INgyenes adatbázis kezelő
2017-01-05T22:02:31+01:00
2017-01-06T19:53:11+01:00
2022-07-21T16:46:39+02:00
 • Sosem szűz gépre telepítek, hanem az ügyfeleim által biztosított szerverre vagy munkaállomásra, ami már X (0-100) éve használatban van, Y különbőző egyéb szállító rátette a saját portékáját.

  Tehát "lelakott" windows nem akadály.

  Mindíg kikötöm, hogy a szállítiott ügyviteli szoftverhez én telepítem az SQL szervert, (hacsak nem dobozos verzió ott van már más adatbázisokkal és ragaszkodnak annak a használatához) mindíg saját instance-ot telepítek, (meg szoktam indokolni) így pont mindegy, hogy milyen verzióból milyen, hány darab van felhegesztve korábbról.

  Egy dolgot tényleg nem szeret a telepítő, ha korábbi "félbehagyott" telepítés kulcsait megtalálja a registry-ben. De ilyenből összesen kettő vagy három esetem volt, akkor gyilkoltam egy kicsit a szerveren és a végén szót fogadott az installer. Olyan is volt, hogy két szerver között költöztették éppen a DC-t, az Exhange Servert és eközben kellett SQL Servert feltenni. Na az nyögött egy picit, de ilyen egyszer volt.

  A MS egyértelműen leírja, hogy melyik verzió milyen win-re tehető, mik a függőségei esetleg ( .NET verzió ) és nekem minden megy mindennel tényleg. Most is egy 2005, 2012, 2014 verzió duruzsol a pc-men, a lapitopin pedig 2012, 2014, 2016 developer és esxpress editionok egyszerre.

  Persze, hogy nem "odamásolom és fut", de nem is annyit tud. Adatbázis sérülés egyetlen egy sem volt az elmúlt 12 évben! (na jó, kettőt megevett karácsonykor ransomware, de volt restore) Az emberi hülyeségre nincs védelem. A terhelések jellemzően kis-közép vállalatiak, de van ezer közeli konkurrens felhasználós adatbázisom is ügyfélnél. Azt fürtözik ha kell.

  Ja és nem vagyok rendszergazda. Sőt az SQL szerverhez sem értek, csak telepítem, meg adatbázist tervezek, meg szkripteket faragok, meg üzemeltetési- és ügyfélkérdéseket oldok meg.  Ami a munkámhoz, a bevételhez kell, abban nem hagyhatok lyukat a tudásomban, mert nem engedhetem meg magamnak. Szerencsére a gugli és az msdn és az sql fórumok mindent leírnak.

  Ahogy persze öregszem, hajlamos vagyok elfelejteni, hog mekkora sz*pás volt, ha az MSDE2000A  installere nem futott végig, de ki akar ma olyat telepíteni? Egyrészt azt is megfejtettük, másrészt  a 2k12-14-16 verziók tényleg kezesbárányok!

  Ha az app olyan, hogy tényleg csak egy-két usere van párezer rekorddal, akkor akár hurkapálcára is lehet az adatokat szervezni rovásírással, de ha az userek vagy az adatok nagyságrendben megugorhatnak, akkor azért meg kell nézni a teljesítményteszteket, a támogatottságot, a penetrációt és hopp kb. csak két név marad (MS, Oracle). 

  Hallok persze egyedi adatfeldolgozó rendszerről, ahol napi többtízmilliós rekordszámot kell single user feldolgozni és a nyers EGYEDI szekvenciális adatfile feldolgozása "homemade" delphi exe-vel egy óra, SQL serverre betöltve, neves szállítói szoftvert hozzávásárolva 2 nap. Da az nem "ügyviteli" rendszer, hanem mérésadat-feldolgozás.

  bocs, ha hosszú lettem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamint egy telepített adatbázis kezelőnél a motor állandóan bent van a memóriában, nézi akar-e valaki valamit tőle. 

  Na jó leállítani/elindítást kikapcsolni lehet, de érdekes egy "módszertan"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi, de mért vetted le a régi verziót, mikor több verzió is békésen megfér egymás mellett?

  Mert nem lomtár a háttértáram :) Nem volt szükségem a régi verzióra és mint tudjuk, az adatok légneműek, így bármekkora teret képesek betölteni ;) Szóval ha valamire tutira nincs szükségem a háttértáron, azt leszedem.

  De nehogy már ez legyen a megoldás egy ilyen szintű rendszernél, hogy a régi, nem használt verziót nem szabad leszedni az új felrakása előtt! Azért ne vicceskedjünk komoly dolgokkal :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En szeretem az Mssql-t, viszont teljesen egyet ertek Bery-vel. Egy exet odamasolsz vs telepitesz egy szoftvert. Az elsonel nincs szivas, a masodiknal viszont lesz egy tanulofolyamat, ami nyugos tud lenni és  hat minek vallalja be, ha nem szarmazik haszna belole?
  Az Mssql tenyleg jo szoftver, de kell hozza egy jo adag tapasztalat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az a platform változat, amellett kell EFre a Devarts termék...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • fent volt korábbi SQL Server verzió és bár látszólag sikeres volt az eltávolítás, mégsem ment fel az új verzió és ráment 1 napom mire felszenvedtem rá.

  Bocsi, de mért vetted le a régi verziót, mikor több verzió is békésen megfér egymás mellett?
  Sőt, a későbbi verzióhoz tartozó Management Studio-val az előző verzióhoz tartozó adatbázisokat is elérheted, kezelheted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 12 éve telepítek kb. heti rendszerességgel, és ráfigyelek esetleg (nem üzemeltetem, mert megy magától) MS SQL szervereket, de ez idő alatt 1 db sikertelen telepítés volt egy agyonhekkelt alapítványi xp-n.

  Szűz gépre, szakértelemmel el tudom képzelni. Én viszont személyesen is szívtam azzal, hogy fent volt korábbi SQL Server verzió és bár látszólag sikeres volt az eltávolítás, mégsem ment fel az új verzió és ráment 1 napom mire felszenvedtem rá. Mondjuk nem vagyok rendszergazda, nem ez a szakmám, de nem szerettem meg a terméket :)

  De ügyfelektől  szintén rengeteg panasz, probléma érkezett, hogy nem megy fel, hiba van, lefagyott, nem tudja leszedni az előző verziót. Ennyire problémás szoftvert nem ismerek még egyet (főleg SQL Server 2000-el volt baj, de a 2005 sem tiszta, száraz érzés :)). Persze lehet, hogy azon is múlt, hogy tényleg átlagfelhasználók ezreihez ment a szoftver, aminek része volt az SQL szerver telepítő, így elég vegyes környezetekben és előélettel történtek az esetek.

  Maga az adatbázis-kezelő aztán már problémamentes, a telepítéssel volt szívás, de tényleg számtalan esetben.

  Ehhez képest a Firebird egy leányálom volt ugyanerre az ügyfélkörre ráeresztve. Ilyen jellegű probléma egyetlen egy sem volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 12 éve telepítek kb. heti rendszerességgel, és ráfigyelek esetleg (nem üzemeltetem, mert megy magától) MS SQL szervereket, de ez idő alatt 1 db sikertelen telepítés volt egy agyonhekkelt alapítványi xp-n. (kékhalálba vitte az MS telepítő az MS windowst)
  Megoldhatatlan működési probléma pedig 0 db volt ugyanezen idő alatt.

  Nem is értem hogyan lehet valami problémamentesebb? Nem tudok átalánydíjas supportot kötni rá, mert elindul és csak megy megy megy ... Az Express ingyenes és mindent tud, a mag ugynaz mint a dobozosnál. Kezel több gigás adatbázist, igaz csak 1G ramot használ, de 10 konkurrens userig abszoltút ott van.

  Vagy az a gond, hogy telepítéskor kattintani kell kb. 20-at az egérrel? Van scriptből telepítés is, ha az kell. Nem vagyok MS fan, de az SQL szerverük abszolút megbízható. Én eddig csak user error-ral találkoztam. (pl kézzel IP címet változtatnak a szerveren és csodálkoznak)

  De ez csak 1 db. vélemény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm az ötleteket, hozzászólásokat, valószínűleg a Firebird vagy Postgresql lesz. Kipróbálom mindkettőt. Mssql illetve Orale adatbázisa is biztosan jó, de nekem kisebb, kompaktabb rendszer szükséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Desktop ügyviteli feladatokra, ha nem sok milliós rekordszámról van szó, akkor az egyszerű telepítése és az ilyen feladatokra megfelelően stabil és gyors működése miatt én nagyon ajánlom a Firebird-öt. Az elmúlt 15 évben több ilyen jellegű szoftver elkészítéséhez használtam Delphi-vel, probléma nélkül. Folyamatosan fejlesztik, akár fizetős support is elérhető hozzá, de nekem sosem volt rá szükségem. És teljesen ingyenes. Teljesítményben elmarad a legújabb MS-SQL verzióktól, bár jól megtervezett adatbázissal vannak használati példák több millió rekordos táblákra, száz feletti konkurens user esetén is, szóval azért nem rossz cucc. Viszont problémamentességben (telepítés, karbantartás) veri az MS-SQL-t :) Más lentebb írt adatbázis-kezelőkkel nem állt módomban összehasonlítani. Mellé biztos nem fogsz vele.

  .NET-alól is megszólítható, de ez most talán nem releváns a kérdés kapcsán.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem van ingyenes .NET providere is - bár azt nem tudom, hogy az újabb EF-eket támogatja-e.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóba jöhet még az Oracle Database 11g Express Edition is:

  Oracle Database Express Edition 11g Release 2

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg meg a Firebird is opcio lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PostgreSQL
  Ha Entity Framworkkel akarod használni, akkor a csatolónak van licencdíja. (Devart: Database Management Software, Data Access Components, Developer Tools)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha embedded kell akkor sqlite, egyebkent pgsql. A mysql-t es a forkjait erdemes elkerulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MariaDB épp erre lett kitalálva. ez egy mysql fork ami gnu lesser licensszel hasznalható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Készletnyilvántartó jellegű programot fejlesztek Delphi Xe10-zel. A kész terméket értékesíteni szeretném (remélhetőleg sok helyre).
  Az adatbázissal, annak licencelésével kapcsolatban kérném a véleményeteket.
  MySQL-t használom egy ideje, azt ismerem, de tudtommal Mysql-lel nem nagyon lehet fizetős progit eladni, mert akkor közzé kellene tenni a forrást, plusz nem is adhatom el pénzért (GNU licensz), a MySQL fizetős változata pedig szóba sem jöhet, olyan drága.

  Milyen adatbázist javasoltok, ami
   - ingyenesen használatba vehető
   - bármire használható, fizetős termék készítésére is
   - Delphi FireDAC alapból támogatja, eléri
   - helyi gépen/hálózaton, több felhasználó is elérheti (max 5-10)
   - adatbázis mérete max 5-10Gb, 20-50 adattábla, normál hétköznapi adattípusok
   - Windows alapokon
   - nagy csodát nem kell hogy tudjon, tranzakciókezelés, tárolt eljárások, dumpolás
   - jó lenne ha nem külön telepíteni kellene, hanem pár .exe, dll fájllal már indítható is (embedded)

  Köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd