Lehet programozói állásra váltani 40 felett?

Lehet programozói állásra váltani 40 felett?
2016-08-31T17:42:34+02:00
2021-07-15T19:37:07+02:00
2022-10-17T08:50:31+02:00
 • Miert ne? Ha mar vki idot es energiat szant ra, hogy eloassa :D

  Egyebkent meg persze, lehet 40 evesen is palyat valtani, legfelebb a kerdes csak az, hogy megeri, vagy sem. Mert azert lassuk be, nem kapkodnak a 40 feletti junior devekert, hacsak nem akkor, ha olcson meg lehet kapni oket, es tovabbszamlazni vastagon ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenki nyomja válasz gombot, mint bolond a csengőt. :D

  Viszont én nem tanácsot adnék így 5 év távlatából, hanem érdeklődnék, hogy végül mire jutottál? Szerintem sokaknak tanulságos lehetne a válasz, különösen, ha nem egyszavas. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Simán
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jómagam 35 évesen váltottam.

  Szerintem web platformon fejlessz. JavaScript, PHP, MySQL. PHP-t és MySQL-t minden hosting szolgáltató biztosít havi pár ezer forintért. A 2010-es évek óta a szoftverfejlesztés egyre inkább webes fejlesztést jelent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem az a része azért meglepő, hogy egy 2016-ban feltett konkrét kérdésre születtek a válaszok. Szerintem már nem aktuális
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a téma mindig aktuális lesz valamilyen szinten, nincs ebben semmi meglepő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg ennyire lelkesen válaszolgattok egy több éves témára?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is azt javaslom, hogy nézz ki valamilyen területet és kezd el otthon megvalósítani egy kis saját projektet.

  Mi a terület? Webes fejlesztés, mobil alkalmazás fejlesztés, valami speciálisabb. Ami fekszik, tetszik.

  Mi lehet egy tanuló projekt? Egy dinamikus weboldal php-ban, vagy egy mobil alkalmazás (itt tudom javasolni a Xamarin-t, vagy méginkább a Xamarin Forms-t, amivel közös kóddal és designnal lehet Android és iOS alkalmazást készíteni C# nyelven, ami nem áll nagyon messze a Delphi-től). Ezekhez minden fejlesztőeszköz ingyenesen elérhető, letölthető a netről és otthoni környezetben, saját távoli szerver / tárhely _nélkül_ is használható.

  Kezdhetsz olyan egyszerű dologgal is, mint lekérdezni egy időjárás szolgáltató adatait (számos érhető el ingyenesen tudtommal, bár ezt több éve néztem utoljára) és megcsinálni egy felületet az időjárás kijelzésre mondjuk 5 napra. Ez lehet egy weboldal, vagy egy mobilos alkalmazás, ami jobban fekszik.

  Ha a kis projekted fejlesztése közben nem megy el a kedved, sőt élvezettel csinálod, akkor érdemes próbálkoznod programozóként. Szinte minden elérhető a neten, minden technológiához és programozási nyelvhez. Ha elakadsz, akkor utána tudsz nézni, találni fogsz rész-, sőt akár komplett megoldásokat. Nyilván a komplett megoldás lemásolásának nincs értelme, de a feladat egy-egy részletéhez találni egy működő módszert az jó, abból lehet tanulni. Közben valamennyire megtanulod azt is, hogy keress megoldásokat a problémádra, melyek azok az weboldalak, ahol jó eséllyel találsz segítséget.

  40+ évesen fejlesztőként elhelyezkedni komolyabb múlt nélkül, na ez szerintem nem egyszerű dolog, de messze nem is lehetetlen. Én pont 40 évesen - 11 évvel ezelőtt - kerestem állást. Mivel egész életemben fejlesztő voltam, volt referenciám, lazán megoldottam a vizsgafeladatot, így felvettek elsőre. De azért volt, hogy megkaptam a jóval fiatalabb kollégáktól, hogy csodálják, hogy 40 évesen még ilyen fogékony vagyok és képes vagyok új technológiákat megtanulni. Én meg néztem, hogy mi van? Nem 70 éves vagyok, hanem csak 40! Szóval biztos sok helyen van egy ilyen előítélet, hogy aki 40+-os, az már egy kiöregedő, meglassúló, kicsit begyepesedett ember. Ami szerintem hülyeség, aki jó képességű, az jó eséllyel nem veszti ezt el 40+ évesen sem.

  Másrészt, mivel elméletileg komoly munkaerőhiány van egyes területeken, vagy legalábbis van annyi munka, amire több embert is fel tudnának venni, így ha valaki fejlődőképes, jó a feladatmegoldó képessége, képes viszonylag gyorsan tanulni, annak szerintem lesz munkája. Sőt akár kifejezetten jó munkát is találhat, mind a feladat, mind a munkahely, mind a fizetés tekintetében. Vagy legalább az egyikben ;)

  Szóval szerintem hajrá! Egy próbát megér, nincs mit vesztened!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Nekem pont 5 éve 40 évesen jött, hogy a termelő iparból át tértem a programozásra, egyszerűen azért, mert elegem lett a gyárból és a 4 műszakból.
  Jelenleg a 3. munkahelyemen vagyok, de itt már 4 éve.
  Programozóként dolgozom, C# és Delphi nyelven programozok, igaz, nekem volt jó pár év tapasztalatom (Basic, Asm, C++, HTML, PHP, Javascript, MT4-5, C# és némi Delphi is), mert hobbiként már '95-ben elkezdtem programozni és azt nem is hagytam abba, bár volt időszak, amikor alig foglalkoztam vele.
  Szóval nem lehetetlen, csak kitartás kell és már kész projektek, amit Te csináltál és el tudod mondani, hogy miért, mire és hogyan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • </OFF>

  s nem egy olyan csapatban, ami valamilyen agilis módszertannal fejleszt

  Ebből csak az látszik, hogy nem voltál agilis csapatban fejlesztő, de voltál egy olyan csapatban (ami ettől függetlenül gyakori), ahol valami számonkéregetős butaságot, mikromenedzsment-mániát adtak el agile-nak nevezve, hogy jobban lemenjen a torkotokon.

  Ez kicsit olyan, mint az hogy ha elmész mondjuk Boszniába, akkor nekik rossz emléket ébreszt, hogy ha megmutatod a Magyar címert. Jaja, a szerbeknek akikkel ölték egymást ugyebár pusztán kettős kereszt a címerük, de a Bosnyákok nem tudják, hogy ezt tőlünk lopták és mit jelent és persze minket meg ez dühít. Na kb. ehhez hasonlítom azt, ha a tahóságot valaki scrumnak, vagy xp-nek nevezi
  </OFF>

  A kérdezőnek: Anno volt egy ember, aki assembly-ül akart megtanulni 70+ évesen és amikor még volt erőm ilyesmire segítettem is neki meg ilyenek. Soha semmi se késő, de persze neki ez csak hobby volt. Biztos nem leszel a világ legnagyobb topcoder bajnoka, de az még csak nem is igazán szükséges ahhoz, hogy tényleg nagyon nagyot is alkoss esetleg. A lényeg a kitartás és a munka. Ha bolti eladó lettél volna világéletedben úgy, hogy semmi természettudományos, vagy informatikai háttered nem lenne, akkor nyilván ez megnehezítené a dolgunkat, de ha fizikatanár vagy és tényleg még értesz is hozzá, akkor van olyan gondolkozásmódod, ami ehhez szükséges. Én mondjuk megpróbálnám ezt inkább úgy űzni, hogy az eredeti szakmádat se hagyod el teljesen. Ha komolyan is akarsz ezzel foglalkozni, akkor szerintem olyan dolgokat tanulj meg, amikkel otthonról is tudsz dolgozni és akkor megpróbálhatsz két lábon állni úgy, hogy mondjuk az óraszámaidat csökkented, vagy valami (nem tudom ez lehetséges-e, de remélem igen). Aki szabadúszó, annak a legtöbbször azzal szokott lenni baja, hogy nem tudja mivel kitölteni a köztes időt - ha ezt félidőben tudod csinálni, de közben azért félidőben tanítasz is, az szerintem elég szerencsés helyzet lenne, mert van egy stabil de kisebb béred és tudsz kockázatokat is vállalni eközben.

  Én elsősorban újravenném a c++ban általad tanultakat (sőt, akkor már felfrissíteném a tudást c++14 szintre persze nem tök pró mindentudó módon, hanem amennyire azért még nem paksi energiákat emészt fel és ha ez kész, akkor vagy a java, vagy a C# irányba elmenve, vagy js már könnyű lesz. Ott nem is a nyelv nehéz, hanem hogy meg kell tanulnod a JEE-t, vagy ASP-t és entity framework-t (java és C# esetén), ha meg javascript, vagy ruby, vagy bármi más, ott is a technológiákat is tudnod kell majd.

  Mobil alkalmazások irányába is mehetsz több nyelvvel is. Az android az széles tömegeknek szóló programok és appok írására jobb, a másik kettő pedig inkább fizetődik ki ha nagyon odafigyelsz a minőségre, vagy egy célzott rétegre.

  Ha valamelyik irányban felhoztad magad, ez a táblázat jól összefoglalja mi merre hány méter:
  Programmer Competency Matrix

  Coursera-n, udacity-n és csomó oldalon teljesen ingyenes nagyon király tartalmak vannak minden területen! Érdemes körülnézni a nagy egyetemek ingyen kurzusain is mert gépi tanulástól, 3D rajzolgatásig minden van!

  De teljesen a fizikát se felejteném el, sőt ha kicsit ügyes vagy, ezt talán közvetlenül is kamatoztathatod még. Az király lenne, nem? De az oktatást se hagynám teljesen abba a helyedben az a lényeg!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Szerintem először érdemes lenne olyan területet/munkát/projectet, stb. keresni, ahol a fizika tanári tudásod előnyként jelentkezhet, ami elnyomja azt a hátrányt, hogy kezdő vagy 41 évesen. Mert a kezdőséggel nincs baj, viszont a középkorú kezdőt kevésbé szeretik és ennek nem szakmai, hanem csapatszervezési (hr) oka van. Lehetnek kisebb problémák a fizetés környékén is. Ugyanis általában a te korodbelinek családja van otthon, szükség van a pénzre, és általában van is egy adott "szokásos" bérszint, de azzal jár tapasztalat is általában. Tehát itt most neked kell alázatosnak lenned és valószínűleg megelégedned kevesebb fizetéssel, ha ehhez megfelelő személyiség társul, akkor jobb esélyeid vannak. Első sorban a kezdőt látják majd benned és másodsorban csak a tapasztalt középkorút. Ehhez kell igazítanod a belső képedet és viszonyodat a csapathoz. Pl. a főnököd simán lehet 10 évvel fiatalabb, mint te. Lehet, hogy 10 évvel fiatalabb ember fogja megmondani, hogy kapsz-e bónuszt, fizetésemelést, vagy sem. 10 évvel fiatalabbakkal kell majd napi szinten érintkezned, tehát fel kell venned a ritmust és valamennyire toleránsnak és frissnek kell maradnod. Nem mindenkinek (főleg az önérzetes embereknek kevésbé) megy ám ez és a vége hideg viszony, keserűséggel és csalódottsággal teli légkör, elszigetelődő csapattagok.

  Tehát mindenképp azt javaslom, hogy pozitív hozzáállással, alázattal és türelemmel vágj neki. Most el kell felejteni, hogy tanár vagy. Gondolj arra, hogy te nem a többségi utat követed, ezért nem lesz mindig az veled is, mint amit a többieken látsz. Nyilván ahogy majd telik az idő, úgy beleolvadsz és asszimilálódsz a szakmába és abba az új szakmai identitásba, amire váltasz. Később egyébként, ha tanár is szerettél lenni, akkor ötvözheted a kettőt és tréningek tartásával, szervezésével is foglalkozhatsz egy nagyobb cégnél, ahol van ilyenre igény.

  Nem te vagy az egyetlen, aki a programozói szakmára vált, sok ezer embernek sikerült már, mindössze észnél kell lenni és gondolj arra, hogy új hivatást is kell most ezzel magadénak tudnod, mert az viszont elmondható a szoftverfejlesztésről, hogy azt igazán jól hosszú távon csak megfelelő hivatásérzetből lehet csinálni. De a létrát te most ugyanúgy az aljáról mászod meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szinte már meseszerűen hangzik. Néha elgondolkodom, hogy érdemes-e Magyarországon erőlködni... Pedig egész jó munkahelyem van és kimondottan normális főnökeim.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tenyleg igy van. Nem nagyon van stressz, legalabbis azt a szintut amit otthon tapasztaltam, itt hirbol sem ismerik. De szerintem az egesz eletuket igy elik le az emberek Angliaban. 

  Jo, hogy megemlitetted az agilis modszertant. Mi scrum-ot kovetunk, nagyon jol mukodik, es itt szerencsere nincs szamonkeres, update jellegu a dolog.
  Retrospectiven (amit nem szeretnek) ha ugy gondolod semmit nem kell hozzatenni, en rendszerint nem is teszem. Gyulolom azt a fajta eroltetett mindenkinek kotelezo mondani valamit arra, hogy hogyan tehetnenk megjobba a vilagot vagy mit valtoztatnek 3 hetetente. Es ha valakinek nincs mondandoja, akkor mi van?Szoval aki hozzatesz, az jo, ha nem, ugy is jo. Nem kell semmin gorcsolni, egeszseges kornyezet.
  Sot, nem kell senkivel sem alakoskodni, sem szerepeket jatszani, sem kitalalosdit a nagyon jol kommunikalni megtanult managerekkel. Amit mondanak az van. En meg bejovok, elvegzem a munkat, hazamegyek. Es kesz.
  Hihetetlen :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez tényleg így van?

  Alapvetően jól hangzik. Bár ezt csak emberi körülmények között tudom elképzelni, és nem egy olyan csapatban, ami valamilyen agilis módszertannal fejleszt, napi két megbeszéléssel, ami inkább számonkérés jellegű.

  Én se ilyen helyen vagyok szerencsére, de volt már részem benne, és nem volt nagy élmény.

  És persze az is sokat számít, hogy a csapat "egymásnak segítünk" vagy "egymással versenyzünk" hozzáállású.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bele kell azt gyúrni 1k-ba, azon van a haszon pont,  10 ezer példánynál mindjárt van rajta +5 milcsid.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia Zoli!

  Mivel termeszettudomanyt tanitasz, feltehetoen kielegito matematikai keszseggel rendelkezel. Konnyebben algoritmizalsz es absztrahalsz. Ez nagyon jol jon az ipari, komoly problemak megoldasaban (par fizikus baratom dolgozik pl. a Morgannel). Automatizalas, szimulaciok (stb.: low-level programming, Assembly, Fortran C/)C++(!). De ha nagyon sok penzt akarsz keresni (tobbet mint a sok), es az ugyfel igenyeit kielegito, szines gombokat elhelyezni egy udvozlo ablakban, akkor valassz valami divatosabbat. Ilyen a Java(?).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha erdekel a gepi intelligencia fejlesztes az mostanaban eleg divatos. Itt latsz peldakat hogy mirol van szo: www.kaggle.com
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali,

  @mimrock hozzászólását annyival egészíteném ki, először az érdeklődési területet válszd ki. Pl. a web terén sem mindegy, hogy egy statikus weboldalt készítes --[ ami már ipari termelés szintjére züllött ]-- vagy csiricsáré JS animációval teletűzdelt UI vagy pedig egy komoly SaaS projekt a feladat. Valamint nem említette a konzolos appokat/szkripteket és itt nem mindegy az OS.

  megj. a margóra: a mikrokontrollerek terén ma annyi előny meg van, hogy nem kell 2-4-6 kb-ba gyúrni mindent asm-el.

  Ha agyad van hozzá és eltökélt szándék, akkor nem lesz gond. ¯\_(ツ)_/¯
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • melyedj el a robotok vilagaban , most jon a robot forradalom , a programozas is mehet kozben, de fizikuskent gondolom nem lesz problema az elektronika es tarsai
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt a területet válaszd, ami érdekel. Az érdeklődés megléte sokkal fontosabb mint az, hogy Pythonnal vagy Java-val lehet-e többet keresni. Találj ki valami projectet magadnak, és ahhoz válassz eszközt. Így végig lesz motivációd (nyelvet is csak úgy lehet igazán jól tanulni, ha használja is az ember), és lesz valami mutatható referenciád is az első jelentkezésednél.

  Nyilván nem érdemes elavult technológiát se választani, ezért pár tipp a teljesség igénye nélkül:

  Weboldalhoz:
  Python, PHP, Ruby. A nyelv alapjainak elsajátítása után érdemes választani egy frameworköt, és azzal megoldani a feladatot.

  Mobiltelefon alkalmazáshoz:
  Java (Android), Swift (IOS), esetleg C# (ez a Unity nevű, platformfüggetlen grafikai engine-hez kell)

  Desktop alkalmazás:
  Java, C#

  Mikroelektronikához
  Ehhez nem igazán értek, de mintha C nyelven lehetne programozni legtöbb mikrokontrollert.


  Amivel ne kezdj:
  A Basic, Pascal és Delphi erősen leívelőben vannak, szerintem nem érdemes elkezdeni tanulni őket. A C++-ra nem merném állítani, hogy leívelőben van, de cserébe nem nagyon tudnék mondani olyan egyedül, kezdőként kivitelezhető feladatot, amire ne lenne egy C++-nál jobb alternatíva.

  Egyébként ha már van némi rutinod egy programozási nyelvben, akkor a másodikat már sokkal könnyebben fogod tanulni, a harmadik meg szinte gyerekjáték lesz az elsőhöz képest, szóval a döntés, amit hozol, egyáltalán nem szól örök életedre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kis cégeknél simán. Nagyobb cégeknél nem jellemző az idősebb kezdő, de sok idősebb fejlesztő van. Startupoknál elég ritka, ott inkább az egyetemisták a jellemzőek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mellettem Chris 63 eves, programozo, de mondjuk o az volt egesz eleteben. Nagyon vilagosan gondolkodik es nagyon jo fejleszto.
  Hajra!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Simán fog az menni, lehet olyan témával lenne érdemes foglalkozni, programozásilag, ami kötődik a hardverhez, esetleg ha elektronikában is benne vagy, nem hinném , hogy nehéz lenne ilyesmit csinálnod.

  Tehetség nem vész el, csak átalakul. :) Ha régen megvolt ez irányban, akkor a 40 év az még semmi, ha nem amortizáltad le magad pár kemény módszerrel. :)

  Én már lassan 50 vagyok és most tanulok új 10 nyelvet stb ... és megy is pár hét után, mint a karikacsapás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  41 éves tanár (fizika) vagyok és azon gondolkodom, hogy tudnék-e még az én koromban átváltani programozói munkára. A dolgot erősen bonyolítja, hogy előbb alaposan bele kellene jönnöm a programozásba
  Nem vagyok a témában teljesen kezdő, régen kicsit csinálgattam hobbiból is (BASIC, Pascal) és 2003/04-ben elvégeztem egy OKJ-s számítógéprendszer-programozó tanfolyamot, ahol volt assembly, Pascal és C++ is, a vizsgamunka egy C++ program elkészítése volt. A csoportban szerintem elég jó voltam. Valószínűleg akkor kellett volna ilyen irányban elindulnom, de akkor nem tettem.

  Mit kellene tanulnom, mi az, amit a leginkább érdemes lenne? Java? C++? Vagy más? Van olyan tanfolyami rendszerű oktatás valahol, ami tényleg jól használható tudást (nyilván alapot) ad?

  És persze vajon egy 41-42 éves kezdő programozót vajon mennyire alkalmaznának manapság?

  Örülnék a véleményeknek. Üdv:

  Zoli
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd