Fejlesztői fizetések - itt az oldal, ami megmondja: mennyit kellene keresned
2017-09-20T08:07:49+02:00
2017-09-21T16:18:44+02:00
2022-07-21T10:43:45+02:00
 • Ha tömegesen csak aránytalanul olcsón vállalnák el, akkor rengeteg cég jelenne meg ezen a bérszinten, így hamar elfogynának a munkaerőpiacról az ilyen magukat alulértékelők.

  Nem pont ez történik ma itthon? Talán nincs rengeteg cég itthon ezen a bérszinten? Miközben alacsonyan tartják az átlagbért, sírnak, hogy nincs ember, de nem kínálnak többet (csak néhányan).

  Ha mindegyik kezdőt meggyőznéd, hogy bruttó 600 ezer alatt semmit se vállaljanak

  Konkrétan ezt írtam:

  tessék szépen fejlődni, magasabb fizut kérni, és nem lenyomni az átlagot

  Nyilvánvalóan dupla pénzt kérni nem lehet, főleg kezdőknek, viszont seniorként az átlagot meg lehet fejelni 10-30%-kal, és azt megjelölni bérigénynek. Én ezt teszem, és nem foglalkozom vele, ha elutasítanak. Amikor majd nem fognak, megfontolom, hogy váltsak, mert egyébként elégedett vagyok.

  Ha elég sokan teszünk így, kúsznak felfelé a bérek. Egyébként kúsznak is, csak nagyon lassan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, a 7%-ról elfelejtkeztem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az nem az egészségbiztosítási járulék, hanem az EHO.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Prémium egészség biztosítás, mindent fedez, beleértve a fogászatot, fogpótlást(!) is, rám és a non working spouse-mra havi kb. $1200, ennek felét fizeti a cég

  És ha magatokra kell kötnöd, akkor is ennyi, vagy ez azért ennyi mert céges kockázatközösség van? És ha claim van, akkor sem emelik jövőre a premiumot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kezdjük a tárgyi tévedéssel: a járulékplafon már megszűnt.

  A 450.000 max TB járulék? Mikor?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Prémium egészség biztosítás, mindent fedez, beleértve a fogászatot, fogpótlást(!) is, rám és a non working spouse-mra havi kb. $1200, ennek felét fizeti a cég, nekem kicsivel több, mint $600 a részem. Ha kell, fizeti a szemüveget, a szemüveg keretet, egy bizonyos típusig, valamint a szemkorrekciós műtétet(!) is. Fizet akkor is, ha a műtétet külföldön végzik. Nagy beavatkozást előre egyeztetni kell, de pl. pár hete Magyarországon raktak koronákat a korábban beültetett műgyökerekre és simán kifizették. (Az implantátumot is fizette volna, de az korábbról már meg volt.)

  Táppénz viszont nincs benne, arra külön biztosítás köthetsz, amit szeretnél. Szerintem azért ez nem olyan horror összeg, amit ne tudna egy senior dev kifizetni. A probléma a kisebb keresetűekkel van, lásd Obama-care.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem elég ha az asszony megmondja mennyit kellene keresnem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kezdjük a tárgyi tévedéssel: a járulékplafon már megszűnt.

  Az, hogy mekkora önrészes biztosítást kötsz, csak utólag derül ki, hogy jó vagy rossz döntés volt, szerencse kérdése. De ugyanez igaz a káresetekre is. Ettől még egy olyan rendszerben jól keresőként jársz jobban, míg az itthoniban rosszul keresőként kapsz arányaiban többet. Ugyanez igaz az egészséges-beteges összevetésre is. Igen, ki lehet jönni nagson rosszul az USA-ban, más kérdés, hogy ott eleve sokkal többet tudsz félretenni, krónikus betegség esetében még mindig kezeltetheted magadat olcsóbb ország magánrendelésén, fordítva ez nem megy.

  Én meg konkrétan leírtam, ha 1700 dollárnál több lenne kettő főre a biztosítasunk havonta az USA-ban, akkor az USA előnytelenebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ottani magánbiztosításban meg nincsen szolidaritási elv, csak sima biztosítási elv, tehát ha jól keresel, épp ott fogsz jobban járni, mint ahol százalékosan levonják a járulékot a béredből, ha meg rosszul keresel, akkor az itthoni vagy az angol rendszer a kedvezőbb számodra.

  Ez egyrészt valószínűleg csak akkor igaz, ha az a biztosítás 0% önrészes, valamint a prémiumod nem nő meg azért mert bármit csinálni kellett veled (még ha olyat is ami nem valószínűsíthető hogy ismétlődik). 

  Másrészt a magyar TB-járuléknak van plafonja. (az angol sávos kulcsa is visszaesik 1%-ra 40k fizetés környékén (ami kicsit több mint egy kezdő informatikus fizetés Londonban), de akkor is az még mindig 1%).

  Meg kéne azért nézni konkrét számokkal hol van az átmenet ahol a fix összegű biztosítás kevesebb-be kerül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenki panaszkodik, hogy kevés a fizetés, de amiatt nem panaszkodnak, hogy a munkaidő lazán felét ellébecolják effektív semmit tevéssel. Meg ha meg is csinálnak valamit az általában "csak működjön" minőségű.

  Van egy határa azoknak a béreknek és nagyjából tudják/érzik, hogy azért a pénzért mennyit kell dolgozni. Miért is dolgoznának dupla annyit fele olyan fizetésért? Hirdessenek a cégek dupla fizetést kihangsúlyozva, hogy itt keményebb munkára számítunk, de valahogy nem tolonganak az ilyen hirdetések, pedig biztosan megoldható lenne. Lehet, hogy mindenkinek így kényelmesebb?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A helyzet az, hogy fizetés arányosan itthon és Angliában is kifizeted ugyanazt, csak járulékként. Az ottani magánbiztosításban meg nincsen szolidaritási elv, csak sima biztosítási elv, tehát ha jól keresel, épp ott fogsz jobban járni, mint ahol százalékosan levonják a járulékot a béredből, ha meg rosszul keresel, akkor az itthoni vagy az angol rendszer a kedvezőbb számodra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell emlékekre hagyatkozni, vissza lehet olvasni, ezt írta:

  Igaz, Németországot jelöltem be - Mo. híján - de azért az 1100 euró sehol nincs a StackOverflow által kiszámolt legalacsonyabb 32 000 euróhoz képest...

  Tehát mivel nem szerepel az oldalon Magyarország, a német fizetésekkel vetette össze a sajátját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért nincs ebben ellentmondás, mert az egészségügy nem piaci alapon bérezett, és nem versenyszféra által szervezett terület, míg az IT szektor az az. Vendéglátásból vagy autó javításból senki nem beszélt arról, hogy hol jobb a szolgáltatás.

  Lásd pl. az angol egészségügy ugyanolyan hírhedten rossz, mint a magyar, igazából hasonló okokból, persze van némi különbség is, nem feltétlenül az angol javára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nincs biztosításod és fedezni se tudod, lehet hogy megmentik az életed és utána kiraknak az utcára.


  Az egészségügy mindenhol igen drága mulatság. Kell a biztosítás, anélkül egy komoly baleset valóban padlóhoz tud csapni még egy jól kereső stabil anyagi háttérrel rendelkező családot is. Viszont a biztosítás nem megfizethetetlen. Egy normálisan (amerikai bérsávok) kereső szoftverfejlesztőnek könnyedén képesnek kéne lennie rá, hogy fussa a biztosításra, úgy hogy nem arra megy el a fizuja.

  Ettől függetlenül Amerikában ez egy komoly probléma, viszont nem hiszem, hogy azt érintené, aki egy képzett senior szoftverfejlesztőként kimegy egy tehetős tech céghez..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok magasabb az ár, de a minőség és szolgáltatás is ugyanolyan?

  Az amerikai szolgáltatás minőségét nem tudom.

  Az angol államiban ugyanolyan vagy hosszabb várólisták vannak mint itthon, olyannyira hogy az angol NHS fizeti (a kezelést... az utazást nem) ha idejössz kezeltetni magad túl hosszú ottani várólista esetén.
  Ha már a kórházba bekerülsz, a szolgáltatás minősége erősen változó, a kórház túlterheltségének függvényében.

  Az amerikai árak viszont annyira magasak, hogy ha valami baleset ér, akár több éves (!!!) fizetésbe kerül hogy összerakjanak. Angliában legalább a sürgősségi államilag fedezett. Amcsiban nem. Ha nincs biztosításod és fedezni se tudod, lehet hogy megmentik az életed és utána kiraknak az utcára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként Angliában ugyanúgy állami rendszer van alapból, és ugyanúgy rossz is ennek megfelelőrn, mimt a magyar.

  Hajjaj, ne is mondd... volt hozzá szerencsém
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De Németországban van, legalábbis 2002 környékén volt, és ha jól rémlik kb. ennyi lehet, és emlékeim szerint német fizuról volt szó az 1100-as postban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez amúgy logikai bukfenc, nincs ellentmondás, mert különböző mértékek lehetnek jelen.
  ugyanaz a munka mondjuk kint 2x annyit ér, viszont kint azzal általában nem elégszenek meg (pont amiket írtál, hogy pl. sokat henyéljenek), ezért 2x-es helyett 3x-os lesz a lóvé, a munka minősége pedig cserébe jobb.
  ugyan mindezt csak logikailag írtam, de gyakorlati igazságot is vélek mögötte felfedezni saját eddigi tapasztalataim alapján.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, hogy az az emberek azt állítják hogy "ugyan azért a munkáért többet adnak külföldön", miközben azt is állítják, hogy jobb színvonalú szolgáltatást(pl. orvosi) kapnak külföldön, mikor a magasabb árakat próbálják védeni.

  Ezek a kijelentések éppen ellent mondanak egymásnak. Ha ugyan olyan minőségű munkát fizetnek meg kint jobban, mint amilyen munkát itt kevésbé, ez azt is jelenti, hogy a szolgáltatás minősége is ugyan az. Ergo nem lehetséges, hogy jobb minőségű szolgáltatást kapj, hiába drágább, kivéve ha az ottani dolgozók jobb minőségű munkát végeznek(magasabb fizetésért).

  Mellesleg az én tapasztalataim azt mutatják, hogy a magyar munkavállalók munkájának a minősége csapnivaló így nagy általánosságban. Mindenki panaszkodik, hogy kevés a fizetés, de amiatt nem panaszkodnak, hogy a munkaidő lazán felét ellébecolják effektív semmit tevéssel. Meg ha meg is csinálnak valamit az általában "csak működjön" minőségű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha tömegesen csak aránytalanul olcsón vállalnák el, akkor rengeteg cég jelenne meg ezen a bérszinten, így hamar elfogynának a munkaerőpiacról az ilyen magukat alulértékelők.

  Valójában ő is azért vállalta el annyiért, ami amúgy Magyarországon az IT szektorban sem kiugróan alacsony bér, mert ekkora bérigénnyel talált munkát, feltehetőleg még nem tapasztalt szakember, akiért kapkodnak a cégek. Ha mindegyik kezdőt meggyőznéd, hogy bruttó 600 ezer alatt semmit se vállaljanak, akkor egyszerűen nagy részük nem kapna munkát huzamosabb ideig, így elég hamar lennének köztük, akik megtörik a kartellt, és ezzel ugyanoda jutnánk kezdő béreknél. Pontosan ezért működik  az árkartell is csak oligopol piacokon, sokszereplős piacokon nem.

  Megjegyzem egy másik, nem IT ágazatban, ahol a média szintén azt hirdeti, mekkora a munkaerőhiány, azért hallottam ezt-azt a bérigényekről, és hogy az adott cég mennyiért venne fel embert, nagyon gyakori, hogy a kezdő diplomások dupláját mondják annak, amennyi a max. bérkeret, amennyiért a közvetlen vezető engedélyt kap, hogy felvehesse a jelentkezőt, ha megfelel neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok magasabb az ár, de a minőség és szolgáltatás is ugyanolyan? Itt például egy orvoshoz jutás, mire sorra kerül valaki az kb. fél nap. Ugyanaz a vérvétellel is. Utána még egy nap a lelet kiadás. Ultrahang vizsgálat akár fél év várakozás is lehet. Na most, ha én itt elkaszálok egy-két napot egy vizsgálatra az nekem lehet, hogy megéri azt az egy nullát, hogy inkább egy óra alatt túl legyek mindenen, főleg kinti keresettel nézve. Aztán, ha azt nézem, hogy itt egy TB-s fogorvos több kárt csinál, mint hasznot, simán beletöri a jó fogat is, ami után lehet százezreket fizetni a pótlásra, meg hónapokat várni, megint nem mindegy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És amúgy ezzel elégedettek is a cégek, aki ennyiért elvállal komoly munkát, nem csak ott ül, hogy a létszám meglegyen? Szerintem pár hónapig, vagy hétig elvannak vele, aztán kivágják, és megy az újabb keresés. Végül is ez is egy módszer, hogy ne legyen munkaerő hiány, csak a munka nem lesz kész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De nem azért találnak ennyiért munkaerőt, mert valakik túlzottan alulértékelik magukat, hanem azért, mert a jelenlegi bérszinten nincs folytogató munkaerőhiány.

  Pont azért nincs ezen a bérszinten munkaerőhiány, mert sokan túlzottan alulértékelik magukat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanez a háziorvosi vizit, ha magánhoz mész itthon, 10 ezer Ft, ami kicsit kevesebb, mint fele, tehát az arányok stimmelnek. Egyébként Angliában ugyanúgy állami rendszer van alapból, és ugyanúgy rossz is ennek megfelelőrn, mimt a magyar.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Magyarországon nincsen olyan, hogy szakmai minimálbér, általánis minimálbér és garantált bérminimum van, az 1100 euró utóbbinak kicsit több, mint duplája.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként mint írtam, jó eséllyel azért keres 1100-at,

  Emlékeim szerint az a kötelező minimál bér a szakmában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akárcsak itt a boríték, vagy a magánklinika. A normális orvosi ellátásnak mindenütt ára van, csak a fizetés nem mindegy.

  Amiket én hallottam, az alapján egy-két nullát még nyugodtan utána tehetsz az itthoni borítéknak vagy magánklinikának.

  Londoni árak amikkel találkoztam:

  - magán (értsd ha nem vagy regisztrálva nála... pl. ha a regisztrált recepciósa közölte hogy jövő héten gyere vissza) körzeti orvos (pár éve): 65 font
  - ultrahang (vagy vérvétel vagy bármi más hasonló vizsgálat): több száz font
  - ateróma műtét: 600 font
  - utána checkup (varratszedés): 110 font

  És állítólag az USA drágább ennél is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De nem is kell megadnia a német bért, szerintem nem teljesen érted az elméletet. Elég ha kicsit licitál felül, de ha az sem közelíti az elméleti egyensúlyt, akkor még mondig sok üres helx marad a cégeknél, és egyre feljebb húzzák a béreket, amíg túlsúlyba nem kerül a kínálat.

  A gyakorlat nem mindig ez, abban igazad van, de az, hogy egyes szereplők olcsóbban vállalják, pont hogy nem változtat a folyamaton. Egyébként mint írtam, jó eséllyel azért keres 1100-at, mert ez egy átlagos kezdő bér, legközelebb ezt jó eséllyel duplazni fogja.

  Az exportra termelő multik azért jöttek ide, mert itt olcsó a munkaerő, és azért adnak ennyit, mert ennyiért találnak munkaerőt. De nem azért találnak ennyiért munkaerőt, mert valakik túlzottan alulértékelik magukat, hanem azért, mert a jelenlegi bérszinten nincs folytogató munkaerőhiány.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézegetem a számokat, de ilyen havi néhány száz dollárok vannak fejenként a statisztikák szerint. Rossz helyen nézegetem?

  Amiket én hallottam, az alapján

  1. Korfüggő
  2. Nem biztos hogy kötnek veled.
  3. Nem biztos hogy az egészet térítik és valami egész fura képlet alapján számolják.
  4. Rohadt drága a kórházi ellátás ha nincs biztosításod.
  5. Ha már volt valami amit fizetniük kellett, akkor gondolom ott is felmegy a biztosítási díj, mint bármely más biztosítónál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a legtöbb cég nem fog ezen a bérszinten munkaerőt találni, ezért kénytelen felül licitálni a béreket

  Ez szép tankönyvi elmélet, de ami megvalósul az az, hogy egy cég bár valóban keres és nem talál munkaerőt, de nem adja meg a német bért. Ha nem hiszed, próbáld ki!

  Szerinted miért nem adja meg? (Ne gyere a termelékenységgel, mert exportra termelő multikról beszélünk.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd