Hogyan is csináljam?

Hogyan is csináljam?
2016-11-17T22:55:06+01:00
2016-12-07T21:22:37+01:00
2022-10-20T02:45:33+02:00
 • Te gyakorlatilag azt állítod, hogy nincs fejlődési lehetőség

  Nem remlik hogy ilyet mondtam volna, nem is gondolom ezt. A programozas pont olyan szakma hogy magad megtanulhasz barmit, minden informaciohoz 1 kattintassal hozza lehet ferni. 

  Érdekes módon az egyetemet végzettek is azt mondják, hogy az elméletek nagyrészét soha nem használják a munkában, a cégek pedig felvétel után hónapokat töltenek a frissdiplomások betanításával.

  Nem is csoda, mivel az egyetemeken nagyon sok szakteruletbol tanitanak egy kicsit, nincs ember aki annyi szakteruleten dolgozna ami elo kerul egy bsc kepzes alatt. Es az is igaz hogy az egyetemi kepzesek nem keszitenek fel onmagukban a munkara, ahogy eloszor is irtam, szamitastudomanyi alapismereteket tanitanak nagyon keves gyakorlattal.

  Igen, a cégeknek pontosan a "kódíró fogaskerékből" kell több, mint mérnökből.

  Teljesen igazad van. De ez kinek jo?

  Hogy mennyire könnyen lecserélhető, arra csak annyit mondok, hogy jelenleg több 10.000 ember hiányzik csak Magyarországon és ez a szám csak nőni fog.

  Igen, az IT Services szerint. Ahol jelenleg is minimalber kozeli penzt fizetnek es sok penzt koltenek arrra hogy minel tobb informatikus legyen -> lemenjenek megjobban a fizetesek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem lehet érdemi vitát folytatni, ha folyamatosan sarkítasz.
  Te gyakorlatilag azt állítod, hogy nincs fejlődési lehetőség, vagy mindent tud az ember, mire elkezd dolgozni, vagy soha nem léphet feljebb. Érdekes módon az egyetemet végzettek is azt mondják, hogy az elméletek nagyrészét soha nem használják a munkában, a cégek pedig felvétel után hónapokat töltenek a frissdiplomások betanításával.
  Igen, a cégeknek pontosan a "kódíró fogaskerékből" kell több, mint mérnökből. Hogy mennyire könnyen lecserélhető, arra csak annyit mondok, hogy jelenleg több 10.000 ember hiányzik csak Magyarországon és ez a szám csak nőni fog.
  Én nem tartok attól, hogy ne tudnék elhelyezkedni. És attól sem, hogy ne tudnék fejlődni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ezeknek mi köze van ahhoz, amit te magad mondtál, hogy a programozás megtanulásához folyamatos gyakorlás kell?

  Ugy kapcsolodik hozza, hogy ezek peldak volt arra ami a programozas szakmaban fontos, az ilyen gyorstalpalokon pedig kimarad. Tobbek kozott az ilyenek miatt irtam hogy:

  "A codecoolban megtanitjak gyakorlati reszeket, a buzzwordok hasznalatat es hasonlo dolgokat amitol ugy tunik hogy jo fogas vagy a cegek szamara"
  Amivel valamiert nem ertettel egyet. 

  Akik eljönnek a cégektől megnézni a demóinkat nem ezeket kérdezik tőlünk, hanem hogy hogyan osztjuk be a csapatmunkát, vagy hogy milyen módszerekkel becsüljük meg, hogy egy-egy implementáció mennyi időt vesz igénybe.

  Mivel ok vallati kodiro fogaskereket keresnek, akiket ugyan olyan konnyu lecserelni, konnyen tervezheto, kozepszeru munkat vegeznek.

  Egyébként nagyon szívesen megtanulom az általad említett elméleteket, ha egyszer szükségem lesz rá.

  Azt biztosan megtanitottak a codecoolban hogy modern programozo munkaknal nincs ido gondolkodni, daralni kell a user storykat. Amikor kelleni fog akkor nem fogjak megvarni amig megtanulod, hanem megiratjak egy kepzett programozoval.

  Ami a codecoolnak es a cegeknek erdeke, az hosszu tavon nem egyezik meg a foglalkoztatottak erdekeivel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont azert irtam ezeket a peldakat mert a gyakorlatban elojottek, webshop, marketing automatizalo es hasonlo fejlesztesek kozben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ezeknek mi köze van ahhoz, amit te magad mondtál, hogy a programozás megtanulásához folyamatos gyakorlás kell?
  Elhiszem, hogy ezek fontos dolgok egy mérnöknek, de ez nem egyetemi képzés. 
  Akik eljönnek a cégektől megnézni a demóinkat nem ezeket kérdezik tőlünk, hanem hogy hogyan osztjuk be a csapatmunkát, vagy hogy milyen módszerekkel becsüljük meg, hogy egy-egy implementáció mennyi időt vesz igénybe.
  Hidd el, hogy ez is számít. Egyébként nagyon szívesen megtanulom az általad említett elméleteket, ha egyszer szükségem lesz rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez csak nehany olyan alap dolog ami tipikusan kimarad az ilyen tanfolyamokbol, pedig fontosabb lenne tudni mint

  Ezeken kivul irto fontos meg az allapotgepekrol es a processzor mukodeserol is tanulni, az assembly programozas is elmaradhatatlan resze az egyetemi oktatasnak. Meg ki tudja meg mi minden. Hirtelen csak ezek jutottak az eszembe, mert ezekbol meglepoen jol vizsgaztam viszont soha tobbe nem volt rajuk szuksegem.
  Elkepzelhetonek tartom, hogy ezek a dolgok tenyleg irto fontosak, de inkabb csak a programozok egy bizonyos reszenek van ra szuksege.
  Aki annyira kivancsi ezekre, az elmegy egyetemre. Ha a tanfolyamon is mindent megtanitananak, amit az egyetemen, akkor ugyan annyi ideig tartana elvegezni oket es ugyan ugy nem maradna ido azokra a gyakorlati reszekre, amikrol elobb leirtak es epp az elonyuket adjak.
  Elvegre a villanyszereloknek sem kell egyetemre menniuk ahhoz, hogy villanykapcsolokat szereljenek be a falba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es megtanitottak ezeket?
  - Hogyan kell kivalasztani milyen adatszerkezetet hasznalsz az adott feladathoz, mik a leggyakoribbak?
  - CAP theorem, az elosztott rendszerek korlatai?
  - Lebegopontos szamok pontossaga?
  - GC-s futasi kornyezetben olyan kodot irni ami nem terheli feleslegesen a GC-t?

  Ez csak nehany olyan alap dolog ami tipikusan kimarad az ilyen tanfolyamokbol, pedig fontosabb lenne tudni mint a disznok szerepet az agile processben, vagy a TDD legujabb szinonimajat, vagy a felreertelmezett csapatmunka fontossagat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia. Hivatalosan a legmagasabb szintu programozoi vegzettseg Magyarorszagon az OKJ-s programozoi (illetve annak tarsai): szamitastechnikai programozo, web fejleszto, stb. Nem tudom, hogy manapsag mi a helyzet az OKJ rendszerrel, de regebben voltak kozepiskolak ahol eleg komoly szinten uztek ezt a sportagat (pl. Neumann). Ez lenne az elso szamu javaslatom.

  Az egyetemen ket fo meghatarozo szakirany van ahol elfogadhato mennyisegu programozassal talalkozhatsz: a mernokinformatikus es a programtervezo szakok. Egyik sem azert van, hogy megtanitsanak programozni. 

  Referencia nelkul tehat marad az OKJ, a Codecool, vagy az ingyenmunka valami cegnel intern -kent. A referencia sokat szamit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És te a miskolci, vagy a krakkói codecoolba jársz? Mert Budapesten pont ezt csináljuk, hétről-hétre egyre nehezebb feladatokon, projekteken dolgozunk.
  Csak azt ne mondd, hogy egyikbe sem, akkor biztosan nem tennél úgy, mintha tudnád, hogy mi megy ott.
  A többire hadd ne válaszoljak, pont ugyanennyi bennük az igazság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A bsc-n megtanitjak a szamitastudomany alapjait.
  A codecoolban megtanitjak gyakorlati reszeket, a buzzwordok hasznalatat es hasonlo dolgokat amitol ugy tunik hogy jo fogas vagy a cegek szamara.

  A programoznasnak igazan egyikhez sincs koze. Azt ugy tunulod meg ha egyre nehezebb feladatokat oldasz meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!
  Én tavasz óta a codecool-ban tanulok. Eredetileg autodidakta módon terveztem megtanulni programozni (codecademy, coursera, stb), de egyáltalán nem bántam meg, hogy végül felvételiztem.
  Nekem nagyon sokat számít, hogy olyan emberekkel vagyok körülvéve nap mint nap, akiket hasonló cél hajt, mint engem és akik ugyanazt az utat járják végig, mint én. Az is nagyon fontos, hogy a mentoraink tudnak segíteni abban, hogy mihez és hogyan fogjunk. Nem tanár-diák viszony van köztünk, hanem olyasmi, mint egy junior és egy senior fejlesztő között.
  Rengeteg a gyakorlat, a "learn by doing", de minden nap foglalkozunk pl agilis módszertannal, verziókezeléssel, kódstrukturálással, design pattern-ekkel is... Ezek legalább annyi számítanak egy felvételin, mint az algoritmusok ismerete.
  Ezt nem csak én mondom, hanem azok a cégek, akik eljönnek a suliba, hogy megnézzék az aktuális projektmunkáinkról tartott demóinkat, aztán pedig bemutatkozzanak. Van lehetőség kapcsolati tőke kialakítására is, nem is akárhogy (konkrétan azt látják, hogy mi min és hogyan dolgozunk).

  Az egyetemi/főiskolai képzésekről nem tudok beszámolni, bár jártam pár félévet matekra és villamosmérnökire, de amit ott tanítottak programozást, abból csak annyi maradt meg, hogy a gyakvezető be sem kapcsolta a gépet, amit fölírt a táblára, az meg nálunk nem futott le...

  Ha mérnöki ambícióid vannak, akkor biztos sokat számít az egyetem, bár az sem kizárt, hogy önként szedd fel a szükséges tudást. Én azt látom, hogy ebben a szakmában a papír egyre lényegtelenebb. Én kaptam úgy gyakornoki pozícióra ajánlatot, hogy csak annyit tudtak rólam, hogy programozni tanulok. Több barátom úgy dolgozik külföldön programozóként, hogy senkit nem érdekelt a diplomájuk. Ami kelleni fog, az az önfejlesztésre való motiváltság és a csapatmunka. Ha releváns programozói tudást akarsz, a codecool-t csak ajánlani tudom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem, ha tanulni szeretnél, azt csak akkreditált Bsc. képzés keretében van értelme. Az igazság az, hogy ott se fognak megtanítani programozni, de egyrészt egy rendes diploma az bármikor jól jöhet, másrészt kapcsolati tőkét, és máshonnan nehezen felszedhető elméleti tudás is szerezhetsz vele. Ezek a Codecool-ról és a többi hasonló projectről nem mondhatóak el, cserébe viszont jó sokba kerülnek. Egy hozzád hasonló, programozást önállóan kóstolgató fiatalnak szerintem nincs szüksége rájuk.

  Ha az egyetem kilőve, akkor én a helyedben megpróbálnék a mostani képzés befejezése után egyből munkába állni. Ehhez alapvetően arra lesz szükséged, hogy tudj felmutatni valami minimális gyakorlatot. Érdemes belevágni a kedvenc nyelveddel valami érdekes projectbe, és feltölteni a githubra. Vagy szívességből megírni egy alkalmazást vagy weboldalt egy ismerősnek. Ha már fel tudsz mutatni 1-2 ilyen munkát, és az állásinterjún látják, hogy az alapokkal tisztában vagy, akkor egészen jó esélyed van megcsípni egy junior(kezdő) pozíciót. Ez persze csak akkor igaz, ha Budapesten (esetleg egy nagyobb megyeszékhelyen) vagy. Ha nem, akkor kicsit nehezebb a helyzeted, mert a költözés elég drága dolog. Kezdésként a távmunkát csak rövid időre javaslom, mert sokkal többet tudsz tanulni, ha egy légtérben vagy profi fejlesztőkkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok! 
  Középiskolában találkoztam először programozással. Kezdetben utáltam, nem éreztem rá és az első pár jegyem 1-es is volt. Aztan megértettem, hogy hogyan is van ez az egész és azt vettem észre, hogy negyede annyi idő alatt végzek mint a többiek. Ekkor kedveltem meg nagyon. Mivel, hogy nem tudtam hova is menjek tanulni tovább ezért most egy rendszerüzemeltető okj-n vagyok.. Van itt is programozás órám bőven és úgy döntöttem, hogy programozó szeretnék lenni. Na itt a bökkenő.. Hova is menjek tanulni? Egyetem, főiskola kilőve. Néztem pár iskolát, többek között a codecool-t. Ez tetszett bár nem tudom mennyi is igaz belőle. Van ötletetek, hogy hol kéne folytatnom a tanulmányokat? 
  Nyelvek amikkel eddig találkoztam középiskolában: html, css, javascript, java, c, c++, c# és hamarosan PHP.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd