Mobilra is kiadta vizuális programozási nyelvét a Google
2017-06-12T16:25:29+02:00
2017-06-16T11:41:45+02:00
2022-07-19T03:52:08+02:00
 • Nem bírtam nem hozzászólni :). Az ismeretségi körömben is páran neki álltak a drága "3 hónap alatt juniort képzünk belőled" típusú tanfolyamnak. Én lehet kegyetlen vagyok, de megszoktam mondani, hogy szerintem felesleges, az aki erre nem kattan rá és nincs meg a tudásvágya az nem jut sehova. Én csak hobby programozónak mondanám magam, nem is ezen a területen dolgozom. De egy év alatt megtanultam python-zni, hogy a mérnöki munkámat segítse. Mert érdekelt és ahogy egyre jobban fejlődtem egyre jobban lett rálátásom arra ,hogy mennyire a béka feneke az addig megszerzett tudás.

  Ez a Blockly egy kicsit úgy tűnik mintha a scratch-ből született volna, vagy fordítva. Laikusnak játszani jó, meg hogy a 4 éves lányomat terelgessem a programozás felé mint a scratch juniorral :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 2000-es éve elején, amikor még főiskolára jártam, akkor tanítottam otthon pár embert, aki Pascal, vagy adatbázis, vagy csak egy egyszerű DOS-os batch file vizsgán nem tudott átmenni. Láttam a kívül szőke, belül sötét szőkétől a nagyon okos és logikus, csak a témát nem ismerő emberig sokfélét.

  Remélem, hogy azóta javult a helyzet a hallgatók terén, mert nagy bajok vannak, ha nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is így látom, hogy a mai fiatalok nagy része menthetetlen. Informatikai tudások annyiban kimerül, hogy állat fület-orrot ragasztanak a képükre egy appal. :D de hogy mi hogy működik az nem érdekli őket. Ebből is látszik, hogy öregszünk, hogy a fiatalokat szapuljuk állandóan :D de képtelen vagyok felfogni, hogy hogy lehet így élni, tudásvágy nélkül.  Csak az érdekli őket, hogy valami vicceset kommentelejenek valahova (trollfoci és társai). Egyik például azzal büszkélkedett valamelyik nap, hogy már X ilyen oldalon van Y db top kommentje. Persze ezeket egy külön albumba gyűjti screenshotokkal. Persze vannak kivételek, pl. az a 13 éves srác miskolci srác, aki már 4-5 unity játékot kiadott, és egyedül tanulta youtuberól a játék készítést.   Én is csináltam nemrég egy "tesztet", kiraktam közösségi oldalra, hogy játékot fejlesztek, és szívesen segítek az elindulásban másnak is, ha van jelentkező, mert tudom, hogy van a rokonságban több tizenéves, aki "játékfejlesztő" szeretne lenni. (szabadidőmben én is unityvel szórakozok mostanság). Hány érdeklődő volt? Nulla :) 

  De jó lesz ez nekünk. Egyre kevesebb lesz a szakember, mert egyre kevesebben mennek infóra továbbtanulni, és akik elvégzik, azok közül is egyre kevesebben lesznek alkalmasak a fejlesztői szakmára, mert ők valójában olyan informatikai állást a karnak, ahol csak ülnek a gép előtt és kapnak 500es fizut a semmire. Ilyen meg azért kevés van :D Szóval remélem azokat akik tudnak is programozni, azokat egyre jobban megfizetik majd itthon is, és nem kell külföldre menni egy igazán jó állásért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ismerek én is egy ilyen srácot, valami infós közép iskolába tanul...
  Fél évig nem jutottunk egyről a kettőre, 8 órába tellik neki egy 5 perces feladat.
  Azért ment erre mert jók a fizetési lehetsége, csak azt nem tudta hogy ahhoz tudás is kell.
  Én is a mobil irányba tereltem a tanulást, hát ha jobban motiváltabb lessz.
  Egy olyan prögő vackot készítettünk faék egyszerűen mobilra.
  Több mint egy hónapig tartott, napi 3~4 órában, mire úgy ahogy elkészült.

  Kicsit kegyetlen voltam, mert a végén mikor "büszke" volt magára, hogy milyen menő.
  ~20 perc alatt elkészítettem ott elötte, hogy kb. ezt a szintet kellene elérnie ha munkát akar.
  Ehhez pedig rengeteg önnáló tanulás, gyakorlás szükséges, és nem árt ha agyat is növeszt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "egy hozzáértő számára sokkal körülményesebb használni, mint ha a neki megfelelő kódot gépelné be."
  Nekem is ez jött le mikor kipróbáltam a Blocky -t, és küzdöttem egy pár soros kis script -el,
  lehet vizuálisabb, de sokkal körülményesebb, ha tudjuk milyen kódot kellene beszúrnia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a párom tesóját próbálom tanítgatni. Igaz ő már nem gyerek, érettségi előtt van. Tanítgattam egyszerűbb dolgokat neki, meg írtunk pár sort, de eléggé egyoldalú a dolog. Próbálom motiválni azzal is, hogy még Androidra is tudunk majd fejleszteni, amire 24 órában rá van nőve a keze, de ez se igazán hatja meg. Ő azt várná, hogy mindent megtanítsak, neki pedig ezért semmit se kelljen tenni. Nem olvassa a könyvet, ami alapján haladunk, nem nézi a fejlesztői eszközt, semmit se csinál. A haverokra és a szórakozásra viszont mindig van idő hajnalig. Lehet, hogy el fog végezni majd valami prog tanfolyamot, mert hallotta, hogy sokat keresek és nincs kedve a gyárban dolgozni, de hogy belőle soha nem lesz szakember az 100%. Pont az hiányzik belőle, amit írsz az önálló tanulás, tudásvágy.

  Nekem régen nem volt internet, de még könyv se a Commodore kézikönyvben lévő pár példa volt a kiindulási alap. Még magnó se volt először csak az alapgép, tehát a programot úgy kellett papíron tárolni. Senki az égvilágon nem ösztönzött arra, hogy programozzak, vagy foglalkozzak ezzel, csak egyszerűen megláttam a gépet egy ismerősnél és megtetszett. Ennél ma már milliárdszor jobbak a lehetőségek, de ha nincs meg a motiváció, az önállóság, akkor hiába.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolattal kellene írni a programot, nem kézzel pár érzékelő a fejre és kész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem ez inkább egy extra kényelmetlen szövegszerkesztőnek tűnik. Kb. olyasmi mint anno a ZX-Spectrumon a billentyűkre drótozott utasítások - azzal a különbséggel, hogy ott azért ha már belejöttél, az erősen felgyorsította a kódolást - majdnem intellisenese volt . Mondjuk amúgy ahhoz a billentyűzethez kellett is... Ez viszont inkább csak hátráltat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanígy mikor meglátsz egy nagyon jól megírt nagyon letisztult kódot, azt is észreveszi az ember, hogy az könnynen áttekinthető, pont hogy felesleges maszlagok nincsenek benne.

  Neked. Vagy annak, aki tud programozni. Aki viszont nem, annak lehet ez az elso lepes a programozas fele. Elkattintgat benne, elkezdi erdekelni es akkor elobb-utobb tovabblep a rendes programozas fele. Vagy epp rajon, hogy nem erdekli es nem is probalkozik ilyen iskolak elvegzesevel.
  En anno ugy "irtam" meg gyerekkent az elso "jatekomat", hogy kimasoltam a konyvbol a mar kesz kodot, megprobaltam valamit csalni benne, lementettem a kazettara es jatszottam vele. Mar ha sikerult es nem kerult bele typo :D Az egesz delutanos konyvbol a szamitogepbe begepelos programozasnal ez a vizualis dolog szerintem ezerszer elvezetesebb lett volna :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem ránézésre az a  véleményem, hogy OK, hogy ezt össze lehet rakosgatni, de valahogy az a meglátásom, hogy ezekben az alakzatokban a lényeg kissé elvész, valahogy a szem nem áll rá, tehát úgymond túl csicsás, egy letisztultabb grafikai ábrázolás jobban segítene, persze lehet csak elfogult vagyok. 

  Ugyanígy mikor meglátsz egy nagyon jól megírt nagyon letisztult kódot, azt is észreveszi az ember, hogy az könnynen áttekinthető, pont hogy felesleges maszlagok nincsenek benne.

  Kicsit olyan ez, mint valami SteamPunk stílusú cucc ... jó, hogy nincs rajta Frédi és Béni figura, meg ilyenek, no persze játéknek lehet jó, ha valami pszihológus is felmérte a vonzóerőt benne a gyerkőcökre való hatást, gondolom azért iylen vizsgálatot is végeztek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kérdésed olyan, mint ha azt kérdeznéd, hogy van -e értelme a pár éves gyereknek legót adni, ha úgysem tud megtanulni írni-olvasni? A kérdés nyilván értelmetlen, hiszen a legót nem azért adjuk a gyereknek, mert nem lesz képes megtanulni írni-olvasni, hanem azért, mert abban a fejlődési állapotban és szinten, ahol ő van, ez a megfelelő eszköz a képeségei fejlesztésére - azokére is, amik birtokában aztán majd írni és olvasni is megtanulhat. Pár évesen nyilván még fog tudni írni-olvasni, a legóval viszont ellesz - és a legózás közben végzett viszonylag alacsony szintű kognitív gyakorlatilag később segítik majd az olyan elvont és magasabb szintű képességek elsajátításában is, mint az írás, olvasás, matematika vagy éppen geometria.

  Ez az eszköz sem arról szól, hogy azoknak adjuk oda, akik túl hülyék a programozáshoz - főleg, hogy a szellemi fogyatékosoktól eltekintve valószínűleg a népesség többsége mentális értelemben nem "túl hülye" a programozáshoz - csak nem érdekli, illetve ha érdekli sem tud hol elindulni benne, mert nincsenek meg a háttérfogalmai, alapismeretei egy egyszerű Hello word megértéséhez sem.  Pont nekik valók az ilyen és hasonló eszközök, amik már számukra is ismerős paradigmákra, illetve már kvázi születésüktől kezdve élő (vizuális jellegű) kognitív képességekre építve teszik lehetővé egyszerű programok írását, illetve a program felépítésének megértését.

  A Blockly pont azon koncepció mentén született meg, aminek mentén pl. a Windows is mappáknak hívja a könyvtárakat és dokumentumoknak a fájlokat - mert, hogy ezek olyan fogalmak, amik jelentését máshonnan már ismerik az emberek, és aminek köszönhetően mentálisan gyakorlatilag azonnal fel tudják ismerni a fájlok és a könyvtárak között relációt, illetve azok lényegét, működését, akkor is, ha valójában a fájlrendszer és a háttértárak valódi működéséből - megfelelő háttérismeretek hiányban - semmit sem ismernek és értenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a grafikus módszer annyiban jó, hogy nem kell annyit billentyűvel gépelni talán, más haszna vajon mi lehet ?

  Nem ez a lényege - mert egyrészt kell ebben is gépelni; másrészt, mert egy hozzáértő számára sokkal körülményesebb használni, mint ha a neki megfelelő kódot gépelné be.

  Ehelyett ennek a lényeg az, hogy aki abszolút nem érti még azt sem, hogy hogyan épül fel (szintaktikai szempontból) egy program forráskódjának szerkezete, az is össze tud legózni benne valami műveletsort; illetve a meglévő példakódokat anélkül tudja módosítani, hogy ahhoz megint csak értenie, látnia kellene a szöveges forrásban az utasítások, műveletek, blokkok határait és szerkezetét.

  Utóbbiakat ugyanis a vizuális nyelv egy sokkal egyszerűbben felismerhető formában: ezek a mozaikszerű elemek formájában jeleníti meg. Az utasítások, paraméterek kapcsolódási pontjai pedig szintén egyértelműbben a vizuális elrendezésnek, illetve annak köszönhetően, hogy a puzzle-szerű mozaikelemek csak meghatározott pontokon kapcsolódhatnak egymáshoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bennem az a vélemény alakult ki a laikusoknak szánt informatikai eszközökről, hogy maga az eszközhasználat már csak az utolsó lépés vagy azok egyike. Nem a programozási nyelvet képtelenek felfogni, bármelyik nyelvről is legyen szó, hanem egy világ választja el őket attól, hogy egyáltalán rágondoljanak az egészre.

  Kezdjük azzal, hogy sokan nem is szeretnének programozni, egyáltalán az önképük része, hogy ők nem kockák. Úgy érzik, hogy az a kör, ahol ők mozognak, amiben meghatározzák magukat, ott az nem menő, ciki. Ha már eljutnak odáig, hogy maguktól ránéznének egy ilyenre, akkor is ott vannak az olyan alapvető dolgok, mint a figyelem fenntartása, a logikus gondolkodás, a kreativitás, meg a túlzott elvárások. Először is kell találni valami motivációt az egészhez. Ha magától nem motivált az illető, akkor már csak ezen el fog bukni az ilyen eszköz használata. Ha annyi a motiváció, hogy gyorsan valami jól fizető állást keressen magának vagy felvágjon a tudásával, akkor egy ilyen azért kevés lesz.

  Egyáltalán van értelme olyanokat tanítani ilyennel, akik amúgy maguktól nem tanulnának meg rendes programozási nyelvet? Ez olyan, mintha egy pocsék énekhanggal született illetőt, sok énekóra árán felhoznánk a szörnyen-pocsék énekhangról az átlag-alatti énekhang szintre. Akinek nem áll rá az agya, nincs kitartása, nem is nagyon érdekli a programozás, szóval laikus maradt, azt ilyennel föl lehet hozni valamilyen szintre, de minek? Ugyanakkor akik tényleg motiváltak, meg rá is áll az agyuk és csak egy ilyen lépés választja el a programozói léttől, azoknak ez kétségtelenül nagyon jól jön, de ez az eset szerintem nagyon ritka.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a grafikus módszer annyiban jó, hogy nem kell annyit billentyűvel gépelni talán, más haszna vajon mi lehet ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd