Kicsit beszélgessünk[kulccsszó: Server]
2017-06-06T23:08:03+02:00
2017-06-15T23:21:40+02:00
2022-07-21T12:43:23+02:00
 • Ezt a választ most saját magamnak címzem, mert nincs ott az új felírás gomb az oldal alján, de szól mindenkinek, aki "szakértő"-nek hiszi magát.

  Kicsit belebújtam a laikusok bőrébe, és megpróbáltam egy elképzeléshez önkéntes segítséget keresni. Nem magyar community-ben, mielőtt valaki elkezdené azt szajkózni, hogy a világon csak a magyarok a negatívok. Kb őrültnek tituláltak, és elküldtek a fenébe. Az a sanda gyanúm, jó sokan érezhetnek hasonlóan a "túloldal" bőrében, akik mint valami ketrecbe zárandó őrülteket látnak minket, akik vicsorognak rájuk a rács túloldaláról. Tényleg azok vagyunk. És fogalmam sincs, mit lehetne tenni a helyzettel. Mármint nem elméletben, mert elméletben bármi meg tud változni egyik pillanatról a másikra. A gyakorlat az, ami egy kicsit lomhábban működik mindenféle érdekekkel, lobbikkal, félelmekkel, önzéssel, meg pusztán csak kéjélvezetből elkövetett hazugsággal együtt. Ha valakinek van bármi meglátása a kérdésben, dobjon róla egy postot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, azt kifelejtettem a számításból 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Onnantól, hogy a Google HTTPS-en megy (és átirányít HTTPS-re, ha mezei HTTP-n próbálkozol), nem is csoda, hogy nem látsz "pucér" HTTP kéréseket a forgalomban...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy, hogy telepítek egy winpcap-ot a gépemre, és szimplán megnézem a hálózati csomagforgalmat, amikor rákeresek valamire a böngészővel. Én azt látom, hogy nincs ott semmiféle http get. De még http sincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Apropó ha megnézed a Google keresőjét, azt fogod látni, hogy nem scriptes alapon van megírva, hanem mostanra bele van építve a supportja az összes böngészőbe natívan. Szó sincs ott semmiféle http kommunikációról.

  Ezt hogy érted? Én egy közönséges HTTP GET kérést látok, csak éppen át van adva paraméterként, hogy az adott böngészőből jött és nem a google.hu-ról:

  https://www.google.hu/search?q=prog.hu&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Google keresőjét, azt fogod látni, hogy nem scriptes alapon van megírva, hanem mostanra bele van építve a supportja az összes böngészőbe natívan.

  Hogy tudsz ilyen marhaságot leírni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kereső robotokkal is rendesen belecsaptál egy lecsó kellős közepébe, és hát rendesen szaftos.

  Amire olyasmihez szükséged lesz, hogy a teljes számítógépet (és sok másikat is) egyetlen alkalmazásra dedikálni. A hatékonyság érdekében sok szálas alkalmazás fejlesztést támogató nyelv fog kelleni neked (a python nem lesz jó), ami lehetőleg hatékony. Ha linux oprendszer alatt vagy, jó lehet a java (én személy szerint rühellem, amennyire lassú az összes java-szutyok, de az csak az én személyes véleményem), ha windows alatt vagy, inkább valamelyik .net alatti nyelvet javasolnám, tipikusan c#. De a c++ minden esetben jó tud lenni, viszont az sokkal alaposabb ismereteket és részletesebb alkalmazás kidolgozást igényel, a bátortalanabb kezdőknek annak okán talán kevésbé optimális.

  Bármelyiket is választod, első alkalommal lehet, egyszerűbb dolgokkal kellene kezdened, mint kereső robotokkal. Mondjuk kezdeni egy hello world-el, megnézni adatbázis elérést, file kezelést, hálózati kommunikációt, szálakat. A kereső robotokhoz koncepció is kell, amit a Google is a saját lábán tanult meg (tanulja mind a mai napig sok100 emberrel, akik az életüket annak szentelték). Majd ne keserdj el nagyon, ha egyedül mégsem fog összejönni túl jó minőségben.

  Apropó ha megnézed a Google keresőjét, azt fogod látni, hogy nem scriptes alapon van megírva, hanem mostanra bele van építve a supportja az összes böngészőbe natívan. Szó sincs ott semmiféle http kommunikációról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • *garmadája 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most ismerkedem a Pythonnal....

  Te most ismerkedsz a programozás alapjaival, ha ismerkedsz és világ megváltó ötleteid vannak. Neked egy gondolat-olvasó és gondolat-megvalósító 26. századi kütyü kell(ene), pedig hozzám és korosztályomhoz képest előnyben vagy. Mi még epekedve vártuk a FreeSoft magazin megjelenését és azért imádkoztunk, hogy valami hasznos dolog legyen a floppy mellékletén. Ma már itt van az internet tárháza, szakkönyvek garmada csak tanulnod kell(ene) és gyakorolnod.

  Nem szaporítom tovább a szót.  Gondold át és kezdj magaddal valamit....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon előreszaladtunk - meg persze visszafelé is szaladtál, de ez most lényegtelen -, én még ott tartok, hogy javában (vagy azóta már jávában?) optimalizálod az osztó-szorzó alkalmazásod, hogy minél gyorsabb legyen.

  Hogy állsz vele? Vettél már hozzá mechanikus billentyűzetet a nagyobb sebesség érdekében?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csináljad Java-ban, az elég gyors is, meg tud az mindent, meg amint olvashatod nem rossz az a rendszer, még jól is fizetik, ha abban tudsz programozni.

  Ha meg olyan könnyen megy a váltogatás egyik nyelvről a másikra, amúgy is mindegy mivel kezded csinálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég gyenge troll próbálkozás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hiába teszed fel heteken keresztül ugyanazt a kérdést. Semminek nincs értelme, amit csinálni akarsz, mert nem értesz (még) hozzá. Fogj hozzá bármihez, ami tetszik, és csináld azt, bármilyen nyelven, ami tetszik. Minden felsorolt nyelven meg lehet valósítani bármit, amit el tudsz képzelni, felesleges vitatkozni rajta, hogy mihez mi az ideális.
  Ezt leírom három naponta neked az elmúlt hónapban, de még mindig nem vagy képes megérteni.

  Mindegy, mit csinálsz, csak csináld. Évek kellenek hozzá, amire odáig jutsz, hogy azon kelljen gondolkodnod, melyik technológia alkalmas milyen feladatra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Inkabb vagyok erdekelt egy "google 2.0" megirasaban. Annyit szeretnek, hogy mondjuk egy sajat keresot, ami a kereso mezobe begepelt szora visszaadja a talalatokat, es ebbe egy sajat "wikipedia 2.0"at, ahol mindenfele anyag fent van. Illetve ehhez az egeszhez egy sima login/register rendszert, amit atlepve tudod csak hasznalni a keresot. Szerintem ez meg annyira  nem is olyan bonyolult. Az oldalak, amikre keresek az csak szoveges oldal, mindegyik szinten python nyelven. Tehat -egyellore- egyeb HTML buveszkedest nem akarok meg beletenni a projektbe, foleg, hogy ez egy kulon "bongeszoben" futna, amit irok. Vagyis tkinterrel megvan a GUI es a szerver meg tcp lenne. 

  Velemeny esetleg? 
  Vagy ha ilyenek a celjaim akkor melyik nyelvre valtsak? Mert erdekel ugyanakkor a jatek-szerver fejlesztes is, csak azt gyakorolgatni macerasabb mivel a jatekot meg nem tudom megirni.. igy megis hogy probalom ki, h mukodik-e a szerver?
  Szoval most a Java is szamitasba kerult, ki is probalom, mert nem tunt olyan neheznek egy szimpla tcp szerver-kliens. 
  De tehat, Python vagy Java?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha játékfejlesztéssel foglalkoznál, első körben még a programnyelveket is felejtsd el, és játék design koncepciókkal foglalkozz. Némelyik játék koncepció művészibb grafikai anyagot igényel, az akár futhat webes alapon is. Anno volt egy játék "Nadirim" néven futott, sajnos nem volt elég sok játékosuk, megszűnt létezni a project, pedig jópofi volt, tényleg. Van olyan játék koncepció is, ami töményen teljesítményt igényel, mint például a first person shoot játékok, ahol a 3d kártyákat maximálisan supportolni is lényeges előny, mert lesznek, akik 200 fps-el és Forma-1 versenyzőket megszégyenítő reflexekkel akarnak majd játszani, és ott természetesen felejtsd el a webes technológiákat. Meg vannak mindenféle egyéb koncepciók is. Nem lehetséges játék környezethez a programnyelvből kiindulni, a programnyelv egy sokadik alárendelt kérdés, és nincs meg az információ, ami alapján tanácsot tudnánk adni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MI a célod? Ha játéknak akarod megcsinálni a szerver oldalát, akkor én a c++ -t javaslom, feltéve hogy komolyabb játékról van szó, nem csak valami szösszenetről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • meg akarok valni a Pythontol,

  Gondolod, hogy a C egyszerűbb lesz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy miert?Mert egyszerubb megirni talan..

  Ha már végiggondoltad a lehetőségeket és megvannak az érveid, akkor fejleszd le. Gondolom tanuló projekt. Látni fogod, hogy miben tévedtél. Most még büntetlenül kísérletezhetsz..

  meg akarok valni a Pythontol,

  Még meg sem ismerted igazán :) De nem gond, azzal dolgozz, amelyik szimpatikus számodra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy miert? 
  Mert egyszerubb megirni talan.. tobb nyelv tamogatja, nem?

  plussz meg akarok valni a Pythontol, csak nem tudom melyik irany. JS,PHP. Vagy Java.. 
  termeszetesen a szerveroldal erdekel meg mindig..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szval a webszervert hasznaljak asztali alkalmazasok(jatekok) szerverenek is?

  Elvileg használhatnak, biztos van olyan amelyik használ is ilyesmit.
  De fordítsuk meg a kérdést. Te miért szeretnél 'HTTP' protokolt használni a játékod kommunikációja során?

  Pro/Con érvek?
  Mielőtt hasonló döntést hozol gyűjtsed össze a lehetséges opciókat, mindegyikhez gyűjts össze érveket ellene és mellette és válaszd ki a legmegfelelőbbnek tűnő technológiát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet..

  De, akkor most a kerdesemre is valaszolnal kerlek? 
  Szval a webszervert hasznaljak asztali alkalmazasok(jatekok) szerverenek is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont itt a probléma. Mélyen belemennél, de még az alapokat sem látod át.

  szoktak webszervert(http)

  A webszervernek nincs sok köze a HTTP-hez, ami csak egy protokol.

  webszervert(http) hasznalni tcp/ip helyett?

  HTTP kommunikáció általában TCP/IP kapcsolaton keresztül valósul meg. Tehát önmagában értelmetlen a kérdés.

  Ez segíteni fog:
  OSI model - Wikipedia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hallottam sok infot a Javascriptrol. (Pythonban kozben mar elkezdtem tanulni, haladgatok eleg szepen, de kozben attol meg lehet beszelni mas prognyelvekrol is)

  Szval, JavaScript:
  -ez csak weben ilyen hatekony es kivallo? Vagy asztali alkalmazasok teren is el lehet vele boldogulni eleg rendesen?

  Tovabba,
  asztali alkalmazasok szoktak webszervert(http) hasznalni tcp/ip helyett? 
  Vagy az nem igazan jarhato ut, hogy a mar lentebb emlitett jatekokban a jatekosok mondjuk egy webserveren keresztul kommunikaljanak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne haragudj, igazán nem akarlak megbántani, de ennek a kérdésnek a világon semmi értelme nincsen.
  Ennek a megállapításához az alábbi dolgok lennének okvetlen elengedhetetlenek:

  - A teljes payload (vagyis a "szerver" által "futtatott" "algoritmus")
  - A kiszolgáló hardver pontos felépítése
  - Az összeállított "stack" profiling outputja

  Pl a profiling híján még megalapozottan lehetne "bar kochba"-zni, de a többi híján abszolút nem vezet sehova.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha kicsit izzad, akkor még többet!

  CorrectName:
  Inkább csináld, mert így nem fogsz egyről a kettőre jutni. Elérhető célok legyenek előtted, ne a Facebook2.0-át akard csinálni tanuló projektnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lazán: sokat :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es egy pythonban megirt szerver-tetelezzuk fel jol- mennyi klienst tud kezelni "lazan"? Szerintetek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Gépikód"? Mármint állapotgépi-kód? A hdl-ekhez képest már az asm is csak "scriptnyelv".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A pythont részemről a trottyos-lassú gányolt-hasznavehetetlen hulladékok közé sorolom, mint szerver oldali eszközt, és részemről a programnyelv jelzőt sem érdemli meg. Le vele, és földet rá!

  Én nagyon utálom a Pythont, több okból, a három legfőbb:

  1. Mi ez az indentes borzalom?? Ugyan az az alapelvem, hogy "a pontosvessző, az statement separator, a sorvége pedig nem az", magánügy; az azonban kétségtelen, hogy valamit, ami hagyományosan a forráskód olvashatósát segíti, a szintaxis részévé tenni, a lehető legblatánsabb megsértése a SOLID irányelvek "single responsibility" kitételének.

  2. Örökletesen irtózom attól, hogy - a forráskóddal ellentétben - a futtatható állomány akárcsak disassemblerrel fel nem vértezett marslakók számára is olvasható legyen (nyilván ez minden nem natívra forduló nyelvre igaz, a bájtkódosokra is, mert mindegyikre van forrásnyelvi visszafejtő jobb-rosszabb).

  3. Az UWSGI nevű borzalomnál csak az EXIM konfigurálása "kézenfekvőbb". Ki akar egy 3200 beállítási lehetőséggel felvértezett serpenyőben tojást sütni?

  VISZONT jó múltkor kerestem egy, a céljainknak megfelelő SIP/RTP ("voip") klienst, Linuxra, kipróbáltam vagy ÖTÖT, és mindegyiknek volt gondja némileg; néhánynak már "csak" annyi, hogy nem lehetett rajtuk a bejövő portokat állítani (nem a SIP-et, hanem a RTP-t). A kollégám is beszállt a keresésbe, és néhány óra alatt talált egyet, ugyan nem pont a kritériumok szerint, hanem totál random, és jáááj, Pythonban van írva, sigh, lassú lesz és kapargatni kell hozzá majd mindenféle csomagot meg bundle-t.. de hát már majdnem mindent kipróbáltunk, jó, legyen.

  Feltelepítem (pythonnal meg 23000 libbel együtt), és láss csodát, egyből elindul; rendes transzparens GTK+-nak látszó felülete van, nem GNUStep 1.0; lehet benne állítani mindent, amit akartam; és nincs lag, latency meg stuttering.

  Ott állok, és hát nem nagyon tudtam mást reagálni, mint hogy "azosztigenöcsém".

  A SIP kliens neve egyébként Blink, nagyon ajánlom mindenkinek, ha ilyet készülne használni.

  Azóta kb folyton azt sajnálom, hogy nem tudom C++ tárgykódhoz statikusan linkelni a Python libeket. :P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miben, hogy abbahagyd a vergődést és nekiállj végre gyakorolni? Te programozói tapasztalatot szeretnél anélkül, hogy két szalmaszálat keresztbe tennél. Olyasmiken aggódsz, amik hosszú évek után jöhetnek szembe, ha egyáltalán szembejönnek majd...

  Fel sem fogod, mennyire az út elején vagy, hiába hívtuk fel a figyelmed a nyilvánvaló tényre. Nem is értem, te ennek tényleg nem vagy a tudatában?

  Próbálj meg kisebb alkalmazásokat írni és lépésről-lépésre haladni. Ahogy egyre komolyodnak az alkalmazásaid, mindig lesznek új problémák, amiket meg kell tudnod oldani. Lesz, amikor egyszerűen "csak" sokat kell agyalnod, és lesz, amikor a szakirodalmat kell bújnod a továbblépéshez. Önállóság és cselekvőképesség nélkül nem fog menni...

  Ismered a mondást:
  "A tett halála az okoskodás."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd