Kezdeti segítségek[Python]

Kezdeti segítségek[Python]
2016-11-06T16:26:08+01:00
2016-11-29T16:43:45+01:00
2022-10-20T03:05:32+02:00
 • Az olvasnivalót illetően egy cím, ahol találsz utalást magyar nyelvű könyvre is:
  Érettségi feladatok - EUTLANTIS
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • kamuztam, mert nekem is csak a C9, a 0, (0x)36, meg a hasonlók mennek, a 2A már csak "derengett"...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem nagyon tudom miről beszéltek, de elég érdekesnek hangzik, ha ennyire megmaradt bennetek :P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem nagyon tudom miről beszéltek, de elég érdekesnek hangzik, ha ennyire megmaradt bennetek :P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, vannak homályos részek, de próbálok kitalálni magamnak is feladatot és emellett a codecademy.com -on is oldogatom és haladok a feladatokkal. Este megcsinalok egy részt, másnap a suliban gyakorlom lapon, este kipróbálom és új anyagrész.
  Igen, de egyelőre még nem tudtam eldönteni pontosan, hogy milyen cél felé haladjak. Egyszerűen egyelőre az az érzet van, hogy ahogy kapom a feladatokat és kitalalok kis feladatokat, hogy gondolkodok és logikázok hogy hogyan is oldjam meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Emlékeim szerint a Gerárd Swinnen könyvben valóban vannak olyan példák, amelyeket egyszerűbben is megoldhattak volna, ha valamelyik nem megy, akkor a neten keress hozzá másik példát és nyugodtan haladj tovább a könyvvel. A könyvet kb. addig ajánlom, amíg az osztályokat magyarázza, mert utána rengeteg fejezet csak a Tkinter GUI használatáról szól. Persze ez is hasznos lehet, de ha van saját ötleted, amit meg akarsz valósítani, akkor inkább azt javaslom annak állj neki, mellette célirányosan keress rá arra, ami neked kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A c9-ről még ránézésre tudtam

  de jó emlékeid vannak... :)

  off: most kezdjünk el nosztalgiázni?

   szbzs.2: bizonyára beteg dolog az, hogy az ember 3x év után is fejből vágja...

  az emberi agy olyan mint a BIOS, bizonyos dolgok egyszerűen beleégnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos így már nem megy. A C9-ről még ránézésre tudtam, hogy az a RET, de a 2A-t már meg kellett néznem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • 2A ... C9

  bizonyára beteg dolog az, hogy az ember 3x év után is fejből vágja...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is ZX-81-gyel kezdtem (illetve Timex 1000-essel), assembly-t konkrétan Bóc István könyvéből tanultam (Bóc István: ZX81 BASIC és ASSEMBLER / Könyv / Antikvarium.hu - de találtam online darabot is: Múzeum - ZX81 BASIC és assembler ).
  10 REM E(fontjel)(rnd)7QH7QE7QL7QL7QO(tan), azaz LD HL,(400C) - INC HL - LD (HL),'H' - INC HL - LD (HL),'E', stb. - RET. 1K-s gépen ez amúgy kifagy a D(isplay)-File tömörítése miatt.
  Vicces, hogy alig pár órája jött elő belőlem a ZX-81 téma (Felbukkanó reklámokat kezdett el megjeleníti a Windows 10 ).

  Tény, hogy a mai kezdőknek pont ezek a gépek+élmények kimaradnak, de szerintem ez még nem a világ vége.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annak idején mi meg ZX81-be pötyögtük az asm kódot, akkor nem volt még Python, mégis érdekes volt. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1) Tanórán szerintem még senki nem tanult meg programozni, az otthon-kísérletezés a jó irány. A C-t hosszú távon nem érdemes megúszni, de kezdő nyelvnek a Python biztosan jobb választás: egyszerűen több sikerélményt ad töredék szívás árán. Ez egyébként nem konkrétan a Python-ból jön, tetszőleges interaktív nyelv megadja ezt az élményt.
  Matek: a programozó feladatokat old meg, ennek megfelelően matematikából sem a tétel-bizonyítás rémeket fogod használni, hanem a mit-lehet-és-hogyan részt. De ettől még az elméleti háttér ismerete mindig jó dolog (legalább emlékek szintjén), illetve továbbtanulási szándék esetén nyilván nem árt a jó jegyek miatt sem. Ha érdekel a számítógépes grafika, ott biztosan hasznos a trigonometria meg a lineáris algebra (vektorok, mátrixok, és érdekes módon az egész összefügg az egyenletrendszerekkel is).
  Könyv: sajnos fogalmam sincs.
  Tevékenység: olyasmit csinálj, amit érdekesnek találsz. Engem a játékok vonzottak be a számítógépek világába, ezért én a kedvenc játékaimat utánoztam kicsiben, meg játékok forráskódját bújtam (régen ilyesmit újságokban meg könyvekben lehetett szerezni, ma már nyilván netről nézném). De volt olyan barátom, aki utálta a játékokat, és már általános iskolásként telefonkönyv/határidőnapló-alkalmazásokat készített. Egy másik szeretett játszani és mégis egy függvényanalizátor programmal nyert versenyeket.
  2) Én ilyen konfigurációjú laptopot használok a munkahelyemen, munkára, szóval szerintem tanulásra is alkalmas kéne, hogy legyen. Ha most állsz át Linux-ra (az Ubuntu elég stabilan létező darab), és még tetszik is, akkor felesleges továbbváltani Mac-re. Ha az egyik terminálját (igazából: shell) megérted, a másik is menni fog. A sok monitor viszont tényleg remek dolog - és hát azt sem feltétlenül adják ingyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1.)
  - Minél jobb vagy matematikában, annál könnyebb sok mindent megérteni, megcsinálni. Főként az absztrakciós gondolkodás a lényeg, de sok területe felbukkan időnként a fejlesztéseknél. Tehát nincs kitüntetett terület, tanuld az iskolában amilyen magas fokon csak lehet, pl. speckó.

  - Tanuláshoz ezen oldal ad segítséget.

  2.)
  - Programozás tanuláshoz nem kell erős számítógép, bőven megfelel a mostani, de a Tiéd még nagyobb fejlesztésekhez is elég.

  - Ubuntut használok én is. Nagyon jó fejlesztéshez a Linux és a Mac, nagyon sokan használják fejlesztésre.

  - Jó dolog a plusz monitor, de a plusz monitort ki lehet váltani egyéb dolgokkal, amiknek máshol is hasznát veheted. Pl. munkaterületek használata, tiling wm használata, grid compiz plugin használata, terminálos fejlesztés megtanulása is hasznos lehet, itt a Vim editor, Tmux terminál multiplexer lehet hasznos. Még tanulás kezdetén érdemes a 80 karakteres sor hosszt erőltetni, mert később már nehezebb átállni. Ha ezt betartod, akkor egyrészt kis helyen el fog férni a kód ablakod, több elfér egymás mellé, fölé; másrészt kényszerít, hogy jobban átgondold a kódodat és ne legyen túl nagy mélység egy-egy vezérlési szerkezetnél. Az álló monitor doksik olvasásánál lehet hasznos, de azt meg esetleg jobb inkább könyv olvasón olvasni. Én fejlesztéshez a laptopom monitorját (17.3") és egy külső 24"-os monitort használok, de be vagyok rendezkedve a 17"-es önálló használatára is.

  +1. Javaslom, hogy már induláskor használj verziókezelő rendszert (én a Git-et ajánlom), egyrészt ilyen ismerete szükséges minden fejlesztőnek, másrészt, ha valami gebasz beüt, akkor meglesznek a korábbi verziók is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv mindenki, Nagy Gergely vagyok, 16 éves.

  Programozni szeretnék tanulni és a választott nyelvem a Python lenne. 

  Több féle kérdés is felmerült már bennem és azt szeretném, ha valaki segíteni tudna, hogy elinduljak az úton és, hogy számára mi vált be.

  1.) Tudás/Könyvek/Dokumentumok:

  -Gimnáziumba járok, matek-informatika tagozatra. Nem tartom sokra az informatika tagozatot egyelőre, mert kevésnek találom és átgondolatlannak. 3 hónapig Word, 3 hónapig SharePointDesigner, 4 hónapig Excel, aztán most 5 hónap Access. Volt talán 2 óra, amikor C nyelvbe kezdtünk bele, de itt is én máshogy oldottam meg a feladatot, mint ahogy a tanárnak le volt írva a kis könyvébe, így én voltam a hibás, mert nem úgy oldottam meg, ahogy kellett volna, pedig a végeredmény ugyanaz lett. Nem is szeretnék a C-vel foglalkozni, inkább a Webfejlesztés/-programozás irányába haladnék a Python nyelvvel és ezt szeretném a későbbiekben választani érettségi nyelvként emelt informatikából. Az iskolában is szoktam olvasni Python könyvet, próbálom a feladatokat lapon megoldani és átgondolni, hogy mi lehet a válasz, majd este ha hazaérek és van 3-4 órám szabadon, akkor tovább próbálkozok. 

  -Matematikából mi legyen a cél? Mi az amit egy programozónak tényleg oda kell tenni? A geometria? A trigonometria? Az egyenletek? Azt gondolom, hogy reális, logikus gondolkodású vagyok, sok mindenben megtalálom az összefüggést, ezért jónéhány humán tantárgyat is könnyen tanulok.

  -Milyen könyvet olvassak? Gerárd Swinnen - Tanuljunk meg programozni Python nyelven c. könyvét olvastam el félig, de vannak olyan feladatok, melyek olyan matematikai részt kérnek, melyeket még nem tanultam. Ez a könyv ugyebár a 2.7-es verzióval foglalkozik. Milyen könyveket ajánlanátok még? Akár magyarul, akár angolul. Még nem töröm folyékonyan az angolt, de megbírkózok azzal is és lassan felépítem fejben, hogy miről is van szó.

  -Milyen dokumentumokat olvassak, milyen videókat nézzek, milyen oldalakat böngésszek, amik előre segítenek és több újdonságot tudok minél hamarabb felfedezni?

  2.) Számítógép/laptop konfiguráció és OP rendszer:

   -Most van egy Asus X555LB laptopom(Core i5-5200U; 8Gb RAM; 940M videókártya; 15,6") és asztali gépem még nincsen. Azon is gondolkodtam, hogy lecserélem egy MacBook Pro 13" 2012 Unibodyra(i7; 16Gb RAM; HD4000[ha jól tudom]).

  -Ubuntu 16.04LTS-t használok. Évekig Windowst használtam, ezért még átálló szakaszban járok, próbálom használgatni a Terminalt és olvasgatok a rendszer működéséről, mik válhatnak hasznomra. Ebben is valamiféle segítséget kérnék, hogy megfelelő lesz-e számomra az Ubuntu[és ha igen, hol olvasgathatok róla több dolgot pontosan] avagy egy macOS vagy másféle Unix alapú rendszer lenne hasznosabb? 

  -Szeretnék a közeljövőben vásárolni egy vagy kettő monitort is, amelyet egyelőre még nem tudom, hogy milyen márka legyen és igazából, hogy milyen "fejlett" legyen. Arra gondoltam, hogy jól jönne egy pivot monitor, melyet eltudok forgatni ugyebár 90°-ba és könyebb azon nézni például ha egy weboldalt csinálok és a későbbiekben egy sima monitort, ami nem pivotos lenne, hanem sima, amin pedig csak simán a kódot írom.

  Ezek lennének a kérdéseim és előre köszönöm a válaszokat, segítségeket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd