Logisztikai ajánló rendszer
2017-04-17T21:32:41+02:00
2017-04-19T15:36:48+02:00
2022-07-19T03:21:51+02:00
 • Informatikába lineáris programozásnak hívják, de én az egyetemen Operációkutatás néven tanultam a matematikai alapjait. Nem tudom melyik témakör, de 2 témakör is volt ami pontosan erről a leghatékonyabb szállításról szólt. Mátrixban kellett számolgatni, hogy megkapjuk a legoptimálisabb megoldást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi szépen! A kulcsszavakon elindulva egy egész jó magyar nyelvű youtube  csatornát találtam, ami közelebb visz majd a prototípus készítéshez.

  Beáta Csóti
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ertem pontosan hogy mit szeretnel optimalizalni, ez talan segit: http://www2.kuet.ac.bd/icmiee2014/wp-content/uploads/2015/02/ICMIEE-..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Mindenki!

  Szeretnék a cégemnél egy automatikus logisztikai tervező/ajánló programot bevezetni, és ennek a matematikai alapjához szeretnék ötleteket kérni tőletek. Először brute force alapon gondoltam megvalósítani, majd AI algoritmusokkal optimalizálni. Ha valaki komoly szinten tud és akar hozzászólni a témához, akkor természetesen megegyezés szerinti pénzt is érne a dolog. 


  A téma komplexitása miatt valószínűleg nem lesz teljesen pontos a lenti leírás, egy leegyszerűsített verziót próbáltam a lehető legrövidebben leírni. 

  Háttér:
  Vételi és eladási contractok vannak, a teljesítés eladás vezérelt, sok kis vételből teljesítünk 1-1 nagyobb eladást. 

  Contract paraméterek:
  mennyiség, szállítási határidő tól-ig, paritás helye*, fizetési határidő

  A paritás helye lehet egy fix cím ahova oda kell vinnünk/át kell adnunk - vagy mi kapjuk/vihetjük el - vagy lehet egy folyó szakasz ami az azon belül lévő kikötőket jelöli, ezekről van lista.

  A megoldandó feladat:
  az ország különböző pontjaira szóló vételi szerződéseink vannak, amit bizonyos határidőn belül lehet/kell elhoznunk és kifizetnünk. Ezeket a vételi szerződéseket hozzá kell párosítani egy eladási szerződéshez, aminek dinamikus lehet - mi mondjuk meg a lehetőségeken belül - a teljesítési helye. Akár olyan is lehet, hogy egy hajóba több helyen is rakodunk árut, pl egy 1000 tonnás nominálást* 300-400-30 tonnás megállókkal teljesítjük.

  A nominálás azt jelenti, hogy a vevő jelezte a szállítási szándékát. Pl egy 3000 tonnás sell contractra bejön egy fix dátumos 800 tonnás igénylés. A többi bármikor bekövetkezhet a határidőn belül.

  A cél az, hogy a legolcsóbban tudjuk teljesíteni a szerződéseket. Ezt alapvetően a távolság határozza meg, de a cash flowra is oda kell figyelni. Ha pl a közeli áru mind előre fizetéses, de nincs annyi szabad pénz, akkor a következő legjobb megoldást kell választani.

  Eredményként a sell contractokohoz csoportosítani kell a buy contractokat mennyiséggel. Nominálásnál konkrét dátumra tervezve, ha nincs nominálás akkor a sell contract száll határidő első napjára. Buy többlet esetén egy eladható tétel buy contract pakkot kell összeállítani. Sell többlet esetén kimutatni, hogy aktuális helyzetben hova mire nincs fedezet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd