Itt a lista: Ezek a programozási nyelvek fognak a következőnek kihalni

Itt a lista: Ezek a programozási nyelvek fognak a következőnek kihalni
2017-05-22T07:16:22+02:00
2017-06-09T13:29:57+02:00
2022-10-19T15:20:37+02:00
 • Egy jó programozó egyébként is ismer egy rakat nyelvet

  Nem, nem ismer egy rakat nyelvet, hanem gyorsan át tud álni egy másik nyelv használatára. Még akkor is, ha kezdetekben nem fogja csípőből vágni az 1000+1 -ik fügvényt. Mert ez csak lexikális tudás.

  ogy ha tetszőleges nyelven ne tudnék két hét után legalább olyan szintű programokat írni, mint az évek óta abban programozó nagy átlag.

  Na ezt megnézném.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon csodálkoznék, hogy ha tetszőleges nyelven ne tudnék két hét után legalább olyan szintű programokat írni, mint az évek óta abban programozó nagy átlag.

  De az, hogy te ezt így gondolod, nem azt bizonyítja, hogy ez így is lenne. Csak azt, hogy nem tudod, hogy miről beszélsz, illetve, hogy szívesen bocsátkozol tényalap nélküli jóslatokba. Hiszen honnan is tudhatnád, hogy milyen szinten tudnál programokat írni egy-egy nyelven, ha soha nem próbáltad, és ha azt sem tudod, tudhatod, hogy a vele évek óta foglalkozó átlagprogramozó milyen szintet ér el (ami nyilván nyelvenként önmagában is igen eltérő lehet)?

  A másik oldalról meg, nem nevezném jó nyelvnek és oköszisztémának azt, ha évekig (évtizedekig?? ezzel nem is tudok mit kezdeni) tart megismerni és használatba venni.

  Ez megint nem az általad "nem jó"-nak tartott nyelvekről mond el bármit is. Hanem rólad. És azon ekoszisztémák egyszerűségéről, amikkel eddig dolgoztál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jó programozó igenis kétségbe esik, mert tudja, hogy minimum évekbe - ha ugyan nem évtizedekbe - telik mire képes lesz egy, addig számára teljesen ismeretlen nyelvet, illetve az ahhoz kapcsolódó ekoszisztémát, gondolkodásmódot és programozási mintákat olyan szinten megismerni és elsajátítani, hogy ugyanolyan jó programokat és kódbázisokat tudjon írni benne is, mint azok, akik már régebb óta dolgoznak ezekkel a technológiákkal, és akikkel ő közvetlenül versenyez a munkapiacon.

  Az én fogalmaim a jó programozóról és a jó program nyelvről, ökoszisztémáról egészen mások. Nagyon csodálkoznék, hogy ha tetszőleges nyelven ne tudnék két hét után legalább olyan szintű programokat írni, mint az évek óta abban programozó nagy átlag. A másik oldalról meg, nem nevezném jó nyelvnek és oköszisztémának azt, ha évekig (évtizedekig?? ezzel nem is tudok mit kezdeni) tart megismerni és használatba venni. Már a hónapos intervallumot is sokallom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Másrészt a C++ is fejlődik, mintha mostanra megugrott volna nagyon az új technologiákhoz/módszertanokhoz illeszkedése.

  Elméletileg lehet, hogy igen. De ha így van, akkor is úgy tűnik, hogy ez már túl kevés és túl későn történik. Mert hogy a gyakorlatban meg minden statisztikában egyértelműen szorul vissza, illetve a kevésbé hosszú távon aggregálókban már eleve csak a "futott még" kategóriában van. A fejlesztői fórumokon feltett kérdéseket, a kódtárakban lévő kódbázisokat, a meghirdetett állásokat, sőt, a teljesen szubjektív, magukat a fejlesztőket a népszerűségről megkérdező statisztikákban is.

  Azt is érdemes belátni, hogy egy nyelv alakításának, fejlesztésének mindig vannak határai - és azok annál szigorúbbak és korlátosabbak, minél elterjedtebb az adott nyelv. Adott esetben ez is a C++ ellen dolgozik, illetve dolgozott, és valószínűleg ezért jutott oda, ahova. Hiszen esetében óriási kódbázissal kellett és elvárás máig a kompatibilitást őrizni, aminek legnagyobb része ráadásul ritkán és alacsony mértékben megújuló - és így nem lehet alapvető változásokat bevezetni benne.

  Bár a C/C++ igazából már így is tökéletes példái annak, hogy mennyire el lehet torzítani egy programozási nyelvet, ha nem dobják ki időben és cserélik valami alapvetően újra/újragondoltra, hanem mindig csak újabb fícsöröket adnak hozzá a változó igények kiszolgálására.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne is beszéljünk azokról, akik az egyik cikkben még a Scala, Java, C# halálát vizionálják, a PERL, PHP feltörésével szemben, majd egy kicsivel később, már olyan cikkel próbálják igazolni az igazukat, ahol ennek éppen az ellenkezőjét mondják.

  Ilyen embert szerintem te itt nem tudsz mutatni. Csak én tudok olyant, nem is egyet, akinek annyira nulla a szövegértése és logikai készsége, hogy ezt volt képes kihámozni, kifantáziálni magának ezt így soha nem állító mondatokból. Illetve aki kénytelen az ilyen, maga által kreált állításokkal vitatkozni, mert bár nagyon szeretne, de azzal, amit ténylegesen mondott a másik, nem tud.

  Így igaz, így teljesen felesleges vizionálni bármit is. Azt az ember amúgy is elég időben észreveszi, ha egy adott nyelvet kereső munkahelyek száma elkezd fogyatkozni.

  A munkahelyek számának fogyatkozása, és ezek észrevétele megtörtént. Erről szól ez a cikk is. Itt nem egy új és jövőbeni folyamatról van szó, hanem arról az átalakulásról, ami már évtizedek óta folyik, és ami az utóbbi években különösen felgyorsult. Bár tény, hogy még mindig vannak, akik nem hajlandók ezt észrevenni, és azt gondolják, hogy ha nem vesznek tudomást valamiről, akkor az nincs is.

  Nagyon nem értek egyet ezzel! A "trendek" élén van legalább 5 fajta teljesen eltérő nyelv, mivel az egyes igények is teljesen eltérőek.

  Ami semmiben nem cáfolja azt, hogy az tud a legjobban elhelyezkedni és a legtöbbet keresni, aki az éppen az élre törő - ezzel összefüggésben pedig a kereslethez képest arányaiban vélhetően a legalacsonyabb (tehát kereseti szempontból legjobb) kínálati viszonnyal rendelkező - nyelvekkel (is) tud dolgozni.

  Egy jó programozó egyébként is ismer egy rakat nyelvet (és több paradigmát) és nem esik kétségbe, ha akár a jövő héten egy addig teljesen ismeretlen nyelven kell elkezdenie programozni.

  Pont a béna programozó az, amelyik nem esik kétségbe. Az, aki azt gondolja, hogy mert ismeri esetleg a C++-t, a C#-ot vagy a Java-t, azért tőle már így is csak tanulhatnak a PHP-s, JavaScriptes fejlesztők, és hogy ő lényegileg azokat a nyelveket is ismeri és csuklóból, de leginkább a kisujjából vágja; ha nem most, akkor fogja egy hét múlva.

  A jó programozó pedig igenis kétségbe esik, mert tudja, hogy nem, hogy hetekbe, de minimum évekbe - ha ugyan nem évtizedekbe - telik mire képes lesz egy, addig számára teljesen ismeretlen nyelvet, illetve az ahhoz kapcsolódó ekoszisztémát, gondolkodásmódot és programozási mintákat olyan szinten megismerni és elsajátítani, hogy ugyanolyan jó programokat és kódbázisokat tudjon írni benne is, mint azok, akik már régebb óta dolgoznak ezekkel a technológiákkal, és akikkel ő közvetlenül versenyez a munkapiacon.

  Arról nem is beszélve, hogy annak, hogy egy cég, ipar és úgy általában a szakma egy adott nyelvről tömegesen vált át egy másikra, nem célja, hanem oka, magán a technológián túlmutató okai vannak. Az, hogy a világ és a piac is eleve megváltozott, aminek az igényeit ki kell szolgálni. És mivel a fejlesztőnek ezen világ folyamatait kell lemodelleznie programjaiban, és ezen átalakult piac igényeit kielégítenie utóbbiakkal, ezért ezek vonatkozásában is teljesen új tapasztalatokat kell szereznie, és ismét csak versenyhátrányba kerül majd azokkal szemben, akik már korábban megtették ezt (illetve ekkorra szembesül majd ezzel). Ami szintén jó ok a "kétségbe esésre".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad is van, meg nem is.

  Egyrészt akkora a létező kódbázis, az oktatásba beágyazottság, a szakemberbázis, hogy nem hiszem hogy belátható (egy emberöltő) időn belül lényegi változás lenne pl. a C++ fontosságában.
  Másrészt a C++ is fejlődik, mintha mostanra megugrott volna nagyon az új technologiákhoz/módszertanokhoz illeszkedése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, ők a nyelvek népszerűségi statisztikái mellett most egy újabb forrásból kaphatnak hidegzuhanyt és ismételt szembesítést a tényekkel, ha elolvassák az InfoWorld egy új cikkét

  Ne is beszéljünk azokról, akik az egyik cikkben még a Scala, Java, C# halálát vizionálják, a PERL, PHP feltörésével szemben, majd egy kicsivel később, már olyan cikkel próbálják igazolni az igazukat, ahol ennek éppen az ellenkezőjét mondják.

  "ezt csak az idő fogja megmondani

  Így igaz, így teljesen felesleges vizionálni bármit is. Azt az ember amúgy is elég időben észreveszi, ha egy adott nyelvet kereső munkahelyek száma elkezd fogyatkozni.

  - de a lényeg az, hogy az ember mindig maradjon a trendek élén".

  Nagyon nem értek egyet ezzel! A "trendek" élén van legalább 5 fajta teljesen eltérő nyelv, mivel az egyes igények is teljesen eltérőek. Ráadásul még az is kérdéses, hogy mi a trend és minek az alapján (sokan használják, sokat írnak róla, sok a példaprogram, sokan szeretik, jól lehet elhelyezkedni vele, jól lehet keresni vele, ...).

  Egy jó programozó egyébként is ismer egy rakat nyelvet (és több paradigmát) és nem esik kétségbe, ha akár a jövő héten egy addig teljesen ismeretlen nyelven kell elkezdenie programozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amiről te beszélsz az az, hogy a világon 10 esetleg 20 és múlva is szükség lesz - némi túlzással - kb. egy fél tucat C/C++ programozóra, akik bizonyos - addigra valószínűleg már csak legacy okokból létező - alapvető könyvtárak és alacsony szintű eszközök forrását karbantartják, esetleg fejlesztik is. A szakemberek is pontosan erről beszélnek - csak ők azt a részét emelik ki a dolognak, hogy a fejlesztők 99.99999%-a pedig a hajára kentheti majd a C/C++-tudását, mert nem lesz szüksége rá a munkájában, illetve nem fogja tudni hasznosítani azt.

  Ezt jelenti a nyelv kihalása. Nem azt, amit te és nyilvánvalóan mindenki más is, aki valamilyen módon vitatni próbálja ezen nyelvek kihalását képzel a fogalom mögé, hogy ti. a szó legszorosabb értelmében _senki_ nem fogja használni azokat, vagy _semmire_ nem lehet használni majd azokat. Vagy hogy _egyáltalán nem_ léteznek majd aktívan üzemeltetett, karbantartott, esetleg fejlesztett kódbázisok benne.

  Ha pedig te esetleg nem ezt érted alatta, hanem tényleg úgy gondolod, hogy majd 10-20 év múlva is C/C++-ban fejlesztik a fordítókat, operációs rendszereket, böngészőket, stb. akkor azt kell mondanom, hogy tévedsz - ez ugyanis már jelenleg sem igaz, és a jövőben még kevésbé az. Hiszen már régóta egyre nagyobb részét az operációs rendszereknek és a böngészőknek - és persze minden más szoftvernek is - nem ezekben, hanem jóval magasabb szintű és modernebb nyelvekben írják. Pont erről szól maga a .NET platform is (bár pl. a Windows-ban már évtizedek óta van rengeteg JavaScript és más nyelven írt kód is), de pl. a Mozilla is Rust-ban írja újra a Firefox-ot.

  Igazából nincs semmi a C/C++-ban, ami valamilyen módon őket a legalacsonyabb nyelvű rétegek örökös programozási nyelvének predesztinálná. Hiszen gyakorlatilag minden másik imperatív nyelvhez írható olyan backend, ami révén akár közvetlenül lehet a maiakkal minden szempontból ekvivalens, teljesen self-contained gépi kódú programot generálni belőlük, és pofonegyszerűen kiegészíthetők olyan koncepciókkal is, amik révén olyan alacsony szintű programok írására is alkalmassá válhatnak, mint pl. egy kernel vagy hardvermeghajtó program. Illetve saját fordítójuk is megírható lehet akár saját magukban is. És az még csak nem is lesz rosszabb, mint a C/C++-ban írt társaik. Jó példa erre pl. a Free Pascal, ami már legalább egy évtizede saját magát fordítja, és jobb sebességgel, mint a legtöbb C/C++-ban írt társa.

  Szóval a C/C++ jelenleg kizárólag legacy és praktikussági okokból tölt be ilyen, infrastrukturális jellegű szerepet (ti. mert még mindig "good enough" erre a célra, és mert óriási kódbázisok vannak bennük írva) - de már így is csak korlátosan, és ezen a téren is egyre inkább szorul vissza. Évtizedek óta egyre kevesebb operációs rendszert, böngészőt, fordítót, könyvtárat írnak meg bennük, illetve az alapvető szoftverek legnagyobb részét is egyre inkább más nyelvekben írják - és ez a folyamat nyilvánvalóan a jövőben is folytatódni fog. Ezzel együtt pedig ezen nyelvek hasznossága és hasznosíthatósága is még jobban vissza fog szorulni, a mai, már most is korlátos szintről is alacsonyabbra.

  Erről szól ez a dolog, és erről szól egy nyelv kihalása. Nem arról, hogy a dokumentációja vagy az őt fordítani képes program utolsó példánya is megszűnik létezni, mert letörlik, vagy hogy az utolsó ember is meghal, aki még értette és dolgozott vele. Nyilván az is el fog következni - csak itt most nem ezt kell érteni a kihalás alatt, és az az időpont jóval távolabb lesz a jövőben, mint az a pont, amikorra gyakorlatilag teljesen értéktelenné és munkapiaci szempontból használhatatlanná válik ismerete, és lehetetlen lesz elhelyezkedni vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, a legtöbb fejlesztés a továbbiakban is rétegekben egymásra fog épülni.
  A dotnet-ben én is hiszek, ez egy új réteg, amire akár épülhet egy még újabb.

  De ez ugye egy C++ rétegen áll, és az hogy ezt alatta kicseréljék még annál is valószínűtlenebb, mint hogy dobják a dotnet ökoszisztémát valami újért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem hiszek abban, hogy a .NET vagy bármely más, jövőben hozzá hasonló platform mindig az alapoktól, a nulláról indulna újra, C++ szintről. Nem lehet véletlen, hogy a .NET is már szinte egy-másfél évtizede jelen van és folyamatosan fejlődik, megújul. Nem tűnik egy nagyon nagy mellékvágánynak, amit kidobnának máról holnapra s jönne helyette valami 50-szer jobb. Persze lehet, de az esélye...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • <szubjektiv> A C azért nem halhat ki, mert az tartja a világot, a C++ meg azért nem, mert az nem valódi programozásra való, hanem "frenkizésre" (avagy "janizásra") való: 'Én már a legfrissebb feature-öket használom, persze boast-tal és Qt-vel'</>
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a C és a C++ lesznek a következő programozási nyelvek, amik úgymond ki fognak halni

  Ez valami vicc?
  Miféle szakemberek állítanak össze ilyet?

  Pont ez a két nyelv az, ami nagy valószínűséggel (szerintem biztos)  még akkor is meg lesz, amikor a basic vagy php vagy JS már sehol sem lesz. De hatalmas valószínűséggel (szerintem biztos) a Java-t vagy C#-ot is túlélik.
  Ez ugyanis jelenleg mindennek az alapja. A legalsó szint, az építmény alapja (na jó az ASM után, de az csak az alap egy kisebbik darabkája).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Például a Bosch ahova azért igen is kell erősen a C++ még mindig, mert vannak olyan területek (mechatronikus rendszerek, beágyazott rendszerek), onnan nem hiszem, hogy a C/C++ hamar kihalna.

  Persze. Botorsag lenne barki reszerol is feltelezni, hogy ezeken a teruletekrol is kihal a C/C++. Esetleg olyan alternativak kerulnek elo, mint a Rust, ahol lehetseges dinamikus memoria allokacio nelkul is programot irni.

  Viszont, ha azt irtak volna, hogy a C++03 fog kihalni az elkovetkezo par evben, na az mar helyesebb lenne. C++17/20 utan alig lehet majd raismerni a kodra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ártana az arányokon túl a piac méretét is vizsgálni. Bár az ábrán látszik, hogy a C++ esése az utóbbi időben gyors volt, tehát ezt a rövid szakaszt nem magyarázza, de mondjuk 2002-höz képest simán lehet, hogy több C++ programozó dolgozik, vagy csak alig kevesebb, csak közben az egész piac mérete lett többszörös.

  A másik, hogy a kihalására azért nem számítok, mert ehhez az kell, hogy a natív platformok haljanak ki. Azok meg szűkülnek ugyan, de ki nem fognak halni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Plusz szerintem a HR-esek csak egy adott IT szektorbeli "iparág"-nak szolgáltatnak.
  Arra gondolok, hogy Üzleti alkalmazásokkal foglalkozó cégekhez kereshetnek főleg programozókat. Nekem ez jött le, mint személyes tapasztalat.

  Például a Bosch ahova azért igen is kell erősen a C++ még mindig, mert vannak olyan területek (mechatronikus rendszerek, beágyazott rendszerek), onnan nem hiszem, hogy a C/C++ hamar kihalna.

  Nem lealacsonyítani akarom a mérnöki szakmát, respect mindenkinek, de dolgozom olyan villamosmérnökökkel, akik megmaradtak a jó öreg C gondolkodásban, azaz már egy alap OOP megértése is gondot okoz nekik és nem is akarják. (Már csak emiatt is kétséges az átállás)

  A cikkben azt írják, hogy jön fel a Ruby, hááát, pont, hogy inkább azt olvasni, hogy mennek el róla a Golang, Elixir felé. Szerintem már emiatt sem releváns.

  Egyet értek veled.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen mondjuk jobb lett volna a cikket platformokra bontani és azzal együtt tárgyalni. Win10, OSX, Android, iOS, Linux szerveren, böngészőben, IoT, stb. stb. 

  És hogy mit mi tűnik leváltani. C->Rust, Golang, ...? Java->Kotlin, Scala? JS->TS, Dart, ...? Ruby->Elixir, Python, Golang, ...? Stb.

  Nyilván a HR-esek akik ezt a cikket írták csak az aktuális piaci keresletet ismerik, nem látnak előre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk csak a JS megy, de nehezen tudom elképzelni, hogy a mai HPC meg AI világban visszaszoruljon a C++.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A C és a C++ még a lassan mozduló TIOBE Index-ben is folyamatosan zuhan, a Java-val és a C#-pal egyetemben. Eközben pl. a JavaScript és a Perl dinamikusan jönnek felfelé."

  Pedig hát mondjuk a Perl az a nyelv ami nem épp mai gyerek, és bár régen tényleg elég népszerű volt, ez a népszerűség a python és a PHP elterjedése óta eléggé megkopófélben van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én is klikkelek :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Clickbait
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A C-t már legalább 2x eltemették.

  Ennyit a megmondó emberkékről....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem a js-t használod, neked véged!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szokasos bullshit. 5 ev mulva lesz valahogy. Vagy sehogy?! ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt a lista. Hol a lista?

  Ja, hogy ez megint csak a szokásos kattintásvadászat volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vajon a Ubisoft, EA, Epic és a többiek mit szólnak ehhez? Itt a vég és irány a javascript? (vagy az assembly, mert az is szépen emelkedik )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy apro reszlet maradt ki, nem mindegy hogy mivel foglalkozik az ember mielott rohan masik nyelvre valtani. Az meg odebb van hogy a C / C++ kihaljon mindenhonnan. A nagyvallalati lelekvesztoknel fejlesztett erp es hasonlo rendszereknel biztosan ki fog halni, de vannak meg mas teruletekek is.

  A ruby on rails meg mar eppen atert a csucson es inkabb csokkenes varhato par ev mulva.

  A python most nagyon nepszeru lett a pandas, sklearn, numpy, scipy es a pyspark, tensorflow integracio miatt (amik nagyresze c-ben vagy javaban van irva), de mas teruleten nem nagyon latni hogy terjedne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd