Zuhan a C és a Java a programozási nyelvek leghivatalosabb rangsorában is

Zuhan a C és a Java a programozási nyelvek leghivatalosabb rangsorában is
2017-07-20T07:48:52+02:00
2017-07-30T11:30:01+02:00
2022-10-19T12:40:33+02:00
 • Már féltem, hogy ebben a hónapban véletlenül nem hal meg a C. Megnyugodtam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gyakorlatilag egyetlen Data analyst / Data scientist / Data processing álláshirdetést nem láttam már hónapok óta, ahol nem lett volna kötelező magas szintű Python ismeret. Ha nagyon erőltetjük a Java múltat, akkor Scala szóba jöhet.

  Én ezt nem venném a klasszikus programozás témakörébe. Az ilyen helyeken a programozás amolyan szükséges rossz és ha egy programozó akinek ez a szakmája ránéz a kódjukra elhánnya magát mert annyira gyenge a minősége. Jellemzően az iparági paradigmák best practice-ek kimaradnak, mert ők data analystok és nem programozók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát a saját tapasztalat egy ilyen technológiai cégnél és az ott elhangzott beszélgetések kollégákkal, akik más technológiai cégeket is megjártak az kamu.

  Akár az is lehet. De itt most én arra céloztam ismét - amit már egyszer elmondtam -, hogy a te személyes tapasztalatod egyértelműen nem bizonyíték általános érvényű állítások igazolására, és/vagy nem alkalmas globális felmérésen alapuló statisztikák megkérdőjelezésére. Ha nem érted miért, az nyilvánvalóan azért van, mert a statisztika, illetve a halmazelmélet legalapvetőbb törvényszerűségeivel sem vagy tisztában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hmmm... Nagyobb látókörrel rendelkező csoportok. Aminek nyilván te és Sting is a tagjai vagytok 

  Lehet személyeskedni, de én speciel nem magamra, hanem az IEEE-re gondoltam, mint nagyobb látókörű csoportra...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alap probléma az, hogy nagyobb látókörrel rendelkező csoportok időről időre megpróbálnak torzításmentes statisztikákat készíteni különböző módszerekkel adott dologról.

  Hmmm... Nagyobb látókörrel rendelkező csoportok. Aminek nyilván te és Sting is a tagjai vagytok és én egy szűk látókörű ember vagyok. Micsoda önteltség és lenézés. Gratulálok neked, hogy ezt is elhitted magadról.

  Tegyél te is így! Mivel abszolúte nem kell, hogy zavarjon, hogy esetleg nagyon sok ember Pythont használ, így pusztán a saját eltérő programozási szokásaid miatt ne ellenkezz ezzel a dologgal, hagy hogy a sok hülye pythonozzon, legalább nem jelentenek számodra konkurrenciát.

  Hát, megpróbálok szót fogadni ennek a bölcs gondolatnak, most tényleg magamba szálltam... neked pedig azt javaslom, hogy kicsit vegyél vissza az arcodból, mert nem fogsz beférni az ajtókon!

  Érdemi vitát addig sajnos se veled, se Stinggel nem tudok folytatni, amíg ilyen öntelt hangnemben, lenézően kioktattok. Azt hiszem, hogy lassan a prog.hu-nak részemről itt a vége, sajnos igaza volt azoknak, akik Stinget pont ilyennek írták le, mint most és ennek a véleményemnek hangot is fogok adni, ha találkozok az oldal hirdetőivel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alap probléma az, hogy nagyobb látókörrel rendelkező csoportok időről időre megpróbálnak torzításmentes statisztikákat készíteni különböző módszerekkel adott dologról.
  Ezeket a statisztikákat sosem fogadja el az, aki személyesen érintett az ügyben és úgy látja, hogy személyes elvárásainak nem felel meg az eredmény, és/vagy saját mikrokörnyezetében szubjektíven máshogy ítéli meg a helyzetet.
  Emiatt szemet huny olyan logikai bukfencek felett, hogy pl. összeesküvéselméletet kell feltételeznie az IEEE és bizonyos programozási nyelvek közösségei között. (?)

  Én személy szerint keverem a barna sört a lágerrel, sőt a búzával is. Sőt az apósom is keverve issza, meg az egyik sógorom is. Ettől függetlenül elfogadom a valószínű tényt, hogy az emberek többsége nem keveri a söröket és ebből a szempontból én kakukktojás vagyok. Mivel se előny, se hátrány nem ér engem a sörivási szokásaim különbségei miatt, ezért nem is zavar, hogy ki mit csinál.
  Tegyél te is így! Mivel abszolúte nem kell, hogy zavarjon, hogy esetleg nagyon sok ember Pythont használ, így pusztán a saját eltérő programozási szokásaid miatt ne ellenkezz ezzel a dologgal, hagy hogy a sok hülye pythonozzon, legalább nem jelentenek számodra konkurrenciát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát nincs, és csak bekamuztad. Köszönöm. Ennyit akartam tudni.

  Tehát a saját tapasztalat egy ilyen technológiai cégnél és az ott elhangzott beszélgetések kollégákkal, akik más technológiai cégeket is megjártak az kamu. Köszönjük Emese!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Forrás?"
  Saját tapasztalat

  Tehát nincs, és csak bekamuztad. Köszönöm. Ennyit akartam tudni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Forrás?

  Saját tapasztalat és ismerősök elmondása alapján, akik ilyen cégnél dolgoznak. De rálelhetsz nagy cégek architektúrájára a neten is, van aki kiteszi. Pár példa, amit tudok:

  - Skype régen (MS előtti idő) Postgresql-t használt valamennyi skype-al összefüggő feladatra, annak replikációs képessége és így méretezhetősége miatt.
  - Facebook mysql-t használ és még egy sor ingyene nosql megoldást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azokbol a technologiakbol kiindulva, amit emlitettel, nem egy teruleten dolgozunk. Szoval tok felesleges barmilyen name-dropping is, nem ismered ugysem.

  Jo szorakozast a kaptafanal akkor. :) Izgalmas lehet, de ha csak a penz szamit... Ezvan, van akinek gyorsan fel kell adnia a celjait.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt csak szükséges kiszolgálásként jelenik meg a programozás, köze a lényeghez egészen addig nincs,

  Ja, nincs, ugye erre celoztan, meg ugye attetelesen arra, h ezek a teruletek amik megengedhetik maguknak a nagyobb IT beruhazasokat, tehat itt van is penz a berekre, amik jellemzoen magasabbak az atlagnal.

  utána Python-t, meg R-t a gyakorlati kivitelezésre.

  Na, ebbol latni nagyon keveset, ugye pont errol irtam. Ezeken a teruleteken elvetve fordul elo python, R, go, es ha elo is fordul, lehet,h matematikusok hasznaljak, ill. mareknyi nagysagu a "csapat".

  És az is jellemző, hogy aki nem elég rugalmas, az egy idő után megy a süllyesztőbe.

  Aha.. pont ezert van, h pl. a bankok annyira osszezarnak, h unios eloriasokkal kell kikenyszeriteni pl. az atutalasi idok csokkenteset, ill. h megnyissak az API-jaikat...
  De hozhatnek peldat biztositasi teruletrol is.

  Gyakorlatilag egyetlen Data analyst / Data scientist / Data processing álláshirdetést nem láttam már hónapok óta, ahol nem lett volna kötelező magas szintű Python ismeret.

  Ez igy is van. Csak az a baj, h egy-egy projekten keves szamu data scientistre van szukseg es lehet, h azok inkabb matematikusok. Nalunk legalabbis az a vegzettsege annak a par embernek.

  Tudtommal ezekkel lehet ma a legjobban keresni mind itthon, mind külföldön.

  Ja, en is ilyeneket olvastam, de a gyakorlatban meglepo volt, h egyaltalan nem nagy ugras,ha egyaltalan van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem. Használnak természetesen Oracle-t is és MS-SQL-t is, ha egy-egy specifikus szoftvernek szükséges, illetve ha kell valamiért adatpiac, adattárház. De a fő feladatokra tipikusan ingyenes megoldást használnak.

  Forrás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oszinte reszvetem. Milyen erzes a kaptafanal ragadni? :)

  Nem tudom én meglehetősen szerencsésnek vagyok mondható. De te, ha már ekkora a szád. Elárulod, hogy hol dolgoztál eddig és mit csináltál?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz képest amit fantáziálsz a valóság az, hogy pont a nagy cégek azok akik Oracle-t használnak, mert ők megengedhetik maguknak, és mert náluk a fajlagos költség a legkisebb. 

  Hát nem. Használnak természetesen Oracle-t is és MS-SQL-t is, ha egy-egy specifikus szoftvernek szükséges, illetve ha kell valamiért adatpiac, adattárház. De a fő feladatokra tipikusan ingyenes megoldást használnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting, ilyen hosszú válaszra nem számítottam. Elegendő lett volna egy "Bocsánat" a fölényeskedő, lenéző hozzászólásodért, ennyit nem kell magyarázni rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vannak ugye a bankok, biztositok, energetikai cegek, stb. amik a felsoroltakkak osszemerheto eves profitot termelnek es magas fejlesztoi kapacitasra van szukseguk szinte valamennyi orszagban, ahol jelen vannak, mig google, facebook,yahoo ugye nincs mindenhol.

  Szerintem a bankok a hitelezésből, az energetikai cégek az energia értékesítéséből profitálnak. Itt csak szükséges kiszolgálásként jelenik meg a programozás, köze a lényeghez egészen addig nincs, amíg nem közvetlenül a profitot vezérlik. Ezek a cégek a programozás előtt is ugyanakkora profittal dolgoztak.

  De ha pl. az energetikai cég az erőműit összehangoltan vezérli, vagy a bankok, biztosítók komoly modellekkel előrejelzéseket csinálnak az már más. Ugye senki nem lepődik meg, hogy ezekben az esetekben szintén beteg nyelveket használnak? Szemetek és képesek Mathematica-t, Matlab-ot használni elméleti kérdésekre, utána Python-t, meg R-t a gyakorlati kivitelezésre.

  Ezekre a cegekre jellemzo, h nagyon nehezen valtanak mas technologiara,mint ami bevalt nekik.

  És az is jellemző, hogy aki nem elég rugalmas, az egy idő után megy a süllyesztőbe.

  Sajat tapasztalat szerint a penzugyi/energetikai teruleten python...

  Gyakorlatilag egyetlen Data analyst / Data scientist / Data processing álláshirdetést nem láttam már hónapok óta, ahol nem lett volna kötelező magas szintű Python ismeret. Ha nagyon erőltetjük a Java múltat, akkor Scala szóba jöhet. Ezt kiegészíted hadoop, apache spark, kafka és egyéb ismeretekkel és te vagy az ász. Tudtommal ezekkel lehet ma a legjobban keresni mind itthon, mind külföldön.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oszinte reszvetem. Milyen erzes a kaptafanal ragadni? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz képest amit fantáziálsz a valóság az, hogy pont a nagy cégek azok akik Oracle-t használnak, mert ők megengedhetik maguknak, és mert náluk a fajlagos költség a legkisebb. Bár tök mindegy is, mert ennek amiről már mesélsz, illetve amire terelsz, már annyira nincs köze se a topik alaptémájához (ti. a programozási nyelvekhez és azok népszerűségéhez), se ahhoz a hozzászóláshoz amire "választoltál" vele, hogy offtopicabb már nem is lehetnél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helyesbítek: te nem értetted meg az érvet. Vagy megértetted, csak úgy gondoltad, hogy eljátszod a mártír, ha már ellenérvelni nem tudsz. Nem tudom melyik a rosszabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 •  Nezd meg miert fejlesztette a go-t a google. Van egy halom programozojuk, egyetemrol frissen szabadult fejlesztok, akiknek a nagy reszere nem mernek rabizni egy "zsenialis" nyelvet. Ezert inkabb leegyszerusitettek az egeszet. A google-nel pedig van eleg penz megfizetni a jo fejlesztoket.

  Valójában nem mondasz ellent nekem. A google meg tudja fizetni azt a szakértelmet is - és van is értelme számára megfizetni - amelyik kifejleszt neki egy Go-t. Igen, nem mindenki ilyen a cégnél és tele van értelmes fiatal, de junior programozókkal, akiket a saját képére tud formálni. Pont a Google híres arról, hogy kiégeti az embereket és utána eldobja, de addig piszok jól keresett. De ez akkor se a többség fejlesztő és nem is mindig van relevanciája annak, hogy egy piszok nagy szolgáltató milyen technológiát fejleszt magára a többség számára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt ugy irod, mintha mindenkinek az lenne a vagyalma, hogy nagyvallalatnal dolgozzon. Vagy az uzleti szferaban.

  Nem vágyálma. A realitás ez. A szoftverfejlesztők 99%-a (csak behasaltam a számot) sima üzleti alkalmazásokat fog fejleszteni egész életében. Persze ábrándozni és vágyakozni lehet. Aki teheti hozhat még áldozatokat is, hogy mást csináljon. Vannak bátor és merész emberek is. De a 99% az marad a kaptafánál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting, épp most állítottál ki szegénységi bizonyítványt magadról. Érved már nem maradt, csak a durva sértegetés. Szerintem gondold át, talán kicsit elszálltál saját nagyságod tudatától!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár kifejezetten rosszindulatú vagy, de azért válaszolok. A nagy technológiai cégeknél elenyésző százaléka dolgozik a fejlesztőknek. Igen, használnak saját cuccot is és egy csomó free cuccot. Pl azért, mert ha fizetőst használnának, akkor nem lenne rentábilis a működésük. Csak példának, gondolj bele mibe kerülne egy google-nak, ha Oracle-t használna a relációs adattárolási igényeihez! A feladatra simán megfelel pl a MySQL neki és van is elég fejlesztői kapacitása, hogy magára alakítsa esetleg a MySQL-t. Ez csak egy példa volt, mielőtt még ebbe is belekötnél.

  Itt a többség soha sem fog a Google-nél dolgozni, számukra - általános alkalmazásfejlesztők számára - az a releváns információ, hogy az üzleti életben úgy általában milyen tudást igényelnek a cégek, mert ugye mindenki piacképes tudást akar felmutatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legnagyobb cégek tipikusan technológiai cégek és viszonylag kevés programozó dolgozik náluk, de azok legalább elég okosak, hogy bármit magukra szabjanak.

  Ennek pont az ellenkezoje igaz. Nezd meg miert fejlesztette a go-t a google. Van egy halom programozojuk, egyetemrol frissen szabadult fejlesztok, akiknek a nagy reszere nem mernek rabizni egy "zsenialis" nyelvet. Ezert inkabb leegyszerusitettek az egeszet. A google-nel pedig van eleg penz megfizetni a jo fejlesztoket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt ugy irod, mintha mindenkinek az lenne a vagyalma, hogy nagyvallalatnal dolgozzon. Vagy az uzleti szferaban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, a profit itt termelődik a google/facebook/yahoo/amazon/ebay/microsoft háza táján.

  Azert nem csak... Vannak ugye a bankok, biztositok, energetikai cegek, stb. amik a felsoroltakkak osszemerheto eves profitot termelnek es magas fejlesztoi kapacitasra van szukseguk szinte valamennyi orszagban, ahol jelen vannak, mig google, facebook,yahoo ugye nincs mindenhol. Ezekre a cegekre jellemzo, h nagyon nehezen valtanak mas technologiara,mint ami bevalt nekik. Az en szememben ok a technologiat koveto cegek,mig akiket felsoroltal ok diktaljak a technologiat. Akik diktaljak szelsebes gyorsasaggal valtanak le egy-egy meglevo technologiat, talalnak ki uj nyelvet, ok erre vannak berendezkedve. A kovetok meg a stabilitasra torekszenek, mert nekik a profitot az uzlet termeli, az IT csak szukseges rossz, koltseg. Az elobbieknel meg ugy az IT a bevetel is, ezert fejlesztik sokkal gyorsabban. Sajat tapasztalat szerint a penzugyi/energetikai teruleten python, go, php, nodejs minimalis, 0-hoz kozeli esellyel fordul elo, hiaba mutatjak a statisztikak,h terjedoben vannak. Nem azt mondom,h jo ez igy, hanem azt,h egy hatalmas piacon a korabban felsorolt nyelvekkel szinte eselytelen jol keresni. 
  Uj projekt inditasa eseten a nyelv csak egy kerdes a sok kozul. Hiaba bitang jo nyelv a go,ha egy csapatban 1 ember ismeri, a tobbi meg fujol, mert csak mast ismer. De szamtalan mas pelda lenne hozhato. Sajat tapasztalat szerint a nyelv uj projekt inditasa eseten nem a legfontosabb pont.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj, hogy a személyes tapasztalatom nagyon nem ezt mondja

  Ez nem baj. Egyszerűen csak a te személyes tapasztalatod semmit nem jelent a nagy képben, és az, hogy te személyesen mit tapasztalsz - vagy vélsz tapasztalni -, definíció szerint semmilyen mértékben nem képes cáfolni az előbbivel kapcsolatos megfigyeléseket. Te ugyanis személyesen és közvetlenül nyilvánvalóan csak a valóság csak egy elenyészően kis, ráadásul adott esetben vélhetően eleve szűrt szeletét figyel(het)ed meg.

  Amit csinálsz olyan és annyira értelmes, mint ha arra, hogy a világ legelterjedtebb/legtöbb ember által beszélt nyelve a kínai, az angol, a spanyol, stb. azt mondanád, hogy az nem lehet, mert te bármerre mész a mindennapokban, szinte mindenhol kizárólag csak magyarul beszélő emberekkel találkozol. És hogy szerinted ez alapján a magyarnak kell a világ legtöbbek által beszélt nyelvének lennie.

  Egy ilyen érvelés nyilván nevetséges lenne - és pont ugyanilyen, amikor a programozási nyelvek világrangsorát akár összességében, akár bizonyos alkalmazási területeken is az alapján akarnád vitatni, hogy te személyesen, a saját zárt és szűk környezetedben mit tapasztaltál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj, hogy a személyes tapasztalatom nagyon nem ezt mondja, pedig elég sok mindent láttam már - nevezett már jobhoppernek  is fejvadász -. Alapvetően Java, C#, Oracle, MS-SQL a projektek 100%-a a környezetemben, sokszor nagyvállalati AS/400-as, DB2-es, rendszerhez kapcsolódva, Websphere MQ és MessageBroker technológiákkal. Néha, nagy ritkán egy-egy PHP/MySQL program kívülről, kényszerből tipikusan. Python-t én még nem láttam sehol, de mesélték, hogy látott már valaki text feldolgozásra. (Bocs, jópár éve volt Python, amikor mindenki becsinált, hogy az Oracle megvette a Java-t és elkezdtek Python-ra átkódolni, aztán abbahagyták)

  A felület természetesen zömében Javascript - néha typescript - és a szokott Bootstrap, Angular, JQuery könyvtárak.

  Nagyvállalati környezetben még felhőt se láttam, minden ezirányú erőfeszítésünk kudarcot vallott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legnagyobb cégek tipikusan technológiai cégek és viszonylag kevés programozó dolgozik náluk, de azok legalább elég okosak, hogy bármit magukra szabjanak. Őket leginkább a költség érdekli, így a free cuccokat preferálják, nem túl releváns a fejlesztői munkahelyek többsége számára.

  Ugye tudod, hogy a cégek a listában mind saját fejlesztői környezetek garmadájával rendelkezik? Mi az, hogy free cucc?    Vagy szerinted a Microsoft mennyiért veszi a Visual Studiot?
  Google-ben hogyan adják a go-t?

  Mi az, hogy a fejlesztői munkahelyek többsége? Nem sokkal előbb azt nevezted objektív mércének, ahol a profit termelődik. Na, a profit itt termelődik a google/facebook/yahoo/amazon/ebay/microsoft háza táján. Mitől lett most hirtelen mégsem objektív mérce, hogy ők mit csinálnak? Most mégis az számít, hogy hány darab Pistike kavar a mikrovállalatokban, meg otthon a garázsban? Akkor megint kocsi vissza a GitHubra? (Tulajdonképpen saját magaddal vitatkozol így egymás után két hsz-ben. :) )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy a baj a GitHub-os projektekkel, hogy tipikusan open source cuccok, nem a jól fizető nagyvállalati alkalmazások.

  Ami nem csak légből kapott, de értelmetlen kijelentés is, hiszen rengeteg nagyvállalati alkalmazás is nyílt forrású. A "jól fizető nagyvállalati szoftverek" és az "open source cuccok" egyszerűen nem csak hogy nem diszjunkt halmazok, de gyakorlatilag minden említésre méltó nyílt forrású projekt mögött egy vagy több nagyvállalat áll (annál több és annál nagyobb, minél meghatározóbb az adott projekt), akik a fejlesztés és a kódok érdemi részét adják bele.

  És ezeknél a cégeknél nyilván pontosan ugyanúgy fizetett fejlesztők dolgoznak a nyílt forrású kódokon is, illetve a fejlesztőknek ugyanannyit fizetnek, teljesen függetlenül attól, hogy nyílt vagy zárt kódon dolgoznak (amihez a fejlesztőnek semmi köze). Egyszerűen ahhoz, hogy a fejlesztő mit keres vele, semmi köze nincs a kód nyíltságának.

  Egyébként meg a GitHub nyelvi statisztikákban a zárt kódú (privát) repo-k is benne vannak.

  Én az üzleti szférában induló projektekre vagyok elsősorban kíváncsi, mert oda keresnek főleg fejlesztőt.

  Az álláshirdetésekből, a globális keresésekből, a SO-kérdésekből is mind ugyanezek a trendek rajzolódnak ki. Ezekben a statisztikákban (is) mind benne vannak az "üzleti szférában induló" projektek is, illetve azokban is nyilván pontosan ugyanazokat a nyelveket használják, mint a nyílt forrású projektekben.

  Miért is használnának mást csak azért, mert nyílt vagy zárt forrású valami? Semmi értelme nem lenne. A forrás nyíltsága nyilván semmit nem változtat azon, hogy milyen nyelven célszerű - vagy az a rajta dolgozó fejlesztők miben képesek egyáltalán - az adott programot megírni.

  Szóval ez az elmélet, hogy a hobbiprojekteket tükrözik csak ezek a statisztikák, de a komoly fejlesztők más nyelvekkel dolgoznak, illetve közöttük más a sorrend, csak egy önátverés a vágyvezérelt gondolkodók számára. Más a népszerűségi/elterjedtségi/használtsági sorrend legfeljebb csak a begyöpösödött meg a korral haladni képes fejlesztők között lehet - és egyesek ezt a két csoportot keverik össze tévesen a hobbista-komoly, nyílt forrású-zárt forrású, stb párosokkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd