Napi humor: Junior developer követelmények
2016-10-15T11:19:26+02:00
2016-10-26T13:02:19+02:00
2022-07-21T18:26:57+02:00

 • Kéne nekik végre valaki, aki igényes a munkájára. Átfutva a hirdetést én ezt maximálisan meg tudom érteni. Gondolom lesz kihívás is bőven, ha már a kis- és nagybetűk közötti különbség sem teljesen tiszta nekik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre a hírdetésre valahogy így kellene jelentkezni: 'Hírdetésüket nem olvastam, csak futólag rápillantottam. Mivel önök sem olvasták át, mielőtt elküldték a nyomdának, nyilvánvaló, hogy a munkakultúránk teljesen kompatibilis.'

  nem kell messzire menni, ilyen van idehaza is:

  PHP, JAVA Script és Delphi fejlesztőket keresünk! · Weblabor

  sok sz*rt láttam már, de ez már tényleg viszi a pálmát....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként egy jól megírt backend fölül minimális változtatással lecserélhető a frontend,

  Csak akkor, ha az funkcionálisan és szemantikusan is gyakorlatilag azonos vele. Pont ezért kell a backend fejlesztőnek is tudnia, hogy a front-end hogyan is működik - mert ha nem tudja, nem tud ahhoz jól illeszkedő, illetve illeszthető backendet sem írni.

  akár úgy is, hogy webesről desktopra vagy mobilalkalmazásra, mert pont hogy nem kizárólag adott frontend sajátosságai szerint írták meg.

  Ez is csak akkor működik, ha a back-end-et eleve úgy tervezték meg, hogy mindkét forrásból érkező kéréseket tudja kezelni. Tehát ha (állításoddal szemben) igenis a front-end-hez, illetve front-end-ekhez tervezték - csak nem egyhez, hanem több alternatívhoz. Ha ez nem teljesül, akkor nem, illetve nem egyszerűen és minimális változtatásokkal, hanem egy potenciálisan igen összetett köztes réteg beillesztésével oldható meg a back-end illesztése a front-end-hez.

   Irreleváns, hogy a backend fejlesztők értenek-e az adott frontend platformhoz.

  A fentiek miatt ez teljesen nyilvánvalóan nem igaz. Ha a back-end fejlesztők nem értik a front-end működési sajátosságait, akkor nem tudnak ahhoz közvetlenül, könnyen és hatékonyan illeszkedő vagy illeszthető back-end-et írni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, de akkor húzzuk meg valahol a határt. Szerinted hol van a backend és hol a frontend? Vegyünk mondjuk egy Symfonyt. Az oké hogy a view, tehát a templatek, tartozhatnak a frontendhez, bár a twiggel elég speciális ismeretük kell legyen, hiszen inkább html, css, js az Ő nyelvük. Az is rendben van hogy a model réteg meg inkább a backend része, bár a DAO osztályok esetén nem ritka, hogy view rétegnek készül egy-egy adatmegjelenítő függvény. Lehetne ugyan egy templatebe (partial) is pakolni, de a rengeteg include számottevő lassító tényezővé válhat.  De a controller, action, vagy a routing, pláne a formok (widgetek, validátorok) már egyáltalán nem mindegy kihez tartoznak. Azokat hová osztanád be?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamennyire érteni hozzá és hatékonyan dolgozni az két nagyon különböző dolog. Egyébként egy jól megírt backend fölül minimális változtatással lecserélhető a frontend, akár úgy is, hogy webesről desktopra vagy mobilalkalmazásra, mert pont hogy nem kizárólag adott frontend sajátosságai szerint írták meg. Irreleváns, hogy a backend fejlesztők értenek-e az adott frontend platformhoz.

  Szerk.
  Mindez fordítva is igaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg azt tudom nehezen elképzelni egy nagyobb webes projektnél, hogy ugyanazon ember, aki mondjuk DAO osztályokat is ír, az CSS-ben is turkál, hogy minden böngészőben jól nézzen ki. Annyira más világ a kettő.

  Csak annyira, mint amennyire más a DAO osztályok irkálása, meg az adatokat megjelenítő és bekérő formok szerkesztése. Vagy amennyire más a DAO osztályok irkálása, meg valamilyen hálózati kommunikáció megvalósításra. Nyilván ahogy utóbbi párosokhoz is érthet, sőt, tipikusan ért is egy jobb fejlesztő, ugyanúgy az is nem, hogy nem összeegyeztethetetlen, de egyenesen tipikus is, hogy az adatkezeléshez/adatmodellezéshez és a CSS-hez is ért egy fejlesztő. 

  Persze, vannak one-trick pony fejlesztők is, akik csak egy-egy nyelvet, keretrendszert, fejlesztőeszközt ismernek, és azon az egyen kívül semmi máshoz nem értenek, semmi mással nem tudnak hatékonyan dolgozni. De az ő szintjüket a backend-frontend megkülönböztetés eleve meghaladja.

  Rajtuk kívül viszont szerintem elsősorban csak szerepkörtől, illetve feladatmegosztástól függ, hogy ki csinál backendet és ki frontendet. Nem pedig az, hogy egyikhez nagyon más skill-készlet vagy lexikális tudáshalmaz kellene, mint a másikhoz. Ha mégis az a helyzet áll fenn, hogy a backend-fejlesztőnek gőze sincs a front-end sajátosságairól és/vagy viszont, abból általában nagyon ócska szoftverek születnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, csak ha 1 backendes 1 frontendes 150%-ot nyújt együtt, az még mindig jobb, mint ha mondjuk a backendes 100%-ot nyújt a backend részén, és 10%-ot a frontendben.

  Szerintem azért nem érted a dolgot, mert backendnek tekintesz mindent, amit szerver oldali scriptben írnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem teljesen értem, hogy a webfejlesztés miért számít itt.

  Én LC-nek válaszoltam hogy hogyan jutunk el a T_SQL-től a JavaScriptig  

  Klasszikusan a "frontend" fejlesztés adat vizualizációs, a "backend" fejlesztés adat transzformációs problémákkal foglalkozik

  Akkor mégis van közös bennük, ahogy írod is, mégpedig az adat. Ha két ember összedolgozik, akkor nagyon nehéz elérni hogy a 2fő 100%-os ember munkája 200%-ot mutasson. Ezért szokták ezt úgy csinálni hogy ha az egyik embernek várnia kellene a másik emberre, vagy egyszerűbb megcsinálni mint elmondani, leírni, akkor inkább megcsinálja maga. Ez nyilván nem akkora rendszereknél van mint mondjuk egy SAP, ahol 5 video meetinget tartanak, majd az előterjesztő kiutazik a Németországi központba, mire végül megszületik a döntés egy gomb átszínezéséről pirosról halvány lilára és a döntés nemleges. Hanem vegyünk egy átlagos projektet, amin 2 ember dolgozik esetleg 2 hónapot, és már ez is viszonylag nagy.

  Nekem még nem volt szerencsém olyan cégnél dolgozni , ahol 1 olyan fejlesztő aki "mindenhez értett" produktívabb (kódminőségileg is) volt, mint több kisebb részfeladatot megoldó fejlesztő akik csak a maguk részfeladatának technológiáihoz/megoldásaihoz értettek nagyon.

  Ebben egyetértünk, de sokszor nem egyértelműek ezek a határvonalak. Például egy sitebuilder igaz hogy külön sokkal gyorsabban készíti el a sitebuildet. De a sitebuildet utána még rá kell húzni mondjuk egy Symfony keretrendszerben található templatekre. És az kinek a feladata lesz? A sitebuildernek, aki életében nem látott még twiget, és az adatszerkezetről sincs fogalma? Vagy a backendes csinálja? Vagy van külön "ráhúzó" kolléga? Vagy ha valamiről közben derül ki hogy mégse kerek (esetleg bugos), akkor vissza az egész a sitebuilderhez és kezdjük elölről? Én sem szeretek sitebuildet készíteni, talán még nem is kellett soha, de inkább belerakok egy plusz dobozt a templatebe, vagy egy css bejegyzést elhelyezek ott ahol kell, csak ne kezdjük már elölről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg azt tudom nehezen elképzelni egy nagyobb webes projektnél, hogy ugyanazon ember, aki mondjuk DAO osztályokat is ír, az CSS-ben is turkál, hogy minden böngészőben jól nézzen ki. Annyira más világ a kettő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem teljesen értem, hogy a webfejlesztés miért számít itt. Klasszikusan a "frontend" fejlesztés adat vizualizációs, a "backend" fejlesztés adat transzformációs problémákkal foglalkozik. Mindkettőre megvannak léteznek megfelelőbb (vagy csak kedveltebb) tool-ok, és nyelvek, és mindkettőnek megvan a saját probléma domain-je. A kettő egymástól teljesen elválasztható (statikus adaton is lehet vizualizációt végezni, a "frontendek"- pedig /viszonylag/ egyszerűen cserélhetők egy adott api-val rendelkező változatlan backend felett). Szükségtelennek gondolnám, hogy egy komplex szoftverben valaki aki mondjuk egy grafikon vizualizációs eszközt fejleszt rálásson mondjuk egy a szoftver backendjében futó sql tranzakciók működésére. Ugyanez fordítva is igaz, valaki aki mondjuk komplex transzformációs algoritmus optimalizálási feladatokkal foglalkozik, neki miért kellene rálátnia, hogy mondjuk mi a különbség pl. böngészők javascript futtatókörnyezeteiben. Ettől függetlenül teljesen lehetséges, hogy rálátnak egymás munkáira, vagy pontosan ismerik az összes technológiát, vagy eszközt amit a másik réteg használ, de hogy ez valóban szükséges dolog is lenne a legtöbb cégnél az minimum meglepne.

  Nem mellesleg egy komplex szoftvernél "backend" és "backend", illetve "frontend" és "frontend" fejlesztő is szétválik a komplexitás függvényében, az hogy ez "frontend" és "backend" vonalon kvázi magától értetődőnek tekintjük csak azért van, mivel egy egyszerű webes applikációnál is jól kettéválasztható ez a két réteg (ettől még csinálhatja ugyanaz az ember mindkét részt).
  Minden a produktivitásra vezethető vissza. Pl. Nekem még nem volt szerencsém olyan cégnél dolgozni , ahol 1 olyan fejlesztő aki "mindenhez értett" produktívabb (kódminőségileg is) volt, mint több kisebb részfeladatot megoldó fejlesztő akik csak a maguk részfeladatának technológiáihoz/megoldásaihoz értettek nagyon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem egy órával ezelőtt egyszerűen nem volt hajlandó megnyílni az eredeti link (többször próbáltam), azért linkeltem végül a cache-t. Most persze működik az éles is.
  Így már végképp vicces, hogy (közel) 2 hét alatt körbement a világon, de még mindig rossz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az élő változatban is még mindig junior developer van: Junior Developer Job in Melbourne - SEEK

  Ugyanakkor tény, hogy van egy senior developer álláshirdetés is, gyakorlatilag ugyanazzal a tartalommal: https://www.seek.com.au/job/31975623

  Nyilván a junior is utóbbiból lett másolva kopipészttel, és az idióta PR-ese csak a címet írta át.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég komoly PS, amire még a Google cache is emlékszik: Junior Developer Job in Melbourne - SEEK
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez egy senior pozíció kiírás (a bevezető szövegben is ez szerepel) csak át van írva/fotosoppolva a címben a senior juniorra..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én máig nem tudom elképzelni hogy a "frontend" és "backend" fejlesztő hogyan válhat szét egy webfejlesztő gárdánál. Nyilván lesz akinek érdemesebb kiosztani egy egy js feladatot, a másik meg inkább jobb, ha megtervezi az adatbázist. A másik mindig lehet jobb azon a területen, de hogy ne lássuk át teljesen a másik munkáját, azt kizártnak tartom. Bár egy react kezd erősen rácáfolni erre, de az csak az egyik irány.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a T-SQL a programozás "angolja". Ha valaki legalább olvasás szinten nem érti, hogy akar bármilyen programnyelvben expert lenni? Megértési szintekről beszélek, nem együttes használatról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azért ma már a node.js miatt tud releváns lenni, bár igen ritka esetekben
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ennél nagyobb gáznak érzem, amikor a T-SQL-t és a javascriptet várják el egyszerre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem még az szokott tetszeni, mikor hosszan ecsetelik hogy 1 feladatra veszik fel, de végén követelményben 8-10 top programozási nyelvet kérnek, amik egymás is ütik. (legalábbis nem produktív pl. MySQL és MSSQL -t össze rakni)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért mert valaki ASP.net-ben senior, még bármi másban lehet junior.

  Ebben igazad van, viszont az első bekezdés is arról ír, hogy a csapatnak Senior Software Developer-re (így, nagy kezdőbetűkkel) van szüksége.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért mert valaki ASP.net-ben senior, még bármi másban lehet junior.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha hasonlót látok, írok nekik, hogy van egy szupertitkos, egyedülálló módszerem, amivel megsokszorozom a jelentkezők számát, és mindezt valami jelképes összegért...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs ezzel probléma :D. 2008-ban a válság idején IT/fejlesztői diákmunkánál is elvárták a munkatapasztalatot, igaz vidéken (nem pesti voltam). Emlékszem, hogy 1 éves java munkatapasztalat kellett java fejlesztőként, és féléves a tesztelőire.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre a hírdetésre valahogy így kellene jelentkezni: 'Hírdetésüket nem olvastam, csak futólag rápillantottam. Mivel önök sem olvasták át, mielőtt elküldték a nyomdának, nyilvánvaló, hogy a munkakultúránk teljesen kompatibilis.'
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így lehet mindenkit junior kategóriában tartani. Jövőre már hat éves, utána következő évben pedig már hét éves tapasztalat fog kelleni. Így a bérek sem mennek sehová :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd