Webfejlesztés vs. diploma. Hogyan tovább?

Webfejlesztés vs. diploma. Hogyan tovább?
2017-09-17T19:45:56+02:00
2017-09-19T18:49:55+02:00
2022-10-19T09:50:46+02:00
 • Sok dolgot meg lehet oldani, komolyab matek nélkül az biztos, én is barkácsolok ilyesmi témákban, és szinte még sose kellett komolyabban számolgatni, illetve sok terület van, ahol sima józan parasztésszel lehet működtetni a dolgokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "

  Ez mindig elhangzik, vagyis hogy analízis kell a robotikához. De pontosan miért is, van valami konkrét terület ahol kell?

  "

  Soha nem foglalkoztam ezzel csak az egyetemen hallgattam ilyen tárgyat, de ahhoz, hogy egy robot mozgását vezéreljed (adott trajektórián adott sebességgel mozogjon az aktuátora), ahhoz ha jól emlékszem leglább 3 dolog kell:

  - A pozicio szenzorok Kalman filterezése
  - Inverz kinematika, hogy kitalálja, hogy az egyes joint-ok hogyan álljanak az alapján, hogy tudjuk, hogy hogy áll az aktuátor (kéz), meg vannak envelope constraintek, hogy hol nem szabad lenni a karnak.
  - Szabályozás, hogy minden pillanatban a megfelelő mennyiségű áram legyen vezetve a motorokba, hogy ez az n dimenziós dinamikai rendszer pontosan olyan pozícióval és sebességgel mozogjon, amilyennel szeretnéd.

  Ezek egyike sem középiskolai szintű matek, viszont nyilván kapsz a kezede egy SDK-t, ami segítségével nem kell lemenned ilyen mélységekbe. Viszont nyilván a terület innovátorai, vagy a megfelelő libek készítői ismerik a mélységeket is (pl. ennek a készítői):

  YouTube

  A mozgás persze az alap, önjáró cuccoknál (mint eg önvezető autó) jönnek a nehezebb problémák (ott már felvonul a gépi látás és az egész machine learning apparátus, aminek mély ismerete nagyon nem középiskolai matek, nem is igazán Bsc szint.) Pl. komolyan gépí látással foglalkozó embernek legalább olvasni kell tudni research papereket, amik tele vannak matekkal (van olyan ismerősöm aki ilyenben dolgozott).

  De mondom, nem értek hozzá, soha nem építettem robotot, szóval javítsatok ki, ha tévedek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szabályozástechnika tárgy amire utána a robotika szakirány épít (és a tanár is ugyanaz volt nekem) eléggé használja a komplex függvénytant, valamint (akár komplex) függvények deriválását integrálását a szabályozók tervezésénél.

  Emellett gépi látás meg szintén épít valamilyen szinten analízisre, meg fourier trafókra, meg hasonlókra, ha jól rémlik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez mindig elhangzik, vagyis hogy analízis kell a robotikához. De pontosan miért is, van valami konkrét terület ahol kell?

  Mivel nagyon félek hogy valamit rosszul csinálok, épp egy robotot tervezünk (nem beszélő, meg önjáró, de egy ipari robotot) és azt programozom és még sehol se kellett hozzá az analízis (se hw se sw). Biztos valamit elrontunk, és ezt teljesen komolyan gondolom, nem viccből. Mert ilyenkor érzem úgy hogy tényleg feleslegesen tanultam analízist a főiskolákon (igen többön is), mert fogalmam sincs hogy egyáltalán hol és mikor kéne használnom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de sehol nem kaptam megfelelő „útbaigazítás”, így bízom abban, hogy itt kapok néhány építő jellegű tanácsot, kritikát.

  Ha azt akarnad, hogy jol osszezavarjanak es rossz iranyba kuldjenek, jo helyen jarnal...

  (Egyesek meg batoritjak a szerencsetlent, hogy ugorjon neki a mernokinfonak... /o\)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tanulj levelezőn, és akkor nem akkora probléma a bejárás, ráadásul dolgozhatsz is mellette. Meg persze kevésbé is szívatnak.

  Mondjuk megjegyzem, Győrben elég korlátozottak a lehetőségek fejlesztőként, nem véletlenül mennek onnan is a legtöbben Budapestre vagy Bécsbe.

  Szerk.
  Amúgy volt középiskolában egy osztálytársam, aki 2-es, 3-as volt a legtöbb tárgyból, majd 10-edikben megbukott 3 tárgyból (igaz egyik sem matek volt, de matekból, fizikából is gyenge volt), így évet ismételt, mindezt egy gyenge gimiben, aztán el tudta végezni Győrben nappalin a mérnökinfót, munkája is van. Ha ő meg tudta csinálni, te is meg tudod csinálni, csak akarat kérdése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok helyről hallom, hogy inkább jobb ezt elfelejteni már, mert mindenki ezt csinálja, és inkább érdemes pl. belevágni a robotikába.

  Hát, ha nem kened vágod a matematikát, akkor a robotikát nem ajánlanám neked egyetemen.

  Analízis (és annak is a legdurvább, legundorítóbb része), szabályozástechnika, elektronika, és egyéb nagyon elméleti tárgyak a szükséges előfeltételek hozzá.

  Egyébként csatlakoznék HyperCoder2000-hez azzal a tanáccsal, hogy szerintem menj pszichológushoz a "súlyos introvertáltság"-oddal. Ennek általában mindig van valami kiváltó oka, azon érdemes segíteni. 

  Ami meg a matek érettségit illeti, szerintem azt mindenképp érdemes lenne kijavítani. Egy jó matek érettséginek megfelelő tudás azért általában szükséges az informatikában. Nem lehet mindig csak HTML-t kalapálni ebben a szakmában, előbb-utóbb megpróbálnak mást is rádtolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagy bölcsesség, hogy az élet olyan, mint egy kártyapart. A lapok adottak, az ellenfelek adottak, de az, hogy hogy játszol, csak rajtad múlik.
  24 éves vagy. (Ez a "közeledve a 30-hoz" azért eléggé torz megállapítás volt részedről.) Nem 40 vagy 50 éves vagy, gyakorlatilag nem rég kerültél ki az iskolapadból. Volt olyan évfolyamtársam, aki 25 évesen iratkozott be egyetemre. Nehogy már 1-2 év miatt mondj le a jövődről, és sínylődj olyan munkakörben, amit legjobb esetben is csak elviselsz. Az pedig, hogy eleve negatívan állsz hozzá, és a kudarctól félve inkább meg se próbálod, kb. olyan, mint ha ki se mozdulnál az utcára, mert mi van, ha elüt egy autó? Ismered a nyuszikás viccet a medvével és a fűnyíróval, igaz? 
  A helyzet az, hogy az életben mindig érnek kudarcok. Nem csak téged, még a legnagyobb zseniket is. A kérdés csak az, hogy tudod-e kezelni? Ha valami nem sikerül, abból is lehet tanulni, legalább kapsz egy visszajelzést, hogy a jövőben merre kéne menni, mit kéne erősíteni, min kéne változtatni. 
  Egyébként pont a webfejlesztés az, ahol egyáltalán nem elvárás a diploma. Igaz, ma már kezd kissé telítetté válni ez a szegmens, de azért még mindig rengeteg benne a lehetőség. 
  Mondjuk a matek kegyelemkettes azért nem a legjobb ómen, de az a mítosz, miszerint a programozás nettó doktori szintű matekból áll, egy hatalmas nagy ferdítés. Gondolkodni persze tudni kell, a logikus gondolkodás létszükséglet (és ezt azért valamilyen mértékben tükrözni szokta a matek érdemjegy), de nem kell itt matek profnak lenni ahhoz, hogy egy weboldalt össze tudj dobni. Attól, mert nem tudsz megoldani egy másodfokúra alakítható trigonometrikus egyenletet, még simán készíthetsz egy HTML+MySQL+PHP+JS+CSS weboldalt.

  "Sok helyről hallom, hogy inkább jobb ezt elfelejteni már, mert mindenki ezt csinálja, és inkább érdemes pl. belevágni a robotikába."
  Ez megint csak buta hozzáállás. Most komolyan, szerinted bölcs dolog a kiszemelt célt feladni, és belekezdeni valami tőled teljesen idegen dologba, csak mert állítólag telített a piac? Szerinted képes az ember ugyanúgy boldogulni egy olyan területen, amihez sem kedve, sem kompetenciája sincs?  Nekem is mondták, hogy orvosnak kéne inkább mennem... na és mit értem volna vele? Még a vér látványától is rosszul leszek, valószínűleg pokolian rossz sebész lettem volna. Inkább belevágtam abba, amit szeretek, és amihez értek.
  Ami pedig a kudarckezelést és az önismeretet illeti, nem ártana ezen a téren egy szakember segítségét kérned, mert bizony az elsődleges probléma nálad nem informatikai eredetű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • asztalos és kőműves nálam is jelentkezhet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az eddig érdeklődésed mellett olvass utána a SEO-nak, Adwords-nek (elég pár hét) és próbaképpen készítsd el egy ismerősőd meglévő, egyszerűbb statikus honlapjának modernebb, "seósított" változatát.
  Ha meg tudtad csinálni, beszélj a honlap tulajjal, hogy próbálja ki (cserélje le a tiedre). Ha javult a helyezés a Google organikus találati listáján, tedd mellé az Adwords kampányt is párezer forint befizetéssel. Mire készen vagy, plusz kettő komplett, eladható skilled lesz a webfejlesztés mellé.

  Naplózd az előtte / utána látogatottsági, átkattintási stb. statokat és ha készen vagy keress egy környékbeli céget, aki pont ilyennel foglalkozik, akkor nem neked kell az ügyfelet vadásznod.
  Az önbizalmad növekedésével párhuzamosan olvass egy két értékesítéssel foglalkozó könyvet és máris ott lesz az alkalmazotti lét mellett a vállakozói lét mint opció.

  Alkalmazottként vállalj support feladatokat, amikor az ügyfelekkel KELL kommunikálnod.
  Nagyon sokat lehet így fejlődni kapcsolatépítésben.

  Gyors sikert nem ígér senki, de ha parkettázni is megtanulnál mellette hobbiból, akkor folyamatos munka és bevétel lehet a jutalmad...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nezd meg a codecool, yellowroad, greenfux es hasonlo iskolakat, talan neked bejon.
  Diploma semmikepp nem feltetel a webfejleszteshez.

  A webfejlesztes eleg tag terulet, ha a html, css, js alapismereteid megvannak akkor elkezdhetsz pl wordpress-koklerkent dolgozni, azzal is boven lehet keresni penzt, es ahogy folyamatosan tanulsz egyre komolyabb munkakat el tudsz vallalni, es penz nelkul se maradsz.

  Vallalkozokent viszont szukseged lesz szocialis skillekre, ugyanis el kell adnod magad, rendszeresen.

  Matekbol ha le tudtal erettsegizni, es van fogalmad a logiratmus es exponancialis fuggvenyrol az boven eleg lesz, ha nem olyan szakteruletet valasztasz a programozason belul amihez matek tudas kell. (3D, machine learning peldaul)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Németül egyáltalán nem beszélek, és a főzés tudománya sem vonz... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 600 ezret keres egy szakacs osztrakoknal , en azt ajanlom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elnézést kérek, sajnos ezt valóban figyelmen kívül hagytam :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Próbáld meg felismerni (ha már a téma nyitásánál nem olvastad és/vagy értelmezted az erre vonatkozó felhívást), hogy mi a különbség a Tudástár (konkrét szakmai kérdések, megoldandó problémák színtere) és a Társalgó (kötetlen beszélgetések, ötletelések, eszmecserék, viták, vélemény-, ajánlat-, javaslat-kérések helyszíne) között és új téma nyitásánál alkalmazd is ezt az ismeretet. Köszönöm.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv mindenkinek!

  Egy kissé általános jellegű, és nem túl szakmai kérdéssel fordulok hozzátok, de sehol nem kaptam megfelelő „útbaigazítás”, így bízom abban, hogy itt kapok néhány építő jellegű tanácsot, kritikát.

  24 éves vagyok, legmagasabb végzettségem egy logisztikai ügyintéző OKJ. Sajnos ez volt életem egyik legrosszabb döntése, ugyanis „súlyosan introvertált” vagyok, nehezen teremtek kapcsolatokat, ami ebben a szakmában alap, de önmagában sem ér semmit ez a képzés… Tipikus kamuszakma, de gondoltam a semminél jobb lesz, hát nem így lett.

  Utóbbi fél évben kezdtem el érdeklődni a webfejlesztés iránt, ugyanis régen sokan bíbelődtem honlapokkal, de ez lelki betegségeim miatt abbamaradt.

  Jelenleg a Frontend részét tanulom a történetnek (HTML, CSS, JavaScript), amit nagyon élvezek, de a backend is vonzónak tűnik egyelőre és remélem így is fog maradni.

  Egyértelműen kirajzolódott bennem, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni.

  A probléma ott kezdődik, hogy korántsem olyan egyszerű, mint ahogy én ezt elképzeltem. Először is mindenképp úgy gondoltam, hogy szabadúszóként, vállalkozóként akarom ezt űzni, amint csak lehet, de jött a hidegzuhany, hogy felejtsem el, és próbáljak cégnél dolgozni. Na most az állásajánlatok döntő többsége diplomát kér…

  Soha nem voltam penge matekból, sokáig bukdácsoltam, az érettségim 26%-os lett, mentségemre talán az szólhat, hogy esti képzésre jártam, ahol a kettes szintre való felkészítést vállalták, de így is szinte mindenki bukott.

  Ettől függetlenül nem vonzódtam a matek iránt, de mostanában ez is változott, már ebben is meglátom a szépséget.

  A probléma viszont itt folytatódik, ugyanis nem találom magam annyira tehetségesnek, hogy egy informatikai szakot elvégezzek… Ráadásul összeköltözés és lassan családalapítás alatt állok, így nem tudom, hogy egy mérnökinformatikának lenne-e bármi értelme belevágni, főleg úgy, hogy a fizika, hardveres és elektronikai része a dolognak egyáltalán nem vonz, viszont itt van bőven. Programtervező informatikus szakot itt Győrben azonban nem indítanak, messze lenne, és semmiképp nem akarom bevállalni az utazást, kollégista diák pedig nem akarok lenni, közeledve a 30-hoz…

  Lényeg a lényeg: Van-e esélyem a webfejlesztésben boldogulni, ha nem szerzek diplomát, vagy ez nagyon telített terület? Kicsit idősnek érzem magam a sok érettségizetthez képest, és nem akarok többet hibázni… Sok helyről hallom, hogy inkább jobb ezt elfelejteni már, mert mindenki ezt csinálja, és inkább érdemes pl. belevágni a robotikába. Azonban egyáltalán nem vonzanak ezek a dolgok, csak a web hoz lázba, főleg, hogy ez a terület talán nem igényli azt a hatalmas matematikai tudást…

  Azt is bevállalnám, hogy elkezdeném agyba-főbe nyomatni a matekot jövő évre, újraérettségiznék, felkészülnék, de ha elbuknék az egyetemen, az nagy csapás lenne számomra…

  Sok bennem a kérdőjel, ha van itt valaki, aki kicsit segítene kivilágosítani az utat, hálás lennék!

  Üdv.

  Benjamin
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd