Programozási hiba okozhatta a Mars-szonda lezuhanását
2016-10-28T07:58:52+02:00
2016-11-02T14:44:57+01:00
2022-07-21T18:16:47+02:00
 • Kár, hogy nincs meg a film magyar felirattal is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • még pár száz év (ha az emberiség/technológia ebben a tempóban fejlődik) és valóság lehet ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Vénuszról kell átszállítani a légkört a Marsra és kész is van. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért nincs víz. Minden amit el tud fújni a napszél(hidrogén, víz), már elfújt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az embernek a fűtés a mai napig sokkal könnyebben megoldható technikai feladat, mint a hűtés 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig a jövő lehetősége az űr!

  Go West, young man
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem is az első cél nem az ipar kiépítése lesz.
  Első lépésben egy önfenntartó nagy közösség kialakításához szükséges infrastruktúra megépítése a cél, ami nem megoldható teljes körűen a Földről szállított anyagokkal.
  Vagyis valamiféle ipar kialakul, de csak a saját igényeik kialakítására.

  Mert a legfontosabb (az "emberiség" célja) az, hogy egy kellően nagy (gondolom pár tízezer főtől) közösség élhessen ott, amelyik akkor is képes megmaradni, ha valami miatt a Föld elpusztulna ill. a földi emberi élet kipusztulna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Vénusz mágnese tere sokkalta gyengébb és kisebb, mint a Földé.
  A Vénusz magnetoszférája túl gyenge ahhoz, hogy megvédje az atmoszférát a kozmikus sugárzástól, illetve a napszél-eróziójától, ha leszívod a széndioxidot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Kémiai módszerekkel nem..."
  Meg fizikaival sem, meg Vegetával sem.

  Pedig pont itt a lényeg.
  Abban a korban, az alkimisták tudásával és eszközeivel megoldhatatlan volt a feladat.
  Az atomtechnológiával, ha az emberiségnek szüksége van rá és hajlandó annyi erőforrást és energiát ráfordítani, akkor megéri.

  És még eljöhet az a kor, amikor annyira olcsóvá válik ez az atomszerkezet módosítás tevékenység (a technikai fejlődés következtében), hogy hétköznapi dologgá válik az aranygyártás, ha szükséges olyan valakinek.
  Sőt, nem másik bolygókra ill. aszteroidákra megyünk ritka földfémekért, hanem sok energia befektetésével (ami azonban nagyon olcsó erőforrás akkorra) vasból állítjuk elő ami kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát a pénzt leszamitva most egy kicsit irigylem is oket...

  Nem biztos hogy anyagilag bukta.
  Freeware+opensource, de ez ugye csak az elterjedéshez és a felhasználók biztonságérzetéhez ad többletet (nálam), hiszen nincs olyan hogy a cég nem csinálja tovább, nem supportálja, sőt megvenni sem lehet, de használni meg illegális vagy hogy senki nem javít ki soha többé egy hibát [legfeljebb sokba kerül megtalálni, aki az opensourceba belenyúl].

  Ők csináltak egy alapítványt, azon keresztül jön a pénz.
  Mivel néhány vidéken nagyon komoly a FirebirdSQL felhasználása (pl. oroszország, még banki rendszereket is tettek rá vagy brazília, ahol nagyon komoly vállalati ügyviteleket visznek vele), és a core-firebird csapatra ráépült egy pár fizető kiegészítőket gyártó meg tanácsadó cégeket üzemeltető másodlagos csapat, akik kötelességüknek érzik (vagy inkább az az érdekük hosszú távon) hogy támogassák az alapítványt, így csak csorog oda a pénz (a legutóbbi beszámolójuk szerint).

  A core fejlesztő és "az ügyet toló" csapat meg igen szűk, vannak vagy öten, így jut elég pénz tisztes jövedelemre (ahogy legutóbb láttam).

  Ez is lehet egy üzleti modell. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • . De a másik oldalon a marsi rendszereket és életmódot is lehet olyanra tervezni és úgy vezetni, hogy a teljesen valószínűtlen kataklizmikus eseményeket és egybeeséseket leszámítva garantálja a populáció jelentős részének túlélését.

  A populációt nyilván nem túl nehéz, ha mindenkinek megvan a saját burka. De az nem segít azokon akik egy fedél alatt vannak.

  Nekem az is kérdéses hányan hajlandóak elviselni a marsi elzártságot, kiszolgáltatottságot. (Feltéve, hogy életben maradnak huzamosabb ideig (évtizedekig) olyan kis gravitáció mellett)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És még ha önfenntartó is akkor is lenne, biztonságos sosem. Mert a lép alapfeltétele a működtető technológia.

  Mondjuk ez jelenleg a Földön is így van. Technológia nélkül elképesztő tömegekben halnánk meg különböző betegségekben, ragadozók mancsa által, kihűlésben vagy melegben, sőt, egyszerűen éhen is - mert, hogy nem tudnánk sem megtermelni, sem elosztani, sem eltárolni a folyamatos léthez szükséges táplálékot a szükséges mennyiségben.

  Szóval technológia nélkül, illetve a technológia kiesése esetén a földi lakosság legnagyobb része is kipusztulna, különösebb kataklizmikus események hiányában, csak úgy a mindennapok részeként is.

  Az mondjuk igaz, hogy mindezek a faktorok csak a populáció egy részét képesek kiirtani, és a teljes emberi fajt nem. De a másik oldalon a marsi rendszereket és életmódot is lehet olyanra tervezni és úgy vezetni, hogy a teljesen valószínűtlen kataklizmikus eseményeket és egybeeséseket leszámítva garantálja a populáció jelentős részének túlélését.

  Az viszont nagy különbség, hogy simán lehetne sétálni pólóban, míg egyéb esetben ha kilyukad a fal minden és mindenki belepusztul.

  A fal kilyukadása - illetve ennek a teljes marsi populáció számára végzetessé válása - ellen nagyon jól és könnyen lehet védekezni. Bármelyik fertőzés vagy egy ember "bekattanása" statisztikai értelemben sokkal nagyobb veszélyt jelent ennél, mert sokkal nehezebben előzhető és fékezhető meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó hasonlat, mivel ötszáz évvel ezelőtt a távolság és az ottani környezet pont olyan problémás volt, mint most a Marsé.

  Szerintem ne ragozd tovább ezt az orbitális marhaságot. Ott ugyanúgy volt erdő, mező, gyümölcs, fa állat. Meg egyébként is alkalmas volt az életre

  Esetleg egy nálad okosabb és tudományos körökben elfogadott elméletet linkelhetnél, amiben le van írva, hogy emberi életre alkalmas szintre csökken ezzel a hőmérséklet. Mivel közelebb van a Naphoz, így sose fog elfogadható szintre csökkenni a hőmérséklet, akármit csinálsz. A Nap ereje erősebb.

  A föld távolságának 70%-a, ez nem egy eget rengetően nagy különbség. Csak lejjebb kell vinni a széndioxid mennyiségét a földinél és akkor kevesebb hőt vesz fel. Már eleve az üvegház hatás miatt annyira forró mint amennyire. Gondolom arról már hallottál.

  Egyrészt nincs fölösleg, csak nem a mostani módon kell élni, hanem fenntartható formában megújuló energiákkal. Az emberi ostobaságra egyik bolygó sem nyújt megoldást.

  Ez így igaz, és ebből kifolyólag nem is megoldás a túlnépesedésre a Mars vagy egyéb kolónia. Csak a terjeszkedésre lehetőségek.

  Nincs víz, ami a földi élet alapja. A bacik sem működnek nélküle. És a bacik nem élnek és szaporodnak csak széndioxiddal. Kell egyéb (szerves) anyag is. A légköri kéndioxid és kénsav sem túl jó az életnek. A tengely körüli forgási sebessége nagyon lassú, így olyan, mint grillcsirke a nyárson.

  Ezt én is mondtam. És szerintem megoldhatatlan nem csak marsra, vénuszra hanem akárhová. Több óceánnyi vizet kéne szerezni valahonnan. Ezért nem is lesz igazi kolonizálás, max a nagyon távoli jövőben, ha az emberiség képes lesz egy óceánnyi hidrogént elmozgatni az egyik gázóriástól. Addig max ilyen állomások lehetnek ami kb semmiben nem nyújt több egy űrállomásnál. És még ha önfenntartó is akkor is lenne, biztonságos sosem. Mert a lép alapfeltétele a működtető technológia.

  Azt se felejtsük el, hogy attól, hogy egy bolygón sikerül a hőmérsékletet és a légkört élhetővé tenni, még nem lesz élhető, mivel az élelem megtermeléséhez ott is szükség van megfelelő mennyiségű szerves tápanyagra, baktériumokra, amit a Földön a termőtalaj ad.


  Az viszont nagy különbség, hogy simán lehetne sétálni pólóban, míg egyéb esetben ha kilyukad a fal minden és mindenki belepusztul. Egyébként a szerves anyag nem probléma. A földön is a levegő szén-dioxidjából állítják elő a növények, mikrobák.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a minusz 40 bőven nem alkalmas az életre.

  Erre írtam korábban, hogy fűteni mindig egyszerűbb, mint hűteni. Jakutszk – Wikipédia - télen -40 fok körül van, és volt már -64 is. És ez egy város, ahol emberek élnek (mert nyilván van 400 fokos hely is a Földön, csak ott nem lakik senki).

  A vénuszon legalább elméletileg meg van a lehetőség, hogy a sok szén-dioxid megkötésével lehozod a nyomást és a hőmérsékletet az életre alkalmas értékekre.

  Ez már a terraformálás témaköre, amire azért eléggé rá kell még készülni. Kályhát már csinált az emberiség, bolygó szintjén belenyúlni az atmoszférába (mármint tervezetten) eléggé új dolog lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szén dioxid megkötésével a hőmérséklet lecsökken normálisra. De már mondtam.

  Esetleg egy nálad okosabb és tudományos körökben elfogadott elméletet linkelhetnél, amiben le van írva, hogy emberi életre alkalmas szintre csökken ezzel a hőmérséklet. Mivel közelebb van a Naphoz, így sose fog elfogadható szintre csökkenni a hőmérséklet, akármit csinálsz. A Nap ereje erősebb.

  Több milliárdnyi ember fölösleg van azt nem tudod a marsra vinni...

  Egyrészt nincs fölösleg, csak nem a mostani módon kell élni, hanem fenntartható formában megújuló energiákkal. Az emberi ostobaságra egyik bolygó sem nyújt megoldást.
  Azt se felejtsük el, hogy attól, hogy egy bolygón sikerül a hőmérsékletet és a légkört élhetővé tenni, még nem lesz élhető, mivel az élelem megtermeléséhez ott is szükség van megfelelő mennyiségű szerves tápanyagra, baktériumokra, amit a Földön a termőtalaj ad. A hidropónia bolygóméretben nem üzemeltethető, és ha mégis sikerülne, ahhoz a tápanyagot a Földről kellene pótolni, de akkor nagy méret esetén a Földet tennénk lakhatatlanná.
  Nincs víz, ami a földi élet alapja. A bacik sem működnek nélküle. És a bacik nem élnek és szaporodnak csak széndioxiddal. Kell egyéb (szerves) anyag is. A légköri kéndioxid és kénsav sem túl jó az életnek. A tengely körüli forgási sebessége nagyon lassú, így olyan, mint grillcsirke a nyárson.

  Amerika meghódítása egy rossz hasonlat. Amerikában amióta ember van volt élet, levegő, táplálék.

  Jó hasonlat, mivel ötszáz évvel ezelőtt a távolság és az ottani környezet pont olyan problémás volt, mint most a Marsé.

  De egyszerűsíthetünk a problémán: Mivel a nálunk sokkal okosabb emberek is a Mars irányába mentek el, így ez a jobb megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt lehet tudni, hogy milyen HW & SW platformot használtak a mutatványhoz? Általában a space ugynoksegek a jol bejáratott dolgokat szeretik (pl. 80386, és fortran). Esetleg itt is szerepet játszott a modern infrastruktúra (mint amikor és másik probe zúgott bele mert SI vs. imperial)?

  Illetve hogy a software opensource? és miért nem?

  Mivel nagyon elment a topic Mars vs. Venus irányba, ajanlom megtekintésre:
  Should the First Mars Mission Be All Women?
  Should We Colonize Venus Instead of Mars?
  Will Mars or Venus Kill You First?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert a +450° az olyan nagyon jó az életnek. Meleget csinálni könnyű, hideget, azaz a meleget valahova "elpakolni" már sokkal nehezebb. Lásd entrópia. Hova rakod a zárt Vénuszról a meleget? Zsákban elviszed?

  A szén dioxid megkötésével a hőmérséklet lecsökken normálisra. De már mondtam. Viszont a semmiből légkört csinálni problémás.

  Másik megoldás, a szintén több sci-fi-ben látott módszerek, hogy aki 1-nél több gyereket szül, azt kivégzik, ill. 40 év fölött jelentkezni kell eliminálásra.
  Lehet választani.

  Mi az hogy másik? Te komolyan azzal hülyíted magad, hogy a Mars kolonizálásával meg lehet oldani a túlnépesedést? Több milliárdnyi ember fölösleg van azt nem tudod a marsra vinni...
  Még ha képesek is lennénk kolonizálni az éppen, hogy erőforrásokat vinne el. A hatása negatív lenne. Mindaddig amíg nem állna ott rendelkezésre a teljes ipari komplexum ami a földön van. Évszázadokig csak erőforrásokat vinne el. Ráadásul csak maréknyi embereket lehetne vinni. Arról nem is beszélve, hogy egy kis bibi (tűz, vihar, meteor) és mindenki elpatkol kupolában mert a Mars nem alkalmas az élet-re

  A túlnépesedés a klasszikus módon lesz megoldva, vagy oldja meg magát: Hárboró, járvány, éhezés, tömeges elhalálozás. Esetleg egy nagyobb kihalási hullám a földön.
  Az ember majd csak akkor áll meg a végtelen népességnövekedésben, ha az idióta liberális ideológiák kipusztulnak és csak annyira szaporodik amennyit fenn lehet tartani.

  Ez mind nehéz és lassú folyamat, de idővel egyre nagyobb életteret biztosít a felszínen és alatta. Ahhoz, hogy a Kardasev-skálán felfelé haladjunk, nem a fotelban kell ülni, hogy "úgyse lehetséges", hanem tenni kell valamit, akkor is, ha évszázadok múlva lesz eredménye.

  És szerinted évszázadokig a föld még kibírja túlnépesedés nélkül? És gondolom te fogod finanszírozni évszázadokig a vágyálmaidból?
  Én inkább el bírom képzelni, hogy valakik génsebészettel létrehoznak egy baktériumfajt, vagy létrehoznak valami önmásoló technológiát amit eljuttatnak a vénuszra. Az évtizedek/századok alatt megköti a szén-dioxidot. És onnan kezdve az ember nyugodtan sétálhat a felszínen... (A föld még így is hatszor túlnépesedik)

  Amerikát sem úgy hódították meg, hogy rögtön felépítették az összes várost, hanem előbb felfedezték, aztán járatokkal vittek embereket, építőanyagot, majd már a kontinensen építettek egyre nagyobb üzemeket, gyárakat,...

  Amerika meghódítása egy rossz hasonlat. Amerikában amióta ember van volt élet, levegő, táplálék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vénuszon?
  A légkör tömege a földinek 93-szorosa, míg az ott mért nyomás a földinek mintegy 92-szerese.
  Ez a nyomás a Földön az óceánokban 1 km mélységben mérhető.

  Marson a pólusokon lekötött, fagyott széndioxid és fagyott víz van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egy dolog. De az nem kolonizálás, hogy van egy űrállomás a felszínen és az mindenben a földi utánpótlástól függ.
  Légkör nélkül gyakorlatilag terraformálásra alkalmatlan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a minusz 40 bőven nem alkalmas az életre. A vénuszon legalább elméletileg meg van a lehetőség, hogy a sok szén-dioxid megkötésével lehozod a nyomást és a hőmérsékletet az életre alkalmas értékekre.

  Mert a +450° az olyan nagyon jó az életnek. Meleget csinálni könnyű, hideget, azaz a meleget valahova "elpakolni" már sokkal nehezebb. Lásd entrópia. Hova rakod a zárt Vénuszról a meleget? Zsákban elviszed?

  No meg, a Marsi kolonizálást nem úgy kell elképzelni, hogy egy csettintéssel légkört csinálnak a bolygóra. Ez pont úgy működik, ahogy az űr meghódítása. Fokozatosan. Lásd ISS.
  A Marson is a nem rég látott filmhez hasonlóan kupolás megoldással lehet embereket hosszabb távon védeni. Mivel nincs légkör, így a hőszigetelés nagy része meg van oldva. A kutatások után először meg kell oldani egy folyamatos "járatot" a Marsra, ami embereket, építőanyagot, felszerelést, utánpótlást juttat a bolygóra. Aztán meg kell oldani, hogy a bolygó nyersanyagaiból tudjanak minél többféle hasznosítható anyagot létrehozni az újabb kupolákhoz és egyéb szükséges anyagokhoz, bányászathoz. Ez mind nehéz és lassú folyamat, de idővel egyre nagyobb életteret biztosít a felszínen és alatta. Ahhoz, hogy a Kardasev-skálán felfelé haladjunk, nem a fotelban kell ülni, hogy "úgyse lehetséges", hanem tenni kell valamit, akkor is, ha évszázadok múlva lesz eredménye.
  Amerikát sem úgy hódították meg, hogy rögtön felépítették az összes várost, hanem előbb felfedezték, aztán járatokkal vittek embereket, építőanyagot, majd már a kontinensen építettek egyre nagyobb üzemeket, gyárakat,...
  Attól, hogy a jelenlegi eszközeinkkel nem megvalósítható a végcél, attól a jövőben a folyamatos kutatásnak és az ebből származó ismeretekkel és fejlődéssel lépegethetünk felfelé a skálán.
  Másik megoldás, a szintén több sci-fi-ben látott módszerek, hogy aki 1-nél több gyereket szül, azt kivégzik, ill. 40 év fölött jelentkezni kell eliminálásra.
  Lehet választani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól megalapoztuk a marsi, holdi lakhatást akkor odaköltözik három-négymilliérd ember?

  Ja, és ingázni fognak a munkahelyükre
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Volt is ilyen elképzelés, hogy kékalgát telepítsenek a Vénuszra, mert az a CO2-ből oxigént fejleszt, és bírja a nagy hőmérsékletet és nyomást is. Aztán valahogy mégse valósult meg. Pár évtizedig lebegtetni kellett volna a légkörben több km magasságban, ahol még életben marad. Léghajókat képzeltek el erre. De gondolom túl sok volt a buktató.
  Tény, hogy a hideg ellen sokkal könnyebb védekezni, mint a meleg ellen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért  annyira nem hülyék szerintem, hogy ne tudnák mit rontottak el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szevasz Gábor,
  Végre valaki a földön jár.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a minusz 40 bőven nem alkalmas az életre. A vénuszon legalább elméletileg meg van a lehetőség, hogy a sok szén-dioxid megkötésével lehozod a nyomást és a hőmérsékletet az életre alkalmas értékekre. (A nagy hőmérséklet a nagy szén-dioxid üvegház hatásának következménye.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben tényleg van fantázia - és akkor nem is teljesen veszett kárba a mostani expedíció. Úgyis kíváncsiak, mi van a felszín alatt, és leásni csak pár centikre tudtak eddig, most itt egy friss kráter.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyan oda kell küldeni a következőt most hogy friss kráter van nem kell leásni.
  És akkor kiderülhetne az is mi volt a hiba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ezt a táblázatot néztem: Naprendszer – Wikipédia - egy-két bolygónál a biztonság kedvéért átkattintottam az angolra is, és ott is hasonló számokat írnak. Ezek a 400 akárhány fokok (Merkúr, Vénusz) eléggé elgondolkodtatóak, pl. hogy olyan eszközöket kell készíteni (és persze valahogy tesztelni - ugye ez eléggé a cikk apropójába vág), amik tartósan túlélik ezeket a hőmérsékleteket. A marsi -40 számomra lényegesen megfoghatóbb - kis túlzással meleg öltözék kérdése. Persze szeretek lélegezni is, szóval azért tudom, hogy nem ilyen egyszerű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak a Vénuszt tartottam praktikusabbnak. A titánt más hozta fel.

  Ahogy én látom a Vénusznak kevesebb alapvető problémája van. A tömegvonzás a közel annyi mint a földi, van atmoszféra. Egyiknek sincs vize és elégséges mágneses mezője.  A marsnak nincs elég gravitációja és légköre. Amik kb megoldhatatlanok. A Vénusz egy plusz problémája a nap hossza. Ami a Vénusznál (is) megoldhatatlan az a Víz hiánya. Anélkül meg elég nehéz terra-formálni. A sok szén dioxidot a légkörből meg potenciálisan le lehet kötni. (Nitrogén kb pont annyi van mint a földön.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd