Bevezetik a Matlab szoftvert az Óbudai Egyetemen
2016-10-25T07:42:23+02:00
2016-11-02T18:12:39+01:00
2022-07-21T18:16:47+02:00
 • Jól kértek árajánlatot az egy darab forgalmazótól, aztán meg kifizették a pénzt. Közbeszerzési Hatóság - 2016/90 8522/2016
  A TAH (Total Academic Headcount) licensz az egyedüli érdekesség benne, Matlabot amúgy nemcsak 10, hanem minimum 20 éve is használtak pl. a BME-n.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eddig gondolom nem volt licencel-ve, csak pár darab. Az a hír érték, hogy rendesen kifizetik az árát. (tippre)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez valami 2006-os hír? :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Épp ezt akartam írni én is. 2007 körül már tanultam az Óbudai Egyetemen Matlabot - bár akkor még BMF-nek hívták.
  Lehet, hogy nem volt meg nekik legálisan? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En vilag eletemben ms office-al dolgoztam, ha nincs google, akkor valoszinuleg feladtam volna, mikor valamelyik ingyenes excel klont kellett hasznalnom

  Több programnyelvben is fejlesztettem, senior szinten vagyok C++-ból, C#-ból, közepes szinten Java-ból, és terheli a lelkiismeretemet pár Delphi és VB6.0 alkalmazás még a pályám elejéről, de nem csak az Excel-klónoktól, de még a magyarított Excel kamu VBA-jától is lever a víz. Tényleg, mi értelme volt lefordítani a függvényneveket? Én legalább bogarászhatom a helpet, "DARABHA" meg "VKERES" után, aki viszont frissen találkozik vele annak nem nagyobb kihívás a "SUMIF" meg a "VLOOKUP" sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel en is igy vagyok. Nem is szakmai hozzaallasnak szantam, egyszeruen azt mondtam, hogy kb ugyan az az elonye es hatranya van az octave-nek a matlabbal szemben, mint az openoffice-nak a microsoft office-val szemben.
  En anno matlabot tanultam es utolag orulok neki, mert ahol eddig ilyen jellegu szoftver volt a munkahelyemen, ott matlab volt. Allashirdetesben lattam meg mathematica-t, de az ingyenes valtozatokat meg sehol. (Ami nem azt jelenti, hogy nem hasznaljak ceges kornyezetben, csak azt, hogy tavol all tolem a linuxosok vilaga)

  nem okoz különösebb gondot Libreoffice-ról MsOffice-ra váltani

  En vilag eletemben ms office-al dolgoztam, ha nincs google, akkor valoszinuleg feladtam volna, mikor valamelyik ingyenes excel klont kellett hasznalnom :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez hasonlo problema, mint az, hogy sok iskolaban ms office-t tanitanak az ingyenes valtozatok helyett

  Mindig végtelenül szakmaiatlannak és kvázi-vallásos szabadszoftver-hívőnek tartottam azt a hozzáállást, ami a versenyszektorban legelterjedtebb kereskedelemben kapható, "dobozos" szoftverek helyett azok freeware-klónjait oktatta volna. Igen, nekünk, szakembereknek nem okoz különösebb gondot Libreoffice-ról MsOffice-ra váltani - és meglepne, ha egy mérnöknek/matematikusnak gondot okozna Octave-ról MatLab-ra váltani -, de az egyszeri- az információtechnológiát felhasználói szinten, eszközként- nem pedig lelkesedésből vagy szakmai indíttatásból használóknak igenis komoly gondot jelent az ilyesmi - pláne ha a szerényebb tudású rendszerről kell a szolgáltatásokban gazdagabbra váltaniuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenhol lehozzák ezt a "hírt" miközben minden egyetemen sok éve használják.... Nekünk is tanították 2006-ban Debrecenben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Kandóra járok, annyit tennék hozzá, hogy tanulás céljára ingyenesen letölthető a Matlab minden tanulónak és oktatónak az egyetemről. Ehhez Office 365-ös email cím kell, ami szintén ingyen van. Matlab eddig is volt, csak nem otthoni felhasználásra.
  Egyetemi levél részlet:

  Az Egyetem idén ősztől MATLAB licencet vásárolt, mely lehetővé teszi, hogy az összes egyetemi számítógépen, illetve a hallgatók, oktatók és dolgozók irodai, otthoni és hordozható számítógépeire is jogtisztán telepítsük ezt a szoftvert. A jelenlegi licence egy évre szól, de az egyetem szándéka, hogy folyamatosan megújítja. A MATLAB egy széles körben használt mérnöki és matematikai rendszer, mely felhasználható a matematikai, mérnöki és gazdasági tárgyak oktatásában, valamint kutatási tevékenység végzése során. A megvásárolt licence tartalmazza a MATLAB alaprendszert, a Simulink-et, valamint a leggyakrabban használt 48 kiegészítő Toolbox-ot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Óbudai Egyetemen végeztem 2011-ben. De már 2010-ben már használtuk a szoftvert, akkor a 7.1-es verzióját. Nem tudom, ez a hír konkrétan mire vonatkozik, de a hírforrás kicsit el van késve.

  Viszont! Ami pozitívum, hogy ez egyáltalán napvilágra látott, gondolom, emögött olyasmi lehet, hogy esetleg komolyabbá teszik a vele való dolgozást. Ez viszont támogatandó. Azért ez nem kispályás szoftver...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen egyetértek az előttem érvet és ellenérvet felsorakoztató hozzászólókkal. Sok igen komoly számítás van, ahova az Octave kevés. És ez a tényező nem gátolhatja az egyetemi szintű tudományt.

  Ellenben ha az egyetem az iparra készít fel, a nagyvállalatok kivételével igen gyakran jól jön, ha gyakran pélzügyi okokból mellőzött MatLab mellett Octave-val is képes számításokat elvégezni a mérnök. Ezért mindkettő lehetőségeinek/korlátainak megismertetése, használatának alapos oktatása fontos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a Magyar Talmud Iroda egy azon híre, amiben nem fasisztáz le minket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért vannak olyan területek, ahol sajnos nem elég az Octave. Próbáltam én is használni ahol tudtam, de nem mindenhol volt elég.

  Az pedig tény, hogy ez az MTI-s hír meg egy kissé kesze-kusza, de hát sajnos ehhez hozzá kell szokni.
  Mondjuk simán lehet, hogy az OE az első, aki valóban meg is vette a licenszt, nem csak elvárja, hogy a kedves hallgató "megszerezze" a szoftvert :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez hasonlo problema, mint az, hogy sok iskolaban ms office-t tanitanak az ingyenes valtozatok helyett (legalabbis regen igy volt).
  Megmondani senki sem fogja, hogy mi a jobb, mert az egyenenkent valtozik. Mar ami az oktatas/karrier reszet illeti.
  En szemely szerint jol jartam mindkettovel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valahol 2008 környékén tisztán emlékszem, hogy Matlab-oztunk a Pázmány ITK-n.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én az ÓE-n végeztem már egy ideje és használtuk, érdekes...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A BME-n közben sok helyen az egyetem elvégzése után is szabadon használható Octave segítségével tanítják a mérnöki számításokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi már régóta használjuk a Miskolci Egyetemen
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd