Óriási hiány lesz várható (jó) fejlesztőkből a T-Systems-nél?
2017-07-24T14:59:41+02:00
2017-08-02T10:19:03+02:00
2022-07-19T00:11:52+02:00
 • Ami a politikai részét illeti, az sem műbalhé, hiszen hatalmi arroganciával reagáltak a jogos kritikára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Na ne kímélj, hadd tudjam meg, ki vagyok

  Fölösleges. Bárki, aki értőn olvassa a hozzászólásaidat, látja, hogy ki/milyen vagy, lerí róluk. Ecce homo! 

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Korrupció van, volt és lesz is.

  Tény!
  De a "jobb" országokban független szervezetek próbálnak megfogni korrupciókat és visszaéléseket, és pl. az ügyészség nem adja az arcát a korrupció leplezéséhez.
  Ha nem is minden ügyből, de legalább mutatóba bíróság meg börtön lesz.
  A hatóságok és civilek+pártok ellenőrző funkciója+sajtó működése valahogy egy csöpp vigasz, míg ez a vircsaft itt nagyon le bírja törni az emberek kedvét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt több szál is összeér, ami egyenként is felháborító, de együttesen már kiábrándító: 
  (és lehet, ha ilyen sok a szál, onnan nem csak szakmai hanem politikai is a kérdés)

  - Valószínűleg hihetetlenül sok pénzért készült, de ugye titkolták,
  - A sok pénzért minősíthetetlenül alacsony szinvonalú a termék, amit adtak,
  - Mindezt egy jónevű (elvileg nagyon komoly cég) fejlesztette,
  - Mindezt egy elvileg nagy és ütőképes szervezet vette át,
  - Mindenre rá a segítőkész hackereknek nem megköszönik hanem igazi diktatúrákba illően reagálnak.

  Csoda ha "áthallásokkal" teli az egész, nem szimpla szakmai-technikai kérdés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • korrupciót kiabálni mindenféle alap nélkül

  Te melyik országban és világban élsz (nem csak mo.-n van korrupció)? Korrupció van, volt és lesz is. Ez alap. Bizonyítani azt kell, ha nincs, sokkal közelebb jársz az igazsághoz ha alapértelmezetten feltételezed hogy már bele van építve a rendszerbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ne kímélj, hadd tudjam meg, ki vagyok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a kritizálás a műbalhé, hanem összességében az a felfokozott, politikailag motivált, ökölrázós és melldöngetős hangulat, amely kialakult a témában. Amelyhez a BKK webshop igazából csak casus belli volt.

  A webes biztonság globális szinten finoman szólva sincs jó állapotban, nyilván ez teljesen nem lehet mentség az egyes esetekre vonatkozóan, de úgy sem tehetünk, mintha ez a probléma nem létezne.

  Paul A. Strassmann 1996-ban azt írta, hogy a szoftvert annyira rosszul csinálják, hogy ezt már csak jobban lehet csinálni. Eltelt azóta 21 év, de nem nagyon csinálják jobban. A valódi botrány inkább ez, korrupciót kiabálni mindenféle alap nélkül pedig politizálás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem jobban, mint a "PHP Ninja" meg a "Software Developer Rockstar".
  Ezeket a titulusokat azért tartják fenn, mert így ezekre a pozíciókra garantáltan csak ifjútitánok jelentkeznek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már a toborzó titulusa is nevetséges, "Sourcing Ninja"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A sajtószabadság nem azt jelenti, hogy bármit meg kell engednie egy weboldal gazdájának, hogy a vendég bármit írhasson. Ha nem tetszenek valahol a moderációs elvek, akkor máshol is kommentelhetsz, sőt, csinálhatsz saját weboldalt is.

  Az például sokkal jobban árt a sajtószabadságnak, mikor a kormány különadóztatja a piacból élő médiumokat, hogy egyre inkább csak az állami reklámokból élő haveri médiumok maradjanak talpon...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Vajon megfigyelted már, hogy nem a tényleges tartalmat szokták copy/pastelni (mert szerzői-jogi korlátokba is ütközik), hanem csak egy linket pakolnak ki ezernyi helyre?

  Te most eléggé tolod kifelé a gólvonalat. A topik témájánál maradva: milyen szerzői jogi korlátokba ütközik, hogy a T-Systems (és a BKK) dilettáns megvalósításának (és az elbaltázott kommunikációjának) bizonyítékait (cikkek, screenshot-ok, log-dumpok, stb.) ezernyi helyre felrakják, ezernyi helyen írjanak róla, stb. (mint ahogy' meg is tették)? Bármennyi szervert is „elkasszantanak”, az, hogy az említett cégek mit és hogyan tettek most, sokáig mementóként őrzi meg az internet. Arról nem is beszélve, hogy semennyibe sem kerül új tartalmat létrehozni. Szóval, szerintem nem olyan egyszerű ezt elsikálni, mint ahogyan gondolod.

  A szólásszabadság meg hogy ne lenne illúzió? Mindjárt ez a postom is csak egy összecsukott markerré változik, mint offtopic hozzászólás

  A vélemény és kifejezés szabadsága nem azt jelenti, hogy bárhol, bármikor, bármit kimondhatsz – az korlátozható (még a legdemokratikusabb országokban is vannak ilyen korlátozások). De még ha így is lenne, a példád abszolút nem megfelelő az álláspontod alátámasztására.  Az, hogy itt egy hozzászólás offtopik jelölést kap, nem ütközik a szólásszabadságba (és nem is célja annak korlátozása): a hozzászólás tartalma továbbra is megismerhető bárki (a topikot látogató) által.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igaz, de a másik oldalról vannak olyanok mint a web archive project, vagyis pl. egy honlapról kicenzúrázott tartalom (lásd pl. fidesz.hu) korábbi állapotai is visszahozhatók illetve sokan sok tartalmat learchiválhatnak maguknak (mégha az elvileg illegális is) és ha nagyon úgy fordulna a helyzet, akkor névtelenül publikálhatják.
  A mai terrabytes tárak sok-sok tartalmat bírnak el :)

  Másrészt valóban egy gombnyomás bárkit cenzúrázni, de alig pár gombnyomás létrehozni egy weblapot, ahol publikálhat. Ami a valós probléma az a nyilvánosság mértéke, a zajban elveszhet a blogod, honlapod.

  Amennyire emlékszem, több tucat crawler scanneli folyamatosan a honlapokat, de hogy ki mennyi ideig archivál, na az kérdés, valamint hogy ezek a gyüjtemények kiknek és mennyire elérhető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vajon megfigyelted már, hogy nem a tényleges tartalmat szokták copy/pastelni (mert szerzői-jogi korlátokba is ütközik), hanem csak egy linket pakolnak ki ezernyi helyre? Amikor elkasszantják azt a szervert (én nem milliót, csak azt az egyet), amin a tényleges tartalom van, a millió link mind megszűnik mutatni bármire is.

  A szólásszabadság meg hogy ne lenne illúzió? Mindjárt ez a postom is csak egy összecsukott markerré változik, mint offtopic hozzászólás 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Ha úgy haladunk: internet = facebook!

  És mi ezzel a probléma? Nem kötelező használni, tájékozódhatsz máshonnan is (sőt, ha a FB-ról tájékozódsz, akkor is szűrheted a híreket – amit amúgy is tenned kell, bárhonnan is jönnek). Én még emlékszem, amikor az iNteRNeTTo, AltaVista meg az IRC és az ICQ volt az internet, aztán a Google lett az internet, most mondhatjuk, hogy fej-fej mellett a Facebook-kal az internet. Semmi nem történt. 

  És akkor van még netangel :)

  Igen, vagyok. 

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Bármikor bármelyik országban (lévén fastruktúrás az internet) simán csak ki lehet iktatni egyes szerverek elérhetőségét, mint ahogy vannak jogi alapjai annak, hogy a kereső szerverek gyorsítótáraiból is kitöröltessenek tartalmat.

  Az internet nem felejt annyit tesz, hogy ami egyszer felkerült oda, utána kismillió helyen megtalálható lesz (főleg az ilyen és ehhez hasonló ügyekkel kapcsolatban, amik még internetes mércével is nagyon nyilvánosságot kapnak), lényegtelen, hogy kiiktatnak 1-10-100-1000-stb. szervert.

  A mai internetet már megtanították felejteni, és a szólásszabadság is csak illúzió.

  Ebben sem egyezik a véleményünk (persze, ez nem probléma).

  Szép új világban élünk - ugye olvastad a könyvet?

  Ha a Huxley-regényre gondolsz, igen, olvastam. Mindamellett, hogy egyrészt tanulságos, másrészt értelmetlen belőle messzemenő következtetéseket levonni a való világra, mi köze a jelen témához?

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha úgy haladunk: internet = facebook!

  A prog.hu sem kivétel, mert ennek ( Vörösmarty Mihály: A vén cigány ) a versnek a szövegét nem lehet itt sem kiposztolni. És akkor van még netangel :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, a hozzászólásaidat talán kicsit félreértelmeztem, külön bocsánatot kérek érte.

  mert az internet – ugye – nem felejt.

  Erre viszont ne vegyél gyorsan ölő mérget. Bármikor bármelyik országban (lévén fastruktúrás az internet) simán csak ki lehet iktatni egyes szerverek elérhetőségét, mint ahogy vannak jogi alapjai annak, hogy a kereső szerverek gyorsítótáraiból is kitöröltessenek tartalmat. A régi internet még szabad volt, a régi internet még nem felejtett, de az akkor volt. A mai internetet már megtanították felejteni, és a szólásszabadság is csak illúzió. Szép új világban élünk - ugye olvastad a könyvet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Ugye szerinted sem gyanús egy picit sem?

  Ez jött le a hozzászólásomból (nem csak a legutóbbiból, hanem az összes, a BKK-s/T-Systems-es témában posztoltból)? Mert akkor nagyon félreérthetően fogalmazhattam. 

  Persze, továbbra sem tudom, hogy a T-Systems kinek a „tűzfal” cége. De nem is fontos (legalábbis számomra), mert a hozzászólásom lényege nem ez volt, hanem hogy igenis, megéri beismerni a hibát (még ha csókos cégről is van szó). Ma már, amikor bármilyen hír pár másodperc (és nem napok-hetek-hónapok) alatt a világ másik felére is eljut, illetőleg bármilyen fellépés, szerveződés is eszközölhető (szintén nagyon könnyen, gyorsan – sőt, akár virtuális is lehet, még fizikailag sem kell jelen lenni), nincs értelme arról beszélni, hogy „gyorsabban cseng le a balhé”. Főleg azért sem, mert az internet – ugye – nem felejt. 

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fogalmam sincs, hogy kinek a „tűzfal” cége (ha az egyáltalán)

  Nem tudta volna megkapni ebben az országban a pénzt, ha nem az. Az átlagos cég megkapja a munkát, elvégeztetik vele (beperlik kártérítésre, ha nem végzi el), de a pénzt érte nem kapja meg. Ha arra azt lépi, hogy üzemen kívül helyezi / leszereli a kreálmányait, ugyan úgy kártérítésre perelik be. (És arra már precedens is van!) De kifizetni a munkáját akkor sem fogják, és azért viszont hiába pereskedik éveken keresztül. Olyan az átlagos cég. És akkor most megtörtént egy eset, hogy valamelyik cég hamarabb kapta meg a pénzt, mint rendesen elvégezte volna a munkát. Ugye szerinted sem gyanús egy picit sem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Ha csakugyan valakinek a "tűzfal" cége, mi szükségük lehet arra, hogy bármit elismerjenek? 

  Fogalmam sincs, hogy kinek a „tűzfal” cége (ha az egyáltalán), de nem árt elismerni a hibákat (legalább azért, hogy egy esetleges – bírósági – számonkérésnél jobb pozícióból indulnak).

  Persze, ez itt Magyarország, itt tényleg nem dívik az (főleg, a mai időkben), ami a normális(abb) társadalmakban: elismerjük a hibákat, vállaljuk értük a felelősséget. Nem véletlenül vagyunk a következmények nélküli ország/társadalom mintapéldája (vagy legalábbis, nagyon közel vagyunk hozzá). Ráadásul, nem is látom, hogy ez jó irányba változna.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha csakugyan valakinek a "tűzfal" cége, mi szükségük lehet arra, hogy bármit elismerjenek? Nem igazán logikus még egy diplomatikus blogot írni róla sem. Gyorsabban cseng le a balhé, ha csak szimplán ellopták a pénzt, mert csak, és eridjen mindenki a fenébe, mert a király személye szent, és sérthetetlen, és semmiért nem felelős.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  De mégis mitől műbalhé?

  Főleg, hogy most már a T-Systems is egyre inkább elismeri – még ha „maszatolva” is –, hogy nem igazán voltak a helyzet magaslatán (nem csak kommunikációs téren). Erre utalnak azok a reakciók, hogy saját költségen „új platformra helyezik” a BKK-s e-jegyrendszert, „bug bounty” módszerek támogatása, stb.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem mindenki, aki próbálta már megváltani a világot, tudja, hogy ahhoz erőforrások is kellenek (országa válogatja, hol mi tud erőforrásokat garantálni, pénz / kapcsolatok / megbízható múlt / valami). Ha nincsenek meg azok a hozzávalók, ugyan úgy biztosan nem fog sikerülni új dolgokat építeni a jövő világának, mint ahogy mondvacsinált hozzáértéssel sem fog sikerülni.

  Amin a fejlesztők esetleg elgondolkodhatnak, hogy van egy jelenleg szakmailag dilettáns cég - az a jelen. A fő kérdés, sikerülhet-e átnevelni azt a céget legalább akkor, ha odagyűlnek normálisabb fejlesztők, vagy az is veszett ügy, mert már emberi kommunikációra sem képesek többé?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De mégis mitől műbalhé? Komoly hibát követtek el, amit a BKK-val karöltve erősa arroganciával kommunikáltak. Én speciel utóbbi miatt nem szívesen dolgoznék ipyen cégnél, még ha tudom is, hogy nagy cég, ahol sokféle csapat van, ugyanakkor azt is tudom, hogy a vezetés mindenütt kihatással van a céges kultúrára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez most jött szembe facebook-on, nagyot nyerítettem:
  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20375770_1015488829143..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Szerintem meg kb egy t-s dolgozóról van szó, aki nem volt érintett a projektben, de ez csak megérzés :)

  Szerintem még ennél is rosszabb (ha van ilyen). De le sem merem írni, mert hátha értem is jönnek. 

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • T emiatt a műbalhé miatt

  Műbalhé?

  Horribilis áron szemét minőséget ad? Ezt kritizálni már műbalhé? Nem véletlen hogy itt tart az ország.

  Persze az államigazgatástól és az államtól ill. fidesztől függő cégeknek jó egy ilyen korrupcióban benne levő, pénzt visszafolyató cég, szóval lesz még sok nagy és "sikeres" üzlete az állammal.

  De egy piaci nagy cég helyében nagyon odafigyelnék ha a T lenne a szállítóm.
  Keményen kontroll alatt tartani a fejlesztést mert a tapasztalatok szerint a minőségben nem lehet automatikusan megbízni. Pedig a sw biznisz nagyrészt bizalmi üzlet.

  A munkavállalóknak meg egyéni preferenciájuk a tisztesség, szakmai presztizs, a fejlődési és kapcsolatépítési lehetőségek. Mindenki döntse el magának merre tart.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En szemely szerint nem hiszem, hogy nem a tsystems kuldott.

  Miért nem hiszed, most írta le, hogy inkompetens vezetők, fejlesztők vannak a t-nél.

  az is elképzelhető, hogy azért lett ilyen, mert a szoftveripar maga elképesztően rossz állapotban van. Túl sokszor fordul elő, hogy a projekteknél a fejlesztéseket nagy részben "műkedvelők" csinálják mindenféle formális képesítés nélkül, részben ezekből a műkedvelőkből lett vagy egyéb okok miatt teljesen inkompetens vezetők irányítása mellett, irreálisan szűkre szabott határidőkkel, sokszor teljesen ad-hoc módon.
  Mindez a webes területen tapasztalataim és olvasmányaim alapján fokozottan igaz.

  Szerintem meg kb egy t-s dolgozóról van szó, aki nem volt érintett a projektben, de ez csak megérzés :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat ha adnak netto 1 misit en megvaltom nekik a vilagot.

  Ezeknek, minek? 

  Egy orosz ex-oligarcha is jobban vezeti a cégét. Teljesen más a hozzáállásuk, mint itt Mo-n v nyugat Európában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En szemely szerint nem hiszem, hogy nem a tsystems kuldott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd