Problémás lesz a brit tartózkodás és munkavállalás 2019 után
2017-08-02T12:24:33+02:00
2017-08-07T09:52:41+02:00
2022-07-19T01:07:02+02:00
 • De azert ne feledjuk, hogy  a 2008as valsag idejen a font arfolyama az euro szintjere esett le ! Nem emlekszem mar, hogy akkor ez forintban mennyi volt. Talan 300 forint volt a font es az euro is. De pl. 2006 nyaran a font volt 405 korul. Lehet, hogy volt sok munka, de maga a font gyenge volt 2008ban, Pont kint voltam akkoriban Angliaban, nem felejtem el, amikor a hotel szobajaban neztem a televiziot, es jott a "Breaking News" amerikabol. A Lehmann Brothers bankhazrol volt szo,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az elozo feltevesekre reagalva....
  A "2008-as valsag" olyan durva volt itt kint, h az elso ugynokseg ahova beestem az utcarol vagy 8 kulonbozo melot ajanlott amibol valaszthatok es mikor hazalatogattam majd 450ert valtottam a fontot ami 100al tobb mint most. Nem volt itt semmi hatas, csak ahogy mondani szoktak "aki otthon hulye az itt is az". Kizarolag olyanoktol hallom,h nincs munka akik egy szot nem beszelnek angolul es/vagy fogalma nincs merre menjen es hogy keressen, csak kijott mert itt kolbaszbol van a kerites.
  Az IT fizetesek nem csokkentek, fizetes nem csokkent csak emelkedett a 10 ev alatt miota kint elek. Ingyen elni nem tud senki kijonni mert igazolt munkaviszony kell a benefithez 2015 ota kulfoldieknek.
  Otthoni vallalkozo ismeroseimtol hallom,h van munkaerohiany. A mostani generacio nem akar dolgozni, nincs szaktudasuk,de ugy gondoljak van, es milliokat akarnak keresni. A vallalkozoktol meg elvarjak,h nyugati fizetest adjanak es rajongjak korbe oket mint anyuci apuci otthon a semmiert. Aki nem tartozik ebbe a csoportba az kulfoldon van mar. A vallalkozok masik fele a masik veglet aki 8 nyelven beszelo mestert akar takarito fizetessel.  Ebbol a szempontbol igen van hiany.
  Es hogy mi lesz brexit utan? Senki nem tudja. A kormany folyamatosan hazudik a szavazas ota es gyakorlatilag hetente valtoztatjak az igereteiket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a projekt milyenségétől is függ, ami lehet: pályázati, állami, kutatási, belső célú, piacra szánt, befektetővel finanszírozott, meg még a csoda tudja milyen. Ezek egyik felénél valóban nem tudnak kitermelni annyit. Másik felénél milliárdok vannak, de csak a szükséges minimumot adják meg, amennyivel még épphogy ott lehet tartani az illetőt, de igazán hosszútávra szerintem nagyon kevés helyen terveznek és ez a finanszírozáson is látszik. (bizonytalan jövő, fluktuáció, egyre zavarosabb kód, egyre kevesebb motiváció) Egy jó szerelőt hamarabb megfizetnek ezek a cégek, ha valami elromlik, az valahogy kézzel foghatóbb, mint egy szoftver, amiről még sok ex szakmabeli vezető is azt hiszi, hogy sitty-sutty minden katyvaszból lehet olcsón és gyorsan jót varázsolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remelem,hogy ha hazaterek dolgozni, akkor konnyen vissza kapom a TB kartyat.

  Hát igen, a remény "veszik el" utoljára Magyarországon -> a munkahely,  a  feleség, a gyerekek, a ház, az auto után ha valaki az utcára kerül valamiért (nem biztos, hogy ilyen sorrendben, de valószínű)...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki nem érti a magyar cégek (itt hagyjuk a multik itteni telephelyeit vagy a multiknak csak bedolgozókat) az nagyokat tud tévedni.
  [Mondjuk még nem láttam politikust, aki érett volna bármit a valóságból.]


  Akik fizetőképes piac hiányában működnek, azok ugye csak túlélni akarnak. Szó sincs fejlődésről, fejlesztésről.
  Hasonló azoknál akiknek ugyan van korrekt piaca, de technologiailag elmaradt, versenyképtelen, de nincs tőkéje fejleszteni, illetve nincs ambíciózus vezető aki akar is valamit, akinek van jövőképe, vannak ötletei.

  Azok akiknek viszonylag jól fut, van piacuk is és tudnak meg akarnak fejleszteni, azoknak a nyugati cégekkel összehasonlítva nagy lemaradásokat kell pótolniuk, hogy versenyképesek maradjanak a piacon. Nem csak az IT-ben, de a technologiában, üzemépületben, infrastrukturában, marketingben, céges kulturában stb. stb. is fejleszteni kell, így minden fillérnek ezer helye van, és készséges befektetői háttér sincs
  Szóval (a jó cégeknél) sem a sóherság a döntő probléma [ha kikalkulálják az IT megtérülést ill. szükségességet], hanem hogy minden forintnak ezer helye van, ezer helyre kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez igaz, altalaban.  Masfelol viszont vannak olyan tenyezok, amik torzitjak a szabad versenyt,. Pl. a munkavallalo nem akar elkoltozni. Hiaba kinalnak 100 kilometerrel arreb 10 %-kal jobb fizetest es jobb korulmenyeket, ha a munkavallalo nem akar koltozni. Bar egy 80%-kal magasabb fizetes mar motivalo lehet.
  Illetve az ember nem feltetlenul akar tobbet keresni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor viszont ez a ceg elbukik azon cegek mellett, akik tobbet tudnak adni.
  Ez teljesen beleillik a piacgazdaságba, a szabad versenybe.

  Es miert erdekelje a munkavallalo, hogy a munkaltato akarna vagy nem, ha nem fizet? Teljesen irrelevans a szandék, mert a boltban azért még nem kapsz kenyeret.
  A minap beleszaladtam ebbe a videoba: Nagy balatoni lehúzás avagy amikor elgurul a gyógyszerem
  A vendeglatoiparban mégfeszultebb a helyzet es ott is csodalkoznak, hogy elfogy/kimenekul a munkaero. (Kicsit durva a stilus, de a helyzet is felhaborito)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a cegek valoban nem tudnak tobbet fizetni. A ceg vezetoje is tudja, hogy ha elegetlen a kollega a fizetessel, akkor vagy tobbet ad neki, vagy hagyja menni. Szerintem inkabb adna tobbet, de ne menjen el. De nem tud tobbet adni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez ilyen magyar szokás, kéne minden, csak pénz nincs rá.

  Az igazi kérdés az, hogy tényleg nincs rá, vagy csak nem akarják kifizetni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hiány abból van, amire van fizetőképes kereslet

  Na ez az, ami itt nincs, mégis hatalmas IT hiányról beszélnek. Persze hiány van szaktudással junior fizetésért. Itt a hiány fogalma inkább úgy körvonalazódik, hogy keresnek embert gőzerővel, csak (annyiért) nem találnak.

  Feltettem eladni pár dolgot a netre, aztán volt is rá kereslet hatalmas, de majdnem ingyen kellett volna minden és még szállítsam is ki nekik. Ez ilyen magyar szokás, kéne minden, csak pénz nincs rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha fizetni nem akarnak,naz nem munkaerőhiány. Nekem is jól jönne pár háztartási alkalmazott, csak épp megfizetni nem tudnám. Ez nem azt jelenti, hogy hiány van belőle. Ahogy luxusvillából sincs hiány, csak mert én nem tehetem meg. Hiány abból van, amire van fizetőképes kereslet, és még így is nehéz hozzáférni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megneztem a videot (mind a kettot). Elhiszem, ami benne van, de statisztikailag nem biztos, hogy ez a valoszinu. Lehet, ezek ritka,  veletlen, bar igaz tortenetek. Lehet, hogy mas cegek, helyek, munkaadok tart karokkal varjak vissza a hazateroket.

  Eleg nagy problema a burokracia, es a dolgok szervezetlensege is Magyarorszagon. Nehez elintezni a dolgokat, barmi is legyen az. Ez egy nagyon nagy baj. Nem mennek olajozottan a dolgok.

  En most Nemetorszagban dolgozom,  leadtam otthon a TB kartyamat. Remelem,hogy ha hazaterek dolgozni, akkor konnyen vissza kapom a TB kartyat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem csak annyi, hogy fejlődtél és már nem fillérekért vállalsz munkát. Van hiány most is, csak fizetni nem akarnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennek pont a fordítottja van, aki véletlenül haza téved azt is kiüldözik innen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem a kollegam emlitette Brexit kapcsán, hogy mekkora szivas volt a 2008-as válság... Azt mondta, akkora volt a választek, hogy: akarja-e azt a bizonyos 1db poziciot ami van, vagy munkanelkuli segély... És ez nem a semmi kozepen, hanem Cambridgeshire-ben.

  2010-ben nem tudtam elhelyezkedni Budapesten. Még 2011-ben is interjúzni jártam.

  Oké, hogy azóta változott a helyzet de ezt akkoriban egy hatalmas pofonnak éreztem. Még a 90-es években amikor még szinte nem is voltak infós állások, max 1 hét alatt leltem melót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én 2 éve azt vettem észre, hogy a britek inkább látnak szívesebben volt gyarmatról munkásokat, mint Közép-Kelet Európából.
  Ezt lehetett is érezni nagyobb IT cégnél hogy a brit vezetés jobban preferálja őket, még akkor is ha nem végezének olyan jó munkát mint a román, lengyel, magyar programozók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak, mert nem ezt írtad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de személyes tapasztalatok alapján nem igazán látom a nagy magyar munkaerőhiányt

  Személyes tapasztalatok alapján én meg lépten-nyomon. Persze nem csak IT területen, de nem is IT-ról volt szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell meg azon a hazauton gondolkoznod. Ausztralia es USA a mi eletunkben egeszen biztosan nem fog kilepni az EU-bol :P

  Amugy en is inkabb azt latom, hogy a bankok (es egyebek) tavozasaval inkabb a tulkinalat no meg az informatikusokbol, mintsem a kereslet. Felteve persze, hogy nem toloncolnak haza minden kulfoldit, aminek azert nem sok realitasat latom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem a kollegam emlitette Brexit kapcsán, hogy mekkora szivas volt a 2008-as válság...

  Azt mondta, akkora volt a választek, hogy: akarja-e azt a bizonyos 1db poziciot ami van, vagy munkanelkuli segély... És ez nem a semmi kozepen, hanem Cambridgeshire-ben. 

  Nyilvan a Brexit ennel par nagyságrenddel nagyobb szívás lesz. Lásd a City-bol már most menekulnek a bankok. Szóval lesz IT munkaero" dogivel.

  Mondhatni angliában pereg majd az informatikus.

  És igen a haza úton utbaesik még pár ország: Germany, Austria, Australia, USA. Ha ezek mind kilepnek az EU-ból már megyek is haza. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg nem volt, egyenlore csak egy szavazas, es targyalasok voltak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itthonról elég nehezen képzelem el, hacsak nem számítjuk azt, hogy mit harsog a média, de személyes tapasztalatok alapján nem igazán látom a nagy magyar munkaerőhiányt, IT szektorban legalábbis inkább a fluktuáció szembetűnő, de azt ne keverjük össze a hiánnyal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy Angliaban dolgozo magyar informatikus nem biztos, hogy Magyarorszagra jon vissza, ha mar nem erzi jol magat, esetleg ellehetetlenul a helyzete Angliaban. Ez nem ugy van, hogy "hazakuldik". Kifurjak az orszagbol, de Magyaroszagnak egyenlore semmilyen "hatalma" nincs a nyugaton dolgozok felett. Hala istennek. Maximum annyi "hatalma" van a magyar kormanynak, hogy intezkedesekkel buntetheti a kulfoldon dolgozokat, de egy magyar rendornek, katonanak, stb nincsenek intezkedesi jogai kulfoldon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jol kiszurnak magukkal az angolok az nekunk csak jo. Egyreszt lesz vegre magyarorszagon is szakember ha visszakuldik oket, masreszt az angolok kulfoldrol lesznek kenytelenek megvenni az IT szolgaltatasokat, ha a hazainal nincs ember aki dolgozzon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fizetesekben nem latok kulonbseget. A font gyengult, de itt semmi kulonbseget nem erezni meg. Tehat nem jelenti azt, hogy a boltban minden ar az egekbe szokott. 2019 utan varhato, hogy felmennek az arak. A kulonbseg akkor van ha pl valutat valtasz, most £1 nem 440 Ft-et er csak 360-at. Az igazi kulonbseg, ha tobb 10 ezer fontod van, de mar 10 ezer font valtasnal is csak 3,6 milliot kapsz a korabbi 4,4-hez kepest. 
  Erre utaltam, hogy ha lezuhan 300 Ft ala, akkor ugy tudom elkepzelni a maradast, hogy duplaznak a napidijon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem eddig is konnyu volt kinn talalni munkat, nem latom a kulonbseget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bevallom, nehez elkepzelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OK, már értem, mire gondolt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amugy az IT fizetesek fontban csokkentek a Brexit elotthoz kepest (mondjuk a Brexit elott fel, 1 evvel), vagy "csak" a font gyengult ?

  Mikor volt a Brexit?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki ott élvezi a jólétet az fizet is érte. Az meg jó nekik, vagy nem?

  Szerintem nem azokra a nem megértett milliárdosokra gondol, akik oda mennek pénzt költeni, hanem azokra a csalókra, akik oda mennek az államot lehúzni ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd