-jéhez:

  void main () { char* a = "a"; for(int i = 0; i<30; i++) { asprintf(&a, "%s%s", a, a); } } # gcc -O3 a.c; time ./a.out real 0m20.037s user 0m6.281s sys 0m13.078s # cat b.java import java.util.stream.IntStream; class b { public static void main(String[] args) { IntStream.range(0, 30).mapToObj(x->"").reduce("a", (a, b)->a+a); } } # javac.exe b.java; time java.exe b real 0m3.649s user 0m0.000s sys 0m0.031s
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akiknek meg nem tunt fel, hogy Sting havonta lehozza ezt a cikket, hogy egy kicsit felkorbacsolja az indulatokat es novelje az oldal latogatottsagat annak Jo reggelt! :D Ahogy @marmegintegynick is megmondta, majd ha a valoelet is hozza ezt a grafikont akkor majd valtunk valami masra. De eddig nagyon nem hozza :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyrészt az kizárt, hogy a fejlesztői piac két év alatt duplájára nőtt volna - tehát az ugyanezen időszak alatt felére esés egészen biztosan abszolút esést is jelent. Másrészt mivel itt görgetett összegek arányairól van szó, ezért a valós esés még annál is súlyosabb a két év alatt, mind ami a százalékarányok változásából következik - hiszen ott van mögötte még legalább másik 20 megelőző év felhalmozott anyaga, ami tompítja, ellensúlyozza, visszafogja az utolsó két év változásainak abszolút hatását.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De jogos a felvetés. Kellene lennie a grafikonon egy olyan vonalnak is, hogy "egyéb", és akkor az ezek szerint erősen növekvő vonal lenne. Ez legalább olyan fontos hír, mint hogy a java megállíthatatlanul esik. Illetve arra is kíváncsi lennék hogy ezekből egyre több van, vagy csak jönnek felfelé. Meg az is érdekes kérdés, hogy a piac nő és a Java szelete/része kisebb, de összességében mégis nagyobb, vagy összességében egyre kevesebben használják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Java és a C ketten együtt kb 20%-ot estek 2016 óta, de a maradék 8 nyelv

  Milyen maradék 8 nyelv? Az index-ben 50 nyelv van. Bár az utolsó 25 darab csak 0.37-1.3% közötti részesedéssel szerepel, de könnyű belátni, hogy csak ezek önmagukban a torta 20%-át adják ki.

  Egyszerűen sok kicsi nyelv van, és ezek egyre inkább jönnek fel a statisztikákban. Egyenként szerény a részesedésük, mert általában nagyon specializált vagy rétegnyelvek, de összességében már viszonylag jelentős részét adják a használatnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi szipkázta el a maradék 10%-ot?

  A Black hole :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értem a képet... A Java és a C ketten együtt kb 20%-ot estek 2016 óta, de a maradék 8 nyelv ugynazót +/-1 %-ot nyernek/veszítenek, szóval ezek max +10%-ot ha összehoztak együtt... Mi szipkázta el a maradék 10%-ot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • RIP Java ;-(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd