Jóval drágább lesz az Autodesk nyák-tervező szoftvere
2017-01-30T09:40:48+01:00
2017-02-16T13:10:46+01:00
2022-07-21T15:44:38+02:00
 • Vagy nem, egyre inkább tendencia, hogy a szenzitív és/vagy teljesítményigényes technológiákat meghagyják szerver oldalt...

  Cégeknek meg nem mindegy amúgysem, hogy milyen szoftverekkel dolgoznak.
  Egyébként is, szerintem nem az a cél a felvásárlásával, hogy a szftvert most már ők fejlesszék, hanem inkább a technológia amit majd lehet adaptálni az autocadbe. Épp ezért esélyes, hogy kinyírják majd egy idő után.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha bizonyos szolgáltatásokat cloud alapra helyez

  Ebben az esetben valóban el fog veszteni jópár ügyfélt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha bizonyos szolgáltatásokat cloud alapra helyez (márpedig esélyes, h9gy ez lesz), arra bizony nem lesz crack... Csak vérpistike rinyája a pc-fórumon ;) :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jóval drágább lesz az Autodesk nyák-tervező szoftvere -> Jóval biztosabb, hogy lesz rá crack. Éljen!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lett is belőle külön topik: Kell vagy nem az automatikus offtopik-jelölés?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a gEda schematic editora elég fapados kinézetű tényleg. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl KiCad, gEda, stb. Gúgliban lehet csemegézni. Sok köztük igencsak fapados. Vqgy méginkább állóhelyes 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy kérdés merült fel most bennem, hogy véletlenül valamiféle nyílt kódú egyszerű nyáktervező nincs véletlenül, szívesen belenéznék, elég lenne ha nem sok mindent tud is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért az nem ennyire egyszerű: pl. lib kezelés, drc, erc, végeselem számítás, mátrix diff. egyenlet, rbs, szilárdtest bázisú rule, cad import stb. Már a komolyabbakban..

  Mindben van bizonyos fokú autoroute, csak elő kell csalogatni (legtöbben az interaktív route is ilyen).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miféle nyákot szeretnél csinálni ? Tényleg van már annyi program, de autorutert úgyse tud egyik se rendesen, ha komolyabb valami kell, akkor még az ember mindig jobb.

  Igazad van, pl. szerintem egy nyáktervező megírása manapság egy infós egyetemistának hétvégi beadandónak pont jó lenne, de tudjon ám mindent. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valahogy sose értettem hogy mi a fene ilyen nagy dolog egy nyáktervező programban, főleg ha autorouter sincs benne. Régebben a munkámhoz tartozott a nyákok tervezése. Mostanában felmerült hogy kéne gyártani pár hobbynyákot, hát elég sok ingyenes nyáktervező progit megnéztem és egyik se jött be. Arra jutottam inkább írok egyet ingyen. Persze gerbert is fog tudni csinálni természetesen az se oly bonyolult. :) Ha nagyon sok időm lesz akkor 3D nézet is megnézhető lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ez zsír.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A második "önálló" (nem másik hozzászólás "Válasz" linkjével születő) hozzászólással kezdve mindegyik alapból off-topik.

  Ez biztos?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerk: khmmmm... ez meg hogy a viharba lett offtopik poszt ? :O

  A második "önálló" (nem másik hozzászólás "Válasz" linkjével születő) hozzászólással kezdve mindegyik alapból off-topik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Illetvemégegy adalék amit az EEVBlogon is feszegettek: ha becsődöl a szoftvercég, akkor az biza nem fogja fizetni az infrastruktúrát, akárcsak ha úgy dönt, hogy leoltja a pilácsokat a szerverszobákban. Vagyis lesz egy olyan helyzet, hogy nem lesz mivel az adataid visszanyerni, hacsak mások nem licenszelik a fájlformátumot (konvertáláshoz) az autodesktől.... És buksz ezzel rosszabb esetben 10 év developmentet, vagyis, egy év alatt vissza tudod küzdeni, HA megvan valamilyen más, jóval egészségesebb formátumban is.  Standalone licensz esetén ilyen húzásra esély sincs, ott a felhasználó nem érintett a szoftvercég csődjénél. És így lesz a havi subscription egyszeriben bazi drága, mert semmilyen garanciát nem ad egy téves menedzsmentdöntés miatti csőd esetén.


  szerk: khmmmm... ez meg hogy a viharba lett offtopik poszt ? :O
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hobbiból az ember elrajzolgat egy 8051-es single board computert még meg is osztom nyilvánosra, de egy komoly piacra szánt termék rajzát felhőben szerkesztgetni, na ahhoz nem sok kedvem lenne az biztos, hamarabb megjelenne a kínai piacon a termék lehet, mint mire kész van a rajz. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azt azért tegyük hozzá, hogy 80 cm2 bazi kevés.... Egy négyzet alakú board (9x9cm) és egy PQFP 208-as tok esetében alig marad hely még akár a csatlakozóknak is. BGA-ról meg ne beszéljük kétoldalas boardnál, mert ugyancsak fosul fog kinézni, plusz pont a lényegét veszti maga a tokozás módja. Vagyis, megépíthetsz vele majd egy villogót, egy "drótnélküli" mikrofont és örülj, hogy nem paintben kell gányolni.  99 rétegnek meg sok értelme nincs. Akinek ennyi réteg kell, annak általában annyi pénze van, hogy egy Altium vagy egy Pads "kávépénzből" megvan és még jut a vasra is ahol villámgyorsan fut....  Bár alapból nem értem, hogy manapság mire fel kell limitálni bármit is? Maga a szolgáltatás vagy a szoftver minősége kellene domborítson, nem pedig a felhasználó által használt termék lesoványítása.
  Én azon az oldalt vagyok, aki nem szereti a felhőt, mert bár csodálatos az égen, de nem megbízható. Illetve további probléma az, hogy minden felhősítés ellenére a fejlesztő cég hozzáférhet olyan szenzitív adatokhoz, amelyet nekem eszem ágában nem lenne Internetre kötött gépen nem hogy tárolni, hanem szerkeszteni... Egy olyan programmal, amit minden bizonnyal nem a security first és a corporate policy-ra fazoníroztak. Kicsit hasonló ez a kenyérdarab ahhoz, amit az M$ vagy a Xilinx próbált anno, hogy központi szerveren forgathattad a matériát emészthető tartalommá. Hosszabb távon érdekes, valamiért egyik sem volt túl sikeres (a Xilinx be is szüntette a webes forgatást, M$-ről nincs infom).
  És további probléma még az egyes verziók közti váltás. Amíg régebben a kezedben volt a régi szoftver arra az esetre, ha az új a régi fájlokat egyáltalán nem vagy csak részben ismerné bármilyen okból. A felhő esetében az egész kb. egy klikk a release és a régi fájlokkal megetetheted a papírkosarat és imádkozhatsz a javításért. Persze szintén M$ példa, akik a support hívásakor (VS bug volt) elsőnek tették fel a kérdést: vettél supportra ticketet jó sok kemény zöldhasúért?

  vannak bajok...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szándékosan magyarázod félre? A havi licenc árát hasonlítsd az éves, vagy több éves licenc árának havi lebontásához.

  Ettől még az akárhányéves licenszek ára azonos. Igen, a havidíjas drágább náluk.

  Az Eagle hobbi nem volt ingyenes, de jóval olcsóbb volt a kommersznél.

  Ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. A cikk alapján eddig ingyenesnek tűnt, szerintem most hangzott el először, hogy nem így volt.

  Csak azt nem értem, a szoftvereknek miért tulajdonítanak sokan olyan kivételes tulajdonságot, hogy legyen teljesen ingyenes, miközben a barkácsolók is a többi eszközeikre elég sok pénzt költenek. Csak mert azok nem másolhatók digitálisan?

  Hát, ööö. Szóval amikor az elégsokminden mást megveszik és beteszik a fiókba vagy fel a polcra, akkor az a következő hónapban is ott lesz. Amúgy nem várom el, hogy ingyenes legyen a szoftver, és akik eddig is használták, azoknak még jódarabig működőképes kéne, hogy maradjon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk az 1-2-3 év rendre 100-200-300 pénz, szóval itt csak mennyiségnövelésből sorolod, az ára ugyanaz.

  Szándékosan magyarázod félre? A havi licenc árát hasonlítsd az éves, vagy több éves licenc árának havi lebontásához.

  Amúgy meg a cikkben az is szerepel, hogy eddig hobbicélokra ingyenes volt...

  Az Eagle hobbi nem volt ingyenes, de jóval olcsóbb volt a kommersznél.

  ... mostantól meg bűvészkedni kell a licenszekkel.

  Azt olvastam, hogy integrálni akarják a Fusion 360 -ba, ami eleve felhő alapú. Lehet, hogy később még több bűvészkedésre lesz szükség. Egyáltalán nem biztos, hogy megmarad külön is - egyelőre titkolóznak.
  Nekem sem tetszik az új módszer, nem is akarom védeni. Csak azt nem értem, a szoftvereknek miért tulajdonítanak sokan olyan kivételes tulajdonságot, hogy legyen teljesen ingyenes, miközben a barkácsolók is a többi eszközeikre elég sok pénzt költenek. Csak mert azok nem másolhatók digitálisan?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lejjebb írtam, hogy csúsztat a cikk, csak havidíjasként állítja be az EAGLE licencelését. Ez NEM IGAZ! Lehet 1, 2 vagy 3 évre is előfizetni. Ha annak az árát lebontod 1 hónapra, sokkal olcsóbb lesz.

  Jaja, nagyon olcsó. Mondjuk az 1-2-3 év rendre 100-200-300 pénz, szóval itt csak mennyiségnövelésből sorolod, az ára ugyanaz.
  Amúgy meg a cikkben az is szerepel, hogy eddig hobbicélokra ingyenes volt...

  Miért nem volt szükséged az adott hónapban egyszer sem rá? Akkor minek vetted meg arra a hónapra - ha már a havi licencelést választottad? [...]

  ... mostantól meg bűvészkedni kell a licenszekkel. Szóval igen, lehet olyat, hogy fizetsz egy hónapnyit, használod, aztán amikor legközelebb kell, de már túl vagy a hónapon, akkor fizetsz újra, csak ezzel azért sz@rakodni kell.

  Ha meg beköszönt a teljes felhősödés korszaka, akkor meg majd pláne: amikor nem fizetsz, akkor majd szépen eltűnnek a felhőben tárolt adataid.

  Sok szoftver esetében nem a kis ember, otthon barkácsoló a célközönség, hanem a cégek, akik a szoftvert termelőeszközként használják. A termelőeszközzel értéket termelnek, amelyből ki tudják fizetni a szoftvert. De ha nekik elég a rajztábla, papír, ceruza, nem kell a szoftverért fizetni.A legtöbb szoftver esetében vannak hobbiváltozatok is, amelyek vagy ingyenesek, vagy nagyon olcsók.

  Ez csodálatos. De azért a barkácsoló közönség azon része, akinek nincs befőttesüvegben félretéve az ingyenes változat, ettől még most konkrétan ráb@szott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok szoftver esetében nem a kis ember, otthon barkácsoló a célközönség, hanem a cégek, akik a szoftvert termelőeszközként használják. A termelőeszközzel értéket termelnek, amelyből ki tudják fizetni a szoftvert. De ha nekik elég a rajztábla, papír, ceruza, nem kell a szoftverért fizetni.
  A legtöbb szoftver esetében vannak hobbiváltozatok is, amelyek vagy ingyenesek, vagy nagyon olcsók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Más esetben is zavar, de most a szoftverekről van szó.

  Nincs autóm, egyebek mellett ilyen okokból kifolyólag.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kifizetek egyszer valamit nem is olcsón, ne akarjanak a több pénz elköltése felé terelni,vagy még rosszabb, kényszeríteni.

  Érdekes, hogy csak a szoftverek esetében reklamáltok ilyenekért, pedig az élet összes területén ez van - kisebb vagy nagyobb mértékben.
  Ugye a kocsidra sem kell a vételárnál többet költened? Csak egyetlen példa.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van miért? Kap többletet?

  Ez jó kérdés, kinek mit jelent a többlet. Sok esetben viszont igenis, kap. Sok esetben az újdonságok többsége nem a program munkafelületén jelenik meg.
  Sok esetben egy 10+ éves szoftverrel nem tudod megnyitni a legújabb, vagy csak néhány éves verziójával készült adatokat, amelyek nem azért mások, hogy ne tudd megnyitni, hanem egyszerűen fejlődött, több információt tartalmaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Három különböző választás. ellenben ha havidíjas szoftvert "veszel", az a hó végén azt mondja, "kakukk", akkor is, ha egyszer sem volt szükséged rá.

  Lejjebb írtam, hogy csúsztat a cikk, csak havidíjasként állítja be az EAGLE licencelését. Ez NEM IGAZ! Lehet 1, 2 vagy 3 évre is előfizetni. Ha annak az árát lebontod 1 hónapra, sokkal olcsóbb lesz.
  Miért nem volt szükséged az adott hónapban egyszer sem rá? Akkor minek vetted meg arra a hónapra - ha már a havi licencelést választottad? Egyébként ebben az esetben a havi licencelés nem azt jelenti, hogy minden hónapban fizetned kell, hanem, ha ritkán van rá szükséged, csak arra az időre fizetsz elő. Na, a cikkben ez sem volt elmagyarázva.
  A féligazságokkal, ferdítésekkel mindent nagyon negatívan lehet beállítani!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy Adobe alkalmazáscsomag még túl is élhet ilyen botlásokat (Adobe Creative Cloud - Wikipedia ), de egy (n+1)-ik készletnyilvántartó program nem.

  Szerintem az a szegmens - mármint az "(n + 1)-ik készletnyilvántartó" - amúgy is kihalásra ítélt állatfaj. Ezek tipikusan azok az alkalmazások, amik semmit nem tudnak felmutatni azon kívül, hogy léteznek, és heti két freeware klónjuk jön ki olyanoktól, akik ujjgyakorlatból- vagy reputációnövelésből írják ezeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Hagyományos" szoftvernél akár igazad is lehet, viszont itt most szolgáltatásról van szó. Ha kötelező frissítést írsz elő, és valamit eltolsz, akkor utána megnézheted magad. A vendor lock-in persze létezik, de amikor már a 3-ik alkalommal nem tudnak dolgozni az emberek egy programmal, mert a régi már nem érvényes, a friss meg nem működik, akkor a javításra (ami lehet egy sima rollback is, de a szolgáltatónak kell kezdeményeznie, így a hiba "hivatalos" fel- és elismerésére fordított időt is magába foglalja, meg némi töltögetést, adminisztrációt, "Kerem varjon" feliratok bámulását, stb.) való várakozással telő időt azzal fogják elütni, hogy a konkurencia weblapját böngészik. Szoftvert mindig is könnyebb lesz cserélni, mint mondjuk egy közüzemi szolgáltatást (v.ö. ha nincs víz, nem fogsz csak úgy átmenni másik vízszolgáltatóhoz).

  Nem vagyok teljesen biztos az igazamban, de szerintem csomóan csak a "havonta dől a lé" részt nézik, ezt az aspektust meg egyáltalán nem is sejtik, hogy van. Egy Adobe alkalmazáscsomag még túl is élhet ilyen botlásokat (Adobe Creative Cloud - Wikipedia ), de egy (n+1)-ik készletnyilvántartó program nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De amúgy sem hinném el, hogy egy heti rendszerességgel frissülő kereskedelmi szoftvert tényleg normálisan tesztelnének.

  Mert ez viszonylag régóta kontraproduktívnak számít. Ha egy alaposan tesztelt, hiba és biztonsági rés nélkül futó szoftvert dobsz a piacra, akkor két dolgot érsz el:
  - Hónapokkal (ha nem évekkel) lemaradsz a konkurenciától egy olyan piacon ami - szó szerint - napról napra újrarendeződik.
  - Ha valaki hozzájut a "dobozos" termékedhez és egyszer megkerüli a másolásvédelmet, az korlátlan számban tudja olcsóbban (vagy akár ingyen) továbbértékesíteni a termékedet.
  Tehát az alapos tesztelés csökkenti a piacképességet, miközben bevételkiesést okoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem azért tudod, miről beszélek. Nagyon rég nem warezolok, de ettől még utálom ezt az "időnként majd netezek én is, és megnézheted magad, ha nem járok sikerrel" hozzáállást. A deklaráltan heti licenszellenőrzés egyrészt alapvetően offline működést sejtet, másrészt nyilván nem azonos a heti verziófrissítéssel. De amúgy sem hinném el, hogy egy heti rendszerességgel frissülő kereskedelmi szoftvert tényleg normálisan tesztelnének.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy warez ellen önmagában ez nem ér semmit, majd feltörik.

   Hetente? Ráadásul a "feltört" változatok egyre kevesebbet tudnak a jogtisztákhoz képest, mert egyre több szolgáltatás költözik a felhőbe anélkül, hogy észrevennéd. Kezdetben csak a help fájlokkal volt így - internet nélkül nincs context sensitive help ami elég bosszantó volt a lassú és instabil kapcsolatok korában, ugyanis a context sensitive helphez tipikusan akkor fordultam amikor nem volt internetkapcsolat, vagy valami nagyon gyorsan kellett. Manapság már rengeteg szoftver csinálja azt is, hogy a szolgáltatások nagy része modulként elérhető online, és csak on-demand töltődik le és települ - egy jobb másolásvédelem itt is "megfogja" a warezt.

  u.i.:
  Mellesleg én, személy szerint viszonylag rég használtam "tört" szoftvert, és jellemzően két okból... vagy tanulásra, vagy hobbicélra - mert simán nem tudtam megfizetni több százezer forintot egy olyan szoftverért, ami nulla bevételt generál rövid távon. (Igen, a megszerzett tudás, blah-blah... abból ugyanis nem lehet kifizetni a személyi hitelt amit egy félmilliós programcsomagra vennél fel.) Ezekre a célokra manapság létezik olcsó vagy ingyenes konstrukció, így nem kényszerülök warezolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd