Itt a lista: Ezek a programozási nyelvek fognak a következőnek kihalni
2017-05-22T07:16:22+02:00
2017-06-09T13:29:57+02:00
2022-07-21T12:56:42+02:00
 • en mondjuk a sajat kodjaimat is kritizalom x ido elteltevel.

  Szerintem nagyjából ez a különbség a fejlődéshez kellően szerény és az önelégült tukkó archetípus között, akik alapvetően a szakmában előfordulnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En erre azt mondom, hogy mindenkinek a sajat kodja tokeletes. Nagyon keveset latok, amire enis azt mondom, hogy szep vagy szebb, mint az enyem. Vagy csak egyszeruen ganymesterek dolgoznak idehaza.. en mondjuk a sajat kodjaimat is kritizalom x ido elteltevel. Atlathato szep kodot irok, de tudom hogy fejlodhetek meg es fogok is. 

  Itt tehat az a kerdes, hogy a szaki eppen mit szokott meg es mit tart szepnek. Nem mellesleg a gondolkodadmpdunk is mas igy mas strukturakat hasznalunk. Amkre epp raallt az agyunk. Lehet tulbonyolitani is valamit, vagy lehet egyszeruen megirni valamit. Es a ketto kozott meg van az 50 arnyalat ugye :)

  Pl elsore valoszinuleg nem lesz egy olyan kod amilyen. En ezt tartom a mai napig. 

  Lehet szep attekintheto kodot irni elsore, de az nem feltetlen lesz jo is;)

  Egyszer lattam egy android kodot es teljesen meglepodtem, hogy ez a gyerek teljesen ugy gondolkozik, ahogy en. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi!

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • C-n kívül van nyelv pl mikro kontrollereke? Szerintem nem nagyon, de csak pár hónapja játszok Arduinoval.

  Egy jó Pascal? :D

  FPC/Lazarus Arduino Tutorial
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A HUP-on szoktam ezt olvasni valakinek az aláírásában:
  "handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee"

  Bármely rendszer-közeli nyelvben sokkal könnyebb kárt okozni, mint egy "menedzselt" platformon (ahol persze, ha a menedzsment katasztrofális, akkor semmi nem segít rajtad).

  Mégis találóbbnak tartanám, ha egy töltetlen .45-ösről van szó, amelyhez a lőszert elemeire szerelve adod oda. :P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • járókeretes nyelvet,

  :D :D :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk épp most írja újra az egyik öreg szaki a távozott "senior" kolléga moduljait, mert C#-ban is sikerült neki akkora zagyvalékot írnia. Lehetett volna C++ is, végül is mindegy, hogy milyen nyelven írt kódot kell a kukába dobni, nem a nyelv itt a lényeg, hanem a csapat összeállítása, meg a vezetés, hogy figyeljen a baljós jelekre, csak hát lasszóval kell fogni a jó fejlesztőket, akkora a hiány.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki ezeket esztelenül használja, az általában kutyaütő. És ne tudd meg, hogy mit tud művelni egy kutyaütő egy alacsonyabb szintű nyelven. 

  Ezek a nyelvi funkciók arra valók, hogy tömörebbé, ugyanakkor kifejezőbbé tegyék a kódot. De ehhez egyrészt ismerni kell az adott nyelvet, másrészt szükség van egy jó adag programozói gyakorlatra.

  A HUP-on szoktam ezt olvasni valakinek az aláírásában:
  "handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hiába használnak ezek a fejlesztők járókeretes nyelvet, azt is össze tudják zagyválni kellően. Szóval ha az a cél, hogy tiszta és áttekinthető kód legyen a végeredmény, akkor olyan fejlesztőt kell választani, aki ért hozzá, nem pedig újabb nyelveket kitalálni.

  Jól néznénk ki, ha az üzemeltetés is elkezdene tableteket beszerezni munkára, mert túl sok a választék a hardverekből és mennyivel jobb lenne, ha csak egy féle hardvert lehetne kapni a boltban, nehogy a kutyaütők elbaltázzák a választást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Az, hogy "hízik" egy nyelv, nem azt jelenti, hogy minden funkcióját eszetlenül kellene használni."  Sajnos azonban pontosan ez történik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alapvetően tetszik a hozzászólásod, de azért vannak benne részek, amikkel nem teljesen értek egyet.

  Nem minden szaki képes felismerni, hogy valami csak hype és van ami tényleg előrelépés, főleg, akkor ha nem ismeri meg alaposabban az újabb és újabb technológiákat és nyelveket.

  Nem minden új nyelv és technológia csak hype, idővel sokról kiderül, hogy nagyon is beváltja a várakozásokat (pl. Java, C#, Swift, Scala, Clean Code, FP).

  Az, hogy "hízik" egy nyelv, nem azt jelenti, hogy minden funkcióját eszetlenül kellene használni. Ha tényleg van egy-két hozzáértő fejlesztő, akkor meg tudják határozni, hogy mely nyelvi elemeket és hogyan célszerű használni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Sting napját azért így is lehet, hogy feldobod/feldobtad egy kicsit, ha látja/látta a hozzászólásodat."

  Ja, gondolom. De csak azért mert mindenből csak azt tudja kiolvasni, ami őt igazolja. Fogalma sincs, hogy egy 45 éves szaki képes sémákban is gondolkodni, mert hiába vannak új technológiák királlyá avatva, ha szaki már látott ezer királlyá avatást.

  A - régi - sémákat ráhúzza az új dolgokra, és akár pillanatok alatt képben van. Sajnos azonnal fel tudja mérni az adott technológia korlátait is. Sajnálkozik azon, hogy bizonyos dolgok mennyivel gyengébbek. (Mert volt már jobb is.) Azonnal leveszi a nyelvben lévő ellentmondásokat. Azonnal végig tudja gondolni, hogy mi lett volna, ha az adott technológiát kellett volna használnia egy régebbi projektjein, és azonnal átlátja, hogy ez segítette volna-e vagy ellehetetlenítette volna.

  Ehhez képest egy junior mindent benyal amit az egyetemen az egyes cégek által szponzorált előadásokon leadnak neki, aztán - jobb esetben - évek múltán rájön, hogy milyen marhaságokkal töltötte el a a drága idejét.

  ---
  "A kérdésre, hogy mégis mik lesznek a következő ilyen "váltónyelvek", Melk válasza az, hogy "ezt csak az idő fogja megmondani - de a lényeg az, hogy az ember mindig maradjon a trendek élén"."
  ---

  Amikor majd a sokadik nyelv is - akár egyik pillanatról a másikra - avul el, amibe éveket ölt, akkor majd elgondolkodik, hogy érdemes-e mindig a legújabb technológiákkal szórakozni - mielőtt azok bizonyítottak volna -, vagy meghagyja másoknak a sz0pás örömét.

  Ugyanis, a programozás és a fejlesztés nem arról szól, hogy kiforratlan nyelveken próbálunk összevacakolni valamit, amit rá lehet sózni a vevőre és a fejlesztés helyett a Netet bújjuk, hátha ráakadunk egy egyszerű probléma megoldására az adott technológiával - és persze nincs válasz, csak 200 másik, aki ugyanazt kérdezi, mint mi -, hanem arról, hogy egy kiforrott technológia által nyújtott lehetőségek közül, megvalósítjuk a legjobbat, ami az adott feladathoz a legoptimálisabb. Az, hogy ez adott nyelv körül, milyen hype van, azt egy régi szakit nem igazán izgat.

  Az öreg szaki nagyon jól tudja, hogy az egész iparágban arra törekednek, hogy az emberek - a fejlesztők is - csereszabatosak legyenek. Erre törekedtek a szervezés területén is, (korábban, ma már csak romok vannak), és most a programozás területén is. A cél az, hogy egy projekt kimenetele teljesen független legyen a projektben résztvevő személyektől, ezen személyek kvalitásaitól. Aki kicsit is ért a dolgokhoz, az ezen csak mosolyog (esetleg szétröhögi magát), ha komolyan veszi, akkor meg agyfaszt kap tőle. Mindegy. A befektetők/közgazdászok/stb. azok akik a pénzt adják, komolyan azt gondolják, hogy itt bedobom a pénzt, ott a droidok dolgoznak, a másik végén meg kijön a termék, ami ennyi meg ennyi profitot hoz. Nagy ívben nem érdekli őket, hogy melyik majom dolgozik rajta, csak legyen időben kész és ne legyen vele probléma. (Na persze.) 

  A fentiek miatt van, hogy bármelyik nyelvről kitalálják, hogy "ez a nyelv mostmá' aztán tényleg platformfüggetlen", akkor megjelennek a szemekben a dollárjelek - "hogyakkoreztmost mindenhova eladom" - , meg a sok szorgalmas droid, amelyik közül bármikor bármelyiket le lehet cserélni és így a kockázat minimális. Ezek elhiszik és pár évig folyik az adott nyelv hypolása, amíg ki nem derül - gondolom a kasszából -, hogy nem teljesen olyan a dolog, mint elsőre látszott. Mindegy, akkor jön egy újabb "namosmáaztán tényleg mindent megváltó, dollár generáló technológia".  Szerveznek bemutató show-kat a nagyfejű gazdasági-  - és olyan info főnököknek, aki 20 éve tényleg nem nyitottak meg semmi olyan kelléket, amiben forráskódot lehetne alkotni - amin azonnal bebizonyítják, hogy a "Hello World!"-öt sokkal gyorsabban, sokkal olcsóbban lehet legenerálni. Ezek meg csillogó szemmel benyalják megint.

  Így közben telnek az évtizedek de valahogy senki nem találja a bölcsek kövét és közben jönnek a fiatalok, akiknek az sem tiszta  - tisztelet a kivételnek - , hogy mit keresünk. A meglevő nyelvek is csak egyre híznak, egyre bonyolultabban lehet megoldani egyszerű dolgokat. (A vicces az, hogy - persze - minden azért lett kitalálva, hogy egyszerűbb legyen, de valahogy mindig félrecsúsznak a dolgok.) Egyre vastagabb könyvek jelennek meg. Egyre több marhaságot kell végigolvasni, ahhoz, hogy egyszerű dolgokat megcsináljunk. Az ugyanazon nyelvben dolgozók is egyre kevésbé értik egymás kódját.  Emellett az újabb technológiák egyre jobban elfedik a valóságot és azt mondják, hogy ezzel, meg ezzel ne törődj, mert majd a rendszer megoldja helyetted. (Aztán amikor megoldja, akkor fogod a fejed, és túrod a Netet, hogy mégse oldja meg, ha lehetne.. vagy legalábbis úgy ne!)

  Pedig a lényeg nem változott. Ott a proci, ott a memória, ott vannak a perifériák. Ezzel kell dolgozni. A sok felesleges bonyolítás persze a minőség rovására ment. De ezt kevesen látják. A 20-30 évvel ezelőtti újítások egy része abszolút nem vált be. Manapság már dogmává váltak és több a káruk, mint a hasznuk. Pontosan ezért is van ennyi új nyelv. De sajnos ezek sem tudnak elszakadni a mai dogmáktól és valahol mindig előjönnek a gondok. Van mi 3 év alatt kimúlik. Van, minek kell 25 is.

  Túl hosszú lett. Ezt itt most abbahagytam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én Turbo Basic-ben készítettem PC-re az első .exe-met. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Basicben csak C64 és GW-Basic volt meg, igaz mindkettő professzionális feladatmegoldásra, nem csak játszadoztam.
  Azt is tudom természetesen ez a nyelv is fejlődött, de emlékeim alapján:
  az ég óvjon tőle! 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2 évig dolgoztam valósan(!) a napi 8 órából olyan 4-5 órában Forth-al. [Z80-as gépre]

  Nagy dolgokra nem választanám!

  C-ben 10x - 20x nagyobb feladatot is oldottam meg, ott nem éreztem soha, hogy korlátba ütközök, problémás lenne ha a kódbázis dupla, tripla, akármennyivel nagyobb méretre nőne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem ismerem őket, csak a kérdező információ igényét próbáltam kielégíteni.
  A Haskell-es verzió is pl. C-re fordít. Szerintem én is a C vonalon maradnék, ha ilyeneket programoznék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én napi gyakorlat szintjén mozgok a 100 MHz alatti mikrovezérlők világban. Kiforrott minőségben csak C és ASM van a gyakorlatban továbbra is. Az összes többi még "fejlődik".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viccnek szántam, de akkor, hogy megfelelő legyen:

  int& a = *std::make_unique<int>(17); // vagy const char& c = *std::string("asd").c_str();
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Köszi!

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • C-n kívül van nyelv pl mikro kontrollereke? Szerintem nem nagyon, de csak pár hónapja játszok Arduinoval.

  Haskell
  • Occam concurrency.cc
  • BASIC DK-Basic
  • Java NanoVM
  • Forth amforth
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lásd a hozzászólásomat a téma legelején. (Időrendben 3.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hittem VB.Net fel sem kerül, de 3% Juhééé!
  (Valaki linkelt egy oldalt ami szerint ennyi.)

  C-n kívül van nyelv pl mikro kontrollereke? Szerintem nem nagyon, de csak pár hónapja játszok Arduinoval. Sosem kopik ki már ezért sem a C. Gépikód?

  Igazság szerint ott nem látok túl nagy különbséget a két nyelv használata között, de az csak azért lehet, mert csak hobbi szinten tolom mindegyiket. Végül csak implementálni kell amit kitalált az ember, nem? Valahogy kiizzadja a megoldást a delikvens!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, én sem nagyon hallottam róla. A Wikipédia amúgy azt írja, léteznek ilyesmik - de gondolom nem lehetnek túl sikeresek, ha nem lett belőlük tömegtermék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg, mi lett a Java bytekód proceszorral?
  Volt néhány éve hír, hogy natívan byte kódot futtató processzort terveznek.
  [Gondolom belülről valami mikrokód futott, természetesen.]

  Ez nagy teljesítményű processzorokban szerintem halott ötlet, de ilyen IOT és board szinten értelmes ötlet lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudom, hogy vicceskedsz, de nem mondtál ám akkora hülyeséget, amekkorát akartál. Én részemről hiszek abban, hogy a hardware-közeli fejlesztést Assemblyben (de legalábbis Ansi-C-ben) érdemes csinálni, de megdöbbentő, hogy - legalábbis a hobbisták körében - mennyire jönnek fel a scritnyelvek. Múltkor volt a kezem alatt egy board, amit Luában lehetett programozni, ráadásul - és most kapaszkodj meg a hajadba - a ROMba is Lua-kód került, amit az eszköz in-situ interpretált.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sztem Sting ilyenkor mosolyog, hogy sikerult ismet egy clickbait et osszedobnia, amugy ami temanak nulla ertelme van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez valóban rövidebb,  ám nem danglng.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A rust-ot azert alkottak hogy gyors es biztonsagos legyen. A legtobb biztonsagi feature compile time. Es, nem, nem kell unsafe mindenhova a gyors kodhoz. Az unsafe a legtobb esetben a C konyvtarrakkal valo egyuttmukodeshez kell, rendesen megtervezett kodhoz nincs ra szukseged.

  Nem egy mukodo pelda van arra, hogy unsafe folyamatos hasznalata nelkul biztonsagos es gyorsabb kodot irnak benne mint C-ben. Pl ripgrep.

  Erosen vektorizalt kodoktol eltekintve tobb dologban hatekonyabban is lehet pl optimalizalni mint a C-t. Forditasi idoben tudod melyik memoria teruletnek ki a tulajdonosa, igy ott pl hatekonyabb kodot tud generalni, hiba nelkul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem mondom, hogy nem értek máshoz is, de nem érdekel annyira

  Sajnálom, de ez így kiábrándító. Igazán ütős csodabogár akkor lehetnél, ha semmi máshoz nem értenél. Sting napját azért így is lehet, hogy feldobod/feldobtad egy kicsit, ha látja/látta a hozzászólásodat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyertem, int& a = *(int*)nullptr;
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd